abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 146 hlasů
     Komentářů: 10, poslední 8.5. 17:35
    Rozcestník

    RPM - Best packaging tools.

    14.3.2010 17:12 | Přečteno: 1320×

    Moblin, původně Intelova distribuce pro mobilní zařízení, se před nějakou dobou rozhodl upřednostnit RPM jako formát pro své balíčky. Fanoušci DEBů protestovali. Nyní se s Moblinem (RPM / GTK) sloučilo Maemo (DEB / Qt), a vzniklý projekt Meego logicky musel udělat kompromis. Je pochopitelné, že vývojáři zvolili z jejich pohledu nejvýhodnější variantu - RPM a Qt. Fanoušci debů v diskuzích ale i devel mailing listech Meego začínají být hysteričtí. Ani předchozí změna preference Nokie z GTK na Qt (po odkoupení Trolltechu logický krok) nevyvolala takovou hysterii jako RPM. Rozhořčení fanoušci dpkg a apt-get na telefonech Nokia N900 vyhlašují do budoucna kategorický bojkot této plaformy. Proboha proč?

    RPM vs. DEB je jedním z trvalých náboženských flamewarů ve světě Linuxových distribucí. Přitom samotný formát balíčku je zcela nepodstatnou vlastností. Ale už i ten leží Debianistům v krku, protože RPM údajně není rozbalitelný "standardními nástroji". Jako by byl nějaký principielní rozdíl mezi tarem a rpm2cpio, zvlášť když RPM balík může browsovat každý uživatel midnight-commanderu. (což se mi mimochodem s balíkem formátu DEB nepodařilo, nevím proč když je to tar).

    Téměř národním sportem Debianistů se stalo šíření fudu o jakémsi RPM-hellu, který jsem nikdy nepotkal, nikdy neviděl, zřejmě jsem v uplynulých letech málo zlobil :-). Protože je tento propagandisticky axiom asi věčný, byl bych rád, kdyby mi konečně někdo vysvětlil, co je to vlastně ten RPM-hell, kterým Debianisti straší malé děti, a jak souvisí s RPM jako formátem balíčků nebo RPM jako nástrojem pro práci s balíky. Vždycky jsem si myslel, že dependency hell nemá nic společného s formátem balíků, ale naopak je způsobem politikou tvorby a správy balíčků a repozitárů.

    Nejpodstatnějším rozdílem mezi oběma platformami jsou bezesporu samotné nástroje pro tvorbu a správu balíků. I mezi Debianisty existuje jen málo lidí, kteří nebudou souhlasit s tím, že vytvořit RPM balík je snazší než vytvořít balíček DEB. Na čem už se ale oba tábory neshodnou jsou přednosti a nevýhody RPM vs. DPKG. Opensource je sice o svobodě volby, přesto jsem osobně nikdy nepochopil, co má být na DPKG skvělého, nebo alespoň výhodného. Nevím, kterého vola napadlo nacpat konfiguraci balíku natvrdo do instalačního procesu. Jaký má proboha smysl mít X různých stavů balíku v systému? DPKG je evidentně největší hovadina, kterou v Debianu kdy vymysleli! Syntaxe příkazů tohoto nástroje je občas naprosto nemožná. Když jsem před nedávnem asistoval kamarádovi s rozbitou DPKG databází, která zkolabalova po výpadku elektřiny během instalace, měl jsem pocit, že si ze mě snad někdo dělá prdel. Help tohoto nástroje zrovna moc nápomocný není a dodnes ani po následném googlování nevím, jakým způsobem opravit dpkg databázi. Nevím proč by systém měl zůstat na lopatkách jen proto, že se mu rozbila instalace několika stovek nepodstatných balíků typu kdelibs, které nemohou mít na funkci dpkg a aptitude žádný vliv! Co na tom, že DPKG používá pomalou human-readable textovou databázi, ve které stejně aby se prase vyznalo! RPM s výkoným database backendem je nejen podstatně rychlejší, ale hlavně v případě problémů uživateli nabízí rebuilddb, a nabízí mu to zcela viditelně v helpu. Rpm --rebuilddb jsem v případě poškození databáze použil již několikrát a asi mám štěstí, protože to fakt funguje. DPKG je tak inteligentní toolsa, že dokonce ochotně uvede systém dostavu s nesplněnými závislostmi, aniž by vůbec protestovala.

