abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 883 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]

    11.1.2008 17:05 | Přečteno: 4434× | Windows | poslední úprava: 11.1.2008 17:18

    Dnes se podíváme na některé praktické stránky používání operačního systému. Nebojte se, život mě ještě neomrzel, takže do hodnocení zda je lepší konqueror, nautilus či explorer se pouštět nebudu. Raději se budu věnovat alespoň trochu racionálně a objektivně hodnotitelným funkcím.

    Vyhledáváme informace na počítači

    Pokud máte (jako já) na disku nějakou složku, kde shromažďujete už mnoho let nejrůznější texty, .pdf, zdrojáky, uložené webové stránky a podobně, pokud máte obrovskou mailovou a newsovou schránku, pokud máte velkou sbírku multimédií všeho druhu, pokud projdete každý den spostu webů a občas potřebujete dohledat článek, který jste četli zhruba před měsícem, pokud lžete lidem na IM a potřebujete si občas rychle dohledat jak jste někomu zalhali abyste se nepřeřekli, pak se vám desktop search bude hodit. Na linuxu jsem zkoušel beagle a tracker. Ve Vistě je vyhledávání integrováno přimo do systému a existují ještě alternativy: Copernic Desktop Search, Google Desktop Search (nezkoušel jsem) a další. Nebudu vás dlouho napínat, oba jsou o třídu lepší než Beagle a Tracker dohromady. Udělátko integrované ve Vistě vyhrává tím, že je to pluginy rozšířitelný systém a díky síle MS je výrobci software skutečně dělají. Pokud se nenainstalují spolu s programem, ktery dokumenty v daném formátu vytváří tak většinou stačí napsat do google "ifilter název_programu_nebo_přípona" a po několika kliknutích se k požadovanému pluginu dostaneme. Další výhodou je dobrá integrace do systému. Lze např. vytvořit "smart folder" tedy složku s výsledky vyhledávání, která se jeví jako obyčejný adresář. Copernic je vyspělý produkt s kvalitním GUI a podpoprou spousty (150+) formátů a nabízí nejlepší možnosti vyhledáváni. Produkty pro Windows mají za sebou prostě delší historii a jsou vyspělejší. Nemalou mírou se na tom podílí zřejmě i to, že jádro Windows poskytuje už velmi dlouhou dobu (od verze 2000?) obdobu Linuxího inotify.


    Výsledek hledání

    Kryogenika

    Vista nabízí režim spánku (suspend to ram), hibernaci (suspend to disk) a kombinaci obojího, což je zajímavá alternativa- když je vše v pořádku (nevypadne napájění, nedojde baterie v notebooku...) tak se probudí z RAM v opačném případě se probudí z hibernace. Oba režimy fungují v zásadě vždy (i na desktopech), výrobci hardware si to hlídají. Ovladač zařízení, který neprojde testem hibernace a suspend to ram nedostane WHQL certifikaci. A ACPI v BIOSech je psáno s úhlavním cílem- aby to ve windows nějak fungovalo. Do režim spánku se počítač dostává 3 vteřiny a probouzí se vteřin šest. Bohužel to nenípro overclockery. BIOS nenastaví ty správné ořechové hodnoty napětí, frekvencí a časování. Doba přechodu do hibernace samozřejmě závisí na velikosti obsazené paměti a dalších faktorech. Všeobecně mi ale příjde rychlejší než v linuxu. Probíhá take kultivovaněji- LCD neblikají (vypnou se hned na začátku), s disky to necvičí (až na disk, na který se hiberuje se hned na začátku zastaví). Probuzení z hibernace je zhruba stejně rychlé jako v linuxu, což je paradoxně docela dlouho z toho hlediska, že start Visty (27 vteřin od poslední hlášky BIOSu po login na mém počítači). Je logické, že probuzení stroje s 8 GiB paměti a spoustou spuštěných programů trvá i dvakrát déle. Oproti Linuxu je ady ještě jeden rozdíl- Vista před hibernací neodstránkuje co se dá, zbaví se jen diskové cache. Po probuzení z hibernace v Linuxu a kliknutí na Eclipse, OO nebo jiný velký program začne zuřivě blikat disk aby dostal data ze swapu. Ve Vistě lze ihned pracovat. Vista: jednička, Linux: trojka, Váha 3.

