abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 789 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?

    7.2.2022 09:48 | Přečteno: 2755× | plky | poslední úprava: 7.2.2022 15:10

    Cílem zápisku není snaha dělat nějakou recenzi, spíše sdělit jen subjektivní dojmy.

    Začalo to Citronem

    Střet s moderními technologiemi začal Citroenem Berlingo, verze holobyt. Prostě nové firemní auto na servisní činnosti apod. Když jsem s ním jel poprvé, tak na mě pořád něco blikalo, nějaký warning. Než jsem se stačil podívat, vždy zmizel. Bylo to silně rušivé. Jel jsem tedy s jedním okem na displeji, abych viděl, co to bleje. Jo, pokaždé, když mě někdo předjel, tak to blilo něco o nebezpečné vzdálenosti.

    Pak jsem si při cestě říkal, že to nějak plave, nedobře to drží stopu atd. Ve zúžení (žluté pruhy) to tak zaplavalo, až jsem se lekl, bylo to divné a vytvořilo to lehce nebezpečnou situaci. A pak jsem si všiml, že opět něco svítí vpravo dole v rohu na displeji. Ano, opět jsem tomu musel věnovat nadmíru pozornosti, abych zjistil, že je to kontrola jízdy v pruhu. To plavání tedy nebylo plavání, ale auto mi točilo koly pod rukama.

    Obě tyto věci mi přišly nedobře seřízené a hlídání pruhů né moc spolehlivé :-/. Navíc člověk musí počítat s tím, že to bude neustále přetlačovat na užších cestách, kde musí jet blíže u krajnice kvůli protijedoucím vozům. Stejně jako start/stop jde toto vypnout na ovládacím panel a doteď nevím, zda to má jako bezpečnostní fce přínos, nebo spíše zápor :-/.

    Co mi přišlo zajímavé, byla detekce dopravních značek. I tento holobyt ukazoval na displeji značku, kolem které auto projelo. Pokud tedy v úseku bylo omezení na 70km/h, tak po projetí kolem této značky se na displeji zobrazila dopravní značka 70km/h. Píši, že to bylo zajímavé, ale pro mě osobně neužitečné.


    Oktávka 1.5, 110kW, Style, 2020

    Auto jsem měl v servisu, servisák nemocný, Vánoce na krku. Tak jsem si řekl, že si udělám dobře a trochu si ty Vánoce okořením. Přemýšlel jsem, že si půjčím Bentley, ale nakonec jsem si řekl, že začnu z lehka. Našel jsem si půjčovnu aut, sjel recenze, faq, ceny, vozový park a šel jsem do toho.

    Původně jsem chtěl Oktávku v naftě, asi 85kW, ale Vánoce, tak mi nabídli dražší béňo, které ale nakonec také neměli, tak mi dali za stejnou cenu béňo, ale ve výbavě style. Což pro mě reálně znamenalo několik věcí navíc. Lepší infotainment, adaptabilní tempomat a led světla.

    První školení při předávání auta bylo, jak se vypíná Start/Stop systém a jak se vypíná Asistant :).


    Adaptabilní tempomat

    Auto jsem měl půjčeno 6 dní, najel jsem kolem 1000km, převážně po poloprázdné dálnici, takže pro tempomat ideální. Z 800km mi tempomat nefungoval asi 200km. Stačilo lehce deštivé počasí, auto vyhodilo něco o špinavém sensoru a konec. Tempomat nešel přepnout na verzi "hlupák", takže jsem musel jet bez něj.

    Co je ale horší, když fungoval, tak nefungoval dobře. Pokud jsem předjížděl kamiony na dálnici, která se lehce stáčela doleva, tak to bylo tak 50:50, že to auto začne v tom levém pruhu nečekaně brzdit. Zřejmě ty kamiony v pravém pruhu vyhodnotilo jako překážku. Tvl. poloprázdná dálnice (protože Vánoce), co víc si přát a ani tam to prostě nefunguje spolehlivě :-/.

    Každopádně už vím, proč když jsem s někým předjížděl na dálnici auta v pravém pruhu, tak ten někdo přede mnou začal nesmyslně brzdit. Nikdy jsem to nechápal, teď už to vím. Nebyl to špatný řidič, jen měl auto s podobně nespolehlivým adaptabilním tempomatem.


    Blinkry

    Co jsem ale nemohl překousnout, to jsou blinkry. Fakt nechápu, který magor navrhnul, že blinkry na zpětných mají blikat řidičovi do očí? Od nějakého roku jsou blinkry na zpětných přetažený až k zrcátku. Pokud jedu v noci a chci se zařadit zpět do pravého pruhu, tak když mám spuštěný blinkr a kouknu se do zrcátka, tak mi bliká ze tmy přímo do očí. Není to oslňující, je to jen silně rušivé. Někteří majitelé to prý řeší tak, že ten malý půlcentimetr přelepují elektrikářskou páskou.


    Efekt dálkových světel

    Pokud jsem si přepnul na dálkový světla, tak né, oni se dálkáče prostě nerozsvítí. Oni musí rozsvítit jen proužek rovně a pak zahájí postupný rozsvěcování do stran jako efekt. Tj. je to efekt rozestupu. Když jedu v noci, tak opravdu nemám čas, až to ten efekt doputuje do stran. Když zapnu dálkáč, tak chci hned vidět nejen to, co je přede mnou, ale i co je u krajnice, případně za ní. Občas se mi stalo, že jsem ten efekt nějak přeskočil, nebo urychlil. Asi to nějak jde, dál už jsem po tom nepátral. Každopádně ve výchozím nastavení čekat, až mi doběhne nějaký dementní efekt, to je úlet. Pokud někoho zajímá časová délka efektu, bavíme se tak o cca 1,5s. Neměřil jsem to, ale pocitově mi to přišlo jako věčnost.


    Laura

    Tak zkusil jsem si s ní popovídat. Nejdřív jsem jí říkal "Alexo" a ta potvora nereagovala :). Až pak jsem tedy provedl korekci jména. Vesměs mi to přišlo o ničem. Zkoušel jsem si s tím ladit rádio a trochu povídat. Celkem pěkná blbůstka :).


    Strach z absence knoflíků

    Měl jsem strach, jak budu ovládat větrání, teplotu a další věci bez knoflíků. Škodovky totiž odstranily knoflíky a přešly na dotykový displej. Myslím, že jedině Superb ještě jede knoflíčky. Každopádně musím říci, že ač počasí bylo značně proměnlivé, tak nebyl problém, na větráčky jsem nemusel sáhnout, stačilo nastavit teplotu a auto si to vše řídilo samo a fungovalo to spolehlivě. Během cesty jsem tedy neměl nijak potřebu řešit dotykový displej.


    Hlídání pruhů

    Oktávka se chovala korektněji, oproti tomu Citronovi úplně jiný level. Nicméně i tak mi to hlídání pruhů nějak nepřirostlo k srdci. Problém na úzkých cestách samozřejmě byl také. Prostě jedete po úzké cestě, proti vám auto, tak se přiblížíte ke krajnici a ono vás to chce znovu natlačit blíž ke středu vozovky. Jinými slovy, možná to někoho zachrání v případě mikrospánku, ale ve všech ostatních případech je to jen k zlosti.


    Tachometr

    Překvapila mě přesnost. Ze starších aut jsem byl zvyklý, že tachometr ukazoval většinou +10%, takže na starších autech 138km/h na dálnici a pořád jsem byl podle GPS v limitu. Na Oktávce to je max +3km/h.


    Celkové dojmy

    Kromě těch několika věcí jsem byl s autem spokojen. Sedělo se v něm dobře, i celkem rozumně jelo a dobře to sedělo na silnici. Na můj vkus to bylo ale i tak málo výkonné. Taktéž jsem zvyklý na lepší boční vedení u sedaček (to asi u Škody pokrývá nějaká výbava sport, nebo jak tomu říkají). Celkově vzato, měl jsem asi ze začátku přehnaná očekávání a o to více mě to pak zklamalo. Spotřebu jsem měl dlouhodobě asi 6,7l s tím, že jsem zkoušel na dálnici i eco režim (to pak opravdu nejede :)).


    Závěr

    Čekal jsem, že u Oktávky budou některé systémy fungovat mnohem spolehlivěji. Třeba u Tesly někteří pozorují fantomové brždění (brždění bez zjevných příčin), to Oktávka nemá, u ní to není fantomové, protože víme, za jakých situacích to dělá, a dělá to často :-/.

    Vesměs nemám moc zkušeností s novými auty, takže ani nevím, jak si na tom stojí konkurence (Audi, bmw, Ford...) a jak moc se liší funkčnost čidel a tempomatu Oktávka vs Superb.

    Máte někdo také nějaké takové smíšené pocity, nebo jaký názor máte na zmíněné připomínky?

    Zdar Max

    PS: Auto ještě nemám a blíží se nutnost pár dalších cest, tak co bych si asi tak měl půjčit tentorkát? Máte někdo nějaký tip? Přemýšlím, že si na víkend tentokrát půjčím Teslu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.2.2022 10:31 koffryně
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Tempomat je v pohodě, pokud bys chtěl, aby ti fungoval i ve sračkoidním počasí, tak si musíš připlatit za vyhřívanej radar.

    A zbytek problémů s blinkrem a matrix dálkovejma ti vyřeší oční doktor.

    S Bentely si nepomůžeš.

    Evropská nabídka masové produkce je bídná. Můj socka tip pro tento rok je nová Kia Sorento, pro dobrodruhy SsangYong Rexton. Nesocka tip E-tron. A samozřejmě stálice 911.
    Max avatar 7.2.2022 10:38 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Jak vyřeší oční doktor to, že dálkový světla nesvítí hned, ale až po nějakém čase?
    Jak vyřeší vyhřívaný radar to, že to náhodně brzdí ve volným pruhu?
    Apropo, vyhřívaný radar už dělají? Já jen, že jsem zaznamenal diskusi o tom, proč ty radary nejsou vyhřívaný.
    Jinak jsem měl zato, že vyhřívaný radar pomůže v případě námrazy, v případě deště asi ne, ne?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    9.2.2022 08:55 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Vyhrivanej radar si jednak muzes udelat sam (proste das dokola topnej kabel) a druhak ti to hovno pomuze. Ten radar je na 2,4GHz ... takze je zavislej na pocasi presne stejne jako wifi. Ten SW si vyhodnocuje jak moc sumu mas v tech odrazech, a kdyz jich je moc, tak se vypne.

    Jinak sem tu uz psal - ford, vidi to prekazky kde zadny nejsou (typicky dilatace na mostech, pokud je to dokopecka). Na muj vkus to musel programovat imbecilni retard, protoze i kdyz to auto pred sebou vidi, tak to uplne zbytecne jede naplno az do cca 30m vzdalenosti a pak to pomerne razatne slapne na brzdy, misto aby to proste nechal dojet na volnobeh.

    Co se zatacek tejce, tak kdyz je utazena, tak to vidi auta ve vedlejsim pruhu = musis mit nohu na plynu, jinak brzdi. Takova klasika jsou dalnicni sjezdy.

    Co to prozmenu nevidi, jsou cyklisti a babetysti.

    BTW: Ve fordu z toho blbomat udelat jde, ale je to asi v 5ty urovni menu a pochopitelne si nepamatujes kde zrovna, takze to znamena trebas 5 minut misto na silnici cumet na ty menicka a stelovat to.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    9.2.2022 15:15 Jimmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Zlatá Toyota. Na přepnutí tempomatu na hlupáka stačí držet tlačítko tempomatu 1,5s (používá žena, mě vyhovuje adaptivní).

    Obdobně držení pruhu. Reálně použitelné pouze na dálnici a je nutné to tlačítkem zapnout. Tedy zapnu to pouze tam kde vidím že to má smysl a jinde se s autem nemusím přetahovat.

    Překročení rychlosti to pouze zobrazí malou značkou na HUD nebo displeji za volantem ale nijak to nepípá či jinak neotravuje.

    7.2.2022 13:48 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Nesocka tip E-tron.
    Zajímavé, to je asi první (elektro) SUV co vidim, které na poměry SUV nevypadá úplně příšerně a má kufr adekvátní k velikosti auta. Nicméně tu cenu (2 mega) bych si asi fakt odůvodnit nedokázal ani sám před sebou, to je moc i na elektroauto, a furt mi to přijde trochu přerostlé. Velikost á la oktávka kombi bych viděl jako strop. Elektrifikace auta by mohla být příležitost přejít na o něco menší auto. Ale pořád nevim, co by to mělo být. Možná nějaká Kona nebo tak něco, těžko říct. Uvidíme asi, jak se nabídka vyvine, kdyžtak sdílejte tipy...
    7.2.2022 11:17 Alonso
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Chce to japonce - Toyotka, Subaru, Mazdicka nebo Mitsubisak. Zadne novinky, strizliva ergonomie (10 let za opicema, ale to je dobre!) a porad to ma nejake cudliky co nahmatas i poslepu. Adaptivni tempomaty se daji obvykle prepnout do neadaptive mode jednim (hardwerovym) cudlikem. Dalkova svetla jsou dalkova bez disco efektu :)

    Pozor na kvazijaponce jako Suzuki ci Nissan, tam je pod kapotou jiz evropa a neni to moc ono.
    Max avatar 7.2.2022 11:30 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Toyotu má kolega (a nedávno na ní přešel další kolega). Tam je to také vtipné, i u druhého modelu mu pípají čidla v koloně za deště. Prostě popojíždí v koloně, prší a když zastaví, tak se mu rozpípá palubovka, protože ta voda se nahrne dopředu a zaterasí čidla, která si pak myslí, že je tam překážka.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    randy avatar 9.2.2022 08:22 randy | skóre: 21 | Hviezdoslavov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Mam 8 rocnu Toyotu Auris TS a so snimacmi som mal problem len ked na aute bola 1 cm vrstva ladu :D Inac funguju perfektne. Teraz som mal pozicanu novu Toyoutu Corollu Hybrid zo servisu a adaptivny tempomat, kontrola jazdnych pruhov (+ tocenie volantom) su proste spica. Jo, a vsetky otravne veci, napr pipajuce snimace, ak som blizko pri aute v kolone, su uz minulost - da sa to potvrdit ok tlacitkom alebo sa to same vypne po par sekundach, ked sa auto nehybe. Fakt mnam. Jedine, co ma odradza od kupy, je kombinacia analogovych ruciciek so 7" displayom. :D Proste musi tam byt uz display. A este to pozicane auto nemalo smart entry :D To moj 8 rocny vrak ma a bez toho uz neviem zit.
    R>
    9.2.2022 15:21 Jimmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Mám Corollu Hybrid a snímače si stěžují pouze když je auto olepené sněhem či ledem. Reálně jsem zažil pouze na horách při delším pobytu. Při dešti nikdy. Kombinace analogových ručiček se 7" displajem mě nijak neuráží, stejně většinou koukám na HUD. Hlavně vše důležité je na tlačítka (vyhříváni volatu, sedaček, oken, klima) a zároveň hlavní displej je dotykový, takže mapu lze zoomnout prsty a tak.
    9.2.2022 08:58 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    To ti fakt nepomuze. Protoze to co popisoval Max, a jeste dalsi ficury (napriklad ze pred nastartovanim budes muset dejchat, jinak auto nepojede) je od letoska (tusim kveten) povine v cely EU. Leda ze by sis to auto koupil nekde mimo unii.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    7.2.2022 11:53 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Měl jsem strach, jak budu ovládat větrání, teplotu a další věci bez knoflíků. Škodovky totiž odstranily knoflíky a přešly na dotykový displej.

