abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 864 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    XBMC se představuje

    5. 12. 2012 | Michal Polák | Recenze | 9106×

    Pod označením XBMC se skrývá svobodná platforma pro užívání multimediálního obsahu jako videa, hudby nebo fotografií. Podle toho je také zařízeno vlastní grafické prostředí, které vyniká svou jednoduchostí a přizpůsobením ke svému použití. Výhodou je také to, že projekt se nezaměřuje pouze na HTPC běžící pod Linuxem, ale také na stále populárnější mobilní operační systém Android i desktopový a komerční operační systém Windows.

    Obsah

    XBMC se představuje

    link

    XBMC můžeme popsat a vysvětlit hned z několika pohledů. V první řadě XBMC Foundation je neziskové konsorcium, jehož cílem je vývoj otevřeného a multiplatformního přehrávače včetně vlastního prostředí.

    Za druhé – a to částečně vychází už z odstavce výše – je XBMC jakousi platformou pro multimediální přehrávač, ke kterému vzhledem k funkci multimodálního centra patří ono uživatelské prostředí, které tvoří jeho nedílnou součást. Nejjednodušším označením proto bude multimediální prostředí. Zároveň je tento „organismus“ vydáván pod svobodnou licencí GPL (GNU General Public License), takže je možné jej převzít a upravit dle potřeb daného zařízení.

    K úplnému pochopení celé koncepci si je třeba vysvětlit také pojem HTPC (Home Theater PC), které vychází z uzpůsobení PC (Personal computer) k jeho použití jako multimediálního centra určeném ideálně k televizoru do obývacího pokoje. Oproti běžnému PC s Windows má být HTPC rovnou přizpůsobeno multimediálnímu obsahu, a to po stránce funkcionality, podpory formátů a přizpůsobení uživatelského prostřední.

    Samozřejmě k ovládání dálkovým ovladačem nebo zmenšenou klávesnicí suplující dálkový ovladač se nehodí standardní ovládání desktopových operačních systémů s grafickým prostředím obsahujícím okna a jako nedílnou součást svého ovládání přesné ovládání kurzoru pomocí myši. Na místo toho se ovládání takového HTPC prostředí podobá standardním multimediálním přehrávačům, rekordérům a podobným zařízením.

    Název XBMC přitom vychází z jednoho ze svých prvních účelů, a to přinést multimediální aplikace do herní konzole Xbox, která se připojuje stejně jako multimediální centra k televizoru. Zásluhou otevřeného formátu se však XBMC stalo oblíbenou platformou pro nesmírně široké spektrum různých zařízení. U nich nepředstavuje výhodu jen úspora několika tisíc korun českých v přepočtu (což může být i čtvrtina ceny hardwaru), ale také v možnosti dostupnosti a přizpůsobení.

    XBMC; zdroj: Wikipedia XBMC; zdroj: Wikipedia XBMC; zdroj: Wikipedia

    Novinky ve verzi 12.0

    link

    Komunita kolem XBMC je poměrně aktivní a tento rok nás zastihlo vydání beta verze 12.0 s označením Frodo. Nehledejte za tím žádnou spojitost se stejnojmennou postavou z Pána prstenů – je to uživatelské jméno jednoho ze zakladatelů projektu, kterému se tak za vynaloženou práci a úsilí dává hold.

    Nová verze jinak přináší celou řadu vylepšení. Podporuje zvuk v HD kvalitě včetně standardů DTS-MA a Dolby True-HD. V případě druhého jmenovaného se jedná o kodek vyvinutý pro použití ve vyšší třídě domácích multimediálních zařízeních. I proto je spojováno s Blu-ray a HD DVD.

    Jednou z nejvýznamnějších změn je ovšem podpora PVR, tedy nahrávání vysílání. To může být velká vzpruha mnoha výrobcům multimediálních přehrávačů, které mohou krom přehrávání z pevného disku nebo sítě zvládat také záznam na vlastní datové úložiště. Případně mohou fungovat v podstatě jako DVB-T tuner. Možná si nyní říkáte, proč když tuto funkci umí tzv. chytré televize. Situace se má nicméně tak, že jen některé a málokteré obsáhnou jinak široké funkce XBMC zvláště s tak širokou podporou multimediálních formátů.

