abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 556 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    14.7.2022 19:46
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Když je někdo vůl co v kryptoměnách vidí primárně či dokonce pouze šanci na zbohatnutí/spekulace, dobře mu tak, nepochopil, proč kryptoměny vznikly a jaký je jejich účel. Vypadá to, že autor tohoto blogpostu nebude o moc lepší.
    Jaky je jejich ucel?
    18.7.2022 17:17 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Vytvořit decentralizovanou a neregulovanou / neregulovatelnou měnu?

    (Čímž nijak neříkám, že se to povedlo, jenom že to byl záměr.)
    Aha. Do znacne miry se to povedlo...
    23.7.2022 22:53 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Mne sa tá miera veľmi nezdá.

    Bežne mena slúži na to, že sa ňou platí za tovary a služby, ale toto sa napriek rečiam o lightning networku veľmi nedeje. A pri bežných menách sa ceny tovarov a služieb udávajú v danej mene, ale pri bitcoine sa viac vyjadruje cena "meny" v inej mene, a aj BTC ceny v e-shopoch sa len prerátajú kurzom z inej meny.
    S tim souhlas, ale kryptomeny jsou vetsinou relativne decentralizovane a neregulovane. Tzn. pokud to byl cil, bylo jej dosazeno.

    Druha vec je, ze skoro nikdo tyhle vlastnosti nechce a nepotrebuje, proto lidi pouzivaj centralizovany a regulovany meny.
    xkucf03 avatar 24.7.2022 17:47 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Kryptoměny, spekulace, regulace
    skoro nikdo tyhle vlastnosti nechce a nepotrebuje, proto lidi pouzivaj centralizovany a regulovany meny

    Každý přístup má svoje a hodí se k něčemu jinému. Nemyslím si, že by jen tak většina lidí zahodila současné měny a šla používat něco zcela decentralizovaného a neregulovaného. Na druhou stranu: kryptoměny se v mnohém podobají hotovosti (když ti někdo ukradne peněženku nebo bankovky ze slamníku, už ty peníze nedohledáš, při nákupech po tobě nezůstává digitální stopa, nemusíš se identifikovat atd.) a přitom hotovost lidi vesele používají. Ta svoboda a anonymita tedy lidem nevadí – spíš jim vadí nestabilita – ale stabilitu nezaručí vláda ani banka, ale fakt, že danou měnu bude používat hodně lidí pro nákupy, úspory, mzdy atd. spíš než pro spekulace. Takže tu máme problém slepice-vejce.

    Regulace jsou nesmysl a absurdita – regulovaná kryptoměna ztrácí výhody kryptoměn a oproti klasickému centralizovanému bankovnímu/platebnímu systému má jen nevýhody (o několik řádů vyšší nároky na výkon, paměť, úložiště, přenosy dat…). Lidem to nic nepřinese, ani toho hloupého spekulanta to neochrání, protože ten prošustruje svoje úspory na důchod někde jinde. Regulace kryptoměn pomůžou akorát těm, kdo profitují na nekrytých měnách a finančním sytému založeném na zadlužení a fiktivních hodnotách.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    25.7.2022 00:38 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kryptoměny, spekulace, regulace
    Regulace kryptoměn pomůžou akorát těm, kdo profitují na nekrytých měnách a finančním sytému založeném na zadlužení a fiktivních hodnotách.
    K tomu poznámka: Fractional reserve banking není výmysl vlád regulujících měny, vzniká víceméně samovolně, v krypto světě taky, a koneckonců začátky jsou iirc také v soukromé sféře. Z filosofického hlediska je to sice zlo, ale umožňuje to mnohem efektivněji investovat.

    Nevim, jak moc je tohle faktor proti rozšíření bitcoinu, ale minimálně do nějaké míry jo - pokud např. začínající firmě nemůže nikdo na dluh vyčarovat btc z ničeho, tak ji někdo jen tak vyčaruje jinou měnu z ničeho, a ta tím pádem bude mít proti btc konkurenční výhodu...
    Člověk z Horní Dolní avatar 25.7.2022 11:52 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kryptoměny, spekulace, regulace
    Proc to je zlo z filozofickeho hlediska?

    Je to prirozeny system, ktery plyne z toho, ze lidi si vzajmene pujcuji a vzajemne obchoduji s papirky "dluzim ti 1 kc".
    27.7.2022 12:05 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kryptoměny, spekulace, regulace
    No, tak to záleží na té dané filosofii, žejo :)

    V zásadě obvyklá námitka je, že to není udržitelný. Což je asi, pokud to chápu dobře, i názor třeba xkucf, i když k tomu má jiný důvody a jiný řešení než já...
    Člověk z Horní Dolní avatar 27.7.2022 16:20 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kryptoměny, spekulace, regulace
    Je to udrzitelny :)
    25.7.2022 11:18 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kryptoměny, spekulace, regulace
    Btw. co se týče krytí peněz, přemýšlel jsem o tom, a přijde mi těžké to realizovat tak, aby to dávalo smysl. Čím chceš peníze krýt?

    Historicky bylo používáno zlato, což ale jednak moc nedává smysl teoreticky (většina hodnota zlata je stejně imaginární jako u peněz) a prakticky to byla doslova katastrofa. To bych znova určitě neradil zkoušet.

    Na jednom táboře kdysi když jsem byl dítě, jsme měli táborovou měnu "krytou solí". Docela vtipný nápad a reálně se skutečně sůl občas jako platidlo používala [např.]. Obrovská výhoda soli je, že její hodnota je velmi praktická, ale přitom se nekazí, dá se skladovat neomezeně dlouho. Tj. to je lepší než zlato, stále jsou tu ale dva problémy: 1) dlouhodobě uskladněná komodita není užitečná, 2) hodnota té komodity se v čase mění, i když je 100% "reálná" - během delší doby (třeba 20 let) se může stát, že bude na trhu velká nabídka soli, a tedy její komerční hodnota bude nižší (inflace), nebo se naopak může stát, že bude soli nedostatek, a v té chvíli bude naopak hodnota výrazně vyšší, což by mohlo vést k deflační spirále podobně jako u zlata.

    Nakonec jako jediné smysluplné krytí peněz je z mého pohledu ochrana přírody - různé rezervace, národní parky apod., protože u těchto věcí narozdíl o soli nebo zlata dává smysl je záměrně nechat "zavřené"/nepřístupné pro komerční využití (kromě omezeného, velmi opatrného využívání v rámci turistiky). Navíc se to stejně dělat musí, pokud chceme, aby nevychcípaly ohrožené druhy a aby někde zůstalo trochu nezkažené přírody... oproti tomu gigantické sklady soli nebo zlata nikdo nutně mít nemusí (resp. ne nad rámec praktické potřeby). I u takové měny by ale byl problém ve velmi omezené emisi (pravděpodobně ještě o dost víc než u měny kryté zlatem), takže je otázka, jaká by byla využitelnost takové měny, nejspíš omezená.

    V sumě si myslim, že dobudoucna bude potřeba trochu začít rozlišovat různé druhy peněz na různé účely...
    26.7.2022 07:13 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kryptoměny, spekulace, regulace
    Nakonec jako jediné smysluplné krytí peněz je z mého pohledu ochrana přírody
    To je zajimava myslenka, mohl bys trochu rozvest jak by takove kryti melo fungovat?
    27.7.2022 11:40 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kryptoměny, spekulace, regulace
    Nakonec jako jediné smysluplné krytí peněz je z mého pohledu ochrana přírody
    To je zajimava myslenka, mohl bys trochu rozvest jak by takove kryti melo fungovat?
    TBH nemam to promyšlený moc do detailu, mam týhle úvahy spíš jen jako relax po práci... Nicméně, podobnou myšlenku ("un-peníze") jsem tady popisoval v téhle diskusi...
    27.7.2022 13:07 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kryptoměny, spekulace, regulace
    Takze v podstate povolenky. Bohuzel un-penize generujici firma bude mit stejnou motivaci jako eko-dotacne-cerpaci firmy soucasnosti -
    1. vysadi se les
    2. doba udrzitelnosti cca 3 roky
    3. shrabne dotace
    4. jejda, nejaky zhar nam to zapalil!
    5. shrabne pojistku
    6. GOTO 1
    Tohle by se dalo resit tim, ze doba udrzitelnosti je "do konce zivota" materske firmy (aby to neslo obejit korunovym sub-s.r.o.). Ale pravnici/danari si jiste najdou i v tomhle nejakou peknou diru.

