abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    dnes 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 717 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 132 hlasů
     Komentářů: 9, poslední dnes 22:07
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    3.7.2016 02:42 | poslední úprava: 4.5.2017 04:09

             

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.7.2016 07:47 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    Na chybějící LED u klávesnice jsem si doinstaloval plasmoid do KDE zobrazující stav LED: https://github.com/xdarklight/keystate-plasmoid skoro bych řekl, že je to lepší jak LED na klávesnici, protože do pravého dolního rohu u hodin se kouká jednodušeji, než až dolu na klávesnici
    3.7.2016 08:42 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    Diky za tip. V pripade nouze bych se po necem podobnem porozhledl (nepouzivam KDE), ale tray mam uz tak preplneny, takze se zkusim obejit bez toho.
    4.7.2016 08:35 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    Tak v KDE se mi zobrazí ikonka při zapnutém capslocku jen když ho zapnu, jinak se nic neukazuje. A taky v KDE umíme ikonky v trayi schovávat pod šipečku, jako ve Windows. Přeci kromě ikonky reproduktoru a cz/en přepínače na očích nepotřebuji nic :-) .

    Ale dost šťourání, ještě jsem si vzpomněl, že jsem zapomněl napsat ohledně těch lagů, řešili jsme to s kolegou v práci, kdy já mám od klávesnice a myši k přijímači asi 1m a lagy se mi nedějí, ale když si bezdrátový set pořídil kolega, tak to měl od přijímače asi 2m + kovové nohy od stolu a plechový case od PC a lagy měl. Vyřešili jsme to USB prodlužovačkou, do které je zapojen přijímač a je přichycen zespoda stolu u klávesnice, od té doby žádný lag.

    Vlastně v jednu chvíli ta myš laguje, když se dlouho nepoužívá a vezmu jí do ruky, tak chvíli trvá než se probudí, což samozřejmě chápu a jako workaround na to používám zmáčknutí tlačítka, pak se probere ihned.
    4.7.2016 03:55 Vladimír Putin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    1) U bezdrátových klávesnic chybějí LEDky většinou zcela záměrně. Důvod je jednoduchá, a to spotřeba těchto LEDek + napětí těchto LEDek.

    Naprostá většina bezdrátových klávesnic, co jsem měl v ruce měla 2 AA baterky, tj. cca 3 V. Lidé do toho často dávají nabíjecí baterie, tj. 2,4 V - a to ještě když jsou čerstvé. Toto napětí nestačí s jistoutou na rozsvícení LEDky, a je nutné mít něco, co vyrábí extra napětí pro LEDky (měnič).

    Kromě toho spotřeba LEDky je 10-20 mA, máte tam 3 LEDky. To celé se vynásobte účinností měniče a poměrem zvýšení na měniči. Jsme jen spotřeby u LEDek na desetinách wattů spotřeby - to vybíjí baterii mnohem rychleji, než když tam LEDky nejsou.

    2) Wi-Fi router má poměrně silné pole. Mobil taktéž. Navíc čím novější router, tím to většinou víc pálí, neboť zákazník má rád, když funguje bezproblémově i ve větších prostorách - a to je více zaručeno právě hrubou silou vysílacího výkonu.

    I když je u nás zákonem daný strop +20 dBm EIRP výkonu pro pásmo 2,4 GHz, třeba v USA je limit vyšší - a nějakému tajwanci je jedno, jestli nějaký router prodaný v Česku nepřekračuje zákony.

    V pásmu 5,5 GHz je vysílací výkon ještě povolen výrazně vyšší. A je často třeba, protože toto pásmo má vyšší útlum, a tak je v blízkosti ohulenější.

    Nicméně router i mobil nemá problém v blízkosti každý z nich vytvořit intenzitu pole 20 V/m - a to běžně ohulí vstupní část čínského přijímače tak, že ne vždy to ustojí. On to ne vždy ustojí i člověk - viděl jsem řadu rychle získaných syndromů karpálního tunelu v blízkosti routerů či pokud někdo měl trošku ohulenější vysílací výkon v bezdrátové myši pod rukou. A stejně tak řadu zázračných uzdravení z tohoto syndromu - pokud ozařování netrvalo příliš dlouho, a člověk poněkud ztlumil své ozařování. Já sám osobně po pár takových pozorováních jsem si bezdrátové klávesnice/myši zakázal používat zcela.