    Za zmínku stojí i menší vylepšení. Přibylo pokročilejší filtrování v knihovnách. Lze lépe sdílet data přes UPnP, takže půjde ještě lépe připojit zařízení s XBMC k síti, případně sítovému datovému úložišti.

    Zlepšuje se také podpora 64 bitových operačních systémů, nejen Linuxu, ale také OS X. A zapomenout nesmíme ani na podporu levného embedded počítače Raspberry Pi, ze kterého si tak budete moci postavit malé, levné a energetické nenáročné multimediální centrum. O podpoře Androidu jsme se již zmiňovali…

    Uživatelský pohled na prostředí

    link

    Jednou z největších výhod XBMC je samotné prostředí, onen interface, které vidí a používá uživatel. To je přizpůsobeno svému účelu a lze jej velice jednoduše a na pár kliknutí ovládat přes dálkové ovládání. V hlavní nabídce se proto posouváte například mezi Filmy, Fotografiemi atd.

    Přizpůsobeno je dokonce i zobrazení popisů k filmů, které nejen že přináší řadu užitečných a zajímavých informací ale vypadají prostě dobře. Když se podívá uživatel na samotný interface tak na první pohled vidí, že si na něm někdo dal záležet.

    Navíc není „uzavřené“, nýbrž je možné doinstalovat celou řadu jednoduše i vskutku moderně vyhlížejících skinů. Na samotných oficiálních stránkách XBMC jich najdete celkem deset.

    XBMC XBMC

    XBMC na Windows a dokonce i Androidu

    link

    XBMC je nejčastěji spojováno s Linuxem. Nainstalovat a nasadit jej lze však i na celou řadu dalších platforem.

    Spojitost s Linuxem je dána zejména celkovou dostupností takového řešení. S příchodem Windows 7 Home Premium je konkurenční prostředí Media Center v celé řadě počítačů, ale samozřejmě s podmínkou zakoupení licence. Řada výrobců multimediálních center se proto upíná k výběru některé linuxové distribuce, na kterou lze XBMC jako multimediální prostřední nainstalovat. Mohou tak vznikat multimédiální centra, která umožňují sama sebe používat i jako běžný desktop, čímž rozšiřují svou hodnotu.

    Zapomenout nesmíme ani na přizpůsobené linuxové distribuce. V tomto ohledu je ideálním příkladem OpenElec. XBMC je součástí a zároveň primárním prostředním systému, takže není třeba žádných dodatečných instalací. Navíc je optimalizován s ohledem na zabrání mála místa na disku, použití SSD jednotky i moderních platforem jako například Intel Atom nebo nVidia ION. Snadnost použití navíc rozšiřuje i fakt, že je jej možné spustit třeba s přenosného flash disku.

    XBMC se přizpůsobilo také k použití na nejpoužívanějším mobilním operačnímu systému Android. Zde by mohl najít využití u multimediálních tabletů, jelikož uživatelé by nemuseli hledat hudební přehrávač, video přehrávač, aplikaci pro předpověď počasí, stream z Youtube.com nebo internetových rádií – vše mohou mít v jednom. Za zmínku stojí také oficiální aplikace XBMC Remote, které umožňuje multimediální centrum s XBMC ovládat právě pomocí chytrého telefonu s Androidem.

    XBMC je možné nainstalovat také na Windows. Stačí si stáhnout EXE soubor a nainstalovat jej přes průvodce běžným způsobem. Dále pak běží jako standardní aplikace, jen se zobrazením na celou obrazovku. Jedná se tak o výborný doplněk, každého počítače nebo notebooku, který chcete třeba při připojení k televizoru přeměnit na multimediální centrum.