    Podle me by se na ekologii melo jit naopak - misto vynucovani dalsich dani a nakladu[1] udelovat slevy na danich. Tj provozy ktere investuji do cisticek, zalesneni, revitalizace, recyklace... maji dlouhodobe snizene dane, coz je pozitivne ekonomicky motivuje[2] a prirode pomaha.

    [1] Coz ve vysledku motivuje provozy se presunout z "nejak ekologickeho prostredi" v evrope do "prostredi nas nezajima vubec" afriky. [2] Nejen flat usporou na danich, ale i efektivnejsi alokaci financnich zdroju (nejdou do statni cerne diry, ale muzou se interne pouzit na dalsi investici do technologie)
    28.7.2022 10:12 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kryptoměny, spekulace, regulace
    Takze v podstate povolenky. Bohuzel un-penize generujici firma bude mit stejnou motivaci jako eko-dotacne-cerpaci firmy soucasnosti
    Souhlasim, tenhle problém tam určitě je, jenže tohle je obecný problém tragédie obecní pastviny, resp. já tomu v tomhle kontextu říkám spíš tragédie obecní planety. U těch úlev na daních na to narazíš úplně stejně. IMO tohle je inherentní problém, který nastane kdykoli, když začneš řešit ekologii a udržitelnost... a prostě se ho budem muset nějak naučit řešit.

    Jedna věc, která mě napadla, je mezinárodní dohled, tj. to vysazení lesa v bodu 1 za účelem ziskání un-peněz/povolenek by musels schválit nějaké mezinárodní těleso, ideálné decentralizované, jenže s tim je zas ten problém, že by různé země skrze to nejspíš prosazovaly svoje globální zájmy...
    28.7.2022 10:40 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kryptoměny, spekulace, regulace
    U těch úlev na daních na to narazíš úplně stejně.
    To si nemyslim - dotace funguji tak, ze stat ti neco zaplati jednorazove a pak par let kontroluje, jestli dodrzujes dotacni pravidla. Tj je velka motivace hned po skonceni doby udrzitelnosti "mit nehodu" a podojit stat znova. Na druhou stranu sleva na dani, jak pisu, je dlouhodoba vec s kazdorocnim odpoctem (za kazdy rok kdy les roste, za kazdou tunu recyklatu, za kazdy kubik vycistene vody,...). To ma za nasledek, ze osoba/firma nema motivaci k "nehodam" a zopakovani nakladu na znovuziskani slevy.

    Taky funguje psychologie - spousta lidi/firem radsi plati danarce za optimalizace ikdyz jeji faktura je ve vysledku o fous drazsi nez usetrene dane. Investice vs. naklady, cukr a bic...
    Jedna věc, která mě napadla, je mezinárodní dohled, tj. to vysazení lesa v bodu 1 za účelem ziskání un-peněz/povolenek by musels schválit nějaké mezinárodní těleso
    Jo, jeste vic papirovani a mezinarodnich vyboru je ta spravna motivace k ekologickemu chovani. Omg, tohle snad ani nemyslis vazne :)
    28.7.2022 14:15 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kryptoměny, spekulace, regulace
    Na druhou stranu sleva na dani, jak pisu, je dlouhodoba vec s kazdorocnim odpoctem (za kazdy rok kdy les roste, za kazdou tunu recyklatu, za kazdy kubik vycistene vody,...). To ma za nasledek, ze osoba/firma nema motivaci k "nehodam" a zopakovani nakladu na znovuziskani slevy.
    Protože to porovnáváš jen s tím jedním mechanismem podvodu z předchozího komentáře, který mi TBH ani nepřijde až tak moc věrohodný... Každoroční odpočet za "les, který roste" se klidně může proplatit za les, který neroste nebo rostě 2× míň nebo roste, protože předchozí shořel, nebo rostě nevhodným způsobem (zdaleka na každý les je ekologicky prospěšný) nebo X dalších možností...
    Jo, jeste vic papirovani a mezinarodnich vyboru je ta spravna motivace k ekologickemu chovani. Omg, tohle snad ani nemyslis vazne :)
    Vždyť tam máš ve zbytku věty, proč si nemylsim, že to je dobré řešení...
    JiK avatar 28.7.2022 15:28 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kryptoměny, spekulace, regulace
    (zdaleka na každý les je ekologicky prospěšný)
    ?
    28.7.2022 17:05 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kryptoměny, spekulace, regulace
    Každoroční odpočet za "les, který roste" se klidně může proplatit za les, který neroste nebo rostě 2× míň nebo roste, protože předchozí shořel, nebo rostě nevhodným způsobem (zdaleka na každý les je ekologicky prospěšný) nebo X dalších možností...
    Je dulezite porovnavat stav pred (holina) a v prubehu (les). Na konkretnim typu lesa uz zas tak moc nezalezi, vlahu zadrzuji, mistni pocasi vyrovnavaji a zver podporuji vsechny (krom extremu, jako treba tisova monokultura). Taky by me zajimalo ktery les je explicitne neprospesny, ale to si prectu v odpovedi JiKovi.
    Vždyť tam máš ve zbytku věty, proč si nemylsim, že to je dobré řešení...
    Well... to neni dobre reseni kvuli tomu, ze pridavas byrokraticke prekazky prospesnemu chovani, nikoli kvuli tomu, ze by mohl tu byrokracii nekdo zneuzit. Ale aspon ze nejsme vepri.
    7.8.2022 10:12 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kryptoměny, spekulace, regulace
    Je dulezite porovnavat stav pred (holina) a v prubehu (les). Na konkretnim typu lesa uz zas tak moc nezalezi, vlahu zadrzuji, mistni pocasi vyrovnavaji a zver podporuji vsechny (krom extremu, jako treba tisova monokultura).
    Tak zrovna ty monokultury moc prospěšné nejsou, ani "ne-extrémní" jako ta běžná smrková. Podpora zvěře a zadržování vláhy jsou omezené, ten les je velmi náchylný na škůdce, neodolný vůči větru a ohni a neexistuje dlouhodobě (časté velkoplošné těžení dřeva), CO2 to taky neváže (na to jsou potřeba mokřady). Efektivně je to les jen na oko, reálně to funguje spíš jako lán pšenice.

    Otázka je, co myslíš tou "holinou", protože když necháš holinu bejt, tak se na ni přirozeně vytvoří ekosystém, který bude nejspíš lepší než monokulturní "les"... a eventuelně se vytvoří i ten les (skutečný, přirozený).
    Well... to neni dobre reseni kvuli tomu, ze pridavas byrokraticke prekazky prospesnemu chovani, nikoli kvuli tomu, ze by mohl tu byrokracii nekdo zneuzit.
    No jo no, to je zas ten libertariánskej meme, že byrokracie je bad, mmkay, způsobuje ji státní aparát, klade překážky podnikání a musíme se ji zbavovat. Přitom na byrokracii funguje úplně všechno včetně trhu a jsou s ní podobné problémy bez ohledu na to, jestli ji dělá stát, NGOs nebo firmy. Například jsem ještě nepracoval ve firmě, kde by se absurdita procesu objednání letenky na služební cestu přes firmou vyžadovaný systém jakkoliv lišila od návštěvy průměrné pobočky České pošty, včetně masivního plýtvání penězi... moje aktuální pracoviště už alespoň umožňuje koupit si letenku normálně, pokud člověk najde dostatečně přesvědčivě lepší nabídku - toť obrovský pokrok...
    Fluttershy, yay! avatar 7.8.2022 10:53 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše plantationocén

    Pro to pšeničné pole a smrkový „les“ máme společné označení: plantáž.

