abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    28.4.2012 17:26 Thorby | skóre: 4 | blog: thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS

    What exactly justifies making SMS messages sixty one million times more expensive...?

    Inteligentná a zodpovedná regulačná politika telekomunikačného úradu a inteligentný a zodpovedný právny rámec pre regulácie telekomunikácií.

    No mne neostáva nič iné, len poďakovať alternatívnemu Gabovi, že aj vďaka jeho ojebom sme sa za tretieho operátora mohli privítať Telefónicu O2 SK aj s ich cenami SMSkamy za 6eurocentov (cena platí aj pri posielaní zo SR na čísla v krajinách Zóny 1, tj. CZ, GB, HU, AT, PL a IE).

    Petr Tomášek avatar 28.4.2012 19:09 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    Mno, jasně, že za to částečně můžou regulátoři, ale IMHO je na vině vůbec to, jak je ta technologie navržená, což implikuje bídně nízký počet operátorů.

    Kdyby se místo vymýšlení různých HSDPA a LTE prostě upravil WiFi standard, aby fungoval líp roaming/handover a rozšířily se kmitočty na kterých se dá použít (přičemž by se některé nechaly úplně volné, některé vyhradily pro regionální využití a některé pro větší operátory) a upravil se SIP protokol, aby umožňoval rozumný handover, pak by to dalo prostor třeba 50 operátorům. A to by pak ceny byly úplně jinde...

    :-(
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    28.4.2012 20:54 Thorby | skóre: 4 | blog: thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    Ono by sa to celkom pekne dalo vyriešiť aj pri súčasnom systéme niečim ako virtuálny operátor. Lenže toto sa v podstate obmedzilo pri zadávaní súťaži na frekvencie, kedy bol operátor zaviazaný poskytovať to, to a to, nie že bude vytvárať priestor pre poskytovanie toho, toho a toho.
    28.4.2012 21:58 sigma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    Tam je problém v tom, jak se budou tvořit ceny velkoobchodních služeb pro virtuální operátory... momentálně je takhle povinnost zavedena u nás u ADSL, a nemá to žádný smysl, když velkoobchodní nabídka pro přeprodejce je dražší, než pravidelné a vlastně stálé akční nabídky samotného O2.
    29.4.2012 01:24 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    Provozovatel sítě by neměl právo poskytovat služby koncovým zákazníkům a musel by všem svým zákazníkům účtovat stejné velkoobchodní ceny. Tedy něco jako CZ.NIC, nebo NIX jednalo by se o zájmové sdružen právnickcýh osob, místo 3 fyzických GSM sítí jako je to v ČR dnes, by byla jen jedna provozovaná pod záštitou "CZ.GSM". Uvolnilo by se pásmo, které by se mohlo využít pro jiné účely, například rychlý Internet.
    29.4.2012 01:45 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    To je prakticke, ma to tak elektrika a ted se v CR uvazuje, ze se stejna vec udela u vodaren. Jenom si nejsem jisty jak to provest u GSM bez znarodneni te komunikacni infrastruktury.
    29.4.2012 01:57 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    Tak možností je několik, mohlo by se začít tou novou frekvencí, která se má dražit ta by se prodala nově vzniklému zájmovému sdružení právnických osob, které by tvořili alespoň 2 noví operátoři a současným operátorům by se řeklo, že se můžou do tohoto sdružení taky přidat pokud jsou ochotní se vzdát svých frekvencí ve prospěch sdružení a toto nové sdružení by tu infrastrukturu která už je za nějakou částku odkoupilo. Případně se dá počkat až těm operátorům vyprší smlouvy na ty přidělené frekvence a neprodloužit jim je, čímž by jim nezbylo, než se buďto stáhnout z českého trhu, nebo se do sdružení připojit.
    29.4.2012 14:58 sigma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    Jenže co bude motivovat takové sdružení, aby fungovalo efektivně, tedy aby ta velkoobchodní cena byla co možná nejmenší, což je zájem koncového zákazníka?

