abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 558 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    PepaSFI avatar 21.6.2016 19:22 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení
    ještě bych přidal radu k hardware části. Doporučuju zamyslet se nad trasou hadice a v místech potenciální netěsnosti spojů, tedy hlavně na začátku a konci počítat s nějakým ukápnutím. Zkrátka tomu udělat lancouchy neboli průvěsy na vhodných místech aby případná kapka vody z netěsné koncovky která bude ztékat po hadici, odkápla na bezpečném místě a ne někde do podlahy. Takže první průvěs asi bude přímo ve vaně a na opačném konci někde u toho zalívacího aparátu. A možná neuškodí zamyslet se i nad zkondenzovanou vodou. Mám zkušenost že podle počasí se hadice dokáže dost výrazně orosit když se ochladí protékající vodou. A to až tak že se pod ní dělají loužičky.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    21.6.2016 20:07 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení
    díky za tipy -
    1. kupelnová část je jasná, hadice je trochu delší, takže ve vaně nechám smyčku.
    2. Na druhé straně to není kritické - nejnižší místo tak jako tak je až na terase pod úrovní prahu, uvnitř v bytě plánuju "vlnu" ve stylu smyčky horkovodu, aby měla zbylá voda tendenci utéct "ven" nebo do vany. Ale dobrá připomínka, zapomněl jsem tuhle "vlnu" zmínit.
    3. kondenzace vody - "průtok" nebude až tak velký a plánuju zalévat především v noci, kdy rozdíl teplot snad nebude tak velký. Navíc v hadici bude zbytek vody z minulého zalévání, takže by teplota teoreticky měla klesat postupně ... no, mám brouka v hlavě. Na druhou stranu by i kondenzovaná voda měla téct po spádu, takže lavor na nejnižším místě by byl řešením. Jinak bez klimy je v pokoji u terasy v létě klidně 30 stupňů, takže odpar kondenzované vody bude docela velký ...
    21.6.2016 21:10 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení
    Může se stát, že se zblázní spínač ventilu a nechá ho v poloze "otevřeno".
    No, tohle by šlo řešit na dvou úrovních - na straně RPi a na straně ventilu. Optimlní by bylo zkombinovat obě, ale nejspíš by stačilo jen jednou.

    Obrana na straně RPi je watchdog, pokud se RPi zasekne, tak se restartuje a přitom se všechny GPIO nahodí do původního nastavení (bvětšinou se chovají jako vstup nebo vysoká impedance), takže pulldown k zemi zajistí nulu na výstupu hned po restartu. Výhoda je, že se tím pak obnoví i ostaní komunkace, přitom samotný watchdog je přímo součástí SoC a stačí jen nastavit, viz Auto-reboot a hung Raspberry Pi using the on-board watchdog timer.

    Obrana na straně ventilu je monostabilní klopný obvod v budiči výkonové součástky, co spína ventil, tedy nejspíš nějakého výkonvého MOSFETu. Protože GPIO na RPi dají jen necelé 3,3V, musel by se použít nějaký spínající už od nízkých napětí (ty běžné chtějí okolo 8-10V) , nebo se tam dá dát budič (low side, protože MOSFETy s N nanálem jsou levnější a mají menší odpor v otevřeném stavu), což je lepší, protože bude jistota, že MOSFET bude otevřený naplno. No a pokud bude tím budičem monostabilní klopný obvod udělaný řekněme z časovače 555, tak se délká sepnutí nastaví přímo hardwarově - i kdyby RPi zustalo "viset v jedničce", ventil se sám vypne po předem nastaveném intervalu.

    Osobně bych asi použil watchdog v RPi a ventil bych spínal rovnou, ale pro větší spolehlivost bych galvanicky oddělil obvody RPi a vetilu optočlenem. Ten pak bude na straně ventilu pouštět plných 12V přes odpor v řádu stovek ohmů do gate výkonového MOSFETu s N nanálem, mimo toho tam ještě musí být jeden odpor mezi GPIO RPi a optočlenem (ten se vůči RPI bude chovat jako IR LED), druhý mezi gate a zemí (ten by měl být větší, v řádu desítek kiloohmů), no a nakonec antiparalelní dioda (nejlépě nejaká rychlá) zapojená přes vstupy ventilu, poněvač ten je z elektrického hlediska cívka (na vnitnří diodu v MOSFEtu v tomto případě nedoporučuju sázet).
    21.6.2016 21:30 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení
    No jo, ale já to mám s RPi propojené WiFinou ;-), ten solenoid otevře "resetátor" (připojený klasickým ethernetem k routeru) ze starých dobrých CzF časů na příkaz, který dostane přes http get. Na druhou stranu, nepamatuju si, že by kdy kdo řešil resetátor resetátoru :-D. Nicméně i tak díky za inspirativní poznámky, jako alternativu jsem měl právě optoelektrický oddělovač (a kdybych neměl ve skříni ten resetátor, tak bych to tak asi i byl postavil). Ale mít to "v pulzním režimu" mne nenapadlo, to je velice chytrá pojistka !
    Dreit avatar 21.6.2016 21:43 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení

    Monostabilní 555 s resetem (PNP tranzistor paralelně ke kondenzátoru) a derivačním článkem na vstupu -> signál pro spínání 555 bude muset být střídavý, kdyby se malina hryzla s GPIO nastaveným na log.1 či log.0, tak se obvod po vteřině zastaví. Samozřejmě potom platí, že se signál musí generovat nějakým programem softwarově a ne jen nastavit PWM výstup, který by mohl běžet i v případe zátuhu zbytku systému.

    Nope
    Dreit avatar 21.6.2016 22:46 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení

    Radši se zeptám, co přesně je cílem? Má malina řídit kompletně všechno, nebo se má o zalívání raději postarat nějaká elektronika s tím, že malina bude jen logovat kdy k události došlo a bude mít možnost ovládat ventil? Jak by to autorovi nejvíce vyhovovalo? :-)

    Nope
    23.6.2016 14:04 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení
    Myšlenka je taková, že malina ve finále vyhodnotí komplexně všechny dostupné informace (vlhkost půdy, meteogram Aladin, možná sílu větru a třeba srážky za posledních x hodin) a udělá kvalifikovaný odhad, zda má smysl kytky zalít a zhruba kolik (klidně ve finále nějaký složitější model včetně klesající důvěry v předpověď ČHMÚ s časem). Takže jí třeba vyjde, že se má kytkám dát 2,15 litru vody, otevře ventil (v pozdější fázi si možná udělám radost průtokoměrem ;-)) a po zaití ho zavře. Ovládání ventilu může a nemusí být přímo malinou (t.j. nyní oddělený spínač ovládaný přes http, protože je ventil v koupelně. Pokud se ale řešení osvědčí, natáhnul bych možná normálně trubku a pak by stačil ventil venku -> spínání přes GPIO). Ty níže zmíněné ATtiny se mi začínají podezřele líbit ;-).
    Dreit avatar 23.6.2016 23:13 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení

    Tak potom ta 555 fakt nemá důvod v květináči být, opravdu bude lepší to Attiny a tahat data po sběrnici ;-)

    Nope
    ⧠ A = 0 avatar 22.6.2016 10:53 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení
    K tomu knotu / kusu hadru: Odpařování se dá řešit jednoduše, prostě se ten kýbl přikryje třeba nějakou fólií. Podobně knot se dá něčím obalit. Pořád je to asi nejlepší lo-tech řešení.
    Nevolte zmrdy.
    22.6.2016 14:25 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení
    A co vnucka te sousedky?
    22.6.2016 18:14 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení
    někde v daleké zemi (detaily jsem neuložil do paměti) :-(
    Josef Kufner avatar 22.6.2016 16:03 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení
    Na 555 se vykašli. ATTiny a podobné jednočipy stojí prakticky stejně (skoro nic), mají sériové rozhraní (jednodušší komunikace s více čipy) a ušetříš na ostatních součástkách (nejde o jejich zanedbatelnou cenu, ale o jednodušší zapojení a konstrukci).

    V podstatě pak potřebuješ jen elektrodu a čip. Nic víc, ani ty pološné spoje nejsou potřeba (pokud to není elektroda).
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Dreit avatar 22.6.2016 17:24 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení

    Taky mě to napadlo, s I2C komunikací to navíc může všechno viset na čtyřech drátech (klidně UTP kabel) - jedno ATtiny má čtyři 10-bit A/D převodníky, I2C čidla taky nestojí svět a malina s I2C komunikovat umí sama o sobě. Pak stačí jen spatlat program pro malinu, naučit ATtiny tvářit se jako I2C slave a zpracovávat data dle libosti. Mimochodem u první maliny pozor na hardwarový bug v I2C části.

    Nope
    22.6.2016 18:21 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení
    i2c mne taky napadlo (malinu mám už dlouho, možná budu mít štěstí na ten bug :-( ), jen jsem si s tím ještě nehrál a netuším, jestli exituje v nějaké rozumné podobě - 30 babek resp. 15 bez obalu i 5 USD i dvě kila Kč mi přijde řádově víc než 15 Kč ;-). Navíc s 555kou by to byly slovy dva odpory a kondík, to se dá naletovat naprase rovnou na nožičky ;-).
    Dreit avatar 22.6.2016 21:05 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení

    Hádám že autor komentáře spíš navrhoval přímo nahradit 555 tím Attiny - pořád používat desky v květináči jako kondenzátor a podobně měřit, ale výstup tahat digitálně (třeba po tom I2C) do maliny, která si to bude řídit. Případně to může řídit samo Attiny s tím, že mu malina může upravovat chování.

