abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 7
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 35
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 818 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    17.3. 17:16 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    epl je lepsi
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy
    17.3. 17:32 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    OK. Tak proč smrdíš na abclinuxu?
    17.3. 19:07 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    protoze si muze delat prdel z admina pracujiciho na ČVUT...
    17.3. 22:31 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    Ty máš ale hodně nízko nastavenou laťku, když ti přijdou vtipné i výkřiky do tmy.
    Gilhad avatar 17.3. 18:35 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    Já všechno, co dělám, sypu do gitu. Pro každou kravinu vlastní repozitář, který zařadím do příslušného stromu.

    Pak mám malý gitserver, kam to průběžně synchronizuju a netbook na nošení po kapsách, kam si to synchronizuju ze serveru.

    Takže pokud něco smažu, přijdu většinou tak o čtvrt hodiny max, protože to do gitu sypu tak často, jak to jen rozumě jde, on si to komprimuje dost dobře. A jakmile to tam hodím, tak to samozřejmě pushnu na server. Takže i kdyby jeden počítač lehnul, je to na druhém.

    A pokaždé když vezmu do ruky netbook, tak ho syncnu taky. Samozřejmě skriptem, který projede všechny repozitáře.

    Takže je to na třetím počítači většinou ještě dřív, než to podlehne běžnému zálohování.

    A když se s netbookem vrátím, tak ho zase syncnu na server a z něj syncnu hlavní počítač.

    Takhle mám programy, nastavení systému, webovky, povídky ... no kde co :)
    17.3. 18:48 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    Nejsou to jen kódy, ale také skeny čekající na zpracování a tak. Soubory běžně o velikosti několika GB. To se přes Git kloudně udržovat nedá.
    18.3. 09:46 drnest | skóre: 13 | blog: Dřinu nechte strojům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    No a to i ty povídky commituješ co 15minut? Protože co necommitneš to tam nemáš :-(
    Gilhad avatar 18.3. 12:24 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    Comituju po jednotlivých kusech.

    U povídek záleží na tom, jak rychle mi psaní jde, ale určitě to commitnu než odejdu od počítače na dýl, nebo když dokončím nějakou podstatnější část, už jen proto, abych se mohl vracet v čase, když si pak nejsem jistý, jestli to chci tak nebo onak.

    Takže tam ty intervaly můžou být hodně různé, ale určitě nepřijdu o víc, než bych za 15 minut napsal - a to mám většinou v čerstvé paměti, takže při havárii disku to můžu napsat znova.

    Kecy na netu, jako třeba tady, neukládám, to beru jako součást diskuze, ne jako věc zasluhující archivaci.

    Pokud ale někam napíšu něco, co považuju za zajímavé, tak si to zkopíruju někam k sobě a tam to zálohuju. Třeba tady Odpověď, která asi moc nepotěší, ale uvede věci na pravou míru :)

    Taky občas vidím, že to bude složitější, tak si odpověď rovnou napíšu k něčemu zálohovanému a pak ji jen odkážu, nebo zkopíruju. A neplacte, muzete si za to sami, to vy jste me k tomu dohnali.

    (u programů používám číslo revize, kolik je to commitů od posledního tagu, několik stovek mezi číslovanými verzemi není vyjímkou)

    17.3. 21:50 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    chci ho zkopírovat a polilo mne horko, protože vyskočila hláška, že soubor nelze otevřít. Vždyť jsem to přeci po vypálení kontroloval?! Pravda, ne všechno. A tak jsem zkusil jiné soubory. Ukázalo se, že se vypálila jen adresářová struktura a několik souborů. Zbytek byl nenávratně v čudu.
    Nebyly v cestách české znaky? Jednou jsem to taky zažil a zachránil mě až druhý disk, na kterém jsem před tím trénoval rsync - to byly doby, kdy jsi mohl pátrat ve falloutu po ghulovi, co ti za 4 víčka od nucacolly upraví script tak, aby změnil formát souboru tak, aby ho brasero vypálilo tak, aby ho po sobě přečetlo alespoň ono samo :-)

    Až jsem teď slzu zamáčkl :-)
    17.3. 22:21 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    Bylo to před 25 lety. Je to pryč.
    18.3. 00:20 Teddy_CZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.

    Data zálohuji na server pomocí programu dirvish (nadstavba nad rsync), který dělá inkrementální zálohu. Každá záloha má svůj adresář. Shodné soubory jsou spojeny pomocí hardlinků.

