abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (60%)
     (11%)
     (16%)
     (13%)
    Celkem 85 hlasů
     Komentářů: 8, poslední včera 08:25
    Rozcestník

    Firefox

    17. 12. 2004 | Petr Šigut | Recenze | 22759×

    V třídílném seriálu představím trojici programů, které nahrazují "velkou" Mozillu. Jedná se o prohlížeč internetových stránek Firefox, poštovní klient Thunderbird a kalendář/plánovač úloh Sunbird. Nebude to žádná tisková zpráva či přehled novinek v nedávno vyšlých verzích, ale popis a návod k jednotlivým programům. Dojde na skrytá nastavení, rozšíření, témata, ale i nevýhody.

    V prvním díle si představíme Firefox.

    Firefox je prohlížeč internetových stránek založený na renderovacím jádru Gecko. To kolem - různá menu a dialogy - je napsáno s pomocí XUL, což má své výhody i nevýhody. Výhodou je snadná rozšířitelnost, ze které Firefox těží, nevýhodou je náročnost na výkon počítače.

    Nebudu zde popisovat různé technologie a hýřit cizími zkratkami. Jednak mě moc nezajímají a jednak jim až tolik nerozumím - chcete-li vyvíjet rozšíření pro Firefox nebo dělat s pomocí XUL své vlastní aplikace, návod hledejte jinde. Pro mě, jako uživatele, je důležité, že je Firefox bezpečným prohlížečem, a že nalezené chyby jsou rychle opravovány. Dále že zobrazuje stránky opravdu rychle, a že díky jeho rozšířením je prohlížení webu pohodlné. Pro mě, jako pro občasného vývojáře (X)HTML stránek, je zase podstatné, že Firefox ctí velice dobře standardy a opět mi díky svým rozšířením nabízí pohodlnější vývoj.

    Poměrně nedávno vyšla verze 1.0 - což je jakýsi mezník z hlediska označení a marketingu, ale pro uživatele je to spíše evoluce. Každopádně si stáhneme a nainstalujeme tuto nejnovější verzi. Nejlepší bude využít váš balíčkovací systém. Jestliže ale balíček nenaleznete, zkuste Czilla.cz - stará se o překlad (nejen) Firefoxu do našeho rodného jazyka. Na těchto stránkách klikněme na odkaz "stáhnout" a vybereme si buď linuxový instalátor nebo tar.gz pro Linux (pro pokročilejší uživatele). Co mi trochu vadí, je velikost instalátoru - 8,7MB sice není v dnešní době moc, ale například Opera má jenom 3,8MB (dalším konfrontacím s Operou se vyhýbat nebudu, asi 2 roky jsem byl jejím uživatelem).

    Po stažení instalátor rozbalte a chcete-li, aby byl Firefox po instalaci dostupný všem uživatelům, jako root spusťte:

    ./firefox-installer

    Procesem instalace zvládne projít každý, stačí zmáčknout "vpřed", přijmout licenci, vybrat si adresář pro instalaci a je to. Už od instalace se Firefox snaží, aby ho zvládl používat i méně technicky zdatný uživatel.

    instalace

    Po instalaci (teď už jako normální uživatel, ne root!) Firefox spusťte - binárka firefox se nachází v adresáři zvoleném při instalaci. Při prvním spuštění se vás Firefox dotáže, jestli nechcete importovat nastavení z jiného prohlížeče. Jak vidíte, našel uložené soubory Mozilly a Opery. Možná je chyba na mé straně, ale import mých záložek a nastavení z Opery se moc nepovedl - převedlo se pár nějakých náhodných záložek. Na začátek mě tedy Firefox moc nenadchl...

    prvni spusteni  okno

    První spuštění

    Po prvním spuštění vás přivítá přehledné rozhraní, Firefox se snaží přebírat barvy z nastavení gtk-2.0. Integrace s GTK se má stále zlepšovat a zlepšuje, v dalších verzích bude přebírat z témat stále více až bude k nerozeznání od nativních GTK2 aplikací - tak to alespoň slibují vývojáři. Osobně bych ocenil hlavně nějaký známý dialog (ať už z KDE či GNOME), učit se další je trochu otravné - na druhou stranu je takhle Firefox nezávislý na desktopu). Pojďme se teď podívat na hlavní nastavení Firefoxe, menu: Úpravy - Předvolby. Firefox je kompletně lokalizovaný do češtiny, takže s jeho základním nastavením by neměl být problém. Pro úplnost si to ale v rychlosti projeďme, ať získáme trochu nadhled.

