abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×

dnes 12:00 | Nová verze

Po cca 3 týdnech od vydání Linux Mintu 18.3 s kódovým jménem Sylvia a prostředími MATE a Cinnamon byla oznámena také vydání s prostředími KDE a Xfce. Podrobnosti v poznámkách k vydání (KDE, Xfce) a v přehledech novinek s náhledy (KDE, Xfce). Linux Mint 18.3 je podporován do roku 2021.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 12:55 | Nová verze

Byla vydána verze 17.12.0 KDE Aplikací (KDE Applications). Přehled novinek v kompletním seznamu změn a na stránce s dalšími informacemi. Aplikace, které nebyly dosud portovány na KDE Frameworks 5, byly z KDE Aplikací odstraněny.

Ladislav Hagara | Komentářů: 28
včera 03:00 | Komunita

Na Humble Bundle lze získat počítačovou hru Company of Heroes 2 (Wikipedie, YouTube) běžící také v Linuxu zdarma. Speciální akce končí v sobotu v 19:00.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 02:00 | Zajímavý software

Christian Kellner představil na svém blogu projekt Bolt řešící bezpečnost rozhraní Thunderbolt 3 na Linuxu. Pomocí příkazu boltctl nebo rozšíření GNOME Shellu lze komunikovat s démonem boltd a například zakázat neznámá zařízení a předejít tak útokům typu Thunderstrike nebo DMA.

Ladislav Hagara | Komentářů: 6
včera 01:00 | Nová verze

Po půl roce vývoje od vydání verze 11.0 byla vydána verze 11.1 svobodného softwaru pro vytváření datových úložišť na síti FreeNAS (Wikipedie). Nejnovější FreeNAS je postaven na FreeBSD 11.1. Přehled novinek v příspěvku na blogu. Zdůraznit lze zvýšení výkonu OpenZFS, počáteční podporu Dockeru nebo synchronizaci s cloudovými službami Amazon S3 (Simple Storage Services), Backblaze B2 Cloud, Google Cloud a Microsoft Azure

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
14.12. 23:55 | Nová verze

Po dvou měsících vývoje od vydání verze 235 oznámil Lennart Poettering vydání verze 236 správce systému a služeb systemd (GitHub, NEWS).

Ladislav Hagara | Komentářů: 7
14.12. 20:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
14.12. 19:33 | Pozvánky

Pražská Fedora 27 Release Party, oslava nedávného vydání Fedory 27, se uskuteční 19. prosince od 19:00 v prostorách společnosti Etnetera (Jankovcova 1037/49). Na programu budou přednášky o novinkách, diskuse, neřízený networking atd.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
14.12. 18:11 | Nová verze

Byla vydána verze 2.11.0 QEMU (Wikipedie). Přispělo 165 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 000 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
14.12. 17:44 | Komunita

Canonical oznámil dostupnost kryptografických balíčků s certifikací FIPS 140-2 úrovně 1 pro Ubuntu 16.04 LTS pro předplatitele podpory Ubuntu Advantage Advanced. Certifikace FIPS (Federal Information Processing Standards) jsou vyžadovány (nejenom) vládními institucemi USA.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
Jak se vás potenciálně dotkne trend odstraňování analogového audio konektoru typu 3,5mm jack z „chytrých telefonů“?
 (8%)
 (1%)
 (1%)
 (1%)
 (76%)
 (14%)
Celkem 998 hlasů
 Komentářů: 45, poslední 1.12. 19:00
    Rozcestník

    Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME

    9. 1. 2007 | Martin Picek | Recenze | 16362×

    Že je pro KDE (potažmo Qt) nejlepším hudebním přehrávačem Amarok, o tom není pochyb. Jak jsou na tom ale uživatelé GTK+/GNOME? Špatně? Ale kdepak...

    Obsah

    Článek původně vyšel v blogu (Estráda hudbypřehrávačů v GTK: chcete mě?); v této aktualizované podobě vychází se souhlasem autora.

    Předem bych rád upozornil, že cílem tohoto článku v žádném případě není hledat „Amarok v GTK”, ale předvést pár zajímavých přehrávačů v GTK+/GNOME: jak uvidíte, jedná se o nejrůznější typy přehrávačů, a to jak z hlediska rozhraní, tak i z hlediska technického řešení. Na každém je, aby si vybral styl, jaký mu nejvíce vyhovuje.

    Ještě bych rád zmínil informace o počítači, na kterém jsem přehrávače testoval. Jedná se o stroj Pentium 4 o „síle” 1,7GHz s pamětí RAM 256 MB. Nejedná se o úplně nejnovější stroj, ale je dost výkonný na to, aby v něm aplikace typu hudebního přehrávače běžely dostatečně rychle. Testoval jsem na distribuci Ubuntu 6.10.


    XMMS a ti druzí

    link

    Přehrávač XMMS je na Linuxu legendou. Vznikl již v roce 1997 jako odpověď na úspěch přehrávače WinAmp na platformě Windows. XMMS vypadá stejně jako WinAmp a dokonce podporuje i jeho motivy vzhledu. Přestože se XMMS dnes již příliš nepoužívá, považuje se za nepsaného krále přehrávání hudby na Linuxu — stejně jako jeho vzor WinAmp na platformě Windows.

    XMMS se dnes již nevyvíjí. V zapomnění ale neupadá, a to díky následovníkům, kteří v jeho šlépějích pokračují. Dnes si probereme dva: BMP a BMPx. Dalším zajímavým projektem je například Audacious (oficiální web) a dále třeba XMMS2 (oficiální web).

    BMP

    link

    Stáří: 0.9.7. Charakteristika: Starý dobrý voříšek se nikdy neokouká! Nevyžaduje zvláštní péči, stačí mu porozumění, a přesto se odvděčí dlouhou a poctivou službou. Doupě.

    BMP neboli Beep Media Player vznikl s cílem portovat XMMS pro GTK+2 a přidat podporu UTF-8.

    BMP se nese plně v duchu původního XMMS. Lze použít i jeho motivy vzhledů (a tedy i motivy vzhledu WinAmpu). Standardně (stejně jako XMMS) se BMP skládá ze tří oken: z přehrávače, ekvalizéru a seznamu skladeb. Podporuje také vizualizaci hudby.

    BMP nepoužívá GStreamer: kodeky má vlastní. Lze si k němu stáhnout několik rozšíření — například applet na panel nebo budíček.

    BMP si oblíbí především majitelé slabších strojů: je totiž velmi nenáročný na hardware. Tomu je však úměrné množství funkcí, které poskytuje (neobsahuje ani hudební knihovnu: je nutné vybírat skladby ručně).

    BMP

    BMPx

    link

    Stáří: 0.9.7. Charakteristika: Kříženec voříška s některou výstavní rasou! Doupě.

    Ani BMP se dnes nevyvíjí, má následovníky jménem BMPx a Audacious (tady to vidíte: XMMS = never ending story...). BMPx (hledejte také pod názvem Beep Media Player 2) vznikl díky lidem, kteří původně pracovali na BMP. Nejedná se ale o verzi BMP, protože BMPx byl tvořen od základů.

    BMPx se vzdal WinAmpování a šel si vlastní cestou. BMPx se totiž skládá z jednoho jediného okna, které zajišťuje vše potřebné.