    A ekologie

    Možnosti nastavení týkajících se spotřeby jsou bohaté. Od CPU scalingu (který v sobě obsahuje EIST, Cool&Quiet...), přes řízení vypínání panelů a disků až po selektivní vypínání USB nebo řízení napájení PCIe. Samozřejmě lze nastavit funkci vypínacího tlačítka na case a na notebooku nadefinovat co se má stát při sklopení/odklopení víka. Takto detailně lze nastavit několik profilů a přepínat mezi nimi. Zajímavost: implicitně je i v režimu "vysoký výkon" nastaveno vypínání disků při nečinnosti. Pokud vám zvuk zastavujícího a roztáčejícího diksu nedělá dobře- tak tuto funkci vypněte. Vista: jednička, Linux trojka. Váha: 2.

    Pro voyery

    Log ve Vistě je pojat poněkud megalomansky. Události se řadí do hierarchické struktury kategorií. Každá aplikace si může vytvořit svoji podhierarchi. Vše se zaznamenává v podobě XML. Aby se v tom bylo možno zorientovat tak aplikace "Prohlížeč události" nabízí jednak předpřipravené pohledy a také možnost vytvořit si pohled vlastni pomocí klikacího nástroje nebo pomocí XPath dotazu(!!!). Je k dispozici také vyhledávání, export, import, možnost vložení vlastní události... Systémové události jsou lokalizované. Události maji pevně stanovenou formu (DTD), což může být jistou výhodou oproti "každá ves jiny pes" logům v Linuxu. Úroveň logování lze nastavit jen částečně a tato nastavení jsou rozseta po celém systému (audity v nastavení uživatelského účtů a podobně) a není pro to žádné centrální místo. Tanto log se samozřejmě nehodí pro zaznamenavání access logu webserveru atd. Tyto logy si aplikace řeší samy. Čistě textová podoba Linuxových logů má svoje výhody.Opravdu těžko rozhodnout, který systém je lepší. Dávám oběma dvojku. Váha: 1 (na serveru 4).

    Vista na základě události počítá index spolehlivosti počítače. Sledují se problémy hardware, chyby operačního systému, selhání služeb a pády aplikací v určitém časovém rozpětí. Index má na začátku (optimisticky) mximální hodnotu 10, každý den se index o určitou hodnotu zvedne a problémy jej naopak snižují. Vypovídací hodnota tohoto indexu je značně sporná. Stačí používat nějakou nestabilní aplikaci a jde rychle k nule. Je to ale zajímavý pohled na události z logu týkající se spolehlivosti systému.


    Sledování spolehlivosti

    Zálohujeme počítač

    V linuxu je celá řada programů pro zálohování, jednoduchými skripty pro rsync počínaje, GUI prográmky jako kbackup pokračuje a baculou konče. Ve windows je situace podobná (včetně rsync a baculy), jen klikacích udělátek (včetně komerčních produktů) je více. V takové houštině řešení na straně jedné a požadavkl na straně druhé nelze udělat srovnání. Popíšu tedy prostředky pro zálohování integrované ve Vistě a nechám na vás zda se vám libí nebo ne.

    Celý systém stojí na třech pilířich. První z nich je "Windows complete backup", který uloží na disk (nebo hromadu DVD, už aby tu byly levné blue-ray) image systemového disku. Tu lze pak obnovit ikdyž se systém dostane do nespustitelného stavu nebo zhavaruje disk. Dalším pilířem je zálohování souborů. Uživatel si zvolí které složky a které typy souborů chce zálohovat, kam se zálohy mají ukládat (doporučuje se externí disk) a jak často se mají dělat. O zbytek se postará systém. Zálohy jsou prováděny inkrementálně. Posledním pilířem jsou stínové kopie souborů. Ty se vytvářejí při mnoha příležitostech jako instalace ovladače nebo programu, v časovém intervalu, při spuštění počítače nebo na vyžádání uživatele. Toto chováni lze plně ovlivnit, viz popis plánovače úloh dále.