    Základní nastavení

    Vyskočí na nás okno s nastavením - je přehledně členěno na: Obecné, Soukromí, Webové stránky, Stahování, Ostatní. V kategorii Obecné se nastavuje vaše domovská stránka, písma a barvy, jazyky a znakové sady, a nastavení proxy serverů.

    predvolby  pisma

    Tahle sekce je velice jasná a záleží jen na vás, co si nastavíte. Osobně si upravuji minimální velikost fontů na nějakou rozumnou hodnotu. Nemám rád, když je písmo na stránkách mrňavé (někteří vývojáři se v tom vyžívají - a to mám zrak v pořádku). A možná jenom ze zvyku přidávám v Jazyky ještě sloveštinu - toto nastavení se uplatní například na Google, který se zobrazí v jazyku podle toho, co si zde nastavíte.

    V Soukromí se nastavuje, jak dlouho si bude prohlížeč pamatovat historii, jak velká bude vyrovnávací paměť, zda-li si bude pamatovat data zadávaná do formulářů - vesměs nemusíte původní hodnoty měnit, nejste-li nějak extra paranoidní. Pěknou vlastností Firefoxe je, že si umí pamatovat hesla při přihlašování pomocí webových formůlářů - například do vaší pošty. Při přihlašování se vás samozřejmě zeptá, chcete-li si heslo pamatovat. Jestli ano, uloží si ho a příšte vám jej nabídne. V Uložená hesla si můžete zapnout chránění těchto hesel jedním hlavním - stačí si pak pamatovat jedno heslo.

    heslo

    V sekci Webové stránky lze povolit/zakázat Javu, javascript, vyskakovací okna apod. V javascriptu můžete ovlivnit chování podrobněji, viz obrázek.

    javascript

    Ve Stahování ovlivňujete chování Firefoxe při stahování souborů - což je poměrně častou akcí na webových stránkách. Můžete si nastavit do jakého adresáře se mají stahované věci ukládat apod.

    V Ostatní najdete věci, které se jinam nevešly - jestli se mají větší obrázky zmenšit, aby se vměstnaly do velikosti okna, nastavení certifikátů, ověřování apod.

    ostatni

    Tímto bychom měli základní nastavení za sebou. Plnou kontrolu nad prohlížečem a tím pádem nad prohlížením webu dostaneme až po instalaci pár rozšíření neboli extensions. Zde uvádím ty, které "musí každý mít".

    Základní rozšíření

    Tab Preferences

    Firefox samozřejmě umožňuje prohlížet stránky pomocí tabů - neboli mít v jednom okně najednou otevřených více stránek.

    taby

    Ale ve výchozím nastavení se mi Firefox jeví v tomto silně nedotažený. Odkazy se klidně otvírají do nových oken apod. Lze se toho zbavit více způsoby, nejjednodušší je nainstalovat rozšíření Tab Preferences. Pro přímou instalaci klikněte na instalaci Tab Preferences. Vyskočí okno, ve kterém povolte instalaci - a uvidíte, jak se stahuje malý prográmek, asi 50kB. K jeho aktivaci musíte vypnout a zapnout Firefox. Učiňme tak a pojďme se podívat, co se změnilo.

