Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE Plasma? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE Plasma.
Před 25 lety zaplavil celý svět virus ILOVEYOU. Virus se šířil e-mailem, jenž nesl přílohu s názvem I Love You. Příjemci, zvědavému, kdo se do něj zamiloval, pak program spuštěný otevřením přílohy načetl z adresáře e-mailové adresy a na ně pak „milostný vzkaz“ poslal dál. Škody vznikaly jak zahlcením e-mailových serverů, tak i druhou činností viru, kterou bylo přemazání souborů uložených v napadeném počítači.
Byla vydána nová major verze 5.0.0 svobodného multiplatformního nástroje BleachBit (GitHub, Wikipedie) určeného především k efektivnímu čištění disku od nepotřebných souborů.
Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za duben (YouTube).
Provozovatel čínské sociální sítě TikTok dostal v Evropské unii pokutu 530 milionů eur (13,2 miliardy Kč) za nedostatky při ochraně osobních údajů. Ve svém oznámení to dnes uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Zároveň TikToku nařídila, že pokud správu dat neuvede do šesti měsíců do souladu s požadavky, musí přestat posílat data o unijních uživatelích do Číny. TikTok uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.
Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.
Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.
V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.
Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).
Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
budoucnost a sjednocení "všech" knihoven... Linux by něco takového určitě potřeboval, s tím mi dá za pravdu snad každý...Tak nějak jsem nepochopil, jak nám mono zajistí to sjednocení všech knihoven
bez tech uchylnych reci o zviratkach by to neslo?Kdyby to bez nich šlo, tak bych to napsal bez nich.
osobne pouzivam mpd & ncmpc/mpc v irssi/silc, ale pympd je docela pekne... jedine co mi stale chybi je sikovny id3 editor postaveny na gtk, easytag ma fakt divne ovladani :) tagtool je dost skromny, nema podporu databazi na internetu ani nejde nastavit kodovani id3 tagu atd...Osobně se mi ovládání EasyTAGu líbí a připadá intuitivní. Doporučuji se s ním zkusit seznámit, protože funkce EasyTagu za to podle mě stojí. Každopádně můžete vyzkoušet Ex Falso, co jsem zmínil v článku (u Quod Libet), ale ten zase připadá divný mně... Člověk si nevybere.
To nebude Python :
requirements perl gtk+2 and its perl bindings gstreamer and its perl bindings or mpg321/ogg123/flac123/amixer
XMMS je fajn, ale byla by to moje jediná aplikace vyžadující GTK 1.2, takže ho nahradil BMP - vypadá a ovládá se prakticky stejně...
troska odvazne, nemyslite? zaujimalo by ma odkial mate taku blbostDej mi link na lepší...
Amorok je pro kluka, ten si ještě má čas hrát...Tady nesouhlasím. Naopak: domnívám se, že Amarok (a obecně aplikace tohoto typu) šetří čas více než XMMS. Člověk si tam jednou něco naimportuje a už to tam má. Pak se přehrávají sladby snadněji: jen se vybere patřičné album; nemusí se hledat v souborovém systému... (Druhá věc je ovládání, které se někomu nemusí líbit, třetí věc je náročnost na HW.)
~/audio/c/cranberries/bury-the-hatchet/01.ogg
. Používám Quod Libet -- používat cokoli bez hudební kolekce by pro mě bylo zbytečně složité.
s/GPMC/GMPC/
P.S. (k některým diskutujícím): Podle mě zvířátka nejsou úchylná
Tiskni
Sdílej: