abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (67%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 532 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 3/2008

    21. 1. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 4427×

    Poslední dění okolo Gentoo: Obnova Gentoo Foundation; Návrat buletinu; V čem spočívá krize? Mandriva a Turbolinux se stávají partnery. Neoficiální vývojový plán KDE 4.1. Qt je nyní i pod GNU GPLv3. Linux dostává šanci v ruském školství. Zenwalk Linux 5.0. openSUSE 11.0 Alpha 1. Distribuční rada: dodatečné nastavení některých druhů zrcadel (Gentoo).

    Obsah

    Letem světem

    link

    Je tu FreeBSD 6.3 s celou řadou novinek. Foresight Linux 2.0 Alpha 3 má nový způsob instalace, který urychlí celou proceduru na méně než 10 minut. Trinity Rescue Kit 3.3 Beta, Build 310 podporuje nové síťové karty Intelu a má novou verzi nástroje pro změnu hesla ve Windows. Scientific Linux 5.1 usnadňuje vytváření odvozených distribucí a přidává balíčky, které se nedostaly do předchozí verze 5.0. pfSense 1.2 RC4 opravuje chyby a stabilizuje systém. TinyMe Test 7 má TinyCC (ovládací centrum) a nabízí novější verze programů. StartCom MultiMedia Edition 5.0.7 RC1 přechází na jádro s nízkou latencí.

    Poslední dění okolo Gentoo

    link

    Obnova Gentoo Foundation

    link

    Ztráta zakládací listiny Gentoo Foundation rozhýbala diskuze o tom, co se vlastně s Gentoo v poslední době děje, co je příčinou takové situace a jak by se dala napravit. V první řadě se začalo pracovat na nápravě formalit okolo existence Gentoo Foundation - této práce se ujal Grant Goodyear. Grant Goodyear je nyní jedním ze dvou zplnomocněnců organizace, kteří nerezignovali, a toto postavení měl dokonce i v době zakládání organizace. Ve svém e-mailu uvádí, že mu není jasné, proč k celé věci došlo, když potřebné materiály minulý rok v červenci úřadům zaslal. Vzhledem k tomu, že šek, který v obálce poštou také putoval, nebyl vyplacen, se nabízí možnost, že se vše někam zatoulalo. Naštěstí se dá vše snadno napravit, stačí poslat úřadům informace, které chtějí, a celý problém zmizí, jako kdyby nikdy neexistoval. Nyní se zvažuje, že organizace přejde pod právní křídla Software Freedom Law Center. SFLC má sice trochu obavy, protože Gentoo je věc podstatně rozsáhlejší než ostatní projekty, kterým pomáhají s právními otázkami, a na straně Gentoo bude zase třeba připravit spoustu dokumentů, které SFLC potřebuje, nicméně můžeme doufat, že se věc podaří.

    link

    V uplynulém týdnu jste se dále mohli dozvědět o zrušení vydání Gentoo 2007.1. V období od září do prosince 2007 bylo odhaleno rozsáhlé množství chyb v různých programech a spolu se skutečností, že tým Gentoo zodpovědný za vydávání je oslabený, to způsobilo, že se verze 2007.1 nestihla vydat. V podstatě to znamená, že další vydání bude mít označení 2008.0. Dále se začalo řešit, co s Gentoo Weekly Newsletterem (GWN), který už nějakou dobu nevychází. Výsledek je ten, že 19. ledna se vydalo speciální poslední číslo GWN (v němž jsou pouze statistické informace), a dále už bude následovat nový Gentoo Monthly Newsletter.

    V čem spočívá krize?

    link

    Donnie Berkholz (vývojář Gentoo) vydal na LWN.net článek „Je Gentoo v krizi?“, kde vyjadřuje svůj pohled na celou situaci. Shrnuje všechny události a odkazuje se na blogový zápisek Daniela Robbinse, podle kterého je problém v komunikaci mezi vývojáři a komunitou okolo Gentoo. Vývojáři Gentoo nadále tvrdě pracují a je vidět pokrok, nicméně se přestali zabývat tím, aby svět informovali o výsledcích. Bude třeba, aby někdo nebo něco začalo tuto komunikaci zajišťovat. Donnie zakončuje článek větou: „Gentoo neumírá, ale jeho vývojáři to musí světu říct.“