    Obnova souborů je integrována přímo do systému resp. do exploreru. Ve vlastnostech souboru/složky je záložka "předchozí verze", kde je možnost provést obnovu nebo procházet složkami v podobě, v jaké byly v daném časovém okamžiku. Se soubory lze zacházet jako kdyby se jednalo o obyčejné soubory- je vidět jejich náhled, lze je otevřít, zkopírovat atd.


    Předchozí verze složky

    Spřádáme plány

    Nástroj "Plánovač úloh" je ve Viste překvapivě mocný. Kromě samozřejmé možnosti nastavení časového spouštění s nejrůznějšími variantami opakování (včetně legrácek typu např. každý druhý pátek v měsíci, nebo poslední den v měsíci) lze akci svázat i s libovolnou události systému, která vygeneruje zápis do logu. Jsou jich tisíce a instalované aplikace registrují svoje události. Dále existuje možnost nastavit podmínky např. spouštět jen po nějaké době nečinnosti, zda musí byt v době provádění přihlášen uživatel, zda se má počítač kvůli této úloze probudit ze suspendu, zda se může spustit při napájění z baterie... Dále lze nastavit chování pokud byl počítač ve stanovené době vypnuty nebo nejsou dlouhodobě splňeny podmínky pro spuštění, povolit/zakázat spuštení více instancí stejné úlohy, nastavit maximální dobu běhu úlohy. Spouštět lze aplikace s právy zvoleného uživatele v určité složce, odeslat mail nebo zobrazit hlášku na obrazovce. Zkrátka je to jak na klikací nástroj velmi přízpusobitelná aplikace. V linuxu téměř vše dosáhnu také ale kdo není líný psát nějaké hlídátko pověšené na na tail -f /var/log/něco? Zkrátka rohodl jsem se ohodnotit Vistu jedničkou a Linux dvojkou. Váha: 2.

    Množství implicitně naplánovaných úloh a procesů běžících na pozadí je enormní. "Stahuje se televizní program z internetu.", "Nahrává se pořad Televizní noviny", "K dispozici jsou nové záplaty.", "Na disku G: dochází místo", "Probíhá automatická defragmentace.", "Probíha kontrola malware na disku", "Probíhá záloha.", "Stahuje se startovací stránka prohlížeče", "Probíhá indexování souborů" a desítky dalších akcí. Díky tomu všemu získáváte pocit, že sedíte u systému, který který si žije svým vlastním životem. Už jen čekám, kdy na mně vyskočí bublinka "měl jsi ve svých dokumentech nehorázný nepořádek, uklidil jsem je." a "Kritická situace: v ledničce došlo pivo. Volám záchrannou službu." Ze začátku to člověka dráždí proč najednou z ničeho nic začne chroupat disk nebo je vytížený procesor. Časem si na to ale zvykne; priority jsou nastaveny tak, aby úkoly na pozadí neovlivňovaly běžnou práci.

    To je pro dnešek vše, příště bude na pořadu dne mezi jinými téma "To, že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mně nejdou" :-)

           

    Hodnocení: 90 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4], obrázek 1 Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4], obrázek 2 Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4], obrázek 3