    Jinak na Wi-Fi se používá rozprostřené spektrum.

    3) Dodatečná poznámka: Ono se o tom nemluví, ale pro schválení výrobku je podmínka testovaná normou a zkušebnami, že produkt odolá intenzitě rádiového pole v pásmu do 3 GHz o intenzitě 3 V/m - a toto je bráno v potaz vývojáři elektroniky.

    Jestliže používáte klávesnici/myš v blízkosti Wi-Fi routeru, je velmi pravdědpobné, že tam máte intenzitu rádiového pole výrazně vyšší - a v takovém prostředí se s funkčností nepočítá. Provozujete to mimo předpokládané podmínky.

    Srandovnější je, že toto platí i pro lékařské přístroje. Takže nějaká pražská nemocnice si pořídila na střechu vysílač mobilního operátora. A pod tím je porodnice s mnoha lékařskými přístroji. Tedy s přístroji provozovanými velice pravděpodobně v intenzitě rádiového pole, kterou nezaručuje vydržuje ani v ní fungovat. Až to zabije člověka - a výrobce se z toho vyviní - bude ještě sranda.

    Poznámka: Naše norma povoluje jako bezpečné 120 V/m, ale elektronické přístroje nemusí fungovat nad 3 V/m - norma více nechce. Norma, kolik rádiové intenzity pole je bezpečné pro člověka vznikla přísně "vědecky". Když se měl schvalovat radar v Brdech, tak ještě kilometry od radary by bylo vyšší pole, než je norma. Takže se prostě nastavila nová hodnota tak, aby radar prošel - a takto přísně a "zcela seriózně" máme stanovenou bezpečnou hodnotu pole pro člověka.
    4.7.2016 08:36 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    Pod svícnem je největší tma.
    4.7.2016 15:08 Vladimír Putin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    1) Rádiové vlny nejsou paprsky, je to VLNĚNÍ. Chovají se proto trochu jinak než jako přímé paprsky.

    2) Vedle porodnice jsou v pražské nemocnici další oddělení, které už nejsou "pod svícnem".
    8.7.2016 15:28 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    Tak tohle je dobrý materiál.
    Acci avatar 4.7.2016 12:59 Acci | skóre: 3 | blog: Jen na chvíli…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    Norma, kolik rádiové intenzity pole je bezpečné pro člověka vznikla přísně "vědecky". Když se měl schvalovat radar v Brdech, tak ještě kilometry od radary by bylo vyšší pole, než je norma. Takže se prostě nastavila nová hodnota tak, aby radar prošel - a takto přísně a "zcela seriózně" máme stanovenou bezpečnou hodnotu pole pro člověka.
    Tohle by mě zajímalo. Máš pro to nějaký zdroj?
    ⧠ A = 0 avatar 4.7.2016 13:57 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    Nevolte zmrdy.
    4.7.2016 17:01 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    Zrušeno k 30.04.2008, kdy byl limit stanoven na 61 a potom později v 2015 na 137

    Takže ta historka s "120 kvůli radaru" je zřejmě poněkud nepřesná.
    4.7.2016 18:20 Vladimír Putin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    Jednak jsem zaokrouhloval, druhak jsem popisoval hlavně "vědecké" metody, jak naši vědci a zákony stanovují co je pro lidi bezpečné a co nikoli. Není to absolutně nijak vědecky podloženo, je to zhruba ve stylu báťuška Stalin nařídil, jen namísto báťušky jde o politické zadání skze USA a radar v Brdech.

    Je vůbec zvláštní, že i v tom Rusku je povolený limit o řád níže než u nás. A neměl bych problém prakticky v každém městě najít místa, kde by to ruský či švýcarský soud zavřel z důvodů překročení mikrovlnných limitů - a začal by soudit (většinou mobilní operátory) za ohrožení zdraví.

