abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 842 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Fedora Core 5

    25.4.2006 11:12 | Přečteno: 1863× | Tak todleto musí pobavit všechny Linuxáky

    Tak jsem si včera upgradoval z FC4 na FC5. Něco mě potěšilo, něco zase ne, tak bych to rád trochu shrnul. Pokud teda máte náladu na pár postřehů jednoho Fedoristy, tak vás tady vítám.

    No napřed pár slov o situaci. Protože jsem minulý týden povýšil systém na AMD64, stáhnul jsem x86_64 DVD Fedory. Z původní 32-bit verze se mi nechtělo povyšovat, tak jsem to vzal rovnou klasickým postupem záloha - přepsání filesystému - obnovení věcí ze zálohy.

    Jo a taky nejsem tak úplně čistý kloboučník, používám i Debian (na firemních serverech), často pracuju s Ubuntu a celkem jsem přičichl i k Mandrivě, takže doufám, že to nebude moc zaujaté. Taky nebudu popisovat všechny nové vychytávky, jako například Avahi, spíš se soustředím na nějaké +- body z mého osobního pohledu. Pokud chcete tady tyto zajímavosti, pak dopručuju asi nejznámějšího českého kloboučníka Yenyu a jeho blog.

    Co mě potěšilo

    Anaconda. Ta se mi líbí už dlouho, přijde mi, že v době okolo RH8 nabrala ten správný směr. Z poruchového a nestabilního nástroje, kdy jste se báli si při instalaci uprdnout, aby to nespadlo, se stal fakt příjemný, pěkný, jednoduchý a robustní instalátor. Umí instalovat na RAID, LVM, umí sama rozdělit disk, nebo to nechá na uživateli, výběr balíčků se dá buď odfláknout, nebo se v něm dají strávit klidně dvě hodiny. Všechny informace si zjistí na začátku a dál už jenom pracuje, ale to už umí snad všechny Linuxové instalátory. Má grafický a textový režim, umí instalovat klasicky z CD, DVD, ze sítě nebo z disku. Prostě paráda. Ještě bych vypíchnul možnost nedetekovat hardware, který dělá při instalaci problémy zadáním parametrů jádra.

    Rychlost. Je to prostě v porovnání s 32bit FC4 svižné. Jak start systému, tak spuštění Gnome, start Firefoxu, prostě všechno je o kus rychlejší. Nevím, jestli to mám přičítat 64bitům, nebo něčemu jinému. Každopádně urychlení v nové verzi je to poslední, co bych od Feodory čekal.

    Yum. Yum se, řekl bych, rychlostně srovnal s aptitude. Ani jeden sice není nějaký závratný rychlík, ale yum už aspoň konečně není úplný lenoch. Nevím, jestli je to součástí "globálního urychlení" z předchozího bodu, ale tady je to fakt markantní.

    Pěkné téma. Konečně, dalo by se říct. Tentokrát se mi to opravdu líbí. Od "nenadchne - neurazí" konzervativního témata FC4 je to jednoznačně razantní a dobře vedený krok. Nové téma nadchne a nedráždí. Ale chápu, že to je subjektivní věc.

    Livna. To sice není tak úplně součást Fedory, ale i tak se o tomto repozitáři musím zmínit. První pozitivum je, že Livna obsahuje rpmka pro Fedoru už téměř zaráz s vydáním FC5, na FC4 jsme se celkem načekali. No a pak jsou tam zjednodušené názvy balíků, například pro instalaci ovladačů nVidia stačí napsat "yum install kmod-nvidia", není potřeba zjišťovat verzi jádra atd.

    Všechno funguje. Stěrače stírají, blinkry blikají, světla svítí, klakson troubí. Všechno s jistotou napoprvé, žádný problém, žádný kiks. Toto se dá říct o většině dnešních distribucí, Fedora na to nemá žádný patent. Ale prostě mě to zase znovu nadchlo.

    Co se mi nelíbí

    GDM. Graficky dost hrozné. Když jsem poprvé nastartoval do grafiky ještě přes VESA ovladač, tak jsem si myslel, že je to takový hnus, protože mám jenom 256 barev. Jakmil jsem ale nainstaloval ovladače nVidia, tak jsem seznal, že to tak asi má bohužel vypadat. GDM z FC4 jsem všem ukazoval, jak se dá jednoduchou grafikou a cca čtyřmi barvami bez nějakých zběsilých přechodů udělat perfektní login screen, tady aby se radši člověk přihlašoval z konzole. No je to otázka vkusu, třeba se to někomu bude líbit. Mně to teda nějak nesedlo.

    Aktualizace. Spustil jsem klasicky "yum update" a čekal, co to udělá. Prý 509MB. Tak to je teda silná káva. Obměnit skoro půlku distribuce za cca dva měsíce je fakt síla.

    Velikost na disku. Debian mě odnaučil používat volbu "instalovat všechno", takže jsem zaklikal jenom věci, které používám a čekal jsem něco mezi 1.5GB a 2.5GB. No dostal jsem 3.5GB obsazeného místa. I když při dnešní velikosti disků je to jenom muška.

