abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 08:00 | Komunita

Dnes a zítra proběhne v Nokia Bell Labs oslava padesátin Unixu. Dnešní panelovou diskusi bude možné sledovat živě od 14:45 na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 6
dnes 07:00 | Nová verze

Dnes vyjde Mozilla Firefox 70.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a na stránce věnované vývojářům. Zdůraznit lze odstranění informace o EV certifikátu z adresního řádku, nového správce hesel Firefox Lockwise nebo také nové logo.

Ladislav Hagara | Komentářů: 12
včera 18:11 | Komunita

Project Trident je desktopový operační systém aktuálně postavený na TrueOS, což je operační systém vycházející z FreeBSD, s grafickým prostředím Lumina. Vývojáři Tridentu oznámili, že přechází z TrueOS na Void Linux. Výhody ale i nevýhody přechodu v oficiálním oznámení.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
20.10. 13:22 | IT novinky

Samsung oznámil, že program Linux on DeX končí. Android 10 už nebude podporován. Linux on DeX umožňuje spouštět linuxový desktop a aplikace z vybraných telefonů od Samsungu připojených pomocí Samsung DeX.

Ladislav Hagara | Komentářů: 33
20.10. 12:00 | Komunita

Ubuntu slaví 15 let od vydání první verze. Přesně před patnácti lety, 20. října 2004, byla vydána první verze 4.10 s kódovým názvem Warty Warthog.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
19.10. 20:20 | Pozvánky

Ve středu 23. října 2019 se od 16.00 koná akce na téma Oracle Labs - Live for the Code. Představí projekty Oracle Labs, na kterých se pracuje i v České republice: Oracle Labs Data Studio a GraalVM. Místo konání: budova Oracle v Praze–Jinonicích. Vstup po registraci zdarma. Občerstvení zajištěno.

Ladislav Dobiáš | Komentářů: 1
18.10. 09:44 | Upozornění

Byly zveřejněny videozáznamy přednášek z konference LinuxDays 2019, která proběhla 5. a 6. října v Praze. Odkazy na videa společně s prezentacemi naleznete v programu, případně můžete jít rovnou na stránku video. Záznamy pořizovalo Audiovizuální centrum SiliconHill.

Petr Krčmář | Komentářů: 18
17.10. 18:55 | Nová verze

Bylo vydáno OpenBSD 6.6. Opět bez oficiální písně. Z novinek lze zmínit například sysupgrade(8).

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
17.10. 08:36 | Nová verze

Vyšla nová verze monitorovacího řešení Centreon 19.10.0. Novinek je spousta (realtime API, podpora JIRA, vylepšený systém notifikací...), ale těmi nejdůležitějšími je pro mnohé uživatele podpora nové verze rrdtool 1.7.x a php 7.2. Systém tak půjde bez problémů provozovat na jiných distribucích než CentOS 7. Kompletní přehled novinek v seznamu změn. Předpřipravená appliance i samotné části jsou k dispozici na oficiálních stránkách.

Max | Komentářů: 0
17.10. 01:00 | Komunita

Dnes vyjde Ubuntu 19.10 s kódovým názvem Eoan Ermine. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Ubuntu 20.04 LTS bude Focal Fossa.

Ladislav Hagara | Komentářů: 14
Kdy jste naposledy viděli počítač s připojeným běžícím CRT monitorem?
 (20%)
 (4%)
 (11%)
 (39%)
 (24%)
 (2%)
Celkem 448 hlasů
 Komentářů: 23, poslední 20.10. 18:52
Rozcestník

www.AutoDoc.Cz

Putování tučňáků

4. 12. 2005 | Stanislav Puffler | Recenze | 6059×

Celý jeden rok života tučňáka císařského, jednoho z nejfotogeničtějších živočichů naší planety, můžete vidět v 85 minutách, a dozvědět se tak velmi poutavou formou mnohé o těchto tvorech ledové říše zmrzlé Antarktidy.

Na film jsem šel do jednoho z pražských multikin a zaujal mě natolik, že jsem sedl ke Quantě a napsal tuto krátkou recenzi.

