abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 558 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    20.2.2015 22:30 Jindra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    doporucuji precist odpovidajici clanek pana ing. Paroubka na idnes. Jako patrne jediny rozumny politik v republice jasne a rozumne zanalyzoval sucasnou situaci ohledne Recka a take jmenoval viniky. Jsou jimi Nemecko, Francie a predchozi korupcni vlady v Recku. Polovina dluhu Recka jsou nakupy vojenske techniky prave z obou uvedenych zemi. Ten Vas nesmyslny blabol, ktery sdili velka vetsina primitivnich Evropanu je jen ukazka, jak jsou lide zmanipulovani. (a Vy patrite mezi ne, coz ukazuje, ze i vysokoskolske vzdelani neuchrani pred hlouposti).

    Jen tak mimochodem, pan ing. mel s temi dluhy pravdu.
    20.2.2015 23:14 karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Otyle americke prase se tady jen obcas prijde vyvencit se svymi blaboly
    23.2.2015 09:43 a1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    nejak to porad nechapu, to jako USA, Nemecko a Francie Reky nejak nutili aby ty prachy utapeli v letadlech a tancich ??
    23.2.2015 19:30 obcasny navstevnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    A jine problemy Recko nema? Ja jsem tam teda osobne priznavam nikdy nebyl, ale z toho, co jsem z vice zdroju slysel, si to predstavuju jako nejakou obdobu zahnivajiciho "socialismu" u nas pred '89. Nejde, nefunguje apod.
    25.2.2015 10:21 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Samozřejmě že má. Jenže jak už to v diskusích na podobná konfliktní témata bývá, většina diskutujících buď vidí jako jediného viníka problému líné a nezodpovědné Řeky (hezky kolektivně celý národ včetně nemluvňat) nebo naopak prohlašuje Řecko za nevinnou oběť západní zvůle. Stačí se podívat, jak vypadají diskuse o Ukrajině, tam je taky ukrajinská vláda buď sborem adeptů na svatořečení nebo sebrankou výlupků, kterým by ani Pol Pot ruku nepodal (a ruská vždy naopak).
    25.2.2015 16:32 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    No ona je spíš ukrajinská vláda sborem adeptů na internaci v Bohnicích. Nepochybuju o tom, že je zkorumpovaná stejně jako ta předchozí, akorát tahle se rozhodla, že si nahrabou tak, že změní to, do čí sféry vlivu patří. Udělat něco takového, aniž by si předtím dohodli pořádnou podporu té strany, na kterou přechází, je projev šílenství.

    Jinak s tím "vždy naopak" bych byl opatrný. Pochybuju, že jsem sám, kdo si myslí, že si obě vlády v tom sebrankování můžou podat ruce.
    Quando omni flunkus moritati
    25.2.2015 18:12 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Ti, kdo to vidí takhle, se většinou do těch flamů moc nezapojují. Spíš jen když jsou moc jednostranné, tak na té "slabší" straně.
    20.2.2015 23:17 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Jsi blb, fakt chces navrat nacismu? Fakt si myslis, ze muzes "potrestat narod"? Vrat se ke svoji Bibli, proboha!

    Jinak pokud se nekdo skutecne chce dozvedet vic o tom, co si ten pan (Yanis Varoufakis) mysli a z ceho vychazi, tady je par odkazu: prednaska (upraveny prepis), rozhovor

    Taky mam pro nej respekt, je to snad nejzajimavejsi interpretace Marxe jakou jsem kdy cetl.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    21.2.2015 00:07 hiphop
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    navrat nacismu

    Recko

    tak urciteee
    JiK avatar 21.2.2015 22:00 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Jsi blb, fakt chces navrat nacismu? Fakt si myslis, ze muzes "potrestat narod"? Taky mam pro nej respekt, je to snad nejzajimavejsi interpretace Marxe jakou jsem kdy cetl.
    Ja nikoho trestat nechci a nehodlam. Rekove jsou hrdy a uspesny narod :-), sve veci by si meli udelat po svem a za svoje. Je-li jejich volbou komunismus, nacismus, nebo treba vira v letajici spagetove monstrum je ciste jejich vec, je-li jejich volbou 13.,14.,15.,16. nebo 17. plat pro statni uredniky, 50%, 70%, nebo treba 110% lidi zamestnanych statem, je-li jejich volbou nevract vypujcene, nemam s tim nejmensi problem. Kdyz si odhlasuji minimalni mzdu 10.000 svycarskych franku, je to zcela legitimni!

