abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 765 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    amaroK - přehrávač hudby nové generace

    11. 11. 2005 | Radek Frolík | Recenze | 17632×

    AmaroK je pokročilý přehrávač hudby všeho druhu nejen pro KDE. V článku se podíváme na to, jestli mají autoři pravdu, když tvrdí, že přehrávání hudby tímto programem je lehčí než kdykoli předtím. Najdete v něm popis přehrávače, jeho základní funkce a trochu historie.

    AmaroK není klasická unixová aplikace pro práci s multimédii typu programu play, nebo mpg123/321. I přesto, že jeho hlavním účelem je prostě přehrávat hudbu, nabízí tolik ostatních funkcí a doplňků pro ovládání, že bych jej spíš nazval multimediálním systémem, který poskytuje uživateli téměř veškerý komfort, který si lze při přehrávání hudby vůbec představit.

    Instalace programu

    Instalaci programu lze provést klasicky buď stažením zdrojových kódů, nebo lze stáhnout již předkompilované balíčky pro více než 20 distribucí. Novinkou je projekt amaroklive, což je bootovatelné CD s GNU/Linuxem, KDE a samozřejmě funkčním amaroKem. V článku je popisovaná verze 1.3.5.

    Technologie kolekce

    Základní a velmi užitečnou funkcí amaroKu je tzv. kolekce. Jde o to, že programu se řekne, kde se nacházejí vaše hudební soubory a on poté posbírá do své lokální databázi informace o všech souborech, které spadají do zvoleného adresářového prostoru. Informace se načítají z tagů "uvnitř souborů", je tedy poměrně důležité mít soubory s hudbou kvalitně "otagované". Kolekce se vytváří standardně při prvním spuštění programu (přes Průvodce prvního spuštění), při dalším spuštění se již jen případně aktualizuje podle změn na disku, popř. přes menu Nastavení. AmaroK je při výchozím nastavení uzpůsoben tak, že sleduje změny v adresářovém prostoru tzv. on-the-fly, neboli za běhu. Změna libovolného hudebního souboru uvnitř kolekce tedy vyvolá obnovení kolekce amaroKu do aktuálního stavu. Vytvořená kolekce není podmínkou, aby program fungoval, ale bez ní budou možnosti amaroKu poměrně omezené.

    KDE amarok

    Rozhraní přehrávače

    Dostáváme se k popisu grafického rozložení, které je velmi intuitivní. Program může fungovat buď ve dvou oknech, z nichž jedno je okno s přehráváním (ve stylu winampu či xmms) a druhé obsahuje seznam skladeb a další informace, nebo v jednom celkovém okně, které obsahuje obojí (styl iTunes); pro další popis budu používat tento druhý typ rozhraní.

    Okno je rozděleno na dvě hlavní části, nalevo je informační panel (viz níže), přes který se dá dostat k mnoha funkcím amaroKu, a napravo je pak seznam skladeb. Osvědčilo se mi rozdělení obrazovky v poměru zhruba 1:2. Pod seznamem skladeb jsou obligátní tlačítka pro ovládání, pěkně graficky provedená lišta pro ovládání hlasitosti, ekvalizér s možností volby rychlosti snímků (pravé tlačítko myši) a několika analyzátory (levé tlačítko), dál tlačítko pro vymazání seznamu skladeb a tlačítka pro funkce zpět a znovu. Když připočteme lištu pro rychlé vyhledávání v seznamu skladeb (playlistu) v horní části, tak jsme popsali všechny základní prvky rozhraní amaroKu.

    Informační panel

    Informační panel amaroKu obsahuje úplně nalevo pět vertikálních záložek (sidebar), které byly ve verzi 1.3 velmi pěkně předělány a zvlášť přechody mezi nimi jsou teď graficky perfektní. Jsou to Kontext, Kolekce, Seznamy skladeb, Zařízení a Soubory.

    Kontext

    Kontext je zásobárna informací o celé kolekci, jednotlivých albech i skladbách. Obsahuje další čtyři záložky - Domů, Aktuální, Text a Interpret, které si zaslouží svůj vlastní popis.

    Záložka Domů zobrazuje seznam naposledy hraných skladeb (zobrazené s názvem interpreta a albem (pakliže jsou tyto informace dostupné)). Dál jsou zobrazeny oblíbené skladby. Oblíbené skladby je velice pěkná funkce amaroKu, díky které má každá jednotlivá skladba svoje tzv. skóre, které se zvyšuje úměrně s tím, jak často je píseň hraná. Naposled jsou v této záložce ukázány nejnověji přidané (nebo upravené) skladby do kolekce. Celé to funguje podobně jako hypertextové odkazy na webu, kliknutím na položku dojde k jejímu vložení do seznamu skladeb napravo (samozřejmě pokud tam ještě není) a začne hrát. Ostatní záložky jsou aktivní pouze při přehrávání.

    amarok domu

    Druhá v pořadí - Aktuální - zobrazuje informace k právě přehrávané skladbě. V téhle a dalších dvou záložkách se tráví při přehrávání nejvíc času, protože program je zobrazí pří každé změně přehrávané skladby automaticky. AmaroK si může ke každému albu pamatovat jeho obal, ten je pak zobrazen právě tady. Dál nám amaroK okamžitě nabízí všechna alba toho interpreta a naše oblíbené písně a spoustu dalších informací (jako např. kdy byla skladba naposledy a poprvé přehrána, její skóre a kolikrát již byla přehrána).

