abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    29.4. 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.4. 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    29.4. 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 894 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 52/2007

    2. 1. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 4781×

    SCO jde pomalu ke dnu. Technologická ředitelka OLPC opouští projekt. Krok směrem k OSS ve Vietnamu. GoboLinux 014. FreeBSD 7.0-RC1. Endian Firewall 2.2 Beta 1. Annvix 3.0. Distribuční rada: snadné rozbalování s unp.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Tento týden přinesl dvě opravná vydání Debianu: Debian GNU/Linux 4.0r2 (Etch) a Debian GNU/Linux 3.1r7 (Sarge). Zenwalk Linux 5.0 Beta přináší několik důležitých inovací. Parsix GNU/Linux 1.0r0 Test 2 má lepší skripty sadu skriptů pro živá CD (používá Squashfs s LZMA kompresí), nasazuje TuxOnIce, lwlwifi, GNOME 2.20.2 a jiné novinky. grml 1.1 RC1 je živé CD založené na Debianu obsahující kolekci programů a vlastních skriptů pro systémové administrátory. PCLinuxOS "GNOME 2.21.2" je varianta distribuce se zaměřením na GTK+ a GNOME aplikace. VectorLinux 5.9 Beta 1 "Live CD" obsahuje GParted a aktualizovaný instalátor. Musix GNU+Linux 1.0r3 Test 4 odstraňuje několik problémů a nabízí čerstvý hudební software.

    SCO jde pomalu ke dnu

    link

    SCO se opět dostalo o krůček blíže své smrti poté, co bylo vyřazeno z Nasdaq. Vyřazení hrozí firmám, kterým se hodnota akcií dostane pod jeden dolar, a současná hodnota akcií SCO se pohybuje okolo deseti centů. Pád firmy nastartovalo soudní rozhodnutí, podle kterého je to Novell (a ne SCO), kdo vlastní autorská práva na Unix. Přitom právě dosti pochybná obvinění o porušování autorských práv Unixu byla základem sporů SCO s Novellem a IBM. Nyní bude soud rozhodovat, kolik firma dluží Novellu za licenční poplatky, přičemž částka se může vyšplhat až k 35 milionům dolarů. Groklaw zanalyzoval finanční situaci SCO a nevypadá to, že by bylo z čeho peníze brát - to, co SCO zbylo, půjde především do kapes právníků.

    Technologická ředitelka OLPC opouští projekt

    link

    Mary Lou Jepsen, která se projektu OLPC účastnila už prakticky od začátku (rok 2005), opouští svůj post technologické ředitelky. V projektu byla zodpovědná za vývoj hardwaru (hlavně displeje) a přinesla světu zajímavé novinky v oblasti úspornosti hardwaru - spotřeba notebooku OLPC se pohybuje mezi 2W až 8W, což znamená běh notebooku až na 21 hodin. Ve svém e-mailu oznámila, že založí firmu, kde své vynálezy komerčně využije - na OLPC však nezapomene a bude projektu nadále poskytovat podporu. V OLPC mezitím nelení a pracují dále - nyní je to například výroba energie pomocí kravského pohonu. S OLPC si ale "hrají" i ostatní lidé: kryptology možná zaujme distribuce kvantových klíčů mezi dvěma laptopy.

    Krok směrem k OSS ve Vietnamu

    link

    Vietnamské Ministerstvo informatiky a telekomunikací vydalo doporučení, podle kterého by vládní úřady měly používat open source software, kdykoliv probíhá rozhodování o implementaci různých projektů. Zároveň s tím vyšel seznam open source projektů, ve kterém figurují známá jména jako OpenOffice.org či produkty Mozilly. Ministerstvo zatím nesdělilo, zda učinilo tento krok jen aby se ušetřily peníze, nebo má věc nějaký hlubší význam (např. podporu rozvoje OSS v zemi). Ve Vietnamu je velmi rozšířené nelicencované používání softwaru, které se rozmohlo i ve firemní sféře.