    Nastavení Tab Preferences najdete trochu atypicky v menu Úpravy - Předvolby - Tabbedbrowsing - zde vidíme, že rozšíření přidalo další položku do nastavení. Je důležité především nastavení Načítat vnější odkazy v: Novém panelu. Ale i další nastavení jsou zajímavá - jako třeba aktivace tabu po pouhém najetí myší apod. Rozšíření je navíc lokalizované do češtiny. Daleko více kouzlení s taby a věcmi okolo vám nabídne TabBrowser Extensions, ale po jeho nainstalování se Firefox choval občas nestabilně, a tak jsem ho raději zavrhl.

    rozsireni  spravce

    Adblock

    Na dnešním internetu přetékajícím reklamou je tento plugin další povinnou výbavou. Umí blokovat různé URL i používat zástupné znaky, takže když si v jeho nastavení dáte blokovat */ad/*, přestane se reklama z těchto adres načítat apod. Já ho možná trochu nečistě používám i ke skrývaní stále stejných, místo zabírajících obrázků. Další informace naleznete na domovské stránce Adblock.

    adblock

    downTHEMall

    Velice užitečné rozšíření, které jsem objevil ale poměrně nedávno, je downTHEMall (dTa!). Představte si, že si prohlížíte na internetu nějakou galerii obrázků - třeba s 40 náhledy - a chcete si všechny obrázky stáhnout. Klikat po jednom a ukládat? Samozřejmě ne, stačí kliknout pravým tlačítkem myši někde do stránky a vybrat Down Them All - zobrazí se vám okno, kde si můžete zaškrtat, které odkazy vedoucí z aktuální stránky se mají stáhnout. Můžete si navolit stáhnout třeba všechny obrázky apod.

    dta

    Add Bookmark Here

    Add Bookmark Here je jen velmi malé a přidává vlastnost, na kterou jsem byl zvyklý u záložek z Opery - do každého adresáře se záložkami to přidá volbu Add Bookmark Here, která vám umožní na vybrané místo přidat záložku bez toho, abyste zapínali Správce záložek.

    Download Manager Tweak

    Firefox má integrovaného správce stahování. Ale integrace by mohla být užší - stejný názor asi měli i tvůrci rozšíření Download Manager Tweak. Všemožně vylepšuje správce stahování ve Fireforu. Mezi jeho hlavní přednost patří to, že umožní stahování provádět v tabu - v názvu tabu vidíte počet procent ze staženého programu.

    Něco pro vývojáře

    Web Developer

    Web Developer je naprosto nedocenitelné rozšíření pro všechny, kteří alespoň někdy přičichli k vývoji webových stránek. Umí obrovské množství kousků, jejichž úplný seznam naleznete na stránkách Web Developer. Umožní vám například pěkně v boční liště upravovat CSS kód aktuální stránky a výsledek okamžitě vidíte! Obsahuje přímé linky na validátory, umí zobrazovat velikost obrázků, měnit velikost okna a simulovat tím různá rozlišení, jednoduše vypínat/zapínat javascript/Javu/CSS styly... to vše a ještě mnohem, mnohem víc z přehledné lišty, kterou si po instalaci rozšíření můžete zobrazit přes Zobrazit - Nástrojové lišty - Web Developer Toolbar

    css

    Spousty dalších rozšíření najdete na adrese https://update.mozilla.org/ extensions/. Nebo stačí kliknout na odkaz Získat další rozšíření ve Správci rozšíření.

    Témata

    Někteří považují témata za hlouposti, jiným se líbí - jestli patříte do první kategorie, můžete tuto část přeskočit, jestliže do té druhé, tak vězte, že se s Firefoxem můžete vyřádit do sytosti. Stačí zvolit menu Nástroje - Správce motivů vzhledu.

    spravce vzhledu

    Vypadá podobně jako správce rozšíření. Pro zobrazení stránky s rozšířeními klikněte na Získat nový motiv vzhledu, dostanete se na stránku https://addons.update. mozilla.org/themes/ kde si můžete vybrat ze spousty témat řazených do příslušných kategorií. Po kliknutí na instalaci libovolného tématu se vás dialogové okno zeptá, jestli si přejete dané téma nainstalovat. Po potvrzení tlačítkem OK se téma stáhne. Jestliže ho chcete použít, zvolte Použít motiv vzhledu ve Správci motivů vzhledů. Opět musíte restartovat Firefoxe (alespoň to není restart PC, ale i tak bych ocenil, kdyby šlo mezi tématy přepínat za běhu). Zde je pár ukázek:

    quote  quote  quote

    mailto: problém

    Jestliže používáte Gnome, tak by si Firefox měl přebírat výchozího e-mailového klienta z tohoto prostředí. A když ne? Tak vám odkazy začínající mailto: nebudou fungovat, což se mi samozřejmě moc nelíbilo. Naštěstí je zde rychlá pomoc. V adresním řádku zadejte adresu about:config. Dostanete se tak ke skrytým nastavením Firefoxe. Vyhledejte položku network.protocol-handler.expose.mailto a změňte ji na true. A hodnotu položky network.protocol-handler.app.mailto změnte na vašeho oblíbeného mailového klienta. Další problém nastane, když váš mailový klient potřebuje ještě nějaký parametr, například sylpheed --compose. Vyřešil jsem to tak, že jsem vytvořil skript mailto.sh a do něho napsal:

    sylpheed --compose $1

    Nevím, jestli je to čisté, ale funguje to.

    Vyhledávání

    Na stránce - /

    Ve verzi 1.0 se ve Firefoxu ještě vylepšilo (nebo možná jen vypadá pěkněji :-) vyhledávání textu na stránce. Stačí zmáčknout "/" a začít psát text - dole v prohlížeči se objeví malá lišta, kde si můžete zapnout rozlišování velkých/malých písmen, nebo že se veškerá nalezená slova na stránce zvýrazní apod.

    Na internetu

    Ovládání Správce záložek je velice snadné a jeho ovládání zvládne každý. Přesto obsahuje pár užitečných zlepšováků. Každá záložka má několik vlastností, jako Název, Adresu, Popis - mezi nimi je i vlastnost Klíčové slovo. Například když si u záložky www.abclinuxu.cz vyplníte klíčové slovo "abc", stačí toto napsat do adresního řádku a stisknout enter - Firefox to už sám převede na celou adresu.

    V adresách záložek jde použít ještě zástupného znaku %s, v kombinaci s klíčovým slovem tvoří skvělý urychlovač hledání. Zkuste si například přidat záložku pro Freshmeat s touto adresou a klíčovým slovem "f". Kdykoliv pak do adresního řádku napíšete f jméno_projektu má to stejný efekt, jako kdybyste si načetli Freshmeat.net a zadali do jeho vyhledávacího pole jmeno_projektu. A takhle jednoduše můžete vyhledávat v PHP manuálu:

    http://php.net/manual-lookup.php?pattern=%s

    freshmeat

    A to je vše, snad vás to navnadilo na vyzkoušení ne úplně dokonalého, ale zatím nejlepšího open source prohlížeče světa :).

           

    Hodnocení: 69 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.12.2004 00:58 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše A jo
    Proč vlastně ne, zajímavé...
    MaT avatar 17.12.2004 01:40 MaT | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Pár komentářů k článku...
    Tak zrovna velikost instalačního balíčku - to je asi tak to poslední, nad čím bych se takhle pozastavoval. Jestli je to 5 nebo 10 MB už mně moc nevytrhne a nějak zvlášť mi na tom nezáleželo ani na modemu (který mi kvůli koumesům z Telecomu jel jen asi na 20 kbps). Teď stejně stahuji vždycky zdrojové kódy - a ty jsou ještě daleko, daleko méně kompaktní...

    A vůbec, proč to srovnávat zrovna s komeční Operou? Proč ne radši s něčím volně šířitelným? Co já vím - s Galeonem, Konquerorem... Nebo třeba i tím Explorerem... Takže ani převod záložek z Opery mně moc netrápí (a většinu lidí, co znám, a přešla na Firefoxe, kupodivu taky ne).

    Co se týče GTK2 - tak pokud vím, Firefox ho už prostě využívá - aspoň ten můj je kompilovaný proti GTK2. Jestli nějak "více" nebo "méně", to nějak nejsem schopen rozeznat. Co do toho ale dost zasahuje, je použité téma FireFoxu... To toho změní hodně - pozadí okna, ikonky, písma... Dokonce i ikony v Preferencích...

