abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 734 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Rozebrání mechanického časovače z myčky Grundig

    5.7.2011 16:01 | Přečteno: 2279× | Bastlení | poslední úprava: 5.7.2011 15:59

    Tak nám doma odešla skoro 20 let stará myčka na nádobí. Najednou začala přeskakovat a vynechávat fáze mycího cyklu, to znamená, že třeba zapomněla napustit vodu a "myla" na sucho...

    No ale o tom psát nechci. Chci psát o jejím mechanickém časovači (jinak též nazývanému programátor). Jako správný kutil jsem chtěl přijít na kloub tomu, jak to vlastně funguje a vypadá vevnitř. Tak jsem ho tedy rozebral a patřičně zdokumentoval. Občas se zde podobný článek vyskytne, tak mě napadlo, že bych se se zdejšími čtenáři podobného ražení podělil o nově nabyté poznatky.

    Omluvte kvalitu fotek, původně jsem nezamýšlel dávat je na odiv veřejnosti a nemám čas a náladu je nějak zvlášť ladit.

    Vzhled časovače

    Ještě než se to celé rozsype na součástky, ukáži vzhled časovače v celku.

    Máme zde vrchní stranu (již po započatém rozebírání)

    Spodní stranu

    Stranu s kontakty

    U myčky na nádobí není potřeba ovládat mnoho věcí. Čerpadlo, spirálu, nějaká dvířka atp. Ale tato myčka měla několik programů, které se lišily četností a délkou spínání, tak to bylo řešené tak, že k jednomu zařízení patřilo více spínačů s různými "programy". Proto je zde těch kontaktů tolik.

    A nakonec zde máme výhled na motorek.

    Postup rozebrání a princip funkce

    Modul byl původně nerozebírtelný :-D. Žádné šrouby, ale jen čtyři nýty. Ty jsem odvrtal z vrchní strany. Úspěch signalizovalo vrchní víko, které pomocí přítlaku pružiny pod ním odskočilo.

    Na obrázku vidíte nahoře hřídel s pružinou. Tato hřídel sloužila k nastavení programu. Jeji složitost spočívá v tom, že ovladač bylo možné zacvaknout do čela zařízení jako tlačítko. K tomu také sloužila pružina. Jinak zde zatím není nic zajímavého vidět. Přesuneme se ke spodní části.

    K sundání spodního krytu bylo zapotřebí vytáhnout zbytky nýtů a kleštěmi srovnat pacičky přidržující motor a kryt u sebe. Poté už bylo snadné dekl sundat.

    Zde už je pohled na vnitřnosti zajímavější. Napravo je vidět převodovka a nalevo je ukrytý buben s programy a spínači. Motorek je z druhé strany, zde jen čouhá pastorek. Převodovka má dvě funkce.

    1. Určuje dobu trvání celého programu otáčením zeleného kolečka, který spíná hlavní spínač celé myčky.

    2. Pomocí excentricky umístěného ramena se zobáčkem postupně otáčí modrým bubnem s programy, čímž, jak uvidíte později, se spínají postupně jednotlivé okruhy.

    Byla zde ještě spousta pružin, které jsem musel odstranit ještě před sundáním krytu.

    Ještě pro úplnost detailní pohled na motorek

    Nyní přistoupíme k rozebrání té hlavní části celého časovače - bloku se spínači a s programy. Bez nýtů to moc pohromadě nedrží, takže je to hračka a jednotlivé vrstvy jdou od sebe oddělit bez použití síly.

    Na obrázku vidíte výsledek po sundání první vrstvy (od spodu - od převodovky). Nalevo je vidět blok s hlavním spínačem, který spíná právě to zelené ozubené kolečko. Pod zeleným kolečkam vyčuhuje modré zařízení poháněné oním excentrickým ramenem. Napravo je vidět modrý buben s programy. Tento buben má na vnitřní straně zářezy, do kterých zapadají klínky modrého zařízení poháněného excentrickým ramenem. Tím dochází k otáčení tohoto bubnu. Také zde jsou vidět již nějaké spínače, ale k tomu se dostaneme u dalšího obrázku. Nenechte se zmást ozubením na bubnu. To neslouží k otáčení bubnem, ale společně ještě s nějakými pacičkami k jeho držení ve správném úhlu.

    Zde vidíte detail spínačů. Princip je stejný u všech vrstev. Buben má v sobě zakódovaný program formou prohlubní a plošin po svém obvodu. Po stranách modulu vidíte černé páčky. Jedna strana páčky se zobáčkem jezdí po bubnu a podle toho jestli je na plošině nebo v prohlubni ovládá spínače na svém druhém konci.

    No a to je v podstatě vše ohledně principu funkce. Na závěr fotografie s kompletně rozebranými moduly

    A úplně poslední fotka s kompletně rozebraným časovačem.

    Resume

    Tak nějak se dá tušit jak asi může mechanický časovač fungovat, ale vidět to na vlastní oči je opravdu zajímavé. Doufám, že to místní osazenstvo aspoň trochu zaujalo :-)

    Čím bylo způsobené podivné chování? Jeden kontakt byl tak trochu spálený a asi měl velký přechodový odpor. Bývalo by ho stačilo očistit a nemuseli jsme kupovat novou myčku :-)

    Přeji všem hezký den.        

    Hodnocení: 54 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.7.2011 16:45 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozebrání mechanického časovače z myčky Grundig
    Modul byl původně nerozebírtelný . Žádné šrouby, ale jen čtyři nýty. Ty jsem odvrtal z vrchní strany.
    Takže takovej mechanickej jail-break :-D.
    5.7.2011 19:15 depka | skóre: 20 | blog: eterity
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozebrání mechanického časovače z myčky Grundig
    nam se zase nekdy zasekne pracka ze moc dlouho bezi machani, ma nekdo zkusenosti z vymenou programatoru?
    5.7.2011 19:30 android
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozebrání mechanického časovače z myčky Grundig
    A je to pračka Grundig?
    5.7.2011 19:44 depka | skóre: 20 | blog: eterity
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozebrání mechanického časovače z myčky Grundig
    whirlpool
    tomboytom-deviant avatar 5.7.2011 19:45 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozebrání mechanického časovače z myčky Grundig
    5.7.2011 23:32 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozebrání mechanického časovače z myčky Grundig
    Většinou stačí jen odpojit starý a připojit nový, jen se nesmí poplést kabely (pokud nejspou konektrou označené, doporučuju na ně udělat nějaké popisky). Novější modely to naštěstí řeší rozpojovatelnými konektory, které jsou nezaměnitelné a jdou zapojit jen jedním způsobem (tedy pokud nemáte opravdu, ale opravdu velkou sílu :-) ).

    Spíš je težší se k samotné elektronice dostat, u modelů, se kterými jsem se setkal (a byl to i jeden Whirlpool) se musela rozebrat pomalu celá vnější konstrukce, aby šlo s deskou s elektronikou pracovat. Také dost pomůže během práce si fotografovat, jak jsou věci navzájem složené, pokud nechcete trávit hodiny chlapskou verzí puzzle a nadáváním na výrobce pračky.

    Jendа avatar 6.7.2011 05:43 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozebrání mechanického časovače z myčky Grundig
    Pinout reverzně zinženýruješ snadno, dej tam nějakou ATmegu a napiš si vlastní firmware :-).
    6.7.2011 12:49 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozebrání mechanického časovače z myčky Grundig
    Jo tak tohle mě napadlo, když to začalo odcházet :-) Ale nějak z toho sešlo. Ženský nemají totiž pochopení.
    Jaromír Svoboda avatar 5.7.2011 21:59 Jaromír Svoboda | skóre: 9 | blog: netblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozebrání mechanického časovače z myčky Grundig
    Hezké. Dokážeš ho složit aby fungoval? :-)
    Tom & Jerry: # cat /dev/input/mouse0
    6.7.2011 12:48 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozebrání mechanického časovače z myčky Grundig
    No nemám nýtovačku, tak asi ne :-D No a asi by byl trošku problém s tou převodovkou...
    5.7.2011 23:22 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozebrání mechanického časovače z myčky Grundig
    Staré pračky Tatramatky měly přesně takový (nejspíš ještě trochu větší, protože motor měl dvoje vinutí), možná mam ještě někde jeden schovaný. Dokonce jsem ho jednou i ůspěšně opravil, naštěst nebyl snýtovaný, ale sešroubovaný a stačilo vyčistit zoxidované kontakty.

    Pračka sice měla jen jediný program, ale některé části šlo přeskočit (máchání a předpírku, poku si pamatuju) a během chodu šlo dělat i manuální zásahy (ručním pootáčením). Samotný časovač měl dokonce ještě přídavný malý válec na přepínání otačení motoru během praní, který se otáčel rychleji než hlavní válec a byl aktivní jen během normální prací fáze.

    Jendа avatar 6.7.2011 05:41 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozebrání mechanického časovače z myčky Grundig
    Naše pračka (2004) má taky mechanický programátor. Přijde mi zajímavé, že se ještě tehdy vyplatilo vyrobit takovéto mechanicky relativně složité zařízení místo osazení kousku křemíku.
    6.7.2011 16:01 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozebrání mechanického časovače z myčky Grundig
    No pokud můžu hádat, tak bych řekl, že ten programátor spíná přímo ty motory a topná tělesa, takže bys potřeboval minimálně nějaký triakový spínač (a to už leze složitost docela nahoru). BTW my máme pračku s LCD, ta už snad bude mít pod tím otočným kolečkem nějakej optickej snímač natočení :-D.
    msk avatar 7.7.2011 09:53 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozebrání mechanického časovače z myčky Grundig
    Od coho su rele?

    Pre mna je tiez nepochopitelne, ako sa moze oplatit vyrabat tak neuveritelne zlozitu vec. Ale zase 20 rokov, to je 1991, budiz, akceptujem. Musela to byt ale jedna z poslednych ...
    7.7.2011 17:26 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozebrání mechanického časovače z myčky Grundig
    To už by byly asi lepší ty triaky. Jsou levnější a bez mechanických částí.

    Taky bych řekl, že před 20 lety se to možná ještě vyplatilo. Ale nechápu, jak to může mít pračka z roku 2004, kterou taky máme doma. Snad nějaký zbytky ve skladech nebo co :-D
    PepaSFI avatar 7.7.2011 18:31 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozebrání mechanického časovače z myčky Grundig
    ona už možná nemá mechanický mozek, jen to tak vypadá. Já nedávno likvidoval asi tak starou Whirlpool, ovládání měla tím klasickým knoflíkem který se sám pootáčel po jednotlivých cyklech programu, ale uvnitř už byla elektronika. Ono je to dané zvykem a tradicí, ty hospodyňky si musí na ten čudlíkystán zvykat postupně. Novou pračku co jsme mámě koupili, si vybírala takovou aby zas měla ten velký knoflík na volbu programů. Sice už má stavový displej s ikonkama ukazujícíma co se zrovna děje a časovým odpočítáváním místo šipky na hrkajícím kroutítku ale volba programu se dělá otáčením knoflíku. Je to sice to samý jako kdyby tam byly tlačítka ale to kroutítko je prostě tradiční.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    8.7.2011 00:36 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozebrání mechanického časovače z myčky Grundig
    Aha, to vypadá logicky. Tak už se těším, až půjde naše pračka pod kudlu :-)
    7.7.2011 18:33 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozebrání mechanického časovače z myčky Grundig
    Relé jsou ještě složitější a jejich jazýčková část je prakticky to samý co ty kontakty v tom mechanickým časovači. A samozřejmě potřebuješ i tak budič (takovej uC asi nedá dost proudu na sepnutí).
    6.7.2011 14:54 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozebrání mechanického časovače z myčky Grundig
    Moc pekny. :-) A dal jste to znovu dohromady? Za mlada jsem se stoural v tatramatkovem programatoru, ale oprava byla neuspesna. :-)
    6.7.2011 16:02 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozebrání mechanického časovače z myčky Grundig
    Za mlada jsem se stoural v tatramatkovem programatoru, ale oprava byla neuspesna
    Nevznikaly u toho i nový programy? ;-)
    7.7.2011 17:17 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozebrání mechanického časovače z myčky Grundig
    Dohromady už jsem to nedal :-) Ale ještě se mi to válí rozebrané na stole, možná si někdy budu hrát na puzzle. Ale pak to stejně vyhodím, protože už je to k ničemu.
    TomCat avatar 10.7.2011 12:48 TomCat | skóre: 11 | blog: Proti proudu | Praha-západ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozebrání mechanického časovače z myčky Grundig

    Paráda. To mi připomnělo, jak jsem se před čtvrtstoletím co by puberťák "bavil" návrhem náhradního programátoru do pračky Tatramat místo podobné mechanické příšernosti. Analýza a rozkreslení diagramů původních programů zabraly asi 2 měsíce, návrh ekvivalentního zařízení na bázi jednočipu Tesla MHB8748, triaků a relátek zabral další měsíc. Kdybych nebyl mladej, blbej, naivní a nezkušenej, mohl jsem na tom slušně vydělat (i za komančů). :-)

    Pikantní na tom bylo, že dotyčná pračka zanedlouho stejně odešla do pračkového nebe, poněvadž jí prorezla "nerezová" vana...

    Lazarus Long: Hloupost nelze vyléčit penězi, výchovou a dokonce ani zákony. (Robert Anson Heinlein - Dost času na lásku)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.