Multiplatformní emulátor terminálu Ghostty byl vydán ve verzi 1.2 (𝕏, Mastodon). Přehled novinek, vylepšení a nových efektů v poznámkách k vydání.
Byla vydána nová verze 4.5 (𝕏, Bluesky, Mastodon) multiplatformního open source herního enginu Godot (Wikipedie, GitHub). Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu.
Byla vydána verze 3.0 (Mastodon) nástroje pro záznam a sdílení terminálových sezení asciinema (GitHub). S novou verzí formátu záznamu asciicast v3, podporou live streamingu a především kompletním přepisem z Pythonu do Rustu.
Canonical oznámil, že bude podporovat a distribuovat toolkit NVIDIA CUDA (Wikipedie) v Ubuntu.
Tržní hodnota americké společnosti Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google, dnes poprvé překonala hranici tří bilionů dolarů (62,1 bilionu Kč). Alphabet se připojil k malé skupině společností, které tuto hranici pokořily. Jsou mezi nimi zatím americké firmy Nvidia, Microsoft a Apple.
Spojené státy a Čína dosáhly dohody ohledně pokračování populární čínské platformy pro sdílení krátkých videí TikTok v USA. V příspěvku na síti Truth Social to dnes naznačil americký prezident Donald Trump. Dosažení rámcové dohody o TikToku vzápětí oznámil americký ministr financí Scott Bessent, který v Madridu jedná s čínskými představiteli o vzájemných obchodních vztazích mezi USA a Čínou. Bessentova slova později potvrdila také čínská strana.
MKVToolNix, tj. sada nástrojů pro práci s formátem (medialnym kontajnerom) Matroska, byl vydán ve verzi 95.0. Podpora přehrávání formátu Matroska míří do Firefoxu [Bug 1422891, Technický popis]. Přehrávání lze již testovat ve Firefoxu Nightly.
Spolek OpenAlt zve příznivce otevřených řešení a přístupu na 211. sraz, který proběhne v pátek 19. září od 18:00 ve Studentském klubu U Kachničky na Fakultě informačních technologií Vysokého učení technického na adrese Božetěchova 2/1. Na srazu proběhne přednáška Jiřího Eischmanna o nové verzi prostředí GNOME 49. Nemáte-li možnost se zúčastnit osobně, přednáškový blok bude opět streamován živě na server VHSky.cz a následně i zpřístupněn záznam.
Microsoft se vyhnul pokutě od Evropské komise za zneužívání svého dominantního postavení na trhu v souvislosti s aplikací Teams. S komisí se dohodl na závazcích, které slíbil splnit. Unijní exekutivě se nelíbilo, že firma svazuje svůj nástroj pro chatování a videohovory Teams se sadou kancelářských programů Office. Microsoft nyní slíbil jasné oddělení aplikace od kancelářských nástrojů, jako jsou Word, Excel a Outlook. Na Microsoft si
… více »Samba (Wikipedie), svobodná implementace SMB a Active Directory, byla vydána ve verzi 4.23.0. Počínaje verzí Samba 4.23 jsou unixová rozšíření SMB3 ve výchozím nastavení povolena. Přidána byla podpora SMB3 přes QUIC. Nová utilita smb_prometheus_endpoint exportuje metriky ve formátu Prometheus.
I když je všude receptů spousta, tak vesměs se strohým popisem, tj. bez popisu zkušeností, co a jak atd. To je i důvod, proč jsem tento zápisek sepsal. Recept od otce nemám, ale předpokládám, že to bude jeden z těch provařených receptů na netu. Já si vybral ten, do kterého nepatří vajíčka, protože životnost + slabá důvěra v kvalitu vajíček.
Recept na jednu dávku je :
Osobně vařím 4 dávky najednou a celé to zakončuji v 10l hrnci, takže :
I když se tomu říká domácí Baileys, tak to tak není, jelikož do Baileys patři whisky. Tzn., že pokud byste se chtěli držet názvu Baileys, měli byste použít místo rumu whisky.