    Oproti BMP obsahuje BMPx především hudební kolekci. Dále podporuje shoutcast, icecast, podcast, Last.fm, playlisty a pracuje také s hudebními CD.

    BMPx má opravdu nové funkce a nové rozhraní, ale obléknout legendu do nového kabátu nutně nemusí znamenat pokračování legendy. Rozhraní je nenastavitelné (díky tomu i trochu nepřehledné; osobně více než polovinu položek nikdy nepoužiji) a celý program je pomalý (startuje déle než většina schopnějších programů). Domnívám se, že BMPx není důstojným pokračováním čehokoli — existují kvalitnější programy.

    BMPx

    Rhythmbox

    link

    Stáří: 0.9.6. Charakteristika: Komu moc nezáleží na detailech, ale voříšek je mu málo, možná by se mu zalíbil medvěd brtník. Je trošku náročnější než voříšek (na byt a stravu), ale na druhou stranu umí víc psích (vlastně medvědích) kusů. Doupě.

    Rhythmbox je oficiálně-neoficiálním přehrávačem GNOME. Dost lidí ho ihned odsoudí, protože jeho protějšek u KDE je přeci jen jiná liga. Já ale tvrdím, že se u spousty lidí uchytí.

    Rhythmbox zrovna nepřekypuje funkcemi, v podstatě se jedná jen o klasickou hudební kolekci. Zajímavou funkcí jsou ovšem takzvané inteligentní playlisty: playlisty se tvoří samy na základě zadání. Například si můžete vytvořit playlist nejhranějších, nejméně hraných, či nejlépe hodnocených skladeb. Nebo chcete znát 20 nejnovějších skladeb v kolekci? Žádný problém.

    Kromě správy kolekce zvládá Rhythmbox také vypalovat CD a je pluginovatelný. S pluginy to však v současné době není žádná sláva: dočkáte se podpory Last.fm, iPodu nebo třeba interaktivní Python konzole. Dále můžete Rhythmbox ovládat z panelu, a to díky appletu, který je třeba si opatřit zvlášť. Ze standardních funkcí Rhythmbox ještě podporuje internetová rádia, podcasty a ikonku v oznamovací oblasti. Rhythmbox přehrává pomocí GStreameru a ke své činnosti potřebuje GNOME knihovny.

    Rozhraní Rhythmboxu je ve stylu programu iTunes, což mně osobně vyhovuje. Ocenil bych ale možnost odebrat některé položky ze sekce s playlisty, protože mi tam jen překáží (například internetová rádia a podcasty — jsou zobrazeny i přesto, že neobsahují žádnou položku).

    Rhythmbox je ideálním programem pro toho, komu jsou malé programy málo a velké moc.

    Rhythmbox

    Listen

    link

    Stáří: 0.5. Charakteristika: Slon s výbornou pamětí, díky které vám dokáže perfektně zorganizovat vše, co potřebujete. Doupě.

    Listen je docela zajímavým počinem, který svůj vzor dost možná vidí v Amaroku. Celkem se skládá ze tří svislých panelů; v prvním jsou aktuálně přehrávané skladby, ve druhém je nabídka služeb a v posledním je aktuální služba.

    Listen poskytuje následující služby: Kontext (informace o knihovně), Aktuální (informace vztahující se k právě přehrávané skladbě, co se oblíbenosti atd. týče), Text, Wikipedia (informace o albu, umělci nebo skladbě z Wikipedie), LastFm, Knihovna (klasické prohlížení knihovny), Podcast, Internetové rádio a Souborový systém. Nabídka je tedy pestrá, stačí si vybrat.

    Musím říct, že se mi rozhraní Listen velmi líbí. Je přehledné a praktické; je tvořené s citem.

    Listen přehrává pomocí GStreameru a také potřebuje GNOME.

    U Listen bych ocenil trošku větší možnost nastavení a nižší hardwarové nároky, jinak je ale tento přehrávač výborný. Hledáte-li Amarok pro GNOME, našli jste. A i pokud ne, našli jste zajímavý projekt, který stojí za to vyzkoušet.

    Listen Listen

    Exaile

    link

    Stáří: 0.2.7. Charakteristika: Kdo přešel z prostředí do prostředí, tomu se bude hodit tento chameleon. Doupě.

    Exaile se snaží být „Amarokem pro GTK”. Jeho základním stavebním kamenem jsou knihovna a playlisty, které celkem zajímavě umožňuje prohlížet v panelech.

    Exaile umožňuje pracovat také s inteligentními playlisty, o kterých jsem se zmiňoval u Rhythmboxu. Zajímavou funkcí je rovněž položka Informace, která vám najde informace o umělci a albu, text, předá vám statistiky a dokonce najde i akordy.

    V základní výbavě je kromě kolekce a playlistů také podpora internetových rádií, Last.fm a iPodu. Exaile je pluginovatelný, například ho lze rozšířit o vypalování nebo o ripování streamované hudby.

    Přehrávání v panelech je zajímavé, ovšem styl „za každou cenu panel” se mi moc nelíbí (v panelu jsou i Informace). Věřím, že si Exaile své příznivce najde, ale mně více vyhovuje Listen, který je mu v několika ohledech podobný. Ať tak či tak, Amarokem v GTK+ rozhodně není.

    Exaile

    MPD

    link

    MPD nebo také Music Player Daemon je démon, který poskytuje přístup k hudební kolekci. MPD se hodí pro přehrávání po síti (například na koleji se připojíte k počítači doma a přehráváte si svou hudební kolekci) i pro přehrávání na jednom počítači. Mezi výhody patří minimální náročnost na hardware. MPD zvládá formáty MP3, Ogg, FLAC, AAC, Mod a Wav.

    Samotný MPD je jen démon, který hudbu pouze spravuje a přehrává; je ale nutné mít ještě klienta, který MPD bude ovládat. Klientů je v současné době celá řada: od klientů pro příkazovou řádku (MPC, NCMPC) přes klienty v GTK+ (GMPC, PyMPD, Glurp) a klienty v Qt (KMP) až po jiné (například ovládané přes webovou stránku).

    Koho by problematika „hudebních démonů” více zajímala, může navštívit oficiální stránky MPD.

    V tomto článku budou zmíněny 2 klienty MPD: GMPC a PyMPD.

    GMPC

    link

    Stáří: 0.13.0. Charakteristika: Had je pro někoho mazlíčkem, pro jiného strašidlem. Kdo má hady rád (se všemi starostmi s nimi), možná se mu tahle užovka zalíbí. Doupě.

    GMPC (GNOME Music Player Client) je MPD klientem pro GNOME. Jeho rozhraní se skládá ze dvou oken: v prvním jsou ovládací prvky a ve druhém se spravují playlisty.

    V okně s playlisty je možné prohlížet souborový systém, alba tříděná dle umělců a také vyhledávat. Mně to rozhraní nesedí; nepřipadá intuitivní, ale domnívám se, že spoustě lidí to tak bude vyhovovat.

    GMPC podporuje automatické spojení s MPD, playlisty, ikonku v oznamovací oblasti, oznámení o změně skladby a stahování obalů alb.

    GMPC GMPC

    PyMPD

    link

    Stáří: 0.07. Charakteristika: Kdo miluje neobvyklé domácí mazlíčky, ale hada z nějakého důvodu nechce, měl by vyzkoušet ještěrku! Doupě.

