abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 42
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 848 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    CUPS tiskne jen černobíle?

    25.1.2023 18:33 | Přečteno: 1090× | Za vším hledej Linux | Výběrový blog

    Nepropadejte panice. Příčina může být mnohem stupidnější než si myslíte.

    Na svém stroji mám nainstalovaných několik tiskáren.

    Nejčastěji využívám plotter „HP DesignJet 500 PS” a nedám na něj dopustit. Tisknu přes CUPS s využitím souboru CDNJ500.ppd, občas postery ale hlavně hřišťata pro lego roboty. Dřív je tiskli kolegové, ale protože jejich stroje s posledními verzemi MS Windows a MAC OS už pro tenhle plotter nemají ovladače, tisknu větší tisky už jen já.

    Pro svou potřebu tisknu jen málokdy. A když už, tak mám na výběr dvě tiskárny. Jednu v kanceláři a druhou na chodbě. Na chodbě je multifunkční „Konica Minolta Bizhub c258”, pro kterou využívám PPD soubor KMbeuC368ux.ppd, určený pro verzi c368.

    A v kanceláři jsme měli do loňského června barevnou laserovou tiskárnu „Xerox Phaser 7300”, která se však začala od určité doby chovat divně. A to divné chování se začalo projevovat tím, že přestala tisknout barevně. Bylo to sice mrzuté, ale stejně tisknu jen občas pár stránek textu.

    Až loni v dubnu, když jsem začal psát manuál o tom, jak vytisknout webovou single page stránku v nudloidním formátu mě to začalo štvát. Protože u toho Xeroxu mi přestal fungovat i duplex. Byl jsem tedy okolnostmi donucen, abych tisknul na Minoltu. Jenže náhled je jedna věc. A to co leze z tiskárny druhá. Je rozdíl jestli obíháte stůl, nebo pobíháte 50 metrů sem a tam přes troje dveře na chodbě.

    Zajímavé je, že kolegům ten Xerox fungoval pořád, ale pak začal také špinit, a bylo rozhodnuto. Už delší dobu totiž bylo v plánu přejít na tiskový server, stejně jako na FITu a tohle byla příležitost k nákupu nové multifunkční tiskárny na které bychom si mohli vše otestovat. A tak se nám ocitla v kanceláři „Kyocera M6235cidn”. Vše fungovalo bezvadně, takže jsem začal opět tisknout v kanceláři.

    Většinou černobíle. Takže mne čekalo v říjnu loňského roku nemilé překvapení. Po půlroční pauze jsem chtěl vytisknout několik exemplářů cca 90 stránkového spisku ve formátu A6 a ukázalo se, že opět nefunguje barevný tisk. Tak jsem začal opět tisknout barevné věci na Minoltě.

    Až včera, víceméně náhodou, jsem přišel na to, co za tím vězí.

    Původně totiž byla ta tiskárna připojena přímo do sítě. A cca někdy v květnu kluci rozjeli printserver. Změna spočívala pouze v tom, že se změnil způsob připojení, ale PPD zůstalo stejné. Tiskárna tiskla co jsem potřeboval (černobílé texty), tak jsem tomu víc nevěnoval pozornost. Mezitím se nakoupily další Kyocery, a teď jsme dostali za úkol vypracovat postup pro uživatele, podle kterého by si mohli nastavit tisk na svých strojích.

    Leze vám z barevné tiskárny výstup černobíle i když máte v CUPS nastaven barevný tisk?

    Ano. Přesto, že bylo všude nastaveno použití barev, lezl z tiskárny černobílý výstup. Domníval jsem se, že chyba je někde v PPD. Ovšem i když jsem aktualizoval PPD na poslední verzi, byl problém stále stejný. Začal jsem se tudíž pídit po netu a při tom narazil na podobný problém, který mne přivedl na skutečnou příčinu.

    Ta spočívá v tom, že pokud přidáte přes CUPS novou síťovou tiskárnu, vyšle na ni CUPS, dotaz a podle toho zjistí zda tiskárna umí, nebo neumí barevně tisknout. Ovšem pokud mu ze strany tiskárny nepřijde očekávaná odpověď, nastaví automaticky option print-color-mode na monochrome, a tuhle defaultní konfiguraci zapíše do souboru /etc/cups/printers.conf.