    Ale co nechápu je věta: "Osobně bych ocenil nějaký známý dialog (ať už z KDE či GNOME), učit se další je trochu otravné..." Co tím chtěl autor říci? Jak známý dialog? Mně příjdou dialogová okna z FireFoxu tak akorát. Nevím, proč by měla vypadat zrovna jako v Gnome, nebo zrovna jako v KDE (vlastně ani jedno z toho jako primární desktop nepoužívám, nevím, jak tam má vypadat "typický" dialog - mně příjdou všechny stejné - akorát že jeden používá téma KDE a druhý téma GNOME). Ale proč se snažit nějak svazovat FireFox s KDE nebo Gnome? Spousta lidí nepoužívá ani jedno...

    Dále pak nevím, proč autor píše, že se "klidně odkazy otvírají do nových oken". Mně ne. A "tabbed preferences" nainstalované nemám. Jde to nastavit v normální FireFoxu (aspoň tedy ve verzi 1.0, jestli autor dělá recenzi a návod na starší verzi, tak nevím proč, mělo by spíš smysl psát o aktuální verzi). Jinak v starších verzích to šlo nastavit taky - třeba přes about:config.

    Jinak psát takhle o různých rozšířeních do FireFoxu je fajn, vypíchnou se takhle ty zajímavé - ne každý má čas procházet všech 100 pluginů (nebo kolik) a přemýšlet, který by se mu mohl hodit... To oceňuju - to by klidně sneslo i pokračování (další extensions, etc.).
    Open source software for open minded people. :-)
    17.12.2004 07:31 Petr Jakubec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pár komentářů k článku...
    zajimavy, ale kratky clanek. jeste bych snesl dalsi rozsireni...

    dekuji za reseni mailto: pokusim se to take aplikovat.

    typicky dialog? Take je mi lito, - nepouzivam ani jedno desktop prostredi. pouze wm.

    distribuce ff? mno proste "urpmi firefox" nemyslim , ze je to treba resit roubovanim nejakeho bzipu, nebo jeste neceho horsiho...

    MaTe: mno a s cim by si chtel srovnavat FF? je prirozene, ze pokud chce byt nejlepsi, tak se srovnava jen s nejlepsimi.... protoze proti IE vyhraje opravdu cokoli....:-)

    Jedine co jsem jeste neobevil, je neco jako save-session (mam mnoho otevrenych stranek, a potrebuji prerusit serfovani, ale pak chci v nem pokracovat....)

    PJ
    17.12.2004 09:06 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pár komentářů k článku...
    proste "urpmi firefox"
    vazne? hodne jsem googloval a findrpmkoval a nakonec dospel k nazoru, ze pro mandrake RPM balicky asi neexistuji. Teda nasel jsem jeden na nejake klubove strance v Holandsku, ale jejich instalaci jsem neriskoval.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    17.12.2004 09:55 digri | skóre: 12 | blog: digri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pár komentářů k článku...
    lftp mandrake.redbox.cz:/Mandrakelinux/official/10.1/i586/media/contrib> ls mozilla-firefox*
    -rw-r--r-- 1 200 200 10052979 Oct 7 10:17 mozilla-firefox-0.10.1-4mdk.i586.rpm

