abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 7
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 35
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 821 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    27.3. 16:42 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 9
    Při výše zmíněném rozpojení koaxiálu na Tcku u karty se přišlo o terminaci(50ohm) na konci segmentu, což mohlo negativně ovlivnit fungování živé časti.

    Poslední stadium 10BASE2 ethernetu (thin ethernet) byly EAD zásuvky (EDA kabely). Princip spočíval v konektoru zásuvky na zdi, ve kterém byly perka kontaktů spojeny a v případě zapojení EDA kabelu došlo ke krátkodobému rozpojení segmentu a následně jeho prodloužení o dvojnásobek delky připojovacího kabelu, končícím BNC do LAN karty. Celková délka segmentu včetně dvojnásobku délky připojovacích kabelů segmentu nesměla přesáhnout limit standardu (185m?).
    1.4. 00:33 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 9
    Prečo boli použité 50 ohm koaxy?
    1.4. 16:46 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 9
    Netuším, asi tradice.

    Na 100m koaxiálu nám na cvičení elektrotechniky demonstrovali měření rychlosti elektrického proudu ve vodiči. Pokud si dobře vzpomínám připojili na jeden konec neterminovaného koax. kabelu oscilátor s 1MHz a osciloskop. Na osciloskopu byl vidět jak pulz z oscilátoru tak o část periody zpožděné "echo od konce kabelu". Když se délka kabelu vydělila polovinou doby zpoždění vyšla hledaná rychlost.
    28.3. 13:04 johnyK | skóre: 2 | blog: uxblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 9
    jména podle zaměstnanců, ale pro servery
    se pouzivaji celosvetove 'zasadne'

    - jmena hlavnich mest zemekoule

    - jmena zvirat

    samozrejme, ze je potreba, aby ty nazvy nemely nejaka blba pismena a vseobecne se vi, jak se to pise - a proto jsou vhodna napr. prag, talin, riga, oslo, madrid, paris atd

    u zvirat jsem casto videl v nemecky mluvici oblasti: igel, biber, storch, hase, adler ....
    28.3. 15:11 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 9
    Ja teda z nemecky mluvicich oblast zna predvsim veci jako SPR014G20 apod.
    28.3. 17:13 Server
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 9
    Pouziva se hlavne ten Tolkien. Je to velmi prakticke, protoze hned vis, kde co bezi. Pokud je napriklad program X v Jave => mordor, pokud je program stary, ale uz tehdy to bylo zlo => morie. A tak dal, do Stredozeme se toho vejde...
    28.3. 21:36 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 9
    Jo, tyhle “naming conventions” jsem videl docela bezne az na to, ze jakmile prijde nekdo novy tak jenom cumi proc server prag je v amsterdamu (zmena hostingu), nebo proc na serveru oracle1 bezi mssql,…
    Max avatar 29.3. 08:20 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 9
    Já požívám podobné názvy, většinou i s lokací, aby šlo intiutivně volat servery bez hlubší znalosti. Tj. fs-praha, fs-plzen, fs-decin = fileserver v pobočce v Děčíně apod. Takže ano, popis služby plus lokace. Ale používám to jen v případě, kde vím, že nedojde ke stěhování služby. Takto lze používat názvy ve stovkách a je to v klidu udržitelné. Každopádně s nástupem většího počtu serverů a větší abstrakce (kubernetes apod.) to přestane dávat smysl a začne se genericky tak, jako to mají velcí hráči s desítkama tisíc serverů.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    29.3. 10:48 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 9
    Bude to tak 20 let co jsem zahlédl tnsnames.ora jednoho nejmenovaného farmaceutického koncernu, který měl velikost v jednotkách MB. Při pár set bajtech na instanci(kB/server?), to musela být garda za licence(maintenance).
    29.3. 21:13 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 9
    Ja videl neco podobneho taky ve farmacii a ohledne oracle licenci meli kazdy rok vyclenen budget snad $20M s tim, ze kazdy rok byli noncompliant a oracle chtel snad $100M. Kazdy rok se nejak domluvili.
    31.3. 22:22 Falešnej Blek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 9

    Jsem teprve u 3. dílu, ale díky za seriál.
    Hezky jsem si zavzpomínal. :-)

    Končil jsem na ZČU FAV v roce 1991, Technická kybernetika...