    Ale uznávám, že Rusko ani Švýcarsko nestanovuje limity "vědecky" podle politického přání Washingtonu, a tak jejich limity se opírají o vědecké studie na rozdíl od situace v České republice.
    5.7.2016 12:36 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    Aha, takže jestli chápu správně: ICNIRP je pavěděcká organizace sloužící jako nástroj vlády USA?
    4.7.2016 15:25 Vladimír Putin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    České zákony a jejich změny je zdroj, který je naprosto přístupný každému člověku, co má internet a webový prohlížeč.

    Na stránky českého ústavu, který stanovuje limity záření, se občas podívám, abych se pobavil. Zvláště rozbor radaru a zdůvodnění, proč tehdy zvýšily limity - to je dokonalé čtení pro orwella. Hned poté, co ústav zjistil, že tehdejší limity radar nesplní, nastal politický tlak - a velice rychle na to byly schváleny nové limity, tedy nový zákon.

    Současné limity jsou takové, že podle českých norem můžete v klidu spát a pobývat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a 265 dní v roce - prostě trvale - před talířem vysílače s výkonem 1 kilowatt ve vzdálenosti nějakých 70 cm. Daný ústav se pak dušuje, že je to naprosto zdravé a neškodlivé. A pokud vám čas od času lékař udělá kontrolní krevní rozbor, pak je prý naprosto zdravé a bez následků trvale pobývat ještě v několikanásobně silnějším poli.

    Já osobně bych vzal právě autory těch limitů, vytvořil bych v nějakém prostoru mikrovlnné pole o intenzitě těsně pod limitem - a nechal bych tam autory žít pouhý měsíc. Jsem si jist, že i úmrtí by byla.

    Zajímavé jsou i matematické modely člověka, kterými ústav limity naoko zdůvodňuje. Například byste nevěřili, ale celý člověk je stejnorodý v celém svém objemu, tedy je pod kůží je člověk vyplněn stejnoměrnou látkou bez jakékoli struktury a se stejnou vodivostí v celém objemu člověka.

    Na limitech je až sakra znát jednak politické zadání, jednak vliv lobby mobilních operátorů. Pokud znáte dobře fyziku a radiotechniku, při čtení dokumentů českého státního ústavu pro limity rádiových polí budete mít pocit, že se jedná o čiré šarlatánství. Pokud to berete s humorem, dá se hodně nasmát.
    4.7.2016 17:06 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    České zákony a jejich změny je zdroj, který je naprosto přístupný každému člověku, co má internet a webový prohlížeč.
    Zas tak úplně triviální to není (zvlášť když to přesně nesedí, viz můj předchozí příspěvek), ale dejme tomu....
    Na stránky českého ústavu, který stanovuje limity záření, se občas podívám, abych se pobavil. Zvláště rozbor radaru a zdůvodnění, proč tehdy zvýšily limity - to je dokonalé čtení pro orwella. Hned poté, co ústav zjistil, že tehdejší limity radar nesplní, nastal politický tlak - a velice rychle na to byly schváleny nové limity, tedy nový zákon.
    ...ale tohle už fakt není jednoduché najít a je minimálně slušnost dát odkaz.
    4.7.2016 18:15 Vladimír Putin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    "Zas tak úplně triviální to není (zvlášť když to přesně nesedí, viz můj předchozí příspěvek), ale dejme tomu..."

    Nijak jsem nepochopil co jste v mém textu rozporoval. To, že se zvyšovalo nejenom po radaru, ale později ještě znovu z jiných důvodů - to se jako zastavil čas?

    "...ale tohle už fakt není jednoduché najít a je minimálně slušnost dát odkaz."

    Kdo věcem rozumí, má potřebné fyzikální i legislativní znalosti, odkaz nepotřebuje - zná ho. A ti ostatní nemají potřebné znalosti, aby to zhodnotili. Ale budiž:

    http://www.szu.cz/
    5.7.2016 12:26 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    "Zas tak úplně triviální to není (zvlášť když to přesně nesedí, viz můj předchozí příspěvek), ale dejme tomu..."

