abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 557 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Don Quijote de la Mancha a moderní větrné mlýny

    3.4.2014 13:37 | Přečteno: 1131×

    Vypadá to, že život nabízí situace, kdy se mi zdá býti vhodným vyplakat se do blogu. Po předešlém zápisku se mi dostalo další inspirace.

    Situace před bojem:

    Z historických důvodů, které jsem nemohl ovlivnit platím SIPO které neobsahovalo televizní poplatek. Jako spořádaný poplatník jsem se rozhodl tento stav napravit. Vybavil jsem se potřebnými údaji a vyrazil na poštu. Paní za přepážkou jsem osvětlil situaci o existujícím poplatku a o exstujícím SIPO. Přikývla, pronesla "Moment skočím si pro formulář" a odběhla. Milovníky happyendů upozorňuji, že toto byl poslední světlý body celé anabáze a od té chvíle jsem připadal jako člověk popisovaný Jirotkou v úvodu Saturnina, který stojí na ledové skluzavce, mává rukama, dělá divoké grimasy a kamsi se řítí bez možnosti vyváznout ze situace beze ztráty kytičky.

    Chvíli poté, co paní začala vypisovat formulář a ťukat do počítače jsem se podíval sklem přepážky na její počínání a vzápětí (ačkoliv jsem nehnul brvou) mnou začala zmítat vnitřní panika. Já se přece nechci přihlásit k placení televizního poplatku, já už ho platím! Chci jenom aby to šlo najednou... Paní jsem zarazil a oznámil jí v čem vidím problém. Ona na mne několik vteřin hledí, pak začne ťukat do počítače a oznámí mi, že jsem lapen. Podruhé. Skočí pro druhý formulář. Pro odhlášení poplatku. Též ho vyplní, oba mi prostrčí okýnkem k podpisu. Stvrdím svými podpisy přihlášení k polatku a o dvě vteřiny i jeho odhlášení. V touze posunout děj kamsi dál ještě chvíli vyjednávám, ale jak by řekli následovníci ctihodného Miguela de Cervantes y Saavedra - "No pasarán!". Nelze, což potvrdil i Pan Vedoucí, takže jsem pochopil, že veškeré mé snažení je marné.

    Protože umím zapnout počítač a už jsem viděl jednu databázi, když jsem kolem ní projížděl rychlíkem na Lovosice, nedá mi to a druhý den sedlám email. Protože následující děj je pro mne příliš absurdním, použiji přímé citace naší výměny (vynechám jen automatické odpovědi zaslané mi po každé mé zprávě):

    Já: Dobry den,

    prestehoval jsem se do bytu, kde jsou sluzby placeny pomoci SIPO, vyjimkou je televizni poplatek. Chtel jsem jej take zahrnout do SIPO, ale bylo mi na poste sdeleno, ze to neni mozne, ze mohou poplatek pouze prihlasit (a tim pridat k ostatnim), ale pokud jsem uz prihlasen, tak jej pridat nelze. Je tomu skutecne tak? Osobne mi to prijde dost nelogicke.

    Dekuji za odpoved XY

    Pošta: Dobrý den, pane XY,

    protože fyzická osoba platí rozhlasový poplatek z jednoho rozhlasového přijímače a televizní poplatek z jednoho televizního přijímače umístěného v bytě nebo mimo byt a z druhého a každého dalšího přijímače poplatky neplatí, proto ani není možné mít navedené koncesionářské poplatky do SIPO dvakrát.

    Pokud již tedy rozhlasové a televizní poplatky na své jméno platíte, není možné je přihlásit podruhé. S pozdravem

    AB Call centrum Info@cpost.cz

    Česká pošta, s. p. Politických vězňů 909/4 225 99 Praha 1

    Já: To chapu jenze me neslo o to platit dvakrat, me slo o to, zda lze stavajici poplatek platit prostrednictvim SIPO, nikoliv prevodem z uctu. To je opravdu problem zahrnout stavajici polatek do SIPO?