    PyMPD je dalším z klientů určených pro MPD. Oproti GMPC ale preferuje rozhraní podobající se iTunes (a tedy i například Rhythmboxu), což je podle mě přehlednější, ale záleží na vkusu. (Je ovšem možné si vybrat jakési úsporné rozhraní, které zobrazuje jen ovládací prvky.)

    PyMPD podporuje automatické spojení s MPD, playlisty a mezi další zajímavé možnosti patří i bohaté nastavení klávesových zkratek.

    Program je rozšiřitelný pomocí pluginů. V současné době je nabídka rozšíření celkem bohatá; přehrávač můžete obohatit o podporu ikonky v oznamovací oblasti, o podporu Last.fm nebo třeba o stahování obalů alb z Amazonu. Věřím, že nabídka pluginů brzy ještě vzroste.

    Kdybych měl si volit klienta pro MPD, zvolil bych si PyMPD. Podle mě nic lepšího v současné době není (což ovšem v žádném případě neznamená, že by se PyMPD nedal v ničem vylepšit!).

    PyMPD

    Songbird

    link

    Stáří: 0.2. Charakteristika: Sotva ze skořápky vylíhnutý vrabčák. Zatím je ještě slepý a holý — a je tedy velmi zranitelný dravci —, ale pokud přežije a vyroste, možná nám i on jednou bude chodit vyzobávat třešně! Doupě.

    Songbird je přehrávač, který se snaží přijít s něčím novým. Především se snaží propojit prohlížení webu s přehráváním hudby.

    Do vínku Songbird dostal hudební knihovnu, prohlížeč webových stránek, vypalování CD, podporu webových služeb à la Last.fm, podcastů, shoutcastů... A nakonec, Songbird zvládá formáty MP3, AAC, OGG, FLAC a WMA.

    Rozhraní nemohu označit za jiné než zajímavé. Je skinovatelné, takže se časem jistě objeví zajímavé kreace. Osobně mám trošku problém s přehledností, ale to je jen otázkou vkusu, někomu se jistě velmi zalíbí.

    Potud to zní zajímavě: někdo přinesl něco nového na trh a ono to i hezky vypadá... Jako některé programy vypadají, že se na nich podíleli jen programátoři a žádní grafičtí designeři, tento má problém opačný: nejspíš ho tvořili pouze designeři. Nějaký ten programátor by se nicméně také hodil, protože po technické stránce se jedná o mizérii. Co je naprosto šokující, je rychlost rozhraní. Songbird se vleče, a to tak, jak jste dosud neviděli: je to jako zpomalený záběr... Nevleče se ovšem jen rozhraní, ale i na start programu si budete muset nějaký ten pátek počkat. Někomu možná svitne, když řeknu, že je Songbird postaven na platformě XUL od Mozilly — ovšem na jeho obhajobu musím říct, že například Firefox se v poslední době velmi zlepšil, takže „rychlost” přičítám spíše ranému stádiu vývoje.

    Další věc, která mě pobavila, je fakt, že v balíčkem nabízeném na stránkách Songbirdu ke stažení jsou přibaleny veškeré jazykové verze (39 kousků), což dělá šprýmovních 3,4 MB. Majitelé pomalých linek budou mít jistě radost, až zjistí, že si stáhli mimo jiné některé africké jazyky!

    Věřím, že si Songird najde své „skalní”, ale mým favoritem v tuto chvíli rozhodně není: zaprvé je nepřehledný, zadruhé pomalý. Třeba nás ale v dalších verzích překvapí — komunita kolem něj je totiž velmi aktivní (a navíc se jedná o multiplatformní produkt, čímž se komunita ještě násobí).

    Songbird Songbird

    Muine

    link

    Stáří: 0.8.5. Charakteristika: Přítulná kočka, co ji stačí trošku podrbat za ouškem a nádherně zapřede. Má velmi elegantní kožíšek, a tak neudělá ostudu ani dámě. Doupě.

    Muine je velmi zajímavě řešený přehrávač — nic podobného jste nejspíš ještě neviděli. Jeho rozhraní je velmi jednoduché a intuitivní. Jedná se o ideální řešení pro ty, kdo chtějí jen vybrat album, schovat přehrávač do patřičných míst a o nic víc se nestarat.

    Rozhraní se skládá ze dvou oken: první obsahuje samotný přehrávač a druhé obsahuje knihovnu (jednotlivých skladeb nebo celých alb). Někdo si to zamiluje, jinému to bude málo. Muine sice nádherně vypadá, ale na můj vkus je příliš náročné na hardware (vzhledem k tomu, co umí — respektive neumí).

    Muine lze rozšířit; na oficiálních stránkách jsou pluginy pro ikonku v systémové oblasti, podporu Last.fm, automatické prohlížení knihovny, ...

    Muine používá GStreamer (řadu 0.8 nebo 0.10), čímž je zaručena řada podporovaných formátů. A nakonec bych rád zmínil, že Muine potřebuje Mono a GNOME knihovny.

    Muine rozhodně stojí za vyzkoušení.

    Muine Muine

    Banshee

    link

    Stáří: 0.11.1. Charakteristika: Pro omladinu se hodí tato čivava. Je to hezky vypadající psík, na kterého lze nabalit slečinky, ale na druhou stranu je náročný na péči. Ovšem pozor na to, aby, až móda pomine, neskončil na ulici! Doupě.

    Banshee je další z přehrávačů vyžadující Mono. Podporuje knihovnu, playlisty (včetně inteligentních), podcasting, iPod, ripování a vypalování CD a internetová rádia.

    Rozhraní Banshee není nikterak objevné, je to další klon iTunes; v první části jsou služby (knihovna, playlisty, ...), v druhé je seznam skladeb. Vypadá však celkem hezky a přehledně.

    U Banshee mi velmi vadí, že neumí samo zobrazovat nabídku umělců — je nutné vytvořit playlist. Tvořit playlist ke každému umělci, to se na mě nezlobte, to je šikana, velká nevýhoda a handicap. A navíc není Banshee moc šetrné k hardwaru.

    Banshee přehrává díky GStreameru a neobejde se bez GNOME knihoven.

    Banshee se zdá jako bombastický projekt, ale po tom, co bublina praskne, zjistíte, že jedná se jen o další Rhythmbox. I přes to všechno je ale Banshee celkem populární věcička.

    Banshee

    Quod Libet

    link

    Stáří: 0.23.1. Charakteristika: Kdo se nezalekne poněkud složitějších chodbiček mraveniště, ten se možná skamarádí s tímhle malým mravenečkem. I když se nezdá, je velmi schopný a vytrvalý. Doupě.

    Na závěr jsem si nechal kousek jménem Quod Libet. Jedná se o relativně neznámý produkt — o to jsou však překvapivější jeho schopnosti.

    Do základní výbavy patří mimo jiné hudební knihovna, podpora internetových rádií, podcastů a shoutcastů.

    Mezi jeho nejkrásnější vlastnosti patří jeho variabilita. Můžete si vybrat, jak bude rozhraní vypadat: jako seznam alb, jako prohlížeč souborového systému, jako klasický prohlížeč umělec—album—žánr (lze ale přidat jakoukoli kolonku), jako seznam playlistů nebo třeba čistě jako vyhledávací okénko. Každý si vybere.