Kupuji slazené salko a poté ho zkaramelizuji vařením. Vařím ve vroucí vodě 1h na jedné straně a 1h na druhé straně. Někdo tento proces urychluje vařením v papiňáku (údajně stačí 1h). Naposledy jsem vařil asi 22 salk najednou ve 25l hrnci. dost lidí, co dělá třeba krémy ze salka, říkají, že kupované zkaramelizované salko není tak dobré (krém nedrží, je moc tekutý, případně problémy s chutí atd.). V likéru je to asi jedno, ale i tak upřednostňuji vlastní variantu.
Až budeme mít salko připraveno a nebude horké, tak vyškrábáme plechovky do hrnce (plechovky nevyškrabáváme moc důkladně, abychom s nimi později mohli trávit trochu sladší chvilky) :
Ještě dodám, že dobře zkaramelizované salko by se nemělo ani hnout. Když je vychládlé, tak prostě nepoteče.
Mandlový je pro likér nejlepší, takže vařím čistě jen ten. Pudink se nesladí, salko je totiž sladké dost. V případě pudinku je zde ale jedna důležitá podmínka. Pudink musíme míchat tak dlouho, dokud nebude studený. Pokud bychom pudink odstavili a nechali vychladnout bez míchání, udělá se škraloup a i celková konzistence pudinku nebude jemná. Výsledkem by pak bylo, že by likér v sobě měl hrudky / pucky, kterých bychom se už nezbavili. Když chceme mít opravdu krémový likér bez jediného pucíku, musíme míchat pudink do studena. Já to dělám tak, že po uvaření pudinku ho přeleju do většího hrnce (větší plocha = rychleji chladne) a ten dám do dřezu napuštěného studenou vodou a míchám, dokud není úplně studený.
Vše nakonec dáme do jednoho velkého hrnce a mixujeme ponormým mixérem (nějakým kvalitnějším, aby se neupekl). Pudink přelévám do finálního hrnce přes sítko, abych se zbavil případných pucek, kdyby se nějaké vyskytly.
Až máme zmixováno, necháme likér odstát, aby se rozpustily nějaké nánosy v hrnci, které mixér nedokázal ze dna pobrat. Mezitím si připravíme lahve a vše si umyjeme. Takže nějakých 20min je ideálních. Lahve od rumu samozřejmě nemyjeme. Zbytky rumu v lahvi ničemu nevadí.
Následně si znovu trochu zamixujeme
a můžeme začít lahvovat. Osobně používám trychtýř a naběračku (UPDATE: ještě používám sítko, hlavně méně kvalitní salka mají v sobě nerozpuštěný cukr, který v lahvi opravdu nechcete mít). Výsledkem je cca 6l likéru a relativně čistý hrnec :
a takto vypadá cca 18l likéru:
Během roku si postupně kupuji rum v akci (79,-Kč/0,5l) i salko v akci (29,-Kč / plech). Když je tedy někde akce, tak koupím, hodím do sklepa a tam to může čekat do alelujá. Letos jsem to ale trochu přehnal, zbylo mi 18 lahví rumu :).
Likér hned po uvaření není tak moc dobrý, jako když se nechá pár dní naležet. Doporučuji tedy před požíváním na pár dní uskladnit do sklepa / spíže.
Rodina je velká, při Vánoční sešlosti dojde zároveň při obdarování cukrovím i obdarování lahví likéru. Ve finále na mně tedy ani nezbyde.
Zdar Max
Tiskni
Sdílej:
Nebude to vypadat valně-to mi věř-ale mixér z toho udělá mňamku jako trám...Nalij to do flašek-vyjde to na dvě půllitrovky.Přeju hezký pokec s kámoškama ;o))Ale třeba „BEYLIES“ se liší. Nebo „!!! MŇAMOZNÍ !!! BEJLÍS“. Muset trávit čas s těmihle zjevy, asi bych se taky dal na alkoholismus. Už z těch smajlíků se mi dělá nevolno.