    Nejvýše v celé struktuře stojí toolsy řešící závislosti mezi balíky. Vývojáři volili mezi Fedorou a Debianem, byla to tedy tak trochu volba YUM vs. Apt-get. Opět nevím co je na Aptu tak skvělého. Závislosti neumí skvěle řešit ani jeden, na rozdíl od YUMu má ovšem APT dost podivnou syntaxi příkazů, a přímo hrůzostrašný informační výstup. Navíc pro RPM existuje jak APT, tak i celá řada lepších nástrojů z nichž pouze SMART podporuje také DEB.

    Proč tedy tolik povyku okolo Meego? Co je na tom tak strašného, že zvolili RPM? RPM/RPM je v současné evidentně v lepší kondici než DPKG/DEB. Umí závislosti na souborech, umí rozdílové balíky, umí provést verifikaci balíku. Největší skupina upstream vývojářů používá RPM distribuce. Většina nezávislých distribucí si zvolila RPM, neexistuje žádná distribuce adoptující DPKG. Stovky klonů Debianu si zvolily Debian kvůli Debian Policy a kvůli obrovské zásobě balíčků v jednotném Debianím repozitáři, rozhodně né kvuli formátu balíčků. Milí Debianisté. Není tedy možné, že za volbou RPM je něco úplně jiného než temné politické spiknutí? Je tak těžké si přiznat, že RPM může být v tuto chvíli výhodnější?        

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    vlastikroot avatar 14.3.2010 17:17 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    RPM i DEB smrdí, pkg.tar.gz rulez!
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    14.3.2010 17:18 haha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Emerge a Packman Rulezzz :-D
    vlastikroot avatar 14.3.2010 17:20 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Pacman woe pacman!
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    brk avatar 14.3.2010 18:21 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    To byl jen test pozornosti, uspěls. ;o)
    USE="-qt -kde"
    14.3.2010 17:30 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Opět nevím co je na Aptu tak skvělého.
    Je toho ještě hodně co nevíš.
    14.3.2010 17:38 haha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Já se taky rád dozvím, co že to vlastně ten Apt umí tak skvělého že předčí všechny ostatní :-)
    14.3.2010 17:52 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Tak se ho nauč používat a přijdeš na to sám ;-)
    14.3.2010 21:09 haha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    žádné velké rozdíly ve schopnostech nevidím.

    Ale zeptal bych se na jinou věc. Dejme tomu, že pomocí dpkg-reconfigure debconf nastavím Debian frontend na neinteraktivní a prioritu na kritickou. Tím bych měl zřejmě docílit implicitního chování RPM, které při instalaci neklade otázky, a balíky instaluje s nějakým výchozím nastavením. Zajímalo by mě, jak ty balíky budou vypadat? Budou mít status nezkonfigurovan nebo zkonfigurován? Jak dopadne Debian systém, pokud toto nastavení zůstane natrvalo? Neskončím po roce s rozbitým polofunkčním systémem?
    14.3.2010 21:20 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Jsem blázen abych instaloval balíky aniž bych chtěl vědět co se chystají udělat? Nicméně ano, lze instalovat balíky s tím že nechám vše na instalátoru (výchozí volba je že ponechá původní konfiguráky). V takovém případě si pak je nutno případné problémy pořešit ručně.
    14.3.2010 21:24 haha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    RPM instaluje vše automaticky, a problémy to samo o sobě nedělá. To že dpkg ponechá původní konfiguráky znamená co? že provede implicitní nastavení? Nebo že ponechá konfigurák, který mi tam zůstal odminule? A co když je to první instalace?
    14.3.2010 22:40 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Nevím jak teď, ale v době kdy jsem byl nucen s RPM distribucemi to problémy dělalo.