    Text je jedna z opravdu užitečných funkcí, která přibyla s příchodem verze 1.2. Je to možnost stahovat on-line texty k právě přehrávaným skladbám. Tato funkce posunula amaroK o pořádný kus dopředu. Hlavně u anglických textů je velmi vysoká pravděpodobnost, že amaroK text najde, u českých je to o něco horší, ale každý má možnost přidat text do databáze přes tlačítka v horní části záložky.

    amarok text_vyrez

    Na záložce Interpret je další z neobyčejných funkcí amaroKu. Od verze 1.3 amaroK umí přistupovat přímo k on-line znalostní databázi Wikipedia a vyhledá během vteřiny třeba kompletní životopis nebo diskografii skupiny. Při přechodu na další skladbu, třeba jiného interpreta, se informace v těchto popsaných záložkách aktualizují, takže není třeba nijak zasahovat.

    amarok wikka_vyrez

    Celý kontext je snadno skinovatelný, např. na amarok.kde.org/amarokwiki/index.php/Themes se dá najít spousta CSS skinů, funkční je i rozhraní přímo v nastavení amaroKu, přes které se dají skiny stáhnout a rovnou aplikovat.

    Kolekce

    Kolekce je zobrazená struktura hudebních souborů tak, jak je amaroK má zaindexované. Všechny informace pocházejí z tagů uvnitř souborů, v případě, že tagy nejsou k dispozici, použijí se názvy souborů. Kolekci je možné velmi efektivně filtrovat a zobrazovat v různých režimech. Výhodné je např. zobrazení interpretů v první úrovni a alb na druhé. Pravým kliknutím na interpreta/album/skladbu je možné všechny skladby "uvnitř" dostat vpravo do seznamu skladeb (funkcí Načíst se smaže dosavadní seznam skladeb). Právě kolekce je část amaroKu, díky které je tak snadné si udržet přehled i v tisících souborů. Navíc v minulosti byla tato část poměrně hodně zoptimalizovaná, a tak je procházení kolekce a přidávání tisíců skladeb do playlistu otázkou chvilky.

    Seznamy skladeb

    Záložka Seznamy skladeb rozšiřuje možnosti, kterak lze vložit soubory do seznamu přehrávaných skladeb napravo. Jsou zde načteny seznamy skladeb obsažené v prostoru kolekce, které jsou tvořené soubory (pls, m3u atp.) a dají se jednoduše přiložit do přehrávání. Zajímavější jsou však seznamy, které amaroK vytváří sám ze své databáze, tzv. chytré seznamy skladeb (z anglického smart playlists). Pomocí těchto generovaných seznamů lze jednoduše přidat do přehrávání seznam 15 naposledy hraných skladeb, nejčastěji přehrávané skladby, nejnovější skladby, nikdy nehrané a další. Možností je v tomto směru nepřeberné množství právě díky systému kolekce. Chcete např. přehrát všechny soundtracky z kolekce? Není problém, přes typ kolekce vyberte Žánry a Soundtrack. Chytré, jednoduché a rychlé. Zajímavá může být ještě funkce 50 náhodných skladeb. Pakliže chcete jít ještě dál, zapněte si Dynamický režim. AmaroK v tomto režimu automaticky průběžně přidává další skladby do seznamu tak, jak probíhá přehrávání. O dalších možnostech v této záložce a také o dynamických seznamech skladeb podrobněji bude některý z dalších článků o amaroKu.

    Zařízení

    Zařízení je rozhraní pro přenos souborů mezi přehrávačem firmy Apple iPod a PC. Zatím nevím o možnosti, jak program nastavit, aby bylo možné přes toto okno přistupovat k libovolnému externímu připojenému přehrávači, resp. synchronizovat hudební soubory ve frontě s libovolným adresářem v souborovém systému. Určitě se to dá udělat přes různé utility a externí nástroje, ale bylo by příjemné mít tuto možnost přímo zabudovanou v amaroKu. Ostatně to není úplně nová myšlenka, téma bylo nadneseno už někdy v dubnu 05 v blogu jednoho z hlavních vývojářů amaroKu, takže se necháme překvapit, jak se to dál vyvine.

    Soubory

    Soubory je záložka s klasickým procházečem souborovým systémem. Dá se tak přistupovat přímo z amaroKu i k souborům mimo kolekci a vkládat je např. do seznamu skladeb a podobně. Šikovné je vyhledávání hudebních souborů (přes Zobrazit panel s hledáním). AmaroK začne ihned po prvním napsaném znaku vyhledávat soubory v aktuálním adresáři podle názvu a průběžně zobrazuje výsledek. Po přechodu do jiného adresáře se výsledek aktualizuje.

