abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Nokia N97 – aplikace, navigace, internet

    26. 8. 2009 | Jaroslav Bubeník | Bezpečnost | 42897×

    Jak si N97 poradí s připojením k internetu, prohlížením webu a prací s e-maily a osobními údaji. Jaká je podpora různých druhů souborů. GPS navigace a používání Google Maps. Instalace aplikací a nabídka v OVI Store.

    Telefon nám pro účely recenze zapůjčila firma Sunnysoft, které tímto děkujeme.

    Zprávy, maily, kontakty a online synchronizace

    Uvědomte si, nač nejvíc používáte mobilní telefon. Asi na telefonování, psaní zpráv a v neposlední řadě telefonem komunikujete po internetu, ať již přes IM, maily nebo mnohé další protokoly.

    nokia n97 047
    Vyhledávání kontaktů.

    V tomto ohledu jsem byl s N97 vyloženě nespokojen, a to proto, že telefon naprosto postrádá QWERTY klávesnici na displeji a nabízí jen ubohou alfanumerickou klávesnici, na které můžete buď psát s pomocí T9 (té jsem na chuť nepřišel snad nikdy), a nebo pracně vyklepávat písmenko po písmenku.

    nokia n97 050
    Kalendář.

    Osobně preferuji QWERTY klávesnici na displeji, kterou mohu pohodlně ovládat a psát na ní zprávy jedním nebo oběma palci. Ale abych musel Nokii otvírat a vysouvat hardwarovou klávesnici, když chci napsat zprávu, to je prostě nepraktické. V tomhle by se mohla Nokia trošku polepšit. Ale abych nekřivdil, můžete také psát stylusem na displeji a váš rukopis se převede do textu. S tímhle způsobem zadávání textu jsem se setkal naposledy na stařičkém Palmu, uměl jsem tak psát docela rychle, ale dnes jsem nebyl schopen napsat skoro ani „ahoj“.

    nokia n97 014
    Pokus o psaní tahem pera.

    Vyhledávání v kontaktech je oproti zadávání zpráv docela pohodlné. Hodně se podobá smart dialeru v zařízeních Windows Mobile. Chcete–li tedy vyhledat kontakt, zobrazí se vám klávesnice na displeji (není QWERTY, ale podle abecedy). A vy si postupně zadáváte písmenko po písmenku. Telefon sám ví, jaké máte kontakty, a tak vám už nabízí jen zbývající písmenka a zbylé kontakty. Zajímavý filtr.

    nokia n97 017
    Klepání zprávy pomocí tlačítek telefonu a příšerné T9.

    Vestavěný e-mailový klient je dostačující na mobilní telefon a je srovnatelný s konkurenčními přístroji. Podporuje populární protokoly jako POP3 a IMAP, který jsem si oblíbil tak, že jsem jako svůj hlavní a primární e-mail začal používat GMail.

    nokia n97 035
    Seznam zpráv v e-mailovém klientu.

    E-mailový klient zvládne zobrazit skoro všechny známé druhy příloh. Mám na mysli obrázky. Z textových dokumentů jsem zkoušel dokument v Microsoft Word 2007, ale ten zobrazit nešel, telefon zvládl jen starší verzi dokumentu z Wordu 2003. Ale to je spíš záležitost externí zobrazovací aplikace, která je dodávaná spolu s telefonem, jedná se o QuickOffice.

    nokia n97 037
    Zobrazení e-mailu ve vestavěném klientu.

    Počítám, že novější a hlavně placená verze aplikace zobrazí vše naprosto korektně. Pokud byste náhodou chtěli dokumenty vytvářet, pak vězte, že si budete muset zakoupit licenci, ale silně pochybuji, že by někdo někdy vytvářel tabulky v Excelu a prezentace v PowerPointu na mobilním telefonu. Když srovnám zobrazování příloh v iPhone, tak ten je na tom podstatně lépe – zvládá naprosto v pohodě i Office 2007.

    nokia n97 090 nokia n97 094
    Klient si poradí i s přílohou MS Word, ovšem jen ve verzi 2003.