    Tuhle hovadinu dělají všichni a nejenom v autech. Místo toho, abyste na funkci, kterou potřebujete mít po ruce a potřebujete ji obsloužit bez nějakého většího přemýšlení (máte koukat před sebe), měl vyhrazený ovládací prvek, tak místo toho musíte matlat po displeji. Ale je to cool a vyjde to levnějc, protože nepotřebujete koupit přepínač/potenciometr/whatever
    Quando omni flunkus moritati
    Max avatar 7.2.2022 11:56 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Ale je pravda, že jsem nezkoušel hlasové ovládání pro ventilátory, asi to půjde ovládat hlasem a netřeba patlat. Problém je, že i u toho hlasového ovládání radia jsem neměl 100% úspěšnost.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    7.2.2022 14:37 Jenda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Myjte si ruce a nebudete nic patlat. Dotykáče nejsou pro prasátka.
    8.2.2022 09:37 nadtržítko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    S takym farem nejezdis sam. Mas vedle slicnou spolujezdkyni s apple hadrikem v ruce co ti ho vylesti i behem jizdy.
    Max avatar 8.2.2022 10:39 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Patlafoun, patlací diplay apod., to jsou fráze, které v češtině označují dotykové ovládání. Dnes už nutně nemusí znamenat, že to je automaticky špinavé, protože plochy dotyku se vyvíjejí a není to už tak náchylné jako dříve, hlavně na nich ani už není opticky tolik ty prsty vidět.
    Každopádně umyté ruce v dnešní době z velké části neovlivní to, zda ten display bude čistý, nebo ne. To většinou ovlivňují jiné faktory jako pocení, druh potu, to zda někdo používá krémy na ruce apod.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    8.2.2022 12:10 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Jsem si vzpomnel, na nejake predstavovani Model 3, kde byly fotky interieru. Druhe co mne prastilo do oci byl tablet, ktery vypadal jak jidelni tac z Automatu Koruna.
    9.2.2022 09:05 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    I kdybys 100% uspesnost mel, tak vysvelit ty kokotine co chces udelat, je akce na asi tak 5 kroku, za to dobu to tlacitko nebo tocitko pouzijes asi tak 100x.

    Nevim jak v autech cos testoval, ale v tom fordu je to vlastne menu, ktery si idealne opet musis cely pamatovat, a ty mu prerikavas ty polozky. Takze trebas zmenit nastaveni teploty = nejdriv musis auto "oslovit", aby jako pochopilo, ze mu neco chces, pak mu reknes ze teplota a pak kolik stupnu. A pokazdy musis tak 5s pockat, nez ti potvrdi, ze pochopil. Zcehoz tak 30% prikazu musis zopakovat, protoze nepochopil.

    Coz vede k tomu, ze v 99% reknes neco na tema "bez do pice" a auto vykona zcela nahodnou cinnost.

    ---

    Dete stim guuglem dopice!
    7.2.2022 12:22 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Na offroad starou poctivou atmosferickou ameriku. Na bezne jezdeni japonec. Skodovka nee.
    Max avatar 7.2.2022 12:44 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Tak já mám teď Alfa Romeo Crosswagon Q4 (přes 4 roky) a tento typ auta mi vyhovuje. Vím, že příště už nechci mít 110kW/150 koní, ale více (a u 4x4 chci zůstat). Teď jej mám u známého v servisu, páč původní Ital byl asi od moře, bo co, ale je to trochu více zrezlé, než by bylo zdrávo. Bohužel se to se servisem trochu protáhlo, to jsou ty rodinné kšefty.
    Ještě v době bez prostředků jsem jezdil s jedním člověkem, co měl Chrysler 300C v kombíku, myslím, že to byl 3l diesel. Fakt moc pěkný auto a u nás ani moc nestojí. Každopádně zatím náhradu Alfy neplánuju, to až za 4 roky. Teď řeším jen to, co si zase půjčit a udělat si tak exkurzi po dnešním trhu nových aut.
    Zároveň mě zajímá, jak jsou na tom ostatní vendoři s podobnými věcmi, které se mi na Oktávce nelíbily.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    7.2.2022 13:33 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Alfa Romeo Crosswagon Q4 (přes 4 roky) a tento typ auta mi vyhovuje
    Na bezne jezdeni proc ne.
    Vím, že příště už nechci mít 110kW/150 koní, ale více (a u 4x4 chci zůstat).
    Ctyrkolka se hodi vzdycky. A ano, vykonu neni nikdy dost. ;-)
    Ještě v době bez prostředků jsem jezdil s jedním člověkem, co měl Chrysler 300C v kombíku, myslím, že to byl 3l diesel. Fakt moc pěkný auto a u nás ani moc nestojí
    +1 Spousta lidi si rika, jak jsou ty ameriky drahe, a ono to pri tom vubec neni pravda. Kdyz rikam kamaradum, za kolik jsem si poridil svuj dodge, tak mi vetsinou neveri.

    7.2.2022 13:55 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Slyšel jsem, že mají drahý a méně dostupný servis, ale nevim, jestli to je pravda a servis pojízdních topení (aut se spalovacím "motorem") je drahý / náročný z principu, takže možná na tom až tak nesejde...
    7.2.2022 14:44 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Slyšel jsem, že mají drahý a méně dostupný servis
    Myslis americke znacky? Jiste je mene "tovarnich originalnich " servisu, ale neni problem najit slusny servis, ktery je ochoten pracovat na aute. Ceny dilu i prace jsou podle mne srovnatelne s evropskymi znackami. Dluzno dodat, ze ameriky potrebuji servisu v prumeru mene nez evropska auta. ;-)
    servis pojízdních topení (aut se spalovacím "motorem") je drahý / náročný z principu, takže možná na tom až tak nesejde
    Drahy z principu? Spousta veci je u obou druhu aut totozna, ergo maji stejny servis. Elektromotor jiste takovy servis nevyzaduje, ale toto je vyvazeno malou zivotnosti baterie a vysokymi naklady na jeji vymenu. Take dluzno dodat dojezd. Nevim jak ty, ale mne by nebavilo starnout pri nabijeni meho vozidla. :-)
    7.2.2022 13:11 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    offroad mas dobre, ale na bezne jezdeni dnes uz jedine teslu
    7.2.2022 13:29 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    a teslu v nvidii nebo teslu v AMD?
    7.2.2022 13:51 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Má na mysli Teslu Sonet Duo samozřejmě...
    7.2.2022 13:35 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Ja se dostatecne vyblbl na autodromu na pouti jako dite. Dnes jiz blbnout nepotrebuji. ;-) Ale proti gustu nic. S teslou moc zkusenosti nemam. Jen vim, ze ma velke zrychleni. Proc ne? Pro mne ale ne. Auto ma smrdet, kourit a poradne rvat. A dalsi vec, ze z tesly kolibac psotnik nechytne...
    7.2.2022 14:38 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    na kolibacuv psotnik a rvani mi bohate staci ten offroad a motorka :)
    7.2.2022 14:44 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    To je pravda. Na kolibacuv psotnik to stacit bude ;-)
    7.2.2022 15:47 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Všechno tohle bývá dnes problém i u spalovacích motorů. Proto existují triky (life hacks):
    Auto ma smrdet
    Stačí lahvička odpovídající tekutiny.
    kourit
    Musíš brzdit smykem.
    a poradne rvat.
    Ok, tady asi bude muset zapůsobit trh. Až bude poptávka, bude v příplatkové výbavě i kvalitní venkovní reproduktor. Koneckonců, spousta modelů už dávno má speciální součástku která výrazně zesiluje hluk motoru (konkrétně vím že Subaru Impreza to mívala už před dvaceti lety).
    7.2.2022 15:54 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Ja ti nevim. U poradneho atmosferickeho benzinu zadne hacky nepotrebuji, jelikoz toto resi motor sam o sobe. ;-)
    7.2.2022 18:35 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Tak teď ses odkopal! Půjč si někde nějakého sporťáka a uvidíš. SUV se skutečně nepočítá!

    A nebo si nech někde vytunit auto na extra hluk a extra saze. I když v Evropě to není moc legální, ale v USA to docela frčí / protože udělat z chodců kominíky je lepší demostrace politického názoru než třeba samolepka.

    Ale to jen tak kdyby sis myslel že jsi nějak originální. Nejsi, a jsou stovky ba tisíce lidí kteří skutečně svoje peníze obětovali.
    7.2.2022 19:53 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Odkopal ses ty. Muj osmivalec opravdu zadne hacky zvysujici hluk nepotrebuje. :-D
    8.2.2022 09:36 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Zapomněl jsem smajlík :-) Ale každopádně platí, že pokud tvůj osmiválec není veterán nebo ho nemáš extra rozštelovaný, tak žádný ohlušující kravál nedělá.
    8.2.2022 09:57 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Pozadovana mira hluku je patrne indivudualni. Muj hemi je se sebou spokojeny :-D Nemuze byt rec o ohlusujicim kravalu. Hezky si brumla a v otackach umi dat najevo, kdo je na silnici panem.
    vlk avatar 13.2.2022 20:41 vlk | skóre: 23 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Atmosfericka V8 po nastartovani zneje ako krasny symfonicky koncert, no po zoslapnuti plynu sa to hned zmeni v hard rock. Totot s elektroautami uz nezazijeme. A nech je tam jaky chce reprak v podvozku.
    You don't exist, Go away !
    14.2.2022 09:08 Jirkaehm | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Mno já nevím, já mam problém když sednu z EV do čehokoliv jiného. Auta na mrtvé dinosaury prostě akorát řvou a vůbec nejedou (jakékoliv motorizace, ty výkonnější akorát více řvou). Nehledě na nečekaně dlouhou prodlevu mezi stisknutím plynu a tím než se začne opravdu něco dít (kdo nejezdil delší čas s EV tuto větu nepochopí).

    Soused má osmiválec na obrovském pickupu, když pominu že tím, že nastartuje vzbudí všechny v ulici, tak jediné na co je to dobré je sledování. I přes zavřená okna poznám kdy odjíždí a přijíždí domů...

    Navíc nevím proč, ale po zdražení PHM teď jezdí raději dodávkou...
    PepaSFI avatar 7.2.2022 17:41 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    v Tesle S jsem jel kousek jako pasažér a zrychlení to má. Vpodstatě se dá říct že třeba dálniční připojováky řešíš obráceně, nečekáš na mezeru na zařazení ale doženeš si mezeru která před chvílí šla kolem. No a teď co s tím. Párkrát si zamachruješ. Opravdu užitečný to bude málokdy, nejspíš nikdy.Na to abych trochu svižně zmizel z křižovatky není potřeba obludný výkon ale stav mysli.

    Nemyslím si že auto nutně musí smrdět, kouřit a řvát. Spíš jsem zastáncem pravidla "nikdo na tebe není zvědavej". Jo, zvuk k tomu trošku patří ale hlavní je aby mě to bavilo. Dnešní auta se dostávají do nepochopitelné schízy. Motor běží tiše, no tak k tomu dáme kraválovej generátor. Vlastně jsem nepotkal nikoho komu by se ty zvuky líbily. Spíš to chtěl každý vypnout a ono to taky někdy nejde. Elektromobily jsou tiché. Príma, ubyde hluk ve městech. Jenže někdo vymyslel, že co když to způsobí nehody chodců? Tak tam přidáme bezpečnostní kravál. A taky se u některých EV ukazuje, že výrobci asi šetří na odhlučnění, když tam ten motor nevrčí a o to víc je tam hluk od kol. Což je obzvlášť patrné na našich špatných a svérázně udržovaných silnicích.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    7.2.2022 19:47 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    V Tesle S jsem jel kousek jako pasažér a zrychlení to má.
    Samozřejmě, je v tom elektromotor, ten táhne vocpodu líp než cokoliv spalovacího.
    Párkrát si zamachruješ. Opravdu užitečný to bude málokdy, nejspíš nikdy.
    Vám nepřijde užitečné mít možnost se při dodržení ustanovení o přednosti v jízdě zařadit do provozu? To máte malou fantazii, nebo "si ten za váma počká"?

    Nevýhoda toho zrychlení je v tom, že lidi zvyklí na benzín/naftu mají větší šance nabourat při rozjíždění na křižovatce toho před sebou. (Což AFAIK pojišťovny zatím nereflektovaly v ceně povinného ručení, protože by to nebylo populární.)
    Jenže někdo vymyslel, že co když to způsobí nehody chodců?
    Já bych místo toho zavedl, že před elektroautem musí jít někdo s červeným praporkem. I na dálnici, co kdyby náhodou někdo šel kolem. Samozřejmě majitel takového vozu musí sehnat někoho, kdo na té dálnici před ním půjde rychlostí 80km/h, jinak by na dálnici nesměl.
    Quando omni flunkus moritati
    7.2.2022 19:59 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Jenže někdo vymyslel, že co když to způsobí nehody chodců?
    Já bych místo toho zavedl, že před elektroautem musí jít někdo s červeným praporkem. I na dálnici, co kdyby náhodou někdo šel kolem. Samozřejmě majitel takového vozu musí sehnat někoho, kdo na té dálnici před ním půjde rychlostí 80km/h, jinak by na dálnici nesměl.
    Demagogii stranou, tohle je realny problem treba pro slepce - ti se jinak nez zvukem orientovat nemohou a valivy sum pneumatik v mestskem hluku snadno zanikne.
    8.2.2022 09:59 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    A ted si vezmi, jak je tichy spravny eurosoudruh na (elektro) kolobezce. To je pro slepce jeste vetsi riziko nez valici se tesla.
    8.2.2022 11:25 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Asi si děláš srandu, ale v zásadě máš pravdu - proto taky některý města po pár incidentech začaly ty koloběžky banovat...
    PepaSFI avatar 8.2.2022 15:15 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    jenže problém nebyl v tichosti ale v debilitě těch uživatelů. Podobně se řešily ty segway. Lidi dostali do ruky nebetyčnou pičovinu a světe div se, začali se chovat jak debilové. A policajti s tím nedokázali nic dělat.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    JiK avatar 8.2.2022 19:33 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Asi si děláš srandu, ale v zásadě máš pravdu - proto taky některý města po pár incidentech začaly ty koloběžky banovat...
    Predpokladam, ze je zakazuji ta stejna mesta, ktera je predtim z dani stedre zadotovala...a blabolila pri tom o cirkularni ekonomice, uhlikove stope a zelene budoucnosti....

    Miliony v prdeli, kupy toxickeho odpadu z baterek, ktere vydrzely tak 2 roky, hnusne vraky kolobezek vsude...ale strana si to prala, a kralici nadsene souhlasili....vzdyt kdo by byl proti pokroku...a to vse pro to aby se par rudozelenych aktivistu citilo chvili dobre...nebylo by pro lidi i prirodu lacinejsi zaplatit jim permanentku do bordelu nebo vyhlidkovy let vrtulnikem jako za pinocheta?

    Ale v pohode, lidi jsou prilis zbabeli, nez aby se vzbourili, prilis predposrani. 2 roky nam ukazaly, ze si nechaji libit cokoli, jakykoli nesmysl. Nepovstanou ani kdyz jim zdrazis benzin na 50 korun za litr, ani kdyz budou kupovat ceskou elektrinu 3x draz pres nemeckou burzu, ani kdyz jim eurosoudruzi zaridi zimu a hlad, budou jen drzet huby a slapat brazdu...Sikanovat takovy material zvladne kazdy idiot, dokonce i humanitni intelektual...
    9.2.2022 00:25 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Miliony v prdeli, kupy toxickeho odpadu z baterek, ktere vydrzely tak 2 roky, hnusne vraky kolobezek vsude...ale strana si to prala, a kralici nadsene souhlasili....
    Dokaž, že jsem někde podporoval elektrický koloběžky, nedejbože městem financovaný.