    Nevidim vsak jediny duvod, proc bych jim na to mel pujcit penize ja, vy, nebo cesky nebo slovensky danovy poplatnik, nebo evropska banka nebo IMF, zejmena kdyz dopredu rikaji, ze splacet nechteji a nebudou. Kdyz jim splaceni vyzebranych podminek pripadne prilis ponizujici a krute, a, jak sami rikaji, kdyz je to pro ne fiskalni waterboarding, nemam duvod jim nic pujcovat. Chcete-li, pujcte jim na komunismus ze sveho.

    Meli by se oddelit, zit za sve a svobodne. Kdovi, treba by jim ten komunismus fungoval. V izraelskych kibucech se to temer poradilo. Kdovi, treba by ukazali ostatnim cestu z podruci neoblibenych instituci. Kdovi, treba by po bankrotu a skrtnuti dluhu za 3 roky predbehli Nemecko. Ta sance je jejich volba, jejich pravo a zcela jim patri.

    Smluvene podminky vsak nesplnili, neplni a podle vlastnich slov plnit nebudou a nechteji, proto by meli byt mimo eurozonu.

    22.2.2015 06:56 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Ano, to jsi presne ty - nerozumis tomu, ale mas jasny moralni nazor.

    Predne, nerozumis tomu, ze penize na pujcky vznikaji z niceho, takze nechapes, ze z tvych dani se nic platit nemusi (muze se to neprimo "platit" z tvych uspor, ale to je tvuj problem, pokud pouzivas penize na uspory - to neni jejich smyslem). (Ono je to tedy s tvym chapanim ekonomie jeste horsi, ale to je na dyl.) Za druhe, nerozumis tomu, ze Recko vubec nechtelo odpustit dluhy; oni chteli ukoncit stupidni hospodarskou politiku skrtu, ktera zatim zpusobila (a dale bude zpusobovat) hospodarsky pokles. Za takovych okolnosti z ceho cekas, ze Rekove ty dluhy splati? Za treti, odchod Recka z Eurozony by ve skutecnosti znamenal nesplaceni tech dluhu, takze si to Nemecko nemuze urcite prat (jsou i dalsi duvody proc ne); navic tobe je mozna ve Virginii jedno, zda tam bude fasismus - ale my to mame za okny a jedno nam to neni. Konecne, za ctvrte, pokud chceme hovorit o moralce, proc se nepobavit o tom, ze Recko odpustilo Nemecku povalecny dluh?