    Právě proto je u deb balíků vícestavová instalace, aby člověk neskončil s nefunkčním systémem. Pokud se při instalaci nevyskytne žádný problém, nebo není v preinstall skriptu řečeno jinak ponechá původní konfigurák, resp. se zeptá jesli má či nemá konfigurák nahradit tím z balíku. Nechci se do toho tady více pouštět, kdo hledá najde a na wikibooks už jsem to jednou psal. Logicky - je-li to první instalace, tak se spustí (je-li to nutné) konfigurační skript. dpkg-reconfigure je od toho, aby umožnil balík rekonfigurovat, pokud admin něco zvrže.
    15.3.2010 15:08 haha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    No zkusil jsem udělat takový hardcore test RPM vs. DPKG ve Virtualboxu. V obou případech jsem udělal upgrade asi 500 balíků s tím, že uprostřed instalace jsem stroj natvrdo zresetoval. Tento test jsem u obou nekolikrát zopakoval. Výsledky jsou poměrně přesvědčivé:

    RPM přežilo úplně všechno, včetně opakovaného resetu uprostřed stejného upgradu. V některých případech na konci úspěšné instalace vyhodilo chybu databáze což opravil rpm --rebuildb.

    DPKG ve všech případech skončilo s rozbitou databází, různými hláškami o neexistujících souborech nebo skriptech, protesty s instalací některých balíků z důvodu nesplněných závislostí jiného balíku, který je nainstalován, ale nelze zkonfigurovat protože mu prý chybí jiná závislost. Aptitude je úplně bezzubý a neumí navrhnout žádné řešení. Apt-get install -f nikam nevede, dpkg --configure -a také ne. Instalace vždy končí nekonečným výpisem typu (ve skutečnosti mnohokrát delším) :
    dpkg: chyba při zpracovávání firefox-gnome-support (--configure):
     problém se závislostmi - nechávám nezkonfigurované
    dpkg: nesplněné závislosti zamezily konfiguraci balíku libgnome-vfs2.0-cil:
     libgnome-vfs2.0-cil závisí na libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90); avšak:
      Balík libgnomevfs2-0 zatím není zkonfigurován.
    dpkg: chyba při zpracovávání libgnome-vfs2.0-cil (--configure):
     problém se závislostmi - nechávám nezkonfigurované
    dpkg: nesplněné závislosti zamezily konfiguraci balíku ubuntu-docs:
     ubuntu-docs závisí na yelp; avšak:
      Balík yelp zatím není zkonfigurován.
    dpkg: chyba při zpracovávání ubuntu-docs (--configure):
     problém se závislostmi - nechávám nezkonfigurované
    dpkg: nesplněné závislosti zamezily konfiguraci balíku gwibber-service:
     gwibber-service závisí na python-desktopcouch-records; avšak:
      Balík python-desktopcouch-records zatím není zkonfigurován.
    dpkg: chyba při zpracovávání gwibber-service (--configure):
     problém se závislostmi - nechávám nezkonfigurované
    dpkg: nesplněné závislosti zamezily konfiguraci balíku libgnome2-vfs-perl:
     libgnome2-vfs-perl závisí na libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90); avšak:
      Balík libgnomevfs2-0 zatím není zkonfigurován.
    dpkg: chyba při zpracovávání libgnome2-vfs-perl (--configure):
     problém se závislostmi - nechávám nezkonfigurované
    
    Se kterým nejsem schopen vůbec nic udělat.