    Neříkám, že by to nemohlo fungovat, jen zvlášť speciálně v českých podmínkách by to mohlo ztroskotat na tom, podle jakého klíče budou vybráni ti účastníci sdružení, kteří budou mít v ruce jeho management. Mohlo by se stát, že takové sdružení nebude schopné tu infrastrukturu provozovat za náklady srovnatelné se současnými operátory, ale násobně dráž. Lze to řešit nějakým státním dohledem, regulací a podobně, ale vidíme kolem sebe, jak tohle u nás dopadá... Funguje něco podobného někde na světě dobře?
    29.4.2012 17:04 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    Ceny telekomunikačních služeb v ČR nejsou vysoké kvůli nákladům na vybudování, nebo provoz infrastruktury, ale kvůli nedostatku konkurence a nečinnosti regulátora. Stačí se podívat na výroční zprávy operátorů a na EBIT. Dále pak, investiční náklady musí poklesnout už jen proto že se bude jednat o sdílenou infrastrukturu, možná nepoklesnou na 1/3 kvůli kapacitě, ale řekněme, že zhruba o 50 - 30 procent. To je pořád slušné.

    A zdá se ti, že by NIX, nebo CZ.NIC špatně hospodařili? Třeba CZ.NIC má služby celkem předražené, ale to je tím, že nechcou aby se koncové domény prodával za 20kč/rok, protože by to vedlo k zaplavování zóny odpadem.
    29.4.2012 22:12 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    Při oligopolu velkoobchodní nabídka stačí.
    28.4.2012 21:55 sigma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    IMHO je na vině vůbec to, jak je ta technologie navržená, což implikuje bídně nízký počet operátorů
    Technologie za to nemůže, je s ohledem na dané požadavky navržená dobře. Návrh GSM vychází z technologických možností počátku 90. let, a pro hlasové služby není ani z dnešního pohledu nějak tragicky neefektivní.

    Problém, a to i pro ty další technologie, je omezené kmitočtové spektrum. Pokud má mít služba telekomunikační kvalitu, tak není reálný provoz na sdílených frekvencích, jako je tomu u WiFi. I současný model má prostor pro lepší rozdělení kmitočtů a určité rozšíření pásem, ale to nic neřeší. Neméně zásadní problém je nutnost celoplošného pokrytí, investičně velmi náročná věc, jinak si další operátor neškrtne.

    Umím si představit model, kdy zajímavá místa bude mít pokryto více operátorů a tam si můj telefon vybere nejlevnějšího, jinde holt dražšího. To je z technologického hlediska minimální problém, dalo by se to doplnit klidně i do GSM ve zpětně kompatibilní podobě. Nejde to z obchodních důvodů - propojovací poplatky mezi operátory, které jsou buď regulované a nefunguje to ideálně, a kdyby byly neregulované, tak jsme na tom stejně - velcí operátoři se masovou zákaznickou základnou tak omezí možnost rozvoje konkurence.

    Poslední verze HSDPA a LTE jsou technicky v podstatě stejné, je to spíš marketingové oddělení a návaznost na nově uvolňované kmitočty. S pohledu kmitočtové spektrální účinnosti a vůbec technické stránky jde o špičkové technologie, kterým se jakákoliv modofikace WiFi nemůže kvalitativně rovnat.

    A proč to celé není trochu jinak, blíže vašim nápadům - protože stávající pravidla určují stávající operátoři spolu s výrobci telefonů. Když nebudou telefony pro nějakou "speciální" technologii, je takový operátor bez šance. Výrobci jsou zase bez šance bez prodeje telefonů přes operátory. JE to všechno moc propojené než aby se něco rychle změnilo.

    Petr Tomášek avatar 28.4.2012 22:43 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    < Umím si představit model, kdy zajímavá místa bude mít pokryto více operátorů a tam si můj telefon vybere nejlevnějšího, jinde holt dražšího. To je z technologického hlediska minimální problém, dalo by se to doplnit klidně i do GSM ve zpětně kompatibilní podobě. Nejde to z obchodních důvodů - propojovací poplatky mezi operátory, které jsou buď regulované a nefunguje to ideálně, a kdyby byly neregulované, tak jsme na tom stejně - velcí operátoři se masovou zákaznickou základnou tak omezí možnost rozvoje konkurence.

