abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Vláda schválila Zprávu o stavu kybernetické bezpečnosti České republiky za rok 2023 (pdf). Dokument připravil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a vyplývá z něj, že v roce 2023 se v České republice meziročně zvýšil celkový počet kybernetických incidentů evidovaných NÚKIB ze 146 na 262. Policie ČR pak v roce 2023 evidovala přes 19 tisíc trestných činů v oblasti kybernetické kriminality, což činí 6% meziroční

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Zajímavý článek

    Nikita Mazurov pro The Intercept popisuje, jak si zařídil anonymní účet v komunikátoru Signal, tedy aniž by použil své telefonní číslo. Využil telefonní budku. Poslední telefonní budka v Česku byla odstraněna v roce 2021.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 26
    včera 01:55 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.2. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.6 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:11 | Nová verze

    Po necelých 4 měsících vývoje od vydání verze 6.5 byla vydána nová verze 6.6 svobodného open source redakčního systému WordPress. Kódové jméno Dorsey bylo vybráno na počest amerického jazzového trombonisty, trumpetisty, skladatele a dirigenta big band éry Tommyho Dorseyho (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:22 | Nová verze

    3D software Blender byl vydán ve verzi 4.2 s prodlouženou podporou. Podrobnosti v poznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    16.7. 16:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.5 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.5.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.7. 12:33 | Nová verze

    Správce sbírky fotografií digiKam byl vydán ve verzi 8.4.0. Jedná se o převážně opravné vydání provázené aktualizacemi knihoven. V minulé verzi přidané automatické štítkování podle obsahu obrázků (projekt z GSoC 2023) bylo doplněno o možnost strojového překladu štítků z angličtiny.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    15.7. 23:00 | Zajímavý projekt

    Byl představen SCALE, tj. GPGPU toolchain umožňující spouštění CUDA programů na GPU od AMD. Za projektem stojí společnost Spectral Compute.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    15.7. 03:22 | IT novinky

    Retro PC emulátor UTM SE pro iPhone, iPad a Apple Vision Pro je nově zdarma k dispozici v App Storu (𝕏). UTM SE je postavený nad QEMU.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    Rozcestník

    Ars Technica: Recenze notebooku Dell XPS 13 (2020)

    Jim Salter v recenzi pro Ars Technica srovnává novou generaci notebooků Dell XPS 13 s MS Windows 10 a Ubuntu (model „Developer Edition“). V obou případech naráží na problémy s výchozími ovladači: Wi-Fi Killer na Windows, chybná detekce ovladačů (audio čipu a Wi-Fi) od Dellu v Ubuntu.