    Podle mě je evidentní, že tolik stavů balíků v Debianu zrovna moc produktivní není.
    xxx avatar 15.3.2010 15:48 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    To ze neumite s dpkg jeste neznamena, ze je to horsi nastroj. Doporucuju se zamerit zejmena na prepinac --force a --ignore-depends. Navic to, ze se vam opravila ona rpm databaze neznamena, ze mate system v konzistentnim stavu.
    Please rise for the Futurama theme song.
    xxx avatar 15.3.2010 15:51 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    A mimochdem, pred opetovnym pokusem o instalaci. Pustil jste nejdrive prave ono "dpkg --configure -a", coz by udelal kazdy kdo dpkg neco vi.
    Please rise for the Futurama theme song.
    15.3.2010 16:09 haha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    "dpkg --configure -a" jsem začal. Přepínač "--force-all" mi v žádné následné variantě nebyl k ničemu platný. Ať cokoli instaluju nebo odinstaluju, vždy má dpkg hromadu problémů. A když nakonec pomocí dpkg -r --force-all vyhážu všechny nezkonfigurované balíky, aptitude i apt mi je cpou automaticky pořád zpátky, ale když je nainstaluju, nejdou zkonfigurovat.
    16.3.2010 14:15 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Ono se to moc nevi, ale RPM pouziva pro upgrady balicku transakce. Takze bych se konzistentni databazi a systemu moc nedivil. Viz http://www.linuxjournal.com/article/7034.
    15.3.2010 16:42 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    No zkusil jsem udělat takový hardcore test RPM vs. DPKG ve Virtualboxu. V obou případech jsem udělal upgrade asi 500 balíků s tím, že uprostřed instalace jsem stroj natvrdo zresetoval. Tento test jsem u obou nekolikrát zopakoval.
    Nic proti, ale v reálu by podobně postupoval jenom idiot. Vyzkoušejte si to spíše na jiném, reálném příkladu. Máte stroj Debian Sarge a potřebujete ho aktualizovat na aktuální Debian Lenny (Ekvivalent pro Fedoru - s Fedora Core 4 na Fedora Core 11). Akci je třeba provést vzdáleně po síti na stroji kdesi v serverhousu. A včil mudrujte co je lepší..
    15.3.2010 16:50 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Máte stroj Debian Sarge a potřebujete ho aktualizovat na aktuální Debian Lenny (Ekvivalent pro Fedoru - s Fedora Core 4 na Fedora Core 11).
    Ani v jednom případě bych si to nelajznul bez ILO/KVM :-)
    15.3.2010 16:56 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Shrnul bych to jinak - u RPM distribuce bych si to nelajznul vůbec. Aby bylo jasné - hovořím o zcela konkrétním úkonu, který jsem dělal. Kde ten server fyzicky leží netuším, v životě jsem ho neviděl. Měl jsem k dispozici pouze rootovský přístup. Neříkám že u toho není adrenalin (Naběhne? Nenaběhne?..), jenže u Debianu je právě díky vícestavové instalaci mnohem větší pravděpodobnost, že pokud něco fakt nezvržu tak naběhne. Chce si to především dobře ohlídat nastavení zavaděče a instalaci jádra.
    15.3.2010 16:58 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    U RPM distribuce bych totiž raději rovnou zvolil čistou instalaci.
    15.3.2010 20:16 haha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    RPM distribuce dist-upgrade běžně podporují, logicky o jednu verzi. Vámi navrhovaných 7 verzí fedory považuju za dost špatný vtip.

    I kdyby byl dist-upgrade absolutně nemožný, nevím proč bych měl brát jako výhodu mít systém, co za 5 let možná udělá bez problému dist-upgrade, ale nejde u něj opravit databáze balíčků :-D

    Jen tak mimochodem, po celoodpoledním hraní jsem se dopracoval do stavu, kdy mám v systému 2 rozbité balíky u kterých dpkg -r --force-all tvrdí, že pre removal skript vrátil chybový status 2. Jsem těžce v prdeli, protože dpkg je odmítá remove i purge jen proto, že mají nějaký rozbitý skript, místo toho aby je prostě bez odmlouvání vymlátil (na co je tam do háje --force-all, když to k ničemu není!). Aptitude pustit nemůžu, protože mi kvuli těmto balíkům bude chtít cpát 30 dalších, které nechci, apt-get pro jistotu odmítá udělat cokoli a doporučuje mi apt-get install -f, které ovšem zkončí na tom, že dpkg post removal skript error 2. Takže mám rozesraný Debilan, a hřeje mě potěšení, že za 5 let na něm budu moci udělat dist-upgrade, a ty dva nezkonfigurované, neodinstalovatelné balíky mě tam budou strašit i potom :-D
    15.3.2010 20:29 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Hovořili jsme o hardcore testu ne? ;-) Řekl bych, že ten mnou nastíněný mnohem více odpovídá realitě.
    15.3.2010 20:31 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Za podobnými problémy většinou vězí nějaký zapomenutý postinstall skript. Obvykle stačí pozorně přečíst co ten apt vypisuje.
    15.3.2010 20:43 haha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    já to čtu. Je to pořád dokola. Mám 20 rozbitých balíků, které nejdou zkonfigurovat. Dpkg hlásí, že závisí na jiných balících, které nejsou zkonfigurovány atd...

    Pomocí dpkg -r --force-all všechny problémové balíky vyhážu, a zůstanou mi dva, které nejsou vyhodit, protoře pre removal skript error status 2. Doporučí mi apt-get install -f. Když to udělám, apt mi nasere znova tytéž balíky, které jsem tak pracně vyházel, a které nejdou zkonfigurovat a jsem tam kde jsem byl.