    Odtud také alternativní označení místo anthropocén – plantationocén.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    1.9.2022 20:47 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kryptoměny, spekulace, regulace
    Efektivně je to les jen na oko, reálně to funguje spíš jako lán pšenice.
    Lan "psenice" ktery je stabilni desitky let je vyrazne lepsi, nez lan ktery se meni kazdy rok. Musime si taky vyjasnit pojem monokultura - jestli stovky hektaru smrku, nebo pasy 100 m siroke smrk -- dub -- jedle -- briza --smrk... To druhe je taky monokultura, taky se da trivialne strojove zpracovavat, ale zaroven celek jako biotop funguje i po vytezeni jednoho pasu.

    Mokrady jsou taky v podstate monokultura, stromu a rostlin ktere zvladnou zit na trvale podmacene pude je malo.
    byrokracie je bad, mmkay, způsobuje ji státní aparát, klade překážky podnikání a musíme se ji zbavovat. Přitom na byrokracii funguje úplně všechno včetně trhu a jsou s ní podobné problémy bez ohledu na to, jestli ji dělá stát, NGOs nebo firmy.
    Takze stat byrokraticke ukony rusi, byro zjednodusuje podnikani a je vhodne to podporovat? Srsly?

    (Inter)firemni byrokracii muzes vesele ignorovat a nepodilet se na ni, pokud o ni nestojis. Statni byrokrokracii se zabyvas pod povinne a povinne ji platis z dani.

    Například jsem ještě nepracoval ve firmě, kde by se absurdita procesu objednání letenky na služební cestu přes firmou vyžadovaný systém jakkoliv lišila od návštěvy průměrné pobočky České pošty
    Asi jinej oddil. Ja dostavam naklady na cestu proplacene na zaklade nascanovaho cestovniho dokladu, papirovani doslova jeden formular (kdo, kam, proc, od-do, report) + odevzdani originalu ucetni. Naopak nemam zkusenost s tim, ze by za me letenku objednaval/resil nejaky Proces.
    1.9.2022 22:15 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kryptoměny, spekulace, regulace
    Takze stat byrokraticke ukony rusi, byro zjednodusuje podnikani a je vhodne to podporovat? Srsly?
    Nechápu otázku, byrokracie do jistý míry vůbec umožňuje podnikání, a to státní i soukromá (třeba založení firmy apod.) Dobře nastavenou byrokracii klidně podpořím, proč ne? Nebo se snad musí všechno dít živelně / chaoticky / bez pravidel?
    (Inter)firemni byrokracii muzes vesele ignorovat a nepodilet se na ni, pokud o ni nestojis.
    Jasně, to je takový to lolbertariánský "nemusíš"... "Nemusíš" nic, můžeš umřít hlady nebo žít někde mimo civilizaci...
    Fluttershy, yay! avatar 1.9.2022 22:44 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše diktatura buržoazie
    Ta úvaha je celá divná. Stát, jak posledních několik staletí stojí v euroatlantickém prostoru, vůbec garantuje „soukromé vlastnictví“. Pokud stát padne, ale ty firmy ve své stávající podobě ne, začnou tohle vymáhat samy – jako stát, ale vysloveně s žoldáky a bez jakékoliv demokratické kontroly.

    Jo a pak ještě stát usnadňuje (ba vůbec umožňuje) praktické „podnikání“ takovými záležitostmi jako vymáhání smluv, aniž by záleželo, kdo má žoldáků víc a s ostřejšími klacky.

    Obojí si žádá notnou dávku byrokracie. Ta je průvodním jevem komplexnější civilizace (už i feudální).

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    2.9.2022 00:10 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kryptoměny, spekulace, regulace
    byrokracie do jistý míry vůbec umožňuje podnikání, a to státní i soukromá (třeba založení firmy apod.) Dobře nastavenou byrokracii klidně podpořím, proč ne?
    Zalozeni firmy by melo byt asi tak slozite, jako porizeni domenoveho jmena. Majitel(e), check na unikatni nazev, zapis do statniho WHOIS, hotovo; akce celkem na pet minut vcetne startovani weboveho prohlizece. Cokoliv navic je zbytna byrokracie.
    "Nemusíš" nic, můžeš umřít hlady nebo žít někde mimo civilizaci
    Odezdikezdismus? Civilizovanost neskaluje s papirovanim, ale s efektivitou vyuzivani zdroju. A tenhle stat to dotahl tak daleko, ze se svou vlastni byrokracii uplne zacyklil.
    xkucf03 avatar 28.7.2022 01:38 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kryptoměny, spekulace, regulace + kryté a nekryté měny, zlato, půda

    Mně se to líbí z toho důvodu, že kus země, kde je fajn krajina a obecně dobré prostředí pro život, je taková nadčasová a univerzální hodnota. Ale krýt tím měnu mi přijde dost nereálné/nepraktické. Např. u měny kryté zlatem je pointa v tom, že můžeš přijít do banky a odnést si fyzické zlato. Ty jim dáš bankovky, oni ti dají zlatou cihlu a všichni jsou spokojení. Ale jak by se to realizovalo s tou přírodou? Odevzdal bys bankovky a dostal bys nějaký palouček, kam si můžeš chodit posedět a rozjímat? Nebo by sis na něm mohl postavit nějakou chaloupku? Nebo dům? Byl by to tvůj majetek, se kterým by sis mohl dělat, co bys chtěl?

    Teoreticky by to mohl být nějaký fond pěkné přírody, který by mohli používat všichni občané. A kdyby chtěl někdo proměnit své bankovky, tak by to stálo na tom, že vždycky bude existovat někdo, kdo dotyčného vyplatí (dá mu jinou reálnou hodnotu) a ta krajina zůstane pořád v tom fondu. Kdyby si stát chtěl natisknout nové peníze, tak by musel např. od lidí vykoupit nějaké hnusné pozemky a udělat z nich tu pěknou krajinu, která by splňovala standardy toho fondu.

    Je otázka, jak by to škálovalo – ale to platí např. i pro zlato – ta krajina ti jednoho dne začne docházet, nepůjde už fond rozšiřovat (protože bys musel zabrat i pole, silnice atd., které potřebuješ), takže nemůžeš zvyšovat množství peněz v oběhu, tudíž by měla růst hodnota těch peněz, deflace, což nemusí až tak vadit. Větší problém by byl, kdyby přestal platit ten předpoklad výše – hodně lidí by chtělo směnit ty bankovky a nikdo by je už nechtěl vyplatit a dát jim nějakou reálnou hodnotu – pak by došlo na lámání chleba a musela by se jim rozdělovat a vracet ta půda. Taky by tam musela být nějaká ochrana, aby ta půda zůstala navždy občanům dané země – protože jinak by mohl někdo zvenku snadno skoupit velkou část naší země.

    Osobně si spíš myslím, že by stát měl směřovat k přijetí víceměnového systému – on tu částečně je, ale měla by se z toho stát běžná normální věc. A existovaly by tu vedle sebe měny kryté zlatem, stříbrem, dalšími komoditami, kryptoměny a další.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Fluttershy, yay! avatar 1.9.2022 00:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše prachy
    Historicky bylo používáno zlato, což ale jednak moc nedává smysl teoreticky (většina hodnota zlata je stejně imaginární jako u peněz) a prakticky to byla doslova katastrofa. To bych znova určitě neradil zkoušet.

    Použití zlata (nebo stříbra) smysl mělo. Jeho praktické použití ve velkém měřítku spočívalo ve výzdobě chrámů. ✨ ✨ ✨ Odpovídající peníze v podobě mincí či prutů sloužily k zaplacení žoldu armádě – která když nějaké město dobyla, hned měla po vyrabování chrámu kořist snadno transformovatelnou v měnu). Pokud si dobře vzpomínám, tyhle cenné kovy nakradené a vydolované při dobývání Ameriky skončily v asijských chrámech (po směně za luxusní spotřební zboží).

    V sumě si myslim, že dobudoucna bude potřeba trochu začít rozlišovat různé druhy peněz na různé účely...