    Verdikt

    Na začátku článku jsem položil otázku, jestli je přehrávání hudby skutečně jednodušší než kdy předtím. Odpověď samozřejmě není jednoznačná. AmaroK s sebou přináší pečlivě propracované, srozumitelně a jednoduše použitelné prostředí, netušený komfort a možnosti v podobě kolekce a všech výhod s tím spojených. Na druhou stranu je nutno podotknout, že pro prosté přehrávání hudby může pro někoho být pověstným kanónem na vrabčáky. Poslední soud tedy nechávám na čtenáři.

           

    Hodnocení: 79 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.11.2005 00:35 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    jako uvod to neni spatne, skoda ze sem se neozvedel neco co nevim... treba neco o skriptovani
    never use rm after eight
    11.11.2005 07:50 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Myslím, že psát o pokročilejších funkcích bez podobného úvodu by bylo chybou.
    11.11.2005 12:30 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    takze se muzu tesit na pokracovani?
    never use rm after eight
    11.11.2005 14:19 Radek Frolík | skóre: 10 | Kladno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    ano, můj původní koncept počítá s pokračováním, obsahujícím pokročilejší funkce amaroKu, možná i nějaké skriptování
    11.11.2005 00:38 Foldus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Amarok rulez ...
    11.11.2005 02:14 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Amarok je skvely. Uz som pridal par textov do internetovej databazy a tie sa okamzite objavia v Amaroku. Jedna z mojich oblubenych funkcii je Queue v spojeni so Stop Playing After Track. A Smart Playlists? Parada.
    David Watzke avatar 11.11.2005 07:27 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Amarok je skvely. Uz som pridal par textov do internetovej databazy a tie sa okamzite objavia v Amaroku.
    Já tam přidal 3 texty a žádnej se neobjevil.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    corwin78 avatar 11.11.2005 08:11 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Já tam nadatloval všechny texty z Neofolku od Landy a kulové se oběvilo :-/
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    11.11.2005 09:26 kolemjdoucí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    No, možná to bere jen ty kvalitní ;-)
    16.11.2005 14:02 M
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    :))))
    11.11.2005 12:01 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Hm, to je divne. Ja tam mam vsetky texty, ktore som tam dal. Je ich asi 15. Nesuvisi to s tagmi?
    David Watzke avatar 11.11.2005 17:15 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Přidával jsem je tam tak, že jsem bouchnul na ten čudlík přidat, otevřelo se to v Konqueroru, vyplnilo to správně album, interpret, rok, název a já dodal správnej text.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    11.11.2005 18:00 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Ano, ale mas spravne otagovane mp3/ogg, aby sa to vedelo porovnat s databazou? To len tipujem, pretoze netusim, ako to funguje.