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.1.2008 17:18 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Tenhle seriál mě baví čím dál víc, super čtení, díky.
    Luk avatar 11.1.2008 17:29 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Nápodobně. Navíc doufám, že to konečně otevře oči aspoň některým ze zaslepenců, kteří jako kolovrátek tvrdí, že Vista je na h.... a že v Linuxu je všechno lepší.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    David Watzke avatar 11.1.2008 18:08 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Mě taky:
    Operační systém přestal pracovat
    Vista: Tak! A mám toho dost!
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    11.1.2008 18:38 muhehehe :-P
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Luk avatar 11.1.2008 18:39 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Křiklouni, puberťáci a pičmulínci opravdu nevládnou světu. Naštěstí ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    11.1.2008 19:11 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Kdo/co je to picmulinek? Nejaky pribuzny frikulina, nebo je to neco, eufemisticky receno, vice gynekologickeho?
    11.1.2008 19:15 r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    to je hlavne oblibene slovo hulána :)
    Luk avatar 11.1.2008 20:02 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    David Watzke avatar 11.1.2008 19:06 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Prima, ale jak tenhle článek souvisí se mnou?
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    19.1.2008 00:10 pavel_p
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Děkuji za článek, je super číst konečně něco nestraného s čím se shoduji a najít odpovědi na otázky, které jsem si kladl dva hlavně týdny po instalaci a na něco málo co jsem neodhalil do teď. Dokonce bych pochválil i diskutující, že se (zatím) neuchylují k flamům, jakože propagace Windows nemá na tomto serveru co dělat. Těším se na pokračování o Win2003 Serveru a MSSQL :-) ... vážně bych článek o instalaci a běžných problémech uvítal.
    emorjino avatar 11.1.2008 18:43 emorjino | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Imho mají mihovi blogposty větší úroveň, než většina článků tady, a i když o windows, stejně bych je raději viděl jako články.. Takový pěkný seriál by to byl :)
    Mám rád Kubuntu, KDE (AmaroK obzvlášť), Firefox, Jabber, Wikipedii, Last.fm, Frozen Bubble.
    emorjino avatar 11.1.2008 18:45 emorjino | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    mihovy, samozřejmě
    Mám rád Kubuntu, KDE (AmaroK obzvlášť), Firefox, Jabber, Wikipedii, Last.fm, Frozen Bubble.
    12.1.2008 10:08 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    +1 Prostě jsou takové čtivé a plné zajímavých informací, včetně rozumně psané krtiky některých vlastností linuxových systémů.
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    11.1.2008 19:14 r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    stejne je to legracni, ze admin z konkurencniho wokenniho platku pise na abclinuxu clanky o viste a ty se vsem libi vic nez clanky co tu vychazi o linuxu :)
    11.1.2008 19:26 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Můžu se veřejně zeptat, kterýpak plátek to je ? ;)
    11.1.2008 19:52 r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    zive
    11.1.2008 20:03 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Dovol abych se ohradil. K jedne z mych pracovnich povinnosti patri starost o PROGRAMATORSKOU stranku FORUM.zive.cz. Na www.zive.cz jsem se programatorsky podilel jen zanedbatelne a s obsahovou strankou nemam spolecneho zhola nic.
    11.1.2008 20:09 r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    ja vim a ja to nemyslel nijak spatne ci proti tobe, ze se staras o cast zive (forum)
    akorat me to prislo legracni/mile/vtipne...
    11.1.2008 20:14 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Původně jsem si myslel, jestli neděláš PCTuning ... jestli to není tajné, je to je shoda příjmení nebo jste s Jiřím příbuzní ? ;)
    11.1.2008 20:27 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Je to bratr. Forum.pctuning.cz jsem take pomahal zakladat a dost dlouho jsem tam adminoval. Jooo to byvavaly casy ;-)
    12.1.2008 08:11 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Tak jsem to trefil. Když jsem viděl tvoje bydliště Orlová, červíček začal hlodat ;)
    Luboš Doležel (Doli) avatar 11.1.2008 19:56 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    To soudíte z tohoto?
    11.1.2008 20:08 r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    ne
    11.1.2008 19:56 Romulan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    A hele jak se krasne potvrzuje, ze procentualni hodnoceni clanku nevypovida o jeho kvalite. Oc je tento dil mene kvalitne/vecne napsany nez predchozi (s hodnocenim temer 100%)? Vubec. Akorat v predchozich castech vitezil Linux a tady o neco malo Vista. A samozrejme negativni hlasy bez sluvka vysvetleni. Do jakeho svetla to stavi komunitu?
    David Watzke avatar 11.1.2008 20:07 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    3 lidi hlasovali, že je to špatný a jsou tady zase kecy o komunitě. To mě vždycky dovede vytočit.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    11.1.2008 20:10 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Takhle bych to nebral, kdo se chce opravdu vyjádřit, ten se vyjádří v diskusi. Doufám, že nějaké procentítka autorovi nezkazí náladu ;)
    11.1.2008 20:17 Ignor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Já jsem si všimnul, že Vista hrozně intenzivně pracuje s diskem a to i tehdy, když s počítačem dlouho nikdo nepracuje. Já sám ji nemám, takže jsem to nezkoumal, ale docela mě to překvapuje, co může dělat? Indexuje data, defragmentuje nebo jinak reorganizuje disk?