    Jinak když instaluji nový počítač, tak nainstaluji jen čistý systém (bez gui) a zbytek doinstaluji pomocí ansible (včetně různých konfiguračních souborů). Kdybych neměl nějakou konfiguraci tak ji mohu nakopírovat z dirvish zálohy (zálohuji /etc, /home, a ze stroje s FreeBSD i /usr/local/etc).

    18.3. 07:49 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    Unikla ti drobná nuance. Otázka byla, jak by sis počínal, kdyby ti chcípnul disk na stroji, přes který to obvykle řešíš.

    Orchestrační nástroje jsou užitečné, ale ne všespasitelné. Nevím o nikom, kdo by takovým způsobem řešil osobní notebooky.
    18.3. 08:56 Teddy_CZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.

    Teď už ano :-)

    Když mi chcípne disk, tak instaluji čistý systém a z něj se přihlásím na NAS a spustím doinstalaci přes ansible

    18.3. 10:08 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.

    Jistě. Ale tady byla řeč o to, co si počneš v situaci, kdy přístup na ten NAS nemáš. A také jsi neprozradil jakým způsobem jsi pojištěn abys nepřišel o data mezi poslední zálohou a okamžikem, kdy ti to chcípne.

    Na obnovu systému totiž není žádný ansible třeba. Jak jsem zmínil v blogpostu. Stačí bootovatelné USB. Funkční systém ti nainstaluji během 20 minut. Záleží na tom jak svižná je síť, disk, RAM a CPU. Větší problém představují uživatelská data a nejrůznější konfigurace. Pro mne je ansible zbytečný, protože je vše je průzračně jednoduché a navíc na jednom místě. Klíčový je pro mne git a btrfs snapshoty. Mám na notebooku cca 800GB dat. Ne proto, že bych s nimi průběžně pracoval, ale proto abych se k nim mohl vracet a pokračovat v práci, když mám na to náladu a čas. Domácí úložiště je mi s odpuštěním k prdu, když chci zabít čas při cestě vlakem tím, že udělám posprocessing předem blíže neurčeného množství stránek (vrstev) několika gigabajtového souboru, který by se přes tu mizernou wi-fi či mobilní připojení ani za celou cestu nestihnul protlačit.

    Jenže způsob práce s počítačem je silně individuální, a proto se na to ptám, co byste dělali vy. Jak jsem tak sondoval, většina lidí spoléhá na cloudové služby. A nemalé procento ti na přímou otázku, co by dělali, kdyby jim zrovna ve chvíli kdy se ptáš chcípl disk, přiznává, že by byli v loji. A obvykle u nich pak následuje krátkodobé vzepětí, kdy honem svoje data někam odsypou, aby pak časem začali na pravidelné zálohy opět kašlat.

    18.3. 11:09 Teddy_CZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.

    Jak jsem již napsal pro zálohování uživatelských dat používám dirvish, který dělá inkrementální zálohy. Spouští se na serveru pomocí cronu. Je jen na tobě jak jsi paranoidní, já dělám zálohu jednou denně, ale můžeš si nastavit každých 1/2 hodiny. Spustí se rsync a zazálohuje vybraný adresář. Každá záloha je ve vlastním adresáři a soubory, které se nezměnily jsou uloženy jako hardlinky.

    Pro zálohu používám svůj lokání server, takže je to relativně rychlé.

    18.3. 11:15 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    Ok. Ale to stále není odpověď na položenou otázku. Sice jsi uvedl, že zálohuješ denně přes rsync vybraný adresář, ale už ne o jak velký objem dat se jedná, jde-li o notebook či desktop, ani to jak by sis počínal v situaci, kdy by se ti něco takového stalo, jako naschvál bylo potřeba nutně vyřešit nějaký problém a tvé jediné síťové připojení nabízel jen mobil ve tvé kapse.
    18.3. 11:30 Teddy_CZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.

    Velikost dat závisí od velikosti změněných dat. Jinak používám notebok s 1 TB diskem (skoro úplně plným). Někdy záloha trvá i 5 minut.

    Kdybych přišel o disk mimo domov, tak bych musel počkat s obnovou až domů, protože cloud nepoužívám.

    Kdybych někam pravidelně cestoval, tak jsi vezmu zálohu na externím disku. Samozřejmě zašifrovanou :-)

    18.3. 12:23 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.