    Konfigurace nové mailové schránky je otázkou pár vteřin, protože veškeré nastavení zvládne průvodce e-mailového klienta. Moje schránka u GMail s protokolem IMAP byla nakonfigurovaná během chvilky.

    Nokia se v posledním roce zaměřila i na korporátní segment trhu a nabízí synchronizaci i se servery Microsoft Exchange, který je tak populární na Windows Mobile. Samozřejmě i zde prvotní konfiguraci zvládne průvodce mailem, jen s tím rozdílem, že se vyberete server Exchange a následně se doinstaluje aplikace Mail For Exchange, který je pro mne z nepochopitelných důvodů ukryt. Původně jsem chtěl testovací telefon používat jako pracovní nástroj, a tak jsem si jej sesynchronizoval s naším firemním Exchange Serverem. Naše firemní bezpečnostní politika vyžaduje nastavení zámku zařízení s autozamykáním po deseti minutách. Sice je to obtěžující, ale zadat jednoduchý čtyřmístný PIN je otázkou okamžiku. Bohužel, MfE (Mail For Exchange) vyžaduje pět znaků a minimálně jeden musí být písmeno. A s touhle politikou zabezpečení bych se asi v testování telefonu daleko nedostal.

    Rozhodl jsem se tedy telefon otestovat na službách Google, když už jsem jejich fanoušek. Synchronizace s Google Contacts a Google Calendar proběhla naprosto bez problémů; asi to bude tím, že Google podporuje synchronizaci s Exchange, a tak stačí jako server pro synchronizaci v aplikaci MfE uvést m.google.com a jako přihlašovací údaje uvést váš mail a heslo. Následně jen vypnout synchronizaci úkolů a mailu, ty bohužel přes Exchange z Google nedostanete.

    Odbočka: Osobně doporučuji si nastavit synchronizaci vašeho mobilního telefonu s nějakou internetovou službou. Google je dostačující, všechna data (maily, kontakty a kalendář) máte na internetu a dostupné z každého zařízení takřka ihned. Telefon můžete totiž ztratit, zničit, ale vaše kontakty a další důležité informace jsou ihned k dispozici do nového zařízení. A je to mnohem lepší, než když si telefon synchronizujete s jedním počítačem manuálně pomocí kabelu či Bluetooth. Přiznejme si, jak často provádíte zálohu dat z telefonu do počítače? Nehledě na to, že dnes má spousta lidí notebooky na cesty a doma ještě stolní počítač – a udržet aktuální data mezi několika počítači a mobilním telefonem je téměř nadlidský úkol, pokud nevyužíváte některou online službu.

    Navigace

    Navigace je fajn a hodí se, i když doby, kdy jsem nutně potřeboval mít navigaci „turn by turn“ v mobilním telefonu, už jsou dávno ty tam. Dneska mi bohatě postačí Google Maps, abych se dostal z místa A do místa B, zvláště pak, když jsem „pěšmo“. Na automobilovou navigaci použiji raději zařízení k tomu určené. A tak jsem ani nezkoušel Nokia Mapy, ale raději jsem si stáhl Google Maps, nechtělo se mi totiž telefon připojovat k počítači s Windows a instalovat Nokia PC Suite a následně stahovat mapy.

    Řešení od Google je přeci jen otázkou několika kilobajtů a ve verzi pro N97 dokonce podporuje funkci Latitude. Tu jsem bohužel nechal běžet pár hodin na pozadí, což mělo za následek totální vybití baterie.

    nokia n97 031
    Google Maps se službou Latitude.

    Co k navigaci říct? Asi jen to, že GPS fix proběhne v řádu několika sekund a je vcelku přesný, a tak jsem se mohl sledovat sebe sama na Google mapě.