    XY

    Pošta: Dobrý den, pane XY, u Českého rozhlasu je třeba se odhlásit, viz: https://zis-ext.rozhlas.cz/PagesFO/DocumentsFO.aspx

    A na poště vyplnit přihlášku na rozhlasové poplatky. Doporučuji ještě ověřit správný postup, resp. časovou posloupnost přímo na lince českého rozhlasu: 22 155 3636

    Postup, jak navést TV poplatky, zasílám v příloze.

    S pozdravem AB

    Já: Jenze ja jsem nikde nepsal o poplatku rozhlasovem, nybrz televiznim. Opakuji, jedna se mi o TELEVIZNI poplatek.

    XY

    Pošta: Dobrý den, v tom případě posílám pouze informaci o televizním poplatku.

    S pozdravem AB

    Moje vsuvka - obsahem je přiložený screenshot webu CT, kde se praví:

    Zajděte si na poštu, zařiďte si tam SIPO (pokud již nemáte) a přihlaste si televizi. Poté zašlete do České televize odhlášku. Tam uveďte variabilní symbol, který jste od ČT obdržel, tedy variabilní symbol, který se týká Vaší evidence jako přímého plátce. Spolu s ním zašlete kopii přihlášky k platbě tv poplatku z České pošty. Vaši evidenci jako přímého plátce ukončíme. Poté budete platit na základě přihlášky, kterou jste uzavřel na poště, pod spojovacím číslem SIPO, které Vám pošta přidělí.
    Dovětek:
    Přiznám se, že mi došlo kde co včetně řeči a poslal jsem ochotné paní na infolince České Pošty uctivě neuctivý email ve znění: Za navod vam dekuji, nicmene s diky zustanu u stavajich plateb, protoze nechapu proc bych mel podstupovat takove martyrium jen za privilegium vyuzivat vasich sluzeb. Pridani jedne platby do stavajiciho systemu nemuze byt tak slozite (ovsem za predpokladu ze se zde nenasobi debilita systemu Ceske Posty a Ceske televize).

    Preji hezky den XY

    Dovětek č.2:

    Tento zápisek neřeší kvality pracovníku pošty, sám moc dobře vím jaké mají podmínky, neřeší otázku způsobu jejich vlastnictví, protože podobné zážitky mám i ze soukromých firem. Při sepisování tohoto zápisku nebylo ublíženo žádné vyšši formě života a byla napsána pomocí recyklovaných elektronů.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.4.2014 14:17 gsnak | skóre: 22 | blog: gsnak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Don Quijote de la Mancha a moderní větrné mlýny
    Pripomenulo mi to moje problémy s nastavením emailu v Tatrabanke. Nepoužívam internet banking (IB je R/W operácia) ale chcel som aby mi výpisy z účtu chodili aj na mail (mail je ReadOnly operácia, ak by ma aj uniesli tak z výpisov z účtu moje prachy proste nedostanú).

    Opýtal som sa teda priamo na pobočke či mi vie nastaviť email. Slečna povedala že nie, že si to môžem nastaviť len sám v IB. Myslel som že to mladá len nevie nastaviť. O pár mesiacov som škúšal znova, či mi to nenastaví. Chlap za prepážkou povedal že sa to nedá a začal mi nútiť kalkulačku na IB. Tak som to vzdal.

    O pár mesiacov neskôr sa ma pani za prepážkou sama od seba opýtala či nechcem nastaviť email. Skoro ma jeblo, ale krotil som moje nadšenie a tlmene som súhlasil. Za cca 30s bolo hotovo. To najhoršie prišlo ale s prvým doručeným mailom. Úplne na spodku bolo malými písmenkami vytlačené "Ďakujeme že šetríte životné prostredie". A kurva! Toto som nechcel, ja som chcel aby mi chodili výpisy do schránky aj na mail. Oni tým že mi nastavili email mi automaticky zrušili posielanie poštou. Odvtedy mi už o nich žiaden papierový výpis neprišiel.