    A co diakritika? Nemozu by problemy s tym (najma v nazve)? Ja som to v Konquerore zadaval ako html, cize napr. á som daval ako & # 225;.
    David Watzke avatar 11.11.2005 18:28 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Jsou tam tagy a názvy bez diakritiky.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    11.11.2005 18:40 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Neviem, kde moze byt chyba. Mne sa tam vsetky texty objavuju. Ale urobil som experiment. Zmenil som tag Artist tak, ze som prehodil meno z "Marisa Monte" na "Monte Marisa" a Amarok mi vypisal Lyrics for track not found, here are some suggestions:. Takze asi je dolezite, aby boli tagy uplne presne. Skus si to porovnat.
    David Watzke avatar 11.11.2005 19:42 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Podívej, když ty políčka vyplnil amaroK podle tagů, tak to asi bude stejný... Ještě se na to podívám až ty stránky budou zase v provozu.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    11.11.2005 20:03 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Jasne. Len sa snazim uvazovat nad tym, kde by mohol byt problem, pretoze mne sa zatial zobrazili vsetky texty, ktore som zadal.
    David Watzke avatar 11.11.2005 21:36 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Teď jsem přidal Groove Coverage - Holy Virgin. Je to tam, supr! :)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    11.11.2005 18:17 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Teraz som skusil cvicne pridat dva texty a okamzite sa mi objavili v Amaroku. Vsimol som si ale, ze ked mam v tagu dlzen "Irremediável" a v Konquerore som dal "Irremediavel", tak sa mi text nezobrazil automaticky, ale len v zozname podla "Artist" - musel som nan kliknut. Asi je dolezite, aby sa tagy zhodovali s tym, co je v databaze na lyrc.com.ar, aby sa to zobrazilo v Amaroku.
    12.11.2005 17:22 dush
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    To bude asi tím, že nácky je nejlepší ignorovat.
    17.11.2005 12:09 Josef Navratil
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Jestli jsi je tam datloval stejne jako ObĚvoval, tak je mozna dobre ze tam nejsou ;o)
    11.11.2005 20:26 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Ja jsem tam pridal pisen CEZu. Ale oni to koukam zase pojmenovaly na ČEZ BOYS. Je volne ke stazeni, vsak je taky za penize nas vsech :-)
    11.11.2005 08:00 Anselm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Tak nevím, jestli nejsem sám, který nemá podobná monstra moc v lásce. Já osobně mám hudbu už léta setříděnou v adresářové struktuře (žánr/kapela/album/skladba.ogg) a kvalitně otagovaná není, protože jsem byl leckdy prostě líný to dělat ručně. Není mi moc jasné, čím třeba amaroK, iTunes a spol. tak významě rozšiřují paradigma "najít album->přehrát album", ale mít půlku muziky v "ostatní" a ještě náhodně promíchanou mi rozhodně nepřipadá moc pokrokové.
    11.11.2005 08:37 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Taky jsem se s amarokem neskamaradil. Nejak jej nechapu. Vsechny moje alba podivne rozhazel a na tak jednoduchy use case, jako je vybrat a prehrat album, jsem proste neprisel, jak udelat. Asi bych si mel precist dokumentaci, ale za to mi nestoji. Takze jsem zustal u xmms, ktere si na nic nehraje a proste funguje.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Dalibor Smolík avatar 11.11.2005 08:42 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Mně se amarok líbí, avšak ze záhadných důvodů mi občas padá. (U Debian testing - KDE 3.4). Přešel jsem zpátky na xmms.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    11.11.2005 09:38 Tomáš Tichý | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Vybrat a přehrát album? Stačí dvojklik na album :-) To co píšete je kráná analogie toho, proč je tak náročný přechod z Windows na Linux. Lidé nejsou ochotni měnit své zaběhnuté zvyky ani když jim po změně stoupne produktivita :-)
    11.11.2005 19:44 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    A jaký je rozdíl v produktivitě mezi tím dvojkliknout na album v amaroku a třeba v xmms? Já nemám potřebu sestavovat žádné playlisty, ani nic katalogizovat, prostě si chci jenom přehrát to, co si chci přehrát. A moje první zkušenost s amarokem je 100% stejná, jak psal Leoš.
    11.11.2005 09:27 Tomáš Tichý | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Na to statčí použít nějaký schopný tagovač, třeba JuK. Pokud máte hudbu opravdu setříděnou do adresářů, je její otagování otázka pár minut. Já jsem to tak udělal a rozhodně se to vyplatilo - ať už kvůli Amaroku (např. podle tagů se mnohem lépe vyhledává), tak kvůli různým kapesním mp3 přehrávačům. Navíc to jde udělat i naopak - otagovanou "směs" hudby si automaticky roztřídit do adresářů, přesně tak jak budete chtít a klidně pokaždé jinak.
    11.11.2005 13:08 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Tohle moc ne, ale řekněme, že se dá očekávat trochu rychlejší hledání. Mám to taky tak rozčleněné, ale vím, že pomocí Muine album najdu rychleji než s XMMS. Stačí rovnou do hledání napsat jeho jméno, je to rychlejší.

    A vůbec se nebavíme o výběrech, které náhodou nepasují do vašeho schematu jakým to ukládáte. V databázi si uděláte výběr víceméně jakýkoliv, ve fileselectoru to slavné nebude. (a takové výběry někdy dělám)
    Copak toho není dost?
    11.11.2005 14:40 Radek Frolík | skóre: 10 | Kladno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Pokusím se to přiblížit:

    tím, že amaroK používá interní databázi s informacemi o skladbách (nejen tagy,ale i skóre skladby, datum posledního přehrání, počet přehrání), je možné vytvářet automaticky takové playlisty, které prostě v xmms vytvoříš pouze ručně. AmaroK to za tebe udělá.

    Je libo rock? amaroK ti naservíruje rock třeba z 500 alb 500 skupin, vybere z toho třeba to, co přehráváš nejčastěji, nebo vůbec nepřehráváš apod. a to ti nabídne do playlistu.

    11.11.2005 19:26 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Ne, není libo rock. Je libo konkrétní skupina, neposlouchám mixy, ale alba. Proto zcela souhlasím s Leošem. Ale jinak se mi amaroK velmi líbí, bohužel ho neumím používat tak, jak autor očekává.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    11.11.2005 19:38 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    I konkrétní skupiny mají dvě různá alba často velmi rozdílná… Amarok jsem tedy použil asi dvakrát a utekl od toho, protože právě tohle -- jednoduše na pár kliknutí zahrát konkrétní album -- jsem v něm nemohl dokázat :-) Ale to ještě nic neříká o tom, že by přehrávače s knihovnou médií byly špatné.
    Copak toho není dost?
    11.11.2005 20:42 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    jednoduše na pár kliknutí zahrát konkrétní album -- jsem v něm nemohl dokázat

    Preco? Vsak v Amaroku je to velmi jednoduche. Staci vybrat skupinu a potom album a je to. Existuje nieco rychlejsie?
    11.11.2005 21:57 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    No, zkoušel jsem Muine, Rhythmbox, Banshee a kdovícoještě a všude to bylo celkem rychlé a jednoduché. Až na Amarok.
    Copak toho není dost?
    David Watzke avatar 11.11.2005 22:19 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Přetáhnout složku do playlistu je fakt nadliský výkon... :-D Asi ses nesnažil. :o)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    11.11.2005 22:23 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Jakou složku, odkud?