    Proto, dokud lezl můj CUPS na tu Kyoceru přímo, bylo vše ok, ale jakmile se změnil tisk na LPD zůstala tiskárna skryta za soketem tiskového serveru. Tím pádem nastaví defaultní hodnotu. Ovšem v nastavení se chová, jako by se nechumelilo, protože se pracuje s tím co je v souboru PPD. A pro ten, bohužel neexistuje žádná volba, která by umožnila výchozí hodnotu uživatelsky změnit.

    Nejjednodušší je využít příkaz lpadmin:

    $ lpadmin -p PRINTER -o print-color-mode-default=color
    

    Druhá možnost je, upravit rovnou soubor /etc/cups/printers.conf. Ale pamatujte, že nejde o trvalou změnu. Jakmile totiž hrábnete na konfiguraci tiskárny přes CUPS, přeplácne to zpátky na 'monochrome', takže bude nutné opět nastavit tohle option na color. Ve výše odkazovaném textu uvádí, že k tomu může dojít i po vytištění úlohy. Ovšem to podle mne platí jen v situaci, že CUPS komunikuje přímo s tiskárnou, co vrací invalidní hodnotu.

    Trvalou opravu lze udělat jenom v kódu CUPSu a to tím, že by se pro tohle option vytvořila konfigurovatelná položka, kterou by bylo možné tahat z PPD.

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Gréta avatar 25.1.2023 18:45 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CUPS tiskne jen černobíle?

    ne ale zato máme hp tiskárnu která jako vubec netiskne ato ani černobíle když ji dojde uplně jakákoliv z barev takže taková kterou jakoby nato tisknutí ani nepotřebuje :D

    Ruža Becelin avatar 25.1.2023 18:49 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CUPS tiskne jen černobíle?
    Diky, dobre vedet, ten soubor si necham hlidat pres CFengine...
    25.1.2023 19:19 Jokel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CUPS tiskne jen černobíle?
    Kapica a žena spolu byli už 20 let, a vždy, když měli sex, Kapica navrhoval, aby zhasli světlo. Po 20 letech se to už ženě zdálo hloupé. Tak vymyslela, že tento zvyk překazí. Přichystala si lampu a jednou v noci, když už byli uprostřed akce, rozsvítila. Podívala se ... a viděla, že Kapica drží v ruce vibrátor. Křičí na něho: "Ty impotentní parchante! Jak jsi mě mohl celé roky takhle klamat? Doufám, že mi to vysvětlíš!" Kapica se jí podívá do očí a říká: "Dobře. Já vysvětlím vibrátor a ty vysvětlíš děti
    26.1.2023 08:19 tlemimse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CUPS tiskne jen černobíle?
    LOL :-)
    26.1.2023 12:20 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CUPS tiskne jen černobíle?
    vám nekomu pri prcu vibruje?
    26.1.2023 12:25 5guys
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CUPS tiskne jen černobíle?
    Vis o tom ze vibrator vibruje jen kdyz se zapne, nebo s tebou mamka musi opakovat sexualni vychovu?
    26.1.2023 18:57 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CUPS tiskne jen černobíle?
    Aha, a proč si někdo kupuje vibrátor, aby desítky let nepoužíval jeho hlavní funkci, když si může koupit dildo?
    26.1.2023 19:22 5guys
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CUPS tiskne jen černobíle?
    Co bych chtěl po impotentovi Kapicovi. Něco koupil, zapnout to neumí...
    25.1.2023 19:27 TechnikTom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CUPS tiskne jen černobíle?
    Díky za info.

    Tohle se u mne změnilo s přechodem z Lubuntu 18 na 20. Dříve tisk v barvě v pohodě, nyní u některých tiskáren jen černobíle. Vyzkouším.

    A ještě k tomu DesignJet 500PS a tisku z posledních OS. Mám 800PS, což je v podstatě to samé a tisknu ve Win10 přes "HP Instant Printing application" Po spuštění si to vždycky očichá síť, najde plotr, zadáte jakou roli máte nasazenou, přetáhnete soubory k tisku a vidíte hezký náhled jak bude tisk na roli umístěný.
    25.1.2023 19:57 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CUPS tiskne jen černobíle?
    Pro ně je jednodušší s tím poslat ty lidi za mnou. A mně je to fuk. Otevřu, upravím podle požadavku co je třeba, pošlu to na plotr a dělám si dál svoje.
    26.1.2023 12:36 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CUPS tiskne jen černobíle?
    “Dnes jsem byl probuzen orálem”, sveruje se Kapica u piva kamaradovi. “Fuj. To je naposledy co jsem usnul ve vlaku s otevřenou pusou”
    26.1.2023 10:03 Laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CUPS tiskne jen černobíle?
    Kapica si dá v krčme šesť fernetov a čašník sa ho pýta:

    - Čo zapíjate?