    XBMC XBMC

    Kde jej najdeme

    link

    XBMC nalezneme vzhledem k jejich určení na multimediálních centrem postavených na klasické PC platformě.

    Prostředí pak můžete samozřejmě nainstalovat do celé řady systémů a distribucí. Jednotlivé postupy naleznete velice dobře popsané na Wiki stránce projektu. Zajímavou distribucí je XBMCbuntu, která vedle základního grafického prostředí obsahuje XBMC včetně snadného rozšíření na externí zobrazovací jednotku, jakou může být třeba televizor. Jedná se tak o dobrou alternativu například k výše zmíněnému OpenElecu.

    Doufáme tedy, že úvodní článek k XBMC byl alespoň trochu zajímavý a podnítí případnou diskuzi. Do budoucna se plánujeme věnovat konkrétním aplikacím, distribucím s XBMC a jeho nastavení a použití. A ukážeme si různé pluginy.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.12.2012 00:35 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    Ad PVR - tohle je jeste v hodne beta stadiu, pouzivam trebas xvdr a funguje tak kazda 5ta verze pluginu a to v zavislosti na tom, co zrovna rozbil vyvojar pluginu nebo vyvojari xbmc (se to tak +- strida). Jinak by mozna stalo za zminku, ze to neni vubec o nahravani na lokalni disk, ale o !ovladani! libovolneho videozarizeni (pro ktere bude prislusny plugin) => optimalne nejaka trvale bezici krabka => netreba neco kvuli nahravce zapinat ...

    Ad Android ... mno, alfa hadr, spustit to sice lze, ale na zarizeni pod 10" se to neda ovladat, protoze GUI tomu neni prizpusobeny. Navic drtiva vetsina doplnku na Androidu neni funkcni.

    Celkove to sice neco do sebe ma, ale co bych asi obecne zkritizoval nejvic, to je funkce knihovna, ktera je sice fajn, ale jen do toho okamziku, nez si clovek chce udelat nejakej trochu poradek na disku. Vnutit tomu vlastni predstavu organizace souboru je prakticky nemozny (tak aby to spravne zjistilo co je co) a manuelne knihovnu editovat nelze (a to tak, ze vubec).
    5.12.2012 10:30 kei.101
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    1) co vím, tak PVR funguje skvěle, zkuste nainstalovat verzi od pulse-eight a jako backend použít tvheadend. Nebo počkat na stabilní verzi 12 :D

    2) ..ta knihovna a organizace soubroů.. zkusil bych se podívat, jestli by to nešlo obejít nějakým vlastním pluginem - XBMC nabízí skriptování mimo jiné třeba v pythonu..
    5.12.2012 11:50 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    Prave tvheadend plugin byl nejakou dobu rozbity v nightly buildech. Nevim jestli uz to je spravene, protoze jsem se kvuli tomu vratil na stabilni build 11ky s podporou PVR.
    5.12.2012 12:20 Wiro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    PVR + tvheadend funguje super. Pouzivam na xubuntu 12.04. XBMC frodo beta2
    Luboš Doležel (Doli) avatar 5.12.2012 10:43 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    PVR používám, ale větším průšvihem pro mě vždy byla vylepšení v samotném XBMC. To jejich HD audio mi totálně rozbilo zvuk, ještě jsem neměl odvahu to zkusit znovu. Takže je lepší se usadit na funkční verzi a updatovat jen, když to něco opravdu přinese.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 5.12.2012 10:43 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    Jinak pokud se na to Michal nebude cítit, tak rád o PVR větvi XBMC s pluginem XVDR něco napíšu; mám to tak doma.
    6.12.2012 15:37 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    xbmc + xvdr + vdr pouzivam taktez, jak sem psal, aktualne to neni uplne stable konfigurace (nebo neni radno funkcni stav aktualizovat). Pouzivam vdr 1.7.32 (se stabilni 1.6 mi neslo kompilovat xvdr), xbmc mam aktualne 20121123 (na widlich) a aktualni posledni verze pluginu do xbmc s timhle funguje.