    Ostatne, podivej se, jak to vyresilo USA. Navrhoval snad seriozne nekdo, ze by se nezodpovedna Kalifornie mela odtrhnout? Nebo ze by se nemelo investovat a jenom skrtat? USA tady kazou vodu a piji vino - pritom sami vytiskli penize (a podporili tak poptavku), a zadna proroctvi o hyperinflaci apod. se nenaplnila. (Nejsem zastance QE, ale je to lepsi v dluhove deflaci lepsi strategie nez skrty.)
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Petr Tomášek avatar 22.2.2015 09:00 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Ano, to jsi presne ty - nerozumis tomu, ale mas jasny moralni nazor.
    No, jestli tomu někdo nerozumí, tak jseš to očivině ty :-).
    Predne, nerozumis tomu, ze penize na pujcky vznikaji z niceho, takze nechapes, ze z tvych dani se nic platit nemusi
    (muze se to neprimo "platit" z tvych uspor, ale to je tvuj problem, pokud pouzivas penize na uspory - to neni jejich smyslem).
    Šmankote, ty jeden blbej levičáku, nech lidi, ať si sami rozhodnou, jakej je smysl jejich peněz! Navíc, pokud půjde euro dolů, tak to odsere i koruna. Takže se to projeví ve zdražení na čr trhu.
    Za druhe, nerozumis tomu, ze Recko vubec nechtelo odpustit dluhy; oni chteli ukoncit stupidni hospodarskou politiku skrtu, ktera zatim zpusobila (a dale bude zpusobovat) hospodarsky pokles.
    Ale to je debilita. Když nemám peníze, tak prostě musím škrtat. Ten hospodářský pokles byl způsobený tím, že řecké hospodářství stálo (a stojí) za hovno.
    Za treti, odchod Recka z Eurozony by ve skutecnosti znamenal nesplaceni tech dluhu, takze si to Nemecko nemuze urcite prat (jsou i dalsi duvody proc ne);
    Německo za krize nalilo daleko víc peněz do svých bank, takže by to přežilo docela v pohodě. Zvlášť když by se jim jednoduše vyplatilo, nemít na sobě přisátou takovou vyžírku...
    navic tobe je mozna ve Virginii jedno, zda tam bude fasismus - ale my to mame za okny a jedno nam to neni.
    No, současný (a nejen ty současný) řečtí levičáci v zásadě od fašistů moc daleko nemají, takže ve výsledku je to jedno.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    22.2.2015 20:09 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Zjisti si neco o tom, co je to dluhova deflace, a proc skrtani nepomaha. Neni to totez co domacnost, domacnost nema vlastni ekonomiku (a potazmo menu). Pak si muzeme povidat, kdo cemu rozumi. Neni to tak tezke pochopit.
    Zvlášť když by se jim jednoduše vyplatilo, nemít na sobě přisátou takovou vyžírku
    Porad ta stejna chyba. Koukas jenom na jednu stranu rovnice. Podivej se na to z pohledu kapitalisty. Chce prodavat neco, co produkuji jeho zamestnanci (protoze z toho ma marzi). Je mu jedno, jestli to ten kupujici dostane na dluh. Nezajima ho nejaka historicka spravedlnost; jenom to, co protece skrz jeho vlastni konto. (To same plati, v omezenejsi mire, i pro zamestnance - ti take v podstate chteji, aby si nekdo byl schopen dovolit praci, kterou delaji.) Pokud Recko nebude mit na to, aby si to, co vyrabi nemecky kapitalista, od nej koupilo, bude na tom tratit take on. (Chapu, ze to zni divne, ale je to dane prave tou specializaci jednotlivych lidskych cinnosti.)

    JiK nebo ty to ale nikdy nemuzete pochopit, protoze nejste ochotni poslechnout si, co rika protistrana.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    pavlix avatar 22.2.2015 23:10 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Já si rád poslechnu, co říká kterákoli strana, ale můžu říct, že stále nechápu, v čem je pro mě tak výhodné vyrábět pro někoho, komu na to půjčím, za předpokladu, že se všeobecně ví, že dluh nesplatí.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    23.2.2015 08:24 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    To je dobra otazka! (Slysel jsem, ze jakysi Marx napsal nekolik knih venovanych tomuto problemu.. a take predpovidal systemovy krach) A zatim neni rekl bych dost dobre zodpovezena (Varoufakis dokonce tvrdi, ze na ni nelze dat uplnou odpoved*). Castecnou odpoved dava kazde z tech videi, co jsem zanechal v teto diskusi, ale je to asi takova odpoved jako v te bajce o slepcich a slonovi.

    Jeden problem je uz v tom predpokladu. Nemecky ministr financi ocividne nevi, ze Recko dluh nesplati - proc by jinak trval na jeho splaceni? Obecneji, jednotlivi lide jednak nevedi co bude v budoucnosti (a proto maji ruzne nazory), a za druhe nemaji predstavu o tom, jake jsou celkove zavazky (v urcite spolecnosti) vuci budoucnosti, pripadne jim (za treti) chybi empatie.