    Na Quod Libet se mi také líbí výborná práce s hudebními tagy. Kromě toho, že perfektně vyhledává (mimochodem i pomocí regulárních výrazů), lze do dění zapojit i tagy, které jsou v jiných přehrávačích tabu. Řeknu příklad. Mám soundtrack k filmu Kill Bill, kde každá skladba pochází od jiného autora. Dohromady asi 15 skladeb, což znamená, že se v kolonce Umělec objeví 15 nových jmen — to je nepřehledné. Stačí ovšem začít používat tag Původní umělec (originalartist), ve všech skladbách do něj zapsat „Kill Bill”, přidat kolonku do panelového vyhledávání a je vymalováno! V seznamu skladeb budou vidět umělci, ale v prohlížeči bude jen „Kill Bill”.

    Ke Quod Libet patří i program pro práci s tagy jménem Ex Falso. Ten se mi ovšem vůbec nelíbí (není moc intuitivní) a raději zůstávám u vynikajícího EasyTAG.

    Velkým plusem tohoto přehrávače jsou zásuvné moduly. Je jich opravdu hodně a pokrývají téměř veškerou potřebu. Některé z nich: ikonka v oznamovací oblasti, vyhledávání alb nebo umělců ve Wikipedii, stahování obalů alb, automatické hodnocení podle přehrávání/přeskakování skladby, podpora Last.fm nebo třeba vypalování hudby na CD.

    Quod Libet ke své činnosti potřebuje GTK+, ale ne GNOME, a tak si jej bez potíží mohou vyzkoušet i uživatelé jiných prostředí. Protože Quod Libet využívá k přehrávání GStreamer, je plejáda přehrávatelných formátů opravdu široká.

    Jako jedinou nevýhodu Quod Libet vidím v některých případech nedotažené rozhraní. Věřím ale, že na tom autoři zapracují. Celkově tento přehrávač vidím velmi pozitivně a jestli vám mám doporučit JEDEN přehrávač v GTK+, doporučuji vám tento. Tip.

    Mimochodem, protože se mi Quod Libet opravdu zalíbil, vytvořil jsem pro něj český překlad. Během týdne ho poskytnu tvůrcům programu.

    Quod Libet Quod Libet


    Shrnutí

    link

    Rád bych dnešní putování za přehrávači shrnul. Představil jsem několik velmi zajímavých projektů, z nichž bych chtěl vyzdvihnout především neotřelý Muine, schopný Listen a vynikající Quod Libet. Některé přehrávače jsou zatím zajímavé spíše svým technickým řešením než schopnostmi (GMPC, PyMPD), ale pokud na nich budou vývojáři pracovat, jistě obsadí přední příčky v oblíbenosti. Zmínil jsem i pár přehrávačů, které jsou podle mě zbytečné a bez příčiny (BMPx, Banshee), ale i tak stojí za vyzkoušení, protože sto lidí znamená 100 chutí.

    Poznámka na konec: V tomto článku byly představeny některé zajímavé přehrávače v GTK+. V žádném případě se však nejedná o kompletní nabídku! Další projekty můžete najít za pomoci sekce audio přehrávačů na GNOME Files, kde se soustředí programy v GTK+/GNOME, v sekci Software tady na abclinuxu.cz nebo pochopitelně můžete zkusit štěstí na Googlu. Pokud o něčem zajímavém víte, nebojte se o to podělit v komentářích!

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Matěj Černý avatar 9.1.2007 00:33 Matěj Černý | blog: mujblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK a GNOME
    Výborný přehled! Já osobně používám banshee, jelikož jsem zvyklý na iTunes, ale potom, co jste představil tyto klony, rozhodně budu uvažovat o změně. Banshee mimo jiné používám také díky Monu, ve kterém je, podle mého názoru, budoucnost a sjednocení "všech" knihoven... Linux by něco takového určitě potřeboval, s tím mi dá za pravdu snad každý...
    Never stop exploring ...
    9.1.2007 08:20 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK a GNOME
    budoucnost a sjednocení "všech" knihoven... Linux by něco takového určitě potřeboval, s tím mi dá za pravdu snad každý...
    Tak nějak jsem nepochopil, jak nám mono zajistí to sjednocení všech knihoven ;-)

    Teda, pokud to není sjednocení ve stylu "všechny knihovny budou v monu" ...
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    9.1.2007 10:35 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK a GNOME
    Á, pán bude zřejmě čerstvý dotnet konvertita :-)
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    9.1.2007 17:07 Matěj Cepl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK a GNOME
    Akorát, že je dost možné, že MONO zmizí z většiny opravdu free distribucí a zbude jenom v MS-Linuxu^H^H^H^H^H^H^H^HSuSE. :-)
    oryctolagus avatar 9.1.2007 20:52 oryctolagus | skóre: 29 | blog: Untitled
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK a GNOME
    +1
    Mas na mysli MSovell closedopenSuSE? :-D
    There are two hard things in computer science: cache invalidation, naming things, and off-by-one errors.
    17.1.2007 17:44 boo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK a GNOME
    Ty pirate gplzmagorenej, co v opensuse neni open a nemas zdrojaky? Zato ze nenavidis microsoft a ani poradne nevis proc, tak jsi svy rozumy bez vyflamovat nekde na bulvarni stranky a ne tady.
    9.1.2007 06:19 Petr Pluháček | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK a GNOME
    Bude pokračování? Fakt pěkný přehled.
    freshmouse avatar 9.1.2007 14:53 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK a GNOME
    Díky.

    Pokračování může být, ale obávám se, že není dost materiálu. Přehrávače jsem vybíral tak, aby od každé skupiny byl jeden či několik významných nebo zajímavých zástupců. Myslím, že jsem pokryl všechny skupiny přehrávačů, které se dnes vyskytují. Další přehrávače je možné najít na GNOME Files (odkaz v článku), tam je poměrně obsáhlý výpis přehrávačů v GTK.

    Stálo by za to se více rozepsat o experimentálnějších typech přehrávačů (třeba XMMS2), ale přiznám se, že já se v nich moc nevyznám, takže leda by se toho ujal někdo jiný..
    10.1.2007 11:19 WAIT
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK a GNOME
    a co takhle pokračování Přehrávače hudby pro Qt a KDE? nechci rejpat .. :-) amarok rules!!! lets the flame begins!!
    10.1.2007 15:24 Miroslav Cyroň | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK a GNOME
    Také bych to uvítal.
    Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
    freshmouse avatar 10.1.2007 15:31 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK a GNOME
    Budu citovat mou odpověď šéfredaktorovi na návrh na pokračování článku o Qt/KDE přehrávačích:

    > Pokračováním článku by mohl být přehled Qt/KDE přehrávačů.

