abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.5. 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    7.5. 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (64%)
     (7%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 143 hlasů
     Komentářů: 10, poslední včera 17:35
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 4

    12. 10. 2006 | Mark Stopka | Různé | 4499×

    Vyšla další testovací verze openSUSE 10.2 a finální verze Mandriva 2007. Z malých distribucí zmíníme nový SLAX, Slackintosh, Sabayon a Parsix. Jak do Ubuntu přiinstalovat podporu MP3 a dalších proprietárních formátů: EasyUbuntu. Rozhovor: Tomáš Matějíček o SLAX 5.1.8.

    Letem světem

    Vyšla nová verze živé distribuce z českých luhů a hájů: Slax 5.1.8. Rozhovor s jejím tvůrcem Tomášem Matějíčkem najdete na konci článku. Vývojový tým SUSE se činí, a tak je k dispozici další - již pátá - testovací verze openSUSE 10.2 s kódovým označením Basilisk Lizard. Pokud snad máte v oblibě starší počítače Apple (popřípadě jiné PPC počítače) a distribuci Slackware, pak by vaší pozornosti nemělo ujít vydání distribuce Slackintosh 11.0.

    Velké ryby

    openSUSE 10.2 alpha5

    opensuse logo Nové openSUSE je zatím k dispozici jen pro architektury i386 a x86-64 a to na DVD médiu. Systém běží na novém kernelu 2.6.18 a obsahuje Glibc i Python ve verzi 2.5. Instalátor nově podporuje LVM svazky, takže můžete pohodlně instalovat na více disků naráz.

    Byla aktualizována obě hlavní desktopová prostředí. GNOME na verzi 2.16.1 a KDE na build ze SVN. Pokud by jej snad chtěl někdo používat, upozorním na nefunkčnost aplikace kdesu. Chyba se projevuje například při pokusu o spuštění yast2; problém lze obejít pomocí použití su a spuštění požadované aplikace z rootovského terminálu.

    Mandriva 2007

    mandriva logo Vyšla také již stabilní verze Mandrivy 2007 a jako hlavní novinka je uváděno použití AIGLX a XGL akcelerovaného kompozitního desktopu. O 1. RC verzi Mandrivy 2007 se psalo v Distribučních novinkách 1.

    Tichá voda

    Slax

    slax logo Slax není jen spustitelné CD s Linuxem, ale také sada scriptů, které vám velice usnadní budování vlastního LiveCD se vším, co potřebujete. O těchto skriptech pojednává 4. díl seriálu od Michala Vyskočila: LiveCD - 4 (linux live, před spuštěním systému). Distribuce je založena na Slackware a může být rozšířena pomocí modulů obsahujících spoustu programů. V současné době jich je na webu projektu 1294. Moduly jsou roztříděny do kategorií podle určení. Mohou být "připáleny" na CD, a být tak přístupné při každém startu distribuce, nebo můžete použít příkaz uselivemod a nahrát modul za běhu v nabootovaném systému. Další velice zajímavou funkcí je "webconfig". Umožňuje uložit na webový server autora heslem chráněnou konfiguraci a v případě dalšího bootování si ji pohodlně stáhnout a nabootovat do již zkonfigurovaného prostředí.

    Slackintosh

    Jak již jsem v úvodu řekl, pro milovníky PowerPC procesorů vyšla upravená verze distribuce Slackware, která se jmenuje Slackintosh. Běží na kernelu Linux 2.6.17.13 a obsahuje KDE 3.5.4. S vydáním nové verze také končí podpora pro starší verzi 10.2, a tak je doporučeno upgradovat na verzi novou. Při upgradu se také projevuje bug v Qt. Obejít se dá tak, že Qt odinstalujete, provedete upgrade distribuce a pak Qt nainstalujete zpět.

    SabayonLinux

    Rychlý vývojový cyklus distribuce SabayonLinux pokračuje s čerstvou verzí 3.1. Jedná se o LiveDVD založené na distribuci Gentoo, které promění libovolný x86 počítač na výkonný desktop za méně než 5 minut. Distribuce může být také instalována na disk. Obsahuje spoustu desktopových prostředí a správců oken (KDE, GNOME, Xfce, Fluxbox) a aplikací pro desktopové použití (KOffice, OpenOffice.org, FreeNX, Amarok, Kaffeine, ...) Novou vlastností je možnost nastavit pevně požadované rozlišení. Provádí se parametrem res, například res=1024x768. Dále aktualizace ovladačů ATI a výměna kompozitního manageru Compiz Quinnstorm za Beryl, což je v podstatě totéž jen pod jiným jménem.

    Parsix

    parsix logo Alan Baghumian oznámil novou testovací verzi své distribuce Parsix. Spousta balíčků byla aktualizována z debianního testing repozitáře. Byl nasazen kernel 2.6.18 se sadou patchů a přídavných ovladačů. Distribuce podporuje zápis i čtení z NTFS oddílů pomocí ovladače ntfs3g. Plánované oficiální vydání je 15. listopadu tohoto roku, takže testujte a reportujte bugy, ať ve finální verzi nejsou.

    distribuce Parsix

    Distribuční rada

    Zrovna jste si čerstvě nainstalovali Ubuntu a zjistili jste, že si nemůžete přehrát své oblíbené skladby, které máte ve formátu MP3? Pak je tato rada určena právě vám. Z licenčních důvodů nejsou v původní instalaci Ubuntu (stejně jako u spousty dalších distribucí) obsaženy balíčky s kodeky pro přehrávání některých formátů. Proto vznikl program easyUbuntu, který vám pomůže si velice jednoduchým způsobem nainstalovat kodeky, přehrávač Flashe, Javu atd. Program sídlí na webové stránce easyubuntu.freecontrib.org. Odtud si můžete stáhnout poměrně jednoduchý program, který nainstalujete pomocí postupu uvedeného v předchozím díle. Tedy příkazem sudo dpkg -i easyubuntu.deb, jehož výstup by měl vypadat přibližně následovně:

    sudo dpkg -i  easyubuntu.deb
    Password:
    Instaluji balík easyubuntu.
    (Čtu databázi ... nyní je nainstalováno 152276 souborů a adresářů.)
    Rozbaluji easyubuntu (z easyubuntu.deb) ...
    Nastavuji balík easyubuntu (3.0.22-1cafuego1) ...