    Já prostě nechápu, proč nemůže dpkg ty dva rozbité balíky vyhodit. žádný balík je nepořebuje! Prostě by vymazal všechny soubory, a odstranil všechny jejich skripty. Nakonec do dopadne tak, že budu muset dpkg obejít, vyhodit všechny jejich soubory, vlézt do /var/lib/dpkg/status, a vymazat ty dva zmetky ručně. A následně se modlit, ať si dpkg nevymyslí něco jiného.
    15.3.2010 21:03 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Za takový problém nemůže apt, ale balíkář a může se to stát u kteréhokoliv distra. Ovšem u aptu u toho nekončíte s nefunkčním systémem.
    15.3.2010 21:25 haha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Balíkář za to může i u RPM. Nicméně podařilo se mi to prasácky opravit. Teď bych byl ještě rád, kdby mi někdo vysvětlil, co že jsem to vlastně provedl :-D

    Všechny zbývající balíky, které dpkg odmítalo odinstalovat kvůli chybe skriptu jsem lokalizoval ve /var/lib/dpkg/status a natvrdo o nich vymazal všechny záznamy. Následně jsem se přesunul do /var/lib/dpkg/info, kde jsou další informační soubory a ty jsem zlikvidoval také.

    čekal jsem, že systém přestane s těmito balíky otravovat, protože pro něj přestanou existovat. Ale ono ne. Příkaz apt-get autoremove, kterým jsem chtěl prověřit, zda nezůstaly nějaké nadbytečné balíčky způsobil to, že se ty dementní balíčky, co mě celý den otravovaly najednou zkonfigurovaly (jak to, když jsem je vyházel z databáze?). A pak jsem je vyhodil. Po ceodním boji jsem zvítězil na dpkg, prasáckou alchymií, ani nevím jak.
    15.3.2010 21:44 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Au.
    16.3.2010 14:21 haha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Přesně tak. Au. Dneska už pokusný systém dosloužil. Asi jsem ho pročistil moc :-D

    Jsem rád že zůstanu u RPM.
    16.3.2010 14:49 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    A pokud možno u něj zůstaň navěky..
    15.3.2010 17:01 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    No, ono to až tak nereálné není: dostat databázi balíčků do popisovaného stavu není dnes nijak těžké a v testingu se tos nenulovou šancí se to povede při každém aptitude upgrade. Je to taková loterie...

    Problém je totiž v tom, že současné verze debianu a ubuntu obsahují příliš komplikovaný graf virtuálních balíčků, závislostí a protizávislostí, které se navíc mohou další týden zcela změnit (v testingu). Při určité konstelaci se prostě pravidla (depends vs. conflicts) dostanou do takového stavu, že je prostě vyřešit nelze - něco musí pryč.

    Můžeme jenom nostalgicky zavzpomínat na časy, kdy takovéto problémy neexistovaly. A nebo se porozhlédnout jinam (mimochodem: gentoo ne, tam takovýto bordel dorazil mnohem dříve).
    15.3.2010 17:15 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Ano. V testingu je tato šance opravdu nenulová. Proto taky používám už pět let unstable. Situaci, kdy jsem se naposled dostal do podobné situace jsem podchytil tady v blogpostu 29.9.2009 . Podotýkám že to bylo způsobeno balíky z experimentalu a týkalo se to mé pracovní instalace na notesu. Zásadní chybu kvůli níž by mi stroj nenajel vůbec, už dlouho nepamatuji.
    16.3.2010 11:52 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    No, já nemluvím o situaci kdy stroj nenajede (to jsem debianu skutečně ještě neviděl), ale o situaci kdy bez ručního zásahu nelze vyřešit konflikty.
    Jakub Lucký avatar 15.3.2010 20:13 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    problémy zacyklených balíčků řeší aptitude poměrně slušně (resp: nabídne alternativy a jedna je obvykle ta dobrá)
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    15.3.2010 20:18 haha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    tohle především vůbec nesouvisí s RPM nebo DPKG. To je snad věc dependency solveru.
    Jakub Lucký avatar 15.3.2010 21:53 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    To nejde popřít...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    16.3.2010 11:56 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Jistě, moje pointa byla že to hlavně závisí na tom jaké ty balíčky jsou a zda se při jejich tvorbě dává dostatečný pozor.
    16.3.2010 11:55 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    To právě zas tak moc ne, často je jediným řešením úplné odstranění některých balíčků (což může být OK, pokud je to nepoužívaná ptákovinka z gnome, nebo zásadní pokud je to ghostscript).
    Jakub Lucký avatar 16.3.2010 12:45 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    No, tak uživatel se má podívat, co mu ten aptitude nabízí... Kdo se nedívá a dává zběsilé Yes, ten ať si nainstaluje Windows, tam je to norma...