Francouzský dokumentární film natočil režisér Luc Jacquet, který strávil na Antarktidě v roce 1992 celých 14 měsíců svého života jako kameraman snímku Kongres tučňáků, a díky získaným zkušenostem natočil i snímek vlastní - Putování tučňáků. Do kina jsem šel se smíšenými pocity; nečetl jsem žádnou recenzi, neviděl žádný trailer a podobné poutače - stačil jeden jediný obrázek s majestátně stojícím tučňákem a název filmu - a já si řekl: "dlouho jsem nebyl v kině, je načase to změnit". Vzal jsem pár kamarádů a vyrazili jsme omrknout kvality francouzské dokumentaristiky.

Jelikož jsem již na pár místech v médiích zahlédl originální název filmu (La Marche de L´Empereur), nepřekvapily mne francouzské dialogy v průběhu celého snímku (font českých titulků byl dostatečný i pro mé oči unavené celodenním programováním). Co musím vyzdvihnout hned zpočátku, je muzika. Soundtrack si vzala pod svá křídla Emilie Simon, výborná zpěvačka, jejíž hudba mi připomíná islandskou Björk.

Snímek popisuje rok života tučňáka císařského: po třech letních měsících užívání si blahobytu oceánu se musí tučňáci rok co rok vydat na pouť do jediného bezpečného místa Antarktidy zvaného Oamock za jediným účelem. Co je vede k této cestě? Proč ji podstupují každým rokem? Tím účelem je zplození nového života v době páření a zachování svého druhu. Oamock je prazvláštní místo, něco jako Mecca pro věřící. Místo, které skýtá relativní ochranu v kruté ledové zimě Antarktidy. Relativní proto, že i tam bývá nějakých -40 stupňů Celsia. Tučnáci se tak instinktivně každým rokem ve stejnou dobu vydávají na pouť. V Oamocku pak probíhají námluvy a vznikají monogamní vztahy, z nichž vzejde potomek, kterého je třeba chránit po celou polární zimu. Svá vejce tučňáci před zimou brání vlastním tělem. Když se matka vydává do oceánu pro potravu, předává je do opatrovnictví otci.

Snímku nechybí humorné kousky tučňáků, ani napínavé situace. A přestože se jedná o dokumentární film, má vlastně i svůj příběh. Nebudu popisovat detaily celého snímku, není to cílem této recenze. Cílem je doporučit film lidem, kteří mají tyto tvory rádi více než kdokoliv jiný, a berou je za své. Pokud bych vám vyzradil veškerý děj a příběh, nezbylo by nic, co by vás mohlo na filmu upoutat.

Viděli jste někdy opravdového tučňáka pohybovat se po břiše tak, jak je tomu u všem známého Tux Racera? Máte doma dva tři plyšové tučňáky a chcete jich vidět pohromadě stovky nebo tisíce, jak jdou svorně srocení a spolu za jedním cílem? Pak si nenechte tento snímek ujít - ať už v kině nebo na DVD ve vašem oblíbeném přehrávači, pod vaším oblíbeným grafickým prostředím... Osobně film vřele doporučuji.

       

