abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 795 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ano, uznávám, pomalu, ale jistě to na mém blogu vyhnívá... hlavně kvůli nedostatku času a nápadů, co si budeme povídat :-/ No a jelikož se většina mých zápisků v poslední době čím dál tím více odchylovala od zaměření ABC Linuxu, rozhodl jsem se založit tématicky volný blog Letters from Earth, na který jsem zároveň přesunul zápisky odsud za poslední půlrok.

    FuxBlog budiž tedy nadále ryze technickým blogem se zaměřením na IT. Snad na něj budu mít čas...

    Aktuální zápisy

    Měsíc na openSUSE 10.3 (věnováno Zuzce Desáté) část I.

    17.11.2007 14:50 | Přečteno: 1448× | (open)SUSE | Výběrový blog | poslední úprava: 17.11.2007 16:10

    Je to právě měsíc, co jsem se rozhodl vyzkoušet nejnovější počin z dílny openSUSE - verzi 10.3. Tentokráte jsem se rozhodl ji nasadit rovnou na svůj počítač, na rozdíl od openSUSE 10.1 a 10.2, které mě po několika testech na jiných počítačích od podobného kroku odradily. Jaký ten první měsíc byl?

    Volba

    V čem mě právě openSUSE 10.3 přesvědčila, že tuto verzi již stojí za to vyzkoušet naostro? Prakticky hlavním důvodem byl rozumně dlouhý vývojový cyklus verze, který, na rozdíl od uspěchaných půlročních rychlokvašek 10.1 a 10.2, zabral téměř celý rok. To je dobrý předpoklad k tomu, aby byly v distribuci vychytány hlavní i ty detailnější problémy a nové vlastnosti distribuce byly dostatečně dospělé na každodenní používání.

    Vlastní instalaci ještě předcházel krok, který pravděpodobně většina uživatelů nedělá - stažení repozitářů. O mém internetovém připojení se totiž rozhodně nedá říci, ze by patřilo mezi ty rychlé, proto preferuji možnost mít pokud možno co nejvíce věcí "offline" a z internetu dodatečně stahovat již jen ty menší kousky. Osobně provádím tento krok následovně:
    1. Stažení instalačního DVD
    2. Porovnání obsahu instalačního DVD s instalačním repozitářem
    3. Stažení Packmanova repozitáře + doplnění pár drobností
    Co tedy získám? Z kroků 1. a 2. vytvořím plnohodnotnou náhradu dvouvrstvého DVD, které je k dostání v obchodě a krokem 3 si vytvořím bonusové DVD s aplikacemi, které nemohou být v oficiálních zdrojích (některé kodeky, přehrávač xine apod.). Stažená data je samozřejmě třeba rozdělit na velikost vypálitelnou na DVD a příkazem createrepo vytvořit repo data, která si umí přečíst YaST.

    Instalace

    Co psát k instalaci. Jak lze od distribuce, jejíž kořeny sahají až do roku 1994 (jak lze krásně vidět na tomto "rodokmenu linuxových distribucí"), klikací instalátor je výborně odladěný, krásně provedený a lokalizovaný do češtiny (i s přeloženým licenčním ujednáním). Snad jediné, co může začínajícího uživatele trochu zmást je nástroj na rozdělování disků, který po linuxovém způsobu ukazuje názvy disků jako /dev/sda1 a podobně. Pro první kontakt by možná bylo vhodné takto strohé pojmenování rozvinout nějak ve stylu "Primary master, partition 1 (/dev/sda1)").

    K instalátoru bych snad ještě dodal dvě věci, jednu kladnou, jednu zápornou. Tou kladnou zprávou je, že již nezamrzá na některých konfiguracích po načtení jádra. Co mne však zklamalo byl způsob funkce instalátoru při vlastním výběru balíčků, které chce uživatel nainstalovat. Po každém kliknutí (přidání/odebrání) na balíček se provedla kontrola závislostí a zobrazil se výsledek, namísto, aby se provedla jedna kontrola závislostí před samotnou instalací balíčků. Po několika minutách jsem uznal, že bude rychlejší nainstalovat celý systém a balíčky si posléze doladit z běžícího systému.

    První kroky

    Po nainstalování systému následovalo přidání mnou vytvořených DVD mezi instalační zdroje a doinstalování chybějících aplikací. Co jsem přijal jako velmi příjemný krok byl fakt, že při instalaci více balíčků z více zdrojů již YaST nepřebíhá od jednoho zdroje k druhému a zpět, jako dříve, ale nainstaluje balíčky z jednoho zdroje a pak teprve z dalšího. Absence takovéto logiky vedla na starších verzích k poměrně nepříjemným diskotékám, které offline instalaci dovedly řádně znechutit.

    Ještě před pokračováním ve výčtu zkušeností se nelze nepozastavit na novým artworkem, kterým okrášlil tým openSUSE novou verzi svého produktu. Migrace od modré k příjemnému odstínu zelené je částečně věcí vkusu, ale co je pro některé zákazníky důležité je vkusné provedení celého artworku. Celkově na mě působí postup spouštění openSUSE 10.3 velmi decentně a profesionálně - grub již neukazuje dovádějící tučňáky, ze splashe lze odečíst, v jakém stádiu načítání systém je.

    Co mne však rozhodně potěšilo bylo zrychlené spouštění systému a celkově velmi pružná odezva na cokoliv. Při spuštění správce balíčků v YaSTu mě již nechytá potřeba jít si uvařit kávu a zpříjemněná je i správa dodatečných instalačních zdrojů. Jedna ona novinka, nazvaná Komunitní repozitáře, které stačí jen zaklikat a lze instalovat, ale i možnost dát svým vlastním repozitářům nějaký název. Pod stejným názvem se pak tyto repozitáře objeví při instalaci balíčků v YaSTu a uživatel tak ví, po kterém médiu sáhnout. I když - i toto ještě není doladěno do konce. YaST sice na začátku instalace zobrazí uložená jména repozitářů, ale vlastní žádost o médium tento název nezobrazí.

    Pokračování příště...

    Jak jsem tak psal, tak koukám, že se tento zápisek nějak rozrůstá nad hranice, které považuji za přiměřené a uvnitř kterých lze ještě udržet pozornost čtenáře, a tak bylo nutné jej rozdělit. Druhá část se objeví online během několika hodin, takže zatím hurá na kafe!

    Update: Druhý díl je již online.

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.11.2007 14:55 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měsíc na openSUSE 10.3 (věnováno Zuzce Desáté) část I.
    Co mne však zklamalo byl způsob funkce instalátoru při vlastním výběru balíčků, které chce uživatel nainstalovat. Po každém kliknutí (přidání/odebrání) na balíček se provedla kontrola závislostí a zobrazil se výsledek, namísto, aby se provedla jedna kontrola závislostí před samotnou instalací balíčků.

    Jediné, co se změnilo, je defaultní stav checkboxu "Automatická kontrola" (na dolním okraji obrazovky): v 10.2 byl defaultně vypnutý, v 10.3 je defaultně zapnutý. Ale vybrat si mezi ruční kontrolou tlačítkem (plus jednou na konci) a automatickou kontrolou po každé změně si můžete pořád.