    Jen velmi telegraficky a stručně:

    • První úzký kontakt se skutečným počítačem: Jakýsi Robotron s CPU Z80, typ už nevím, ale vím jistě, že K1715 to nebyl. To bylo na gymplu. Od té památné chvíle mě to pohltilo tak, že se u nás doma někdy v roce 1985 objevil Sinclair ZX-81.
    • První kontakt se skutečně tajemnou multiuživatelskou mašinou téměř ihned po nástupu na fakultu koncem roku 1985. Byl to východní klon PDP-11 - SM4/20, OS RSX-11. Převážně Pascal.
    • První kontakt s Fortranem na ADT 4500. Také assembler a tlačítka na čelním panelu. :-)
    • Paralelně s tím překladače od Borlandu (včetně assembleru) na SAPI-1, SAPI-86, PP-01 a assembler na domácím ZX Spectru...
    • Že existuje UNIX jsem se dozvěděl myslím v časopise Elektronika v článku legendárního Zdeňka Maříka. On tenkrát pracoval myslím pro Kancelářské stroje a já ho neznal... V 90. letech jsme se s mým idolem osobně potkali. To už dělal pro pražskou pobočku DIGITAL Equipment Corporation a spolupracovali jsme na projektech pro Český Telecom.
    • První informaci o Linuxu jsem zachytil v Bajtu... Dodnes mně trochu dojme, když si uvědomím, jak dlouho už Láďa Zajíček není mezi živými. :-(
    • Dodnes aktivní jako vývojář v embedded. Aurix, ARM... Céčko, Assembler + Python a bash pro pomocné práce...
    Vyprávět bych mohl...až by z toho vznikl podobný seriál...nebo možná kniha. Jen nevím, jestli by ji někdo četl. :-D :-D

    31.3. 22:57 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 9
    Napiš to sem do blogu, pár "boomerů" co si to přečtou se určitě najde ;-)
    1.4. 01:14 Falešnej Blek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 9

    Tak třeba sem někdy něco napíšu.
    Přelom 80., 90. a pak 90. léta byla velmi zajímavá a rád na to vzpomínám. Návštěvy Digitalu - atmosféra pravé americké počítačové firmy...a šok, když to koupili "čučkaři a widlaři" z Compaqu. Zážitky z nenáviděného Telecomu (coby člověk od subdodavatele), Digital UNIX 3.2G - stará láska, Informix Online nejen v Telecomu ale i v Národním Divadle, nezapomenutelná akce Y2K... Je toho moc!
    A pak po miléniu pod křídly severské korporace, O-STRA-VA-CI a "nuda" v Brně..., pardón v IT... Nakonec embedded v automotive. :-)

    Ale skoro si říkám, aby to za chvíli nebylo cosi módního ve stylu "dědeček vypravuje.."

    Jo... PP-06, ne PP-01. Mám tam chybu... PP-01 jsme ve škole měli taky, ale to byla dost slabota.
    1.4. 09:15 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 9
    Nojo, kdyby PP01 měl dederonský Z80, mohl to být superstroj, ale i tak ten hardware nebyl zase tak marný: https://www.youtube.com/watch?v=EoZ5WE2k3vA

    Viděl jsem šestnáctibit vestavěný do kufru PP01, to mohla být hodně zajímavá hračka. A kdyby do toho dokázali dostat i ten Langošův dvaatřicetibitový RISC s UNIXem...

    Kdyby :-D
    1.4. 16:50 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 9
    Když někdo zmíní počítač v kufru, vybaví se mi TEMS 80.
    1.4. 17:37 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 9
    Fujtajbl..
    2.4. 13:33 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 9
    A přesto to stačilo na Mikropočítač v roce 1982 na Zlatou medaili na prestižním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

    Pro výuku Assembleru(strojový kód) a pochopení základů obsluhy IO(periférií) to asi postačovalo.
    1.4. 18:32 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 9
    Ten jsem koncem osmdesátých let vídal ve výloze prodejny Tesly Eltos na Vinohradech. Jednou jsem tam slyšel dva školáky, jak se dohadovali jestli to je nebo není počítač :-D
    2.4. 08:00 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 9
    Patrně ano, v diplomové práci z roku 1983 si autor dal práci se statistikou použití CPU v počítačích. U 8080 se dopočítal počtu dvou z 225, což v té době mohl být dotyčný TEMS 80 a IQ151 (PMD-85 ještě ne). ;-)
    1.4. 23:29 Vtipnéř | skóre: 38 | blog: Vtipnéřův blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 9
    Když někdo zmíní počítač v kufru, vybaví se mi TEMS 80.
    V kufru se dá najít i první Apple.
    Opening Windows is better than washing them. Clearing Windows (e.g. erasing or deleting) is even much better.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.