abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 719 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    WiFi v 5GHz

    27.8.2011 11:05 | Přečteno: 3241× | Hardware | Výběrový blog | poslední úprava: 27.8.2011 11:06

    Konečně jsem se rozhoupal a z druhé ruky koupil za pár šupů mini-PCI 802.11a/b/g s tím, že jí nahradím dosavadní kartu v notebooku (původní od výrobce). Zde je pár (překvapených) postřehů.

    Tuto kartu jsem kupoval tak nějak ze dvou důvodů: zaprvé AP, který doma používám, má dvě rádiové části, z nichž jedna jede na 2.4GHz a druhá na 5GHz (pokud se tam dá OpenWRT, tak umí i 2.4GHz, bohužel jsem zatím OpenWRT zkoušel jen přes TFTP a dosud jsem neměl odvadu se pustit do flashování - možná, až někdy seženu za pár grošů druhý kousek :-D). Logicky jsem tedy chtěl vyzkoušet, jak to na 5GHz šlape. Původně jsem myslel, že jsem si jako AP pořídil vadný kus, anžto na 5GHz AP při skenu žádnou síť neviděl. Doufal jsem tedy, že alespoň vyzkouším, jestli tomu tak skutečně je.

    Druhým důvodem pro koupi byl pocit, že kdybych se dostal někde, kde je dostupný jen 5GHz signál, že by nebylo špatné mít možnost se nějak připojit.

    Čili kartu jsem donesl domů, otevřel notebook a vyměnil starou s čipsetem Broadcomu za tuto, co má Atheros (AR5212, ovladač ath5k). Nastartoval jsem linux (Fedora 14) a šlape vcelku bez problému (snad až na detail: zařízení se teď jmenuje wlan2 místo wlan0, ale to by snad mohlo jít někde nastavit). iwconfig hlásí kartu jako IEEE 802.11abg, takže funguje v celém pásmu, tj. např. při skenu vypíše AP v obou pásmech a stejně tak umí (i když ne úplně rychlý) handover mezi 2.4GHz a 5GHz. Oproti Broadcomu se Atheros (čas od času) nekouše (tak, že pomůže jen rfkill) :-D.

    Jediný, co mě zatím trochu zlobí, je jak kartu donutit, aby ve chvíli, když jsou dostupné AP se stejným ESSID v obou pásmech, aby bylo možné přepnout do jiného (* automatický handover při ztrátě signálu v jednom pásmu funguje v pořádku, ale já bych si rád vybral z AP se stejným ESSID, ale na jiném kanálu/pásmu). Někdy pomůže iwconfig wlanX channel Y, ale je to sázka do loterie. Případně ideální by bylo, kdyby se nějak dalo nadefinovat, aby NetworkManager pro určité ESSID preferoval určité pásmo (ale využít uměl v případě nutnosti obojí).

    Co mě ovšem překvapilo, je jaká prázdnota zeje v 5GHz pásmu. Kromě svého vlastního AP (a na balkóně taky signálu několika AP mého providera, na které odtam mám přímou viditelnost) jsem v okolí nenarazil na jedinou 5GHz síť. Přitom bydlím na jistém pražském sídlišti a 2.4GHz sítí je kolem jak naseto. Co vím, tak je 5GHz populární mezi providery (ale prý jsou i trasy v Praze, kde je „zasekanější“, než 2.4 GHz), ale nečekal jsem (vzhledem k dostupnosti zařízení v tomto pásmu z druhé ruky), že využití domácích sítí v 5GHz bude nulová. Tím spíše, že 5.2GHz je vyhraze čistě pro indoor.

    Navíc s tím, jak se dnes masově rozšiřuje 802.11n, mající dvojnásobnou šířku pásma (takže zabere v 2.4GHz téměř skoro spektrum) by si člověk myslel, že spousta lidí přejde na 802.11a/n na 5GHz. Zajímalo by mě, čím to, že tam nikdo není. A co vy, používáte někdo 5GHz pro indoor?