    Jinak mimochodem, z nás dvou jsi to byl ty, kdo se přestěhoval do země, kde vládnou 150 let 2 politické strany.
    Ale v pohode, lidi jsou prilis zbabeli, nez aby se vzbourili, prilis predposrani. 2 roky nam ukazaly, ze si nechaji libit cokoli, jakykoli nesmysl. Nepovstanou ani kdyz jim zdrazis benzin na 50 korun za litr, ani kdyz budou kupovat ceskou elektrinu 3x draz pres nemeckou burzu, ani kdyz jim eurosoudruzi zaridi zimu a hlad, budou jen drzet huby a slapat brazdu...Sikanovat takovy material zvladne kazdy idiot, dokonce i humanitni intelektual...
    Tebe to musí hodně štvát, co, že lidi nedělají to, co bys chtěl, že mají jiné názory...
    10.2.2022 01:08 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Bystroushaak avatar 10.2.2022 10:38 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    A ted si vezmi, jak je tichy spravny eurosoudruh na (elektro) kolobezce. To je pro slepce jeste vetsi riziko nez valici se tesla.
    Co teprve slepci na koloběžce (řídí pes, samozřejmě).
    Max avatar 8.2.2022 11:39 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Osobně vlastně ani neznám, jaký má flow a rules slepec. Takže vlastně ani nevím, zda mu tichost vadí, nebo ne :-/.
    Třeba mají v dosti případů psy a chodí po značených přechodech. Jinak tichých prostředků je hodně, nejen EV a elektrický koloběžky, ale obyčejné koloběžky, kola apod.
    Tím chci říci, zda "slepec" nakonec není na podobném argumentačním problému jako normální chodec, kde se argumentuje tím, že EV je nebezpečné, protože ho chodec neslyší a musí ho slyšet, protože se nerozhlíží, když přechází vozovku. Od mala se lidi učí rozhlížet na obě strany a případná srážka přeci nemůže být chyba EV, když se chodec nerozhlédne a někomu tam vběhne.
    A pak je tu další úroveň, kdy spousta lidí tento argument pálí tím, že fungují všude možně se sluchátky na uších a je tedy jedno, zda auto vydává nějaký hluk, nebo ne.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    8.2.2022 21:59 ehmmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Myslim, ze slepej ma naucene nejake trasy, ktere si mozna kdysi s nekym prosel, a tech se drzi. A doufa, ze pozna, kdyz je neco jinak. Jednou jsem pres ulici koukal na jednoho, u ktereho bylo jasne, ze za tri kroky zakopne o obrubnikovy kamen, ktery byl napric pres chodnik a ktery tam vcera nebyl. Nez jsem vymyslel, ze na nej musim zavolat, tak o nej zakopl a nastesti nejak to vyrovnal. Hulkou ho nevimproc "nevidel".
    PepaSFI avatar 8.2.2022 17:33 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    teď se ty příspěvky tady nakupily, takže to bude trošku nepřehledný ale ono to půjde. Citacema se nebudu namáhat.

    Elektromotor a zrychlení nemusí nutně souviset. Znám vozidla co zrychlují i bez elektriky a vozidla na elektriku co moc nezrychlují. A hlavně, kdybych dal za Teslu takovej ranec a ono to jelo jako auto co stojí třetinu, připadal bych si poněkud nepatřičně.

    Opravdu někdo potřebuje na "zařadit do provozu" zrychlení odpovídající nebo dokonce, v případě některých kejklů s Teslou S, překonávající supersporty? Já dokonce vím od jednoho uživatele Tesly, že se po pár machrovinkách musel vzpamatovat a začít se krotit, protože se dostával do situací které nebyly bezpečné a vůbec nebyly ohleduplné k ostatním. Prostě když je něco rychlejší než obvykle, ztěžuje to ostatním odhady a předvídání. A že se takové zacházení radikálně projeví na dojezdu a stavu pneumatik, netřeba zdůrazňovat. Jak už jsem napsal výše, odjet svižně z křižovatky je spíš o stavu mysli, na zrychlení z 0 na 50, nebo spíš na 30kmh fakt nepotřebuju kdovíco. Spíš sledovat provoz než výkony. Ten můj Lunochod má zrychlení geologické, Jeremy Clarkson se kdysi vyjádřil, že to začne topit dřív než se to rozjede na stovku a přesto obvykle nemůžu v křižovatkách využít ani zlomek.

    Pokud někdo nabourá na křižovatce toho před sebou, nemá to nic společného se zrychlením. Mám to rozepisovat dál?
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Max avatar 8.2.2022 19:55 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Zareaguji jen na část, spousta lidí má auto jako koníčka, prostě je baví. Jaký jiný smysl by mělo jezdit třeba v lambu, kam se trochu vzrostlý jedinec souká hodinu?
    Pokud bych se měl vyjádřit k akceleraci, tak ta podle mě dost pomáhá v bezpečnosti v případě předjíždění. Pokud chci předjet, tak potřebuji krátký úsek. Když mám lenocha a chci předjet, může se stát, že nebudu stíhat a brzdy a zpátky zařadit atd. Samo, že záleží na stylu jízdy, ale po silnicích jezdí nemálo individuí, co jedou 70km/h v úseku s plnou čárou, kde je člověk nemůže předjet a pak ve dvou pruzích zrychlí na 110km/h, aby po skončení dvou pruhů zase jeli 70km/h. Nebo úplně miluju, když se napojuji na dálnici a člověk předemnou to roztahuje na 70km/h na celou délku připojováku a pak se zařazuje. A teď co, předjet ho je risk, protože když už takto manévruje, tak těžko říci, zda vůbec čumí do zpětnýho a přeletět dva pruhy najednou v hustším provozu je také né úplně ok.
    Nejsem debil jako pan agresivní, ale zase nejsem člověk, který by vše odploužil.
    Zatím jsem celkem trpělivý, nepodjíždím na dálnici, když jede někdo uprostřed, trpělivě přejíždím všechny pruhy tam a zpět jak idiot, ale pozoruji, že časem už nejsem úplně tak lhostejný a mám pocit, že možná zanedlouho nastane doba, kdy prostě pojedu pravým pruhem a podjedu.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    9.2.2022 12:32 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Znám vozidla co zrychlují i bez elektriky a vozidla na elektriku co moc nezrychlují.
    I kdybyste se na hlavu postavil, pokud se výrobce toho vozidla bude snažit, elektromotor vždycky bude mít v nulové rychlosti větší výkon (a z toho vyplývající parametry, třeba sílu, co vás táhne dopředu) než motor spalovací (který v nulové rychlosti má výkon přibližně nulový)
    Opravdu někdo potřebuje na "zařadit do provozu" zrychlení odpovídající nebo dokonce, v případě některých kejklů s Teslou S, překonávající supersporty?
    Pamatuju si jeden rozjezd, kdy jsme se do provozu zařadili stylem za jedna, 5000 otáček, za tři, 50 na tachometru, to celé do kopce. Mít auto s horší akcelerací, stáli jsme tam do večera. Nebo bysme museli někomu vjet před čumák a zabrzdit ho. Což vám podle všeho přijde víc ohleduplné, než využít dostatečně velkou mezeru, do které se při té padesátce (ve městě) to jedno auto navíc při dodržení bezpečné vzdálenosti vešlo.
    Pokud někdo nabourá na křižovatce toho před sebou, nemá to nic společného se zrychlením. Mám to rozepisovat dál?
    Ano, můžete zkusit rozepisovat, jak to, že auto zrychlilo více, než řidič čekal, nemá nic společného s následným nabouráním. Sice vám nutně vyjde nesmysl, ale zkusit to můžete.
    Quando omni flunkus moritati
    PepaSFI avatar 9.2.2022 19:26 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    jen tak pro větší povyražení trošku přidám, ikdyž vím že veškerá argumentace je zbytečná protože vidím zásadní nedostatky v základních dovednostech. Takže popořadě.

    Spalovací motor nemá v nulové rychlosti výkon přibližně nulový, Má výkon takový, jaký řidič určí. Když připustím možnou záměnu z neznalosti a mělo se jednat o otáčky a ne rychlost, pak je to nesmysl, protože spalovací motor který má nulové otáčky, je motor vypnutý. Takže přímé srovnání není možné. Můžem porovnat auta podobné kategorie, za podobnou cenu....eeeee vlastně ono to asi nejde, cena nepasuje.

    Ten popis rozjezdu do kopce...můj ty světe kulatej, řadit jedna tři, když potřebuju zrychlení, to se učí kde? Pan Vébr co mě před lety učil jezdit s náklaďákem by řek asi něco jako "kurva debile jak to řadíš to si myslíš že to pojede když tam hážeš kalupy jak blbej?" Neboli, zvolit správný rychlostní stupeň patří k základním řidičským dovednostem. Anebo, kdo trpí řadící nedostatečností, pořídí si řidičák a vozidlo odpovídající kategorie aby nedělal na silnici vostudu.

    A na to navazuje třetí bod kde jen konstatuji, že mne ani moc nepřekvapuje, že někdo tlápne na plyn, aniž by tušil co to udělá a že není schopen tuto svou činnost jakkoliv korigovat a zvládat. Bohužel.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    10.2.2022 11:47 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    protože vidím zásadní nedostatky v základních dovednostech
    Ano, to už je na vás, abyste si ty základní znalosti doplnil.
    protože spalovací motor který má nulové otáčky, je motor vypnutý.
    Což je přesně ten případ, kdy má nulový výkon. A jiné než nulové otáčky při nulové rychlosti mít nemůže, protože se jaksi nehýbou kola. S tím se nerozjedete. Jistě teď přijdete s něčím objevným, že tento problém již byl vyřešen například zařízením, které se jmenuje spojka. No, on byl spíš obejit. A teď porovnáme s motorem elektrickým, který v nulových otáčkách má výkon nenulový a dle provedení může v takovém stavu mít dokonce největší kroutivý moment. Ergo: "táhne to vocpodu" a při srovnatelných ostatních parametrech obou řešení (váha vozu, výkon těch motorů apod.) se vám ten spalovací motor prostě a jednoduše nebude rozjíždět lépe než elektrika, i kdybyste se rozkrájel.
    můj ty světe kulatej, řadit jedna tři, když potřebuju zrychlení, to se učí kde?
    To nevím, kde se to učí, ale pokud při zařazeném stupni n zabere zrychlení z rychlosti, při které by již bylo možné řadit stupeň n+1, na rychlost, při které je možné řadit stupeň n+2, méně času, než zabere zařazení stupně n+1 a zrychlování mezi těmito dvěma rychlostmi na tomto stupni, pak vynecháním stupně n+1 bylo dosaženo vyššího zrychlení. Ano, pokud to zkusíte s náklaďákem, tak vám to nevyjde. O náklaďák se ovšem - překvapivě, skutečně nejste takový génius, aby jedině vás napadlo, že s tím by to nešlo - nejednalo.
    Neboli, zvolit správný rychlostní stupeň patří k základním řidičským dovednostem
    Správně, a v dané situaci a při daném cíli - dosáhnout co nejrychleji rychlosti adekvátní pro jízdu ve městě - bylo toto u daného vozidla (které nebylo náklaďákem) splněno. To, že vy byste prostě raději vjel někomu před čumák a ať si poradí, brzdy má, na věci nic nemění.
    Quando omni flunkus moritati
    10.2.2022 13:11 Jimmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Stejný šťoura jako vy by mohl říct, že v nulových otáčkách má i elektromotor výkon nulový. Když motor stojí, může mít moment jaký chce, ale nevykonává práci, že ?
    10.2.2022 13:53 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Spíš by se to dalo formulovat tak, že ten elektromotor bude dodávat velmi slušný (nebo dokonce maximální) výkon už během té první otáčky ještě než je vůbec smysluplné stanovit "počet otáček", už během prvních pár centimetrů pohybu...

    Spalovák v té situaci víceméně buď dodá pouze zlomek výkonu, anebo výkon dodá, ale za cenu roztočení kol na příliš vysokou rychlost, taže se ztratí v točení kol a nepřenese se do pohybu auta. Proto také u EV dochází k většímu opotřebení gum.
    10.2.2022 18:39 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Elektromotor v nulových otáčkách má sice nulový výkon, ale maximální točivý moment. A tím pádem při rozběhu z nulových otáček - tedy rozjezdu - dokáže dodat takový výkon, o kterém se spalováku ani nezdá.

    A bez smradu ze spálené spojky ;-)
    PepaSFI avatar 10.2.2022 19:59 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    no ale teď vážně, tohle poměřování je nic neříkající blábol. Jaký elektromotor dá vyšší cosi oproti jakému spalováku? Zkusme porovnat něco konkrétního s něčím konkrétním. Aha, jak už jsem napsal jinde, ono to moc nejde.

    A pořád platí to co napsal kolega níže, akcelerace závisí hlavně v tom dostat tu sílu na zem, a adheze má své meze. Protočit kola dokáže i Trabant. Takže to elektro těžko může použít ten nadpozemský zátah na plno.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    11.2.2022 20:57 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Zatím ještě žádný Trabant neudělal rekord na Nordschleife ;-)

    Ale vtip je jinde, podívej se jak si vedlo Audi na letošním Dakaru. Tam sice měli spalovací motor, ale elektrický přenos na kola. A do příštího ročníku to buď zakážou, nebo to brzy budou muset mít všichni, pokud nebudou chtít jenom čuchat prach za ostatními...
    10.2.2022 21:36 Jimmyx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Elektromotor v nulových otáčkách má sice nulový výkon, ale maximální točivý moment. Jak který elektromotor, že ? Sériový elektromotor ano, asynchroní ne.

    V každém případě je to jedno. S naprostou většinou dnešních aut zahrabete na mokru, u silnějších aut i na suchu a pak už je jedno jaký máte výkon.

    Elektromotor má jednu úžasnou vlastnost. Protože jeho výkon je v podstatě omezen jen chlazením, lze ho krátkodobě i výrazně přetížit. To se v běžné provozu opravdu může hodit, protože někoho předjete a zas začnete používat jen zlomek výkonu a za chvíli můžete znovu. Nicméně nesmíte ten plný výkon používat moc dlouho, pak vám i ta tesla omezí výkon asi na 160kW či méně což může nepříjemně překvapit.
    JiK avatar 10.2.2022 21:40 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Co se vlastně fyzikálně stane při tom krátkodobém přetížení elektromotoru? A jake problematické efekty to muže mít??
    10.2.2022 22:35 Jimmyx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Ohřeje se a pokud se ten ohřev včas zastaví, tak se nestane nic. Pokud by to ohřívání pokračovalo, pak by pravděpodobně jako první došlo k porušení elekttrické izolace a následnému zkratu.
    JiK avatar 10.2.2022 22:40 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    ale proc se ohreje, ty draty v nem preci nemaji znicehonic vetsi odpor, tedy krom toho, ze trochu ano, kdyz uz se ohraly...nebo tam snad tecou takove proudy, ze kovovy, malo odporny drat ohrejou onejake zasadni meritelne velke ΔT
    10.2.2022 23:04 Jimmyx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Odpor je sice konstatní, ale když tam poteče např. 2x větší proud, tak tam logicky bude vznikat 2x více tepla, ne ? P = U * I. Úbytek napětí je konstantní, tedy se nemění, takže ztrátové teplo je přímo úměrné protékajícímu proudu. Odpor měděných drátů není velký, ale není ani nulový. Není to supravodič.
    JiK avatar 11.2.2022 00:00 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    takze je to fakt limitovane jen jouelovym teplem zpusobenym prochazejicim proudem? Holik tam proboha tece? 100A? 500A? Je teda tim padem to kratkodobe pretizeni omezeno jen tepelnout vodivosti a tepelnou kapacitou zbytku toho elektro motoru a tim, co nekdo vypocital jako snesitelne/akceptovatelne ohrati? Nejsou ty motory v kazdem kole individualni?
    Josef Kufner avatar 11.2.2022 00:49 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Porsche Tycan Turbo S má max výkon 560 kW (při launch control) a běží na 800V. To je 700 A do motorů (dohromady).

    Jde vlastně jen o to, aby se dráty a izolace neroztavily a magnety nedemagnetizovaly. Jinak je to jedno.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    11.2.2022 01:57 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Ještě tam je to omezení, že při vysoké rychlosti má motor vysoké otáčky (protože typicky pevný převod), a tedy maximální rychlost je omezena hrozbou mechanického poškození vlivem odstředivé síly. (Nebo alespoň to říkal Martin Vaculík.)
    Josef Kufner avatar 11.2.2022 22:59 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    To se někdy řeší dvoustupňovou převodovkou. Ta také zlepšuje krouticí moment, který ve vysokých rychlostech chybí.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    11.2.2022 16:33 MarV | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Bude to i o mechanice. Je-li konstrukce (upevnění vinutí, magnetů, celého motoru) navržena na točivý moment M a vy po něm chcete X*M, tak se může něco poškodit či aspoň ovlivnit životnost. Samozřejmě další limitující prvky budou v elektronice, která motor budí, a v akumulátoru. Točivý moment je úměrný proudu a otáčky zase napětí.
    11.2.2022 21:05 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    100A? To mají dneska letecké modýlky, teda ty lepší závodní brusy, ne hračky od ťongů.

    Motory v každém kole měl Porsche v roce 1900.
    11.2.2022 16:12 MarV | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Ztráta ve vinutí bude P = R*I^2, takže pokud poteče 2x větší proud, tak bude vznikat 4x víc tepla. Dále čím víc se to ohřeje, tím větší bude odpor vinutí, což způsobuje kladnou zpětnou vazbu (možná zanedbatelné ... nevím).
    11.2.2022 21:02 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Ano, jak který. Tak si jako příklad vezmi třeba ten co teď předvedl Koenigsegg, který ze třiceti kil hmotnosti dává výkon čtvrt megawattu. A ukaž mi libovolný automobilní spalovací motor se srovnatelnými parametry.

