abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    1.5. 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (13%)
     (31%)
     (38%)
     (19%)
    Celkem 16 hlasů
     Komentářů: 3, poslední včera 19:48
    Rozcestník

    Datové schránky III - dvě otázky

    29.9.2009 06:01 | Přečteno: 993× | linux | poslední úprava: 28.9.2009 23:27

    V podávané žalobě nepůjde o množství žalobců, ale o tvrzení a o právu. Z tohoto hlediska je odkaz na podané trestní oznámení irelevantní – uvedu jej ovšem pro dokreslení přístupu autora software k zadané a odvedené práci.

    Věci by hodně pomohlo, kdyby se někdo (pokud možno fundovaně) vyjádřil k následujícím otázkám :
    1. Nemá někdo náhodou nastudováno, zda řešení v balíčku pro Ubuntu tj, „wine+kód Software602“ neporušuje buď licenci pod kterou je vydáváno wine nebo licenci MS Windows? Ono je totiž podstatný rozdíl, zda se rozhodnu svobodně porušovat nějakou licenci já sám a nebo, když mě toto porušení licence nařídí státní moc. Jsem si jistý, že druhý způsob je v právním státě nepřípustný. Tady bych ještě doplnil, že oficiální odpověď Software602 týkající se kódu je, že pro klienta je API věta dostupná, jakýkoliv jiný kód nikoliv.
    2. Může někdo v kostce uvést návrh (byť i několik) multiplatformního řešení (tedy i pro linux) pokud možno takových, aby se nemuselo nic instalovat?? Mám na mysli řešení na způsob ebankingu. (dostupnost DS by byla příjemná i na nějakých tabletech, smatphonech atd ….)

    Netuším, zda někdo z komunity zareaguje, ale pokud ano, pak by nejlepším řešení bylo zveřejněním odpovědi na kteroukoliv otázku na blogu autora odpovědi a do diskuze jen vložit odkaz na tento blog.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    29.9.2009 09:45 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Datové schránky III - dvě otázky
    Návrh multiplatformního řešení je jednoduchý: celá aplikace až na jedinou výjimku si vystačí s obyčejnými HTML formuláři. Takže multiplatformní řešení by byla klasická webová aplikace s formuláři. Nad ní se pak dají stavět různé AJAXové, Flashové nebo ActiveXové nadstavby, které třeba usnadní nahrání více souborů. Ale ta aplikace by jinak fungovala třeba z lynxu, mobilního telefonu nebo ze čtečky pro zrakově postižené.

    Tou jedinou výjimkou je ověření elektronického podpisu nebo časového razítka přidávaného k datové zprávě systémem datových schránek. Jenže z toho je v současné době pro uživatele jediný výstup -- 602XMLFiller mu pouze oznámí, že podpis/razítko je platné. Jenže to samé se dá vypsat klidně do HTML. V současné době stejně nemá uživatel kontrolu nad tím, na základě čeho 602XMLFiller pravost podpisu/razítka ověří. Pokud by tato část měla být důvěryhodnější, mohl by tam být Java Applet, který by tohle ověřování dělal, a který by měl otevřené zdrojové kódy, a mohl tedy být překontrolován nezávislou stranou. Vzhledem k tomu, že ale ohledně podepisování/razítkování stejně provozovateli ISDS musíme věřit a nelze jej nijak zkontrolovat (nelze nijak ověřit, zda něco nepodepsal neorazítkoval dodatečně, zda nevydal doručenku na něco, co nedoručil nebo zda nedoručil něco, co jsem já neodeslal), je celé tohle zabezpečení zbytečné -- a v HTML napsaný text "elektronický podpis správce ISDS byl na serveru ověřen" by byl dostatečný. Pokud si jej chce někdo opravdu ověřit, může si datovou zprávu stáhnout jako soubor na disk a ověřit externím programem (třeba OpenSSL, ale třeba i nějakou Javovskou aplikací, kterou by autor ISDS dodal).
    Jendа avatar 29.9.2009 16:47 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Datové schránky III - dvě otázky
    Tady bych ještě doplnil, že oficiální odpověď Software602 týkající se kódu je, že pro klienta je API věta dostupná, jakýkoliv jiný kód nikoliv.
    Zkuste se zeptat přímo na to konkrétní DLL, je linkováno v nějaké předchozí diskuzi.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.