    Muzu jeste upozornit na to, ze (nevim ci vinou) nefunguje asi tak uplne aktualizace pluginu. Jednoduse je treba jej po aktualizaci vzdy znova povolit (a viz vejs, neni vzdy funkcni => je treba se pak vratit ke starsi verzi).

    Ke kanalum je mozno priradit ikony, pokud se do konfigurace na strane serveru rekne kde (na webu) jsou, nenasel sem ale nikde nejakou peknou sadu k ceskym kanalum (v dostatecnym rozliseni). Navic tahle funkce taky neni uplne OK (respektive, pred 14ti dny, kdy sem to testil nebyla) - menila se totiz "adresa" (generuje se nejak z ID kanalu) na ktere se obrazek hledal ...

    Na tucnakovi mam XBMC kompilovany z repozitaru (= tu dvanactku), tam sem takovy potize s pluginem nezaznamenal.
    5.12.2012 02:05 Radim Kolář | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Prehravac
    Pouziva VLC nebo Mplayer?
    5.12.2012 07:20 Scarabeus IV | skóre: 20 | blog: blogisek_o_gentoo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prehravac
    Ani jedno, pouziva to vlastni kod na prehravani pouzivajici opengl overlay, jakozto vlastne cela aplikace.
    Coz ma i docela velke nevyhody, jako ze v IDLE je to na pomalejsich cpu schopny zrat 30% cpu.
    5.12.2012 08:25 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prehravac
    Konkretne - AMDcka do skt A, vpohode prehravaji "CDckova" videa (klasicky divx/xvid/dvb-t), v XBMC ale pouze na fullscreen, v okne CPU nestiha, protoze GUI sezere ten rozdil mezi bezi/nebezi.
    5.12.2012 03:03 eMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    Díky za úvod, budu se těšit, jestli přibudou další články na toto téma.

    XMBC používám už nějaký ten pátek, ale zeptám se na pár otázek, které mne po přečtení tohoto článku napadly. 1) je možné nějak jednoduše vzít nastavení (včetně pluginů, cest, apod.) z linuxové verze a překopírovat do windovsové? 2) do jakého formátu se bude PVR nahrávat? 3) má někdo problémy (a to není chyba XMBC, jako asi spíš pluginu) s přehráváním pořadů přes iVysilani?

    Díky
    5.12.2012 08:37 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    1) jednoduse ne, pokud tentyz plugin ma verze pro win i pro tuxe(coz neni zdaleka pravidlem), je mozne prevzit nastaveni, ale nikoli ten plugin (nebo jen ve velmi vyjimecnych pripadech) => nelze jednoduse prekopirovat adresar profilu. Melo by jit prevzit databazi (knihovnu), nebo ji mit nekde na sitovym ulozisti a pouzivat ji vice klienty.

    2) to zalezi na tom zarizeni - jak sem zminil vejs, autor zcela zapomel rict, jak to vlastne funguje. PVR v XBMC jako takove NIC NIKAM NENAHRAVA. Musis mit napriklad VDR server. Ten muze samo beze i lokalne, ale muze bezet na libovolnem jinem stroji. XBMC se k nemu pak v tomto pripade umi pripojit pomoci XVDR (na strane VDR serveru musi byt taky prislusny plugin). Video se nahrava !na serveru!, nikoli na klientovi s XBMC. XBMC VDRku pouze rekne kdy a co. VDRko pak pokud nechces zatezovat CPU nejakou rekompresi, zaznamenava jednoduse stream toho videa tak jak leze z prislusnyho zdroje. Tudiz v pripade DVB-T napr mpeg-2/4. Pres ten PVR plugin pak lze ovladat nastaveni casovacu, cumet na zivej stream, prohlizet si EPG a samo prehravat (a pripadne odmazavat) ty zaznamy.