    Ale opravdu automobilní, ne ten z Me 163 ;-)
    11.2.2022 22:43 MarV | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Podle tohoto zdroje elektromotor dokáže 250kW dávat pouze 20 sekund a potom výkon padne na 100kW, a proto je kombinují se spalovacím. Například zde, kde uvádí spalovací motor 440kW/70kg = 6.3kW/kg a o žádném omezení na 20s se zde nepíše. U elektriky to vychází pro špičkový výkon 250kW/28.6 kg = 8.7kW/kg a pro trvalý 100kW/28.6 kg = 3.5kW/kg. Dojezd na spalovák 950km, elektrika 50km ... :-)
    12.2.2022 09:05 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Však to také není auto na ježdění ale hračka pro drogové dealery ověšené zlatými řetězy na oblbnutí náctiletých štětek ;-)
    12.2.2022 09:57 MarV | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Souhlasím, ale asi mám dlouhé vedení, ale co jsi chtěl tímto příkladem demonstrovat? "Tak si jako příklad vezmi třeba ten co teď předvedl Koenigsegg, který ze třiceti kil hmotnosti dává výkon čtvrt megawattu. A ukaž mi libovolný automobilní spalovací motor se srovnatelnými parametry."
    12.2.2022 16:33 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    A našel jsi takový?
    12.2.2022 17:03 Jimmyx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    10,000 horsepower na 2350-lbs, tedy 7 457 kW na 1 066 Kg, tedy 7457/1066=6,99 kW na kg. To je srovnatelné ne ? Viz příklad BME Top Fuel Dragster Specifications
    12.2.2022 17:50 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    To je slušné, kolik kilometrů to má dojezd a kolik roků bude běhat do generální opravy?
    12.2.2022 19:41 Jimmyx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    A kolik toho najezdí průměrný Koenigsegg ? Aby ten nájezd nebyl za celou životnost vozu podobný. Protože zatímco typický dragster se reálně používá k závodům, tak typický Koenigsegg se reálně používá k vystavování v garáži a občasnému ježdění po okolí na zlomek maximálního výkonu.
    12.2.2022 19:24 MarV | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Asi jde o úhel pohledu. Mě 6.3kW/kg trvale přijde srovnatelné s 8.7/3.5 kW/kg 20s/trvale zvlášť, když se zanedbává hmotnost akumulátorů, které jsou to slabé místo ...
    10.2.2022 13:41 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    "se vám ten spalovací motor prostě a jednoduše nebude rozjíždět lépe než elektrika"

    To bych netvrdil ...

    Maximalni akcelerace je omezena adhezi, a u prakticky zadnyho spalovaku nemas problem prenyst na kola vic vykonu, nez kolik adheze unese = zacnou se ti palit gumy.

    A protoze soudoby auta sou typicky vybaveny nejakym tim antihrab systemem, tak vcelku bez ohledu na schopnosti ridice bude to auto akcelerovat uplne stejne jako ta elektrika.

    Jenom typickej ridic normalniho auta neni curak co musi dava najevo ze ma ekoterorcar.

    S nakladakem se takhle radi naprosto bezne. Pokud to teda neni nejakej veletupej automat. Napriklad situaci, kdy bys potreboval radit jednicku velice pravdepodobne jako ridic nakladaku nikdy nezazijes.

    Bezne se nakladak rozjizdi na 4ku (pokud se bavime o tech co maji 14+ rychlosti). Pokud se budem bavit o necem vice klasickym, tak trebas pv3s se rozjizdi na 2ku (ma 4 rychlosti).

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    PepaSFI avatar 10.2.2022 18:32 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    začínám mít podezření že se tady bavím s naprostým teoretikem co neřídí ani moped. Takže je asi zbytečné řešit křivku točivého momentu, výkon při určitých otáčkách, odstupňování převodovky. Proč asi mají sportovní auta sekvenční převodovky? Pro vysvětlení to je řadění kdy se hýpnutím do páky nebo klapnutím páčky na volantu sází jeden kalup za druhým, hezky popořadě. Asi to nepochopili, lepší by bylo dát tam jen každý druhý žejo. Převodovka je odstupňovaná tak aby to na sebe navazovalo, aby se otáčky motoru využívaly v oblasti nejlepších výkonů a parametrů. Když tam dáš po jedničce trojku, otáčky ti spadnou někam do hnoje a pojedeš jak s hnojem.

    Ta prodleva při řadění nic neznamená, ona totiž není. Na rozjezd na 50 kmh stačí dvojka, takže pořád jen jedno přeřadění. Jen to bude v lepších otáčkách, s větším výkonem, mnohem, mnohem živější, agilnější rozjezd. Doporučuju neteoretizovat ale vyzkoušet.

    A náklaďák se od osobáku v základech ovládání vlastně vůbec neliší. Jen ty chyby dá víc pocítit.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    11.2.2022 09:46 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Pro vysvětlení to je řadění kdy se hýpnutím do páky nebo klapnutím páčky na volantu sází jeden kalup za druhým, hezky popořadě.
    Možná se obvykle pohybujete na webu o vaření nebo tak někde, kde vám tyhle informace berou jako naprostý zázrak, ale tohle je web technického změření, tady skutečně takovouto informací nikoho neohromíte. Dobrá, někoho možná jo, ale mě skutečně ne.

    Je ovšem zajímavé, proč do diskuze o rozjezdu osobního auta taháte nejdřív náklaďák a teď pro změnu závodní auto. Tedy vozidlo, které má - narozdíl od toho obyčejného osobáku - převodovku stavěnou na extra rychlé řazení.
    Když tam dáš po jedničce trojku, otáčky ti spadnou někam do hnoje a pojedeš jak s hnojem.
    Dobrá, tím se vyjasňuje, že tím teoretikem jste tady vy, protože zatímco já jsem napsal, jak se něco stalo, vy mi tady oponujete s tím, jak se to stát podle vás mělo. Jenom pro vaši informaci, když se tam dala po jedničce trojka, otáčky spadly ne do hnoje, ale na hodnotu, která spolehlivě zapadla do rozmezí optimálních otáček.
    Ta prodleva při řadění nic neznamená, ona totiž není. Na rozjezd na 50 kmh stačí dvojka
    Ukažte mi vůz, ve kterém zařazení dvojky nemá žádnou prodlevu. Aha, těžko, ono to zařazení dvojky prodlevu má. Teda pokud tady nechcete ještě přijít se zásadním objevem, že rychlý rozjezd je nejlepší na tu dvojku. Každopádně neřadit a zrychlit na požadovanou rychlost na jedničku - čímž mimo jiné nejrychleji eliminujete rozdíl rychlosti od auta za vámi, kterému nechcete překážet - prodlevu nemá.
    A náklaďák se od osobáku v základech ovládání vlastně vůbec neliší.
    Ano, má to volant, pedály, řadící páku... další informace, které tu nikoho nepřekvapí. Ovšem v jiných parametrech se od osobních aut většinou liší a jedním z nich je i zrychlení, které oproti osobáku bývá výrazně nižší. Tudíž se vám řazení oproti době, po kterou tam ten kvalt máte, při snaze o co nejrychlejší rozjezd pořád vyplatí. Což není případ, o kterém mluvím já.
    Quando omni flunkus moritati
    PepaSFI avatar 11.2.2022 15:19 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    tak a teď ještě pochopit že ty otáčky fakt byly úplně blbě. Když se přeřadí z jedničky na trojku, možnáse ty otáčky vejdou do optimálních otáček. Jenže to je blbě! My nehledáme optimální otáčky! Jestli se nemýlím, celou dobu se bavíme o zrychlení, je to tak? A když chci maximálně zrychlit, potřebuji co? Maximální výkon. A ten máme kde? Asi tak, podle druhu motoru, o nějakých 2000 otáček výš než jsou ty "optimální otáčky" ať už si pod tím pojmem představíme cokoliv. Což je přesně asi tak nějak rozdíl jednoho převodového stupňě.Možná i dvou. Zkrátka z rozeřvané vytočené jedničky šup do trojky, pan Klobouk vneděli odpoledne.

    A fakt nevím jak reagovat na to o té prodlevě. Já snad někde psal že řadění dvojky nemá prodlevu? Má stejnou prodlevu jako řadění na trojku, proto vynechání dvojky nepřináší žádnou časovou výhodu, není tam žádná prodleva navíc. Je to pořád jen JEDNA prodleva řadění. Akorát s tím rozdílem že na trojku spadnou otáčky hluboko pod maximální výkon a zrychlení tak bude mnohem horší.Opravdu mnohem horší.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    11.2.2022 15:55 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Myslim si, že bude dost záležet na autě, resp. převodovce, některý auta (zejména slabší AFAIK) mají nižší stupně tak blízko u sebe, že to může dávat smysl. Moje auto, přestože to není výkonem žádnej lék na krizi středního věku, má dvojku skoro až podivně vysoko, takže tam bych to nedělal...

    Nevim ale, jestli ta debata má smysl, řeč byla o EVs a že s EV to správně zrychlení a zařazení je výrazně jednoduší, a to je IMO prostě celkem zjevný. Nemusíš řešit zběsilé řazení 1-2-3 za současného řvání motoru, optomálních otáček a optimálního pouštění spojky atd., prostě šlápneš a ono to prostě jede, maximálně tak můžeš řešit, že nějakej blb by mohl šlápnout moc a roztočit si kola, což se asi stát může, ale IMO celkově to je furt mnohem blbuvzdornější...

    A to říkám i přesto, že techniku řazení mám rád...
    PepaSFI avatar 11.2.2022 18:37 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    pokud jde o co nejlepší zrychlení, nebude to nikdy dávat smysl. Ano, některá auta mají hustěji odstupňované převody ale to je právě kvůli tomu slabšímu motoru. Diesely to mají kvůli menšímu rozsahu otáček. Ty menší motory mají taky menší točivý moment a v nižších otáčkách je to mnohem výraznější, takže při přeskočení kvaltu se otáčky dostanou do ještě horšího hnoje.

    V téhle debatě šlo o zrychlení na městskou 50 kmh, to je rychlost u běžných aut bezpečně v rozsahu druhého rychlostního stupně. Neexistuje žádný rozumný důvod dávat tam trojku. Ovšem rozumný důvod není třeba, lidi často dělají podivné věci a velice obtížně se jim to vyvrací. Mám takovou oblíbenou záležitost. Před lety, když se z odporného nápadu dát do osobního auta diesel, vyvinul kult TDI, temná sekta naftových jehovistů praktikovala podobnou prasárnu. Nějaký pochmurný věrozvěst jim nakukal do báně, že diesel tahne vodspoda. No netahne, jen má trochu níž posazené provozní otáčky. A protože fanatici jdou do extremů, bylo obvyklé, když bylo potřeba akcelerovat, nechat motor padnout hluboko pod otáčky a tlápnout na plyn. Turbo zvadnutý, bez tlaku, dým saze a smrad. Pak se motor trošku probudí, začne vyrábět tlak, turbo se "sepne"(ono se nic nesepne, to by bylo na delší popis, ale oni ten výraz s oblibou používali) a najednou ono to jede! Zátah jak sviň. To čumíš sousede. Akorát ten soused co s tím uměl zacházet, používat správné otáčky, s mnohem slabším motorem, už byl dávno pryč aniž by měl pocit že dělá něco neobvyklého.

    Samozřejmě že je to zrychlování s EV jednodušší, podobně jako s automatem. To protočení kol se samozřejmě řeší omezovačem prokluzu, silnější elektromotor by snadno zrušil gumy po pár rozjezdech. Takže to skutečné zrychlení záleží hlavně na nastavení toho omezovače. Jestli bude opatrný nebo agresivní,
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    k3dAR avatar 11.2.2022 18:57 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    s tim zarazeni do "mezery" je to v praxi jinak, neni potreba totalextra vykonu a zaradi se kde co (s >=100kW), kdyz za volantem sedi nekdo kdo chape, nicmene problem je v tom, ze zaroven musi chapat ten za mezerou, protoze kdyz vlitnu do mezery a ten za mnou si mysli ze se budu dorozjizdet hodinu tak to zaslapne...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    k3dAR avatar 11.2.2022 18:58 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    * s/100kW/100hp
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    15.2.2022 20:04 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Znáte připojovací pruh na D10 od Radonic směr Praha? Je velice krátký a s klasickým autem skoro nemáte šanci se rozjet a včas zařadit, věčně se tam přibrzďuje, protože se tam někdo zařadil s malou rychlostí. Také je to oblíbené místo na bouračky.

    Zatím jsem byl svědkem jediného auta, které se zvládlo rychle zařadit i když najíždělo pomalu kvůli hlemejžďům před ním. Ano, byla to tesla - předjela zařazeného hlemejždě v hlavním pruhu, který tam vytvořil velkou mezeru a okamžitě jela kilo jako ostatní auta před ní.

    Jezdím tudy často a tohle bylo první auto, co to zvládlo levou zadní tak, že si toho člověk okamžitě všimne.

    Jen prezentuji osobní zkušenost z problematického místa, kde člověk potřebuje spoustu výkonu na krátkém úseku.
    k3dAR avatar 16.2.2022 22:31 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    neznam, ale chapu, jen (pokud se nepletu, resp. za me ano) byla rec o "do 50km" v zarazeni ve meste...
    pokud jde pripojovaci pruh na dalnici, nebo dokonce provizorni kde mas stopku bez pripojovaciho, tak tam samozrejme vykon motoru hraje velmi velkou roli, s autem co ma ~100koni to muze/bude problem pri hustejsim provozu, s autem co ma ~200koni uz to bude problem mensi ci zadnej, tedy pokud za volantem sedi nekdo kdo se nebude rozjizdet jak slymak ;-) predstava potreby >=300koni na zarazeni v takove situaci u me vyvolava pocit ze by se pred jedouci vozidlo vlitlo par metru pred cumakem, coz nevidim jako vhodne i kdybych sedel na 1000konich :)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    12.2.2022 09:44 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Je docela nadějné, že vám to konečně dojde. Ano, maximální výkon motoru skutečně je výš než ty optimální otáčky, po kterýmžto pojmem si představujme to, co si pod nimi představují všichni ostatní: otáčky, ve kterých to auto provozujeme za běžné jízdy, kdy je optimální spotřeba paliva, opotřebení atd.
    A fakt nevím jak reagovat na to o té prodlevě. Já snad někde psal že řadění dvojky nemá prodlevu?
    No, to jste nepsal, problém je v tom, že doporučujete postup, který tu prodlevu, kterou, jak přiznáváte, řazení dvojky má, do toho rozjezdu zavleče. A to v situaci, kdy se snažíme o co nejrychlejší rozjezd. Oproti tomu já popsal postup, kterým jsme se v dané situaci této prodlevě vyhnuli tím, že jsme tento rychlostní stupeň přeskočili. Což nám vede na:
    A když chci maximálně zrychlit, potřebuji co? Maximální výkon. A ten máme kde? Asi tak, podle druhu motoru, o nějakých 2000 otáček výš než jsou ty "optimální otáčky" ať už si pod tím pojmem představíme cokoliv. Což je přesně asi tak nějak rozdíl jednoho převodového stupňě.Možná i dvou.
    To je možná pravda, ale celkově se mýlíte. Potřebujeme maximální výkon přes celý proces zrychlování a zejména přes jeho počáteční část, kdy nás vozidlo za námi dohání nejrychleji a hrozí, že mu budeme překážet, tj. že zcela bezohledně nesplníme ustanovení o přednosti v jízdě. V situaci, kdy jsme právě sundali nohu z plynu a sešlápli spojku, protože řadíme, je výkon přenášený na kola jaký? Je nu-lo-vý. A vozidlo nám co? Ne-zry-chlu-je.

    Tudíž - vzhledem k tomu, že to dané vozidlo umožňovalo, ne, opravdu to nebyl náklaďák - jsme pokračovali v rozjezdu na jedničku, vozidlo stále zrychlovalo, načež jsme řadili za tři, v kteréžto situaci nás ten za námi doháněl rychlostí svižnější chůze. Tj. nebyl omezen, protože - jak jsem již psal - původní mezera byla dost velká na to, aby se do ní při zachování bezpečných vzdáleností vešlo jedno vozidlo navíc.

    Ano, v dalším zrychlování je potřeba pokračovat na tu trojku v otáčkách, které nedávají maximální výkon, ale to už je v situaci, kdy pro dosažení původního cíle - nepřekážet - není zapotřebí maximálního výkonu. Pokud vám to stále nedochází, namalujte si to.
    Zkrátka z rozeřvané vytočené jedničky šup do trojky
    Ano, ta jednička jednoznačně bude rozeřvaná a přetočená. Rozhodně nic, co bychom chtěli provozovat, když máme jinou možnost. Hurá, právě jsme přišli na to, co jste si nedokázal představit: výhodu elektromotoru, který v takové situaci umožňuje rozjezd bez negativních vedlejších jevů typu kravál všude kolem.
    Quando omni flunkus moritati
    PepaSFI avatar 12.2.2022 18:40 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    trošku v tom bloudím. Cílem akce bylo svižně vymajznout z křižovatky a moc nepřekážet, chápu to správně? To celé v městské rychlosti cca 50? Co nejrychleji dosáhnout rychlosti vhodné pro ten manévr?

    To s těma prodlevama, z toho jsem vedle sebe. Jo, onehdá jsem se v práci od šéfa dozvěděl že 1+1=3, ovšem toje specifická situace. Takže ještě jednou: Není žádná ušetřená prodleva. 1-3, jedna prodleva. 1-2, taky jedna prodleva. Akorát že na dvojku tam ta padesátka bude asi tak o 2 sekundy dřív a jednička se nemusí vytáčet až do bezvědomí. A ten zezadu by se nejspíš neblížil, rychlost by dávno byla stejná. Ovšem neznám konkrétní situaci, skutečné rychlosti a místní podmínky.

    Ovšem pokud bylo cílem dokázat na příkladu řidičského neumětelství, jak by s elektromobilem byl svět báječný béžový růžový, protože se s tím rozjede i trotl co má obě ruce levý a nohy zahnutý opačně, pak ano, je to tak. Ale nemyslím si že je to dobře. Ony ty základní dovednosti jsou provázaným komplexem a když z nich něco vypadne, projeví se to. Obvykle špatně.

    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    13.2.2022 10:01 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Takže ještě jednou: Není žádná ušetřená prodleva. 1-3, jedna prodleva. 1-2, taky jedna prodleva.
    Můžete své teorie opakovat kolikrát chcete, ale hádáte se s realitou: 1-2, jedna prodleva. 1-3 po dosažení rychlosti, které jsme chtěli dosáhnout, žádná prodleva.
    Ovšem pokud bylo cílem dokázat na příkladu řidičského neumětelství...
    Tuhle formulaci jste klidně mohl vynechat, z předchozí diskuze už dávno vyplynulo, že jste nejlepší řidič na světě, nemusel jste to explicitně potvrzovat

    (Z definice nejlepšího řidiče na světě: a) když někdo řídí jinak než vy, dělá to špatně. b) když se vy zachováte bezohledně, ten druhý počká/měl to čekat/zasloužil si to, protože jel jinak, než byste si představoval.)
    jak by s elektromobilem byl svět báječný béžový růžový, protože se s tím rozjede i trotl co má obě ruce levý a nohy zahnutý opačně, pak ano, je to tak.
    Tak jasně, z pravidelného politického školení mužstva víte, že elektroauta jsou ze zásady špatná ááno. Nicméně je pravdou také to, že kromě toho trotla se s tím dokáže rozjet i člověk, který už toho má docela dost najezděno a je zkušeným řidičem. A to - narozdíl od vozidla se spalovacím motorem - v provozním stavu, který pro elektromotor nepředstavuje žádný problém.

    Ale dobrý, holt všichni asi časem dosáhneme věku, kdy je jakýkoliv pokrok špatný a dřívbylolíp. O něčem ostatně vypovídá i absence vaší reakce na to Audi na Dakaru.
    Quando omni flunkus moritati
    PepaSFI avatar 13.2.2022 11:20 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    aha už rozumím, děkuji za potvrzení, že to co vídám na silnicích není náhoda, že takoví řidiči skutečně existují.

    Já sice nejsem matematik ale počítán do jedné jakž takž zvládám. 1-2 jedna prodleva, 1-3 taky jedna prodleva. Kde je rozdíl? Nebo tomu mám rozumět tak že ta trojka šla až po rozjetí na eeee rozumím dobře že tu jedničku řidič vyrval až na padesátku? To u většiny běžných osobních aut je už dost přes normál, řve to jak prokopnutý a už to nezrychluje. A šup tam trojku která je pod otáčkama a taky nezrychluje. Dobrá kombinace na to být ohleduplný a rychle vymajznout z křižovatky. Asi máme každý jinou představu o ohleduplnosti. Nejdřív to vytočit do děsnýho kraválu a pak to sklapnout na podtočenou trojku. No asi to nemá smysl. Stačilo by sednout za volant a zkusit si to, ten rozdíl by byl obrovský.

    Ale jestli bylo účelem dokázat jak jsou spalováky k ničemu, toho já se rád účastním. Moc se mi líbí když se elektrojehovisti chlubí nesmyslama, trhají na cucky fyziku a jásají v očekávání zázraků.

    A hybridní Audi na Dakaru nekomentuju, to už tady bylo když prosadili diesel do vytrvalostních okruhů a vymohli si pravidla. Povolili jim všechno co benzinům zakázali.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    k3dAR avatar 13.2.2022 11:59 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    zbytecne se hadate... na 1 vytahnout 50 neni zadne nadnormal, proste jen vytocene... prodlevu samozrejme tedy mysli ze si usetri k dosazani te rychlosti, druha vec je ze zaradit 1-2 je v kontextu minimalni prodleva (pokud nekdo umi radit), resp. ta prodleva bude tak mala ze jak sem psal vejs nehraje roli v uvazeni toho ze ta mezera nesmi byt tak mala a ridic za mezerou tak nechapavy, aby nezadupl v domneni ze zarazujici nevystreli a nezbrzdi ho.. coz na dalsi stranu samozrejme nikdy ten za mezerou nemuze vedet, takze zalezi na tom zda/jak vyhodnoti situaci... casto nekam vlitnu (6valec, 200koni) ale vim ze i kdyz bych nekolikanasobne mel vykon a rezervu na vlitnuti, nedelam to do male mezery prave proto ze ten za mnou by mohl zaslapnout a vlitnul do nej ten za nim...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    PepaSFI avatar 13.2.2022 14:01 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    to já vím že se zbytečně hádáme, ale mě to baví. Rád si dělám takový sondy do lidských myslí, obzvlášť na silnicích a někdy to je opravdu šokující. Ale hodí se to pro něco co dnes už vůbec není obvyklé, pro předvídání.

    Na jedničku se 50 vytáhnout samozřejmě dá, záleží na autě, jak je převodované, já mám ty kvalty kratší, padesátka už je skoro hodně i na taliána a hlavně je to zbytečný. Kravál o který nikdo nestojí a pak tam dát trojku do "optimálních otáček". Trošku schizofrenní, mám ten pocit. Nejdřív se snažit maximálně akcelerovat a hned na to akceleraci ztratit. Ale co já vím, třeba šlo o opravdu výkonné auto s motorem co tu trojku zvládne vytáhnout odspoda rychleji než normální auta dokážou při normálním řadění. Třeba byl řidič jen ignorant co si myslí že to tak je lepší a že je ohleduplné když ostatní musí zpomalit jen trochu než se mu to povede rozkejvat do tempa.

    Ale to je jedno, trekkerovi šlo o to dokázat jak jsou na tom IC vozidla špatně oproti EV. Ovšem už několikrát položená otázka zní, jak to porovnat aby to dávalo smysl.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    13.2.2022 14:16 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Ale to je jedno, trekkerovi šlo o to dokázat jak jsou na tom IC vozidla špatně oproti EV.
    Tady se bohužel hádáte s představou ve svojí hlavě. Ale dokud si to oba užíváte, bránit vám samozřejmě nebudu.
    Quando omni flunkus moritati
    k3dAR avatar 15.2.2022 04:13 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    tak trochu beru zpet sve
    "na 1 vytahnout 50 neni zadne nadnormal, proste jen vytocene"
    , asi to byla vzpominka na nejake predchozi auto, s aktualnim sem to dnes zkusil a na 1 to bylo asi 45km/h - asi 6500rpm a omezovac uz to stopnul, tedy auto prestalo zrychlovat a nez sem zaradil 2 to byla neprijemna prodleva, v praxi pri potrebe rychleho rozjezdu radim 1-2-3, z1/z2 pri max ~5000-5500rpm, prodleva prerazeni neznatelna... z 1 na 3 dam tedy jen pokud 1 vytocim a dal uz nepotrebuju tolik zrychlovat...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    PepaSFI avatar 15.2.2022 18:41 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    ták, to je správnej přístup. Jdu a zkusím to. Jen pro zajímavost, co to je za auto? Dost krátká jednička. To bývá tak v nějakým SUV co ještě neztratilo ambice občas vyjet mimo silnice. Já mám Pandu 4x4, tam je to taky kratší ale přes 50 ji to dostane. Ale už je to taky přes 6000 a už to nezrychluje, moc přes 5000 nemá smysl.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    16.2.2022 08:07 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    ták, to je správnej přístup. Jdu a zkusím to.
    Zajímavé, když se tenhle přístup použije a ukáže se, že funguje to, o čem jste teoreticky přesvědčen, že není možné, tak to najednou správnej přístup není...
    Quando omni flunkus moritati
    k3dAR avatar 16.2.2022 22:35 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    jako vyzkousel sem to 1x, nedelal vice pokusu s prumerovanim, ani nemeril cas/rychlost dle gps, mozna (by) to byla i ta 50 :-) slo o BMW 325Ti, tedy 2.5 V6 radova s 5q, zadni nahon...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    vlk avatar 17.2.2022 01:12 vlk | skóre: 23 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    no na automate ked dotlacim plyn na podlahu (netreba ani rezim sport) tak je to bezne ze necha vytiahnut otacky tesne pod cervene nez preradi na vyssi stupen
    You don't exist, Go away !
    16.2.2022 17:49 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    tak trochu beru zpet sve
    "na 1 vytahnout 50 neni zadne nadnormal, proste jen vytocene"
    , asi to byla vzpominka na nejake predchozi auto, s aktualnim sem to dnes zkusil a na 1 to bylo asi 45km/h - asi 6500rpm a omezovac uz to stopnul
    Tak jsem to dnes taky vyzkoušel, na 50 km/h to bylo něco mezi 5.5~6k otáček, dalo by se z toho asi vyždímat něco mezi 55 km/h a 60 km/h, ale už to teda řvalo dost (Oktávka gen 3).

    No takže co píše trekker proveditelné (s tímhle autem) určitě je a v zásadě mi to nepřijde nějak špatně, ten 3. kvalt od cca 40 km/h vejš i dodává zrychlení. Jestli bych to ale reálně udělal, nevim, myslim že spíš ne. Pokud bych fakt neměl čas řadit, asi bych spíš řadil 1→2→4 ... ona dvojka je tak trochu univerzální kvalt, dá se na ni na jedné straně rozjet ze stoje, na druhé jet i docela rychle. Ale těžko říct, v reálné situaci to může být jinak a taky se to bude lišit od auta...
    k3dAR avatar 16.2.2022 22:39 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    1-2-4 pri sviznem rozjednu ve meste radim casto, pri 2 uz stejne mam prekrocenou povolenou rychlost, takze tou 4 spis pak brzdim :D
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Bystroushaak avatar 17.2.2022 12:39 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Tak jsem to dnes taky vyzkoušel, na 50 km/h to bylo něco mezi 5.5~6k otáček, dalo by se z toho asi vyždímat něco mezi 55 km/h a 60 km/h, ale už to teda řvalo dost (Oktávka gen 3).
    Já jsem to zkoušel před pár dny a v té oktávce co občas řídím já (1.8 diesel, šestikvalt) si vůbec neumím představit jet na jedničku padesát, tam si připadám blbě i když jedu 20, jednička je tam fakt jen na rozjezd, nebo nějaké super pomalé popojíždění po parkovišti. U téhle mi teda trvalo roky než mi to přestalo chcípat i na jedničku, rozjet se na dvojku je úplně nemožné.

    Ale je teda fakt že jsem měl jeden čas půjčenou oktávku co byla benzínový pětikvalt a tam to bylo úplně jinak a na tu dvojku by se klidně rozjet dalo.
    PepaSFI avatar 17.2.2022 17:30 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    to je u dieselů celkem normální, ony mají menší rozsah použitelných otáček. Proto se u nich brzy začaly používat šestikvalty, což u benzinů byla dlouho záležitost sportovně zaměřených aut. Taky se s tím jinak jezdí, jinak předjíždí.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    13.2.2022 14:14 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    děkuji za potvrzení, že to co vídám na silnicích není náhoda, že takoví řidiči skutečně existují.
    Nemáte zač, vy dokonce ani nemusíte na silnici, stačí se podívat doma do zrcadla.
    To u většiny běžných osobních aut je už dost přes normál, řve to jak prokopnutý a už to nezrychluje.
    A teď záludná otázka. Je to, že už to nezrychluje při rychlosti, které jsme chtěli dosáhnout (nebo něco málo pod ní), problém? Není. Takže hurá! Konečně vám to došlo.
    A šup tam trojku která je pod otáčkama a taky nezrychluje.
    Tady to ještě bude chtít trochu snahy na vaší straně, protože přestože to bylo napsáno přinejmenším jednou, u daného auta trojka v té rychlosti pod otáčkami nebyla.
    Ale jestli bylo účelem dokázat jak jsou spalováky k ničemu, toho já se rád účastním.
    V tom bohužel nemohu posloužit. Účelem bylo dokázat, že v situaci, kdy je zapotřebí velké zrychlení, má elektromotor výhody oproti spalovacímu motoru (s mechanickým přenosem výkonu.) Nebo přesněji - že existují situace, kdy se možnost toto zrychlení využít hodí.
    A hybridní Audi na Dakaru nekomentuju...
    Prostě a jednoduše někdo přišel na to, jak využít výhody elektromotoru v závodním autě, což je špatně, protože elektrika.
    Quando omni flunkus moritati
    PepaSFI avatar 14.2.2022 19:50 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    ale tak jo, ještě trošku přidám.

    Je to že už to nezrychluje při rychlosti které jsme chteli dosáhnout (NEBO NĚCO MÁLO POD NÍ), problém? Ano, je to problém. V tom "něco málo pod ní" což jak se tak dívám je přiznání že ono to asi té požadované rychlosti nedosáhlo.

    Někde výš je napsáno že auto zezadu se blížilo rychlostí chůze nebo tak něco. Opět zrychlení nedostatečné, rychlost znatelně nižší než ostatní vozidla. Ideální stav je když tu rychlost budu mít shodnou nebo lehce vyšší, ubrat můžu vždycky.Přidat jen omezeně, někdy, například když budu mít správně zařadíno.

    Já vím že jsem divnej, učil jsem se řídit v době kdy se u toho muselo hodně myslet, ty vozidla nedaly nic zadarmo a nic neodpouštěly. Zásadu "furt ve střehu" považuju za základ. A z toho se odvíjí i to řadění. Považuju za správné, mít zařaděno tak, abych mohl kdykoliv reagovat. Obzvlášť v situaci která není úplně poklidná a pohodová, což připojování mezi rychlejší vozidla bezpochyby je. To je přesně ta situace kdy se to zrychlení hodí. Kdy se hodí mít rezervu výkonu a ne to zadusit trojkou.

    Trojka možná nebyla pod otáčkama, otázka je co si kdo pod tím představí ale rozhodně to bylo ve spodní části rozsahu otáček. Čili někde tam kde to vyhovuje pro poklidnou jízdu, ne pro akceleraci co by stála za řeč

    Co je pozoruhodné, to je to paušalizování, že elektromotor má obrovské zrychlení a zašlape všecky spalováky do asfaltu. Jaký elektromotor? V jakém autě? S čím a jak to porovnáme? Že se nemusí řadit? No ale spalováky mají automatické převodovky. Taky bez kvrdlání. Elektrická Škoda Enyaq iv, ten chudší model co stojí jen 1.4 milionu má zrychlení na stovku za 8.7 sekundy, to není úplná raketa. Elektrickou Dacii Spring bych si troufl zpráskat i s tím svým šedesátikoňovým trpajzlíkem co stál nový asi polovic co ta Dacie a má zrychlení jaké se ve slušných kruzích nevyslovuje.

    Elektro v závodním autě. Já před lety viděl jak zkoušeli v rally diesely. Veselé bylo když v jednom takovém autě za jízdy usnula navigátorka a jeden hodně známý jezdec řekl "no já nechci říkat že už nikdy, ale... radši už nikdy". A jak to je s elektrikou? Kdo sleduje elektrický formule? Nebo motocykly? Závod o to komu dřív dojde baterka? Jak to začlenit do pravidel? Ani ten šílenej Dakar není možný jet s čímkoliv. Spalováky mají v sání restriktory aby se nedaly výkony tahat do nesmyslných hodnot. Elekrikám by se mohly dát slabší dráty žejo.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    15.2.2022 14:41 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Ano, je to problém. V tom "něco málo pod ní" což jak se tak dívám je přiznání že ono to asi té požadované rychlosti nedosáhlo.

    Ne, není to problém. Něco málo pod ní - což je ta rychlost chůze - dává tomu za vámi spoustu času, aby zareagoval. Nebo - a to je ta důležitá část, co vám uniká - že reagovat vůbec nemusí, protože překonat desítky metrů (rozdíl vzdáleností obou vozidel) rychlostí chůze je záležitost na desítky vteřin. Prostě něco, se v běžném provozu naprosto běžně děje, protože se auta nepohybují přesně stejnou rychlostí - tak se k sobě občas pomalu přibližují a pak zase od sebe pomalu vzdalují. Od toho ty rozestupy máme, že?

    Já vám to řeknu úplně jednoduše: na jedničku to vozidlo dosáhlo takové rychlosti, že i kdyby už dále vůbec nezrychlovalo, nikdo nemůže říct ani popel. (Teda samozřejmě kromě nejlepších řidičů na světě jako vy, kteří ví, že ve městě máte jet tak, aby na tachometru bylo přesně 53.91km/h)
    Trojka možná nebyla pod otáčkama, otázka je co si kdo pod tím představí ale rozhodně to bylo ve spodní části rozsahu otáček. Čili někde tam kde to vyhovuje pro poklidnou jízdu, ne pro akceleraci co by stála za řeč
    Jsem rád, že máte jako teoretik přesnou představu o jízdních vlastnostech toho vozidla. Kdyby to bylo potřeba, tak ta vaše takzvaná "spodní část rozsahu otáček" na sešlápnutí plynového pedálu reagovala více než dostatečně. Ale nebylo, vozidlo se pohybovalo rychlostí adekvátní pro městský provoz.
    Co je pozoruhodné, to je to paušalizování, že elektromotor má obrovské zrychlení a zašlape všecky spalováky do asfaltu. Jaký elektromotor? V jakém autě? S čím a jak to porovnáme?
    Já bych začal tím, aby ta vozidla byla stejně těžká. To sice vylučuje vašeho trpaslíka, ale je to fér, ne? Pak bychom tu měli nějaké stejné příkony, ať už v podobě el. energie nebo paliva, co do toho motoru teče - to je taky fér. A víc už asi k tomu, aby ten spalovací motor s poloviční účinností před převodovkou a spojkou neměl moc velké šance, potřeba není.
    Elektro v závodním autě. Já před lety viděl jak zkoušeli v rally diesely.
    Mhm, diesel je typický příklad elektromotoru. Pro někoho teda, asi...
    Elekrikám by se mohly dát slabší dráty žejo.
    Ale, pročpak? Že by pro takové auto byl ten restriktor ve spalovacím motoru nedostatečný, tak je potřeba mu přidat dodatečné omezení, aby náhodou nebylo lepší než ostatní?
    Quando omni flunkus moritati
    PepaSFI avatar 15.2.2022 18:30 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    no a v tom je ten rozdíl. Někdo řeší situaci tak aby ostatním nepřinášel pokud možno žádné obtíže a jiný řekne dyť to stačí, však má místa dost aby zpomalil. A pak se auta přibližují a vzdalují, kolonou se šíří vlna a není to jízda ale trhanec a to jen proto že někomu to tak stačí. Velmi ohleduplné. O bezpečnosti nemluvě.

    Nějaké poměřování zrychlení nejde udělat. Nikdy nejde udělat shodné podmínky a dopadne to podle toho jak nastavíme pravidla. Navíc je to blbost, kromě machrování to stejně nikdo nevyužije a vymýšlení teoretických situací kdy "by se to hodilo" na tom nic moc nezmění. Kdyby se ti výrobci elektroaut, místo na poměřování pindíků, zaměřili na to jak udělat normální auto za dostupných podmínek, udělali by líp. Spousta lidí by si klidně koupila EV se 40 kW a dojezdem 200km. Na skákánípo městě, do práce, na nákup, proč ne? Jenže to stojí nesmysl. Citigo radši přestali dělat protože by lidi nechtěli ty dražší modely, "dostupný" Enyaq stojí 1.4M, ten chudší. Dacia v úplný chudobce stojí skoro půl mega, za to si koupím cokoliv o třídu lepší a ještě mi zbyde dost abych v benzinu jezdil několik let.

    A snažit se vysvětlit o co mi šlo v popisu těch veletočů v motorsportu asi nemá smysl. A přiznám se, že jsem konstrukci těch speciálů na Dakaru nesledoval, nějak mi připadala zajímavější ta kategorie Clasic.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Josef Kufner avatar 15.2.2022 19:09 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    [...] a jiný řekne dyť to stačí, však má místa dost aby zpomalil. A pak se auta přibližují a vzdalují, kolonou se šíří vlna a není to jízda ale trhanec a to jen proto že někomu to tak stačí. Velmi ohleduplné. O bezpečnosti nemluvě.
    A také to znamená, že dotyčný nedal přednost v jízdě neboť omezil toho, kdo přednost měl.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Jendа avatar 15.2.2022 22:24 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Já jsem diskuzi nečetl a po dálnici nejezdím, ale FYI
    dát přednost v jízdě znamená povinnost řidiče nezahájit jízdu nebo jízdní úkon nebo v nich nepokračovat, jestliže by řidič, který má přednost v jízdě, musel náhle změnit směr nebo rychlost jízdy
    Ono by to ani jinak nešlo, protože pokud třeba nezvládneš jet tak rychle jako ostatní, tak tě vždycky časem někdo dojede.
    16.2.2022 09:22 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    K tomu mě napadá - dá se nedat přednost v jízdě autu, které nejede? Třeba když na křižovatce stojí proti sobě dvě auta, jedno jede rovně, druhé odbočuje doleva. Přednost má to první, ale co když se první rozjede to druhé?
    16.2.2022 11:20 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Druhé má čekat dokud první nevyjede. (Samozřejmě pokud první nevyjede dlouhoou dobu, tak asi je s nim něco špatně a druhej může jet nebo udělat něco jinýho dle situace.)
    PepaSFI avatar 16.2.2022 14:53 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    můžou vyjet oba, nemusí čekat na nic, jen ten co odbočuje vlevo musí nechat toho naproti projet. Ale sám už může být najetý uprostřed křižovatky. Jsou situace kdy je to dokonce nutné, protože by se tam všichni upřednostnili a nikdo by se nehnul z místa. Jak už výše bylo zmíněno, přednost neznamená že se kolem nesmí nic pohnout.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    16.2.2022 14:58 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Ale sám už může být najetý uprostřed křižovatky.
    Ano, to je správný postup...
    16.2.2022 15:12 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    To je jasný, nebo jak píše PepaSFI najet do křížovatky. Ona je to spíš taková akademická otázka, jestli lze nedat přednost stojícímu autu. Takové auto nemůže náhle změnit směr nebo rychlost jízdy, protože nejede.
    16.2.2022 08:17 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Někdo řeší situaci tak aby ostatním nepřinášel pokud možno žádné obtíže

    ... což byl tento případ...
    a jiný řekne dyť to stačí, však má místa dost aby zpomalil
    ... což je zřejmě váš případ, hlavně když věci děláte "správně"
    A pak se auta přibližují a vzdalují
    Což se ovšem děje za normálních okolností vždy, protože jednotlivá auta prostě nikdy nejedou stejně rychle. Kolonou se ovšem v takovém případě vlna šíří pouze v případě, že nějaký nejlepší řidič na světě vašeho typu se tomu před sebou musí nutně lepit na zadek a pak prudce brzdit. V případě, že se zrovna nejlepší řidiči na světě v daném místě neobjevili a účastníci provozu si zachovávají rozestupy, se žádná vlna nešíří.
    Navíc je to blbost, kromě machrování to stejně nikdo nevyužije a vymýšlení teoretických situací kdy "by se to hodilo" na tom nic moc nezmění.
    A ejhle, o hodinu a půl později: #215 . Ale jasně, prostě hlavní politruk stanovil, že elektroauta jsou špatná áno, takže situace, kdy se zrychlení hodí, prostě musí být "teoretické" a "machrování"
    Kdyby se ti výrobci elektroaut, místo na poměřování pindíků, zaměřili na to jak udělat normální auto za dostupných podmínek,...
    Narazili jsme na výhodu elektroaut, je potřeba honem změnit téma a vypsat nevýhody elektroaut.
    Quando omni flunkus moritati
    PepaSFI avatar 16.2.2022 15:10 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    aha, docházejí argumenty tak se budeme vztekat a urážet. Obracení faktů naruby taky o lecčem svědčí. Taky jsem nikde nenapsal ani nenaznačil že elektroauta jsou špatná, jen nehodlám přistoupit na náboženské dogma že jsou nejlepší protože pár z nich dobře zrychluje.Ty ostatní zrychlují tak nějak normálně. Tak to chodí.Auto za 3 miliony zrychluje líp než to za půl milionu, co je na tom ke slavení? Každej co si nekoupí nejrychlejší teslu na světě je pitomec co tomu nerozumí?
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    16.2.2022 18:03 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    aha, docházejí argumenty tak se budeme vztekat a urážet.
    Klidně si poslužte, do toho já nejdu. Psal jste, že si nedovedete představit, kde může být značné zrychlení výhodou. Dostal jste - nejenom ode mě - příklad, kde tomu tak zjevně je. Pokud se chcete vztekat a urazit se, prosím.
    Obracení faktů naruby taky o lecčem svědčí.
    Obecný výrok, který je sice pravdivý, ale nevztahuje se k textu, na který reagujete.
    Taky jsem nikde nenapsal ani nenaznačil že elektroauta jsou špatná,
    No jo, naposledy jste to nenaznačil v #212
    jen nehodlám přistoupit na náboženské dogma že jsou nejlepší protože pár z nich dobře zrychluje.
    ...což se ovšem také nevztahuje se k textu, na který reagujete. Zbytek dtto.
    Quando omni flunkus moritati
    9.2.2022 09:12 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Tak vis jak, u ekoterorcaru 1kg zvukovy izolace === 10km dojezdu.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    7.2.2022 13:10 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    takze sis neprecetl manual k novemu auto a ridit moc neumis, nechci se s tebou na silnici potkat
    7.2.2022 13:14 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    tak tady jsi na IT fóru a ještě celkem specifickém, tak čemu se divíš :)
    Max avatar 7.2.2022 13:26 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Tvou křišťálovou kouli bych fakt chtěl mít.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    PepaSFI avatar 7.2.2022 15:25 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    já jsem přes čtení manuálů dost zatíženej, mám rád když se mi nic neskrývá ale návody k dnešním autům, to je řádění psychopatů. Když si autor půjčil auto na pár dní, nejspíš nehodlal strávit týden čtením manuálu. To je totiž další z průserů automotive, že auta jsou zavšivený blbostma ve kterých se nikdo nevyzná, nejdou ovládat, vypnout nebo prostě nepoužívat, nebo je nutné kvůli tomu bloudit v manuálu a hledat v menu a podmenu a v servisním menu a v kdovíčem abys vypnul to co nepotřebuješ nebo k tomu před pár lety stačilo jedno tlačítko.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Max avatar 7.2.2022 15:34 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Při předání školí předávající zákazníka a zodpoví všechny dotazy. Každopádně nevím, na co předřečník narážel. V čem konkrétně by mi měl manuál u té Škodovky pomoci. Nějak si nejsem vědom, že by tam mělo něco z toho, co mě trápilo, pramenit z nevědomosti. Možná bych se dočetl v tom manuálu, jak zrušit efekt u těch dálkových světel, ale to je myslím asi tak vše. Řízení pruhů jsem znal, adaptabilní tempomat si přečetl v návodu, takže jsem ho ovládat uměl. Škrabku ukrytou u nádrže jsem znal z dob, kdy jsme jako firemní auto měli rapida atd.

    Pokud narážel na ten první zápisek o Citroenu, tak opět, školení a čauves. To, že nový auta mají hlídání pruhů jsem věděl, ale jak se to reálně chová, to ne, protože jsem takovým autem do té doby nejel, takže mě jen překvapilo to divné chování.

    Z čeho usoudil, že podle něj nejsem dobrý řidič, tak to už nevím.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    7.2.2022 17:07 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    nesouhlas - auta jsou teď výrazně víc pro neauomechaniky než kdy byla - kdy si naposledy třeba potřeboval podle manuálu seřídit předstih? proklikat se pár ikonama na "rádiu" zvládne i průměrný franta jetel
    PepaSFI avatar 7.2.2022 18:07 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    hmm ale tady je řeč o návodu k obsluze, ne o servisní příručce. Mimochodem, předstih jsem neseřizoval už na autě z roku 1991. Teď si jen tak pro přehled čtu v návodu pro Karoq a nějak si netroufám odhadnout kolik stran by to mělo na papíře. Mám pocit že ten třicetistránkový sešitek co mám v autě z roku 2005 by tomu nestačil ani na obsah. Takový věci prostě nikdo nečte a taky netuší co tam všechno je a taky se těma ikonkama neprokliká protože prostě neví kudy.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    9.2.2022 12:56 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    vyrabi se to, co lidi chteji a kupuji
    PepaSFI avatar 9.2.2022 19:39 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    To je takový oblíbený omyl a mýtus. Vyrábí se to co marketéři naplánovali. Vývoj aut trvá roky. To co se teď prodává, vyvíjeli v době kdy zákazník ještě netušil že takové věci existují. A dalších několik let zas bude trvat, než by se projevil skutečný zájem zákazníků. To radši zákazníky přesvědčíme, že to tak má být a že si to vlastně přeje a pokud náhodou ne, tak s tím stejně nic nenadělá.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    10.2.2022 13:26 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    To se pletes ty. Presne proto je autech vzdy to, co bylo aktualni ... ale pred 10 lety.

    Automobilka totiz vyrabi ty auta podle toho co by tam lidi chteli, ale to co tam chteji plati ted, kdezto to auto bude za tech 10 let.

    A presne proto se pak vymejslej ruzny vifikundace na tema jak propojit telefon s autem, protoze do toho telefonu si muzes dat nejakou appku, kterou do auta nedas, a vyrobce ji nedodava ani za penize.

    Ta appka tam v pristi generaci bude, ale to uz o ni davno nikdo nebude stat.

    Ostatne, podivej se do ceniku automobilek, kolik chteji i dnes za navigaci ... myslis si, ze si to nekdo pri smyslech koupi? Kdyz ma kazdej lepsi, aktualni a zadarmo v telefonu? A nejvetsi rit na tom je ta, ze ty automotive systemy jsou deravy jak reseto, takze kdo vi jak na to, dostane tam cokoli.

    Znamej mi ukazoval jak si v aute pousti filmy. Prehrava je primo elektronika toho auta na integrovanej panel. V principu si ten film umi pustit i misto tech lcd budiku. Chtelo to jen drobnost, nainstalovat prehravac. Coz samozrejme "normalne" nejde, ale kdyz vyuzijes ty diry ...

    Jinak ty diry pochopitelne nikdo nikdy nezaplatuje, coz je pri beznych 20-25 letech kdy se to auto pouziva celkem khuul. A nejsou to diry jen do infotaimentu, klidne muzes tocit volatem, pridavat plyn nebo brzdit. Staci kdyz v aute jsou tyhle picosystemy. A funguje to i nadalku, typicky maj lidi zapnutej BT kvuli HF, takze chute do toho.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    PepaSFI avatar 10.2.2022 18:01 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    ale to se bavíme každý o něčem jiným. V tom autě se potkává svět spotřební elektroniky s automobilem. To jsou dva různé světy. appka do čudlíkátoru a systémy auta a bohužel, tím je daná ta děravost. Ty systémy auta se vyvíjely o několik let dřív než ta radiomapa s nějakým zakukleným androidem který může být příští týden jiný se všema důsledkama. Pak dochází k tomu že některé funkce nemají logiku, že u nového auta nefungují banality jako couvací kamera, teda ona u některých funguje příliš moc,i bez couvání.