    Jako konzervativec: spíš vrátit se k tomu. Tradiční bylo zaznamenávat si, co kdo za co dluží – tedy bylo to adresné. Netřeba to ani nazývat peníze, i když pokud ti to udělá dobře…

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    1.9.2022 20:22 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prachy
    Tradiční bylo zaznamenávat si, co kdo za co dluží – tedy bylo to adresné.
    To funguje jen u stalych, overenych identit. Dluzni upis nahodneho kolemjdouciho je nevymahatelny...

    Moderni forma tehoz je kreditni karta - ale opet si muzes vsimnout, ze nikdo[citation needed] neprijme kreditku vydanou fy Novak s.r.o., ale vyzaduje ji od oligopolu. Nehlede na smirovani [osoba,pozice,castka,cas[,ucel]].

    Univerzalni anonymni volne smenitelne dluhy, aka hotove penize, jsou zatim nejlepsim resenim. Jestli maji podobu drahych kovu nebo potisteneho papiru je vedlejsi.
    1.9.2022 20:42 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prachy
    Univerzalni anonymni volne smenitelne dluhy, aka hotove penize, jsou zatim nejlepsim resenim.
    Pro nákup rohlíků v sámošce určitě, ale z velké části (většiny?) si k tomu musíš ten vektor těch osobních informací stejně doplnit... Platba od zaměstnavatele nebo smluvního partnera, cokoli co je na objednávku (vč. cokoli po internetu), cokoli na zakázku, půjčky a investice, ...
    Fluttershy, yay! avatar 1.9.2022 22:12 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prachy
    Univerzalni anonymni volne smenitelne dluhy, aka hotove penize, jsou zatim nejlepsim resenim.

    Slušelo by se dodat, čeho že jsou to nejlepším řešením.

    Co mě tak rovnou napadá… Skutečně je to doposud „nejlepší řešení“ obchodu s lidmi. Taky je tu při škálování nad ten nákup pytlíku rohlíků celá ta problematika od „praní špinavých peněz“ dál.

    Jestli maji podobu drahych kovu nebo potisteneho papiru je vedlejsi.

    No to je sakra rozdíl, ve kterém je schováno víc jak tisíc let monetární politiky.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.7.2022 23:56 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    S tim souhlas, ale kryptomeny jsou vetsinou relativne decentralizovane a neregulovane. Tzn. pokud to byl cil, bylo jej dosazeno.
    No to teda nevim, zkoušel jsi někdy v poslední době nakoupit/prodat non-směšné množství kryptoměny?
    14.7.2022 20:18 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Ano já se tomu vyhejbám už od jejich vzniku, jsem ten pitomec co nerozumi blockchain, jak jsem psal.
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy
    14.7.2022 21:21 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Kdo ten účel definoval a jak zajistil, aby byl naplněn pokud možno bez vedlejších negativních efektů?
    Bystroushaak avatar 16.7.2022 02:26 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Členové cypherpunk konference, v minulých dekádách. Nijak.
    xkucf03 avatar 23.7.2022 19:59 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Když je někdo vůl co v kryptoměnách vidí primárně či dokonce pouze šanci na zbohatnutí/spekulace, dobře mu tak, nepochopil, proč kryptoměny vznikly a jaký je jejich účel.

    +1

    Navíc, když už to někdo mermomocí chce jako investici/spekulaci: že je to vysoce volatilní „měna“ a riziková investice se říká od samého začátku, takže jestli do toho někdo nasypal tolik, že ho případná ztráta těch peněz bude hodně bolet a rozhodí, tak je to jen a jen jeho blbost. Já lituji maximálně toho, že jsem nekoupil víc a dřív.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    14.7.2022 23:02 Kazdy sveho stesti strujcem!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Co je pointa zapisku? Koupil jsem 1000 BTC za $0.09 nekdy v 2010 jako experiment. Rad se ucim za pochodu, technologie me zaujala a utrata v cene jedny vecere me motivovala to sledovat. Riziko minimalni, potencial jsem tam videl obrovskej.

    O par let pozdejc jsem pulku prodal pri cene kolem petikila, tzn. odnesl jsem si ctvrt mega v dolarech. Z toho kolem 50k jsem reinvestoval, kdyz to pak spadlo a dokoupil dalsich 800 bitcoinu. Takze porad jsem mel pod prdeli 200k cash.

    To bylo naposled co jsem kupoval, od te doby jen prodavam. 100 bitcoinu jsem prodaval nedavno na cca 65k, coz teda lituju, ze jsem neprodal vic. Ovsem nestezuju si :-D

    600 bitcoinu porad jeste mam. Ty prachy, co jsem z toho vytahal, mam v nemovitostech, akciich, dluhopisech, ve zlate, minoritnim podilu v jednom ceskem startupu a tvrde mene (zbrane, antibiotika, konzervy) :-D Penize uspesne zhodnocuju, nevydelal jsem jen na crypto a chudak jsem nebyl ani predtim, ackoliv se muj net worth nepocital na stovky, ale jen jednotky milionu.

    Nepisu to abych se chlubil. Jde o rozdil v mentalite. Celej zivot pracuju, nebojim se pracovat i rukama. Spoluzaci na gymplu prochlastali cely prazdniny, ja drel pres den na stavbach, po vecerech delal webarinu a behat za holkama o vikendech jsem stihl taky. S vetsi uspesnosti, protoze jsem mel vypracovanou postavu, autak a zajimavejsi charakter nez nabidne alkac nebo gamer.

    Bitcoin byla hracka, sel jsem do toho za par tisic a v podstate je rovnou odepsal. S tim ze je asi znovu nikdy neuvidim, ale co. Muzu si zkusit udelat transakci. Mam motivaci sledovat cenu a novinky. Mozna tim nekde pujde platit. Sam jsem na to napsal plugin do Wordpressu a par licenci prodal. I tam jsem vyuzil, ze to muzu otestovat naostro.

    Co rict k naivkum, co do toho nacpou buhvi kolik? No snad radsi nic. To neni chyba bitcoinu nebo moje. Ano, jak pises... zbohatnout bez prace, youtuberi, lamba atd. Pak se divi, kdyz tam nacpou zivotni uspory a ono to sleti.

    Bitcoin = omezeny pocet minci. Takze to z principu muze rust jak roste ekonomika. Kdyz hodne lidi zacne prodavat, tak to ale cenu snizuje. Kdo myslis, ze se bude nejzoufalejs snazit to prodat? No samozrejme trdla, co jsou v tom za hodne. Tim rozpoutaji paniku a duvera v menu poklesne.

    Takhle dokaze zfanatizovany dav slozit banku i polozit oficialni statni menu. Co by se stalo s korunou nebo eurem, kdyby spotrebitele popadla hruza, ze to nema zadnou realnou hodnotu a zacali se toho zbavovat a prechazet na barter nebo jinou menu? No to mozna brzy zjistime :-D
    15.7.2022 09:22 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Nechceš o svém životě natočit film? Myslím, že by to klidně mohla být další bondovka :-D

    Úplně vidím scénu jak ulovíš nějakou kost na sexy mozek, vypracované tělo a drahé auto. Pak jí vezmeš k sobě domů do apartmánu kompletně zarovnaného konzervami, antibiotiky a dalšími preperskými nesmysly. Ona potom v panice utíká okýnkem na záchodě :-D
    Max avatar 15.7.2022 11:12 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Nebo mohl sbalit také preperku ;-). A dokud neumřeli, tak v bunkru žijí doteď :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.7.2022 23:42 Kazdy sveho stesti strujcem!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Ne to jsi spatne pochopil, na gymplu jsem jezdil favoritem. Ale za svoje ;-) Zasoby mam na chate, v garazi a v bunkru pod zahradou. Ano pravda, manzelka mivala ustepacne poznamky, od 24. unora mlci :-D
    15.7.2022 10:12 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Gratuluju! Jsi jednim z nejbohatsich cechu! Ono jako pul miliardy neni zas tak malo, ze, jen jestli to prave nemas v Celsius nebo Voyager, ale ty to urcite mas v hw penezence, protoze jsi krypto master!
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy
    15.7.2022 23:56 Kazdy sveho stesti strujcem!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Na pul miliarde nejsem a jak pisu, mam to v nemovitostech, akciich, obligacich. Krypto do net worth nepocitam, takze ani tech 600 btc co jeste mam. Prodavat na $20k nepotrebuju. Kdyz to vyroste, prodam pozdeji, kdyz ne, nevadi. I kdyby to spadlo na tisic ceskejch, muzu prebehnout hranice kamkoliv na svete s par slovama v hlave a umozni mi to zacit znovu.
    Bystroushaak avatar 16.7.2022 02:39 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    A co s tím děláš*? To zní jako peníze, kdy by člověk mohl dělat něco zajímavého, ala další Xerox PARC.