    *Pozn. Ja si myslim, ze to muze byt dane prave specializaci cloveka. Kdybychom kazdy (aspon potencialne) umeli vsechno, mozna by se ekonomika dostala do rovnovahy, kterou predpovida neoklasicka teorie. Lide by proste meli zivotni uroven odpovidajici jejich usili a cilum. Jenze specializace znamena, ze se musime spolehat jeden na druheho, a v takove situaci nam nezbyva, nez naucit se odpoustet. (On to hezky Varoufakis shrnul v jednom z tech rozhovoru: "Lide se nechali presvedcit, ze bohatstvi vznika individualne a rozdeluje se kolektivne skrze dane; pritom realita je presne opacna - bohatstvi vznika kolektivne a rozdeluje se skrze privatizaci.") Proto kapitalismus potrebuje mechanismus - globalniho Minotaura, jak ho nazyva Varoufakis - kterym se budou kapitalisticke zisky vracet zpet nebohym spotrebitelum.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    23.2.2015 08:35 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    mozna by se ekonomika dostala do rovnovahy, kterou predpovida neoklasicka teorie
    Mimochodem, tohle je hezky videt take na tom, jak rychle se klasicka ekonomicka teorie rozpadne, kdyz se pokusis ji aplikovat uz na dve ruzne cinnosti. Uz takto primitivni ekonomiku v ni neni mozne uplne popsat, a tam, kde to popsat jde, to jde do haje zase treba s rovnovahou atd.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    23.2.2015 20:23 nyan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Šmankote, ty jeden blbej levičáku, nech lidi, ať si sami rozhodnou, jakej je smysl jejich peněz
    Wau, hned prvni veta a takova perla! BTW, vsichni co maji jinej nazor nez vy jsou "levičáci" ? Jo a umite i jinou nalepku, nebo na to uz nezbyva mentalni kapacita ?
    Navíc, pokud půjde euro dolů, tak to odsere i koruna.
    Uhm, teda, jestli ste byl chvili na nejake paralelni planete, tak mam spatne zpravy... jo a ECB i CNB vam sdeluji, ze se muzete sam rozhodnout o smyslu svych penez, tj muzete ale nemusite si s nimi vytrit <> nez je splachnete do hajzlu. Kazdopadne je treba se rozhodnout co nejrychleji, oni uz na tom splachovani pilne pracuji..
    Ale to je debilita. Když nemám peníze, tak prostě musím škrtat
    Sofistikovanost vasich nazoru, a hlavne jejich prezentace, me fascinuje..

    22.2.2015 09:28 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Tady se USA trochu zastanu, oni Recko podporili. Samozrejme ponechavam stranou otazku motivace.
    22.2.2015 19:48 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Aha, tak to jsem asi neco spatne pochopil/cetl. Podle me je motivace jasna - trhy zda se nechteji pokracovat v politice skrtu, ktera je nesmyslna. To chteji ideologicky zaslepeni politici, kteri by museli priznat chybu.

    On to vlastne hezky rika v tomhle rozhovoru.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    23.2.2015 11:58 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    muze se to neprimo "platit" z tvych uspor, ale to je tvuj problem, pokud pouzivas penize na uspory - to neni jejich smyslem
    To je pekna blbost, smysl penez je uchovavat hodnotu, kratkodobe to funguje celkem dobre. Ale je fakt ze na dlouhodobe uspory jsou spis akcie / zlato. Jak sporis ty?

    Co se tyce Recka, netvarim se ze tomu rozumim, ale z toho co jsem cetl mi prijde nejrozumnejsi opustit Euro a dluhy castecne nebo uplne skrtnout.
    23.2.2015 12:14 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    smysl penez je uchovavat hodnotu
    Nemuze byt, uz proto, ze "uchovavat hodnotu" neni fyzikalne mozne. Je mozne investovat (treba do tech akcii), ale to je neco jineho nez drzet penize. Smyslem penez je smena zbozi. Pokud je nekdo pouziva k ulozeni hodnoty, muze si jedine nabehnout; mimo jine proto, ze penize (ve forme pujcek) lze vyrabet z niceho.
    Co se tyce Recka, netvarim se ze tomu rozumim, ale z toho co jsem cetl mi prijde nejrozumnejsi opustit Euro a dluhy castecne nebo uplne skrtnout.
    Dluhy by se mely skrtnout, to ano, ale opustit Euro jednak neni dobra cesta (kdyz uz beztak ty dluhy zrusime) a za druhe neresi ten strukturalni problem, ktery ma Euro, a ktery vedl k recke krizi. Eurozona se musi reformovat a pochopit, ze politika skrtu a vyrovnanych rozpoctu (v kazde zemi Eurozony) je nesmyslna.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    23.2.2015 12:17 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    penize (ve forme pujcek) lze vyrabet z niceho
    Jenom poznamka - ono to neni uplne "z niceho", tim vyrabenim se zatezuje schopnost statu ty pujcky vymahat a vzajemna duvera lidi ve spolecnosti. Je to skoro ucebnicovy priklad tragedy of the commons.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    23.2.2015 13:12 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Fyziku bych do toho netahal, velicina "hodnota" ve fyzice neexistuje. Bylo tim samozrejme mysleno to, ze kdyz si vydelam 10 Kc, tak si muzu koupit rohlik hned nebo si ty penize muzu schovat a ten rohlik si koupit az za rok. Kdyby penize neuchovavaly hodnotu (okamzite po transakci ji ztratily) tak by byly jako platidlo k nicemu.

