abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 563 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Staré televizní karty a nová jádra

    31.7.2007 23:36 | Přečteno: 3024× | Tak todleto musí pobavit všechny Linuxáky | Výběrový blog

    A je to tady, přátelé, jdu si podruhé v životě užít svých 15 minut slávy. Budu to totiž právě já, kdo přináší toto veleepesní zprávu. Ti, kdož máte prastaré TV karty, zvuk vám jede jak kdy a už přemýšlíte, kterou popelnici svou kartou "upgradujete", nezoufejte. Přináším vám čtrnáct písmenek, které promění vaše soužití s televizní kartou na bezproblémový partnerský vztah.

    Trocha historie. Moje karta (Aver TV Phone - Křápol, Tchaiwan) jela bezproblémově naposledy někdy v dobách RedHatu 6.2, od té doby si začala vymýšlet - konkrétně se často nemohla rozhodnout, jestli bude fungovat zvuk a dálkové ovládání. Celkem dobrou praktikou se ukázalo být načítání a vyhazování ovladače z jádra do té doby, dokud se v kernel logu neobjevila hláška o nalezení toho správného čipu. Postupem času přidala karta ještě jeden zlozvyk, a to tuhnutí celého počítače při odebírání modulu. To jsem plus mínus odstranil záměnou pořadí odebírání, ale přece jenom to občas stejně zatuhlo. Od jádra 2.6.19 včetně jsme se ale dostali do stavu, kdy už nepomáhala ani svěcená voda a tak jsem doteď zůstával na poslední funkční 2.6.18, pomalu se díval po hybridním tuneru a stěžoval si v diskusích tady na ABClinuxu.

    Předevčírem se ale v mém mailboxu objevil mail od dobrého člověka - Michala Žejdla - který mi moudře poradil použít parametr i2c_udelay pro bttv. Ano - přichází velké finále - funguje to! Titul za konfigurační volbu měsíce si tedy odnáší následující modifikace modprobe.conf:

    options bttv card=41 i2c_udelay=128

    Svou kartu už jsem v sekci "hardware" opravil, teoreticky by se to mělo týkat i dalších PV951 karet - Michal píše konkrétně o Media Forte a 3DeMon, bohužel nevím přesné typy. Takže pokud byste někdo přišel na to, že vám to pomůže, dejte vědět buď v diskusi, nebo to rovnou plácněte do "hardware".

    Poslední otázkou tak zůstává, jestli je to bug, nebo feature. Michal soudí, že feature - v4l se celkově zrychluje a není čas čekat na pomalé karty. Vývojáři nám se starýma šunkama dávají nástroj v podobě konfigurační volby, který nám zprovozní naše železo, ostatní uživatelé si užívají svižného Linuxu. Já bych spíš řekl, že by se měl opravit default, aby pak lidi nemuseli psát články, jako je tady tento - a to i přesto, že by zapínání zvuku a přepínání kanálů nebylo už tak realtimové, jak by mohlo být.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    i2c_udelay je
     (18 %)
     (58 %)
     (24 %)
    Celkem 38 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.8.2007 13:44 Raduz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Staré televizní karty a nová jádra
    Zvlastni. Mam nejakou starou Aver TVPhone98, a snad pod kazdou distribuci a jadrem, ktere jsem kdy na pocitaci mel, mi chodila bez jakekoliv konfigurace. Proste jsem ji soupnul do compu, nastartoval system, detekce probehla spravne a bez problemu, nainstaloval jsem tvtime a jelo se. Oproti vecnemu laborovani s bt878 ovladaci ve Windows to byla nadhera. Nepouzivam to dalkove ovladani co v sobe ma, takze nevim jak je to s nim, ale tuner a video in (S-video jsem taky nikdy nepotreboval) vzdycky slapali jak z praku.

    I kdyz je fakt ze nekdy od jadra 2.15, nebo tak nejak, mi zacal v tvtime (nic jineho jsem nikdy dlouhodobe nepouzival) trochu zlobit zvuk. Kdyz zapnu tuner, tak hraje jak ma, ale v okamziku kdy prepnu kanal, tak zmlkne. Musim klavesou E protocit volbu zvuku, a pak se chytne, ale zase jen do pristiho prepnuti kanalu. Uz to E mackam automaticky :-) Kdyz se divam pres video in a zvuk jede pres audio in, pricemz kanaly prepinam na normalnim stolnim videu, tak neni problem. Nevite nekdo co s tim? Nejde o nic kritickeho, ale je to otravne.
    xvasek avatar 2.8.2007 13:24 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Staré televizní karty a nová jádra
    Tvtime při přepínání kanálů vypne zvuk, přepne, a pak zvuk zapne, aby to neprásklo do beden. Myslím, že se toto chování dá i nějak potlačit. Nebo zkus ten udelay - nevím, kdy se aplikuje, ale třeba je to i pro přepínání.
    31.8.2007 23:03 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Staré televizní karty a nová jádra
    Zaaazrak, zaaazrak, zaaazrak, nebe budiz pochvaleno a Michalu Zejdlovi budiz libany nohy, zase mam TV. Jedu posledni dobou TV pres tvout, nemam jinou moznost a chovalo se to presne tak. Mam PV951, obcas hrala, obcas ne, obcas pomohl reboot, obcas jich nepomohlo ani 5, obcas byl na pozadi zkresleny slaby zvuk. Uz jsem myslel ze mi odesla do vecnych lovist...

    Dal jsme tam ten parametr, rebootnul a huraa, jedeee, uz slisim reklamu na gutalax :-)))

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.