    Poučenie: Ak vám v na pobočke banky niečo ponúknu, odmietnite to! Aj keby to bolo čo po nich už pár mesiacov chcete.
    Čo Rys, to vrah!
    3.4.2014 14:47 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Don Quijote de la Mancha a moderní větrné mlýny
    zdravim,

    diky, hodne zajimave. Pridam take perlu na dane tema.

    V unoru jsem si konecne k vanocum koupil darek. Rocni predplatne internetoveho radia di.fm+sky.fm. A za rok do toho jdu znovu.

    V tu chvili jsem si uvedomil po spocitani poctu stanic ze za 1002,-Kc rocne nebo v prepoctu 84,-Kc/mesicne, ze mam uplne jinou kvalitu a uplne jiny vyber/zanry nez nabizi castkou skoro podobne poplatky za rozhlasovy prijimac a ze je neco v ceskem kralovstvi spatne......

    Placeni probehlo pre kreditku a pres internet a hned jsem poslouchal.

    gf
    3.4.2014 16:36 Raduz | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Don Quijote de la Mancha a moderní větrné mlýny
    Hele, chápu tvoje rozhořčení, ale zkus se na to podívat z druhé strany. Sky.fm a di.fm určitě nabízejí skvělý výběr muziky, ale nabízejí JEN tu muziku, nic víc (pokud se pletu a vyrábějí i nějaké vlastní pořady, opravte mě). Český Rozhlas produkuje celou škálu pořadů ve vlastní režii, nejen hudbu, ale také zpravodajství, dokumentaristiku, kulturu, dramatizace, a já nevím co všechno. A pokud chce někdo zkusit argument "A kdo jim o to stojí, stejně je nikdo neposlouchá.", tak si může trhnout nohou. Já jim o to stojím. Moje přítelkyně jim o to stojí. Moje stará máma jim o to stojí. Spousta mých přátel jim o to stojí. Zcela seriózně tvrdím, že ČRo je jediný producent rozhlasového vysílání u nás, který se u nás dá normálně poslouchat, pokud si člověk nechce nechat proplachovat hlavu kolovrátkem dvaceti pořád stejných hitů které se hrají na Frekvenci 1, Evropě 2 a všech těch úžasných do pohůdky rádií, které se od sebe liší pouze jingly, a jinak jsou jedno jako druhé stejné strašná. Jo, vím že Radiožurnál k nim nemá moc daleko, ale to je přeci jen specifický typ stanice.
    A ten originální obsah prostě něco stojí, s tím nic nenaděláš.
    xxx avatar 3.4.2014 17:07 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Don Quijote de la Mancha a moderní větrné mlýny
    Kdyz vam to tak stoji, tak si za to zaplatte, ne?
    Please rise for the Futurama theme song.
    Bystroushaak avatar 3.4.2014 22:25 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Don Quijote de la Mancha a moderní větrné mlýny
    "A kdo jim o to stojí, stejně je nikdo neposlouchá.", tak si může trhnout nohou. Já jim o to stojím. Moje přítelkyně jim o to stojí. Moje stará máma jim o to stojí. Spousta mých přátel jim o to stojí.
    Myslím, že tohle názorně ilustruje nemorálnost daní. Nejen že to je svinstvo samo o sobě, ale ještě to křiví mysl lidí, že jim pak ani nepřijde divné chtít po někom prachy za služby, které nepoužívá.
    4.4.2014 07:54 Raduz | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Don Quijote de la Mancha a moderní větrné mlýny
    A jéje... Nechci rozjíždět tisící flame na téme "absolutně volný trh řeší/neřeší všechno", ale jen konstatuji, že představa "Všechny daně jsou nemorální svinstvo!" je na stejné intelektuální úrovni jako "Zrušíme prachy, všichni budou makat podle svých možností a dostávat podle svých potřeb!" Obojí je myšlenkový konstrukt, který funguje pouze ve fantazii svých nadšených zastánců.
    Bystroushaak avatar 4.4.2014 10:33 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Don Quijote de la Mancha a moderní větrné mlýny
    konstatuji, že představa "Všechny daně jsou nemorální svinstvo!" je na stejné intelektuální úrovni jako "Zrušíme prachy, všichni budou makat podle svých možností a dostávat podle svých potřeb!"
    Jo, to je přesně to, o čem jsem mluvil. Připomíná mi to ten koncept institucionalizace z Vykoupení z věznice Shawshank.
    3.4.2014 16:05 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Don Quijote de la Mancha a moderní větrné mlýny
    1) IMHO SIPO je prezitek z doby, kdy lide platili pravidelne sluzby v hotovosti slozenkama na poste. Dneska nevidim duvod proc platit tyto sluzby jinak nez trvalym prikazem ci primym inkasem.