    Jinak v Debianu je to obvykle výměna kus za kus, nikoliv pouhé odebrání (náhrada gnome-session za gnome-session-common a gnome-session-bin atp.)
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    16.3.2010 14:09 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    To je jak u blbejch... nabízí mi kompletní odstranění gnome.

    To je tedy ten ideální případ, kdy aptitude alespoň funguje a můžu to řešit přes aptitude install/remove.

    Horší je když aptitude skončí s chybou že nějaký balíček nemůže být zkonfigurován, protože vyžaduje určitou závislost kterou nelze splnit. Pak nastupuje analýza závislostí a dpkg --force

    Celkově bych to zhodnotil, že před deseti lety nic takového nebylo, apt-get upgrade fungovalo vždy a na první pokus.
    Jinak v Debianu je to obvykle výměna kus za kus, nikoliv pouhé odebrání (náhrada gnome-session za gnome-session-common a gnome-session-bin atp.)
    Až na to, že u spousty balíků zůstanou závislosti na gnome-session a pro jistotu ještě s číslem verze, aby to náhodou nemohl aptitude spravit.
    16.3.2010 14:25 haha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Horší je když aptitude skončí s chybou že nějaký balíček nemůže být zkonfigurován, protože vyžaduje určitou závislost kterou nelze splnit. Pak nastupuje analýza závislostí a dpkg --force
    Přesně tenhle problém jsem vyrobil při svém pokusu (viz výše). Mohl by mi někdo vysvětlit co s tím? Balík nešel zkonfigurovat, kvůli nesplněným závislostem, ani odstranit, kvůli poškozenému pre-uninstall skriptu. Přepínače --force-all k odstranění ani konfiguraci nevedl..
    16.3.2010 17:20 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    No, pokud jsou to špatné závislosti, tak žádná jednoduchá rada není - jen prohlédnout ty závislosti a ručně instalovat/odstraňovat balíčky než se to dostane do stavu kdy aptitude -f install doběhne.

    Jiná věc je, pokud některý script (preprm, preinst, atd) skončí s chybou, pak je možné je editovat v /var/lib/dpkg/info/ a opravit. Případně, jako nejdrsnější metoda odstranění balíčku, přímo zeditovat /var/lib/dpkg/status a vymazat stopy (a ručně provést smazání souborů, samozřejmě).
    Jakub Lucký avatar 16.3.2010 15:10 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Pokud je, tak jsou balíčkáři dementi a reportujte to jako bug... gnome-session-bin má mít Provide: gnome-session
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    14.3.2010 17:36 fraxinus | skóre: 20 | blog: fraxinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    > nevím proč když je to tar