Hodnocení: 70 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

4.12.2005 00:34 honzaB | skóre: 10 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
teda musím říct, že jsi mě docela nalákal.. mám tučňáky rád, jsou to skvělá zvířata, tak na to asi zajdu.
4.12.2005 01:32 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
Dobře, je to o tučňácích, ale recenze přírodovědného filmu jako článek?
Copak toho není dost?
4.12.2005 01:36 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
Dobře, je to o tučňácích, ale recenze přírodovědného filmu jako článek?
Obvykle se o vikendu nepublikovalo nic, tak proc nevyplnit tyhle dva volne dny netechnickymi odlehcenymi clanky? Mne to prijde jako dobry napad :)
4.12.2005 01:46 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
No jo. Ale mohlo by to teda aspoň být někde bokem a taky podle toho označené.
Copak toho není dost?
4.12.2005 03:38 Andrej | skóre: 47 | blog: Republic of Mordor | Zürich
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
Podle mě by měl mít každý uživatel Linuxu dostatečně hluboké znalosti o tučňácích. :-)
ǑǦŹǓǕǙǞǺǨȞȬḔḦḰḾṊṎṸẄẌỖ
4.12.2005 20:39 YF
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
prosimte hlavne se nerozciluj! uklidni se - dychej - mej na pameti ze neco takovyho te NEMUZE rozhodit honzo "thingwathe" bartosi!
4.12.2005 20:58 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
Znám tě? Nebo jenom ty mne? Nebo máš nějaký jiný důvod domnívat se, že mě na tomhle může něco rozčílit? (krom blbě vyskloňované přezdívky? ;-))
Copak toho není dost?
4.12.2005 21:14 YF
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
jistota je jistota! ty nam tu zkolabujes vod nervu a autor s toho pak bude mit problemy - rozumis - tak raci napisu par vet na uklidnenou a bude vsechno pojisteny!
4.12.2005 10:12 rst
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
Přesně tak, k tomu se přidávám, je to výborný nápad.
4.12.2005 08:23 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
Trochu jsem čekal, že se takto někdo ozve, ale nakonec jsem si to zdůvodnil podobně jako xkesh výše... na neděli se to IMHO hodí. Pomohlo by, kdybych do názvu vložil na začátek třeba "Film: "?
4.12.2005 12:47 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
Hm, nemyslím. Pomohlo by, kdyby se příště objevilo odlehčení o něčem, co mě zajímá :-)
Copak toho není dost?
4.12.2005 14:45 Thaweg | skóre: 16 | blog: Herbatka | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
Ne, článek o gothic metalu se tady asi jen tak neobjeví ;-)

Připojuju se k reakcím výše - hezké odlehčení.
5.12.2005 12:06 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
Tobe uz nepomuze nic:-D
V podstatě nic nevím
5.12.2005 16:36 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
Podle čeho tak soudíš?
Copak toho není dost?
egg avatar 5.12.2005 23:14 egg | skóre: 20 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
To je prostě vidět. :-)
4.12.2005 03:13 Ľubomír Host | skóre: 19 | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
V Bratislave sa tento film premietal už v septembri a návštevníci kina dostali aj maličký darček. ;-) Info o akcii 'Putovanie tučniakov'.
4.12.2005 10:36 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
tucnaci Rulez, ale jeste vic doporucuju Bonus z DVD Madagaskar, ktery se jmenuje "Tucnaci z Madagaskaru - Vanocni mise". U toho jsem se rehnil od zacatku do konce.
4.12.2005 11:37 mister | skóre: 10 | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
Jsem si kdysi dovolil na tento film napsat kratkou recenzi (mozna az trosku moc pozitivni :-))... viz zde.
† + ♥ ⇒ ☼
4.12.2005 15:35 Kamil | skóre: 18 | blog: bejkarny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
No já tedy nevím, míval jsem ábíčko rád, ale přijde mi, že se to tu nějak zvrhává. Už tu máme recenze a testy železa, teď prozměnu recenze přírodopisného filmu (která už trochu zavání uctíváním kultu tučňáka). Pamatuji si, když svého času tu byl jeden čtenář "seřván" za dotaz ohledně BSDčka s argumentem, že je příšerně offtopic a ať si přečte název webu. A není to ani tak dlouho, asi rok.