    4.6.2020 07:00 | Fluttershy, yay! | Zajímavý článek


    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    4.6.2020 12:18 O.V.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ars Technica: Recenze notebooku Dell XPS 13 (2020)
    Přestal jsem číst při pohledu na cenovku. Za ty peníze mám Macbook Pro a můžu se vykašlat jak na Widle tak na Ubuntu. MacOS je jako desktop daleko lepší, stabilní, příjemnější a mám tam téměř všechny aplikace jak z linux tak windows světa. Tohle je prostě u Dellu nenažranost, pokud nepodlezou 1000$ tak není co řešit.
    4.6.2020 14:53 abc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ars Technica: Recenze notebooku Dell XPS 13 (2020)
    Zalezi na pohledu - pro me MacBook je diskvalifikovany od zacatku - nic moc hardware, shit software, neni co resit.
    4.6.2020 15:31 RB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ars Technica: Recenze notebooku Dell XPS 13 (2020)
    Buď chceš macOS a pak si pořídíš Macbook anebo chceš Linux a pak si pořídíš třeba XPS 13. Ten notebook opravdu není míněný jako levná varianta Macbooku.
    4.6.2020 19:57 O.V.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ars Technica: Recenze notebooku Dell XPS 13 (2020)
    To nechápeš. Linux (desktop) je primárně určen jen na nenáročné použití u nejlevnějšího HW, prostě jaké peníze taková kvalita. Když chci nabouchané a vyladěné železo za 2000 tak tam budu požadovat taky prvotřídní OS a ne nějaký na koleně slátaný Linux co se rozbije každým druhým update. Povšimněte si totiž že tady kompatibilitu "garantuje" Dell, nikoli Canonical a tedy to znamená pouze podporu driverů. OS jako takový se od polotovarů značky Ubuntu nijak neliší a tedy se s tím musíte hrát a ladit tak jako tak sám. A pak přijde update a může se začít znova. Nic na stabilní práci. Takže Macbook Pro je v téhle cenové hladině logická a racionální volba.
    Conscript89 avatar 4.6.2020 20:54 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ars Technica: Recenze notebooku Dell XPS 13 (2020)
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    Conscript89 avatar 4.6.2020 20:55 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ars Technica: Recenze notebooku Dell XPS 13 (2020)
    Jenom teda nevim jak drahy by mel byt ten OS aby byl adekvatni k tomu HW...
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    4.6.2020 20:59 Svijansky maz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ars Technica: Recenze notebooku Dell XPS 13 (2020)
    Jo i Linus dava dukaz, ze od Dellu ruce pryc :-D
    4.6.2020 21:52 RB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ars Technica: Recenze notebooku Dell XPS 13 (2020)
    Pro nenáročné použití u nejlevnějšího HW... LOL... Proto ho výrobci jako Lenovo nebo Dell nasazují u těch nejdražších modelů. Je to totiž pro vývojáře, pro které je to hlavní pracovní nástroj, a ti si těžko budou na práci kupovat netbook za pár tisíc. Jinak v tomto segmentu poptávka po Linuxu dost roste, což zájem největších výrobců jen dokazuje. Za to macOS jako systém pro vývojáře už má svá nejlepší léta za sebou. Kdo třeba někdy pracoval s kontejnery na Catalině, ví, že jejich výkon je oproti Linuxu naprosto směšný. Ta jejich skvělá nová klávesnice je taky slušně antiprogramátorská.
    4.6.2020 22:43 Nezvan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ars Technica: Recenze notebooku Dell XPS 13 (2020)
    Jo kdo pracoval s kontejnery v Cataline vi, ze nakonec byl bug s pythonem v docker-compose a vyresila to nova verze dockera uz nekdy v lednu. V linuxu se ta chyba neprojevila protoze runtime sandboxing tam bud neni nebo je o nicem. Klavka MBP je o dost lepsi nez ta dellacka.
    4.6.2020 23:03 Sojka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ars Technica: Recenze notebooku Dell XPS 13 (2020)
    No u Lenova aj Dellu pochopili, že stále sa nájdu linux ovce čo sa nechajú podojiť na kecy o podpore. Zdanie serióznosti pridá prémiová cenovka a’la apple a marketing má teambuilding na Bahamách vo vrecku. Navyše je to dobrý business model, lebo až niečo nebude fungovať tak linuxákovi hrdosť nedovolí otravovať support Dellu :-) A keby aj otravoval tak mu odpíšu štandardnú linux odpoveď: niečo robíš zle, nám to funguje...
    4.6.2020 23:09 Jezek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ars Technica: Recenze notebooku Dell XPS 13 (2020)
    Pro nenáročné použití u nejlevnějšího HW... LOL...
    Presne tak, Linux je pro vyvojare ale otazka je pro ktereho, vetsinou ktery vyviji polofunkcni zmetky.
    4.6.2020 17:25 rh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ars Technica: Recenze notebooku Dell XPS 13 (2020)
    pixel.quantcount.com/pixel;r=*;labels=*;source=gtm;rf=0;a=p-*;url=http*;ref=https%3A%2F%2Fwww.abclinuxu.cz%2Fzpravicky%2Fpeertube-2.2;
    Za ty refy jsou nejake provize?

    Založit nové vláknoNahoru


    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.