Řada vestavěných počítačových desek a vývojových platforem NVIDIA Jetson se rozrostla o NVIDIA Jetson Thor. Ve srovnání se svým předchůdcem NVIDIA Jetson Orin nabízí 7,5krát vyšší výpočetní výkon umělé inteligence a 3,5krát vyšší energetickou účinnost. Softwarový stack NVIDIA JetPack 7 je založen na Ubuntu 24.04 LTS.
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) spolu s NSA a dalšími americkými úřady upozorňuje (en) na čínského aktéra Salt Typhoon, který kompromituje sítě po celém světě.
Společnost Framework Computer představila (YouTube) nový výkonnější Framework Laptop 16. Rozhodnou se lze například pro procesor Ryzen AI 9 HX 370 a grafickou kartu NVIDIA GeForce RTX 5070.
Google oznamuje, že na „certifikovaných“ zařízeních s Androidem omezí instalaci aplikací (včetně „sideloadingu“) tak, že bude vyžadovat, aby aplikace byly podepsány centrálně registrovanými vývojáři s ověřenou identitou. Tato politika bude implementována během roku 2026 ve vybraných zemích (jihovýchodní Asie, Brazílie) a od roku 2027 celosvětově.
Byla vydána nová verze 21.1.0, tj. první stabilní verze z nové řady 21.1.x, překladačové infrastruktury LLVM (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání: LLVM, Clang, LLD, Extra Clang Tools a Libc++.
Alyssa Anne Rosenzweig v příspěvku na svém blogu oznámila, že opustila Asahi Linux a nastoupila do Intelu. Místo Apple M1 a M2 se bude věnovat architektuře Intel Xe-HPG.
EU chce (pořád) skenovat soukromé zprávy a fotografie. Návrh "Chat Control" by nařídil skenování všech soukromých digitálních komunikací, včetně šifrovaných zpráv a fotografií.
Byly publikovány fotografie a všechny videozáznamy z Python konference PyCon US 2025 proběhlé v květnu.
Společnost xAI a sociální síť X amerického miliardáře Elona Muska zažalovaly firmy Apple a OpenAI. Viní je z nezákonné konspirace s cílem potlačit konkurenci v oblasti umělé inteligence (AI).
Byla vydána nová verze 9.16 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
I když je všude receptů spousta, tak vesměs se strohým popisem, tj. bez popisu zkušeností, co a jak atd. To je i důvod, proč jsem tento zápisek sepsal. Recept od otce nemám, ale předpokládám, že to bude jeden z těch provařených receptů na netu. Já si vybral ten, do kterého nepatří vajíčka, protože životnost + slabá důvěra v kvalitu vajíček.
Recept na jednu dávku je :
Osobně vařím 4 dávky najednou a celé to zakončuji v 10l hrnci, takže :
I když se tomu říká domácí Baileys, tak to tak není, jelikož do Baileys patři whisky. Tzn., že pokud byste se chtěli držet názvu Baileys, měli byste použít místo rumu whisky.
Kupuji slazené salko a poté ho zkaramelizuji vařením. Vařím ve vroucí vodě 1h na jedné straně a 1h na druhé straně. Někdo tento proces urychluje vařením v papiňáku (údajně stačí 1h). Naposledy jsem vařil asi 22 salk najednou ve 25l hrnci. dost lidí, co dělá třeba krémy ze salka, říkají, že kupované zkaramelizované salko není tak dobré (krém nedrží, je moc tekutý, případně problémy s chutí atd.). V likéru je to asi jedno, ale i tak upřednostňuji vlastní variantu.
Až budeme mít salko připraveno a nebude horké, tak vyškrábáme plechovky do hrnce (plechovky nevyškrabáváme moc důkladně, abychom s nimi později mohli trávit trochu sladší chvilky) :
Ještě dodám, že dobře zkaramelizované salko by se nemělo ani hnout. Když je vychládlé, tak prostě nepoteče.
Mandlový je pro likér nejlepší, takže vařím čistě jen ten. Pudink se nesladí, salko je totiž sladké dost. V případě pudinku je zde ale jedna důležitá podmínka. Pudink musíme míchat tak dlouho, dokud nebude studený. Pokud bychom pudink odstavili a nechali vychladnout bez míchání, udělá se škraloup a i celková konzistence pudinku nebude jemná. Výsledkem by pak bylo, že by likér v sobě měl hrudky / pucky, kterých bychom se už nezbavili. Když chceme mít opravdu krémový likér bez jediného pucíku, musíme míchat pudink do studena. Já to dělám tak, že po uvaření pudinku ho přeleju do většího hrnce (větší plocha = rychleji chladne) a ten dám do dřezu napuštěného studenou vodou a míchám, dokud není úplně studený.
Vše nakonec dáme do jednoho velkého hrnce a mixujeme ponormým mixérem (nějakým kvalitnějším, aby se neupekl). Pudink přelévám do finálního hrnce přes sítko, abych se zbavil případných pucek, kdyby se nějaké vyskytly.
Až máme zmixováno, necháme likér odstát, aby se rozpustily nějaké nánosy v hrnci, které mixér nedokázal ze dna pobrat. Mezitím si připravíme lahve a vše si umyjeme. Takže nějakých 20min je ideálních. Lahve od rumu samozřejmě nemyjeme. Zbytky rumu v lahvi ničemu nevadí.