    Za sebe bych byl taky pro tu 555.

    Nope
    Josef Kufner avatar 22.6.2016 23:23 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení
    O těhle předražených destičkách vůbec nemluvím. Mluvím o jednočipech od Atmelu, kterými nahradíš tu 555 (ATtiny má také analogový komparátor) a píchneš to rovnou na I2C na RaspberryPi. Ty jednočipy mají RC oscilátor integrovaný, takže k provozu nepotřebují vůbec žádné další součástky. Tedy celé zapojení se omezí na květináč, ATtiny, čtyřlinka, RaspberryPi. A klidně bych ten jednočip napájel rovnou na elektrody a zakápnul do tavného lepidla, takže by mezi kytkama vedl jeden kabel (jako mezi svíčkama na vánočním stromečku) a nic by jinak nebylo vidět.

    Jinak pro měření vlhkosti je místo kondenzátoru v tom oscilátoru zapojen právě květináč a měnící se kapacita květináče mění kmitočet oscilátoru. Tedy v případě, že elektrody jsou izolované. Pokud izolované nejsou, je květináč zapojen namísto odporu a kmitočet je pak ovlivňován trochu jinak.

    Pokud se použije ATtiny nebo podobný jednočip, můžeš pomocí PWM do květináče pouštět signály o různých frekvencích a pomocí AD převodníku měřit frekvenční charakteristiku květináče. Pak by se dalo měřit vedle vlhkosti i složení hlíny, zda už je potřeba přihnojit a podobně.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    23.6.2016 13:47 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení
    Ahááá, díky za link. 30 Kč místo 15 už alespoň není řádový rozdíl a možná se rozdíl vrátí na kabelu. Akorát to někdo bude muset možná každých padesát let přeflešovat :-D. S těmito zvířaty jsem neměl tu čest - k tomu jsou nějaké hotové programátory (třeba to co má vyfocené ve svém článku Tišnovský, nebo si to každý pořádný kluk udělá sám ? Stačí nasměrovat, prosím ...
    23.6.2016 14:57 Zdenda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení
    Josef Kufner avatar 23.6.2016 16:41 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení
    Jinak z číny lze objednat i programátory s pěkným hliníkovým krytem, jen je potřeba je přeflashovat, neboť mají nepoužitelný firmware (takže potřebuješ už jeden funkční programátor mít).

    Pak se taky vyplatí si z Číny objednat balík jednočipů, neboť tam stojí občas i výrazně méně a při experimentování občas nějaké ztráty jsou.

    Jinak nenašel jste někdo podobný programátor s podporou Debug Wire?
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    23.6.2016 16:45 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení
    Když člověk ví co hledá, je život jednodušší - díky !. Ale je potřeba káblíková redukce nebo něco takového - každpádně pokud bych si udělal vlastní propojovací kablík, můžu zneužít patici v logitroniku ... Ale v zásadě je to tohle, že jo ?
    Josef Kufner avatar 23.6.2016 18:24 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení
    A nebo si můžeš pořídit chlebadesku a drátky.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Dreit avatar 23.6.2016 22:58 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení

    Jop, je to on. Mám jeden kousek z Číny, na programování jsem si zbastlil tohle a když mě jednou za čas přepadne nutkání něco tvořit, tak si programuju. Mimochodem, než Attiny13 budeš mít možná lepší Attiny25/45/85, první číslo značí velikosti vnitřních pamětí. Součástky můžeš nakupovat v TME.eu, pokud to nepotřebuješ do dalšího dne, tak máš dopravu za lidových 40Kč a výběr mají na můj vkus opravdu monstrózní. Jen pozor na násobnost, někdy je tam jedna součástka víckrát s tím, že jednou ji můžeš koupit po jednotlivých kusech a jindy balení po 1000ks.

    Nope
    24.6.2016 18:52 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení
    Jo a nebo - koukám, že se dá programátor spíchnout rovnou z Maliny :-D Takže zalévací systém, který si rovnou naprogramuje v patici své senzory ? :-DDD
    Josef Kufner avatar 24.6.2016 22:44 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny II - HW, jeho testování a bezpečnost řešení
    Ta zkratka "ISP", kterou ty USB programátory na sobě mají znamená In System Programming. Typicky tak, že zařízení má vyveden programovací konektor, kterým se to programuje a případně i ladí (pokud to není SPI, ale JTAG nebo DebugWire).
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.