    Jinak já jsem první bitcoiny kupoval taky za pakatel (asi 2$), ale pak jsem to vesměs prodal, nebo rozfofroval na blbostech (tenkrát se s tím dalo dělat prakticky nic, žádný market, kromě čaje snad z brazilie za tisíce bitcoinů).

    *
    16.7.2022 20:29 Kazdy sveho stesti strujcem!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Zajimavych veci delam dost. Zapojuji se do deni ve startupu. Resim rekonstrukce a vystavbu nemovitosti. Schazim se s lidmi a diskutuji s nimi jejich projekty. Posledni mesice resim energetiku. Pred valkou se mi povedlo levne naskladnit solary. Resim jak to vyuzit, pripravuji par projektu podobne jako : https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/komunitni-energetika-obnovitelne-zdroje-klimaticka-zmena-nemecko-druzstvo.A220715_095339_domaci_idvs

    Neinvestuji sam, ale zapojuji rodinu. Zajima nas udrzitelne zemedelstvi, obnovitelne zdroje, komunitni bydleni. Veci s trvalou dlouhodobou udrzitelnou hodnotou.

    Jsem povahou prepper, tak jako jsem neveril bitcoinu neverim financnimu systemu, superHiTech a levicackym korporatum. Cokoliv muze krachnout. Ve zdravem nezkurovcovanem lese vzdycky poroste drevo. Farma vzdycky bude produkovat zradlo. To jsou hodnoty a investice, kterym JA verim nejvic. Cast penez mam "v systemu" nez pro ne najdu lepsi vyuziti a kvuli likvidite. Do budoucna ale smeruju k nizkolikvidnimu portfoliu. Vynosy se budou reinvestovat a v likvidni podobe je budu drzet jen po nezbytne nutnou dobu. Malou cast prostredku mam zasitou v zahranici kdyby neco. Ale proc utikat? Vypnou plyn ,mam solary a drevo. Vypnou vodu, mam studnu a nadrze na destovku. Nebude co jist, zajedu na farmu. Uzivim sirsi rodinu a asi tak 1.000 dalsich lidi krome nemakacenku. Vyhoda udrzitelnosti ;-) Co odpracujes, to dostanes. Hodnotu to ma porad stejnou. Ja toho min prodam a reinvestuju, takze prestanu bohatnout ale nezchudnu. Ukrajince co jsem ubytoval vidim par minut tydne, jinak o nich nevim. Tem teda platim, ale sklizen pak prodam a jsem v lehkem zisku nemam ztratu. Oni maji bydleni, zaplaceny zdravotko, neco dostanou zdarma (mliko, chleba) a jeste si odnesou penize.

    Takto by jsme na tom mohli byt vsichni. Jedina SPD haji narodni zajmy. Podpora lokalniho zemedelstvi smetena ze stolu. Ve volbach zvitezil eurosocialismus. Nikdo nema nic, ale evropane spolu budou solidarni :-D :-D
    Volic SPD ktery pomaha Ukrajincum?
    Bystroushaak avatar 17.7.2022 17:32 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Zajimavych veci delam dost. Zapojuji se do deni ve startupu. Resim rekonstrukce a vystavbu nemovitosti. Schazim se s lidmi a diskutuji s nimi jejich projekty. Posledni mesice resim energetiku. Pred valkou se mi povedlo levne naskladnit solary. Resim jak to vyuzit, pripravuji par projektu podobne jako : https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/komunitni-energetika-obnovitelne-zdroje-klimaticka-zmena-nemecko-druzstvo.A220715_095339_domaci_idvs
    Jasně, ale to jsou vesměs věci .. investičního charakteru, udržování a rozšiřování bohatství. To nemáš chuť dělat něco konkrétního, nějakou specifickou změnu světa?
    Jsem povahou prepper, tak jako jsem neveril bitcoinu neverim financnimu systemu, superHiTech a levicackym korporatum. Cokoliv muze krachnout. Ve zdravem nezkurovcovanem lese vzdycky poroste drevo. Farma vzdycky bude produkovat zradlo. To jsou hodnoty a investice, kterym JA verim nejvic. Cast penez mam "v systemu" nez pro ne najdu lepsi vyuziti a kvuli likvidite. Do budoucna ale smeruju k nizkolikvidnimu portfoliu. Vynosy se budou reinvestovat a v likvidni podobe je budu drzet jen po nezbytne nutnou dobu. Malou cast prostredku mam zasitou v zahranici kdyby neco. Ale proc utikat? Vypnou plyn ,mam solary a drevo. Vypnou vodu, mam studnu a nadrze na destovku. Nebude co jist, zajedu na farmu. Uzivim sirsi rodinu a asi tak 1.000 dalsich lidi krome nemakacenku. Vyhoda udrzitelnosti ;-) Co odpracujes, to dostanes. Hodnotu to ma porad stejnou. Ja toho min prodam a reinvestuju, takze prestanu bohatnout ale nezchudnu. Ukrajince co jsem ubytoval vidim par minut tydne, jinak o nich nevim. Tem teda platim, ale sklizen pak prodam a jsem v lehkem zisku nemam ztratu. Oni maji bydleni, zaplaceny zdravotko, neco dostanou zdarma (mliko, chleba) a jeste si odnesou penize.
    To zní jako extrémně defenzivní postoj, kde se v podstatě stavíš do role oběti, která se snaží připravit na nějaké úskoky světa. Nic proti tomu, ale ptal jsem se spíš na ty ostatní věci. Například píšeš:
    Neinvestuji sam, ale zapojuji rodinu. Zajima nas udrzitelne zemedelstvi, obnovitelne zdroje, komunitni bydleni. Veci s trvalou dlouhodobou udrzitelnou hodnotou.
    Nechceš o tom napsat něco podrobnějšího? Jinak když už ti jde o to prepperství a přípravu na postapo, tak jsem slyšel že by to chtělo lepší opensource cad ;)
    17.7.2022 19:25 Kazdy sveho stesti strujcem!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Ty delas co, ze davas rady?? Vsichni jsou posrani co bude az Putin vypne plyn, asi najemnikum reknu "hele ja si to rozmyslel, fotovoltaika nebude, jdu investovat do drzaku na sluchatka" :-D Vyveste si duhovou vlajku na podporu 50 pohlavi, aby vas tam hrala :-D :-D