    GoboLinux 014

    link

    GoboLinux je modulární distribuce s neobvyklou hierarchií souborového systému - soubory balíčků nejsou rozčleněny podle typu/účelu (/etc, /usr/bin, /usr/share), ale podle programu (/Programs/Autoconf). Původní klasická hierarchie v systému kvůli kompatibilitě existuje, ale je skrytá očím uživatele pomocí jaderného modulu GoboHide. Distribuce vychází v podobě instalovatelného živého CD (pro i686). Instalátor distribuce funguje v textovém i grafickém režimu, ale programátoři jej psali jen jednou: distribuce používá vlastní pythonovou knihovnu AbsTK (Abstract Toolkit), která zvládá zobrazování uživatelského rozhraní přes ncurses i Qt. Na aktuálním živém CD verze 014 najdete prostředí KDE 3.5.8 běžící pod X.org 7.2 a dále celou řadu jiných programů včetně OpenOffice.org 2.2.0 - pro kompletní seznam vizte poznámky k vydání.

    gobolinux gobolinux

    FreeBSD 7.0-RC1

    link

    Vyšlo FreeBSD 7.0-RC1 a konečná verze by dle původních plánů měla být hotová v polovině ledna, nicméně skluz ve vývoji je nyní přibližně 17 dnů. Zatím se můžeme podívat na novinky, které se do systému dostaly. Jádro má základní podporu časovače HPET, uspání a probouzení by u APM mělo fungovat lépe a jádro také podporuje bezpečnostní audit událostí. Přibyl subsystém firmware pro načítání binárních dat do jádra skrze speciální modul. Byl také integrován RedZone, neboli ochrana proti poškození bufferů (poškození za běhu detekuje při voláních free a realloc). Co se hardwaru týče, dvoujádrové procesory mají ve výchozím stavu s povoleným SMP obě jádra dostupná, byl implementován ovladač kompatibilní s OpenIPMI (Intelligent Platform Management Interface) a systém má předběžnou podporu architektury Sun Microsystems UltraSPARC-T1. Kromě toho můžete FreeBSD spustit i na Xboxu (který je velmi blízký i386). Mezi ostatní novinky patři podpora AGP čipsetů ATI, IPv6 ve firewallu ipfw a ovladači ppp nebo podpora souborového systému XFS (pro čtení). Kromě FreeBSD 7.0-RC1 vyšlo v uplynulém týdnu také FreeBSD 6.3-RC2.

    Endian Firewall 2.2 Beta 1

    link

    Endian Firewall je čistě open source distribuce založená na Red Hat Enterprise Linuxu. Je to stavový firewall s možností nasazení proxy pro různé protokoly (HTTP, FTP, POP3, SMTP) včetně antivirové kontroly a průchozí e-maily mohou být kromě antiviru filtrovány také antispamem. Web může být filtrován podle obsahu a v systému je snadné vytvořit VPN. Distribuce vychází ve dvou variantách: Community a Enterprise, která je určená pro firmy a vládní organizace. Poslední betaverze aktualizuje balíčky, vylepšuje GUI, nově podporuje více odchozích linek (uplinks), zvládá přesměrovávání portů z VPN klientů, odchozí i zónový firewall podporují ICMP, jednotlivá pravidla mohou být zadávána podle zón, rozhraní a MAC adres a další novinky.

    Annvix 3.0

    link

    Annvix je kanadská serverová distribuce, jejímž cílem je poskytovat systém pro e-mailové, DNS, FTP a další servery. Vývojáři si dávají záležet na bezpečnosti a spolehlivosti, a proto integrují zajímavé věci: runit, aby služby vždy běžely, socklog pro bezpečné a spolehlivé logování, AppArmor pro zabezpečení na úrovni jádra atd. Typická instalace (LAMP server) zabírá na disku méně než 400 MB místa. Instalační CD může posloužit také jako záchranné živé CD. Poslední verze 3.0 přechází z RSBAC na AppArmor, aktualizuje softwarovou výbavu a používá glibc 2.6.1. Tato distribuce dříve vystupovala pod jménem OpenSLS.