    Já naimportuju adresáře s hudbou do přehravače a… co dál?
    Copak toho není dost?
    David Watzke avatar 11.11.2005 22:27 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Otevřeš panel "Soubory" a tam to přetáhneš... Nebo "Kolekce", najdi si borce, jeho album a přetáhni na playlist...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    11.11.2005 22:36 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    jj, presne. Kolekce potom Artist/Album a len ho mysou pretiahnes do playlistu alebo dva krat kliknes a mozes pocuvat.
    11.11.2005 22:38 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Hm, a chce to celé KDE, nebo tomu ,,stačí`` Qt?
    Copak toho není dost?
    David Watzke avatar 11.11.2005 22:43 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Měl by si vystačit s kdelibs. V ebuildu jsou všechny KDE knihovny volitelný, tak nevím.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    11.11.2005 22:44 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Cele KDE nie, ale obavam sa, ze bude chciet aj kdelibs.
    11.11.2005 22:33 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Ja som skusal Rhythhmbox a Banshee a v Amaroku sa mi to zda rovnako rychle, ak nie rychlejsie. Problem je jedine vtedy, ak nie su spravne otagovane skladby, napr. nazov platne sa pri jednotlivych skladbach lisi - potom sa platna rozsype a po kolekcii. Ale to sa da lahko opravit (naraz mozes zmenit tagy v celych platniach). Este si treba nastavit radenie kolekcie podla toho ako ti to vyhovuje. Ja to mam Artist/Album. Potom je to maximalne jednoduche. Jednoduchsie a rychlejsie to ani nemoze byt. Takze ak sa ti to zdalo komplikovane a zdlhave, podla mna to bol jeden z tychto problemov.
    11.11.2005 22:38 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Všechno mám otagováno poctivě a velmi dobře, to mi věř. Každopádně jsem zkoušel nejpozději nějakou RC1.0, třeba to od té doby trochu zlepšili :-)
    Copak toho není dost?
    11.11.2005 22:50 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    RC 1.0 bol este dost iny prehravac. Od verzie 1.1 nastal rychly vyvoj a dost ho vylepsili. BTW, ak nechces instalovat kvoli tomu kdelibs a qt, je aj live cd, na ktorom je aj nejaka hudba: http://amaroklive.com/. Ma asi 350 MB.
    11.11.2005 23:03 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Což instalace, gigabajt sem nebo tam je mi celkem ukradený a i když mám linku kvality prádelní šňůry tak stahování taky neřeším. Ale kdybych to měl používat, bude to startovat týden a zabírat spoustu paměti kvůli jednomu jedinému programu.
    Copak toho není dost?
    11.11.2005 23:13 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    jj, ked pouzivas Gnome alebo nieco ine, tak je blbe este natahovat KDE. Ale Amarok je dobry, ma plno zaujimavych funkcii, spolupracuje s k3b. Chvilu som pouzival aj Rhythmbox a ten mi oproti nemu pripada ako detska hracka (ale na bezne prehravanie je OK).
    11.11.2005 23:22 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    No, z tohohle článku mě celkem zaujala možnost zobrazit si text písničky, to by se mi líbilo. Jinak vlastně oproti Rhythmboxu nic :-)

    Hm.
    Dependencies Resolved
    
    =============================================================================
     Package                 Arch       Version          Repository        Size
    =============================================================================
    Installing:
     amarok                  i386       1.3.5-1.fc4      extras            8.0 M
    Installing for dependencies:
     kdebase                 i386       6:3.4.2-0.fc4.1  updates-released   26 M
     kdelibs                 i386       6:3.4.2-0.fc4.1  updates-released   17 M
     kdemultimedia           i386       6:3.4.2-0.fc4.1  updates-released  6.9 M
    
    Transaction Summary
    =============================================================================
    Install      4 Package(s)
    Update       0 Package(s)
    Remove       0 Package(s)
    Total download size: 59 M
    
    Copak toho není dost?
    11.11.2005 23:33 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    No, pekne si toho natahal.

    U mna je jedna z najcastejsie pouzivanych funkcii Queue alebo Queue Manager. Je to nieco ako naprogramovanie prehravania na cd prehravacoch.
    12.11.2005 08:24 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    To kdemultimedia je nějaká podezřelá závislost. Obyčejně to bývá meta-balík, který obsahuje všechno možné z multimédií pro KDE -- a to určitě není potřeba pro amaroK.
    12.11.2005 12:35 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    No, podle výpisu balíčkovače jsou tam nějaké knihovny, jako třeba KIO pro AudioCD, nějaké laciné přehravače, věci pro Arts (hm, po nich fakt toužím) a nějaké ty postradatelnosti navíc.