    Pokud si Recko necha Euro, nebude mit moznost si tisknout penize nebo menit urokove sazby.

    Nevim jak presne si predstavujes tu reformu Eurozony, ale pokud to implikuje, ze Nemci budou davat jeste vic penez ostatnim, tak to je nepruchodne.
    23.2.2015 13:34 Jindra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    ze Nemci budou davat jeste vic penez ostatnim
    Nemci je zatim vsem berou ....
    23.2.2015 13:44 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Do ruznych EU fondu neprispivaji malo.
    23.2.2015 15:39 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Bylo tim samozrejme mysleno to, ze kdyz si vydelam 10 Kc, tak si muzu koupit rohlik hned nebo si ty penize muzu schovat a ten rohlik si koupit az za rok.
    Teoreticky ano, ale za ten rok ho musi nekdo vyrobit (asi nebudes jist rok stary rohlik). Pokud by nastala jaderna valka a rohliky by pak nebylo mozne (nebo snadne) vyrabet, fakt, ze mas 10Kc ti bude k nicemu. V tomto smyslu nejsou penize ulozistem hodnoty (protoze jeste neexistuje); je to pouze ucetni system, jak uschovat tvuj narok na vec/sluzbu s hodnotou, ale to neni totez co ta samotna vec/sluzba. Coz ma napriklad za dusledek to, ze spolecnost muze "prestrelit" a vyrobit vic toho naroku do budoucna, nez je schopna vyrobit - a pak nastane dluhova deflace.
    Nevim jak presne si predstavujes tu reformu Eurozony, ale pokud to implikuje, ze Nemci budou davat jeste vic penez ostatnim, tak to je nepruchodne.
    Pokud je to politicky nepruchozi, muzou se vydat opacnou cestou - mit rozpoctove deficity, a pak si to s Reckem prohodit. Pointa je, ze system, kde jeden stat ma prebytky a druhy deficity neni udrzitelny pro zadny z nich. Proto take recke problemy ovlivnuji negativne nemeckou ekonomiku.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    23.2.2015 18:56 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Pokud by nastala jaderna valka a rohliky by pak nebylo mozne (nebo snadne) vyrabet, fakt, ze mas 10Kc ti bude k nicemu.
    Ano, ale je velka pravdepodobnost, ze si za to ten rohlik koupim, v tom spociva ta hodnota. Narok na vec nebo sluzbu je sam o sobe cenna hodnota.
    Pokud je to politicky nepruchozi, muzou se vydat opacnou cestou - mit rozpoctove deficity, a pak si to s Reckem prohodit.
    To moc nevim co by melo znamenat - ze by si Nemci pujcovali od Reku a obracene? To moc nedava smysl.
    Pointa je, ze system, kde jeden stat ma prebytky a druhy deficity neni udrzitelny pro zadny z nich. Proto take recke problemy ovlivnuji negativne nemeckou ekonomiku.
    To ne. Jedno reseni je, ze se ty rozdily vyrovnaji prerozdelovanim, Nemci proste cast vyplaty poslou do Recka. Na to ale Nemci pochopitelne nepristoupi. Druha moznost je, ze si ten deficitni stat utahne opasky a ten dluh zacnou splacet, coz je v pripade Recka nerealne. Treti moznost je vystoupeni z Eurozony.
    JiK avatar 23.2.2015 19:12 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    To ne. Jedno reseni je, ze se ty rozdily vyrovnaji prerozdelovanim, Nemci proste cast vyplaty poslou do Recka. Na to ale Nemci pochopitelne nepristoupi.
    Proc by to neslo? Na pristupovani nebo souhlas se nemcu uz znova nikdo prat nebude. Yanis to uz dokazal. Vysmal se jim v patek do tvare. Rekl, ze pujcene nevrati a v budoucnu vracet nebude a presto se v patek vratil s novym rancem penez. Utrata na dalsi 4 mesice. Jinak by zitra mely recke banky zavrene rolety. Nafurt.