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.8.2011 11:17 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi v 5GHz
    - nevim jak s ath5k, ale s madwifi ovladacem je mozne vynutit 5 GHz pomoci 'iwpriv ath0 mode 11a'

    - pouzivani 40 MHz kanalu AFAIK neni v Cesku povolene.

    - pro domaci wifiny se 5 GHz moc nehodi hned z nekolika duvodu (napr. mnoho pripojovanych notebooku, mobilu ... podporuje jen 2.4 GHz).
    Petr Tomášek avatar 27.8.2011 12:18 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi v 5GHz
    - nevim jak s ath5k, ale s madwifi ovladacem je mozne vynutit 5 GHz pomoci 'iwpriv ath0 mode 11a'

    Ani jedno, ani druhy:

    [xx@xx]# iwconfig wlan2 modulation 11a
    Error for wireless request "Set Modulation" (8B2F) :
        SET failed on device wlan2 ; Operation not supported.
    
    [xx@xx]# iwpriv  wlan2 mode 11a
    wlan2     no private ioctls.
    

    Navic me jde spis o možnost preferovat jedno pásmo, než omezit provoz jen na toto pásmo...

    - pouzivani 40 MHz kanalu AFAIK neni v Cesku povolene.

    Pockej, ja mel pocit, ze je predepsan jen vykon (EIRP) a spektralni hustota, tj. 40MHz by musely vysilat s polovicnim vykonem, ne?

    A i kdyby, tak 802.11n neni jen o 40MHz pasmu, ale hlavne o MIMO, coz samo o sobe dokaze skoro zdvojnasobit prenosovou rychlost pri dvou antenach...

    - pro domaci wifiny se 5 GHz moc nehodi hned z nekolika duvodu (napr. mnoho pripojovanych notebooku, mobilu ... podporuje jen 2.4 GHz).

    To neni argument. Existuji i notebooky, ktere 802.11a podporuji, pripadne lze dokoupit mini-PCI kartu za docela levno, navic je mozny mit dualni AP (sam to tak ted mam - 2.4GHz pro hosty a 5GHz pro sebe ;-) ).

    Navíc by 5GHz krásně řešilo problémy např. studentských kolejí, nebo velkých kancelářských budov, které jsou ve 2.4GHz jen velmi těžko pokrytelné s WiFi...

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    27.8.2011 15:12 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi v 5GHz
    Pockej, ja mel pocit, ze je predepsan jen vykon (EIRP) a spektralni hustota, tj. 40MHz by musely vysilat s polovicnim vykonem, ne?
    Je tam spousta dalsich veci neprimo, skrz pozadavek na dodrzovani prislusnych ETSI EN normem (zejm. ETSI EN 301 893), tam jsou ruzne pozadavky, napr. co se tyce spektralni masky (viz obrazek), ci DFS.
    To neni argument. Existuji i notebooky, ktere 802.11a podporuji, pripadne lze dokoupit mini-PCI
    To je vcelku dobry argument proti 5GHz-only sitim urcenym pro pripojovani hostu. Samozrejme dualni site urcite smysl mit muzou.
    27.8.2011 15:13 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi v 5GHz
    Příloha:
    A jeste ten obrazek...
    the.max avatar 27.8.2011 20:59 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi v 5GHz
    tak zrovna tu CM10ku bych snad ani nezminoval, to je snad nejhorsi karta jaka kdy byla vyrobena. Slepa, hlucha, nema, tupa, zato na chytani okolniho sumu a ruseni je snad delana:-D
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 29.8.2011 00:41 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi v 5GHz
    Navíc by 5GHz krásně řešilo problémy např. studentských kolejí, nebo velkých kancelářských budov, které jsou ve 2.4GHz jen velmi těžko pokrytelné s WiFi...
    To je čím přesně? Větší odolností proti rušení nebo snad průchodností? Protože v našem železobetonovém krytu - neboli domě postaveném z materiálu nakradeného za socialismu - se 5GHz WiFi nedařilo moc dobře.
    Petr Tomášek avatar 29.8.2011 16:33 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi v 5GHz
    Větším počtem nepřekrývajících se kanálů :-D.