    2) Je prakticky mozne byt v situaci, kdy bych mel platit televizni ale ne radiovy poplatek? Pokud clovek uziva televizi ci DVB-T prijimac, ktera umi prehravat radia vysilana v ramci televiznich multiplexu (kde se take bezne vysilaji), nevztahuje se na ni i poplatek za radia?
    regine2 avatar 3.4.2014 19:08 regine2 | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše SIPO je zadara

    Přesně už nevím kolik ušetřím, ale u SIPO jsou platby/poplatky zadara.

    Takže půlročně naleju prachy z banky do SIPO a dál se nestarám. Od začátku kapitalismu v Česku - tedy někdy od 1991. ;-)

    Dokud banky vedou nesmyslné poplatky za šestákové pohyby, tak SIPO je pro mne dobrá volba.

    Dokud nepřiletí mimozemšťané, všechno už jaksi bylo.
    regine2 avatar 3.4.2014 19:11 regine2 | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SIPO je zadara

    Ještě trochu negativa.

    SIPO asi v roce 2008 připravovala on-line správu. Dokonce zasílalo přístupové klíče k účtům. Mám ho. Ale chcípnul pes. Zatím jen zaměstnanci České pošty.

    Dokud nepřiletí mimozemšťané, všechno už jaksi bylo.
    regine2 avatar 3.4.2014 19:19 regine2 | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše SIPO pokus

    Tak jsem eSIPO opět zkusil a hele. Trochu změna:

    Prostřednictvím aplikace eSIPO získáte online přehled o výběru peněz od zákazníků, správu plátců a možnost zadávání nových požadavků na inkaso, aniž byste museli emailem zasílat zašifrované soubory.
    Služba eSIPO je určena pro příjemce plateb (organizace). Podmínkou jejího využití je uzavření smlouvy s Českou poštou a vytvoření účtu v Klientské zóně PoštyOnline.
    V případě jakýchkoli dalších dotazů, týkajících se služby eSIPO pro organizace, kontaktujte Oddělení SIPO - obchodní tým na telefonním čísle (+420) 556 316 140 nebo emailové adrese ihnatova.alena@cpost.cz.

    Takže pro mne -júzra- zase NE.

    Dokud nepřiletí mimozemšťané, všechno už jaksi bylo.
    3.4.2014 20:03 Ducan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SIPO je zadara
    Jak které banky, že. Třeba ty co vedou matfyzáci to nemají. Připadá mi smysluplnější změnit banku na moderní než podporovat zmrdy (banky i poštu). Nehledě na nebezpečnost samotného SIPA.
    Bystroushaak avatar 3.4.2014 22:19 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Don Quijote de la Mancha a moderní větrné mlýny
    Zajděte si na poštu, zařiďte si tam SIPO (pokud již nemáte)
    Vždyť to máš přímo v návodu.
    4.4.2014 06:10 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Don Quijote de la Mancha a moderní větrné mlýny
    Delas na poste? SIPO mam :-)
    Bystroushaak avatar 4.4.2014 10:34 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Don Quijote de la Mancha a moderní větrné mlýny
    Delas na poste?
    (ne)

    Do včerejška jsem netušil, že něco jako SIPO existuje.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.