abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 37
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 830 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Fedora Core 4, první díl

    21.6.2005 23:52 | Přečteno: 1226× | První linie

    Tak jsem si dnes donesl domu novou Fedoru Core 4 a dnes večer zkoušel upgradovat. Výchozí stav odpovídá nainstalované a nastavené Fedora Core 3, další potřebné se dozvíte v průběhu, bude-li to zapotřebí. Ponořte se tedy do napínavého a poučného dobrodružství o upgradu a novinkách v nové Fedoře!

    Dnes jen letem světem upgradem a něco málo o nové i stávající eye-candy.

    Ponejprve jsem pročetl Release Notes a sondoval vhodný způsob upgradu. Nakonec jsem prostě jen šoupnul DVDčko do mechaniky a rebootoval :-) Instalátor se spustil, nechal si domluvit aby na mě mluvil česky (jéje, za to dostanu, že jsem změkl a užívám si lokalizace :-)) a úspěšně objevil moji stávající instalaci FC3, kterou se ochotně nabídl aktualizovat. To jsem uvítal a potvrdil. Instalátor chvíli šrotil nějaké balíčky (kde chvíle rovná se přečtení nemalého kusu jedné Zeměplochy… :-) a nakonec vystrčil disk a požádal o restart. (minimálně se netvářil, že bych měl nějak na výběr)

    Po restartu se objevila obrazovka Grubu. Před upgradem v ní byly dvě položky, Fedora a FreeBSD, přičemž FreeBSD bylo první. To se asi instalátoru nějak nelíbilo, takže jsem nyní nalezl sice obě položky, ale prohozené. Zajímavé.

    Po nabootování jsem se ocitl v takovém tom poinstalačním průvodci, který se zvědavě tázal na nějaké upřesňující detaily. Nepochopil jsem, proč mi nabídl možnost vytvářet nové uživatele (tedy, OK, to bych ještě chápal) a hlavně, proč na mě křičí, když si žádné neudělám. Mám jich snad už dost!

    Pokračujme střihem a záběrem na GDM. Zde samozřejmě zmizelo mé téma a objevilo se nudné Fedorácké výchozí. Hm. Nevím proč, ale nějak asi nevyšel odhad rozlišení, tak jsem se na GDM koukal ve virtuálním rozlišení (to je taková ta věc, kdy máte větší desktop než obrazovku a můžete se v něm přesouvat; nemám to rád). Pak začal křičet, že Xfce4.desktop v systému není, ale do Xfce mě nakonec úspěšně odeslal.

    Jak jsem zjistil z Release Notes, docela dost věcí šlo z distra do extra balíčků což mě příliš nepotěšilo (u Xfce nemálo). Hlavně, že distro má 4 CDčka kde musí být i takové zbytečnosti jako KDE.

    Na mém desktopu se nic nezměnilo, naštěstí (to bych byl už docela naštvaný :-)). Dokonce ani nic nezrušilo MP3 plugin pro Beep, takže jsem si hned mohl něco pustit (nevím, jak je to s pluginem do gstreameru, ještě jsem se nedíval, jestli upgrade ustál).

    Něco mi rozhodilo moji instalace Xfce terminálu, ale to se dalo čekat, než to napravím, tak o tom xtermu nějak vydržím. Do věčných lovišť to poslalo i můj SUN JDK verze 1.5.0, který byl odstraněn ve prospěch nějaké GNU náhražky. Ač je mi to líto, nedá se nic dělat a musel jsem si pohrát s alternatives a toto rozhodnutí zvrátit. Mimochodem, RN varují přes balíkem Javy od Sunu. Varování mě ale netrápí, tak jsem to přeci jen nainstaloval :-) No, až se to podělá, můžu si za to sám…

    Tím se dostáváme k Eclipse. O tom mohu zatím říct jen tolik, že funguje. Dojem ovšem kazí, že jedna položka v menu má napsáno ,,%Refactoring.menu.label``. Inu, nic není dokonalé. Rychlost chodník netrhá, ale holt už taky nemám nějak extra dělo. Snad by to na běžné použití mělo postačit. Zatím bych ovšem Eclipse nechal svému osudu, podívam se na to později.

    Další z novinek je Evince, což je hračka, kterou mohu hodnotit hodně příznivě. Běží to dost rychle, problémy se zobrazením jsem neměl a prostě vypadá fajn. Když už jsme u toho, musím pochválit Fedorácký LVM manažer, který mi docela padl do oka :-)

    A co dál? No, dál už dneska nic, taky bych rád šel spát. Budou-li mi nebesa nakloněna, tak příště dojde na další seznamování s novinkama a asi i trochu techničtější a detailnější párání se systémem, až to bude potřeba.

    Všimněte si mimochodem, že jsem třeba vůbec nemluvil o nové verzi GNOME nebo novém tématu (to jsem ani nemohl, mám nastavenou Gorillu a FC ke svému štěstí nepocítila potřebu toto nastavení měnit ;-)). Rovněž nepřišla na přetřes nová betaverze otevřené kanceláře, nestihl jsem ji totiž doposud nějak vyzkoušet a první asi dvouminutový pohled moc pozitivní nebyl, tak si to raději nechám na někdy jindy.

    Tak zase někdy u příštího dílu!

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.6.2005 00:46 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Pěkný
    FC3 mě moc nenadchla, čekal jsem trošku víc od tak mohutně do nebes vynášený distribuce. Je sice fakt, že se jí vyhnuly chyby, který měl třeba Mandrake 10.0. Ale co se týká softwarovýho vybavení, nic převratnýho (obzvlášt když se k tomu přidaj problémy s licencema v USA), osobně mě to trochu zklamalo. Přesunutí Xfce do extras taky nechápu, je to moc pěkný a nenáročný prostředí, ale v Mandraku to taky tak je, takže za tim asi je možný vidět snahu o protlačování KDE/Gnome (což je na jednu stranu škoda, navozuje to pocit, že člověk o něco přichází, na druhou stranu to ale podpořuje vývoj těhle gigantů, což je pro budoucnost linuxu na desktopu důležitý, přece jen je to mainstream a z toho plyne nejvíc peněz a největší popularita). Každopádně se těšim na další pokračování, zajímá mě, co je u červenejch klobouků novýho. Jen bych chtěl poprosit, jestli by to nešlo bez těch narážek na KDE, jen to strhne další flame :)
    22.6.2005 06:05 ZAH | skóre: 43 | blog: ZAH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pěkný
    Eclipse mi připadá spíše jako dobrý pokus o překlad do nativního kódu. K opravdové použitelnosti má ještě trochu daleko. Tan seznam chyb v bugzile je na můj vkus moc dlouhý ( nehledat jen ve final FC4, nejsou odstraněny všechny z testovacích např. ta vaše).
    22.6.2005 11:55 Ondřej
    Rozbalit Rozbalit vše Score: +1, Informative
    Pěkně blognuto. IHMO lepší než ta recenze co vyšla na titulce.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.