abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    24.1.2006 23:18 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr domácího WiFi AP

    Jako AP pokud se nepletu umí být transparentní snad všechna levnější zařízení, z vlastní zkušenosti mohu doporučit pro jeden počítač například Ovislink WL1120AP (můžeš si do něj nahrát linux), ale pozor tyhle potvory mají nižší citlivost, takže to není na kdo ví jak dalekou komunikaci, výstup na externí anténu má a ethernetové porty má dva.

    Pokud by to mělo být něco s vyšší citlivostí pak pro jeden (nebo velmi malý počet) PC bych doporučil například starého Dlinka 900AP (revize alespoň C).

    Zařízení s velmi vysokou citlivostí jsou skoro všechny s Atherosem, tam by nemělo být v okolí žádné rušení, jinak se zasekávají, patří sem například Compex WPE54AG.

    Jestli máš doma router, nebo server, pak bych doporučil asi nejlepší wifi kartu pod Linux (hlavně díky perfektním ovladačům) a to XI-626, z ní uděláš jednoduše softwarové AP, citlivost je velmi slušná, ještě můžeš použít kartu Atheros (například CM9 s redukcí na PCI), ale ovladače jsou na tom dost mizerně (něco jako kernel panic není nic neobvyklého), citlivost má o něco vyšší.

    Všechna zařízení mají výstup na externí anténu. Pokud budeš připojovat externí anténu, tak ideálně nějakou sektorovou (panelovou) okolo 6-8dB, všesměrové domácí antény se od těch co k tomu výrobci dávají moc neliší, ještě bych doporučil nepracovat blízko toho AP, tahle frekvence pro tělo není uplně zdravá, řekl bych tak 2 metry od zařízení s malou anténkou a tak 4m od zařízení s tím sektorem namířeným přímo na člověka (například v práci kde dělám síť jsem zapojil nově wifinu a u jedné slečny, která seděla nejblíž, asi 1m, se stalo že 2x za týden omdlela a to jsem tam měl jen 5dB anténu, jakmile jsem snížil výkon, tak už se to nestalo, třeba to byla schoda náhod).
    24.1.2006 23:28 diverman | skóre: 32 | blog: život s tučňáčkem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr domácího WiFi AP
    Díky moc za tipy, se Z-Comem XI-626 mám velice dobré zkušenosti, jedna poctivě pracuje v mém routeru ;-)
    deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free
    25.1.2006 17:57 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr domácího WiFi AP
    Já měl AP na plných 100mW asi 40cm přímo vedle sebe a všechno v pohodě.
    24.1.2006 23:29 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr domácího WiFi AP
    Cca rok jsem pouzival Linksys BEFW11S4, ted mam doma asi dva mesice WRT54GL (v podstate stejny jako WRT54G, jediny rozdil je Linux vs VxWorks) a nemuzu na Linksys/Cisco rict jediny spatny slovo.

    Oba routery vyborne. Citlovost a vykon taky vic nez slusna (ten 54GL lepsi). Mimoto v 54GL je normalni Linux, takze se s tim daji delat ruzne kravinky :-)

    Cenove to asi nebude tak vyhodne jak "neznackove" kusy, ale kdyz budu priste kupovat SOHO router, tak je moje volba jasna.

    Ve webovem rozhrani se da nastavit prakticky vsechno od routovani, povolenych MAC adres pro pripojeni pres Wifi, NAT, port forward, firewall...dost se toho taky da vypnout :-)
    24.1.2006 23:41 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr domácího WiFi AP
    Nastavit se dá leccos, ale opravdu transparentní být neumí. Sice hrdě tvrdí, že umí "DMZ", ale to (stejně jako u všech ostatních routerů této kategorie) znamená pouze výběr mezi port forwardingem a (mírně zmršeným) NAT 1:1. Jediné zařízení, u kterého se mi podařilo objevit, že by mělo umět skutečně transparentně realizovat veřejnou IP adresu v lokální WLAN síti, byl jeden US Robotics, ale to bohužel nebyl router ale ADSL modem, takže tomu chyběla podstatná maličkost: WAN ethernet port… :-(

    Takže jsem při svém hledání dospěl k závěru, že přestože by stačila relativně malá úprava prakticky kteréhokoli SOHO routeru, nakonec si to budu nejspíš muset zbastlit sám pomocí WRAP nebo Routerboardu…

    17.5.2008 09:40 PatrikChrz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr domácího WiFi AP
    Řeším následující problém, tak bys mi snad mohl pomoci, pokud ten BEFW11S4 ještě máš.

    V práci máme dost silně omezený Internet, někdy se nemůžu dostat ani na stránky, které potřebuji k práci - debilárna, ale nic s tím prostě neudělám, často to řeším tak, že si "pracovní úkol" pošlu domů, tam ho "vyřeším" a pošlu si ho zpět do práce, naštěstí to není tak často.

    No nic, chytám nějaké volné wi-fi, bohužel je to tak tak, že to spíš nejde než jde. Problém bude pravděpodobně na mé straně, používám notebook s vestavěnou wi-fi kartou i anténou, říkám si, že by to chtělo jen o kousíček silnější anténu a mělo by to fungovat.

    Kromě koupě externí wi-fi karty a připojení externí antény (na PCMCIA nebo ExpresCard), do které se mi nechce - přecejen pro soukromé účely to nepotřebuji a takhle "sponzorovat zaměstnavatele" se mi zrovna nechce - pokud byste ovšem někdo něco takového vyhazoval a byl ochoten to vyměnit třeba za láhev něčeho dobrého, mohli bychom se domluvit (jen pro info Acer Extensa 5220, Ubuntu 8.04).

    V práci jsem vyštrachal zmíněný router Linksys BEFW11S4 a napadlo mě, jestli by ho nešlo (třeba updatem firmware), "předělat" na něco jako "externí wi-fi karta", vím, že některé routery to umí. Prostě, že bych ho připojil k notebooku přes klasický síťový kabel a on bych "chytal wi-fi".

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.