    (A mozna by se Reckym volicum rozsvitilo, ze jejich zivotni uroven FAKT MUZE byt stejna jako v Bulharsku, Albanii a Rumunsku.)
    23.2.2015 20:48 bogo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Ano, ale je velka pravdepodobnost, ze si za to ten rohlik koupim, v tom spociva ta hodnota
    No, jestli sis vydelal v CZK trebars pred 3 lety na rohlik, a ten rohlik ciste nahodou vyrabi trebars USA, tak po lete 2013 sis mohl z tech penez koupit 85% toho rohlika, a po poslednich ~3 mesicich je to zhruba 75% rohlika..

    Ale mozna to byly zcela nahodne jevy, ktere se jiste nebudou opakovat a nesouvisi s tim jak penize uchovavaji hodnotu. Takze klidne pokracuj ve svem uchovavani hodnoty do penez.
    23.2.2015 21:10 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Narok na vec nebo sluzbu je sam o sobe cenna hodnota.
    Ja prece nerikam, ze penize nemaji hodnotu, spis to, ze si nemusi nutne uchovat tu hodnotu, kterou reprezentuji. Kdyz se podivas do realneho sveta, je to vlastne pochopitelne - vsechno podleha, vice ci mene, entropicke zkaze. Ano, pokud si nakoupis za ty penize zlato, tak ta ztrata bude nizsi, ale pokud se bavime o beznem spotrebnim kosi, neni mozne ho dneska vyrobit a za rok spotrebovat. Proto jeho hodnota musi s casem zakonite klesat (a tudiz reprezentace te hodnoty pomoci penez). Mohlo by se to zaridit tak, ze ten rohlik nekdo vyrobi, az ho budes potrebovat, ale pak by zasadne klesla likvidita tech penez (ono svym zpusobem by pak vlastne slo o barterovou ekonomiku). Muze to vypadat, ze ve spolecnosti se to tak nejak vyrovna - nekdo zrovna utraci a nekdo zrovna setri. Bohuzel ale neni tomu vzdy tak.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    23.2.2015 18:25 Ondrej Santiago Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Dluhy by se mely skrtnout, to ano, ale opustit Euro jednak neni dobra cesta (kdyz uz beztak ty dluhy zrusime) a za druhe neresi ten strukturalni problem, ktery ma Euro, a ktery vedl k recke krizi. Eurozona se musi reformovat a pochopit, ze politika skrtu a vyrovnanych rozpoctu (v kazde zemi Eurozony) je nesmyslna.

    Ono si hlavne Eurozona musi uvedomit, ze problem se statnimi rozpocty neni pricina, ale az nasledek problemu s nevyvazenou obchodni bilanci jednotlivych statu, zpusobenou 'fixnimi kurzy' spolecne meny. Bud se zavedou netrivialni financni trasfery (Jako USA, kde transfery z bohatsich statu do chudsich skrz federalni rozpocet delaji cca 10 % HDP), nebo nejaka forma koordinace obchodni bilance, kde kazdy stat bude zodpovedny za svou vychylku (na obe strany, takze Nemecko by melo pracovat na snizeni svych prebytku (napr. zvysovanim mezd) stejne jako Recko svych schodku), spolu s nejakou formou skokoveho opatreni na zmirneni stavajiciho stavu (napr. administrativni devalvace vsech zavazku (dluhu, vkladu, mezd a jinych smluvnich zavazku ...) v ramci Recka o 10 %).
    22.2.2015 00:36 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Toto se libi uzivateli deda.jabko.

