abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Nová verze

    LibreOffice 24.8 bude vydán jako finální v srpnu 2024, přičemž LibreOffice 24.8 Alpha1 je první předběžnou verzí od začátku vývoje verze 24.8 v prosinci 2023. Od té doby bylo do úložiště kódu odesláno 4448 commitů a více než 667 chyb bylo v Bugzille nastaveno jako opravené. Nové funkce obsažené v této verzi LibreOffice najdete v poznámkách k vydání.

    ZCR | Komentářů: 0
    včera 23:33 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 141 (pdf) a HackSpace 78 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 2.0.0 programovacího jazyka Kotlin (Wikipedie, GitHub). Oficiálně bude představena ve čtvrtek na konferenci KotlinConf 2024 v Kodani. Livestream bude možné sledovat na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 27.0 programovacího jazyka Erlang (Wikipedie) a související platformy OTP (Open Telecom Platform, Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.8.0 svobodného multiplatformního softwaru pro konverzi video formátů HandBrake (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.5. 21:55 | IT novinky

    Microsoft představil nové označení počítačů Copilot+. Dle oznámení se jedná se o počítače poskytující funkce umělé inteligence. Vedle CPU a GPU mají také NPU (Neural Processing Unit). Uvnitř představených Copilot+ notebooků běží ARM čipy Qualcomm Snapdragon X Elite nebo X Plus.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    20.5. 17:55 | Zajímavý článek

    Příspěvek na blogu Codean Labs rozebírá zranitelnost CVE-2024-4367 v PDF.js, tj. mj. prohlížeči PDF souborů ve Firefoxu. Při otevření útočníkem připraveného pdf souboru může být spuštěn libovolný kód v JavaScriptu. Vyřešeno ve Firefoxu 126.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    20.5. 12:55 | Nová verze

    Lazygit byl vydán ve verzi 0.42.0. Jedná se o TUI (Text User Interface) nadstavbu nad gitem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (81%)
     (5%)
     (8%)
     (7%)
    Celkem 456 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    vencour avatar 15.4.2006 06:39 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měnit svět a lidi? Ani náhodou.

    Něco jde vzdát, něco ne, na něčem záleží víc a na něčem míň. Jak stárnu, zjišťuju, že je fakt základ "mlčeti zlato", protože toho tolik nevím a tedy nemohu ani za ostatní rozhodovat. Jen se pokoušet o vyvozování závěrů na základě svého nejlepšího přesvědčení. Hledat ty, co jsou naladěni na podobnou myšlenkovou vlnu.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    15.4.2006 10:23 Bloodywan | blog: Bloodwan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měnit svět a lidi? Ani náhodou.

    Naprosto souhlasím. Já se řídím následujícím: chytrému napověz, hloupého trkni. Kdo chce radu a pomoc, řekne si a rady si bere k srdci. Já si o rady říkám a snažím se jimi v rámci možností a situace řídit. Protože rady ve stylu step-by-step zabírají čas, stačí, když mě někdo nasměruje, kudy vede cesta. Když už jsem v bazénku, holt plavu sám, stačí vědět kudy. Kupříkladu kuřáci, kteří chtějí přestat. Všechno jde když se chce. Není důležité, jakým způsobem kuřák přestane kouřit, důležité je chtít. Pak je víceméně jedno, kdo mu co poradí.

    Hlupákovi můžeš poradit. když nechce, spálí se, narazí si držku. Jeden můj kamarád chtěl začít podnikat. Radili jsme mu, několikrát, nedělej si účet u spořky, zůstaň ještě dva tři měsíce na pracáku, nežeň se, zbav se té škodovky. Nenechal si poradit. Vyšla mu zatím jen manželka. Od teď mu radím jen jednou. Pak už s ním neztrácím čas, i když je to jinak chytrý a schopný kluk a kamarád, kterého si jinak velmi vážím.

    Jako odborník většinou navrhnu několik variant a doporučím nejlepší a varuji před nejhorší pro konkrétní situaci. Je jen na dotyčném, co si vybere. Když mi nevěří (samozřejmě se mohu občas mýlit) a zvolí tu nejhroší, chuj s ním. Spousta lidí tak ode mě slyší "já jsem ti to říkal".

    Programátoři a politici mají společný problém. Určují, jak má uživatel/občan fungovat. Proto by si oba měli nechat poradit od svého uživatele/občana. Chytrému napověz... Nemluvě o tom, kdo politiky a programátory platí. Politiky neplatí stát a programátory neplatí jejich firmy. To my, občané a uživatelé si platíme programátory a politiky. Když neskáčou, jak pískáme, je třeba s nimi zamést, tak jak zřejmě dopadnou socani. Trk, trk trk.

    A ještě na jednu věc jsem ve svém krátkém životě přišel. Když jsou dva partneři pět let spolu a skřípe jim to, mají se rozejít. Když si myslíte, že byste se měli s jiným partnerem lépe, vykašlete se na současného partnera a najděte si jiného. Spousta lidí to neche slyšet, ale po deseti letech se rozejdete stejně a akorát vás bude mrzet deset let trápení a opruzu ze strany partnera. Jak se v textu říká. Člověka nezměníš. Musí se změnit sám, můžeš mu jen ukázat cestu. Dávat politikovi/feťákovi/alkoholikovi/násilníkovi šanci má smysl jednou, možná dvakrát, když jsme osobně zainteresovaní, pak už je to jen ztráta času a energie.

    15.4.2006 11:24 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měnit svět a lidi? Ani náhodou.
    Tedy v červnu socanům znovu opakovaně řeknu. S vámi hošani pořád ještě ne.

    "socan" jak ho definujete se nicmene muze skryvat pod jakoukoliv nalepkou ;)
    15.4.2006 12:25 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měnit svět a lidi? Ani náhodou.
    Pokud mám na mysli nálepku "socan", tak přseně ty co se mi pokoušejí namluvit, že solidarita je "že okrademe ty schopné a dáme to líným".
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    15.4.2006 22:09 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měnit svět a lidi? Ani náhodou.
    že solidarita je "že okrademe ty schopné a dáme to líným".
    "Okrademe ty schopne" - je priznacne, ze "okradani" a "niceni" jsou z tohoto pohledu jen "ti schopni", nebot ten "neschopnym" neni co ukrast?

    Okradani ovsem mohou byt i ti "ne vseho schopni", a cim libiveji se to zabali (treba do hesel: "rovna startovni cara", "rovna dan" nebo "kazdy si za vsechno muze sam"), tim jakoby "filosoficky" cistejsi.

    "Schopny" se pak stava synonymem pro ty, kteri maji stesti, "liny" pak pro ty, kteri ho nemaji. Jisteze take existuji "schopni", kteri poctive makaji, a "lini", kteri nejradsi nic nedelaji. Pokud ale mate pocit, ze presne podle tohoto kriteria je pak rozlozeno bohatstvi ci potreby zdrave spolecnosti, myslim, ze vam neco unika.

    Bohuzel se totiz pod hesly o "okradani schopnych" pak casto spis bojuje za "volnou ruku vsehoschopnym" nez za fungujici strukturu spolecnosti. Ta totiz nikdy nemuze fungovat na tzv. principu "spravedlnosti" - tim se odlisuje lidska spolecnost napr. od zvirat.

    Tohle je poznamka nezavisla na politickych sympatiich k nejake konkretni politicke strane (zvlaste CSSD).
    15.4.2006 23:21 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měnit svět a lidi? Ani náhodou.
    Pokud budu mluvit o sobě, tak jsem štěstí neměl. Jen jsem se staral. A vyrostl jsem na ulici. Doslova. Ale znám spoustu těch co "štěstí" měli. Otázkou je jak s tím naložili, jak se chovali a čemu uvěřili. Rovný šance nebudou nikdy. Jen odvaha něco změnit nebo ne. je spousta těch a jejich většina, kteří můžou. Ale nechtějí. A na ty nehodlám doplácet.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    16.4.2006 11:51 springer | skóre: 10 | blog: engineering
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měnit svět a lidi? Ani náhodou.
    v jednom ma pan Jilek pravdu. Nema cenu ho presvedcovat. Je lepsi se s nim nebavit a vymazat ho s okhruhu tech, s kterymi komunikuji.
    kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
    16.4.2006 11:56 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měnit svět a lidi? Ani náhodou.
    Ano máte právo mě vynechat z okruhu svého zájmu :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    15.4.2006 15:35 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měnit svět a lidi? Ani náhodou.
    Nejlépe bylo by vzdálit se
    a nikdy se nenavrátit,
    svým bližním a nejbližším ztratit se
    a sám sobě se ztratit.
    Nelíbí se mi jak myslíte, co píšete ani jak píšete. Prostě vás nemám rád.
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    15.4.2006 15:42 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měnit svět a lidi? Ani náhodou.
    No jo, co se dá dělat, Jsem zvyklý si že ne všichni mě musí. Nemusíte mě číst. Ani mě mít rád. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    15.4.2006 20:43 jarda | skóre: 22 | blog: nadoraz | Chomutov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měnit svět a lidi? Ani náhodou.
    Tohle mi mluvi ze srdce, nezbyva nez pochvalit to shrnuti. Tolik energie co clovek vynalozi na udrzeni neudrzitelneho, zlepseni nezlepsitelneho je urcite vhodnejsi dat nekam kde to ma smysl. Naucil jsem se amputovat si divne lidi at to stoji co to stoji a boli jak chce, do budoucna to nemuze mit chybu, vlastni klid je mi opravdu hodne milejsi nez co si kdo o me mysli.

    P.S. Nerozebirejte hacku/carky, poprve instaluji Gentoo a zatim mi to nejde.
    Připíjím na krásu našich koní a rychlost našich žen.
    15.4.2006 22:04 dan | skóre: 9 | blog: paranoia | JO60WA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měnit svět a lidi? Ani náhodou.
    Neni vase bye bye prilis vzdalene od tolerance?
    Alkoholicke manzely, fetacke deti, chorobni zarlivci a hystericke milenky nejsou zrovna reprezentativnim vzorkem, spis maji spolecny problem, kterym je jejich hendikep. Date nekomu sbohem jen proto, ze dostal cukrovku?
    Víra se nikdy nezrodí jako výsledek racionální argumentace
    15.4.2006 22:19 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měnit svět a lidi? Ani náhodou.
    Oni dostávají většinou šanci dost dlouho a po určitém čase jde o život. Doslova.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    16.4.2006 01:08 dan | skóre: 9 | blog: paranoia | JO60WA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měnit svět a lidi? Ani náhodou.
    ...a neni to, ze nad nimi zlomim po urcitem case hul zase muj hendikep? Protoze sanci maji sice dlouho, ale ten jejich problem uz neni nikdy uplne resitelnej (jako ta cukrovka).
    Víra se nikdy nezrodí jako výsledek racionální argumentace
    16.4.2006 01:23 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měnit svět a lidi? Ani náhodou.
    To není o zlomení hole, to je o tom,že nejsme schopni unést všechno co ti lidé se pokoušejí na nás naložit, jen z toho důvodu, že nemají zájem cokoliv pro sebe udělat. Pokud považujete odmítnutí "vědomí všemocnosti a odpovědnosti" za dospělé lidi za můj hendikep. Pak jsem hendikepovaný.

    Ovšem nemám s tím sebemenší problém. Z jejich strany je to totiž je čirá manipulace činit za svůj život odpovědnými ty druhé. Nemám žádnou povinnost se nechat do této "odpovědnosti" manipulovat. Jestli ji máte vy, pak vám nic nebrání být jim za zdroj jejich "štěstí". :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    16.4.2006 01:46 dan | skóre: 9 | blog: paranoia | JO60WA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měnit svět a lidi? Ani náhodou.
    Diky za vysvetleni. Presto se nemohu zbavit dojmu, ze pokud si nastavim vahu pro to co na mne kdo naklada velmi nizko (kde je ta spravna hranice), zustanu se svou svobodou sam.
    Zatim ziju v presvedceni, ze k ubraneni se manipulaci neni rozchod jedina cesta. Nemusim se nutne stat prijemcem cizi odpovednosti, pokud jsem si toho vedom.
    Víra se nikdy nezrodí jako výsledek racionální argumentace
    16.4.2006 01:57 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měnit svět a lidi? Ani náhodou.
    Já sám nejsem. Zřejmě jsem svou váhu nastavil přiměřeně.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    16.4.2006 02:16 dan | skóre: 9 | blog: paranoia | JO60WA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měnit svět a lidi? Ani náhodou.
    ...dukaz ze to jde ;-)
    Víra se nikdy nezrodí jako výsledek racionální argumentace
    15.4.2006 22:51 jarda | skóre: 22 | blog: nadoraz | Chomutov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měnit svět a lidi? Ani náhodou.
    Cukrovka a jine nemoci jsou nestesti a opustit nekoho pro tohle je asi ubohost. Strider psal o zmene toho co jde zmenit a i kdyz na to jsou mozna diagnozy tak alkohol, fet, chovat se jako idiot apod. jde preci ovlivnit a jestli ten clovek neni schopen se alespon pokusit se sebou neco delat tak nazdar.
    Připíjím na krásu našich koní a rychlost našich žen.
    18.4.2006 08:31 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měnit svět a lidi? Ani náhodou.
    Že by předvolební agitka? Tenhle příspěvek patří v mých očích k těm nejhorším, které jsem v tomto blogu četl.
    18.4.2006 10:09 yennefer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měnit svět a lidi? Ani náhodou.
    někdo to může vnímat jako předvolební agitku a někdo si z toho odnese tu osobní stránku. To je na tom hezké, že každý si v tom může najít něco užitečného sám pro sebe. Mne to naopak silně oslovilo.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.