    takze urpmi mozilla-firefox :-)
    18.12.2004 20:39 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pár komentářů k článku...
    To je ponekud starsi verze, ne - 0.10.1. Verze 1.0 vysla az ted, zacatek rijna je uz pravek.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    17.12.2004 21:41 asi neslusnej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pár komentářů k článku...
    # urpmq --sources -a firefox
    ftp://linux.contactel.cz/Mandrakelinux/official/10.1/i586/media/contrib/mozilla-firefox-0.10.1-4mdk.i586.rpm
    ftp://linux.contactel.cz/Mandrakelinux/official/10.1/i586/media/contrib/mozilla-firefox-devel-0.10.1-4mdk.i586.rpm
    17.12.2004 09:46 hoppick
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pár komentářů k článku...
    Například http://extensionroom.mozdev.org/more-info/sessionsaver
    MaT avatar 17.12.2004 14:35 MaT | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pár komentářů k článku...
    Jedine co jsem jeste neobevil, je neco jako save-session (mam mnoho otevrenych stranek, a potrebuji prerusit serfovani, ale pak chci v nem pokracovat....)
    Tak na tohle urcite existuje nejaky ten plugin... Mozna i vic... Taky funkce, ktera mi z Galeonu dost chybi. Budu ten Plugin muset holt najit... :-) Ale mam pocit, ze to umi obstarat i ten plugin na vylepsene Tabbed Browsing. Ale s tim se mi zda cely FireFox strasne pomaly. Az na to najdu nejaky samostatny plugin, tak dam vedet... :-)
    Open source software for open minded people. :-)
    17.12.2004 10:52 Bongo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pár komentářů k článku...
    Ale co nechápu je věta: "Osobně bych ocenil nějaký známý dialog (ať už z KDE či GNOME), učit se další je trochu otravné..." Co tím chtěl autor říci? Jak známý dialog? Mně příjdou dialogová okna z FireFoxu tak akorát. Nevím, proč by měla vypadat zrovna jako v Gnome, nebo zrovna jako v KDE (vlastně ani jedno z toho jako primární desktop nepoužívám, nevím, jak tam má vypadat "typický" dialog - mně příjdou všechny stejné - akorát že jeden používá téma KDE a druhý téma GNOME). Ale proč se snažit nějak svazovat FireFox s KDE nebo Gnome? Spousta lidí nepoužívá ani jedno...
    Souhlasim! Ja osobne pouzivam na desktopu KDE. Firefox i s jeho menu mi vyhovuje, nemam potrebu roubovat na neho vzhled a menu z KDE. Mam pocit, ze dodrzuje obecne zazite rozmisteni polozek menu, tak jak jsem si na ne zvyknul u Netscape a pote u Mozilly. Takze bych to videl spis jako jeho prednost nez nevyhodu. Ne kazdy kdo pouziva KDE nebo GNOME musi mit hned vsechny programy stejneho vzhledu.
    17.12.2004 14:32 Endi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pár komentářů k článku...
    Autor asi myslel nativní dialogy např. pro ukládání souborů apod. Podle mě není problém aby to fungovalo, ale na druhou stranu mi nějak moc nevadí že jsou jiné.
    17.12.2004 14:49 phax7 | skóre: 34 | blog: PhaX_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pár komentářů k článku...
    Ja pouzivam fluxbox, ale nemam radost ze si Firefox zavadi dalsi dialog... ten jeho mi treba vyhovuje daleko mene nez z GTK - jasne kazdy ma nejaky nazor, jen jsem to zminil.
    17.12.2004 20:32 llook | skóre: 8 | blog: l'blog | Prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pár komentářů k článku...
    A vůbec, proč to srovnávat zrovna s komeční Operou? Proč ne radši s něčím volně šířitelným? Co já vím - s Galeonem, Konquerorem... Nebo třeba i tím Explorerem...
    Explorer vůbec není volně šiřitelný, šíří se v souladu s MS EULA (alespoň verze 6 pro Windows, jak na tom byli starší Mac a Unix verze nevím). To je odvěký rozdíl mezi zdarma a v ceně.