    Jinak si myslím, že Vista je až na DRM a různý aktivace a takový podobný blbiny, který tam nejsou pro uživatele ale proti uživatelům, docela hodně povedenej systém. Dokonce jsem ji viděl v pohodě a bez omezení běžet na počítači s procesorem Sempron a 1 GB RAM. Možná by se někteří měli zamyslet, zda některé jejich protivistovité argumenty nejsou falešné a fudózní...
    11.1.2008 22:31 r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    imo indexuje data, defragmentuje (ale afaik to je nastaveno na cas, ne neaktivitu) a ruzne si prednacita do ramky (tak jak po spusteni) casto pouzivane aplikace. taky me to stvalo, tak jsem vypnul tyhle veci (indexaci resim jinak) a problemy tohoto typu zmizely a nektere aplikace se me spousti jeste rychleji nez predtim (vim, to je imo divne)... je ale fakt, ze mam v booku jak rychly disk, tak i dost (3gb) ram

    jj souhlasim, vista je i pres svych nekolik nevyhod (ale co je v dnesni dobe nema :( ) opravdu povedeny system
    12.1.2008 10:11 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    U mého ntb se zdálo, že to způsobovalo především vytváření bodů obnovy.
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    14.1.2008 08:54 iMHO | blog: iMHO
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Tohle uz delaly i XP, tam to je myslim defragmentace. U Visty to bude podobne.
    11.1.2008 20:18 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Drobná poznámka k Trackeru: také má modulární koncepci a na čtení souborů využívá externí aplikace.
    andree avatar 11.1.2008 21:40 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše kryogenetika...
    co sa tej hibernacie tyka - na linuxe dost zalezi, ktory sposob hibernacie pouzivas... origos suspend v jadre to naozaj robi tak, ze odswapuje co sa da - a potom je to skoro nepouzitelne... presiel som na uswsusp a odvtedy to slape ako hodinky - tiez prides len o cache a inak po prebudeni vsetko beha relativne rychlo bez prebytocnych pristupov na disk ;-)
    Heron avatar 11.1.2008 23:13 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Líbí se mi ty starší verse souborů. Jak to funguje? Po každém uložení se vytvoří další stínová kopie? (Tedy něco jako odlehčené SVN?) A jak je to u adresářů?

    Mimochodem, zdá se, že z těch featur co měli bejt ve WinFS se tam opravdu něco málo dostalo a je to jen dobře. Snad v dalších W bude kompletní. V podstatě mi tam chybí jen štítkování souborů a byl bych spokojený jak želva.
    12.1.2008 08:47 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Pouze pri vytvoreni bodu obnoveni, ktery lze pravda rucne vyvolat (jako commit u SVN ;-) ) nicmene na to takto nelze pohlizet po zaplneni mista pro stinove kopie vycleneneho (implicitne 15% velikosti svazku) se zacnou stare body obnoveni ztracet aby delaly misto pro nove.
    12.1.2008 12:18 zombux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    stínové kopie v podobě "předchozích verzí souborů" fungují do jisté míry nezávisle, a ukládají změny i mimo spuštění Obnovení systému, třeba i několikrát za den. přesný klíč jsem zatím ale neobjevil, nezdá se že by se ukládaly změny při každém stisku Save v programu :)
    xxx avatar 11.1.2008 23:56 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]