    Asi preto ze to nie je tar ale ar

    ar x foo.deb
    14.3.2010 17:42 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    dobre kydy, pripravujes sa na vstup do politiky?
    14.3.2010 17:42 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Na druhou stranu je nutné uznat, že není RPM jako RPM a takové SUSE RPM, Mandriva RPM a RH RPM se docela zásadně liší :-( Což mě docela štve.
    14.3.2010 17:50 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Co začali v SuSE používat LZMA místo bzip2, tak je to i verzi od verze… :-(
    thingie avatar 14.3.2010 17:53 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Kde je v tom problém? Nové balíčky s LZMA payload by stejně do starého systému kde to RPM ještě neumí moc nešly, i kdyby tenhle dílčí problém nebyl.
    Růžové lži.
    14.3.2010 18:01 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Ono bohužel není jen jedno LZMA, ale od chvíle, co přešli na LZMA, má každá verze distribuce LZMA, které je nekompatibilní s tím předchozím LZMA. Teď naposledy jsem dokonce z 11.3 M2 a delta iso nedokázal vyrobit 11.3 M3 ani za pomoci applydeltaiso a librpm z Factory...
    thingie avatar 14.3.2010 18:05 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    To jsou betaverze, ne?
    Růžové lži.
    14.3.2010 18:13 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Jsou, ale ten formát pak bude samozřejmě nekompatibilní i v ostré. Jediné štěstí je, že jsou přenositelná aspoň source RPM a že build nějak pozná, jakou verzi formátu má použít, když builduje pro starší verzi distribuce.
    thingie avatar 14.3.2010 18:17 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    No tak že ze staré verze člověk nevybildí správný balíček pro novou, to by mě dvakrát nepohoršilo, to ostatně stejně tak, pokud si jí celou nenatáhne do chrootu. Z nové na starší by samozřejmě nějaká kompatibilita být měla, žejo. Ale prostě na tom nevidím tragedii :)
    Růžové lži.
    14.3.2010 19:05 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Pokud chce mít člověk na svém desktopu poslední verzi a na serverech ne, tak ocení možnost buildit balíčky pro starší. Naštěstí si s tím build poradí, jinak by to byl docela průšvih (asi bych si na to musel udělat virtuály).
    thingie avatar 14.3.2010 19:12 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    No, já nevím co a jak v suse tohle řeší, ale stejně je třeba nějaký chroot aspoň, nebo tak něco, když člověk dělá balíček pro jiné systémy, jinak je to rizoto.
    Růžové lži.
    14.3.2010 19:22 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Už pan vindicator pochopil co je na RPM blbě?
    thingie avatar 14.3.2010 19:26 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    To by mě asi dost zajímalo jak s tímhle vláknem jako souvisí.
    Růžové lži.
    14.3.2010 19:32 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    A ono je na něm něco blbě?
    14.3.2010 20:44 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Co je na něm blbě? Že když chceš dobrej balíček pro jinou verzi distribuce je nejstažší toho dosáhnout chrootem? To snad i v debianu, ne? :-) Nebo budeš na lennym dělat balíky pro sarge, nebo naopak? Bez chrootu? Linkovat proti jiným verzím distribuce? :)
    thingie avatar 14.3.2010 21:31 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Nějakou formu chrootu nebo podobné izolace chcete použít i když buildujete pro stejnou verzi. Vlastně ho chcete použít úplně vždycky, protože chcete buildit na čistém systému, a mít na něm přesně to samé z balíků co bude jinde.
    Růžové lži.
    14.3.2010 19:32 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Vždyť to píšu celou dobu: řeší to build.
    thingie avatar 14.3.2010 19:36 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    To sem pochopil, že to něco řeší, ale nějak mi to nešlo spolu s těmi nářky na to, že to tak je, kdyby to něco řešilo, tak je to přece fuk, ne?
    Růžové lži.
    14.3.2010 20:37 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Otázka je, pro jak široký rejstřík distribucí to řeší a řešit bude. Teď jsem měl třeba v 11.2 problémy s výrobou RPM pro 11.1 (build nějak nepoznal, který definiční soubor má použít, a muselo se mu to říct ručně).
    danaketh avatar 14.3.2010 17:46 danaketh | skóre: 6 | blog: Sick Mind | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Zajímavé - .deb v MC normálně otevřu. A apt, potažmo aptitude jsou super. Ale jinak nevím jaký je rozdíl mezi RPM a DEB, protože se na ně dívám jako prostý uživatel, takže je to něco jako EXE vs MSI instalátor :)

    O RPM-hell jsem nikdy neslyšel a to jsem Debianista :) Jestli to nakonec není jen nějaká legenda mezi RPMkáři o Debianistech :)