    Metabalík to nebude určitě, ty ve Fedoře pro KDE žádné ani nejsou, pokud vím.
    Copak toho není dost?
    12.11.2005 13:06 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Kio-slave pre audiocd je skvele. V poslednej dobe na mp3/ogg uz ani nic ine nepouzivam.
    12.11.2005 13:28 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Ale pro amaroK to nepotřebuješ.
    12.11.2005 14:02 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    audiocd:/ nie, ale mam pocit, ze Amarok vyuziva niektore kio-slaves, najma v tych skriptoch alebo na prehravanie priamo v Konquerore. Ale neskumal som to, takze len tipujem.
    11.11.2005 23:05 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    A vlastně, nemám vypalovačku, takže to bude rychlejší nainstalovat než si hrát s nějakým live CD :-)
    Copak toho není dost?
    11.11.2005 08:51 Adam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    To jsem teda nepochopil. Tak je to závislé na KDE nebo není?
    11.11.2005 08:58 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Na kdelibs. Tj. KDE není nutné mít nainstalované. Ale kdelibs také není žádný drobeček...
    Rezza avatar 11.11.2005 10:34 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Tak u mne byl amaroK presne ta "killer app" pro smazani win z disku! Jinak bych v clanku zminil podporu LAST.FM...
    11.11.2005 14:25 Radek Frolík | skóre: 10 | Kladno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    i funkcí last.fm se chci zabývat v dalším článku o amaroKu
    Martin Ždila avatar 11.11.2005 11:30 Martin Ždila | skóre: 10 | Košice, Slovensko
    Rozbalit Rozbalit vše narocnost na HW
    hi

    amarok pouzivam, aj ked ho nemam moc v laske ;-). strasne zere procak dokonca aj ked sa nic neprehrava. a sem tam sa sekne ked rychlo klikam tlacitka next a prev, rozchodi to az po dlhsom case. naviac s amarokom pouzivam gstreamer, s arts to tusim zralo este viac cpu ...
    11.11.2005 12:06 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: narocnost na HW
    Kolko presne? Mne pri prehravani 5%, ked nic neprehrava a je zapnuty 0%. Pouzivam xine.
    11.11.2005 14:28 Radek Frolík | skóre: 10 | Kladno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: narocnost na HW
    mě to kolísá mezi 3-4% při přehrávání, jinak taky 0%, používám ho v Gnome s enginem GStreamer, někdy reaguje trochu opozděně na stop a play, ale mám ověřené, že při spojení s arts se to neděje...
    Luboš Doležel (Doli) avatar 11.11.2005 17:06 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: narocnost na HW
    To je tím GStreamer, proto jsem přešel na xine. Jinak mám stejnou zátěž, možná menší.
    David Watzke avatar 11.11.2005 17:18 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: narocnost na HW
    Mám GStreamer i Xine. Xine neumí (nebo jo?) přehrávat audio CD. No a s GStreamerem bere 0 a při přehrávání 1,3%.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    11.11.2005 17:49 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: narocnost na HW
    GStreamer mi sice vytěžuje počítač víc a jsou s ním všelijaké problémy, ale nevím jestli bych si s Xine pomohl, hlavně, když to půlka přehrávačů stejně nepodporuje.
    Copak toho není dost?
    12.11.2005 18:55 3of5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: narocnost na HW
    Amarok je fajn jen tech 98% cpu, a do ted nevim proc:(
    11.11.2005 11:34 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Mne by zase zajimalo, proc AmaroK zmizel z Debianu testing (v dobe, kdy se do nej presunulo KDE 3.4).
    Dalibor Smolík avatar 11.11.2005 12:57 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Při updatu na KDE 3.4 některé programy byly dočasně vyňaty ze seznamu a budou tam údajně přidány znovu později, je to prý z důvodu lepší aktualizace. Já jsem přidal do repozitáře balíčky z unstable, nainstaloval Amarok a k3b a znovu vrátil seznam zdrojů do původního stavu.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    11.11.2005 17:23 bhe | blog: paseka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    nevite nekdo jestli uz amarok podporuje replaygain a APE tagy?
    11.11.2005 18:05 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    replaygain cez skript. Tools - Script Manager - Get More Scripts.
    11.11.2005 18:17 bhe | blog: paseka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    dik, vyzkousim, a ty APE tagy nevis?
    11.11.2005 18:33 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    To neviem. Nesuvisi podpora APE s verziou taglib? Ak si nainstalujes aktualnu verziu, tak by APE tagy mali v Amaroku fungovat.
    11.11.2005 18:47 d
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    mozte mi niekto povedat, kde stiahnut cesky alebo slovensky preklad??
    11.11.2005 20:19 judas | skóre: 7 | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    ja amarok milujem! sice som sa zapotil, kym som vsetkym mp3 suborom nastavil spravne id3 tagy, aby som mohol naplno vyuzivat collection, ale teraz by som uz za xmms nemenil.