    To by bylo jistě zajímavé, problém ale je, že já KDE nepoužívám a ani se v něm příliš nevyznám -- to chce někoho, kdo v tom skutečně dělá, aby to bylo "věrohodné". Jasně, můžu si stáhnout KDE i ty přehrávače, to mi nedělá problém, ale podle mě by to nebylo tak kvalitní, jak bych si představoval (je to jako když si hudební recenzent poslechne z každé skladby 15 vteřin a na základě toho hodnotí album).
    9.1.2007 08:22 jiri.b | skóre: 30 | blog: jirib
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    bez tech uchylnych reci o zviratkach by to neslo?

    osobne pouzivam mpd & ncmpc/mpc v irssi/silc, ale pympd je docela pekne... jedine co mi stale chybi je sikovny id3 editor postaveny na gtk, easytag ma fakt divne ovladani :) tagtool je dost skromny, nema podporu databazi na internetu ani nejde nastavit kodovani id3 tagu atd...
    freshmouse avatar 9.1.2007 14:43 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    bez tech uchylnych reci o zviratkach by to neslo?
    Kdyby to bez nich šlo, tak bych to napsal bez nich. ;-)
    osobne pouzivam mpd & ncmpc/mpc v irssi/silc, ale pympd je docela pekne... jedine co mi stale chybi je sikovny id3 editor postaveny na gtk, easytag ma fakt divne ovladani :) tagtool je dost skromny, nema podporu databazi na internetu ani nejde nastavit kodovani id3 tagu atd...
    Osobně se mi ovládání EasyTAGu líbí a připadá intuitivní. Doporučuji se s ním zkusit seznámit, protože funkce EasyTagu za to podle mě stojí. Každopádně můžete vyzkoušet Ex Falso, co jsem zmínil v článku (u Quod Libet), ale ten zase připadá divný mně... Člověk si nevybere. :-)
    9.1.2007 21:23 peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Pri ID3 tagoch je dosť problém s kódovaním znakov. Stále nepoznám editor, ktorý mi umožní pridať tagy s diakritikou tak, aby sa správne zobrazila vo všetkých prehrávačoch.
    freshmouse avatar 9.1.2007 21:33 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    To záleží. Umí to EasyTAG a kódování si lze vybrat. (Ovšem pozor na chybku v id3lib; EasyTAG poskytuje patch.)
    11.1.2007 20:15 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Jaka je v nem chyba? Ja resim (teda uz sem to vzdal) to ze MP3 prehravac zobrazi tagy spravne pri kodovani utf-16, ale znezobrzi se nazev alba a za nazev pisnicky se napise "T" :-)

    Jinak EasyTAG je v pohode, myslim si ze je akorat potreba si zvyknout..
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    freshmouse avatar 11.1.2007 20:52 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Mno, osobně bych u MP3 přehrávačů a podobných zařízení spoléhal jen na A-Z, 0-9 a podtržítko. Chyba tedy bude spíše v přehrávači, než v samotných tazích. To zaprvé.

    Zadruhé Nevím přesně, co je v id3lib za chybu; každopádně způsobuje špatné ukládání tagů v UTF-8. Uložíte třeba "ěščřžýáíé", ale ono se to uloží jako "ěščřž�£■". Tahle chyba se ovšem týká jen ne-ASCII znaků. Osobně to řeším tak, že ukládám všechno v UTF-8, ale bez diakritiky. Stejně ji můj discman neumí. :-D
    11.1.2007 22:57 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    No je to mozny, ze to je spis tim prehravacem, jenom me po dvou letech udivilo ze dokaze ceskou diakritiku zobrazit spravne, tak sem se to nadsene snazil rozchodit :) Do ted sem mel tagy vyply. Mam pisnicky pojmenovany "01 nazev.pripona" takze vidim jak nazev alba tak nazev pisnicky a dokonce i dalsi pisnicku co bude..

    Dik za vysvetleni. Ja kdyz delam tagy tak je delam taky bez diakritiky, dokonce bez ni pisu vsechno protoze me jejich psani zdrzuje. Navic ceska klavesnice ma tak idiotsky rozlozeni ze se neda proste pouzivat, kapku lip na tom sou qwerty ale je to fakt bida. Jiny rozlozeni sem ani nezkousel a pouzivam anglickou no :-(
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 9.1.2007 18:03 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    a vidis, me ty uvodniky pobavily. proste neni clovek jeden ten, aby se zavdecil vsem... :)
    freshmouse avatar 9.1.2007 18:35 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Ty úvodníčky... Já jsem napsal takovýto úvodník původně jen pro Songbird. To byl ale jen článek ve weblogu a bylo tam asi jen 5 přehrávačů. Pak se mi to zalíbilo a napsal jsem to i k ostatním. Jak se ale článek rozšiřoval, občas chyběl nápad (BMPx bylo původně jen jako poznámka u BMP, tzn. bez úvodníku; MPD nebylo zmíněno vůbec...). Ono vymýšlet něco k takovému GMPC...

    Každopádně jsem rád za jednu věc. Povedlo se mi do relativně technického článku přinést něco netechnického, což by ten článek mělo zpříjemnit, udělat ho "lidštější". Tohle mi v článcích chybí. Recenze vypadají jako výpisy changelogů... Jasně, je přehnané psát článek o takovém, hmmm, GCC ve verších, ale je dobré do toho občas přinést nějaký nový, zajímavý prvek.

    Neříkám, že to je 100% povedené, u takové poloviny přehrávačů je úvodníček se zvířátkem blábol, nepopírám, ale chci v článcích hledat a hlavně najít něco nového a zajímavého.

    Není to jen problém článků, ale i celého software. Máš haldy vynikajících programátorů, co píší software pro... ... jen pro další vynikající programátory... Někdy prostě v technice, v tom ozubeném kolečku, chybí lidská duše. Tu je nutné tam dodat. Musí to být harmonické.
    9.1.2007 19:05 Roman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Pane boze, vzdyt je to desne trapny :-/. Se to stydim nekomu odkazat, i kdyz bych to jinak udelal.
    10.1.2007 02:06 Palo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Nam je trapne citat tvoje nic neprinasajuce postrehy. Napis lepsi.
    12.1.2007 13:17 Ludek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    +1
    11.1.2007 07:02 MiK | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    +1
    17.1.2007 17:48 boo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    ID3TagIT je asi to nejlepsi co clovek muze od id3 editoru chtit, je sice napsany pro windows ale fachci v .net takze by ho snad slo portnout do mono. http://www.id3-tagit.de/pictures/scr-main.jpg
    9.1.2007 08:33 pavka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    používám gmusicbrowser a jsem maximálně spokojen. Je podobný rhytmboxu, psaný v pythonu a zatím jsem nenašel mouchy :D
    9.1.2007 09:21 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME

    To nebude Python :-):

    requirements
    
    perl
    gtk+2 and its perl bindings
    gstreamer and its perl bindings  or  mpg321/ogg123/flac123/amixer
    9.1.2007 09:20 m.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Osobne mi uplne vyhovuje xmms. Tieto nove prehravace sa mi nelubia kvoli honosne vyzerajucim ikonkam v style gnome/kde a kadejakym "vylepseniam", ktore aj tak vacsinou nikdy nevyuzijem.
    9.1.2007 09:40 Pepa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Jsem na tom stejne, take opuzivam XMMS. Myslim, ze ten prehravac neni zdaleka nepouzivany, spis naopak :-)
    9.1.2007 11:04 prOm3TheuS | skóre: 18 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    9.1.2007 14:02 ikarlos | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše take tak
    +1
    9.1.2007 17:47 sine.nomine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    +1
    9.1.2007 19:35 Radovan Makovsky | skóre: 4 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    +1 jen nevite jestli do nej jde nejak dostat media library?
    oryctolagus avatar 9.1.2007 20:49 oryctolagus | skóre: 29 | blog: Untitled
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    XMMS je spatne zvukove.