    3) jelikoz co vim ten web neustale prekopavaj, tak jednoduse plugin nestiha sledovat upravy zdroje => nefunguje to. Ostatne, to plati casto trebas i o youtube a dalsich, ktere vysavaji obsah z nejakych webu.
    29.12.2012 22:55 mm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    Mě na nové verzi XBMC iVysilani take nefunguje. Je tam nejaka nekompatibilita verzi. Skoda, tedy by to chtelo nekoho sikovneho, kdo by iVysilani a PrimaPlay predelal pod novou verzi.
    5.12.2012 10:13 kei.101
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    Ahoj.

    Nedávno jsem začal používat XBMC (v11, v12 je zatím nestabilní). Mám na to dedikované HTPC - po startu OS se hned zaloguje user htpc a spustí XBMC, moc pohodlné. Vypínám PC z menu XBMC. Je to celkem fajn program, ale zabudované pluginy občas zlobí. Naštěstí lze celkem jednoduše psát pluginy vlastní v pythonu :) Jako DVBT backend používám tvheadend. Na ten taky nedám dopustit, hlavně proto, že se můžu koukat na libovolné stanice z libovolného počítače v síti a přes jakýkoli přehravač (vlc, mplayer, XBMC).

    XBMC s tvheadend spolupracuje skvěle, včetně nahrávání!

    Kombinaci tvheadend + XBMC 11 jsem rozchodil zatím na ubuntu (z minimální instalace, tj. debian + ubuntu repozitáře). Používám kombinaci balíků: xorg, lightdm-webkit-greeter, ratpoison, XBMC. Místo lightdm jsem chtěl použít můj oblíbený slim, ale ten na debianu (a ubuntu) neumí použít správně consolekit :/. Místo ratpoison je možné přímo použít XBMC session, ale to pak člověk přijde o možnost spustit si jiné grafické programy, pokud potřebuje něco řešit.

    XBMC na ubuntu jsem instaloval z ppa:pulse-eight/pulse. To je zatím pro mě jediná cesta, jak dostat PVR funkce do verze 11.

    Na gentoo je možné instalovat o dost novější verzi tvheadend, která se mi také jeví stabilní a má nějaké ty fíčry navíc. Jediné XBMC, které jsem ale zatím na gentoo rozchodil s PVR je verze 12 a ta je ještě vírazně nestabilní. Ještě mi ale zbývá vyzkoušet nainstalovat XBMC 11 ze zdrojáků pulse-eight jako v ubuntu, to by mělo chodit. Případně si počkám, až odladí 12ku..

    To jsou moje zkušenosti z posledních 2 týdnů, co jsem si s tím intenzivně hrál, snad se budou někomu hodit :)

    JN
    5.12.2012 10:36 Scarabeus IV | skóre: 20 | blog: blogisek_o_gentoo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    Na gentoo ti pvr na 11cce nepojede, natvrdo jsem to tam vypnul :-)
    5.12.2012 11:12 kei.101
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    A důvod? Jako u XBMC 11 z repozitáře gentoo to nepojede, to už vím. Ale pokud vytvořím svůj ebuild ze zdrojáků z pulse-eight gitu, tak mám velkou šanci, že to rozchodím.. jen na to najít čas :)
    5.12.2012 12:58 Scarabeus IV | skóre: 20 | blog: blogisek_o_gentoo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    Padalo to jako hrusky, a ja to chtel mit aspon trosicku v mezich zakona stabilni :-)
    5.12.2012 14:09 kei.101
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    No jako XBMC 12 padá, protože je to holt beta, XBMC 11 PVR je stabilní.. ta verze 12 na Gentoo mi ale padala jen když se nějak měnil stream, jako třeba, když začala reklama :)
    5.12.2012 10:41 Scarabeus IV | skóre: 20 | blog: blogisek_o_gentoo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    Jestli se nekomu chce tak by se mi hodili cesti prekladatele xbmc pro externi rozsireni a vzhledy.
    Hlavni veci jsem prelozil protoze je pouzivam a tak, ale u tech ostatnich fakt nemam motivaci :-)
    Jinak co se prelozi to rad zkontroluju

    Viz:
    https://www.transifex.com/projects/p/xbmc-addons/language/cs/
    https://www.transifex.com/projects/p/xbmc-skins/language/cs/
    5.12.2012 11:13 kei.101
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    Tak tyhle adony jsem včera zkoušel a XBMC hlásí chyby ve skriptech :/
    Dreit avatar 5.12.2012 22:54 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje

    Rád se na to mrknu :-)

    Nope
    6.12.2012 09:07 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    Netušíš, jestli něco hodlají udělat s tím rozbitým výchozím fontem v Confluence? Znaky s českou diakritikou se tam zobrazují jako minusky. Pořád jsem si říkal - je to vývojová verze, to ještě opraví, přece si toho někdo musel všimnout... a hle, ona už je Beta 2. :)

    Ještě mě teda trochu trápí ta položka "Čistím knihovnu..." v Nastavení - Video (Audio), ale ta lenost, ta lenost...
    7.12.2012 11:40 Scarabeus IV | skóre: 20 | blog: blogisek_o_gentoo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    Nevim ja se k tomu testovani na 12 v posledni dobe nedostal, takze kdo vi co tam zase rozbili.
    7.12.2012 11:50 Scarabeus IV | skóre: 20 | blog: blogisek_o_gentoo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    Příloha:
    Tak jsem to opravil, jsem tam prehledl ze ten zdrojovej retezec vypada trosku jinak, viz priloha.
    6.12.2012 11:25 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    Clean library... Čistím knihovnu...

    Mělo by být spíš (Vy)čistit knihovnu...

    Jaké máte podmínky pro přijetí do překladatelského týmu? Chcete nejdřív nějaké patche? Kdyžtak jsem na Transifexu "lukas.polivka".
    7.12.2012 11:39 Scarabeus IV | skóre: 20 | blog: blogisek_o_gentoo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    Zadne patche nejsou potreba, proste se pridat a prekladat :-)
    5.12.2012 12:53 Hovadko
    Rozbalit Rozbalit vše EPG
    Chtěl bych se zeptat na zobrazení EPG. Kdysi jsem zkoušel XBMC11 s PVR pluginem a na mý 27" TV to EPG bylo nečitelný (malý písmenka). Po zvětšení písma bylo vidět snad jenom první slovo v názvu celovečerního filmu. Jak to vypadá teď, když už je to součástí XBMC a ne externí plugin?
    5.12.2012 14:07 kei.101
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EPG
    Tak já z křesla 2-3m od televize i z postele cca 5m od televize přečtu všechno.. televize 42". XBMC 11.
    5.12.2012 22:49 Hovadko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EPG
    Spis mam na mysli to, ze to EPG je takovy "srazeny" a ze abych precetl nazev poradu, aniz bych na nej najel, musim pouzit mensi pismo, ktery ale ze 3m neprectu. Pritom na stejny TV je EPG ve WMC7 uplne v pohode citelny ... Ono by mozna stacilo pouzit jiny tema, ktery by tak neplytvalo mistem. Jen nevim, proc by zrovna takovyhle "neplytvaci" tema nemohlo byt pouzity defaultne.
    5.12.2012 15:16 BrainLess
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    Doporucil bych XBian = raspberry.pi + XBMC k me spokojenosti to doma vrci za televizi, zdroj dat lezi na NASu a spotreba trvale zapnuteho zarizeni schopneho kdykoliv prehrat temer cokoliv je zanedbatelna :-)
    5.12.2012 23:07 eMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    Tohle by mne zajímalo trochu víc. Jaké máš zkušenosti (kromě dobrých:-))? Jaké je to v porovnání s počítačem (třeba starším). Jaké jsou odezvy, rychlost procházení složek, nebo třeba ovládání. Jo a taky by mne zajímalo, jestli používáš nějaké pluginy (stačí obecně jaké) a jak se to s nimi chová. Notebook má občas problémy s načítáním iVysilani a pak je potřeba shodit celé XBMC.