    Pochopitelně by musely být striktně odděleny datové služby (se striktní „síťovou neutralitou“) od hlasových služeb. „Operátoři“ by nabízeli jen datové připojení, hlas by jel přes VOIP operátory. A pak by se muselo vyřešít pár „detailů“ (SIP handover, roaming mezi větším počtem datových operátorů, kdy každý má úplně jiné podmínky, atd, atd...)

    Na druhou stranu, dnes operátoři zdaleka nevyužívají v jednotlivých lokalitách dané pásmo, takže se vlastně strašně plýtvá. Ideální by bylo, kdyby se dražily jednotlivé frekvence v určitých geografických oblastech, takže by pak podle zájmu mohlo vzniknout daleko větší množství, byť někdy jen lokálně omezených poskytovatelů. Plus jiné frekvence zůstaly volné na způsob dnešního WiFi...

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    29.4.2012 00:11 sigma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    Ideální by bylo, kdyby se dražily jednotlivé  frekvence v určitých geografických oblastech, takže by pak podle zájmu mohlo vzniknout daleko větší množství, byť někdy jen lokálně omezených poskytovatelů.
    Ono by to šlo technicky i dnes, a ani by nebylo třeba VOIP. Systém dražby frekvencí je záležitostí regulátora - u nás ČTÚ. Mohly by vzniknout lokální operátoři, a i dnešní telefony by mezi nimi mohly přepínat buď na principu roamingu, nebo na principu "přehazování" softwarově emulovaných SIM karet.

    Jenže tohle nikdo nebude používat, dokud nebude zavedená ta idea, že poskytovatel infrastruktury bude oddělen od poskytovatele služeb, a všichni si budou muset navzájem poskytovat stejné podmínky.

    Neumím si představit, jak tohle zavést, protože stávajícím operátorům jejich frekvenční příděly jen tak vzít nemůžete - mají to koupené na nějakou dobu, ochrana investic, etc. Mohlo se to řešit více v rámci dražby LTE frekcencí, byla k tomu veřejná diskuse, ještě je tam nějaký prostor do budoucna. Ale na velké změny bych to neviděl.

    Ad neefektivita využití frekvencí - tam, kde by se uživila nějaká konkurence, tj. by tam byl zájem o další frekvence pro další operátory, to jsou velká města. A tam prostor fakt není, BTS jsou ve městech každých pár set metrů.

    Volno je na venkově, ale jen tam se alternativní operátor neuživí.

    Celkově ta idea není špatná, ale standardy silně ovlivňují velcí operátoři, a ti tam něco takového jen tak nepustí. Další věc podle mě je, že pro "obyčejného člověka" by taková služba svým systémem účtování a nutností přemýšlení byla trochu moc složitá.
    29.4.2012 01:00 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    Mohly by vzniknout lokální operátoři, a i dnešní telefony by mezi nimi mohly přepínat buď na principu roamingu, nebo na principu "přehazování" softwarově emulovaných SIM karet
    Asi tak, system malych operatoru fungoval v USA do te doby nez vetsinu z nich sezral AT&T nebo Verizon.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    30.4.2012 22:59 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    V jinem blogpostu mi nekdo tvrdil, ze ty fuze jsou to, co dela kapitalismus efektivni. Tak ja tedy nevim.. :-)
    1.5.2012 13:51 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    Na to mám takovou teorii - s postupem času v každém odvětví klesají marže tím, jak se produkty komoditizují, a zároveň rostou výdaje na výzkum tím, jak je technologie neustále vyspělejší. Tyto dva vlivy se sčítají a prudce se zostřuje konkurence na trhu. Slabší mají prakticky dvě možnosti: zkrachovat nebo zfúzovat. To samo o sobě nemusí vadit, dokud je výsledný trh stále ještě konkurenční, nicméně pokud není, je to selhání trhu a jako takové potřebuje narovnat.
    30.4.2012 15:01 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    Upravit WiFi? To akoze okrem nadpisu z toho standardu vsetko vymazat a nahradit novym textom?
    cezz avatar 28.4.2012 19:32 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    Je to (system, akym sa momentalne plati za sluzby) cele zle. Operator v zasade plati za dve veci: budovanie a udrzba infrastruktury a zakaznicky support. Zhruba povedane - je tam samozrejme vela veci, ale v podstate nakoniec spadaju do jednej z tychto poloziek. Kazdopadne obe polozky su v podstate konstantne v tom zmysle, ze sa privelmi nemenia (per person) s ohladom na to, ci clovek tu siet vyuziva aktivne alebo nie. Logicke by podla mna bolo platit za moznost vyuzivat tu siet bez nejakych obmedzeni a doplatkov (povedzme s nejakym FUP) podobne ako je bezne pri internetovom pripojeni. Momentalne ma taky pausal asi takmer kazdy operator, ale tie ceny zan su skor v zmysle "toto je maximalny balik vsetkeho a preto budes platit ze sa z toho poseries" nez v zmysle "toto presne odraza nase naklady a teda ti mozeme uctovat bezkonkurencne najnizsiu sumu zalozenu na average use". Prosto smutne.