    Puvodni ucel xmms byla nahrada winampu pro linuxaky ... tenkrat este bylo prehravacu poskrovnu.
    I vzhled a usporadani xmms dokazujou ze vychazi z winamp.
    Bohuzel, z winampu si XMMS vzalo i spatne zvukove vlastnosti.
    Mozna si rikate, to je jedno, lidske ucho to stejne poradne nerozpozna ... ale neni to pravda... rozpozna!
    Zkuste to nekdy porovnat (predpokladem je pochopitelne _dobry_ zvukovy hardware) s nekterymi ostatnimi prehravaci a zjistite ze s tech ostatnich (ne vsech pochopitelne, ale treba BMP nebo Songbird) je ten zvuk tak nejak "hezci".

    Na pozitek z hudby ma tento faktor silny vliv, i kdyz si to clovek neuvedomuje...
    There are two hard things in computer science: cache invalidation, naming things, and off-by-one errors.
    10.1.2007 21:46 ikarlos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Naprosta blbost. Nejspis jste mel blbe nastaveny vystupni plugin
    11.1.2007 08:09 LS_999
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    +1
    9.1.2007 16:53 Václav Kramář | skóre: 31 | Nechanice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME

    XMMS je fajn, ale byla by to moje jediná aplikace vyžadující GTK 1.2, takže ho nahradil BMP - vypadá a ovládá se prakticky stejně...;-)

    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 9.1.2007 18:05 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    jo to jo, ale je to pekna padavka. osd a pod. ho vyvadi z miry a je videt ze ma proste problemy.
    Drom avatar 10.1.2007 13:38 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Mno to bude tim, ze je to mrtvej projekt :)

    Ale tak mezi nama - ja ho pouzivam, prehravat prehrava... a tak nejak nic vic od prehravace necekam :)
    Delej si co chces, ale hlavne me s tim neotravuj. Ja na SW patenty neverim!
    17.1.2007 17:50 boo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Xmms je nepouzitelnej ponevac je gtk1 a tudiz unicode nefici. A to mam slusnou zbirku mp3 v azbuce :) Takze Audacious.
    9.1.2007 09:23 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Já osobně stále preferuji xmms, ale chybí mi něco jednoduchého ve stylu 1by1. Prostě jen jednoduchý souborový brovser s přehráváním (zatím řeším worker+xmms).
    freshmouse avatar 9.1.2007 15:10 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Sice to není XMMS styl, ale napadají mě gMusicBrowser a BlueFunk, ale znám je jen z obrázků. Viz GNOME Files.
    kotyz avatar 9.1.2007 18:09 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    jj, ve windows (kdyz do nich 1x za tejden nabootuju) mam winamp, 1by1 a evil player (to je muj oblibenec, asi 800kB, bezi z flashky bez instalace, playlisty, netradia a zakladni formaty zna - mp3, ogg, wma, tracker moduly, audio cd. okno je maly a nam zadny tlacitka, muze mit pruhlednost a ovlada se z kontextovky nebo klasicky pismenama jako winamp).
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    kotyz avatar 9.1.2007 18:11 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    9.1.2007 09:23 MoB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Podpora pro iPod je dobrá věc pro USA, kde jsou iPody velmi rozšířené. Jaká je v těch aplikacích podpora pro obyčejné MP3 přehrávače? Mám tím na mysli zejména

    * rozpoznání, že je připojen MP3 přehrávač (automatické namountování filesystému nestačí, pak je nutno hledat adresář a tak - objeví se u některé aplikace externí USB zařízení jako extra položka?)

    * hezká by byla možnost automatického převedení např. Ogg Vorbis na MP3, pokud je kopírováno na MP3 přehrávač (z mně neznámého důvodu většina z nich ignoruje volný formát Ogg Vorbis a implementuje jenom WMA, MP3 a případně pár mnohem méně používaných) - i když chápu, že by to asi trvalo dost dlouho, občas se to ale může hodit.
    9.1.2007 10:22 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    To mám radost, že můj už dlouho oblíbený Quod Libet se líbí i jiným.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    freshmouse avatar 9.1.2007 14:59 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Na dokončení překladu do češtiny se pracuje. :-)
    9.1.2007 22:54 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Škoda že nemám čas. Jednou ale k překladu nějakého nadějného prográmku taky přispěju.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    9.1.2007 11:13 Ripper
    Rozbalit Rozbalit vše globalni klavesove zkratky
    A ted mi reknete, kterej z tech prehravacu umoznuje nastavit globalni klavesove zkratky. Abych se pro prepnuti skladby nebo zmenu hlasitosti nemusel prepinat do jeho okna. Multimedialni klavesy mi nestaci. Osobne jsem takovej program v Gnome nenasel, takze musim pouzivat Amarok.
    9.1.2007 13:23 Yenya
    Rozbalit Rozbalit vše Re: globalni klavesove zkratky
    Treba mpd? V momente kdy muzete do window manageru pridat spusteni externiho programu na globalni zkratku, tak vyvolani "mpd toggle" nebo podobneho (next/prev) je hracka. Zmena hlasitosti se dela nejlepe primo globalne pro mixer - GNOME ma na toto zavedenou zkratku, ktera toto udela bez toho, aby musela byt spustena nejaka konkretni aplikace. (tlapka)->System->Preferences->Keyboard Shortcuts , a tam Sound->Volume mute/up/down nastavit na tu klavesu, kterou si reknete.

    -Yenya, http://www.fi.muni.cz/~kas/blog/
    9.1.2007 18:26 Ripper
    Rozbalit Rozbalit vše Re: globalni klavesove zkratky
    mnoo, do tech demonu se mi moc nechce. nabindovat si prikaz na zkratku samozrejme umim, ale vetsina "gui prehravacu" nepodporuje dostatecne moznosti v prikazove radce (treba posunout se ve skladbe). a globalni hlasitost se da menit lehce, ale to neni ono, jde prave o to, prizpusobit si hlasitost hudby k okolnim zvukum. vsechny tyhle problemy resi amarok, akorat startuje dlouho (natahuje si ty QT knihovny a kdesi cosi), obcas hazi chyby pri startu, atp. pouzival bych radsi prehravac pod gnome, ale nenasel jsem nahradu s podporou globalnich zkratek (nedemonickou).
    9.1.2007 21:16 Semo | skóre: 44 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: globalni klavesove zkratky
    Audacious ma relativne slusne cmdline rozhranie a cez nastroj audtool (v Gentoo je v baliku spolu s shlavnym programom) je rozhranie dokonale. A mpd sa da tiez dobre ovladat zo skriptov.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    9.1.2007 23:42 Andrei Badea | skóre: 5 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: globalni klavesove zkratky
    Zkus Quod Libet. Globalni klavesove zkratky primo neumi, ale da se volat s pres 20 prikazy, a posun ve skladbe mezi nimi je.
    Heureux qui, comme Ulysse, a fait un beau voyage.
    Baf avatar 9.1.2007 11:37 Baf | skóre: 3 | blog: baf | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Listen je vyborna nahrada Amaroku. Jeste potrebuje trochu uzrat, ale jinak dela presne to co ma.
    prometeus avatar 9.1.2007 12:21 prometeus | skóre: 9 | blog: Nielen historický blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Pouzival som Rhythmbox a presiel som na Listen, tiez som s nim spokojny ;) Zaujali ma jeho moznosti, ktore sice nie su az take potrebne, ale spestria zivot...
    Kto vraví pravdu, ten neumrie na chorobu. -- Džingischán
    Baf avatar 9.1.2007 17:47 Baf | skóre: 3 | blog: baf | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Taky. Mel jsem velke problemy s xml souborem kam si ukladal data. Jednou za cas se stal nevalidnim a musel jsem zacit znovu. Amarok je fajn, ale zase mel problemy s kodovanim ID3 tagu. V jedne verzi zmenili nastaveni a nebyl jsem schopny rozjet na systemu v ISO-8859-2 tagy kodovane v UTF-8. A pak mi zacal padat :) Navic mu chybi intuitivnost, ovladani je moc slozite. Treba takovy button na vymazani aktualni fronty, naprosto nepochopitelny. Tak jsem zkusil Listen a zatim pada nejmene, valka s kodovanim ale trva.
    benyy avatar 9.1.2007 12:45 benyy | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    jj, v listem sem nasel taky to co sem hledal
    freshmouse avatar 9.1.2007 15:01 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Já jsem si myslel, že se bude líbit hlavně těm, co preferují Amarok. Jak říkáte, potřebuje uzrát, ale jinak je opravdu fajn.
    13.1.2007 14:57 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    uzrat může být i "užrat" (ujíst). :)
    Fëannatar avatar 11.1.2007 01:07 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Taky používám listen. Skvělý to přehrávač... Btw. netušíte někdo, proč je poslední novinka na home pagi ze září loňského roku? Ten projekt, kromě celkem slušně rozběhnutých překladů, vypadá dost mrtvě... Už čtvrt roku beta, to je na můj vkus trochu dlouhá doba...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    9.1.2007 14:58 nardew | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    "Že je pro KDE (potažmo Qt) nejlepším hudebním přehrávačem Amarok, o tom není pochyb."