    A že někdo hysterčí? Hádám, že ze strany RPMkářů by to bylo stejné, kdyby místo RPM použili DEB. Někdo holt trpí potřebou za každou cenu sdělovat světu, že právě jeho OS/progam/packaging tool/whatever je nejlepší. A na internetu to platí dvojnásob :)
    14.3.2010 17:50 Jirkus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Taky v každé verzi Ubuntu pomocí MC deb otevřu bez problémů. Kde jste na tento poznatek přišel?
    14.3.2010 23:36 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Skús distribúciu, ktorá nepoužíva Debian balíky (takže nebudeš mať dpkg-deb a podobné nástroje) a prestane ti to fungovať. ;)
    Jezekus avatar 15.3.2010 00:23 Jezekus | skóre: 19 | blog: jezkova_nora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Používam RH RPM distra a deb i rpm otevřu naprosto bez problémů na čisté instalaci.
    15.3.2010 00:44 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Mám neupravovaný Midnight Commander a deb balíček v ňom síce otvorím, ale je prázdny a pri otváraní sa vypíše že chýba dpkg a dpkg-deb.
    danaketh avatar 15.3.2010 01:11 danaketh | skóre: 6 | blog: Sick Mind | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Mám Debian a nejdou mi otevírat RPM. Čím to tak asi bude? :)

    Já měl dodneška za to, že systém volí při pokusu o otevření souboru takovou aplikaci, která je s tímto typem asociovaná (podle .whatever). A pokud systém neví, že .deb je jen ar, tak s ním těžko něco provede. Klidně mě opravte pokud se pletu a žiju v nevědomosti ale připadá mi logické, že když systém/aplikace nezná typ souboru, tak s ním ani nemůže pracovat.
    15.3.2010 01:42 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    A ja som tvrdil niečo iné? To, že Debian (a podobných distribúciách) .deb balíky v Midnight Commander fungujú nie je prekvapujúce a neznamená to, že to musí fungovať vždy a všade. ;)
    Jakub Lucký avatar 14.3.2010 22:26 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Ty kráso, to je slušná snůška volovin...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    15.3.2010 10:56 CET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Ja osobne si pod RPM dependency hell predstavim dobu, kdyz jsem na RH6 a 7 stahnul balicek RPM, chtel nainstalovat, ale on potreboval dalsi dva balicky. Tak jsem dotahal a pri instalaci to chtelo dalsi sbirku balicku, takze znovu tahat. Nekdy to bylo dost umorne, takhle natahat vsechny balicky a nejhorsi pak bylo, kdyz nejaky balicek z poslednich chtel nejakou jinou verzi neceho, co uz v systemu bylo s jinou verzi (ale to bylo spis jenom u mixu ruznych verzi distra). V tej dobe jsem neznal zadnej program ala yum, ale pokud se nepletu, tak v debianu byl apt-get od zacatku.

    Rozdil DEB x RPM zrejme moc velkej neni, apt-get a yum zrejme taky ne, ikdyz osobne se mi vic libi apt-get, protoze yum se mi zda dost pomalejsi. Taky tvorba DEB se mi zda vic promakana, se vsema utilitama a standardnejsima nastrojema (make pro kompilaci a pripravu balicku), nez spec file. Ale mozna uz ma spec file taky spoustu vymozenosti.
    rudiik avatar 15.3.2010 17:02 rudiik | skóre: 16 | blog: rudiikuv miniblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Osobne sem mel tu cest pouzivat jak RPM tak DEB. Pokud chcete vyuzivat jen balicky dane distribuce+verze, nejspis rozdil nepoznate. Nicmene z vlastni zkusenosti musim rict, ze backportovat novejsi balicek (src.rpm) na starsi system - treba jen o verzi zpet byl casto problem. Nedej boze pouzit src.rpm pro jinou disribuci, to uz bylo vubec hardcore a cas od casu sem to proste po hodinach kompilovani a reverznimu reseni zavislosti vse zahodil a sel delat neco smysluplnejsiho. Na druhou stranu to same s deb balicky funguje bez problemu a neni ani problem pujcit si zdrojovy balicek treba z Ubuntu do Debiana. A jeste k nastrojum, opravdu nelze zrovnavat yum a aptitude. Jeste tak mozna smart, ale yum vazne ne...
    KDE 2.0 .. KDE 3.5.10 -> KDE 4.1 .. KDE 4.4.5 -> E17 Alpha/Beta -> Trinity 3.5.12 -> GNOME 2.30 -> KDE 4.6.5
    pavlix avatar 16.3.2010 17:58 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPM - Best packaging tools.
    Používal jsem RPM i DEB a související nástroje. Nemůžu říct, že by jeden z těch systémů byl ve všem lepší než druhý.

    Takže jakákoli histerie z kterékoli strany je neopodstatněná.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.