    Inak myslim, ze sa to uz postupne meni. Odkedy mam Android, platim prekvapivo menej nez s nejakym dumbphonom. V podstate uz platim pausal len za data. Namiesto sms uz zvycajne poslem xmpp message, alebo email alebo (ak uz to fakt inak nejde) FB message. Namiesto hovoru google talk audio alebo dokonca video chat. A to vsetko ani nie tak preto, ze je to lacnejsie, ale ze je to pohodlnejsie a nema to limity typu 160 znakov per sms, alebo len text. MMS neposielam vobec, na 90% prijemca aj tak nema na ich prijem nastaveny telefon a skor si precita ten email. Nehovoriac o tom, ze ziadna z tych internetovych sluzieb neberie nijaky ohlad na to, v akej krajine som, alebo cez aku siet som prave pripojeny..
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    29.4.2012 01:19 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    Kdyby telekomunikační firmy chtěly, tak se můžou na "klasické" služby (hovory/SMS/MMS) zcela vykvajznou, jet jen pře IP a stát se poskytovateli mobilního připojení, co prodávají navíc mobilní IP telefony (které vypadají a chovají se jako normální hloupé telefony) a mají ve vyúčtování služeb zahrnutou i odchozí brány. Jenže ony nic takového neudělají, dokud budou moct ždímat zákazníky na klasických službách ...
    30.4.2012 15:04 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    Nechcel by som sa spoliehat na IP telefon, keby som potreboval volat zachranku niekde v horach...
    29.4.2012 11:05 josm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    No hej, nebyť O2, tak by to tu bolo poplatkové peklo... na druhej strane, možno by to prospelo rozvoju alternatívnych spôsobo komunikácie (voip atď)
    Najvýhodnejšie a najrýchlejšie pôžičky online.
    28.4.2012 17:34 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    As of March SMS messages on AT&T will cost 20 cents and MMS will cost 30 cents - both to send a receive.
    20 centů? To je dražší než v ČR!
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    28.4.2012 17:36 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    Resp. 20 centů za odeslání a 20 centů za přijetí... = 40 centů, = 7.5Kč. No fuj.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    28.4.2012 17:50 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    A to US operatori maji jeste lepsi vychytavky, napr. tzv. airtime, zpoplatneni za to, ze vubec telefon pouzivas, v dusledku cehoz platis i kdyz se nedovolas nebo kdyz volas na bezplatnou linku.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    29.4.2012 10:10 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    jj, to je opatreni proti prozvanecimu kanalu
    houska avatar 28.4.2012 21:02 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    nekde jsem cetl ze komunikace smskou vyjde draz nez komunikace s voyagerem ... nebo nejakym satelitem
    cezz avatar 28.4.2012 23:18 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    Ked to preratas na prenesene bajty tak rozhodne. Internet cez satelit vyjde podstatne lacnejsie. (aspon co sa tyka takeho toho bezneho domaceho satelitneho broadbandu)
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    30.4.2012 19:46 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    Na jinem blogu jste me obvinil, ze mi to mysli nelogicky a ze motam dohromady nesouvisejici veci. Doporucuji vam proto tuto prednasku, v ni to pekne vysvetluje clovek chytrejsi nez ja.
    cezz avatar 1.5.2012 12:24 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pikoblog: cena SMS
    Sorry ale motas tu nesuvisiace veci ;-)
    Computers are not intelligent. They only think they are.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.