    Chce to vseobecny rozhled, chlapce. Pak pochopis, ze tyhle veci se sami neudelaji a je tam hromada mene i vice zajimavych problemu. Bavis se s nekolika firmama. Kazda pracuje trochu jinak. Kazda ma jine napady co zlepsit. Poslechnes si argumenty. Udelate experimenty. Pak si vyberes na co vsadis penize. Zpozdi se nejak dodavka. Zmeni se situace. Musim najit jine reseni. Vstavam v 6 rano a makam do vecera. Takze znovu se ptam, co delas ty? Mlejt hubou umi kazdy. Ja penize mam a nemusim delat nic. Na spravu portfolia muzu nekoho najmout. Jen mi kazdy mesic prijdou penize. No to bych se posral nudou.
    Bystroushaak avatar 17.7.2022 22:53 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Ty delas co, ze davas rady??
    V patičce každého příspěvku tady na abclinuxu mám odkaz k sobě na blog, kde je to myslím vidět docela dobře, ne?
    Takze znovu se ptam, co delas ty?
    Mno tak jo. Mezi jinými klobouky mám asi tyhle; programátora z povolání (nadnárodní korporát, takže relativně nuda, ale v předchozích letech jsem dělal taky zakázky na míru jako podnikatel), otce, bloggera, tvůrce opensource (občas se snažím vyrobit nové programovací jazyky, hodně z toho jsou prostě jen random tooly a knihovny co zrovna potřebuji), taky se trochu věnuji 3D modelování (většina jde do šuplíku, ale dodával jsem třeba pár assetů kamarádovi do hry), 3D tisku a poslední dobou se i snažím naučit otázky na zbroják, a obrábět kov, když na to zbyde čas a nálada. Pomohlo to nějak?
    Vsichni jsou posrani co bude az Putin vypne plyn, asi najemnikum reknu "hele ja si to rozmyslel, fotovoltaika nebude, jdu investovat do drzaku na sluchatka" :-D Vyveste si duhovou vlajku na podporu 50 pohlavi, aby vas tam hrala :-D :-D
    Jasně, ale já vůbec netvrdil nic takového. Jen že jsi psal vesměs o investičních věcech.
    Mlejt hubou umi kazdy. Ja penize mam a nemusim delat nic. Na spravu portfolia muzu nekoho najmout. Jen mi kazdy mesic prijdou penize. No to bych se posral nudou.
    Tohle je zase extrémně defenzivní reakce. Já na tebe neútočím, ok? Naopak se tě snažím přimět se rozpovídat na téma co děláš ty, přijde mi zajímavá tahle perspektiva a rád bych si poslechl víc.

    PS: Ten CAD jsem zmiňoval protože je to tady populární meme, ale taky protože mi až během modelování pro 3D tisk a sledování lidí co dělají věci v domácích dílnách došlo, jak strašně v prdeli by byla i relativně menší krize, která by například způsobila, že pár prominentních firem nesmí dodávat software do Evropy. Něco jako jsme viděli teď s Ruskem.
    17.7.2022 23:23 Kazdy sveho stesti strujcem!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Ja se neptal na konicky, ale co delas za PRACI. Jake produkty a hodnoty vytvaris. Ok, takze si odbouchas 8h pro korporat a konec, aha.

    Proc si nejdes naprogramovat ten CAD? Na to nepotrebujes penize. Staci tomu dat cas. Jsme zpatky u toho mleti hubou.

    Mne chces radit co mam delat, praci a inovace v tom co delam ja nevidis, ale sam si jen hrajes s tim co te zrovna bavi a hodnotu pro ostatni to ma jakou? Divam se na tvuj patreon, mas tam jednoho podporovatele.

    Zacni u sebe!
    Bystroushaak avatar 18.7.2022 01:06 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Ja se neptal na konicky, ale co delas za PRACI. Jake produkty a hodnoty vytvaris. Ok, takze si odbouchas 8h pro korporat a konec, aha.
    A já jsem úplně jasně psal co dělám za práci, ne? Téma hodnoty nechávám na lidech co mi za to platí. Produktem jsou vesměs backendové systémy různého druhu. Co dělám dál jsem psal aby sis mohl udělat přibližnou představu s kým se bavíš, což jsem tak nějak měl pocit že je to o co ti tou otázkou jde. Pokud to odvozuješ jen z práce, tak o tom se veřejně asi víc bavit nehodlám. Jestli jsi chtěl mít jen pocit že toho děláš víc, tak máš větší hodnotu, tak gratuluji, asi děláš. Cítíš se líp? Hodnotnější? Respektive, byla celá tahle větev konverzace aspoň k něčemu?
    Proc si nejdes naprogramovat ten CAD? Na to nepotrebujes penize. Staci tomu dat cas. Jsme zpatky u toho mleti hubou.
    To jsem myslím vysvětlil jasně (pokud ne, tak převážně protože to tu řešili hlavně ostatní, jak říkám, mě to došlo teprve nedávno). Jestli tě ta narážka na prepperství a CAD urazila, tak se omlouvám. Jen mi přišlo že na levelu o kterém se tu zmiňuješ by tě mohlo zajímat prepperství celého systému, kde je asi lepší když ostatní kolem tebe rebuildují sami, místo abys žral konzervy v hořícím světě. Ale whatever, očividně jsem myslel špatně.
    Mne chces radit co mam delat, praci a inovace v tom co delam ja nevidis, ..
    Tady si jen odvozuješ předpoklady z vlastní projekce. Nepsal jsem že v tom nevidím hodnotu (naopak mě zajímaly detaily specifických věcí o kterých jsi psal), ptal jsem se na:
    To nemáš chuť dělat něco konkrétního, nějakou specifickou změnu světa?
    Což je úplně jiná otázka, která nic takového neimplikuje. Co mě zajímalo je v podstatě jestli si plníš nějaké sny, nebo se nějak víc snažíš ovlivnit svět třeba skrz business, ty investice, nebo tak. Odpovědět se na to dá různě, například "ne". Nevím proč to bereš jako útok a řešíš místo toho mě, který se tu s tebou snaží jako jediný vážně bavit. Jestli se mě snažíš místo diskuse jen shodit, tak proč sem potom vůbec něco psát? Myslel jsem že chceš trochu něco říct ostatním o tom co děláš, ostatně jsi to tu sám začal psát, já se jen ptal na specifické detaily a na motivaci, kterou máš.
    sam si jen hrajes s tim co te zrovna bavi a hodnotu pro ostatni to ma jakou?
    To nevím, pro každého asi úplně jinou.
    Divam se na tvuj patreon, mas tam jednoho podporovatele.
    Měl jsem jich víc, ale časem mě to jako experiment přestalo bavit. Člověk musí aktivně budovat obsah, a to mě nenaplňovalo. Teď je to už asi dva roky ve stavu kdy to leží ladem. Co by mě spíš zajímalo je proč tam ten jeden zůstává.
    18.7.2022 04:36 Kazdy sveho stesti strujcem!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Ptal ses co delam. Zminil jsem energetiku.

    NS1 stoji. Zasobniky v topne sezone vydrzi mozna dva tri mesice. Doprava ze zapadu na vychod je slozita, takze i z terminalu v NL. S ropou jsou taky problemy. Elektrinu prodava CR na burze a lidi se nedoplati, zbytek se exportuje.

    Nemecko si odpojuje jaderky. Ekologicky pali uhli, ale klesla jim hladina rek. Lode musi jezdit s mensim nakladem a nezvladaji ty uhelky zasobovat. Francie ma v jaderkach problemy kvuli horku. Paroplynovky budou stat v celej unii.

    Takze investuju do fotovoltaiky. Resim jak to delat levne a masivne, hledam vhodne plochy. Chci konkurovat dodavatelum ze site.

    Zkus si najit sidliste a vymyslet, kam vsude by se dalo nacpat fotovoltaiku. Pak to domluv. Ziskej povoleni. Vymysli, jak tu elektrinu dostat k lidem do bytu. Jak to budes uctovat. Potrebujes dva elektromery pro odber od tebe a ze site. Zamysli se kdy nejvic sviti slunce a kdy jsou lidi nejvic doma a maji spotrebu. Za baterie se nedoplatis. Chces poslat signal jako kdyby byl nizky tarif, aby se zaply boilery a elektrina sla rovnou do nich. Cele sidliste neutahnes, takze potrebujes ridici jednotku. Ty solary mas na nekolika mistech, takze taky musis vymyslet jak to cely spojit dohromady. Udelej to tak aby to melo navratnost do 20 let pri socialnich cenach.

    Jde to nebo je to nerentabilni? Vyplatilo by se vic instalovat na strechy kolektory? Jdou dohromady solary nebo kolektory se zelenou strechou? Muzes si dovolit na strese komunistickyho panelaku takovou vec vubec udelat??