    Nijak jsem nepochopil co jste v mém textu rozporoval. To, že se zvyšovalo nejenom po radaru, ale později ještě znovu z jiných důvodů - to se jako zastavil čas?
    V případě radaru ano, protože nebude. Takže mi není jasné, proč tedy ve Washingtonu chtějí to zvyšování.
    Kdo věcem rozumí, má potřebné fyzikální i legislativní znalosti, odkaz nepotřebuje - zná ho. A ti ostatní nemají potřebné znalosti, aby to zhodnotili. Ale budiž:

    http://www.szu.cz/
    Tak SZU je jasné i pro blbce ale je tam toho trochu moc a nic zajímavého jsem zatím nenašel (a hodiny nad tím trávit nebudu).
    Blaazen avatar 5.7.2016 00:33 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    2,4V bohatě stačí na rozsvícení běžných LED, možná modré nebo bílé potřebují víc. Červená by měla mít asi 1,6V, ale rozsvítí ji i jeden NiMH akumulátor, i když ne naplno. Při napájení ze dvou tužkových baterií není třeba měnič, spíš se dá malý odpor. Zbytečně to ale žere tak jako tak.
    4.7.2016 20:44 Tom K | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    Mám stejný set a lagování klávesnice mohu potvrdit. Stejně tak čas od času laguje i myš. S wifi ani telefonem to nesouvisí, protože ani jedno nemám poblíž. Lagování klávesnice vyřešila prodlužovačka na usb a umístění přijímače kousek od klávesnice (bezdrát s drátem ...). Lagování myši se výrazně snížilo, ale dokonalé to není. Hádám že to bude mizerně udělanou rf částí, protože starší set v práci (natural ergonomic 7000) je bezproblémový.
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    4.7.2016 20:46 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    Diky!
    Fluttershy, yay! avatar 5.7.2016 12:37 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    Jo, Micro$oft má s latencí bezdrátu dlouhodobě chronické potíže (o (ne)bezpečnosti nemluvě).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    5.7.2016 18:25 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    Co myslis tou bezpecnosti? Prolomitelnost komunikace, nebo dopady na zdravi?
    Fluttershy, yay! avatar 5.7.2016 18:59 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    Komunikaci. Na mysli mi tane např. ta štěnice převlečená za nabíječku, ale je toho spousta.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    5.7.2016 19:18 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    OK, diky. Tohle nastesti moc resit nemusim.

    BTW, nevis neco o te stare klavesnici, co jsem prilozil do fotek? Rok vyroby bych odhadoval nekdy na 90. leta. Pro me ma hodnotu v tom, ze se mi na ni docela dobre pise a i se mi designove libi, takze az/jestli nekdy opravim a zapojim tu 486, co tu mam, tak bych to pouzival u ni. Ma to nejakou hodnotu i jinak, nebo je to proste stary kram, kterych se daji sehnat tuny a nebyla by tedy zadna skoda to pripadne vyhodit?
    Fluttershy, yay! avatar 5.7.2016 19:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    BTW, nevis neco o te stare klavesnici, co jsem prilozil do fotek? Rok vyroby bych odhadoval nekdy na 90. leta.

    Nějaká tuctová membránovka od Chicony (přesný model je na tom štítku vzadu). Kde všude se toho válí fpysk. Sice se tu najde dost lidí, kteří na tyhle modely nedají dopustit, ale to je tím, že neznají nic lepšího, potažmo považují libovolnou změnu za špatnou.

    Podobných/stejných tu mám půl bedny a budu rád, pokud je rozdám za čokoládu.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    5.7.2016 19:28 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    Super, diky!
    7.7.2016 09:02 jarin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    Já jsem si oblíbil Logitech Wireless Desktop MK270. Už mám 2, první odešla politím, po mrtě letech. Nevýhody jsou chybějící numlock dioda, větší hlučnost myši. Jinak mi to přijde skoro dokonalé i multimediální klávesy jsou pěkně stranu, tak je nemačkám omylem. Set používá univerzální logitech přijímač a tak se dá snadno vyměnit myš (ve windows je utilita, v linuxu nevím, nepotřeboval jsem).
    3.8.2016 10:09 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft Wireless Desktop 5050
    Dá se tenhle set jako univerzální přijímač také požít KeySweeper? :-D
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.