    Distribuční rada: snadné rozbalování s unp

    link

    unp je perlový skript, který vám v konzoli usnadní práci s archivy či různě kódovanými soubory. Místo toho, abyste si museli pamatovat či vždy zjišťovat, jak se konkrétní typ archivu rozbaluje, stačí použít tento skript.

    unp archiv.zip jinyarchiv.tar.bz2

    Pokud chcete samotnému rozbalovacímu nástroji předat nějaké speciální argumenty, oddělte je pomocí -- následovně:

    unp archiv.tar.bz2 -- -C /var/tmp/vystup

    unp má jeden zajímavý parametr - pomocí -u určíme, že obsah se má rozbalit do adresáře podle názvu archivu (bez přípony). Následující příkaz by tedy rozbalil archiv do podadresáře materialy:

    unp -u materialy.rar
           

    Hodnocení: 90 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    progdan avatar 2.1.2008 10:30 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 52/2007
    kompatibilní s OpenIMPI (Intelligent Platform Management Interface)
    nemelo by byt OpenIPMI?
    Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 2.1.2008 12:42 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 52/2007
    Díky.
    2.1.2008 17:39 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 52/2007
    ten gobolinux vypada zajimave. mozna vyskousim ;-)
    Pavel Půlpán avatar 2.1.2008 19:19 Pavel Půlpán | skóre: 22 | Trutnov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 52/2007
    soubory balíčků nejsou rozčleněny podle typu/účelu (/etc, /usr/bin, /usr/share), ale podle programu (/Programs/Autoconf)
    To je nějakej vtip?
    An infinite number of monkeys typing into GNU Emacs would never make a good program.
    pdp7 avatar 2.1.2008 20:09 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 52/2007
    Bohuzel neni! To distro to skutecne tak ma.
    dayvee avatar 2.1.2008 20:48 dayvee | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 52/2007
    proc bohuzel ? aspon nejaka zmena, ne ? ;-)
    debian was first announced on my 3rd birthday :)
    Pavel Půlpán avatar 2.1.2008 20:54 Pavel Půlpán | skóre: 22 | Trutnov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 52/2007
    Každej to bere jinak. Můj názor je, že by se alespoň základní směrnice dodržovat. A v tomto případě to považuju za pěknou prasárnu!
    An infinite number of monkeys typing into GNU Emacs would never make a good program.
    unknown_ avatar 2.1.2008 21:33 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 52/2007
    No, co sem četl na jejich webu, pokud sem to dobře pochopil, tak /usr /var atd. tam je, ale je to pouze link na konkrétní věci z těch /Programs/Bash a tak. Čili to má klasickou adresářovou strukturu (která je skrytá), tak zjednodušenou (pro BFU, nikoli např. pro mě) adresářovou strukturu. Takže to není úplně prasárna, ale používat bych to nechtěl.
    3.1.2008 11:36 alpha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 52/2007
    Co proti tomu mate? Mne osobne to prijde jako docela dobry napad, a taky to usnadni prechod lidem z Windowsu - ja jsem byl z unixove struktury prvnich par dni dost zmateny a spatne se mi v ni hleda doted (Linux pouzivam uz asi dva roky)
    unknown_ avatar 3.1.2008 12:12 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 52/2007
    No, spíš mi připadá, že jsem se toho zastal, než že bych proti tomu něco vážnýho měl :-) Používat bych to nechtěl, protože mi unixová adresářová struktura vyhovuje víc než jakákoli jiná. Nebo se vážně v dějepise učíte nejprv kompletní historii Anglie, pak Francie? My to teda bereme podle času. 17.stol. a bereme co se v té době stalo v Anglii, Francii ;-) takže si myslím, že normální unixová struktura je logičtější.
    3.1.2008 16:30 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 52/2007
    Příklad toho, co se špatně hledá by nebyl?
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    3.1.2008 22:06 Tuxuf bracha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 52/2007
    všechno :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.