    A samozřejmě že ty díry nikdo nezáplatuje, proč taky, když si to nikdo nežádá a v příštím modelu, který vyvinuli předloni to bude zas, jen trošku jinak. Zas budou muset na auto starý pět let naroubovat infosystém starý rok nebo dva a doufat že před těmi osmi roky co to auto začali vyvíjet, předpověděli, teda vymysleli do budoucna co budou lidi "chtít", aby to fungovalo aspoň tak aby to lidi nepřestali chtít dřív než se toho dost prodá.

    Mimochodem, ty navigace se prodávají dobře, lidi je chtějí. Lidi totiž obvykle nejsou cyničtí praktici jako já. Oni chtějí tu radiomapu protože to tak má být. A spoustu dalších věcí. A často ta radiomapa bývá navázaná na určité výbavy a funkce. Nechceš to? No ale bez radiomapy nebude tohle, támhleto, socka holobyt, to přece nechceš.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    11.2.2022 11:12 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Kdyby radiomapa. Kdysi jsem se zajimal o Kangoo. Ne, nechci vybavu se vsemi temi elektronickymi picovinami. Takze socka a konfigurujeme. Mlhovky... a lup uz je tam senzor deste.
    11.2.2022 12:46 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    To mimo jiné narážíte na přednost Tesly, kde jsou věci záplatovány standardně, a to bez nutnosti návštěvy servisu. Ano, ostatní automobilky - elektro i ne-elektro, jsou v tomhle asi tak 10 let za opicemi.

    (Samozřejmě ta přednost není úplně ideální, zejména když se Musk rozhodne vás obrat o nějakou funkci, protože jste si dost nezaplatil. Nebo když update rozbije půlku aut, co si někdo už dávno koupil a ráno chybně počítá s tím, že nasedne a odjede.)
    Quando omni flunkus moritati
    12.2.2022 10:38 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Mluvis o tech teslach, ktery kvuli tomu ze zbuchnul cmoud jejich majitel neotevre? lol ...

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    11.2.2022 15:04 Odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    wtf je radiomapa?
    PepaSFI avatar 11.2.2022 18:42 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    radiomapa je výraz který v jistých kruzích zlidověl a označuje zjednodušeně ten kredenc v aute který v sobě sdružuje navigaci, hudební a multimediální systém, komunikační prostředky a pomocné ovládací a kontrolní záležitosti. Tedy stručně, rádio a mapu.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    11.2.2022 21:10 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Viz Mazda :-D
    12.2.2022 10:43 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Jasne, specielne navigace se prodavaji uzasne ... vzivote sem videl presne 3. Jednu v predvadecim aute, druhou v aute cloveka, ktery ani nevedel, ze ji tam ma, protoze si vzdycky vsechno kupuje "se vsim", a treti ve svym, kde sem si ji osobne zproznil - zdarma pochopitelne (a potom co sem vyzkousel, ze to funguje, sem ji uz nikdy na nic nepouzil).

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    7.2.2022 16:26 Thule
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Dobry program/vyrobek nepotrebuje manual. Takze ja si pockam na iCar.
    7.2.2022 13:44 vomacka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    K cemu je dobra "detekce poznávacích značek"? U policajtu pochopim, ale u normalniho auta?
    7.2.2022 14:31 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Dopravni nebo poznavaci, znacka jako znacka.

    Tohle je nestesti automotive. Zacaly se brat vazne nazory lidi, kteri tomu vubec nerozumi.
    Max avatar 7.2.2022 15:08 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Pardon, přepsal jsem se, myslel jsem dopravní.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    7.2.2022 18:45 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    No, pokud do dokáže správně rozpoznat maximální povolenou rychlost a kontroloval jí, tak by se to docela hodilo. Zvlášť na ty typické české pastičky kde je stovka na dálničním obchvatu (zdravím MÚ Přeštice, také jsem přispěl).
    Max avatar 7.2.2022 19:38 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Moc jsem to nezkoumal, ale myslím, že to jen zobrazí značku na displeji s rychlostí, ale proaktivně to asi nic nedělá. Možná je nějaké pípání vypnuté, nevím, nějak mě tato fce nezajímá. Ale pro někoho to může být dobré, když přehlídne značku.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    8.2.2022 07:34 ehmmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Sluzebni Renault Megane to ma tak, ze pri prekroceni rychlosti cinkne. Coz je v podstate po kazde krizovatce nebo po kazdem zrychleni po zpomaleni, protoze 50/90 fakt nedodrzuju. Finta na to je, ze po cinkuti nesmis zpomalit pod predepsanou rychlost. Pak uz znovu necinkne. To znamena dej se co dej, nesmis zpomalit pod 50 nebo 90. Je to docela stresujici az nebezpecne, proto timhle autem radsi nejezdim.
    Max avatar 8.2.2022 08:20 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Tak toto má snad každé auto. Nastavíš si dvě úrovně, u kterých tě to upozorňuje. Kolega to zapíná, mě to štve.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    randy avatar 9.2.2022 08:26 randy | skóre: 21 | Hviezdoslavov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Na Toyote to vie nastavit tempomat. Len to vsetky nerozozna - napr v BA su na obchvate kadejak a on je chudak z toho zmateny.
    R>
    9.2.2022 09:21 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Jak sem psal vejs, tohle je od letoska povine ve vsech autech, a ma to delat kraval, pokud jede rychlejs. JENZE ... videls nekdy nekde kde je jakakoli znacka, taky jeji ukonceni? Takze ti to bude nadavat trebas 3 hodiny na dalnici, ze jedes vic nez 60, protoze ta 60tka pred 300km nebyla nikde ukoncena.

    Nachazi se tu snad nekdo, kdo neveme pajcr a nevyrve to z toho krapu?

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!

    7.2.2022 14:28 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Tu Tueslu si pujc. Treba se ti ohledne pokroku rozsviti. Postupne, jak u tech dalkovejch.
    Max avatar 7.2.2022 15:12 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Tak já vývoj kolem EV sleduji. Říkal jsem si, že je možná čas to už poznat na vlastní kůži.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    7.2.2022 16:28 Jirkaehm | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Osobně to nemůžu doporučit.

    Taky jsem si to zkusil a stálo mě to 1,5 milionu...

    Ještě ke všemu to přináší potíže i v budoucnu, když sednu do normálního auta tak to furt divně smrdí, hrčí, je tam zima a když se šlápne na plyn tak se nevím proč strašně dlouho nic neděje :-)
    Max avatar 7.2.2022 16:44 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Nj., já doposud neměl nic nového kvůli "svobodě". Není nad to, když se člověk nemusí strachovat. Taková lupka za 150kkč, o tu se člověk nemusí bát. Nějaký havarijní pojištění neřeším, není důvod. Že mi to někdo voloupe na parkovišti? Neřeším, za tu cenu si to mou pozornost nezíská. Nebojím se s tím zaparkovat kdekoli, nalít do toho cokoli atd.
    Když vidím, kolik kolega ztratí času a peněz leštěním, pravidelnými servisi v autorizákách, placením havarijka, věčným mytí apod. By mě z toho jeblo. Umeju hledí, otřu značku od much a jedu :).
    Zdar Max
    PS: servis samo nezanedbávám, olej měním pravidelněji, než bych musel atd., ale jak říkám, o to auto se nijak nestrachuji
    Měl jsem sen ... :(
    8.2.2022 17:27 Jirkaehm | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    To mytí vozu je o přístupu... Nové auto mám, ale nemeju ho. Buď to oprší samo, nebo to nestojí za námahu.

    Je to pro mě věc na přepravu, ne můj pánem abych kolem toho musel otročit.

    U elektra navíc odpadá otročení s výměnami oleje a čerpáním paliv.

    Jediné co dělám pro údžbu je, že to jak mobil připojím do zásuvky když dojedu domu a že měním letní/zimní pneu :)

    PepaSFI avatar 8.2.2022 17:57 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    to s tím otročením je vtipné. Výměna oleje? Já si měním sám, baví mě to a považuju to za jakýsi roční rituál který patří k věci. Ale většina lidí to dělá v servisu, u novějších aut při pravidelné prohlídce. Elektromobil nemusí na pravidelný servis?

    Čerpání paliv? Občas se zastavím u takového domečku u silnice, obvykle cestou z nákupu. Za pár minut mám zas dojezd několik set kilometrů. Manipulace vpodstatě stejná jako připojování kabelu a navíc můžu mít prodlužovač dojezdu, můžu si tu šťávičku nabrat do kyblíčku když pojedu někam kde se to může hodit.

    A auto mám staré a meju ho, teda občas. Takový lepší pocit, jako když si člověk umeje třeba, no, nějaké ty části člověka, nebo si vypere trencle, umeje schody, vypláchne hrnek od kafe...
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Max avatar 8.2.2022 20:05 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Umyje hrnek? To se vážně dělá? Je pravda, že pár takových bláznů znám, ale moje hrnky s centimetrovou patinou jasně říkají, že tudy cesta nevede :).
    Co jsem tak slyšel a co mám známé s EV, tak je to fakt bez starosti, pokud nemá člověk vyloženě peška na ks. Samo, že u EV musíš kontrolovat nápravy, tlumiče, brzdy, ale vesměs není potřeba do toho nějak zasahovat. Tesla myslím nedávno oznámila, že i ruší pravidelné servisní prohlídky, které předtím měla.
    Ale základní věci zůstávají, měly by se měnit filtry, brzdová kapalina a další podobné blbůstky, co se v autě mění jako spotřebák.
    Jinak Tesla měla myslím snad jen výměnu oleje v převodovce po 160kkm, což je asi věc, co si člověk neudělá. Zbytek sfoukne doma jako se starým autem.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    8.2.2022 07:48 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Ja vim, ja na tebe obcas nekde narazim. Proto jsem to napsal :-)
    7.2.2022 14:50 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Podle toho kolik řidičů nedává směrová světla bych si tipnul, že jsou u moderních aut také dostupná jen přes Menu (min. v 2. úrovni).
    7.2.2022 16:30 Stane se
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Se stane. Moje posledni pokuta byla kdyz jsem v cizim meste poctive kokual na krizovatce do vsech stran jestli nic nejede a muzu jit, az jsem si nevsiml ze krizovatka ma i semafory :-) Samozrejme jsem to sekl na cervenou a videli mne benga. A neukecal jsem to..
    7.2.2022 15:58 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    animace dálkových světel je tam proto, aby bylo i naprostému debilovi jasné, že ty světla jsou na tom inteligenčně líp, než běžný řidič, který netuší, jak fungují, ale zato o tom píše blogísek.

    proto je po prvním výjezdu z města aktivuješ, pokocháš se animací a pak na ně nešaháš:

    https://www.youtube.com/watch?v=xYSix5r38qY

    ale chápu, že na zdejším portálu lidé nevěří, že něco může fungovat, aniž by se tomu musel překompilovat kernel. howg
    Max avatar 7.2.2022 16:33 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Jednak tam nebyly Matrix ledky, dále automatika nefunguje za všech podmínek a ve finále nesnáším tu prodlevu, která někdy nastane a na chvilku člověk oslní protijedoucí auto.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    7.2.2022 16:43 haha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Kecáš, aktuální Octavia má buďto led reflektory, nebo Matrix. A ten první svítí dalkovejma hned. Všem to funguje, jestli ty něco nesnášíš, tak je to jen tvůj problém.
    7.2.2022 21:08 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Tím hned myslíš to, že zmáčknu páčku, pustím jí, a až potom dálková světla bliknou, protože počítači trvá skoro sekundu než na vstup ze spínače zareaguje?
    10.2.2022 13:12 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Ale je to khull ne? Hlavne kdyz ti pak nesviti nekde nejaka zarovka nebo ledka, tak ti to hnedka vyhrozuje, ze mas jet okamzite do servisu ...

    Na to ostatne taky kazdej prodejce zakaznika skoli - "dokud tam neviti nic cervene, tak to vubec nereste".

    Trebas doslova uzasnej je sytem hlidani tlaku v gumach, kterej ti ale nerekne, jestli ti proste klesnul tlak pod nejakou mez, nebo jestli si zrovna prorazil gunmu ... natoz aby ti rek, kolik v tech gumach teda je (to by stalo dolar navic, nekdo by musel napsat 1 radek kodu).

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    10.2.2022 18:45 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Já teda znám systémy které ten tlak ukazují, ale většinou blbě a fungují tak rok, možná dva, potom to svítí červeně všechno a nikdo to neřeší.

    Ono to nemá smysl ani mazat diagnostikou, když tam po každém vypnutí klíčku naskáčou chyby o velké časové prodlevě a problémech na CAN...
    JiK avatar 7.2.2022 16:27 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    hmm, ja to mel zas z druheho konce spektra. na podzim jsem byl v cesku na par tydnu, pujcil jsem si v brne auto z pujcovny, rekli mi, ze mne i vyzvednou na sidlisti a dovezou do pujcovny. Dovezli. Auto byla octavia 1 tak z roku 2000, najeto snad 400 tisic...katastrofa...rez drzela pohromade jen lakem...elektronickeho tam nebylo vubec nic. vubec. ani se nezhasly svetla, kdyz to clovek zaparkoval a zamcel...po par dnech tam prestalo jit radit...napred sla jen trojka..pak bylo potreba radit jak kdyz jsem v aeroklubu jezdil s traktorem...pak tam sla uz jen 2 a zpacecka...pak shorela spojka...a ja jsem zustal stat v noci, nekde v Zabovreskach, s invalidnim otcem na zadni sedacce...silene...ale musim rict, ze se potom zase staly i jiste mimoradnosti z moji strany, a na fakture sice nebylo legendarni "vysušení, vylovení, odbahnění" ale skoro stejne pikantni "+1000 za vyjez o vikendu, +150 za lahev rumu za pujceni detektoru kovu..."
    Max avatar 7.2.2022 16:38 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Tak to nějak nechápu. Ty jsi nevěděl, co si půjčuješ? Nebo jak taková věc nastane? Já věděl do čeho jdu, jaké mají recenze, kolik to bude stát a vše okolo. V ceně bylo i přistavení za určitých podmínek, kterého jsem také využil.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    JiK avatar 7.2.2022 16:49 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    taky jsem byl v soku...zda se, ze v brne je to vice wild east. Hromada pujcoven mi neco naslibovala na webu, vcetne typu auta a ceny. A kdyz jsem to zabookoval, tak mi zavolali zpet, ze sorryjako, ze to vlastne tak uplne nemaji, a ze to je jen na internetu. tihle meli aspon neco.
    7.2.2022 16:55 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    potom zase staly i jiste mimoradnosti z moji strany
    "+1000 za vyjez o vikendu, +150 za lahev rumu za pujceni detektoru kovu..."
    Slo by toto vice rozvest? Lahev rumu za pujceni detektoru kovu? :-D V brne musi byt asi vazne veselo :-D
    7.2.2022 17:50 Hrdobec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Zit Brno, pit Starobrno!
    7.2.2022 22:05 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    lol