    Co se tyce te hibernace a uspaveni. Nejde ani tak o to, ze by ty drivery bez implementace nedostali nejakou certifikaci. Oni by vubec nefungovaly. Windows driver model je totiz postaven tak, ze nuti autory ovladacu, aby ony vlastnosti (tj. rekace na udalosti informujici o zmene stavu (IRP_MJ_POWER/IRP_MJ_PNP) implemetovali, alespon v nejake minimalni forme.

    No dalsi veci je, ze pokud se programatorovi nejak podari nutnost implemetace obejtit, nebo ji udela nejak blbe, tak Windows proste zahlasi, ze diky ovladacum zarizeni AB nejde system uspat. Tim se takove zarizeni stava neprodejne.

    Please rise for the Futurama theme song.
    Bosý v tráve avatar 12.1.2008 11:14 Bosý v tráve | blog: Slave | bezdomovec, inak hore z osady
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Je vidiet, ze autor zapiskov ma literarny talent aale ze sa na sposobe hodnotenia urcite nezhodneme...

    Vycistime si stol, moje priebezne hodnotenie:

    Otvoreny slobodny softver vs. proprietalny uzavrety softver - Jednotonove zavazie v prospech GNU/Linuxu.

    Kernel + userland resp. okolie vs. Monolit - Druhe tonove zavazie v prospech GNU/Linuxu

    Komunita vs. Monopol - Tretie tonove zavazie v prospech GNU/Linuxu

    (Toto su fundamentalne zalezitosti, preto maju taku prioritu oproti ostatnym.)

    Teraz mozem zacat hodnotit, kolko gramov pridelim jednotlivym vylepseniam systemu, jednemu alebo druhemu... Porovnavanie a hodnotenie podla autorovych kriterii je velmi velmi velmi zavadzajuce.

    Este raz poznamenavam, autor ma literarny talent ako aj talent na manipulovanie s realnymi datami. Vysledkom je fakt - aha ved tie VISTY nie su az taky zly system, v praxi sa vsak stretavam s opakom. VISTY u svojich uzivatelov totalne prepadli. A preto, ak by mi VISTY ponukal sam Velky Bill, zdvorilo odpoviem:

    VISTY? NIE NEPROSIM...
    O romale Mre churde čhavore Imar avel e patroľa Nane man nane Pro khoča Akor e čhaj barikani
    12.1.2008 11:31 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Tyto aspekty byly hodnoceny v prvnim a druhem dilu serialu a linux tam vitezil na cele care. Narazku tudiz nechapu...
    Bosý v tráve avatar 12.1.2008 11:46 Bosý v tráve | blog: Slave | bezdomovec, inak hore z osady
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Reagoval som na Vas serial zapiskov ako na celok, nie iba na tento jeden post, predpokladam, ze tak je to myslene aj z Vasej strany, v poslednej casti by mali byt vysledky hodnotenia... Musim uznat, ze Vas sloh je na urovni ;)

    Jedno ma trochu zarazilo na tych predchadzajucich castiach, ze hodnotenia niektorych aspektov ste vypustili, co sa mi nezda velmi vhodne a na druhej strane ste hodnotili urcite aspekty, ktore v druhom systeme nemaju adekvatnu nahradu uz z jeho proncipu. Nemozem si pomoct, zapisky mi tak trochu zavanaju PR.
    O romale Mre churde čhavore Imar avel e patroľa Nane man nane Pro khoča Akor e čhaj barikani
    12.1.2008 12:45 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Co se alespon trochu objektivne ohodnotit da k tomu jsem myslim hodnoceni dal. Nabadam take kazdeho, aby si upravil vahy (vcetne moznosti nekde vraizt nulu) sam.