    Mandriva a Turbolinux se stávají partnery

    link

    Mandriva a Turbolinux začaly v říjnu 2007 spolupracovat v laboratořích nazvaných Manbo-Labs, ale věc byla oznámena až nyní, když jsou na světě první výsledky. V Manbo-Labs se připravuje společný základ systému pro obě distribuce, který se skládá z GCC, glibc, RPM, jádra, binutils, mkinitrd a udev. Pracuje na něm více než 10 lidí z Francie, Japonska a Brazílie, přičemž díky tomuto sdílení prostředků budou firmy moci investovat více do jiných oblastí (vývoj technologií a zajišťování kvality produktu). Zároveň se zlepší hardwarová kompatibilita a naváží se lepší vztahy s nezávislými vývojáři hardwaru a softwaru. Výsledky budou uvolněny pod GNU GPL a ostatním distribucím postaveným na RPM je nabízena spolupráce.

    Neoficiální vývojový plán KDE 4.1

    link

    Ačkoliv ještě nebyl časový plán pro KDE 4.1 oficiálně připraven, v zákulisí probíhají diskuze o podobě vývojového cyklu. Většině vývojářů by se líbil pevný 6měsíční cyklus, v rámci kterého by se do dalšího vydání dostalo vždy to, co bylo připraveno v době zmrazení. Předběžný plán vypadá tak, že KDE 4.0.1 vyjde ještě v lednu a verze KDE 4.1.0, na kterou mnoho lidí čeká, by se mohla objevit v červenci. Červenec vypadá jako vhodný čas pro některé distribuce, které staví hlavně na KDE. Druhou diskutovanou věcí jsou plány na obsah KDE 4.1. Jedním z hlavních cílů je pravděpodobně vylepšená Plasma se stabilním API, což do značené míry závisí na Qt 4.4. Zařazení do KDE 4.1 plánují i další projekty jako KDE-PIM, Decibel nebo KDevelop.

    Qt je nyní i pod GNU GPLv3

    link

    Trolltech se rozhodl licencovat Qt 4 pod GNU GPLv3 (zároveň s původní GPLv2). K tomuto rozhodnutí se došlo po konzultaci s KDE e.V. a Free Software Foundation a vliv na to měl i tlak komunity, která se Trolltechu ptala kdy to konečně bude už od doby, kdy byla GPLv3 dokončeno. Výsledek je ten, že pod GPLv3 jsou snapshoty Qt 4.3.4 a 4.4.0 a verze Qt 3.3.8b. V případě Qt 3.3.8b jde čistě jen o doplnění licence do všech edicí Qt kromě edice pro Windows, u Qt 4 snapshoty předcházejí verzím Qt 4.3.4 a 4.4.0 beta 1. Další změnou je hladší přechod na budoucí možné verze GNU GPL - v licenční hlavičce se nyní uvádí, že jakékoliv další verze licence můžete použít, pokud to veřejně schválil Trolltech a KDE Free Qt Foundation. KDE Free Qt Foundation je organizace, která má právo vydat poslední verzi Qt pod licencí BSD, pokud by Trolltech někdy přestal uvolňovat open source verze Qt.

    Linux dostává šanci v ruském školství

    link

    V Rusku se stupňují snahy o snížení nákladů na IT (i když je tam značný podíl softwaru provozován nelicencovaně) a omezení závislosti na zahraničních softwarových firmách. Díky tomu se zde dostává ke slovu Linux spolu s místními distribucemi a výsledkem je také podpoření místních firem a programátorů. Nyní se rozšířila informace, že projekt s cílem dostat Linux a OSS do škol završil první fázi. Projekt vede skupina firem Armada Group a druhou fází je pilotní nasazení ve vybraných oblastech: Perm, Tomsk a Tatarstán. Získané zkušenosti a komentáře uživatelů pak usnadní rozšíření projektu na další oblasti. Předností open source softwaru je pro školy i skutečnost, že systém dobře běží na starých počítačích.