    Brno je vazne vesnice :-D Ale jejich orloj, ten je pravda svetovy. :-D
    7.2.2022 16:51 trololo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Výběr adaptabilní nebo klasický tempomat je samozřejmě u výběru ostatních asistentů. A má fyzické tlačítko přímo na volantu, na pravý palec. Ergonomičtěji nejde nic lepšího vymyslet.
    Max avatar 7.2.2022 17:06 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    V nastavení asistentů jsem byl a nenašel (ano, přes pravé tlačítko na volantu se dá dostat k nastavení asistentu, byla to první věc, co mi předávající ukazoval). Když jsem se o tom bavil s kolegy v práci, co mají Škodovky (Rapid + Kodiq + Oktávka), tak mi řekli, že to přepnout nejde. Tak nevím.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    7.2.2022 17:03 gretin milenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Proč mají všichni potřebu štelovat Klímu? Koupím auto, nastavím 22 stupňů automat, hotovo fertig.
    Max avatar 7.2.2022 17:07 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Já na to slyšel nadávat, ale když jsem si to vyzkoušel, tak automatika no problemo, takže nevím.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    7.2.2022 17:52 Zubr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Ja jsem v zime linej se svlekat a tak mam povetsinou 19. Ale kdyz jdu delsi streku tak se jiz svlecu a steluji 21. A protoze nahoda je svina tak se mi to v podstate porad strida :-D
    8.2.2022 07:26 ehmmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Protoze jednou to chces na okno, podruhy na nohy, jednou vic a jednou min. Pokud mozno chci slyset motor a ne ventilator, takze mi vadi, kdyz to samo zacne pridavat ventilator.
    Josef Kufner avatar 7.2.2022 18:04 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Přesně proto mám 14 let starou Mazdu, kde mi nic do řízení nekecá. Místo nesmyslné elektroniky to má výborný podvozek, kde je cítit, co se děje na silnici. A místo detekce aut v slepém úhlu to má jen malý slepý úhel, kam se auto neschová.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    7.2.2022 18:29 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Ja asi 25-rocnu :D Je tam ABS, airbagy, klima, elektricke okna aj zrkadla. Jazdi vyborne a nikde nic neotravuje, neblika a neserie sa. Akurat treba obcas vyvarit hnilobu (lemy, prahy, teraz najviac hnije kufor, ale ten je po havarii).
    7.2.2022 18:48 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Rozpoznavani znacek v holobytu mas proto, ze je to povinna vybava. Od 06/22 povinne doplnena o bonus klepani volantem, pokud rychlost inidikovanou znackou prekrocis.
    Max avatar 7.2.2022 19:39 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    To jako fakt? Myslím to vibrování do volantu?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    7.2.2022 19:54 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Jo, cim vyssi rychlost, tim dulezitejsi je mit rozhrkane rizeni. Je potreba to okamzite implementovat i u jednostopych vozidel. Urcite se nemuze stat, ze by bazmek interpretoval treba znacku 80 jako 30.
    8.2.2022 07:51 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Prece by sis nechtel uzivat radost z jizdy, petrolhead-e? :-D Spravny eurosoudruh jezdi na kolobezce, pije sojove late a adoruje marxe. :-D
    8.2.2022 09:34 Engels
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    To asi ne. Karl si zil nad pomery, mel vlastni ctyr-sprezi, co v promitnuti do dneska je jako by jezdil BMW X6.
    8.2.2022 09:52 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Jisteze. Na to ale dnesni soudruzi nemysli :-D A bezhlave takovemu vykoristovateli a horseheadovi odhaluji sochy v Trier-u. :-D
    8.2.2022 15:59 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Jisteze. Na to ale dnesni soudruzi nemysli :-D A bezhlave takovemu vykoristovateli a horseheadovi odhaluji sochy v Trier-u. :-D
    Ježišmarja... když chceš skloňovat, tak použij český název: v Trevíru!

    A co se týče sochy... pche, daleko zajímavější je semafor. A samozřejmě, ty pravé komunistické peníze.
    9.2.2022 09:29 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Tento cesky patvar odmitam pouzivat! :-D Ale hlavne, ze si rozumime. Diky za linky, toto je pro mne novinka. :-D

    8.2.2022 11:30 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    sojove late? se mi navalilo, to marxisti pijou?
    9.2.2022 09:30 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Sice nevim, co znamena navalilo, ale je dobre pozorovat a bavit se s lidmi. Mladi progresivni marxiste opravdu piji sojove late. :-D
    8.2.2022 00:36 L
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Proc lzes? Neni to povinna vybava a ani byt nemuze.
    9.2.2022 09:35 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Samozrejme ze je ty negramotnej blbe. Tak jako je uz cca 3 roky povine v aute GPSka a telefon, tak od letoska tam musi byt rozpoznavani znacek (kdyz jedes rychlejs, musi to delat kraval), rozpoznavac pruhu (to ti musi cukat volantem), rozpoznavac alkoholu v dechu (to ti nesmi dovolit nastartovat), tzv cerna skrinka, upozornovac na auta ve slepych uhlech, system nouzovyho brzdeni (coz ti proste kdykoli natvrdo a vsi silou hamtne na przdu) ... a jeste dalsi hromada picovin ktery z hlavy ani nedam.

    Musi to byt povine v kazdym aute uvedenym na trh v EU po kvetnu 22, a to ze ty si negremotnej blb, kterej nezna zakony, na tom nic nemeni.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    JiK avatar 8.2.2022 17:28 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Rozpoznavani znacek v holobytu mas proto, ze je to povinna vybava. Od 06/22 povinne doplnena o bonus klepani volantem, pokud rychlost inidikovanou znackou prekrocis.
    Je nekde nejaky prehledny seznam, spise historie, od kdy je ktere z tech ruznych elektronickych kurvitek povinne v autech? Aby clovek vedel jak stare auto ma vybirat....chce-li mit aspon sanci se tem narizenim hloupe vrchnosti vyhnout.
    8.2.2022 20:16 Jurasek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Naletel jsi trolovi. Rozpoznavani uz z principu neni spolehlive a tedy nemuze byt ani povinna vybava. To mozna v budoucnu az kazda znacka bude mit nejaky NFC :-) Ale opticke rozpoznavani to fakt nejde.
    9.2.2022 01:10 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    To v budoucne zacina v kvetnu 2022. A hadat se muzes tak o technickych deatailech a o tom jestli ti to rozvrni volant nebo to na tebe bude jenom svitit a vydavat zvuky. Na brzdu ti to zatim neslapne, jen to mozna nebude chtit zrychlovat.
    Intelligent speed assistance (ISA) will have to be fitted to all new vehicles sold from May 2022.
    https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12222-Vehicle-safety-technical-rules-&-test-procedures-for-intelligent-speed-assistance_en
    JiK avatar 9.2.2022 01:21 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    tak jak se rootujou telefony a tablety, tak se snad brzo zacne i s autama, aby se vsechna na skoditka a bonzovadla dala vypnout...
    9.2.2022 09:39 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Tj, u nekterejcgh tech picovin - napriklad ten alkoholtester, mas vylozene napsano, ze to nesmi jit vypnout. Pripadne, ze se ma pri technicky overovat, ze to funguje ...

    Ale rek bych ze stipacky to jistej.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Max avatar 9.2.2022 10:36 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Štípačky těžko.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    9.2.2022 11:49 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Prave ze jo, prakticky vsechny tyhle picoviny fungujou tak, ze je 1) musis v konfiguraci auta enablovat (tzn daji se tam i vypnout) a 2) auto je musi najit - kde nic neni ...

    Par prikladu. Kamery - predni/zadni ... staci kdyz si ji misto za 20k/ks od automobilky koupis za cca 1kks kdekoli ...a pripojis do prislusnyho konektoru. Nebo parkovaci sensory, dtto. V pripade trebas integrovany navigace, ji tam mas, jen pokud neposles soudruhum dalsich +30k, tak ji nemas enablovanou = staci se pripojit na can a ten jeden bit prehodit.

    Uplne stejne se da vyradit trebas ta startstop picovina, abys to nemusel pokazdy vypinat rucne.

    Tohle bude fungovat uplne stejne, uvedom si, ze ta automobilka bude tak jako tak dodavat auta bez tehle kokotin mimo eu.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Max avatar 9.2.2022 12:18 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Myslel jsem to tak, že "jen štípačky" stačit nebudou. Jinak je mi to jasný, diagnostika a konfigurace aut mi nejsou cizí.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    9.2.2022 09:37 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Prave ze i na brzdu ti to slapne, protoze system nouzovyho brzdeni je jedna z tech picovin, co tam musi byt.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Jendа avatar 11.2.2022 00:37 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Njn, tak dlouho jsme slýchali, jak lidi nemůžou dodržovat povolenou rychlost, protože by museli koukat na ručičku a ne na silnici, až úředníkům došla trpělivost a rozhodli se jim to vyřešit povinně.

    Poslední dobou jsem pro změnu viděl několik případů, kdy cyklisti říkali, že nemusí dodržovat rychlost, protože povinnou výbavou kola není příslušné měřidlo (typicky jim na to řeknu že povinnou výbavou auta není pásmo a přitom taky nesmíš stát X metrů od přechodu nebo křižovatky). Tak úplně vidím jak někdo vymyslí povinné certifikované tachometry na kolo.
    11.2.2022 14:54 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Až pominú "zaujímavejšie" veci na riešenie, tak v rámci iniciatívy "čo keby to zachránilo čo len jeden život", určite príde aj na cyklotachometre, povinné integrálne prilby či odev odolný voči odreniu...
    Gréta avatar 7.2.2022 20:14 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?

    čim je auto placatější tim je lepčejší :D ;D ato je asi tak všecko co vo autech vim :D

    7.2.2022 21:29 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    A víš, čím se holky od aut liší?

    (Tím, ře u nich to neplatí.)
    8.2.2022 07:16 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    A take neni radno zene rikati, ze zere jako osmivalec.
    8.2.2022 09:32 Dr. Uzel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Lze to vyzehlit zapnutim turba v posteli. Pripadne ji muzes jeste promaznout a vycistit i vyfuk..
    8.2.2022 09:49 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Ano, zakladem je vystrikanim dutin osetrit podvozek proti korozi. A protahnuti vyfuku je take dobre.
    8.2.2022 11:28 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Placatá jsou taková ta nepraktická hlučná auta pro buzeranty, ne? Normální chlap (190cm +) se do nich ani nevejde.
    Max avatar 8.2.2022 11:41 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Já jsem taky tlustej a nezávidím jim, tak jim také nezáviď ;-) ... :D
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    8.2.2022 17:08 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Hlavně přeju ať není příští blogpost "A Oktávka je na kaši"
    8.2.2022 17:59 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Nebylo tu už kdysi něco podobného?
    9.2.2022 09:31 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Bylo. Watzke tu mel jeden cas serii blogpostu o svych nehodach. Bylo mi ho lito, jak mu to nekteri dementi v diskusi prali.
    Max avatar 9.2.2022 09:37 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Také jsem si říkal, že to byl Watzke, ale nějak jsem to v jeho blogách nedohledal (asi jsem se málo snažil).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    9.2.2022 13:04 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Stoprocentne to byl on. Jedno z tech znicenych aut si pamatuji, opel omega.
    Max avatar 9.2.2022 13:26 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Měl vectru, myslím :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    9.2.2022 13:42 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Aha. Jsem hlava derava. :-)
    Max avatar 8.2.2022 20:12 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Jak jsem napsal, já si ho půjčil na 6 dní přes Vánoce. Těžko ho asi můžu nějak rozkašit :).
    Zdar Max
    PS: I když je pravda, že jsem ho na dálnici pěkně otestoval, jednu cestu po D1 liják jak kráva a cestou zpět vánice, že nebylo pořádně vidět na 20m, ani kraje dálnice a pruhy už vůbec ne.
    Měl jsem sen ... :(
    8.2.2022 18:05 lhostejno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Sice jsem Rusofob, ale moje příští nové auto bude jedině GAZ Sobol v LPGčku, nedá se nic dělat.
    8.2.2022 20:12 hummer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    LPG vzdyt dava dostatecny vykon jen pri jizde z kopce ne?
    Max avatar 8.2.2022 20:15 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Známej si koupil nový auto s LPG z výroby a prý nepozná výkonový rozdíl mezi tím, když jede na béňo a tím, když jede na plyn. Teď si nějak nevzpomenu na značku, ale rodiný flusátko na nákupy. Něco jako Dacie Sandero, ale už je to asi 6 let starý.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    8.2.2022 22:25 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Pokud je system kvalitni a dobre serizeny, neni s vykonem zadny problem. Mam s tim mnohalete zkusenosti z ruznych aut. Na starych skodovkach jiste problemy byly, ale dnesni moderni automaticke systemy jsou jiz neco jineho. Hlavne je super, ze clovek nemusi platit tak vysokou spotrebbi dan nasemu socialistickemu statu jako ti, kteri jezdi na benzin ci diesel.
    9.2.2022 09:44 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Neboj, to prijde, kde by asi tak soudruzi ty prachy vzali ... tuhle sem si delal takovej bywoko odhad, a vychazi to (pri soucasnych cenach) bywoko na 10k/rok za kazdej ekoterorcar. To je samo prumer. Jedina alternativa toho je totiz ta, ze dostane kazdej do auta pekne povine krabicku, a ta bude sledovat kde jezdi. Coz se samo v ramci spravedlivosti tech poplatku vpohode prosadi. Vsak v nakladacich to uz je, a nikomu to nevadi.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    9.2.2022 11:55 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Tak.

    Ja mám Daciu Lodgy '18 a dokonca ani nie je poznať moment prepnutia medzi benzínom a plynom (a späť). Keby to pri vyčerpaní LPG nepípalo, tak bez pohľadu na LEDky (ktoré sú pri radiacej páke, mimo zorného poľa) nezistím, odkedy to ide zas plne na benzín.

    Druhá vec je, že ten výkon nie je celkovo nejaký závratný, možno je v režime na benzín umelo škrtený, aby to bolo zhodné s režimom LPG...
    9.2.2022 11:58 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Teda takto: pri voľnobehu a pomalej jazde po dedine to prepnutie spoznám, lebo tam potom pri režime LPG počuteľne cvaká nejaký ďalší ventil s frekvenciou asi 3-4 Hz.
    vlk avatar 10.2.2022 20:43 vlk | skóre: 23 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    a neni to škoda?

    inak dobre citanie, myslim ze spomenute problemy sa tykaju uz vacsiny dnesnych aut, hlavne to zbavovanie pristrojoveho panelu tlacidiel.

    na skode ma mrzi hlavne to, ze zakladna verzia nic moc a potom ked riesis nejake veci "naviac", ktore su inde bezna vec, tak za to chcu nechutne prachy.. ked si to auto vybavis do maxima tak zistis ze cena preskakuje auta inych znaciek, ktore danu vybavu a aj viac uz maju pomaly v zaklade.

    keby som si mal ja vybrat? nieco velke s atmosferickym V8 - na truc grete
    You don't exist, Go away !
    11.2.2022 00:01 klv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Na truc puberťačce si může vybírat auto jen debil, stejně jako na emoce podle reklamy. Ale tak ať si každý vybere podle svých komplexů, ambicí a rozumu.
    11.2.2022 14:05 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Muj osmivalec s tebou nesouhlasi.
    11.2.2022 19:14 Yu Si
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Je ten osmivalec elektricky?
    Max avatar 14.2.2022 10:03 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Tak jsem si na víkend půjčil Tesla X. Bohužel, chtěl jsem trojku nebo Y, přinejhorším S, ale bohužel, příště musím asi rezervovat dřív.
    Takže nakonec jsem si tedy připlatit a vyzkouším si model X v chill módu (omezení výkonu, tedy i zrychlení i maximálky, ale nechci to na blbosti, takže je mi to putna), tak uvidíme, příští týden asi bude tedy další článek :).
    Model 3 nebo Y jsem chtěl proto, protože jedno nebo druhé by mohlo být mým dalším potencionálním autem. Naproti tomu S ani X ne, takže mi přišlo zprvu zbytečné si je půjčovat. Na druhou stranu, většinu věcí budou mít společnou (styl řízení EV, ovládání, filozofii, nabíjení apod.), takže zas tak moc ty rozdíly řešit nemusím a aspoň si vyzkouším rozdíly v podvozkách (někdy si tu trojku stejně půjčím).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    14.2.2022 12:36 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Dvě stovky příspěvků na téma "automobily" a ani jedno přirovnání k OS nebo progamovacím jazykům. To jsme to dopracovali...
    14.2.2022 17:43 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    To jde dost těžko, protože IT je dnes většinou na úrovni parních strojů, zcelá výjimečné případy se blíží Fordu T.
    15.2.2022 02:03 Uraz elektrickym proudem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    Po precteni diskuse jsem rad, ze porad opravuju svuj tri dekady stary stroj. Zadne dotykove picoviny, nesnazi se me nabourat do protijedouciho auta, neklepe mi volantem, neblika na me blbostmi, ktere nestihnu precist, nebonzuje velkemu bratrovi, kde zrovna jsem a proste jezdi. Klimatizaci resim otevrenim okynka, nebo zapnutim topeni. O navigaci a muziku se stara stary notebook.
    Max avatar 15.2.2022 10:48 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půjčil jsem si novou Oktávku, WTF?
    A co máš za stroj? Třicet let není málo.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.