    Je to prijemna zmena, cist neco od cloveka, ktery se nad ekonomii je schopen zamyslet a nepapouskuje par naucenych schemat, jak to delaji mluvici hlavy typu Ales Michl a spol. Jen si nedokazu prilis predstavit, jak takovy clovek vyjednava s ostatnima politikama, kteri jsou zabehli v "beznem" politickem stylu a uvazovani. Absolutne si nedokazu predstavit, jak by treba Varoufakis mohl (jakkoliv) diskutovat treba s Miroslavem Kalouskem. ;-]
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    21.2.2015 09:39 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    jo jo, to maj z toho, ze si ty penize netisknou sami (a svet je nepouziva). Kdyby to udelali spravne, jako za louzi, tak by si pujcovali a pujcovali, jendou za cas by nekdo prastil do stolu, rekl ze takhle ne, chvili by jako bylo dusno v parlamentu a pak by se s velkou slavou zase pujcovalo a pujcovalo dal...

    Kdyby ty pracy prozrali, tak jsou mrtvi z prezrani, protoze najednoho Reka vcetne batolat je dluh necelych 30000€. Bylo by zajimavy nekde zjistit kolik z toho jsou uroky a kolik doopravdy Recko uz zaplatilo.
    Petr Tomášek avatar 22.2.2015 08:42 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    No, prostě typičtí levičáci:
    • žijí na úkor druhých
    • ale oni jsou ty největší chudinky
    • když se jim někdo snaží poctivým způsobem pomoct, tak z něho udělají „vykořisťovatele“
    Nevím, cos chtěl jiného...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    22.2.2015 16:08 Radek Miček | skóre: 23 | blog: radekm_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    V Řecku i Španělsku mají vysokou nezaměstnanost, tudíž by tam mohli vymyslet a vyzkoušet uspořádání společnosti, které si s tím nějak poradí – je ostatně otázkou času, než roboti nahradí práci většiny lidí, pak se nám takové uspořádání může hodit i v ČR.
    22.2.2015 16:25 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Za sve problemy mohou nejenom rekove sami, ale muze za to i spolecna mena euro. Recka ekonomika neni jako slovenska a rozhodne neni jako Nemecka. Je hloupost myslet si, ze muzete mit stejnou menu v Nemecku i Recku, to proste nejde. Tim padem rekove behem let ztraceli konkurenceschopnost, coz bylo jeste umocneno socialistickymi vladami, ktere si kupovali volice ruznymi drahymi zpusoby. Spravne reseni pro Recko je podle mne to, prestat jim pujcovat penize a umoznit jim odejit z eurozony a vratit se ke sve mene a zacit rapidne omezovat statni vydaje a dane. Je to pro recko podle mne nejmene bolestiva cesta.
    22.2.2015 17:04 Kovanda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Je hloupost myslet si, ze muzete mit stejnou menu v Nemecku i Recku, to proste nejde.
    tohle jsou porad ty same kecy lidi, kteri nepochopili, co je to menova unie. Skutecnost, ze se rada statu (zejmena Nemecko) nedrzela dojednanych kriterii nema co spolecneho se samotnym principem menove unie. Co kdybyste si o tom neco precetl? Ja Vam garantuji, nijak zvlast to neboli.
    22.2.2015 18:35 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Co kdybyste si o tom neco precetl?
    Budte ubezpecen, ze o tomto neco precteno mam. ;-) To, ze se rada rozdilnych statu neridi diktatem podminek je mozna nevesele a necestne, ale naprosto prirozene. Menova unie mezi naprosto rozdilnymi staty je proste nefunkcni hloupost. A jak se ukazuje a casem jeste vice ukaze, tak pravdu mam ja. ;-)
    23.2.2015 13:15 Kovanda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    ok, ja jsem zapomnel dodat, ze pri tom cteni si musite jeste vlozit mozek do lebky.
    28.2.2015 21:43 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Vlozil jsem mozek, cteni opakoval, avsak dosel ke stejnemu vysledku. Co s tim budete delat? :-D
    Petr Tomášek avatar 22.2.2015 17:48 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Ekonomika na severní Moravě není jako ekonomika v Praze. Tak proč kua mají společnou měnu???