    No ale kdybych te zapisky dal nekam mimo linuxovy web, tak budu podeziran ze zcela opacneho zaujeti, takze to je asi v poradku :) Ostatne muzu to vyzkouset.
    12.1.2008 13:34 Jarda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Ted zas ja:

    Otvoreny slobodny softver vs. proprietalny uzavrety softver - Nezajima

    Kernel + userland resp. okolie vs. Monolit - Nezajima

    Komunita vs. Monopol - nesmysl (pokud porovame OS, tak prece jeden nemuze mit monopol, kdyz ho srovnavame s druhym, toto je idiocie nejvyssiho kalibru)

    Jinak dualboot Mandriva x Vista....

    PS: Nesnasim nabozenstvi.....
    Bosý v tráve avatar 12.1.2008 13:58 Bosý v tráve | blog: Slave | bezdomovec, inak hore z osady
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    PS: Nesnasim nabozenstvi.....
    To nie je otazka nabozenstva ale otazka priorit.

    Zaujima ma co sa deje pod GUI povrchom. Neprichadza do uvahy aby si system robil nieco co nechcem alebo o com neviem, alebo aby si zil svojim vlastnym zivotom, co mimochodom pripusta aj autor tychto postov a to suvisi predovsetkym s aspektomi o ktorych tvrdite, ze vas nezaujimaju.

    Naopak, myslim ze to na co je MS system urceny prednostne, to robi velmi dobre, teda zbieranie roznych informacii o svojich uzivateloch. Mozete ma oznacit za paranoika a mozete tvrdit, ze vas to nezaujima... Ale to je otazka uz spomenutych priorit ;)
    O romale Mre churde čhavore Imar avel e patroľa Nane man nane Pro khoča Akor e čhaj barikani
    12.1.2008 15:08 Jarda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Nevim no, ja programuju castecne v .NET a Jave, ale kolikrat proste detailne nevim, co se v CLR nebo v JVM pod povrchem deje...proste verim, ze to tam funguje celkem OK...a kdybych byl uzivatel, tak me to nezajima tuplem.... bud ten soft dela co ma, nebo at jde nekam....

    A kde jste byl prosimvas na tom sbirani info o uzivatelich? To uz je fakt moc teda....

    PS: Take se tak detailne zajimate o chod Vaseho automobilu, televize, dvd prehravace, mobilu atd? Pokud ano, kde na to berete cas? Pokud ne, proc zrovna o OS? A to opravdu ctete zdrojaky vsech aplikaci, co pouzivate?
    Bosý v tráve avatar 12.1.2008 16:36 Bosý v tráve | blog: Slave | bezdomovec, inak hore z osady
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Vidim ze Vam unika zmysel a podstate OpenSource. Nikto nemusi citat vsetky zdrojaky, napriek tomu tak robi dost ludi, o zavadnom kode v systeme sa hned vie. Prirovnanie OS k automobilu je dost zavadzajuce, kedze zasadne upravy automobilu nie su umoznene. S prizmurenim oka by sa dali k tomu automobilu prirovnat produkty od MS.

    Co sa tyka toho zbierania dat o uzivateloch? Na to nemusim nikam chodit, staci si produkty od MS legalne nainstalovat a prejst aktivacnym procesom, a to je len zaciatok peripetie dataminingu dolovaneho od zakaznika - uzivatela. Staci si precitat par serioznejsich studii o tom, preco s nasadzovanim produktov od MS maju niektore krajiny take problemy.
    O romale Mre churde čhavore Imar avel e patroľa Nane man nane Pro khoča Akor e čhaj barikani
    Heron avatar 12.1.2008 16:51 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    a to je len zaciatok peripetie dataminingu dolovaneho od zakaznika

    Přesně tak, na svém routeru vidím denně statistiky jak gigabajty mých osobních informací proudí k MS ;-). :-D

    Co se prosím tě odešlě při aktivaci? Tj těsně po instalaci? Dyť v tom systému vůbec NIC NENÍ, snad kromě uživatelského jména, jména a příjmení, přípaně firmy - co z toho jsou tak tajné informace, že je MS nesmí vědět? Dále se dozví max. info o HW, opět nic tajného. Po této aktivaci můžu vytáhnou RJ-45 a MS se nedozví už vůbec nic.