Následně si znovu trochu zamixujeme
a můžeme začít lahvovat. Osobně používám trychtýř a naběračku (UPDATE: ještě používám sítko, hlavně méně kvalitní salka mají v sobě nerozpuštěný cukr, který v lahvi opravdu nechcete mít). Výsledkem je cca 6l likéru a relativně čistý hrnec :
a takto vypadá cca 18l likéru:
Během roku si postupně kupuji rum v akci (79,-Kč/0,5l) i salko v akci (29,-Kč / plech). Když je tedy někde akce, tak koupím, hodím do sklepa a tam to může čekat do alelujá. Letos jsem to ale trochu přehnal, zbylo mi 18 lahví rumu :).
Likér hned po uvaření není tak moc dobrý, jako když se nechá pár dní naležet. Doporučuji tedy před požíváním na pár dní uskladnit do sklepa / spíže.
Rodina je velká, při Vánoční sešlosti dojde zároveň při obdarování cukrovím i obdarování lahví likéru. Ve finále na mně tedy ani nezbyde.
Zdar Max
Tiskni
Sdílej:
Nebude to vypadat valně-to mi věř-ale mixér z toho udělá mňamku jako trám...Nalij to do flašek-vyjde to na dvě půllitrovky.Přeju hezký pokec s kámoškama ;o))Ale třeba „BEYLIES“ se liší. Nebo „!!! MŇAMOZNÍ !!! BEJLÍS“. Muset trávit čas s těmihle zjevy, asi bych se taky dal na alkoholismus. Už z těch smajlíků se mi dělá nevolno.
Muset trávit čas s těmihle zjevy, asi bych se taky dal na alkoholismus. Už z těch smajlíků se mi dělá nevolno.Říká tlustý dědek s poníkem v avataru.
to jsou náhodou uplně supr smajlíky :D :D :D :D
vygenerovala sem jejich seznam hele :D :D
jako náhodou jeden vánoční sem v tom tvým linku našla hele :D :D :D :D
čekala sem teda link na grinche jako ;D
vaječňák jakože bez vaječnejch žloutků?? :O :O
proti gustu žádnej dyšputát ale jako ten pudink mi příde takovej divnej to už rači toxický vejce z polska ;D
Vaječný likér je něco diametrálně odlišného. Ale původní Baileys je taky docela splácanina:
The formulation of Bailey's was motivated partly by the availability of alcohol from a loss making distillery (part of International Distillers & Vintners, and likely W&A Gilbey) and a desire to use surplus cream from another business, Express Dairies, also owned by Grand Metropolitan resulting from the increased popularity of semi-skimmed milk. It included alcohol, cream and 'Nesquik' (the classic chocolate milk based powder drink) produced by Nestle; the initial formulation process took ~45 minutes.
Nepopírám, že slazená smetana/husté mléko je chutná (už jen evolučně: zdroj energie) a když se do toho přidá chlast, jde se z toho snadno ztřískat. Takže funkci to asi plní.
česneková pomazánkaNesmí chybět. Už jsem se i naučil na to dávat kousky mandarinky nebo hroznů.
Myslel jsem, že máme v kuchyni extrémně velké hrnce, ale největší má 4 litry.
blééééééééé fuj to je teda jako pěkně hnusný!!!!!!!!! už jenom samotný střeva jsou dost hnusný a musim se přemáhat abych to jakože snědla a ježíšek mohl přiletět ale už jako jenom z toho se mi pomalu obrací kufr. a ne tobě to je ještě málo tobě si do tý hnusný polívky musí pan kapr ještě vyhonit brčko!! si tě jako nedovedu přectavit jak sedíš u hezkýho vyzdobenýho vánočního stolu a ze svátečního talíře jako jíš rybí ejakulát :O :O :O :O
bys jako jed třeba slepičí polívku s kohoutím spermem nebo vepřo knedlo zelo s vomáčkou z prasečího?? hnus jako :'( :'(
Dále se jedí např. býčí koule jakožto vyhlášená specialita.To jsem nikdy nepřekonal. Měl jsem to jednou na zkoušku, chutná to podobně jako ostatní vnitřnosti (srdce, ledvinky), v chuti není žádný problém, ale pocitově fakt ne.
hnusný aspoň trošku míň ale vánoční pusu na pusu pod melím bych ti teda jako nedala :D :D
mamka tam vnitřnosti strká je to pěkně hnusný i když se máchaj ve dřezu ve vodě a vymejou se znich bobky. hnusnější ještě než ta kraví držkovka z kravích žalůdků blééé. ale jako škoda vyhodit játra (pozor jako na žlučník!!!!!) a z rybí dušičky je supr ozdobička když se pověsí k lustru a nechá usušit ;D
NEVHODNÉ PRO VEGANY!!! UŽ JE ${CURRENT_YEAR} EU TO ZAKÁŽE PROTOŽE TO JDE PROTI NÁBOŽENSTVÍ/DIKTÁTU UKŘIČENÉ MENŠINY
NEVHODNÉ PRO VEGANY!!! UŽ JE ${CURRENT_YEAR} EU TO ZAKÁŽE PROTOŽE TO JDE PROTI NÁBOŽENSTVÍ/DIKTÁTU UKŘIČENÉ MENŠINY
NEVHODNÉ PRO VEGANY!!! UŽ JE ${CURRENT_YEAR} EU TO ZAKÁŽE PROTOŽE TO JDE PROTI NÁBOŽENSTVÍ/DIKTÁTU UKŘIČENÉ MENŠINY
Počkejte až se vrátí Stopka z basy, ten vám to vytmaví...
náhodou je to normálně uplně supr :D :D
mi jenom jako vadí že to neni open source protože do rumu pudingu a salka nevidíš :'(