abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 810 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Datové schránky II – důvody a cíle žaloby

    29.9.2009 06:00 | Přečteno: 1057× | linux | poslední úprava: 28.9.2009 23:05

    Ze všeho nejdříve – díky za reakce, zejména ty nesouhlasné. Rád bych zareagoval na některé opakující se argumenty a také vyzval některého z linuxových odborníků o relevantní vyjádření na 2 otázky položené ve třetím blogu – Datové schránky III – dvě otázky.

    Asi se všichni shodneme, že „přesměrování“ komunikace na elektronickou formu je z hlediska vývoje společnosti nevyhnutelné a nezastavitelné – s tím nemám problém a postup směrem k elektronické komunikaci vítám. Asi nejčistější řešení by bylo podmínit používání DS jen pro nově vzniklé firmy a logicky na nově narozené lidi (fyzické osoby by tím získali 18 let času na adaptaci …) Nicméně, prosazení tohoto považuji na nesmyslné, nereálné, zbrzdění vývoje a tedy ve svém důsledku kontraproduktivní. Domnívám se, že jistou analogii pro toto mé tvrzení lze vysledovat z judikátu Ústavního soudu, který se vyjadřoval k stanovení hranice 5 % zisku hlasů pro politické strany jejíž překročení je nutné pro vstup do parlamentu. Tehdy ústavní soudci ve zkratce pravili něco v tom smyslu, že nemá-li být anarchie a naopak, má-li být zajištěn demokratický vývoj ve společnosti, je regulace (v tomto případě stanovení nějaké hranice ve formě % zisku hlasů ve volbách) v nezbytně nutné míře přípustná a demokracii neodporující a protože okolní státy oscilují právě kolem hranice 5% je tedy oněch 5% jako hranice pro vstup do parlamentu přípustných. Tedy – domnívám se, že je nenapadnutelný fakt a požadavek ISDS, disponovat počítačem a připojením k internetu. Toto je dle mého nezbytně nutné omezení. Zbytek – tedy to, jak jsou DS aplikovány již nikoliv. O tunelu za 900.000.000,- Kč je zbytečné hovořit, byť jsem malou částí přispěl i já ze svých daní. (Je třeba se smířit, že je někdo šikovný...) Ovšem, provázanost na Windows API se týká všech linuxáků a tedy i mě – a navíc tvrdím, že pro oblast desktopů se dotýká linuxáků existenčně (viz. níže)

    K druhému okruhu reakcí – umění či neumění zprovoznit DS pod 64bit linuxem. Oficiální stanovisko jak autora (Software602, a.s.), tak ministerstva vnitra (které mě odkázalo na provozovatele DS) – tedy i České pošty je – že pro 64bit linux software pro ovládání DS zatím není a ani není znám termín zpřístupnění. Nemá smysl diskutovat o jiném než oficiálním návodu, protože v případě JAKÝCHKOLIV problémů, resp. soudního projednávání čehokoliv ohledně DS by to uživatele nepoužívajícího oficiální postup dle provozovatele vyčlenilo z pod ochrany práva. Zjednodušeně je to jak s autem – budete-li do nového nafťáku lít cokoliv jiného než naftu, která je doporučena v návodě na obsluhu, nemáte nárok na reklamaci.