    troska odvazne, nemyslite? zaujimalo by ma odkial mate taku blbost
    the best way of Memtest is emerge qt kde-meta
    freshmouse avatar 9.1.2007 15:25 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Odvážné to je každopádně.

    Mám to z vlastní zkušenosti (když se zeptám uživatelů KDE, čím přehrávají hudbu, většina odpoví, že Amarokem), dále má nejvíce a funkcí a konec konců to podporuje i statistika na KDE Apps (bohužel nejde vytvořit odkaz; je to pod Multimedia v levém menu v záložce Highest Rated).
    prometeus avatar 9.1.2007 16:04 prometeus | skóre: 9 | blog: Nielen historický blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    U uzivatelov Ubuntu, ktori preferuju Gnome je Amarok ako 6. najoblubenejsia aplikacia vobec: http://www.lifehacker.com/software/top/hack-attack-top-10-ubuntu-apps-and-tweaks-195437.php

    U uzivatelov Kubuntu preferujucich KDE to bola myslim 1. najoblubenejsia aplikacia, link ktory som mal vsak uz nie je funkcny.

    O oblubenosti Amaroku u uzivatelov tohoto distra niet pochyb, o jeho kvalite sa da diskutovat...
    Kto vraví pravdu, ten neumrie na chorobu. -- Džingischán
    Sešívaný avatar 9.1.2007 17:47 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Pojem nejlepší je hodně subjektivní a to i co se týče programů, ale pokud můžeme aspoň trošku objektivizovat, tak Amarok je opravdu nejlepší. Patří mezi nejoblíbenější programy na Linuxu vůbec, slyšel jsem o několika lidech, kteří kvůli němu přešli z Windows na Linux... Jsem zvědavý, jaký úspěch bude mít Amarok na Windows, jestli se tedy dokončí to portování.
    9.1.2007 22:30 tommz | skóre: 14 | Haviřov, Prostřední suchá, Říjnová 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Proč odvážné když to je pravda? Já jsem se ještě nesetkal s lepším hudebním přehravačem než je Amarok ...
    Fëannatar avatar 11.1.2007 01:10 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Co do funkcí určitě... ale pokud jde o rychlost tak to zrovna závoďák není... ;-) Ta doba než naběhne, ta doba než aktualizuje music library... Jako uživateli gnome mi listen vyhovuje víc...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    David Watzke avatar 10.1.2007 14:25 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    troska odvazne, nemyslite? zaujimalo by ma odkial mate taku blbost
    Dej mi link na lepší...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    9.1.2007 15:15 Ash
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    MPD se hodí pro přehrávání po síti. Jen doplním/upřesním že je k tomu potřeba icecast nebo něco podobného, mpd sám o sobě umí jen "nechat se ovládat" po síti.
    9.1.2007 15:19 Wop | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    tak to ja pouzivam audacious. Je v pohode, jednoduchej, asi nejsem narocnej clovek :-)
    freshmouse avatar 9.1.2007 15:34 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Jistěže jste náročný: chcete přece ten přehrávač, který bude podle vás nejlepší, ne? ;-)
    9.1.2007 16:27 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Jsme dva Audacious je pro mne plně funkční a vyhovující. Jinak XMMS jsem na jednom stroji ještě nezahodil, vyhovuje mi až na to GUI. Amorok je pro kluka, ten si ještě má čas hrát...
    9.1.2007 16:28 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Amarok samozřejmě, Mike Oldfield za to nemůže...
    freshmouse avatar 9.1.2007 17:04 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Amorok je pro kluka, ten si ještě má čas hrát...
    Tady nesouhlasím. Naopak: domnívám se, že Amarok (a obecně aplikace tohoto typu) šetří čas více než XMMS. Člověk si tam jednou něco naimportuje a už to tam má. Pak se přehrávají sladby snadněji: jen se vybere patřičné album; nemusí se hledat v souborovém systému... (Druhá věc je ovládání, které se někomu nemusí líbit, třetí věc je náročnost na HW.)
    9.1.2007 17:42 Honza "tux" Friesse | skóre: 15 | blog: Tuxův blog | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Ono jde o to, jestli má člověk v hudbě na disku pořádek. Pokud má adresář s hudbou v něm podadresáře typu První písmeno názvu skupiny/Název skupiny/Album/, nebo obecně jakkoli takto, není pro něj Amarok žádným přínosem. Pokud tomu ale tak není (hudba je všude na disku, různých partition, a obvykle v adresářích typu aaa, bbb, x, smazat, vypalit,...), potom je Amarok a jemu podobné jediným řešením, jak se v hudbě alespoň trošku orientovat.

    Pozn. patřím do první skupiny a používám XMMS k naprosté spokojenosti (i když přechodu na Audacious se asi jednoho dne nevyhnu).
    freshmouse avatar 9.1.2007 17:47 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Já to mám kupříkladu takto: ~/audio/c/cranberries/bury-the-hatchet/01.ogg. Používám Quod Libet -- používat cokoli bez hudební kolekce by pro mě bylo zbytečně složité.
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 9.1.2007 18:16 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    me porad unika k cemu ty kolekce?

    taky to mam setridene na urovni FS. media/mp3/autor_dle_prijmeni_nebo_nazev_kapely/rok-album/tracks.ogg-flac-mp3 tak proc nepouzit proste jen gnome-commander a na adresari - play with xmms?

    zkousel jsem mpd/gmpc, QuodLibet, BMP, mpg123/321, v cem je ta kolekce jako jednodussi, je to preci prace navic + vysledek stejny jako organizace na FS? pochopim ze nekdo nema poradek ve filech a pak je to jednodussi radit v nakych kolekcich, ale takto??
    freshmouse avatar 9.1.2007 18:45 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Hmm, nevím. Někdo si to pohodlí v kolekcích najde, jiný ne...