    Co do stavu disku jsme na tom podobně. Rozdíl je v tom, že nezálohuji denně, ale příležitostně. Také přes rsync, do adresáře, který po přenosu odsnapshotuji. No a pak samozřejmě v tom, že smrt jednoho SSD pro mne znamená jen to, že je potřeba ho urychleně vyměnit. Tedy časové okno mezi poslední zálohou a jeho smrtí pro mne neznamená žádná ztracená data.

    Z toho, abych sebou tahal nějaké externí disky jsem už vyrostl. Jediné co sebou vozím je zdroj, myš, sluchátka a pouzdro kde mám pro každý případ USB klíčenku, nabíječky a různé kabely – k hodinkám, k mobilu, těm sluchátkám, atp. Kdyby mi to někdo čajznul, přijdu jen o data od poslední zálohy. Ale to by mne mrzelo míň než to, že bych přišel o stroj na který jsem zvyklý.

    18.3. 08:03 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    Steve Jobs, dej mu pánbu trýznivé peklo kde se bude smažit s Babišem po pravici a Zemanem po levici, pochopil, že lidé nesnášejí změny.

    v dokumente ovšem uvádzal,že chcel dať svetu počítač,ktorý by bol vhodný pre každého a nie len pre úzku skupinu vysokoškolákov a špecialistov a to sa mu podarilo.

    V obchodnom reťazci sa stratil 5 ročný chlapec a pýtajú sa ho kde bývaš,akú maš adresu a on-www.jakubko...
    18.3. 08:38 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    Nauč se laskavě používat blockquote.
    20.3. 02:03 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    ...Nauč se laskavě používat blockquote...

    Dnes je toľko pertraktované-Nauč sa čítať s porozumením.
    20.3. 07:17 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    Ty máš nějakou poruchu?
    xxxs avatar 20.3. 18:18 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    ano. asi ho konfiguroval radovan.
    18.3. 11:33 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    v dokumente ovšem uvádzal,že chcel dať svetu počítač,ktorý by bol vhodný pre každého a nie len pre úzku skupinu vysokoškolákov a špecialistov a to sa mu podarilo.
    Předpokládám, že nemáte na mysli Apple Lisa?
    Petr Tomášek avatar 18.3. 11:10 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    Steve Jobs, dej mu pánbu trýznivé peklo
    To si způsobil sám svou veganskou pseudo-stravou, která zapříčinila jeho rakovinu...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    18.3. 11:40 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.

    Jestli mám nějaké tabu, kterému se vyhýbám, tak je to právě tohle. Spekulovat o příčinách rakoviny může lékař, nebo ten, kdo se jim snaží přijít na kloub.

    Osobně se neodvažuji v tomto směru spekulovat. Instinktivně mám pocit, že je to důsledek souhry okolností, kdy se v organismu vyskytne chyba, na kterou jeho opravné mechanismy nestačí. Ovšem je-li to způsobeno stravou, psychikou, nebo nějakými jinými vnějšími vlivy, to si říct netroufám.

    U nás v rodině, to potkalo ségru a babičku, ale v obou případech to bylo podchyceno včas. Ale znal jsem i ty, co takové štěstí neměli. Kamarádka zemřela v 18 a můj spolužák v 21 letech. Kdyby to bylo dnes, s největší pravděpodobností by se z toho dostali. Tenkrát měli smůlu.

    Ani Jobs nebyl taková svině, abych mu něco takového přál. Dokázal jen to, že ani prachy, ani změna stravy a životního stylu nestačí, když neodhalíte pravou příčinu. A kdo ví. Možná skončím stejně.

    18.3. 21:16 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    Spekulovat o příčinách rakoviny může lékař, nebo ten, kdo se jim snaží přijít na kloub.

    Príčinu by som si ťažko dovolil ako laik určiť ,ale dôsledok je už jednoduchšie napr.práca s azbestom tam je obrovské číslo u každej vekovej kategorie pri úvahe-začal s azbestom a o 4 roky bolo po nom.
    18.3. 21:41 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    Jakýkoliv prach je svinstvo. Já už mám na něj toleranci dosti nízkou. To co udýchali mladší kolegové, když se bouraly sokly ve strojovně, já už nedal.
    18.3. 21:27 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    Jestli ta jablka byla práškovaná...
    19.3. 12:00 -
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    Nikoliv. Určitě za to mohli muslimští imigranti.
    19.3. 18:18 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Všechno má svůj čas.
    Jobsův fotr?

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.