    Schvalne nechci psat odpovedi. Urcite je to pro tebe brnkacka. Kdyz ti rano zavolam, tak mi reknes co potrebujes, ja ti to dodam a ty to zaridis :-D :-D Zvladnes to sam nebo si na to budes umet najmout lidi. Firmy v oboru se ted nudi a nemaji do ceho pichnout :-D

    Na zminku o energetice a odkaz na clanek kde ukazujou neco podobnyho jsi odpovedel s ustepacnou poznamkou : "Jasně, ale to jsou vesměs věci .. investičního charakteru, udržování a rozšiřování bohatství. To nemáš chuť dělat něco konkrétního, nějakou specifickou změnu světa?"

    Mas stesti ze zrovna sedim v letadle a je tu hrozne pomaly internet, jinak bych se s tebou vubec nebavil. Pusobis dost natvrdle. Potom co ti zminim farmy, lesy, komunitni bydleni, energetiku se ptas proc neresim "prepperstvi celeho systemu" :-D Budu resit CAD, vubec to neumim ale je to urcite vec, ktera nas spasi letosni zimu! Lidi doma mrznou, ceny zradla atakuji rekordy, prumysl stoji... uz to mam!!! Cena za licenci AutoCADu je to co nas trapi u nas doma v Ceske republice! Co si o tom myslite? Napiste mi do komentaru.

    ps: zena (doktorka) mi kouka pres rameno a pry na tebe nemam byt zly a mam ti vzkazat, ze se mas nechat vysetrit na "asbergeroof" syndrom (ted na me krici, ze se to pise

    Píše se to Aspergerův syndrom. Zvažte vyšetření u psychiatra, pokud máte problémy s komunikací častěji. Vaše komentáře mi připomněly jednoho mého pacienta. Je to výhradně přátelská rada, diagnózu musí stanovit psychiatr při osobním vyšetření. Pokud jiné potíže nepociťujete, mou radu ignorujte.

    Takze tim se to vysvetluje, sorry s tou natvrdlosti jestli za sebe nemuzes a my si ted jsem objednat neco na zub.
    18.7.2022 09:48 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Podle toho jak agresivně reaguješ je víc pravděpodobnější, že sis celou historku s BTC vymyslel a že jsi jen obyčejný idiot.
    Jj, jasny troll.
    Bystroushaak avatar 18.7.2022 10:48 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Takze investuju do fotovoltaiky. Resim jak to delat levne a masivne, hledam vhodne plochy. Chci konkurovat dodavatelum ze site.

    Zkus si najit sidliste a vymyslet, kam vsude by se dalo nacpat fotovoltaiku. Pak to domluv. Ziskej povoleni. Vymysli, jak tu elektrinu dostat k lidem do bytu. Jak to budes uctovat. Potrebujes dva elektromery pro odber od tebe a ze site. Zamysli se kdy nejvic sviti slunce a kdy jsou lidi nejvic doma a maji spotrebu. Za baterie se nedoplatis. Chces poslat signal jako kdyby byl nizky tarif, aby se zaply boilery a elektrina sla rovnou do nich. Cele sidliste neutahnes, takze potrebujes ridici jednotku. Ty solary mas na nekolika mistech, takze taky musis vymyslet jak to cely spojit dohromady. Udelej to tak aby to melo navratnost do 20 let pri socialnich cenach.

    Jde to nebo je to nerentabilni? Vyplatilo by se vic instalovat na strechy kolektory? Jdou dohromady solary nebo kolektory se zelenou strechou? Muzes si dovolit na strese komunistickyho panelaku takovou vec vubec udelat??
    Dík za odpověď, to je právě to co mě zajímalo, a co by asi mělo smysl nějak víc rozebrat. Tohle je technický portál, lidi zde se zajímají o technické věci. Dál jsem se ptal třeba na to zemědělství a komunitní bydlení. To co zde bylo zmíněno jsou zmínky a mě zajímaly detaily.
    Na zminku o energetice a odkaz na clanek kde ukazujou neco podobnyho jsi odpovedel s ustepacnou poznamkou : "Jasně, ale to jsou vesměs věci .. investičního charakteru, udržování a rozšiřování bohatství. To nemáš chuť dělat něco konkrétního, nějakou specifickou změnu světa?"
    Protože mě zajímaly i ty ostatní věci. To jsem myslím vysvětlil v minulém příspěvku. Až z diskuze vyplynulo, že to pro tebe spočívá třeba právě v tomhle. Což jsem nemohl dopředu vědět.
    Mas stesti ze zrovna sedim v letadle a je tu hrozne pomaly internet, jinak bych se s tebou vubec nebavil. Pusobis dost natvrdle. Potom co ti zminim farmy, lesy, komunitni bydleni, energetiku se ptas proc neresim "prepperstvi celeho systemu" :-D Budu resit CAD, vubec to neumim ale je to urcite vec, ktera nas spasi letosni zimu! Lidi doma mrznou, ceny zradla atakuji rekordy, prumysl stoji... uz to mam!!! Cena za licenci AutoCADu je to co nas trapi u nas doma v Ceske republice! Co si o tom myslite? Napiste mi do komentaru.
    Ano, protože to je point of failure na základě kterého klekne zbytek průmyslu, a nikdo to neřeší. Netvrdím, že to máš řešit ty. Přijde mi jako smysl diskuze pokládat otázky, abych se dozvěděl víc, a tak nějak provádět informační výměnu. Proč si to bereš osobně a jako útok na sebe, to mi pořád není jasné.
    Mas stesti ze zrovna sedim v letadle a je tu hrozne pomaly internet, jinak bych se s tebou vubec nebavil.
    Aha. Máš pravdu, cítím se šťasten.
    18.7.2022 19:34 Kazdy sveho stesti strujcem!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Fajn, ber to jako nedorozumeni. Chapu ze nemas tu cast mozku, takze to nevidis. U programatoru bezne. Normalne kdyz se lidi bavi, tak zeptat se na neci praci a pak rict proc nedela neco uzitecnejsiho je brano jako konfrontace. Tys prvne sel do konfrontace, pak nechapes proc konfrontuju ja tebe. Stacilo normalne rict ze ti to neni jasne a zeptat se. Mel bys uplne jiny ton diskuze. Ale netrap se tim. Verim ze jsi urcite vykonny bouchac kodu pro korporat a s lidma jednat nepotrebujes. Dokonce pises ze jsi otec, tak mas asi manzelku ktera to s tebou umi. Tak to neres, delej si svuj CAD a ja si taky budu delat svoje. Pac a pusu.
    Bystroushaak avatar 18.7.2022 20:28 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Fajn, ber to jako nedorozumeni. Chapu ze nemas tu cast mozku, takze to nevidis. U programatoru bezne.
    Jasně, akorát ne. Já úplně jasně vidím, jak to vnímáš*, proto jsem přesně psal to co jsem psal v následujících příspěvcích, abych to uvedl na pravou míru, co nejvíc explicitně. Chtěl jsem se vyhnout celému tomuhle nudnému a unavujícímu konfliktu, abych se třeba dozvěděl něco unikátního, či zajímavého od člověka, který tvrdí že má zajímavou pozici v životě. Například by mě vážně zajímalo, jak složité je to jednání a dohadování, nebo jak to řešíš a jak se ti daří uspět.

    Místo toho se chováš jako extrémně defenzivně reagující člověk, který mě má neustále potřebu škatulkovat a přiřazovat mi nějaké pojmy. Celkově jsem se dozvěděl velmi málo takže to tedy byla ztráta času, asi jak pro mě, tak pro tebe. Vyvádí tě z míry, že mě fakt zajímalo co děláš, jak to změnilo tvůj život, a čemu se věnuješ? Proč, když přijdeš do diskuze a píšeš o tom, tedy to chceš sám sdílet?