    A teď se dostávám k hlavnímu důvodu žaloby – kupodivu se toho v diskuzi nikdo nedotkl. Elektronická komunikace je existující fakt, DS jsou jen logickým vyústěním vývoje. Od 1.11.2009 povinné sice jen pro právnické osoby, nicméně je stanoven harmonogram pro advokáty, exekutory atd. Na konci bude každá podnikající fyzická osoba a úplně na konci každý starší 18 let. DS tedy budou kritická aplikace pro každého nezbaveného právní způsobilosti. Tady si dovolím řečnickou otázku – kolik z Vás prosadilo linux na desktop do firmy s tím, že účetnictví jim pojede ve wine?? Přirovnávám to k účetnictví naprosto záměrně – taky je to pro firmy kritická aplikace a přestože by jim jinak linux s OO a FF stačil, účetnictví jen pro Windows pak linux na desktopu v takovéto firmě naprosto diskvalifikuje. Nenašel jsem zatím odpověď na jednoduchou otázku potencionálního zájemce – proč se mám učit linux, když nic neušetřím, protože stejně musím mít Windows se všemi antiviry atd. kvůli účetnictví. Budou-li DS svázány jen s Windows API, tak se - dle mě - okruh možných uživatelů desktopových linuxů zredukuje jen na totální nadšence.

    Druhým důvodem žaloby je prostý fakt, že aniž bych si pořizoval druhý počítač, tak se k DS bezpečně a pohodlně nepřipojím. Všem, s argumenty typu, ať si to spouštím ve virtuálu apod. bych rád poradil, ať si např. writer/word spouštění normálně na desktopu a calc/exel si spouštějí ve virtuálu nebo na druhém stroji, zkrátka nějak jinak …. A tento postup ať pak nabídnou jako normální potencionálnímu zájemci o jimi používaný OS.

    Nakonec jsem se dostal k cíli žaloby – cílem je, aby dodali řešení nezávislé na Windows API a do té doby ať mi schránky neaktivují. Lehce bych jen dodal, že pokud na to nestačí, ať vypíšou tendr za třeba 1% z ceny projektu pro linuxové řešení. Jen pro zajímavost, to 1% je určitě zlomek všimného a byl by to tendr za 9.000.000,- Kč.

           

    Hodnocení: 82 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Salamek avatar 29.9.2009 10:40 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Datové schránky II – důvody a cíle žaloby
    myslim ze 4 zkuseni linuxaci PHP + C++ +mysql by to udelali 100x lepe za zlomek uvedene ceny... az me zarazi jak takova castka mohla projit , i kdyby to zahrnovalo cenu HW tak je to moc
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    unknown_ avatar 29.9.2009 11:05 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Datové schránky II – důvody a cíle žaloby
    To jako bude nakonci povinny pro kazdyho? To asi abych se uz ani nevracel...
    Jendа avatar 29.9.2009 16:45 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Datové schránky II – důvody a cíle žaloby
    Ale vždyť tam [VB] máte jiné, lepší věci ;-). Například sem můžu pastnout zprávu zašifrovanou mým veřejným GPG klíček a pak tě udat, že v cachi prohlížeče tajně přechováváš teroristický materiál ;-).

    K blogpostu: tohle jsem nepochopil:
    Druhým důvodem žaloby je prostý fakt, že aniž bych si pořizoval druhý počítač, tak se k DS bezpečně a pohodlně nepřipojím.
    na tohle:
    Tady si dovolím řečnickou otázku – kolik z Vás prosadilo linux na desktop do firmy s tím, že účetnictví jim pojede ve wine??
    reaguji, že ta_firma vede účetnictví částečně na papíře a částečně v DOSu a tohle:
    Tedy – domnívám se, že je nenapadnutelný fakt a požadavek ISDS, disponovat počítačem a připojením k internetu. Toto je dle mého nezbytně nutné omezení.
    mi přijde zcestné, alespoň do té doby, než se ve školách začne informatika učit na úrovni.
    unknown_ avatar 29.9.2009 18:11 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Datové schránky II – důvody a cíle žaloby
    pochybuju, ze by se tim nekdo jinej nez par pritroublych anglicanku v londyne zabyvalo. nicmene klidne si to zkus, aj veznice v Aberdeenu je, takze bych se nestehoval daleko :-)
    29.9.2009 14:01 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Datové schránky II – důvody a cíle žaloby
    Je třeba se smířit, že je někdo šikovný...
    Tahle věta si zasloužila uvozovky okolo slova šikovný
    Quando omni flunkus moritati

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.