abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    22.4. 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    22.4. 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 697 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Mami, ja chci Maca!

    26.3.2005 01:22 | Přečteno: 1349× | Off-topic

    Už je to nějaká chvíle, co jsem o applích počítačích slyšel poprvé. Tehdy mi myšlenka na koupi PowerPC přišla absolutně šílená a značka samotná nehodna jekékoli pozornosti. Nicméně od té doby se toho dost změnilo a pod rukama mi prošlo několik různých distribucí linuxu, jak na desktopu, tak i na našem firemním webserveru. Po těch letech letmého pošilhávání po tučňákoidním systému si člověk uvědomí, že wokna nejsou to pravé ořechové. Takové prozření určitě znají všichni Linuxem poznamenaní jedinci a jistě mi dají za pravdu, že daný okamžik převrátil jejich vnímání pc a systému samotného úplně naruby. O tom však psát nechci, protože to si holt musí každý prožít sám. Takže zpět k jablíčkům :-)

    V poslední době často pročítám weblog Aničky Bernáthový, které rovněž Applí interpretace BSD systému a samozřejmě harware učarovala stejně jako mě prostřednictvím jejích myšlenek a přispěvků. Nejprve jsem jen tak letmo nakouknul do AppleStore a užasl nad vskutku brilatním zpracováním designu jednotlivých kousků. Teď už se vracím jen k jednomu....PowerBook 12" SuperDrive....takovým miláčkem na cesty by asi nepohrdl nikdo z nás, ne? Sem zvědav na ty Flame příspěvky ve fóru, které na sebe tímto přitáhnu ;-).

    Je to asi tři nebo čtyři měsíce, co jsem si pořídil Acer TravelMate 2001 LC 15". Od té doby mlátím hlavou do zdi, kdykoli jej pouštím. Vážně, bylo to jedno z těch nejhorších rozhodnutí v mém poměrně krátkém životě. Hmotnost 4,5 kila z označení TravelMate ponechává jen Mate, čož spíše vystihuje člověka, který si tento, ne "kousek", ale pořadnej kus pořídí. Co mne však štve nejvíce, je výdrž na baterie a samotná výkonost tohoto notebooku. V některých chvílích mám sto chutí do něj praštit, jak sem byl zvyklý u svého starého stroje, když odmítal spolupracovat. Uznejte, hodina a pul provozu na baterii a to jen ve světlých chvílích je vskutku tragická. Tak to dopadá, když je rozhodujícím faktorem cena a projeví se zaryté parametry desktop PCs :-(

    Každopádně sem se už definitivně rozhodl pro zmíněného PowerBooka, takže šetřím, kde se dá, a dokonce sem si odřekl i nový scanner :-)

    Poznámka pod čarou: Lituji, každýho, kdo tyhle mý kecy četl až sem ve snaze naléz zde něco smysluplného nebo nedej bože užitečného :-D.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    26.3.2005 06:43 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše book
    Pokud bych si někdy pořídil x86 booka, tak jedině IBM T nebo X řadu (teď pracuji na T41). Jinak Mac mě taky láká, ale zatím není potřeba, takže nebude.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    26.3.2005 08:37 Lukáš Cirkva | skóre: 10 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: book
    Souhlasim, notebooky IBM T rady se vyjimecne povedly. Mohu jen doporucit.
    26.3.2005 09:35 zabza | skóre: 52 | blog: Nad_sklenkou_cerveneho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: book
    Jo, taky souhlas, IBM vede. Jenom jsem zvědavej, co s tím udělají ti číňani... :-)
    26.3.2005 11:56 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: book
    IBM? Hmmm... Kolik jste jich pouzivali v praxi delsi dobu? Tata ma T42p, ja jako student-brigadnik trapim ve firme T41. Musim rici, ze: hmotnost skvela, vydrz skvela, konstrukce nic moc: Sice do sebe hezky zapada display a telo, jsou spojeny velmi pevne, ale kdyz si o nej opru ruce, prohyba se... Mam otisk klavesnice na display. A cely pocitac jde tahle "ohnout" v otevrenem stavu. Co to udela s deskou, nevim, ale nejde mi WiFi. A povrchova uprava pocitace se velmi rychle opotrebuje. Kdyz to srovnam s mym "domacim" Compaqem Armada, ktery nosim bez tasky uz 3 roky a neni na nem videt nic...). Baterie mam rozsirenou, couha podstatnou casti ven mimo obrys. Navic je to drahy jako prase.

    Macy jsou nadherne stroje s perfektnimi referencemi. Co jsem mel tu cest videt, tak iBook G3 i G4 je super, kdyz bude v obalu (O odelnosti povrchovky radsi neuvazuji - bude nulova. Je to dan za design). Powerbooka jsem v ruce nevidel (teda krome Titania), ale ten ja take strasne drahy.

    Po prazdninach, az budou penize, kupuju iBook G4, 12". Ten mi bude plne vyhovovat - nepotrebuju nejaky extra pocetni vykon. A pujde tam Linux - MandrakeLinux nebo YellowDog.
    26.3.2005 14:20 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: book
    ...ale kdyz si o nej opru ruce, prohyba se... Mam otisk klavesnice na display.

    Když se opřu o jakýkoliv notebook, tak se ohne/zničí. Také mám otisk klávesnice na displeji, vznikl když mi jedno hovado hodilo na zavřeného booka asi 40kg batoh :-( Nosím T41 rok v obyčejném batohu a když nespím, tak ho používám. Nějaká povrchová úprava mi je ukradená. Líbí se mi, že pořád drží, displej je v pohodě a klávesnice je také dobrá(je to měsíc co jsem ji rozebral a vydloubal z ní čurbes :-)
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    26.3.2005 18:56 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: book
    ...ale kdyz si o nej opru ruce, prohyba se... Mam otisk klavesnice na display.

    Když se opřu o jakýkoliv notebook, tak se ohne/zničí.
    Moment, ja se spatne vyjadril. Ohyba se mi pod zapestimi, kdyz pisu! To je to, co me na nem, proklamovanem jako velmi odolnem, zklamalo. Ten otisk na display vznikl nejak v batohu. Kdy a jak se poslapala ta WiFina nevim, pouzival jsem ji obcas, kdy jsem si ho mohl pujcit domu a ted uz proste nefunguje. Musel jsem ji zakazat v HW profilu, protoze to dokazalo polozit okynka. Ve firme to nastesti nikdo nepouziva (maji dratovanou sit), takze si toho nikdo nevsiml, jinak bych mel docela problem. IMHO prodejci Apple vedi, proc nabizeji veci jako vlozku do zavreneho pocitace a neoprenovy obal...
    27.3.2005 11:00 anicka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: book
    Hihi, to jsem zvědavá - taky jsem kdysi povídala cosi o tom, že na můj notebook přijde YDL nebo Ubuntu. No, nestalo se, své oblíbené icewm si pouštím pod mac os x .o)
    27.3.2005 12:41 Bernie | skóre: 9 | blog: Bernie's Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: book
    Ja to vidím tak, že pokud se nesžiju s MacOS, tak tam příjde SUSE 9.2/9.3, který používám na svém TM. ;-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.