    Já jsem na Firefox (tehdy 0.9.3) přešel z Opery. Kdybych věděl předem co mi udělá s importem záložek, tak bych je neimportoval.
    10 REM Dej si pauzu... 20 FOR DELAY=1 TO 5000 : NEXT DELAY
    17.12.2004 01:55 HeadLesS
    Rozbalit Rozbalit vše a co mozilla??
    Existuje něco jako downTHEMall a ten rozšířenej download manager i pro plnou Mozillu? Tyhle pluginy se mi zdaj poměrně užitečný.
    17.12.2004 08:35 jan hluštík
    Rozbalit Rozbalit vše mailto:
    Nechápu proč se taková věc věc jako "mailto:" musí nastavovat tak složitě. V nastavovacích dialozích jsem to dvakrát marně hledal a v about:config jsem to nějak přehlédl (a kdyby ne, stejně bych si s tím neporadil). Neumím si představit BFU jak nastavuje v about:config nějakou hodnotu na "true" a ještě cosi aby mohl mailovat hned z webové stránky, a pak mu to stejně nefunguje, protože neví jak předat parametr --compose. Vzhledem k hype která kolem Firefoxu je je tohle šokující zjištění. A že to funguje samo v Gnome a jinde ne, to je snad ještě horší, než kdyby to nefungovalo vůbec.
    17.12.2004 08:46 adahan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mailto:
    Nenašel jsem ve FF v about:config položku network.protocol-handler.app.mailto, tak jsem ji musel vytvořit (nový řetězec) a jako hodnotu jsem zadal příkaz pro spuštění poštovního klienta bez jakéhokoli parametru. Používám Thunderbird.
    17.12.2004 08:51 adahan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mailto:
    A jak propojit TB s FF, když mám v nějakém mailu odkaz? :-) Doufám, že to bude v dalším článku.
    17.12.2004 16:42 8an | skóre: 30
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mailto:
    Úplně stejně:
    network.protocol-handler.app.ftp
    network.protocol-handler.app.http
    network.protocol-handler.app.https
    Akorát tam není žádné about:config, takže se to musí zadat to ~/.thunderbird/prefs.js.
    If you build an operating system that even an idiot can use, only idiots will use it.
    17.12.2004 21:30 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: about:config
    není, ale může být: http://aboutconfig.mozdev.org/index.html
    corwin78 avatar 18.12.2004 14:25 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mailto:
    Konečně mi ve FF v KDE funguje mailto. Dlouho jsem to hledal, nenašel a nikdo mi nedokázal poradit. Také děkuji Lukáši za ten Thunderbird. Konečně mi ve FF a TB pod Linuxem nic nechybí.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    3.2.2005 22:29 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mailto:
    taky pouzivam FF a Thunderbird - zkousel jsem vyse uvedeny postup, ale nefunguje mi - vzdycky kdyz ve Firefoxu kliknu na nejakou mailovou adresu, misto aby se mi otevrelo okno s novou zpravou Thunderbirdu, tak mi Thunderbird napise, ze si mam zvolit jiny profil, a kdyz kliknu na default, napise to, ze tento profil je jiz pouzivan a dal se nedostanu. Je vubec mozne, aby kliknuti na mail ve Firefoxu nezacalo spoustet cely Thunderbird, ale jen otevrelo nove okno se spravou - tak jak to ve Windows umi MSIE s Outlookem? Dokonce si matne vybavuju, ze ve Windows to snad umely defaultne i FF + Thunderbird - pamatuju si to blbe nebo to nefunguje jen v linuxu?
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    17.12.2004 09:46 Xóža Hňabaj | skóre: 15 | blog: popcorp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Nové okno v novém tabu
    BTW: Kliknutí prostředním tlačítkem na link ho otevře v novém tabu...Otevírání nových oken mě taky docela štvalo než jsem přišel na tohle :)
    Jednaokový biu
    17.12.2004 14:56 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše nastavovani
    Mno, me se teda out-of-box verze firefoxe zda absolutne nepouzitelna. Edit->preferences je jeste horsi nez v m$ie (tam se da aspon neco nastavit). Vim, ze umi extensions, tak vlezu na mozdev.org, zacnu instalovat extensiony, ktery znam, a ono to zacne rvat "Firefox prevented this site from installing software", reknu si, co je to za blbost, a pak me napadne, ze uz sem to nekde videl - nojo, m$ie/6 na XP po service packu 2 :-(. Ano, da se nastavit, aby akceptoval instalaci odevsad (taky jsem to tak udelal), ale PROC? Proc vyjede nahore takovej skoro pop-up a la IE? Proc na nej nejde aspon kliknout a rict "jo, fakt to chci nainstalovat"?

    Jinak tema "Plastikfox Crystal SVG" vypada s KDE/plastik fakt pekne. S extensionama TBE, UA switcher, AdBlock, Mouse Gestures, Flashblock, Cutemenus, Image-Show-Hide je uz i celkem pouzitelnej. Proc ale nema v defaultu tlacitko a la opera na povoleni/zakazani obrazku? To samy pro pluginy?
    17.12.2004 15:13 phax7 | skóre: 34 | blog: PhaX_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nastavovani
    > Proc ale nema v defaultu tlacitko a la opera na povoleni/zakazani >obrazku? To samy pro pluginy?