    Jednoduše řečeno, uvažoval jsem o tom samém, ale nevím, jestli starý notebook není lepší řešení.
    6.12.2012 15:17 BrainLess
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    No kdyz pomineme veci jako rozmer ( visi mi to na ethernet/hdmi kabelu za televizi ) Spotrebu = nezere to skoro nic oproti tomu 20-30W notebooku a mozna i vice. Tak se mi jako velke plus jevi podpora HDMI-CEC kdy ovladam xbmc primo ovladacem od televize. Keystroke jsou prenaseny po HDMI kabelu do Raspberry kde je implementovana knihovna pro HDMI-CEC = odpada nutnost bezdratove klavesnice k TV :-). Jasne neni to zadny rychlik ale na druhou stranu v porovnani ke staremu NTB to bude plus minus stejne. Navic porad je to linux based stroj co bezi 24/7 a ja ho pouzivam pro syncovani a backupovani dat a jine drobne ukoly. Dalsi nezanedbatelne plus je NEMA to vetrak = nehluci to. Mel jsem doma dedikovane HTPC s 4x500GB disky v RAID5 a 2x TV kartou a zrusil jsem to prave kvuli blbostem jako hluk/rozmery/spotreba/nutnost externi klavesnice pro ovladani atd ..
    7.12.2012 15:03 eMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    Dík, zajímavé. Ještě doplňující otázka. Jak a jak rychle to startuje?
    6.12.2012 09:48 kei.101
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    Nevidím žádný přínos v tom použít odvozeninu OS s předinstalovaným XBMC. Zklamání jsem zažil třeba u GeeXbox. Chtěl jsem mít rychle HTPC instalaci, ale zjistil jsem, že je tam zrovna kernel, pod kterým mi špatně fungují dvbt karty. Nehledě na to, že jsem neměl žádnou možnost, jak při instalaci rozvrhnout disk atd..

    Jako lepší variantu vidím použít normální distro a nastavit a doinstalovat si to sám. Člověk má větší pružnost.. A zrovna vytvořit si vlastní odrůdu třeba XBMCbuntu je asi o půl hodině (instalace základního systému a asi 3 balíčků).
    5.12.2012 22:41 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    "Nehledejte zatím žádnou spojitost se stejnojmennou postavou z Pána prstenů – je to uživatelské jméno jednoho ze zakladatelů projektu"

    Logika dostava na frak.
    8.12.2012 08:26 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    Je na trhu nejake zarizeni (appliance) s XBMC? Nyni pouzivam Xtreamer, ale to je nefunkcni kram.

    Dik.
    9.12.2012 13:29 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    Tak nějak nevím, co vlastně projekt XBMC přináší ve srovnání s tradiční koncepcí media playerů, které mají vybavení pro nahrávání, časování, playlisty a přehrávají prakticky všechny mm formáty z jakéhokoli zdroje včetně streamů a vzdálených serverů. Tady čtu, že je s tím dost problémů, což já na SMPlayeru či VLC nemám. Proč bych měl používat XBMC, poradíte mi někdo?
    10.12.2012 07:27 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    Co XBMC mj. přináší máš (trochu kostrbatě) popsané v prvním odstavci článku.

    Neřekl bych, že s ním je s ním výrazně víc problémů než s jakýmkoli jiným multimediálním software, vzhledem k jeho rozsahu.
    10.12.2012 18:16 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC se představuje
    Ono umi Vlc ovladat video server? A od kdy? Ono umi vytvorit knihovnu medii, postahovat si info o filmech ...? Vazne? A co dim, ono se vlc da spustit na fullscreen na TV a da se pomoci nej browsat po webu, prehravat youtube, ... a to vsechno pekne z jednoho prostredi?

    Zjevne si vubec nepochopil, k cemu media centra vlastne jsou.

    BTW: Vlc nezvlada korektne ani to EPG, pri pokusu jej zobrazit (coz taky moc dlouho neumi - tusim posledni dve verze) pekne vytuhne. Natoz aby zobrazilo EPG z vice muxu(TS streamu), to nezvlada vubec.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.