    Ta průchodnost je taky spíš výhodou...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    29.8.2011 11:55 ludvik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi v 5GHz
    Především je 40MHz povolené. Také jsem si párkrát naběhl. Ve VO je totiž odkaz na nějakou normu, místo toho aby to tam bylo přesně specifikované. A v té normě je 40MHz zmíněno.

    U spektrální hustoty už trochu tápu. Ale pokud má karta možnost fyzického výkonu 200mW (20dB), tak logicky bude při 40MHz kanálu hustota poloviční, než u 20MHz.
    27.8.2011 11:50 Dark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi v 5GHz
    Zkus wicd, tam si muzes volit k jake siti se stejnym essid se pripojit
    kotyz avatar 27.8.2011 12:21 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi v 5GHz
    Muj provider taky jede na 5 GHz (cca od roku 2010), jinak v baráku už pak dál wi-fi nepoužíváme a máme natahaný kabely.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Petr Tomášek avatar 27.8.2011 22:03 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi v 5GHz
    Tak to já kabely a wifi kombinuju ;-). Dokonce se občas stane, že jedu přes obojí zároveň (anžto mám ethernet a wifi v bridgi.. :-O )
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Luboš Doležel (Doli) avatar 27.8.2011 14:17 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi v 5GHz
    5 GHz docela populární je, ale ne vždy se pro komunikaci v tomhle pásmu využívá standardu 802.11... Takže tam signál je, ale karta ti to nevypíše mezi APčkama.
    Petr Tomášek avatar 27.8.2011 16:28 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi v 5GHz
    Pro indoor? Např. jaký standard se používá?
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    28.8.2011 16:23 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi v 5GHz
    Pro indoor asi ne ale venkovní spoje rády využívají různých vendor-specific rozšíření jako například AirMAX nebo Nstreme.

    Nám na AirMAXu běží pětigigovej spoj v centru Brna a ač je to realizovaný jedním Nanostationem M za oknem a jedním NanoBridgem M na střeše, tak nám na necelé 2 km frčí i za odporného počasí stabilně 15-20 Mbit. Rušení na klientu je jako prase neboť je za oknem 16-patrové budovy s bandou antén jen o dvě patra výš (a ne, opravdu jsme tam nemohli dát směrovější anténu nebo ji dát za okno, z technických důvodů to nelze provést). Pětigigový sítě tam počítám na desítky.
    28.8.2011 12:23 TomM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi v 5GHz
    Na "petce" prazdno? V civilizaci? To bude nejspis zpusobeno absenci anteny. Nejak jsem v dotazu nepostrehl jakoukoli zminku o antene, predpokladam, ze ten puvodni bazmek v onom NB se choval jako antena mozna trochu na 2G4, ale na 5G bude chodit asi jako "obecny kus dratu" (tzn. v podstate vubec).
    Pripoj antenu a uvidis to "prazdno".
    Petr Tomášek avatar 29.8.2011 16:44 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi v 5GHz
    Pochybuji, že ta anténa v notebooku budu v zásadě o moc víc, než „obecný kus drátu“ i pro 2.4GHz a přitom člověk vidí sítí jak nasráno. Takže je jasný, že v panelácích okolo žádná lokální 5GHz nebude. O P2P spojích na 5GHz se nebavím, je mi jasný, že s jiným výhledem, nebo jak říkáš s anténou jich najdu dost. Já ted ale mluvím celou dobu o indoor použití (a indoor pásmu)...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    28.8.2011 22:56 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi v 5GHz
    Nastartoval jsem linux (Fedora 14) a šlape vcelku bez problému (snad až na detail: zařízení se teď jmenuje wlan2 místo wlan0, ale to by snad mohlo jít někde nastavit)
    Stačí upravit konfigurační soubory udevu, např. v Debianu/*buntu je to v /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules. Obecně je to soubor nekde v /etc/udev/, kde jsou definovaná jména síťových karet podle jejich MAC adres, takže stačí smazat nepotřebné položky a ty nové přejmenovat.

    Alternativně jde použít ifrename, pomocí kterého jde síťové rozhraní přejmenovat za chodu.
    Petr Tomášek avatar 29.8.2011 16:35 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi v 5GHz
    Díky, mrknu na to...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.