    co mi na nom vadi, ze som nikde nenasiel nastavenia proxy servera, a tak v robote nemozem pocuvat internetove radia. :-(
    11.11.2005 20:35 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    A co Engine - HTTP Proxy For Streaming?
    wake avatar 12.11.2005 10:36 wake | skóre: 30 | blog: wake | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    amaroK je skvělý, až na jednu drobnost. není pod GTK.
    Tento příspěvek má hlavičku i patičku!
    David Watzke avatar 12.11.2005 12:01 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Kdyby byl pod GTK, tak skvělý není.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    12.11.2005 12:32 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Ano, byl by ještě lepší :-P
    Copak toho není dost?
    David Watzke avatar 12.11.2005 12:35 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Lepší by byl, kdyby byl na výběr pro Gnome/GTK i KDE/Qt. Pomocí flagů by nebyl problém. Jako novej gVim 7. Ale kdyby byl jen pod GTK, tak ho nepoužívám, nejsem zvědavej na něco tak pomalýho. ;-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    DjAARA avatar 12.11.2005 14:13 DjAARA | skóre: 32 | Praha|Náklo|Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Ja zas nejsem zvedavej na neco tak hnusnyho jako je Qt. ;-)
    12.11.2005 17:38 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    To jo no. Stejně nic moc.
    Copak toho není dost?
    12.11.2005 18:00 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    jj, aj mne sa zda Gnome krajsie. Ale keby aspon tie detske hracky boli pouzitelne. :-(
    Mikos avatar 12.11.2005 20:58 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    A mě se zdá zas mnohem krásnější a použitelnější KDE, tak ;-)
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    12.11.2005 21:26 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Vsak aj mne. Gnome sa mi vizualne celkom paci, ale skusal som porovnavat aplikacie, napr. Kate vs. Gedit, Amarok vs. Rhythmbox/Banshee, Kde-edu vs. Nic, atd. a aplikacie z Gnome mi pripadali ako detske hracky.
    wake avatar 12.11.2005 12:36 wake | skóre: 30 | blog: wake | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    pouziti Qt z nej nedela skvely program. Dotazene UI z nej dela skvely program. Verim, ze stejne dotazeneho UI se da dosahnout nejen pod GTK, ale i pod Win32 nebo Swingem. GTK (resp Gnome) verze by mi umoznila jeste redostnejsi integraci do meho oblibeneho Gnome.
    Tento příspěvek má hlavičku i patičku!
    12.11.2005 12:41 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Další skvělá věc by byla, kdyby to nemělo jako oblíbenou zábavu tuhnutí a padání. Spadlo mi to do hodiny pětkrát a to jsem nic extrémního nedělal.
    Copak toho není dost?
    David Watzke avatar 12.11.2005 12:59 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    No jo, zřejmě to mimo KDE nedělá dobrotu. Každopádně já mám nažvejklou kolekci a ať dělám co dělám, tak nespadne. :-) Používám verzi 1.3.6. Jediná verze, kterou jsem ani nerozjel byla myslím 1.3.2, prostě úplně zmršená...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    12.11.2005 13:02 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Mne nepada. Asi nema zmysel pouzivat ho v Gnome. Zaujimalo by ma, ako funguju kio-slaves alebo KHotNewStuff. Napalovanie asi nefunguje vobec, kym si clovek nenaistaluje k3b.
    12.11.2005 13:44 sssssssss | skóre: 15 | blog: cotoje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Ja jsem s amarokem 1.3.5 naprosto spokejeny, nespadl mi ani jednou, pouzivam ho v gnome v distribuci ubuntu a to denne. Zkousel jsem jeste jajuk, ktery je taky vcelku dobry, ale na amarok proste nema.
    hmm
    12.11.2005 13:59 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Takze to ide. ;-)
    wake avatar 12.11.2005 13:49 wake | skóre: 30 | blog: wake | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    no, vsak ho taky nepouzivam - uz jen proto, ze zasvini pulku ramky KDE dependencema. ale chtel bych, nebot se mi opravdu libi propracovany system informaci o tom, co se zrovna hraje. mam ve zvyku si k pisnicce otevrit vygooglene texty a sledovat o cem se zrovna zpiva (a ten pravy zazitek je to teprve s islandskymi texty ;-). Amarok googli samo. A to nemluvim o dotazeni obalu k album - konecne pocit bohate fonoteky, ktery jsem musel s oggizaci sve CD kolekce ozelet.
    Tento příspěvek má hlavičku i patičku!
    12.11.2005 14:07 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Cez KHotNewStuff sa daju stiahnut aj nejake scripty na dalsie vylepsenie podpory textov. A superkaramba dokaze zobrazovat texty z Amaroku priamo na ploche.
    12.11.2005 18:11 Pavel1 | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Mam problem, nejde nacist kolekce a to kdyz mam adresare s mp3-kami pripojene pouze pro cteni. Pokud to je pripojeno i pro zapis, mp3-ky se nactou dobre.
    Jde to nako zaridit? Nechci mit pripojene adresare (s mp3) pro zapis. Mam to namontovano pres sambou po siti pouze pro cteni.
    David Watzke avatar 12.11.2005 19:02 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    1.3.6? Posílej bugreport. ;-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    13.11.2005 15:17 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Bohuzel, presne toto neni program pro mne. :) (Vim, ze tim se to stava off-topic, takze jen kratce poznamenam, ze hudbu prehravam (nejcasteji) z prikazove radky, u svych audio souboru se snazim tagy nemit a relevantni informace obsahnout v nazvu souboru, a ze rozhodne existuji omnoho lepsi konzolove audio prehravace nez mpg/ogg123/321.) Ale nemyslim to zle, nic proti, kazemu co mu vyhovuje.
    13.11.2005 16:45 nikola
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Byl jsem na tom stejně. Pak jsem přišel amaroku na chuť a nejvíc mně dostala funkce "upravit informace o skladbě" "naplnit značky pomocí MusicBrainz". U mých empétrojek bez tagů i názvů mi najednou doplnil veškeré informace od názvu skladby, přes interpreta a album až po datum vydání s 99% správností (nebo mi dá vybrat) a na závěr ještě přidá obal alba. Tohle žádnej jinej přehrávač neumí.
    Zdenek.Z avatar 13.11.2005 16:24 Zdenek.Z | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Nějak se mi nepovedla jedna věc: odstranit nějakou skladbu/album z kolekce. Když třeba zjistím, že je něco špatně otagované, tak do té doby, než to otaguju správně (je to na NTFS, proto to nemůžu udělat hned), tak to v kolekcích mít nechci. Nebo pokud chci album vymazat, případně odzálohovat na DVD. Co s tím? Smazání nějak v kontextovém menu chybí.
    13.11.2005 16:48 nikola
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Jestli si neděláš srandu, tak pravým myšítkem v seznamu na skladbu a "odstranit ze seznamu skladeb". A ten tag si opravíš dle mého příspěvku výše.
    David Watzke avatar 13.11.2005 17:02 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Playlist není kolekce. Tedy jestli sis nedělal srandu.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    13.11.2005 17:17 nikola
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Pokud chceš odstranit skladbu z kolekce a nechceš ji mazat, prostě ji přesuň do jiného adresáře. Kolekce se tvoří "za letu", takže když skladba není v adresáři na který se amarok dotazuje, není ani v kolekci.
    David Watzke avatar 13.11.2005 17:18 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Jasně, tak neříkej odebrat z playlistu.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    13.11.2005 17:21 nikola
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Už mlčím...
    Zdenek.Z avatar 13.11.2005 18:36 Zdenek.Z | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Ano, nemluvil jsem o playlistu, ale kolekci.