    Black.Bandit avatar 17.11.2007 18:13 Black.Bandit | skóre: 5 | blog: Bandita
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měsíc na openSUSE 10.3 (věnováno Zuzce Desáté) část I.
    Mě by spíše zajímalo, k čemu je to vytvořní tzv vyrovnávací paměti repozitáře a její neustálé načítání při jakékoli instalaci? Jaký to má význam?
    Nemo propheta in patria sua
    17.11.2007 22:30 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měsíc na openSUSE 10.3 (věnováno Zuzce Desáté) část I.
    IMHO je cache metadat repository právě tím faktorem, který má nejvíc na svědomí zrychlení jak zypperu, tak příslušných modulů YaSTu oproti verzi 10.2.
    Black.Bandit avatar 18.11.2007 13:08 Black.Bandit | skóre: 5 | blog: Bandita
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měsíc na openSUSE 10.3 (věnováno Zuzce Desáté) část I.
    Třeba Mandriva používá RPM, i když jiné než openSUSE a žádnou vyrovnávací paměť jsem nezaregistroval. nstalace je navíc rychlejší.... Nějak tomu nerozumím. Co se dělá v SUSE jinak?
    Nemo propheta in patria sua
    18.11.2007 20:14 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měsíc na openSUSE 10.3 (věnováno Zuzce Desáté) část I.
    RPM je na jiné úrovni, RPM jako takové žádná repository nezajímají. Tady jde o cache metadat instalačních repository (jaké balíčky obsahují, jaké jsou mezi nimi závislosti a co v nich je).
    Ilfirin avatar 17.11.2007 15:05 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měsíc na openSUSE 10.3 (věnováno Zuzce Desáté) část I.
    Také souhlasím s tím, že půlroční cyklus je příliš krátký. Na skoku kvalitativní úrovně mezi 10.1,10.2 a 10.3 je to myslím nádherně vidět, aneb 10.3 je opravdu vydařená.
    17.11.2007 15:25 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měsíc na openSUSE 10.3 (věnováno Zuzce Desáté) část I.
    V zásadě ano, ale pro objektivní zhodnocení bych asi počkal na 11.0. Poslední verze jednotlivých řad bývají obecně stabilnější hned na začátku než třeba "nulky". Verze 7.3, 8.2 nebo 9.3 také ve své době patřily k těm (často i výrazně) povedenějším. A také to neplatí úplně obecně: první update jádra u 10.2 se IIRC objevil až skoro tři měsíce po jejím vydání, u 10.3 už za měsíc a půl máme dva nebo tři. Podobně u dalších "velkých" balíků (glibc, OpenOffice) je podle mne množství updatů u 10.3 vyšší, než bylo v odpovídajícím období po vydání 10.2.
    pushkin avatar 17.11.2007 18:46 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měsíc na openSUSE 10.3 (věnováno Zuzce Desáté) část I.
    Abych řekl pravdu, updaty právě díky slabšímu připojení nesleduji, ale minimálně ten pro OpenOffice jsem stáhnul, původní verze Calcu 2.3.0 se opradu příliš nevydařila.

    Jinak na openSUSE 11.0 se už teď těším. Nejspíše to bude první openSUSE s naostro nasazenými KDE 4 a to bude určitě stát za zkoušku.
    18.11.2007 18:58 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měsíc na openSUSE 10.3 (věnováno Zuzce Desáté) část I.
    Suse podporuje delta rpm, takže ani na slabším připojení není potřeba vynechávat updaty. Systém si prostě stahuje rozdílové soubory.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    17.11.2007 15:41 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měsíc na openSUSE 10.3 (věnováno Zuzce Desáté) část I.
    grub již neukazuje dovádějící tučňáky
    EasterEgg, mali by sa objavovat nahodne
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    Ilfirin avatar 17.11.2007 15:45 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měsíc na openSUSE 10.3 (věnováno Zuzce Desáté) část I.
    Myslím že ne. Teď už ani nemají kde dovádět. Minule tam byl rámeček. Nyní jen položky na zeleném pozadí.
    pushkin avatar 17.11.2007 15:54 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měsíc na openSUSE 10.3 (věnováno Zuzce Desáté) část I.
    Ano, vím, bohužel kdyby se podobný vtípek objevil na nějaké oficiální prezentaci, asi by nevyvolal dobrý dojem. Také vím, že šel nějak vypnout, ale to už je dnes jiná kapitola :-)
    17.11.2007 17:54 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měsíc na openSUSE 10.3 (věnováno Zuzce Desáté) část I.
    Ano, vím, bohužel kdyby se podobný vtípek objevil na nějaké oficiální prezentaci
    Prezentaci bootování?
    20.11.2007 21:20 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měsíc na openSUSE 10.3 (věnováno Zuzce Desáté) část I.
    vanocni tucnakove tema z 10.2 lze zapnout/vypnout ci nastavit pravdepodobnost objeveni v /boot/message na radku zacinajicim penguin=

    :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.