    Zenwalk Linux 5.0

    link

    Zenwalk Linux se zaměřuje na jednoduchost a optimální výkon - i verze 5.0 by měla být v tomto duchu. Protože se jedná o „velkou“ verzi, přichází několik zásadních inovací. Zaprvé je nasazen Freedesktop HAL, který nahrazuje dřívější vlastní systém Zenwalku pro připojování hardwaru za běhu. První změnou, které si díky tomuto budete moci všimnout, jsou ikony všech připojených vyměnitelných zařízení na ploše. Programy s podporou HALu navíc umí reagovat na příslušné události (např. vykonáním operací dle přání uživatele). Další velkou změnou je přechod na X.org 7.3, což přináší nové ovladače a funkce. Na závěr stojí za zmínku prostředí Xfce 4.4.2 a aktualizované programy Iceweasel a Icedove (spolu s celou řadou dalších).

    zenwalk zenwalk zenwalk

    openSUSE 11.0 Alpha 1

    link

    A je tu openSUSE 11.0 Alpha 1. Od předchozí alphy z prosince bylo aktualizováno 1026 balíčků, další vývojová verze vyjde začátkem února. Hlavních změn je hned několik: byl integrován Sat Solver (knihovna, která řeší závislosti balíčků pro libzypp), instalátor byl přeportován na Qt 4 (a má zároveň nový kabátek), je přítomno KDE 4 (zda bude hlavním prostředím v konečné verzi, se ještě uvidí) a dále najdete zvukový server PulseAudio, NetworkManager 0.7, glibc 2.7, Perl 5.10 nebo CUPS 1.3.5. Jedná se o vývojovou verzi, takže má v sobě systém mnoho nedostatků a chyb - při zkušební instalaci z KDE CD se mi ani správně nenakonfiguroval zavaděč.

    opensuse opensuse opensuse

    Distribuční rada: dodatečné nastavení některých druhů zrcadel (Gentoo)

    link

    Soubory stahované při instalaci balíčků mohou mít různá umístění - většinu najdete na zrcadlech Gentoo, ostatní na SourceForge a jiných serverech. V případě těch ostatních se obvykle jedná o zrcadlo určené v podobě mirror://oznaceni/cesta. U nich se emerge podívá do /usr/portage/profiles/thirdpartymirrors a postupně začne zkoušet uvedená zrcadla s tímto označením.

    Pro nás může být vhodné nastavit preferenci pro zrcadla, která jsou geograficky bližší. To můžeme učinit v souboru /etc/portage/mirrors. Pokud bychom chtěli upřednostnit vybraná zrcadla pro data ze SourceForge, GNU a Debianu, nastavili bychom:

    sourceforge http://dfn.dl.sourceforge.net/sourceforge
    gnu http://ftp.sh.cvut.cz/MIRRORS/gnu/pub/gnu/
    debian http://debian.sh.cvut.cz/debian
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    pools avatar 21.1.2008 00:29 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3/2008
    k Distribuční radě bych doplnil: "Pokud bychom byli psychicky labilní, chtěli bychom si nastavit zrcadla na serverech Sillicon Hillu."...
    Vivre libre ou mourir!
    21.1.2008 00:50 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3/2008
    SFLC neni jedina organizace, o ktere se uvazuje. Mezi pomerne vaznymi adepty je i Software in the Public Interest, Inc., ktera jiz zastupuje mimo jine Debian, FreeDesktop.org, MadWifi, OpenOffice, PostgreSQL, wxWidgets,...
    21.1.2008 01:30 A
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3/2008
    Gentoo GNU/Linux v zadne krizi neni vy tupa bulvarni hovadka, Robbins uz davno desertoval, tak co ho sem tahate? Navic developeri vyviji, zbytek lze zjistit ze zdrojovych kodu nebo changelogu, takze prestante psat kraviny.

