abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 862 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    In-ear wireless monitoring

    7.9.2023 20:40 | Přečteno: 829× | NLE | poslední úprava: 8.9.2023 18:41

    Cenově dostupné řešení bezdrátového přenosu analogového audia (mono/stereo) pro účely in-ear monitoringu

    V rámci eliminace neustále překážejícího kabelu od ext. zvukové karty do sluchátek (při použití MIDI keyboardu) jsem se snažil najít řešení s důrazem na nízkou latenci přenosu zvuku (hledisko kvality je podružné).

    Řešení na bázi Bluetooth se jeví v důsledku typicky vysokých latencí jako prakticky nepoužitelná (nejlepší výsledky v řádu desítek ms, typicky spíše ve stovkách ms).

    Na trhu jsou řešení v podobě wireless sluchátek deklarující nízkou latenci (nenašel jsem jich zase tolik), které tento problém řeší.

    Například AIAIAI TMA-2 Studio Wireless+.

    + ucelené řešení

    - vyšší cena, omezení na jedna konkrétní sluchátka (zvukovým podáním, ergonomií)

    Napadlo mne, že řešeních nabízejících bezdrátový obecný přenos stereo zvuku musí být desítky. Jsou jich možná stovky, ale ty jsou převážně zaměřeny na přenos signálu od nástrojů (typicky mono signál).

    Z důvodu vysoké ceny/hmotnosti jsem vyloučil profesionální řešení a dostal k jedinému produktu Lekato MS-1.

    Společnost Lekato se věnuje právě zařízením pro hudebníky a tento produkt se s nimi patrně svezl.

    Jde o pár Transmitteru a Receiveru (Receiverů snad může být spárováno s Transmitterem více, pro současný přenos na více Receiverů), který přenáší zvuk v pásmu 2,4GHz (to může narazit v prostředích se silným WiFi provozem).

    Již zvolené pásmo naznačuje, že produkt nemíří na profi sféru, ta snad využívá k přenosu jiná méně provařená pásma. Ani při poslechu přes nosnou cihlovou zeď signál nevypadával, přes více zdí již ano.

    Nenašel jsem nikoho kdo by tento výrobek u nás nový prodával (nechtělo se mi čekat na Amazon), tak jsem vzal za vděk v ČR dostupným mírně opotřebovaným bazarovým kusem (pár T+R).

    Použití spočívá v přivedení stereo/mono signálu 3,5mm kabelem (je v balení) do Transmitteru a zapojení sluchátek do Receiveru. Párování se provádí současným stlačením tlačítek Pair na obou částech. Úspěšné spárování/propojení je signalizováno trvale svítící zelenou led. Při opětovném zapnutí dojde k propojení v řádu jednotek sekund. Kromě vypínače je na jednotlivých modulech přepínač Mono/Stereo a na Receiveru tlačítka pro zvýšení a snížení hlasitosti. Dobíjení modulů je prováděno přes USB-C konektor. Výdrž by měla dosahovat až 5 hodin. Zkoušel jsem zda zařízení pracuje i při probíhajícím dobíjení a vypadá to, že ano. Úvaha prodloužit výdrž zapojením na například malou powerbanku naráží na určité rušení (zda je vneseno elektronikou dobíjení v rámci Lekato modulu či samotné powerbanky je těžko určit, možná by něco naznačil pokus při dobíjení 5V z baterií/akumulátoru). Také při umístění v blízkosti MT se projevuje rušení.

    Výrobce zmiňuje latenci 12ms což je asi pro profesionály na(za) hranou, zvlášť pokud se připočte například pár dalších ms na vrub VSTi. Ale za dané peníze asi nelze čekat zázraky. Výše odkazovaná wireless sluchátka nabízí latenci do 16ms.

    Další výrobcem uváděné parametry jsou pásmo 20Hz-20kHz, dynamic range 105dB, 24-bit/48kbps (asi má být 24bit/48kHz .. vzorkovací frekvence). Zajímalo mne nakolik z hlediska latence deklarace výrobce odpovídá skutečnosti, tak jsem zkusil nakrmit transmitter signálem 25Hz a 100Hz sinus z generátoru v osciloskopu a na druhém kanálu B osciloskopu (připojen na sluchátkový výstup Receiveru) sledovat výstupní signál.

    Při 100Hz to vypadá na zpoždění 1,2 periody (proti signálu v kanálu A je asi sinusoda B o více než jednu periodu zpoždená), u 25Hz signálu je při 5ms/dílek již patrnější zpoždění cca 2.4 dílku tj. 12ms. To by potvrzovalo specifikaci udávanou výrobcem.

    100Hz signál (sinus 0,5V)

    25Hz signál (sinus 0,5V)

    Receiver jsem připevnil na most sluchátek a přebytečný kabel (že ho u AKG K52 je) stočil okolo levého náušníku. Výhodu v tomto mají sluchátka s odpojitelným kabelem, který jde pro daný účel nahradit optimálně dlouhým. Hmotnost Receiveru (~31g) na váze uzavřených sluchátek významně nepřidá. Při použití špuntů by se Receiver jen připnul klipsem na oblečení.

    Jelikož jde čistě o monitoring, při přímém zapojení byl zvuk přecijen rozpoznatelně prokreslenější (A/D a D/A konverze navíc na kvalitě nepřidá) svůj účel to asi splní. Podle odezvy na YT to vypadá, že toto řešení je na trhu cca rok.

    Hlavní výhodu tohoto řešení spatřuji v možnosti využít sluchátka právě podle momentální nálady (špunty, uzavřená, ..).

    Použitá AKG K32 mají impedanci 32 Ohmů, sluchátka s výrazně vyšší impedancí nemám k dispozici.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.9.2023 21:10 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: In-ear wireless monitoring
    Zajimave. Jako hudebne hluchy uzivatel se zeptam - k cemu je to skoro nulove spozdeni?
    7.9.2023 21:17 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: In-ear wireless monitoring
    Myslím, že například zde je to vcelku zevrubně popsáno.

    8.9.2023 14:19 Krzystzan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: In-ear wireless monitoring
    V monitoru poslouchám, co hraju/zpívám, je to zpětná vazba. Čím větší zpoždění, tím víc chyb - člověk např. ztratí schopnost mluvit když slyší sám sebe se zpožděním od cca 250 ms výše, rozbije to nějakou zpětnovazební smyčku v mozku. U akustických nástrojů zase kombinace jejich zvuku a zpožděného o nějaké milisekundy dělá různé interferenční artefakty (bzučí to, chorusuje, a tak :-).
    8.9.2023 15:12 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: In-ear wireless monitoring
    Každý kdo to vyzkoušel prakticky si bude navždy pamatovat význam termínu "dopravní zpoždění" v regulaci/automatizaci.
    Max avatar 8.9.2023 14:11 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: In-ear wireless monitoring
    A jaký je tedy použit protokol pro přenos?
    Ohledně frekvence, třeba to používá podobnou jako BT, tj. není rušeno wifi sítěmi.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    8.9.2023 15:04 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: In-ear wireless monitoring
    Absolutně netuším, předpokládám že když to pracuje v pásmu 2,4GHz dodržuje to snad podmínky generální licence. Někdo na YT zmiňoval, že to snad při párování volí jeden ze tří kanálů.
    5.10.2023 11:02 OKBet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: In-ear wireless monitoring
    A very awesome blog post. We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post. golf betting tips

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.