Tučňáky a přírodu celkově mam také rád, ale když si chci "odlehčit", nevidím důvod si o ní číst. Raději do ní vyrazím. Toliko můj názor, kterým nechci vyvolávat flame, jen poukázat na vývoj situace za poslední rok.
4.12.2005 18:18 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
Už tu máme recenze a testy železa
Já jsem tomu rád. Proč máš pocit, že to sem nepatří? Naopak mám v plánu vydávat testy hardwaru ještě častěji. Obsahovaly by testy v Linuxu, stav podpory, vhodné ovladače... Rád bych k tomu slyšel názory čtenářů, protože zatím jsem se setkával více méně s kladnou odezvou.
teď prozměnu recenze přírodopisného filmu
Už to v této diskuzi padlo: beru to jako víkendové rozptýlení.
svého času tu byl jeden čtenář "seřván" za dotaz ohledně BSDčka s argumentem, že je příšerně offtopic a ať si přečte název webu.
Ale určitě se takto neozval nikdo z adminů. Ti maximálně přesunuli dotaz do správného fóra. Už od počátku je součástí diskuzních fór sekce *BSD a *nixy. V současné době vychází seriál o FreeBSD ve firmě i recenze NetBSD. Proti BSD tedy není abclinuxu.cz nijak zaujaté.
Tučňáky a přírodu celkově mam také rád, ale když si chci "odlehčit", nevidím důvod si o ní číst. Raději do ní vyrazím.
To je zrovna v případě Antarktidy a tučňáků dost náročná záležitost :-).
egg avatar 5.12.2005 00:11 egg | skóre: 20 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
Naopak mám v plánu vydávat testy hardwaru ještě častěji. Obsahovaly by testy v Linuxu, stav podpory, vhodné ovladače... Rád bych k tomu slyšel názory čtenářů, ...
Jen houšť a větší kapky.
4.12.2005 15:39 Frank J. Tomes | skóre: 29 | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
Souhlasím.
[frank]$ uname -prs FreeBSD 4.11-RELEASE-p25 i386
4.12.2005 16:52 Matěj Bartík
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
Ja se taky na nej uz dlouho chystam, taky mne dostala ona fotka, ale zatim neni moc casu, tak snad o vanocich :-)
4.12.2005 17:44 Milan Jurik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
Opravdu velmi krasny film, vrele doporucuji vsem, kteri se dokazi odlepit od klavesnice.
5.12.2005 11:09 Atom321-dup
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
Chování tučňáků má s Linuxem leccos společného, ač to na první pohled nevypadá:
  • Tučnáci žijí ve společném oceánu (internetu).
  • Jsou společenští, tvoří velká hejna (lokální sítě).
  • V těchto hejnech vzájemně komunikují (používají kompatibilní komunikační protokoly)
  • Společně cestují (organizují směrování)
  • Při námluvách tvoří páry samička-sameček (server-client)
  • Páří se (vytvářejí dvoubodové spojení peer-to-peer)
  • Každý pár má společné hnízdo, do kterého jim jiný tučňák neleze (virtuální privátní síť).
  • Sedí na vejcích (kompilace) a vychovávají mláďata (vývoj, debugging)
  • Při sezení na vejcích si občas samička potřebuje odskočit (odpojit kvůli servisnímu zásahu) a sameček ji vystřídá (horká záloha v high-availability systémech)
  • Malým mláďatům zprostředkují rodiče potravu (proxy-server)
  • Některé činnosti - spánek, migrace - provádějí pravidelně (cron)
  • Rodiče svá mláďata chrání před nepřízní počasí a predátory (firewall)
  • Při špatném počasí se tučňáci shlukují dohromady a střídají se na návětrné straně (dělení zátěže)
Mezi životy obou druhů tučňáků (těch z antarktidy i z kernel.org) jsou tedy mnohé paralely. Takový svělý film (prezentační video) by si neměl žádný správný tučňákolog ujít.
5.12.2005 15:07 id2307 | skóre: 8 | blog: Jmenoblogusmiobsahovatjenznaky | Dvůr Králové nad Labem
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
no jak to tak čtu, tak má chování tučňáků leccos společného i s windowsama :))
5.12.2005 20:25 Andrej | skóre: 47 | blog: Republic of Mordor | Zürich
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
Prý s oblibou rozbíjejí okna... :-)
ǑǦŹǓǕǙǞǺǨȞȬḔḦḰḾṊṎṸẄẌỖ
12.12.2005 09:07 bbubbla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
Nerejpej
24.2.2007 18:34 Míša
Rozbalit Rozbalit vše Re: Putování tučňáků
já na tom byla dvakrát a nadchlo mě to,navíc miluju hudbu a to jak jí tam ztvárnila zpěvačka emillie simon bylo naprosto perfektní,takže můžu jedině doporučit:)

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.