    A Kapica nato:

    - Moje prvé vyfajčenie.

    - No, keď je to takto, tak tu máte siedmeho ferneta, na mňa!

    - Hm, keď ich šesť tú chuť nezmylo, tak siedmy už nepomôže
    26.1.2023 11:45 sdfgdfg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CUPS tiskne jen černobíle?
    Nenapada me kdo jinej nez masochista si nekoupi tiskarnu co podporuje postscript na lpr.
    26.1.2023 12:24 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CUPS tiskne jen černobíle?
    26.1.2023 12:30 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CUPS tiskne jen černobíle?
    Pane doktore, kdy budu moci znovu začít se sexem?" ptá se plešatý Kapica.

    "To je těžká otázka, protože jste úplně první pacient, který se na to ptá po operaci mandlí."
    26.1.2023 13:53 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CUPS tiskne jen černobíle?
    Přijde Kapica do masny a povídá:

    "Dejte mi prosím Vás štangli vysočiny"

    Prodavač: "Nakrájet?"

    A Kapica: "Vypadám že mám prdel na žetony?"
    xkucf03 avatar 26.1.2023 21:18 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CUPS tiskne jen černobíle?
    Díky za info. Mě zase někdy pořádně potrápila kombinace CUPSu a tiskového softwaru KDE, která způsobovala zmenšování stránek – nedařilo se tisknout 1:1.

    Taky mi přijde, že moc dobře nefunguje, když se zřetězí několik CUPSů za sebe – jeden na počítači, kam je tiskárna fyzicky připojená, a druhý na počítači, odkud se tiskne. Možná už je situace lepší (?) a funguje driverless printing, ale dřív byl, myslím, problém v tom, že se filtry a konverzní skripty daného ovladače pustily víckrát (na každém CUPSu).
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    27.1.2023 07:51 Ftipaleq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CUPS tiskne jen černobíle?
    Prijdou policajti za trollem a rikaji:

    - Pujdete s nami na vyslech.

    - A proc?

    - Napsal jste na abclinuxu ze Kapica je debil.

    - Ale ja myslel jineho Kapicu!

    - Nelzete! My dobre vime kterej Kapica je debil!
    27.1.2023 09:03 Dx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CUPS tiskne jen černobíle?
    xD xD
    27.1.2023 16:24 Rock & Troll
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CUPS tiskne jen černobíle?
    „Jean, co to je na ulici za hluk?“

    „Kapica a Gréta na čele průvodu linuxáckych gayů, sire.“

    „A co požadují?“

    „Lásku stejného pohlaví.“

    „A kdo jim ji zakazuje?“

    „Nikdo, sire.“

    „Tak proč tak křičí?“

    „Jsou to buzeranti, sire…“
    Petr Tomášek avatar 1.2.2023 08:24 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CUPS tiskne jen černobíle?
    Popravdě řečeno, CUPS je pěkná sr*ka. Mám tiskárnu, v tuto chvíli asi 10 let starou. Kvůli tomu, že tiskárna má pro linux drivery jen binární od výrobce a to sice jen pro x86 (32bit), nechávám malé úsporné PC jako print server. Bohužel, s téměř každým updatem se něco rozbije, takže postupně přestaly fungovat věci jako oboustranný tisk, či tisk naležato („landscape“), atd., atd.

    Na staré verzi CUPSu a programů to na tom starém PC všechno funguje bez problémů, jak má.

    Prostě je to degenerativní sračka, která je neschopna zajistit zpětnou kompatibilitu. Apple, holt...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Max avatar 2.2.2023 11:29 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CUPS tiskne jen černobíle?
    Výrobce neumí dodat normální drivery, ale CUPS za to může :D.
    Naštěstí se situace na tomto poli značně lepší, takže nepředpokládám problémy do budoucna (pokud si člověk nevybere nějakou hrůzu).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    3.2.2023 19:36 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CUPS tiskne jen černobíle?
    Petr Tomášek. Co bys chtěl.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.