    Kolekce, to je podle mě něco, co je podobné inteligentním playlistům. Někdo takové věci třeba vůbec nepotřebuje (já osobně tedy ne), ale někdo jiný si třeba chce přehrát všechny skladby z roku 2001. To prostě nejde dost dobře udělat s pomocí FS. Nebo hodnotit skladby. Podle mě kolekce ušetří minimálně jeden krok při výběru toho, co se bude přehrávat.

    Když jsme u toho, tak já jsem narážel hlavně na to, že jediným způsobem, jak do playlistu XMMS dostat nové skaldby, je otevřít nějaký dialog, tam hledat... Některé přehrávače, třeba Listen (a konec konců i Quod Libet), mají možnost prohlížet kolekci i skrz souborový systém.
    11.1.2007 08:29 LS_999
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    To s tim dialogem v xmms neni tak uplne pravda. Ja mam jeden obrobsky playlist v xmms obsahujici veskere me mp3 a ogg, vyrobeny pomoci kratkeho scriptu. Playlist se natahne po stisku jedine klavesove zkratky (viz nize), nemusim nic otevirat. Pro vyhledani skladby pouzivam xmms-find. K ovladani prehravace v jakemkoliv okamziku mam nabindovane globalne klavesy pomoci window manageru a samotneho xmms, pripadne xmms-shell. Pripadne dalkove ovladani pomoci lirc. Mam 4000 skladeb a je to v pohode. Kolekce je asi vec systematictejsi, ale pro me potreby je to jak s kanonem na vrabce... ale kazdemu dle jeho chuti, nastesti v linuxu si muzeme vybirat - hudebni prehravace, prohlizece, atd.:)
    prometeus avatar 9.1.2007 20:28 prometeus | skóre: 9 | blog: Nielen historický blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Vyhoda kolekcii tkvie aj v tom, ze ma nuti mat svoje mp3 poriadne otagovane. Je to vyhodne pri zdielani. Niet nad dobre otagovanie v pripade ak narazim na subor typu stopa_1.mp3. Okrem toho su kolekcie akousi abstraktnou nadstavbou, ktora ulahcuje vyber pesnicky. Niekedy trebars len chcem mat nieco spustene potichsie na pozadi a toto za mna urobi trebars Listen, ktory automaticky vybera nasledujuce skladby (ak je tato moznost zapnuta) a prekvapivo vybera zanrovo podobne skladby podla prvej spustenej z celej kniznice...
    Kto vraví pravdu, ten neumrie na chorobu. -- Džingischán
    10.1.2007 15:30 Pietro | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    vysledek stejny jako organizace na FS

    Vysledek urcite neni stejny. Kolekcia ma ovela sirsie moznosti toho, co sa s tym da robit. Po dlhsom pouzivani ten rozdiel uvidis.
    9.1.2007 23:31 michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    no ale on nepodporuje listy s stream radii (nemuzes je tvorit)... (a to ma verzi > 1.0 :) psal sem vyvojarum ... mozna v pristi verzi
    9.1.2007 20:35 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    JJ Quoda jsem používal asi rok zpátky, pak jsem proháněl Amarok v GNOME a nakonec přešel úplně na KDE :-) Pěkný článek.
    10.1.2007 06:14 --==[FReeZ]==--
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Pro doplneni: xmms je dokonce i kompatibilni s WinAmp pluginy (nevim zda se vsemi, ale ty co jsem zkousel fungovaly vsechny)
    Drom avatar 10.1.2007 13:29 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    To samy BMP, BMPx a Audacious...
    Delej si co chces, ale hlavne me s tim neotravuj. Ja na SW patenty neverim!
    10.1.2007 13:29 Trained.Monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Mozna jsem blb, ale pouzivam Foobar 2000 pod wine. Vsechny linuxove prehravace me nejak nesedli :)
    Drom avatar 10.1.2007 13:30 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    No vic nez hnusnej Gtk1 xmms by se v tom seznamu vyjimal prehravac Audacious (i vzhledem k tomu, ze projek BMP je nedodelanej a mrtvej).
    Delej si co chces, ale hlavne me s tim neotravuj. Ja na SW patenty neverim!
    David Watzke avatar 10.1.2007 14:29 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    s/GPMC/GMPC/

    P.S. (k některým diskutujícím): Podle mě zvířátka nejsou úchylná :-D, ale obešel bych se tam bez nich ;-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    11.1.2007 09:36 newman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Ja povazuji BMPx za velmi nadejny projekt, ktery mne osobne prinasi nejvice zajimavych fci - icecast, shoutcast, last.fm, vyhledavani spravnych playlistu alba na internetu atd. Jeho soucasnou nevyhodou je obrovska nestabilita - proto se to take jmenuje BMPx - experimental. Az to bude dokoncene do nejake faze, tak by to meli snad prejmenovat na BMP2. Pry se tim chteji vyhnout silenemu cislovani verzi BMP1.9999999
    freshmouse avatar 11.1.2007 15:26 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Díky za zajímavé informace!
    11.1.2007 20:38 Ripper
    Rozbalit Rozbalit vše Quod Libet - uplne nahodnej playlist
    Prisel z vas nekdo na to, jak si v Quod Libet pustit naprosto nahodnej seznam skladeb? Muzu si dat random podle autora, podle alba a podle zanru. Ale kdyz chci proste RANDOM (ze vseho)?
    freshmouse avatar 11.1.2007 20:42 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Quod Libet - uplne nahodnej playlist
    Dejte Vybrat vše a nastavte náhodný pořádek přehrávání (v Panelovém zobrazení).
    11.1.2007 22:03 Ripper
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Quod Libet - uplne nahodnej playlist
    ja su asi uplne blbej, ale vubec me to nepripada intuitivni. funguje mi to akorat v pohledu "paned browser", pri prepnuti zpet na pohled "search library" se "song list" zase vymaze. navic mam neprijemnej pocit, ze pokud budu mit v playlistu vsechnu svoji hudbu timto zpusobem, tak se mi tam asi nebudou pridavat samy nove nahrane skladby. a taky neni videt, co je "next". ja chci randoooom :-/ jinak je to super prehravac...
    freshmouse avatar 11.1.2007 23:36 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Quod Libet - uplne nahodnej playlist
    Poptám se vám po tom.
    xsubway avatar 15.1.2007 20:28 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
    Rozbalit Rozbalit vše MPD + WMpc + GMPC
    Protoze prave pouzivam Window Maker tak jsem dospel ke svemu reseni: server na prehravani MPD (jen to chtelo dobre rozbehat alsa+dmix).

    Dockapp WMpc mam jen pro kontrolu jestli se neco prehrava, nebo koleckem na mysi reguluji hlasitost. Pausa/Start ovladam z klavesnice. Kdyz si chci pridat neco do playlistu tak si spustim GMPC.

    Pokud nejsem u sveho distra, tak pouzivam stale XMMS nebo Amarok (jednou se mi osvedcil na netove radio), jinak vlastne cokoliv co prehrava OGG, WAV, atd. ;-)

    Diky za prehled.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.