    KDE. Jak jsem se rozplýval nad rychlostí celého systému a Gnome, tak musím KDE trochu pokárat. Spouštění KDE aplikací odjinud než z KDE je pořád stejně pomalé a na Konqueror je prostě holt potřeba si chvilku počkat. Malou náplastí může být nový vzhled, který sekne i KDE aplikacím.

    Jít do toho?

    Ano. Fedoru Core 5 doporučuje pět z pěti kloboučníků. Pokud máte starší Fedoru, tak je volba jednoznačná. Dostanete nový software a navíc je to fakt rychlejší. Pokud nemáte nějaký software typu "Oracle", který už máte vyladěný a optimalizovaný na nějakou starší Fedoru, tak nemáte o co přijít. Nevím, jak by to jelo na pomaleším hardware, takže tam taky bacha.

    A co nekloboučníci? Asi nemá cenu přesvědčovat spokojeného Slackwareistu nebo Debianistu, ale pokud už vás vaše distribuce štve a chcete něco opravdu univerzálního (s klasickým Linuxovým přístupem i s možností "klikatury") zejména na desktop, pak je Fedora Core 5 výborná volba.

    Tak a teď už můžu jít zahlasovat na anketu o nejoblíbenější distribuci a přidat bodík k FC5 a x86_64. :-)

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.4.2006 13:02 kotrcka | skóre: 23 | blog: Onééé 2 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 5
    Moj desktop ostal na dvojke. Co dodat?
    Keďže tu účet nejde zrušiť, zmenil som si heslo na random a "zabudol ho".
    Heron avatar 25.4.2006 13:05 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 5
    Dávám za tři. Vim, že jsi komplet reinstaloval, ale nevíš jak se dá upgradovat FC4->FC5 přes internet? S FC3->FC4 přes apt jsem neměl problémy. Teď mi to přes yum prostě nejde :-(.
    Pavel Stárek avatar 25.4.2006 14:24 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 5
    Někde jsem viděl, že by snad mělo fungovat nainstalování balíčku fedora-release z FC5 a pak snad yum update, ale nezkoušel jsem.

    Jinak můj dojem je, že se skutečně o kousek zrychlila.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    Heron avatar 25.4.2006 17:39 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 5
    redora-release jsem updatnul (stejně jako při C3->4), yum poslušně začal zjišťovat závislosti pro cca 2000 balíčků (co mám installed) a skončil u 150 nevyřešených. To se mi nechtělo ručně řešit. Zajímavé je, že apt tohle před rokem zvládl bez problémů. Ale už stahuju DVD, tak to upgradnu v instalátoru.
    xvasek avatar 25.4.2006 14:50 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 5
    Těžko říct. Já jsem vždycky upgradoval přes DVD, protože mám doma počítanou linku a v práci ne a je to rychlejší (doma). Taky za mnou občas někdo přijde a ptá se, jestli bych mu tu "Fedoru" nepůjčil, že by se na to mrknul, takže je dobré mít DVD při ruce a není to jenom fetiš. Každopádně upgradování přes yum by mělo fungovat, na čem krachuješ?
    Heron avatar 25.4.2006 17:41 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 5
    Viz předchozí komentář. Jo po upgrade na FC4 jsem taky hned stahoval DVD (projistotu) a už 3/4 roku mi leží ve skříni. ;-)
    Heron avatar 25.4.2006 17:43 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 5
    Asi krachuju na balíčcích z neoficiálních repositorů (atrms, newrpms a livna). Při nejhorším to reinstaluju komplet (ne, že by si to nezasloužila).
    xvasek avatar 25.4.2006 21:49 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 5
    Očividně krachuješ. Aptitude umí tuto situaci tuším řešit tak, že na požádání odinstaluje budoucí pokažené balíky. Možná něco takového umí i yum, nedíval jsem se a nemám tady kombinaci, na které bych to mohl zkoušet. :-)

    Teď asi zůstanu u kombinace core + updates + extras + livna, ATrpms se nějak roztahují. V tomto je fakt nejlepší Debian, tam se konflikty repozitážů buď zpravidla neřeší, nebo řeší trviálně.
    25.4.2006 16:32 maleprase | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 5
    26.4.2006 10:24 Jiří Lisický | skóre: 31 | blog: JIL_blog | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 5
    FC5 má opravdu rychlejší start. Firefox se mi naopak zdál pomalejší - třeba při scrolování delší stránky. Po update se spravilo.

    To nové logo a default pozadí v gnome se mi moc nelíbí. Mě osobně se vybavuje starý prací prášek Tix nebo něco takového, přesně nevím ;-)
    xvasek avatar 26.4.2006 10:45 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 5
    Už jsem zjistil, že GDM je skinovatelné. "Bluecurve" to pak jistí. :-) Na pozadí jsem si dal tuším "Veselá kytka". Ne že by se mi nějak líbila, ale pobavil mě ten název.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.