    *Podívej jak čteš mezi řádky něco co tam není, pravděpodobně na základě zkušenosti s ostatními diskutujícími, nebo ze života. Například:
    Normalne kdyz se lidi bavi, tak zeptat se na neci praci a pak rict proc nedela neco uzitecnejsiho je brano jako konfrontace.
    Což je typická ukázka kde reaguješ na vlastní představu toho co jsem tím myslel, úplně ignorující, že já nic takového nepsal. Dal jsem najevo, že mě moc nezajímají investice (ty jsi mě pak vyvedl z omylu, kde jsi ukázal, že to nejsou jen investice, ale že se tomu aktivně věnuješ), a napsal jsem doslova, cituji; "To nemáš chuť dělat něco konkrétního, nějakou specifickou změnu světa?". O tom že by něco jiného mělo být užitečnějšího jsem nic nepsal, ani jsem to nenaznačoval. To jsem pak ještě detailněji vysvětlil v následujících příspěvcích, aby bylo úplně jasně vidět, jako že to nemyslím konfrontačně, ale že mě zajímá jak třeba organizuješ svět kolem sebe, strukturu lidí, jestli si naplňuješ nějaké konkrétní cíle, sny, nebo tak.

    Před nějakou dobou jsem například přečetl "Budujme stát - pro 40,000.000 lidí". Což je velmi zajímavě pojaté dílo od Jan Baťi, kde má vcelku jasnou vizi, jak změnit svět (slušná část z ní se naplnila). Zajímalo mě, jestli máš třeba nějakou takovou vizi taky, protože se tu prezentuješ jako člověk, který je v pozici kde reálně něco takového může uplatnit.
    20.7.2022 19:56 Kazdy sveho stesti strujcem!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    "Posledni mesice resim energetiku. Pred valkou se mi povedlo levne naskladnit solary. Resim jak to vyuzit, pripravuji par projektu podobne jako : https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/komunitni-energetika-obnovitelne-zdroje-klimaticka-zmena-nemecko-druzstvo.A220715_095339_domaci_idvs "

    Precetl jsi ten clanek nez jsi napsal

    "Jasně, ale to jsou vesměs věci .. investičního charakteru, udržování a rozšiřování bohatství. To nemáš chuť dělat něco konkrétního, nějakou specifickou změnu světa? "

    ?

    Zajima me to. Rad si zlepsim komunikcni dovednosti s autistickymi ajtaky. Dusevne zdravy clovek se na ten odkaz aspon podiva nez zareaguje. Byla to jedina konkretni vec co jsem uvedl. Takze si to prectes. Vidis ze to lidem pomaha prezit energeticke krize. Nebudes se me muset pozdeji ptat proc neresim prepperstvi systemu a chystam se zrat v bunkru sam konzervy. Muzes se zeptat jakou to ma pridanou hodnotu. Co to obnasi. V jakem rozsahu to delam. Jestli me to bavi. Proc me bavi zrovna tohle. To je konverzace.

    Zajima me tvuj mentalni proces cteni a chapani toho odkazu.
    21.7.2022 01:01 Fofola
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Každý, akorát vyvoláváš konflikty. Bystroushaak je borec. Možná máš prachy, ale volíš SPD a chováš se jako pako. Tak hodně štěstí.
    Bystroushaak avatar 21.7.2022 10:27 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Precetl jsi ten clanek nez jsi napsal ..
    *Sigh*. Ne, přečetl jsem si to potom, co jsi mě na něj podruhé upozornil v #31, poprvé jsem to jen prolétl. V tom co jsem psal jsem reagoval na první část věty:
    Zapojuji se do deni ve startupu. Resim rekonstrukce a vystavbu nemovitosti. Schazim se s lidmi a diskutuji s nimi jejich projekty.
    Což tak nějak zní jako věci investičního charakteru. Teprve potom jsi napsal detaily, ze kterých bylo zřejmé, že to tak není. Už jsem se několikrát ptal, jestli napíšeš nějaké větší detaily ohledně těch projektů, vyjádřil jsem slušně zájem se dozvědět víc.
    21.7.2022 19:20 Kazdy sveho stesti strujcem!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    "V tom co jsem psal jsem reagoval na první část věty: "

    Aha a ty citace pouzivas k cemu? Citoval jsi to cele i s odkazem. Jak to mam pak poznat.
    Gréta avatar 15.7.2022 12:09 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda

    antibiotika se rozpadávaj + zasarávaj :D ;D

    16.7.2022 00:00 Kazdy sveho stesti strujcem!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Ano, nutno menit. Par let to vydrzi, pak uvidime
    JiK avatar 16.7.2022 00:54 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Datum spotřeby /životnosti/ u léku je především marketingový nástroj. US Army dělala někdy kolem roku 2000 testy, přesně na tohle. Léky v tabletovych formách měly nezměněnou účinnost i když byly vyrobeny za války ve Vietnamu a byly 30 let prošlé. Jediné, co mělo měřitelně horší účinnost bylo jedno tekuté antibiotikum z tetracyklinove skupiny léčiv.

    Vím, ze mne to tehdy celkem šokovalo, protože to potvrdilo, co se kdysi učila moje máti, která dělá v lékárně…
    xxxs avatar 16.7.2022 08:14 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    nieco o modrej prostate by nebolo?
    18.7.2022 17:33 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Co je pointa zapisku? Koupil jsem 1000 BTC za $0.09 nekdy v 2010 jako experiment. Rad se ucim za pochodu, technologie me zaujala a utrata v cene jedny vecere me motivovala to sledovat. Riziko minimalni, potencial jsem tam videl obrovskej.

    (...)

    (...)
    Dávám 6 / 10.

    Není to úplně špatné, ale příběh, kde hlavní postava je příliš dokonalá, sám o sobě nevydrží být zajímavý, je potřeba to něčim doplnit. Proto holywoodské super-hero trháky potřebují tolik CGI efektů, záporáky zajímavější než hrdiny a enormní marketing, aby vůbec udržely jakous takous popularitu (a pak je stejně převálcujou The Boys).

    Zkus buď slevit z dokonalosti hlavního hrdiny, aby byl trochu zajímavější, nebo třeba vymyslet zajímavější prostředí nebo něco podobného. Takhle u 4. komentáře už trochu usínám nudou...
    Takze to z principu muze rust jak roste ekonomika.
    Ano, ale bude nest podstatne vyssi riziko nez jina aktiva, ktera rostou jako ekonomika.

    Akcie i nemovitosti maji dlouhodobe vyssi vynosy nez rust ekonomiky a jsou bezpecnejsi nez Bitcoin.
    16.7.2022 00:02 Kazdy sveho stesti strujcem!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Ano
    15.7.2022 11:12 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Aspoň, že ten Franta Fuka predal v pravý čas a kúpil si dom. I keď vernosť aktuálnej ženy to i tak nezaistí...
    15.7.2022 12:56 Jožo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Ty víš na Pupena nějaký pikantnosti?
    15.7.2022 13:20 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Neviem nič, len vychádzam zo známeho faktu, že materiálne zabezpečenie má na trvalosť vzťahu minimálny vplyv...
    15.7.2022 11:51 jancici
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    krypto som nikdy nepovazoval za "vec" ktorá je dobrá na investovanie. áno okolo krypta vznikli všelijaké "projekty" a niektoré z nich sú ponzi ale BTC alebo monero (a možn o aj iné coiny ale tie dve považujem za dôveryhodné projekty) by som nenazval ponzi. btc, monero sa má používať ako peniaze, čiže tým platiš za tovar a služby.
    15.7.2022 17:21 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    BTC asi jo ale az prestane byt stabilni jako mena rozvojove zeme, vsiml sis ze je asi 20 000 ruznejch krypto sracek? Od kvetna jich je o tisic vic. Podle me je pozni 99,9%
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy
    18.7.2022 17:15 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    BTC asi jo ale az prestane byt stabilni jako mena rozvojove zeme, vsiml sis ze je asi 20 000 ruznejch krypto sracek? Od kvetna jich je o tisic vic. Podle me je pozni 99,9%
    IMO je blbost to počítat podle počtu coinů nebo projektů nebo podobně, mnohem užitečnější by bylo to spočítat podle třeba objemu v dolarech.

    Jinak moc nerozumim, co vlastně řešíš. Různé mánie a pochybné/podvodné investiční fondy existují snad od začátku historie, to určitě není něco, co by se objevilo až s kryptoměnami.
    19.7.2022 11:58 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: krypto sranda
    Vlastne neresim nic jen jsem chtel svetu rict ze uz jsem se taky zacal zajimat o krypto svet a porad si myslim ze je to ponzi :)
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.