Muset trávit čas s těmihle zjevy, asi bych se taky dal na alkoholismus. Už z těch smajlíků se mi dělá nevolno.Říká tlustý dědek s poníkem v avataru.
to jsou náhodou uplně supr smajlíky :D :D :D :D
vygenerovala sem jejich seznam hele :D :D
jako náhodou jeden vánoční sem v tom tvým linku našla hele :D :D :D :D
čekala sem teda link na grinche jako ;D
vaječňák jakože bez vaječnejch žloutků?? :O :O
proti gustu žádnej dyšputát ale jako ten pudink mi příde takovej divnej to už rači toxický vejce z polska ;D
Vaječný likér je něco diametrálně odlišného. Ale původní Baileys je taky docela splácanina:
The formulation of Bailey's was motivated partly by the availability of alcohol from a loss making distillery (part of International Distillers & Vintners, and likely W&A Gilbey) and a desire to use surplus cream from another business, Express Dairies, also owned by Grand Metropolitan resulting from the increased popularity of semi-skimmed milk. It included alcohol, cream and 'Nesquik' (the classic chocolate milk based powder drink) produced by Nestle; the initial formulation process took ~45 minutes.
Nepopírám, že slazená smetana/husté mléko je chutná (už jen evolučně: zdroj energie) a když se do toho přidá chlast, jde se z toho snadno ztřískat. Takže funkci to asi plní.
česneková pomazánkaNesmí chybět. Už jsem se i naučil na to dávat kousky mandarinky nebo hroznů.
Myslel jsem, že máme v kuchyni extrémně velké hrnce, ale největší má 4 litry.
blééééééééé fuj to je teda jako pěkně hnusný!!!!!!!!! už jenom samotný střeva jsou dost hnusný a musim se přemáhat abych to jakože snědla a ježíšek mohl přiletět ale už jako jenom z toho se mi pomalu obrací kufr. a ne tobě to je ještě málo tobě si do tý hnusný polívky musí pan kapr ještě vyhonit brčko!! si tě jako nedovedu přectavit jak sedíš u hezkýho vyzdobenýho vánočního stolu a ze svátečního talíře jako jíš rybí ejakulát :O :O :O :O
bys jako jed třeba slepičí polívku s kohoutím spermem nebo vepřo knedlo zelo s vomáčkou z prasečího?? hnus jako :'( :'(
Dále se jedí např. býčí koule jakožto vyhlášená specialita.To jsem nikdy nepřekonal. Měl jsem to jednou na zkoušku, chutná to podobně jako ostatní vnitřnosti (srdce, ledvinky), v chuti není žádný problém, ale pocitově fakt ne.
hnusný aspoň trošku míň ale vánoční pusu na pusu pod melím bych ti teda jako nedala :D :D
mamka tam vnitřnosti strká je to pěkně hnusný i když se máchaj ve dřezu ve vodě a vymejou se znich bobky. hnusnější ještě než ta kraví držkovka z kravích žalůdků blééé. ale jako škoda vyhodit játra (pozor jako na žlučník!!!!!) a z rybí dušičky je supr ozdobička když se pověsí k lustru a nechá usušit ;D
NEVHODNÉ PRO VEGANY!!! UŽ JE ${CURRENT_YEAR} EU TO ZAKÁŽE PROTOŽE TO JDE PROTI NÁBOŽENSTVÍ/DIKTÁTU UKŘIČENÉ MENŠINY
NEVHODNÉ PRO VEGANY!!! UŽ JE ${CURRENT_YEAR} EU TO ZAKÁŽE PROTOŽE TO JDE PROTI NÁBOŽENSTVÍ/DIKTÁTU UKŘIČENÉ MENŠINY
NEVHODNÉ PRO VEGANY!!! UŽ JE ${CURRENT_YEAR} EU TO ZAKÁŽE PROTOŽE TO JDE PROTI NÁBOŽENSTVÍ/DIKTÁTU UKŘIČENÉ MENŠINY
Počkejte až se vrátí Stopka z basy, ten vám to vytmaví...
náhodou je to normálně uplně supr :D :D
mi jenom jako vadí že to neni open source protože do rumu pudingu a salka nevidíš :'(