    Po přenastavení adresářů, ze kterých se tvoří kolekce a "Tools" -> "Rescan collection" dané skladby zmizí. Díky za nakopnutí.
    14.11.2005 14:45 Radek Frolík | skóre: 10 | Kladno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    máš několik možností:

    -přesunout soubory/adresáře mimo adresářový prostor kolekce, pak po přeskenování skladby zmizí

    -upravit nastavení kolekce tak, aby daný adresář nebyl vybraný do kolekce, to může jít poměrně snadno, ale taky poměrně složitě, záleží na struktuře, jakou máš kolekci tvořenou. Já mám adresář hudba a pod ním všechna alba v samostatných adresářích, pak by to asi moc jednoduše nešlo, protože bych musel odebrat adr. hudba a pak přidat všechny subadresáře, až na ten, který nechci v kolekci. Na tohle by se hodila inverzní funkce, kdy vybrané adresáře v prostoru kolekce NECHCI do kolekce zahrnout, taková funkce tam podle mě není, takže bych zkusil požadovat tuhle featuru, lépe udělat patch a poslat autorům...

    Ale řekl, bych, že schůdnější bude ta první varianta (i když přesun adresáře v NTFS ti zřejmě nativně z linuxu nepůjde)

    19.11.2005 15:50 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Posledni dobou mam problem u prehravace xmms a bmp s tim, ze se zasekavaji pri mensi zatezi komplu tim zpusobem, ze prehravani hudby se proste vypne, trva to uz docela dlouho a nepomohla ani vyssi priorita procesu (docasne jsme zkousel -5 a nic). Dela mi to na obou komplech (turion 1.6GHz a Athlon-XP 1800+)

    Jen by me zajimalo, jestli to amarok dela taky?
    David Watzke avatar 19.11.2005 17:05 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Ne, ale mě to nedělalo ani XMMS, ani BMP, ani konzolový přehrávače, prostě nic, takže možná tobě jo. ;-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    19.11.2005 18:49 právě nejsem k dispozici | skóre: 2 | blog: Na odpočinku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Já mám s přehrávači hudby (ale i videa) problém.

    Vyzkoušel jsem jich již několik, ale žádný mi nevyhovoval. XMMS nepřehledností, další moc nefungovaly... Používím Gnome a chtěl bych, aby přehrávač byl sladěn se vzhledem ostatních Gnome aplikací (například Rhythmbox patří mezi ty nefungující).

    Upřímně mě už to nebaví zkoušet. Aplikace pro Gnome jsou k nalezení na gnomefiles.org, tam jsem hledal především.

    Moc díky za tipy.
    David Watzke avatar 19.11.2005 22:27 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Co třeba Beep Media Player?
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    20.11.2005 12:47 právě nejsem k dispozici | skóre: 2 | blog: Na odpočinku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Ten vypadá stejně jako XMMS (myslím, že je na něm postaven). (Já chtěl, aby to bylo sladěno s ostatními Gnome aplikacemi.)

    Ale díky.
    David Watzke avatar 20.11.2005 13:43 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: amaroK - přehrávač hudby nové generace
    Vypadá jako XMMS, ale už zapadne do Gnome. Já ho emergnul bez Gnome USE flagu a i tak mi bylo jasný, že to není KDE aplikace. Gnome bohužel neznám. Co třeba tenhle?
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.