    Easy Ubuntu

    Nyní již jen stačí do terminálu napsat příkaz easyubuntu. Pokud pracujete jako běžný uživatel, ještě na vás vyskočí výzva k zadání hesla. Pak si stačí vybrat, co budete potřebovat, pomocí zaškrtávacích políček. Jakmile tak učiníte, stiskněte tlačítko OK a balíčky se nainstalují.

    Rozhovor: Tomáš Matějíček, Slax

    1) Jak jsi daleko s připravovanou verzí SLAXu 5.1.8? Kdy se na ni můžeme těšit?

    Měla by být hotová :-). V tuto chvíli se uploadují soubory na server. Pokud během dneška a zítřka [pozn. redakce: rozhovor proběhl 8. října] nenarazím na žádnou chybu, měl by SLAX 5.1.8 vyjít příští týden.

    2) Šestková řada chystá několik zajímavých novinek, mohl bys nám ty nejzajímavější představit?

    S radostí. Nejvíc důležitá (a přitom pro uživatele skoro neviditelná) změna je náhrada unionfs filesystému za něco lepšího. Aufs od jednoho japonského vývojáře se zdá být tou pravou alternativou. Nabízí stabilnější běh a mnoho zajímavých vylepšení, mimo jiné podporu mmap.

    Další chystaná novinka je změna kompresního algoritmu v squashfs filesystému - místo standardního gzipu bude použita LZMA komprese. Ta slibuje až o 30 % větší úsporu místa, což už koncoví uživatelé pocítí. Do SLAXu by se konečně mohly dostat ovladače tiskáren a podpora tisku obecně.

    Chystají se ještě některé další novinky, náznakem se o nich dá dočíst na slax.org/todo.php.

    3) Kolik lidí se na vývoji SLAXu podílí? Jsou jen z Česka nebo i ze zahraničí?

    Slax vyvíjím já sám. Ale nikdy by Slax nebyl tím, čím je dnes, bez tisíců lidí z celého světa, kteří Slax používají a hlásí objevené chyby.

    4) Mít kouzelnou hůlku, kterou část jádra či Linuxu bys změnil či dokončil?

    Kdyby to šlo jen tak kouzlem, rád bych se zbavil problémů s squashfs+unionfs+SMP. Kombinace těchto dvou filesystémů spolu s víceprocesorovým počítačem dělá potíže (asi někde na úrovni zamykání souborů). Je to důvod, proč je Slax 5 v tuto chvíli k dispozici pouze s non-SMP jádrem (na počítačích s více procesory využije jen jeden procesor). Aufs se v této kombinaci chová stejně jako unionfs, nicméně jsem v kontaktu s jeho vývojářem, tak snad se mu podaří něco vymyslet :-).

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.10.2006 10:27 xxxxxxxx | skóre: 16 | blog: mrtvy blog | v nebi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4
    Myslim si, ze by si tak superduper uzivatsky privetiva distribuce jako je Ubuntu mela uvedomit, ze uzivatel posloucha furt kecy jak je linux super ze je uz na zakladnim instalacnim mediu kupa aplikaci a kdyz se konecne rozhoupe to zkusit, nejdou mu prehrat ani trapne mp3. Takze si po peti minutach pouzivani udela nespravny usudek a leti to z disku. IMHO by si mohli udelat nonUS verzi a do ni ten jeden balicek dat (nebo spis inverzni mp3lessUS verzi bez techto licencovanych kramu.)

    Ale ani nevim, jestli to tak neni, protoze pouzivam francouzskou distribuci ktera takoveto nesmysly neresi ;-)
    12.10.2006 11:54 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4
    Navíc máme PLF, takže vymyšlenosti jako easybuntu opravdu nejsou potřeba.
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    12.10.2006 12:20 xxxxxxxx | skóre: 16 | blog: mrtvy blog | v nebi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4
    plf - ozbrojeni anarchisticti tucnaci rulezzz :-D
    12.10.2006 13:08 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4
    Tak to vám ubunťáci musí to plf šíleně závidět :-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    12.10.2006 13:14 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4
    PLF ubuntu shutting down

    The PLF Ubuntu project is shutting down, due to lack of time of its maintainers. New volonteers are welcome.
    http://plf.zarb.org/

    :-)
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    14.10.2006 13:08 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4
    Myslim si, ze by si tak superduper uzivatsky privetiva distribuce jako je Ubuntu mela uvedomit, ze uzivatel posloucha furt kecy jak je linux super ze je uz na zakladnim instalacnim mediu kupa aplikaci a kdyz se konecne rozhoupe to zkusit, nejdou mu prehrat ani trapne mp3.
    To nejde ani ve Fedoře, ani v OpenSUSE. Je jasné, proč tomu tak je, a jak si s tím rychle a jednoduše poradit a pak už to funguje pořád.
    12.10.2006 11:51 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4
    To slavné easybumtu mi na čisté instalaci Kubuntu nezafungovalo, tak nevím :-D
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    12.10.2006 13:59 naxalite
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4
    no slavny easyubuntu se me taky nejak sr*lo (kernel vs. nvidia). Spis bych doporucil navody zde http://ubuntuguide.org/wiki/Dapper

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.