    btw. mirrors a nikoliv zadna zrcadla a s Debilianem bezte do /dev/null.
    21.1.2008 02:52 mikezz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3/2008
    Ale no tak, chcelo by to trochu sa skludnit. Gentoo GNU/Linux je v krize a pisu to vsade. Preco hned taka agresia?
    21.1.2008 03:01 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3/2008
    Quando omni flunkus moritati
    23.1.2008 15:00 I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3/2008
    Gentoo GNU/Linux v zadne krizi neni a to co pisou idioti na 3rd party bulvarnich serverech bych doporucoval ignorovat, ja mam informace jednak z oficialnich stranek Gentoo GNU/Linux a druhak z oficialniho IRC channelu, na kterem se mimo jine schazim s oficialnimi vyvojari tohoto operacniho systemu. Cili jednoduse ctes bezobsazne clanky, ktere maji za ukol odradit nove usery. Cele to vzniklo uvahou nekde na kerneltraps.com ci podobne strance, pricemz kazdy ten pisalek ktery to odnekud precetl a znovu sepsal si do clanku neco pridal, az z uvodni uvahy vznikla nejaka "zprava" (bez jedineho prokazatelneho faktu), ktera v podstate obsahuje jen jedinou informaci a to navic lzivou.
    Darth Phantom avatar 21.1.2008 03:50 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3/2008
    A nespletl jste si server pane "A"?Příspěvky podobného typu se hodí spíše na živě.cz a ne sem.Jsem rád, že příspěvky typu "Mandrake sux Debian rulez" se zde téměř nevyskytují, zkuste tedy spíše obohatit svými výplody živě.cz.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    vadimo avatar 21.1.2008 07:06 vadimo | skóre: 14 | Liptovský Mikuláš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3/2008
    Este som neprisiel do styku s príkoazovou riadkou v "rpm" distribuci. Co pouzijem v Suse namiesto apt-get?
    21.1.2008 08:17 Jan Šimák | skóre: 37 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3/2008
    Možností máte několik: yast2 ; zypper nebo si doinstalovat utilitu smart (mohu doporučit).
    21.1.2008 08:35 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3/2008
    zypper
    srigi avatar 21.1.2008 09:12 srigi | skóre: 10 | blog: sricont
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3/2008
    Kuk sem.
    Be kind to newbies.
    21.1.2008 10:03 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3/2008
    byl integrován Sat Solver
    Tenhle SAT? :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    michich avatar 21.1.2008 10:12 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3/2008
    jo
    21.1.2008 23:49 Poborskiii
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3/2008
    KDE 4.0.1, které má opravovat velké množství bugů a přidat i nějaké výrazně chybějící features (hlavně Plasma), by mělo vyjít první týden v únoru (Tagging 31.1.).
    22.1.2008 10:59 teh pwnzR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3/2008
    [offtopic] je to pocestovanie naozaj nutne? nahradzovat mirror ceskym ekvivalentom zrcadlo je sice pekne a pravopisne spravne, no cloveka co pracuje 90% casu s anglickymi nazvami to trochu zmatie.. [/offtopic] na ten suse sa celkom tesim, som zvedavy co prinesie a ako si poradi s KDE
    22.1.2008 16:41 Genesis | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3/2008
    Vpravdě nevidím na použití termínu zrcadlo naprosto nic závadného, když použiješ ve své matěřštině zrkadlo, tak to také nebude nic proti ničemu. Třeba použití termínu zrcadlo na stahování je naprosto běžné.
    22.1.2008 20:37 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3/2008
    Obávám se, že v opačném případě by se začínaly objevovat tvary jako "na mirorech" a pod. Jak přesně používáte tyto termíny (mirror) v českém textu vy, když říkáte že pracujete s "anglickými názvy"?
    23.1.2008 14:53 I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3/2008
    v zasade jsou 2 moznosti, tou prvni je nesklonovat vubec slovo mirror (a to je nejvice korektni), tou druhou je sklonovat dle vzoru hrad, jenze to uz mi osobne pripada temer stejne spatne jako rikat zrcadlo, protoze "mirroru", "mirrory", apod. nelze spravne Anglicky vyslovit, zatimco mirror a mirrors vyslovit lze, cimz se tedy tato moznost nabizi jako jedina spravna.

    Priklady: Stahuji z mirror OpenSource, vytvarim mirror pro XYZ, hledam mirrors, ... Jen kardinalni blbec se zepta "coze?", kdyz nektery z prikladu zaslechne.
    17.5.2008 23:50 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3/2008
    je přítomno KDE 4 (zda bude hlavním prostředím v konečné verzi, se ještě uvidí)
    To je hovadina. openSUSE nemá žádné výchozí prostředí.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.