    To samy pro pluginy... v tom vidim prave vyhodu Firefoxe, ja bych si treba Cutemenus neinstaloval - a tak tam mam jen to co chci. Ale souhlasim ze v defaultu nic moc.
    17.12.2004 15:18 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nastavovani
    ok, cutemenus je zbytecna volovinka, ale povolovani/zakazovani obrazku a pluginu se IMHO docela hodi... nerikam, ze to musi bejt defaultne tlacitko na toolbaru, ale moznost ho tam dat...
    18.12.2004 01:36 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nastavovani
    Úpravy > Předvolby > Webové stránky > Načíst obrázky / pouze pro zdrojový server / výjimky

    To není ono? Je fakt, že stisknout G v Opeře je jednodušší...
    18.12.2004 13:50 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nastavovani
    az se z toho bude dat udelat tlacitko na toolbaru, budu spokojenej. nic podobnyho pro pluginy afaik neni :-(.
    17.12.2004 23:21 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nastavovani
    Ano, da se nastavit, aby akceptoval instalaci odevsad (taky jsem to tak udelal), ale PROC? Proc vyjede nahore takovej skoro pop-up a la IE? Proc na nej nejde aspon kliknout a rict "jo, fakt to chci nainstalovat"?
    Protože. A defaultně je ve whitelu server update.mozilla.org, kde jsou ty extensions hezky pohromadě (a s jakous takous zárukou, že to není malware).
    17.12.2004 23:44 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nastavovani
    musim se opakovat:
    Proc na nej nejde aspon kliknout a rict "jo, fakt to chci nainstalovat"?
    btw, proc tam neni mozdev?
    18.12.2004 01:46 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nastavovani
    No jak u koho asi. Mně se objevuje: Webová stránka se dotazuje na právo provést instalaci následující položky: ... atd. + varování až po volbu Zrušit / Instalovat nyní.
    18.12.2004 13:46 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nastavovani
    net-www/mozilla-firefox-1.0-r3
    18.12.2004 19:04 Vladimír Stwora
    Rozbalit Rozbalit vše Myslel jsem si, že Firefox znám...
    ... a vida. Lecos nového jsem se dozvěděl. Díky za zajímavé odkazy na další extensions. Dosud jsem se domníval, že jediné extnesions jsou k máni na stránce mozilla.org. :-)

    Už se těším na článek o Thunderbird. Tam mám problémy s templates a s tím, jak přinutit Thunderbird, aby to, co vidím já na své obrazovce (vlastní CSS a emotikony) viděl i příjemce mého emailu.
    18.12.2004 19:10 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myslel jsem si, že Firefox znám...
    to bys to musel poslat jako HTML...
    20.12.2004 12:44 roman
    Rozbalit Rozbalit vše pluginy
    Chcem sa spytat ako nainstalujem nejaky plugin do Firefox, ak nie som akurat pripojeny na internete, ale mam ten plugin stiahnuty na lokale v pocitaci. nikde nemozem tuto moznost najst. dakujem.
    20.12.2004 16:24 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pluginy
    co treba ctrl+o? nebo napsat do location: file:/cesta/kam/jsi/si/to/ulozil, pak kliknout na ten soubor.xpi...
    31.12.2004 08:34 JanM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Narok na vykon pocitace
    No nevim, pod windows xp jsem firefow pouzival (a pouzivam) k plne spokojenosti - pouze mi nefunguje v ebance zadani prikazu, asi problem s formulari (mozna i na strane ebanky, ale opera s tim problem nema a nebudu menit banku kvuli prohlizeci).

    V linuxu (gentoo) se mi firefox jevil jako znacne pomalejsi nez treba konqueror ci opera. Nejvice vykonu zabral pri nacitani vetsich obrazku. Taktez zobrazeni pdf souboru pres acroread primo ve firefoxu byla zoufalost sama (za to mozna muze acroread - ale kdyz bezi samostatne, tak je v pohode. linuxove open source verze pro zobrazeni pdf pouzivat nechci, neb jsou funkcne nesrovnatelne).

    Mozna je jen treba neco nastavit, nevim vsak, co by to melo byt. Takze jsem se vratil k opere.
    31.12.2004 11:16 KaZaN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Narok na vykon pocitace
    Mně teda Firefox s eBankou problémy nedělá, příkazy a všecko běhá naprosto OK.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.