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    22.2.2015 18:37 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Bavim se o narodnich ekonomikach (vetsich celcich). Take netvrdim, ze koncept narodni meny je nejak uzasny. Na druhou stranu je vsak o moc vice funkcni nez utopicka predstava jednotne meny na celem kontinentu napric rozdilnymi staty a rozdilnymi narody.
    23.2.2015 09:27 a1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    ze by proto, ze maji krom stejne meny i stejnou monetarni i fiskalni politiku ?
    pavlix avatar 23.2.2015 10:11 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Na druhou stranu slýchávám věčně jako na severovýchodě země, tak na jihovýchodě země, neustálé stížnosti na to, jak na pražáky doplácejí.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    23.2.2015 10:17 a1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    a ja jim na to rikam "tak se seber a odstehuj se tam..."
    pavlix avatar 23.2.2015 10:34 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Bohužel jich to dost udělalo a teď nadávaj tady. :D
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    23.2.2015 12:20 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    V souvislosti s dluhovou krizi a poucovanim ze "utratit leze jen to, co si vydelam" (nic proti) a pozadavky na zakony, ktere by zakazaly deficitni hospodareni mne napadla jedna vec. Co takhle uzakonit, ze banka smi pujcit jen to, co si k ni lide ulozi?
    23.2.2015 13:14 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    to by se nekomu libilo, protoze druhy den by se kapitalismus slozil ....
    23.2.2015 15:54 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Uplne spatny napad to neni, ale obavam se, ze by to prilis nepomohlo. Stale si nekdo muze od banky pujcit, ulozit to banky, nekdo jiny si pujcit, atd. Problem je v tom, ze samotna smenka se fakticky chova jako penize - lze ji prodat (smenit za zbozi) ve stejnou chvili jako ostatni penize. Je otazka, jestli se to vubec da vyresit, jestli to zkratka odola ruznym "financnim inovacim" (jako CDO). Pred soucasnou krizi existovaly jiste bariery, treba Glass-Steagall, ktere se tohle pokousely omezit. Ale vzhledem k tomu, ze stejna krize (zpusobena vesmes prilis vysokym soukromym dluhem) zasahla i Evropu a Japonsko bych na to moc nespolehal.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    23.2.2015 19:01 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Me spis jde o postoj "utratit korunu co nemam nesmim, ale pujcit ji mohu".
    23.2.2015 20:37 bogo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Jo tak ste si kopnul a ulevil... gratuluji k zjednoduseni problemu na ty line zhyckane Reky. Cernobilej svet je skvelej, uklidnujici, ne jak ten podivnej svet s 50 odstiny sede...

    Mam dve zpravy.

    Zla zprava je, ze uz i deti vi, ze driv nebo pozdeji to krachne, protoze dluh rovny ~180% HDP lze - ciste hypoteticky - splatit s funkcni ekonomikou. S nefunkcni ani hypoteticky...

    Dobra zprava je, ze to zaplatime my vsichni, jelikoz soukrome banky z toho elegantne vycouvali.

    Jo a abych nezapomel, pro ty neinformovane, za vsechno muzou levicaci!
    pavlix avatar 23.2.2015 20:40 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    ne jak ten podivnej svet s 50 odstiny sede...
    IMHO LOL
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    JiK avatar 23.2.2015 21:31 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Yanis "Wunderbar" Varoufakis
    Yanis je king! On se na ty kdo mu pujcuji penize vysral uplne. Uplne ty bezvyznamne panaky co mu davaji nase dane znemoznil. Vivat! Za penize darovane na dalsi 4 mesice utaceni mel do pondelni pulnoci dodat nejake sliby. A Yanis?

    Vykaslal se jim na to!!! He is the man! Nedodal nic. Rekl zitra! Nebo pozitri! Penize ma, tak co! Tak se na ne musi! ¡SOCIALISMO O MUERTE!

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.