    Abych zase tolik nekřivdil Nokia Mapám, tak jsem je vyzkoušel (na jiném zařízení) a byl jsem s nimi spokojen. Kdo by chtěl přeci jen navigaci „turn by turn“ s hlasovými instrukcemi, tak si je může zakoupit od Nokie za pár korun, jedná se o částku kolem 1700 korun a platí se jednou ročně. Výhodou je, že máte aktuální mapy, ale druhá strana mince je paušální platba jednou za rok. Když si to spočítáte, pak se vám asi vyplatí si pořídit navigaci jako externí zařízení.

    nokia n97 066
    Aktualní lokace.

    Když jsme u té navigace, pak mne docela potěšila aplikace GPS, která mi ukazovala souřadnice, rychlost, směr a nadmořskou výšku. Dokonce můžete přímo zadat GPS souřadnice a aplikace vás naviguje na dané místo; asi velice zajímavé pro geocachery.

    Aplikace – základní a pokročilá výbava přes OVI

    nokia n97 005
    OVI Store v plné parádě.

    V základní výbavě telefonu najdete spoustu zajímavých aplikací. Někter si můžete dostahovat z internetu. V tom mě Nokia docela překvapila: Otevřela podobný obchod s aplikacemi jako AppStore pro iPhone – u Nokie se podobná služba jmenuje OVI. Najdete tam mnoho užitečných aplikací, bez kterých si zajisté nedovedete představit svůj život.

    nokia n97 024
    Počasí, je dobré vědět jak bude, aniž byste se dívali z okna.

    nokia n97 020
    Registrace na OVI store.

    Jako názornou ukázku uvedu dnes velice populární Facebook, který si můžete nainstalovat i na pohotovostní obrazovku telefonu, a budete vždy informovaní, co se děje ve vašem okolí. Toto bude mít samozřejmě za následek vybití baterie, a pokud nemáte aktivovaný datový tarif u vašeho operátora, pak i poněkud vyšší účet za telefon.

    nokia n97 008
    Aplikace vodováha, vhodná pro domácí kutily a řemeslníky.

    Dále jsem vyzkoušel i TweetS60, celkem pohodovou aplikaci pro Twitter, a stáhl nějaké hry zdarma. S Nokií se tedy rozhodně nebudete nudit a předpokládám, že se dají zakoupit i některé speciální herní tituly, se kterými budete trávit ještě více času.

    Ze základní nabídky jsem vyzkoušel jen několik málo aplikací i když je jich v telefonu přeinstalovaná pěkná řádka, hlavně mne zajímalo přehrávání YouTube videa, které oproti iPhone funguje i na GPRS připojení, což je další plus, sice se video načítá nehorázně dlouho, ale pak se nakonec přehraje.

    Asi nejvíce jsem potřeboval pro psaní téhle recenze aplikaci ScreenSnap. Po spuštění vám přemapuje klávesu fotoaparátu a po jejím stisknutí můžete vytvořit snímek obrazovky telefonu. Aplikace je fajn, ale některé snímky se moc nepovedly, hlavně ty, které jsem pořizoval v režimu landscape – prostě tam kus chyběl.

    nokia n97 100 nokia n97 102
    Pár her z OVI store.

    Dále můžete v telefonu najít aplikaci pro kalibraci pohybového senzoru a kancelářský balík QuickOffice, který si však budete muset zakoupit, kdybyste si tedy chtěli napsat nějakou tu knihu či obchodní dopis. Ve složce „Kancelář“ najdete další spoustu podpůrných aplikací, jako je správce souborů, kalkulačka, převodník, zip, Adobe PDF a další.

    nokia n97 039
    Mobilní kancelář.

    Brouzdání internetem

    Nokii můžete také využít k brouzdání po internetu, poslední dobou navštěvuji hodně internetových stránek z mobilních telefonů; většina těch hlavních zpravodajských serverů vám nabídne alternativu v podobě mobilní verze, která je odlehčená a přehledná a hlavně se rychle načte i na pomalém připojení.

    nokia n97 057
    Nokia browser je poněkud nepřehledný a těžkopádný na ovládání.