    Bosý v tráve avatar 12.1.2008 17:07 Bosý v tráve | blog: Slave | bezdomovec, inak hore z osady
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]

    Přesně tak, na svém routeru vidím denně statistiky jak gigabajty mých osobních informací proudí k MS ;-). :-D

    Myslis ze na tie najdolezitejsie informacie treba gigabajty?

    Nechcem tu rozvijat nejake plamenne tezy. Kazdy si urcite vytvori svoj nazor. Vychadzam zo svojich skusenosti s produktami od MS, MS-DOSom pocnuc, cez win 3.11 az po XP konciac, nepriamo aj s Vistou. Napisal som len svoj nazor, chytat sa tu za slovicka nema zmysel.

    HOWWWWGH
    O romale Mre churde čhavore Imar avel e patroľa Nane man nane Pro khoča Akor e čhaj barikani
    Heron avatar 12.1.2008 17:58 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Nechcem tu rozvijat nejake plamenne tezy.

    Ano, napíšeš jednu odstavec, že Windows ... datamining, ale konkrétní popis nikde. Minule někdo napsal, že W2k3Server stojí za hovno a na přímou otázku "co konkrétně" taky neodpověděl. Každý si vytvoří obrázek sám ;-).

    12.1.2008 19:13 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Kazdy si urcite vytvori svoj nazor. Vychadzam zo svojich skusenosti s produktami od MS, MS-DOSom pocnuc...
    Jestliže se tvoje nechuť k MS datuje už od dob MS-DOS tak pánbůh s tebou, není ti pomoci. Každému co jeho jest, já si názor na tebe vytvořil.
    Bosý v tráve avatar 12.1.2008 19:50 Bosý v tráve | blog: Slave | bezdomovec, inak hore z osady
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Jestliže se tvoje nechuť k MS datuje už od dob MS-DOS tak pánbůh s tebou, není ti pomoci. Každému co jeho jest, já si názor na tebe vytvořil.
    Tu asi bude dost zalezat na tom, do akej miery je nechut k MS produktom z mojej strany a nazorom na mna ako na osobu z tvojej strany relevantna. Mozno je v tom aj nejaky linearny vztah :-) Ja ti Visty neberiem, pouzivaj co chces...
    O romale Mre churde čhavore Imar avel e patroľa Nane man nane Pro khoča Akor e čhaj barikani
    13.1.2008 08:21 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    ... a nazorom na mna ako na osobu ...
    Tak jsem to nemyslel, omlouvám se jestli to tak vyznělo. Měl jsem na mysli názor na tebe pouze jakožto linuxového uživatele, nikoliv jako člověka obecně.
    12.1.2008 18:06 Jarda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]
    Toho kodu je tolik, ze to nikdo nema sanci vsechno pochopit, nebo ty mi tu snad chces tvrdit, ze jsi precetl a pochopil: komplet instrukcni sadu x86(+ rozsiren), spravu pameti, ukladani dat na disku, cely zdrojaky jadra, X window systemu, KDE/GNOME/others atd.... to bys musel mit hlavu jak baloooooon (tim nerikam, ze to neni mozny, par lidi na svete mozna podobny schopnosti ma).

    Ale davat to, ze se muzu vrtat v systemu jako jedno z hlavnich kriterii jeho kvalit....(tim spis, ze pokud tam budu vrtat, tak ho spis rozvrtam, nez neco vylepsim, ze.....)
    19.1.2008 13:53 paco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [4]

    >Toho kodu je tolik, ze to nikdo nema sanci vsechno pochopit, ...

    otevreny kod ma to kouzlo, ze zajemcum umozni pochopit to co je zajima bez nutnosti dekompilace naslednym experimentum s vlastnimi napady nic nebrani

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.