    Nokia browser je vesměs v pohodě, ale konkurovat Safari od Apple asi nemůže. K tomu se přiblíží jen Opera, se kterou vypadá většina stránek jako v originále, a tak jsem si ji docela oblíbil a všem ji vřele doporučuji. Oproti standardně dodávanému prohlížeči od Nokie je přehledná a rychlá.

    nokia n97 064
    Ovšem v mobilní verzi prohlížeče Opera hned vše vypadá lépe.

    A nakonec

    V dokončení recenze se zaměříme na multimédia: video, fotografie, hudbu, FM rádio, kameru. Kromě toho se závěrečný díl věnuje propojení a synchronizaci s počítačem (Ubuntu).

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    26.8.2009 09:44 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – aplikace, navigace, internet

    Koupil jsem si pred 2 roky Mio a v zivote uz mapy nezaktualizuji, protoze vyrobce model / software prestal podporovat. Model predplatneho za rozumnou cenu (kolem tisicovky) mi prijde lepsi nez jednorazove ziskat zarizeni s mapami a pak doufat, ze se na tebe vyrobce nevykasle. A i u nich se za aktualizace map vetsinou plati.

    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Fluttershy, yay! avatar 26.8.2009 13:40 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – aplikace, navigace, internet
    Proto je ideální dělat si zálohy, nebo (ještě lépe) používat papírové mapy, případně OSM nebo tak něco.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    26.8.2009 15:46 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – aplikace, navigace, internet

    Jak mi pomuze zaloha starych map na nove postavene krizovatce? ;-)

    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Fluttershy, yay! avatar 26.8.2009 15:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – aplikace, navigace, internet
    ...nebo (ještě lépe) používat papírové mapy, případně OSM nebo tak něco.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    26.8.2009 22:07 Tomáš Heger (geckon) | skóre: 62 | Praha/Valašsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – aplikace, navigace, internet
    Jak mi pomůže OSM na křižovatce, která v nich není? :))
    Fluttershy, yay! avatar 26.8.2009 22:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – aplikace, navigace, internet
    Nijak, ale můžeš ji tam dodělat a pak tam bude! A třeba ji dodělá někdo před tebou a už tam bude!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    26.8.2009 19:13 Ondrej Benedik | skóre: 12 | Humenne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – aplikace, navigace, internet

    Trošku mimo tému: Pokiaľ si nad svojim MIOm ešte nespravil krížik, existuje niekoľko spôsobov ako do jeho flash nahrať SW a mapy od iného výrobcu. Ak máš záujem, kľudne sa ozvi.

    28.10.2009 13:20 Xinetix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – aplikace, navigace, internet
    Ten borec tohoto clanku je picus. Samy sracky a nic konkretniho..Kokot. Vsude psal nejaky aplikace ale zadnej nazev jak se menuje program nebo utilita navigacniho software pro N97. Proste informace uplne k nicemu a sobecke podani telefonu o kterem vi uplny hovno.
    6.1.2010 03:33 Daywith
    Rozbalit Rozbalit vše Nokia N97 – posilani videii pres blue tooth
    Dobry den, zajimalo by mne jak se da poslat delsi video pres blue tooth do N97. Kdykoliv jsem se o to pokousel, napsalo mi to ze na disku Nokie je malo mista, ackoliv byla Nokia zcela nova. Vim ze disk je rozdeleny a nejspis se to snazi prijmout na tu mensi cast disku a ja nevim jak danne video presmerovat na tu vetsi cast ?! Poradte prosim!!
    16.2.2010 16:19 hrb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – posilani videii pres blue tooth
    Zkus si nastavit ukládání zpráv do velkokapacitního úložiště - video ti přijde jako nová zpráva a ty se ukládají standardně do paměti telefonu C:

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.