abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 795 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    14.11.2005 02:58 diverman | skóre: 32 | blog: život s tučňáčkem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    Informační hodnota 0.
    deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free
    14.11.2005 03:03 Jindřich 'GoldenShit' Plešinger | skóre: 16 | blog: Nevěřící | Dolní Bousov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    To bude asi tím, že tě nezajímají noviky produktů od firmy Borland.

    PS: Informační hodnota tvého příspěvku je -MOC.
    LINUKS = Lidová Nacionálně Ultralevicová Komunistická Strana
    14.11.2005 03:07 diverman | skóre: 32 | blog: život s tučňáčkem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    Za novinkami koukám do zpráviček.

    BTW: Nějak jsem nepochopil to tvoje: "Bude něco pro Linuks, nebo vám zůstave gcc, vim a konzole."
    deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free
    14.11.2005 09:30 Jindřich 'GoldenShit' Plešinger | skóre: 16 | blog: Nevěřící | Dolní Bousov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    Přeci tu bylo něco jako Kylix, ale s tím je už asi konec. Proč asi?
    LINUKS = Lidová Nacionálně Ultralevicová Komunistická Strana
    Pavel Stárek avatar 14.11.2005 09:38 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    Proč asi ? Kylix jako myšlenka nebyl špatný, ale byla to splácanina jakýchsi kousků kódu z Delphi běžících pod Wine (už jen ta "rychlost"), která měla jakousi návaznost na vývojové nástroje obsažené v linuxové distribuci (gcc, make, gdb atd.). Plus ty "jejich" runtime Qt knihovny, no hrůza. Jak říkám, myšlenkou to bylo zajímavé, ale provedení bylo/je slaboučké. To JBuilder je jinačí káva.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    Klidně si můžeš v Borlandu vyvíjet pro .NET, a výslednou aplikaci spouštět pod Linuxem, nic Ti nebrání. :-) Stejně tak jako můžeš vyvíjet webové služby a přistupovat k nim třeba přes SOAP protokol z Linuxu. Co Ti brání? :-)
    14.11.2005 07:40 machr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    ja osobne sem vdecnej za gcc, make a vim. nemam rad ty parni mlaticky typu visual kdowico. jenom vsechno zbytecne mlzi. neni nad to mit svuj kod pod kontrolou :-D
    14.11.2005 09:22 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    v zásadě souhlasím. I když taky si neumím představit život bez autotools... a k smrti nenávidím gdb.
    ^D
    14.11.2005 09:27 Pepin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    bez urazky, ale hadam, ze se v Tvym pripade jedna spise o mensi projekty, pac na velkej projektech se dneska bez kloudnyho vyvojovyho prostredi neda pruzne neco vyvijet
    14.11.2005 09:56 machr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    na velkej projektech se dneska bez kloudnyho vyvojovyho prostredi neda pruzne neco vyvijet

    a co treba jadro Linuxu ? ;)

    jinak trvam na tom, ze ruzny visual nastroje jsou vhodny tak na kod < 10 000 radku a s zivotnosti < 1 rok. Proste, pokud potrebuju neco rychle zbastlit, ale jinak neeeeeeeee........
    14.11.2005 10:18 Pepin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    no nevim, MSDE i velkej SQL server jsou ve VC to je rok 2000 a rek bych, ze se jeste dost pouziva, a nevim jakej je rozdil ve vysledku pokud pustim prekladac z konzole nebo zmacknu treba F7 a spusti ho za me nejaky prostredi napr. Visual Studio
    14.11.2005 10:33 machr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    priznam se, ze MSDE ani MSSQL server moc neznam, ale predpokladam, ze kdyz jsou to servery, tak nemaji moc UI, takze VC se vlastne pouziva jako jakejsi prerostlej textovej editor, kterej navic (a ted se podrzte) dokaze spustit prekladac. - stejnyho efektu dosahnu pridanim makra do vim, ktere spusti make.

    pokud si dam pozor a dusledne oddelim UI od veci pod nim (coz prave spousta lidi co pouziva tyto nastroje nedela) tak muzu teoreticky pouzit VC misto vim a pribastlit k tomu UI, ale je to zbytecny.
    14.11.2005 12:43 Pepin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    Servery to sice jsou, ale bez vizualnich tools (ktery se nahrajou s tim) by se tezko dalo neco kloudne vyvijet a prave ty tools jako je napr. enterprise manager nebo query analyzer maji UI dost, a oddeleni UI od vnitrku povazuju za zamozrejmost, ale tesil jsem se na inteligentni diskuzi a ne na arogantni jako kterej navic (a ted se podrzte) dokaze spustit prekladac, skoda, mam proste smulu.
    14.11.2005 16:00 machr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    tesil jsem se na inteligentni diskuzi a ne na arogantni jako kterej navic (a ted se podrzte) dokaze spustit prekladac, skoda, mam proste smulu.

    sory, ale od jisty doby mam na visual nastroje proste pifku. Kdysi jsem delal v delphi jeden trochu vetsi projekt (DOOMovka, cca 3e4 radku) a kdybych to chtel preportovat do linuxu, tak bych toho musel odhadem min 60% prepsat. to je pro me dostatecnej duvod s tim skoncit a do smrti nadavat ;)
    14.11.2005 16:23 Pepin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    Promin, ale za tve zarmouceni preci nemohou delphi, pokud jsi chet hru vyvijet multiplatformne, musel jsi preci vedet jaka jsou tam uskali,tzn, ze jsi se pro port rozhodnul az pozdeji, tak to prece nemuzes svest na delphi, krom toho jsem myslel, ze tim "Visual ..." minis MS produkty, protoze ty maj ve vsech nazvech svych produktu toto sluvko.
    14.11.2005 18:19 machr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    mel sem na mysli i MS produkty. zkratka vsechny tyhle RAD nastroje, kde se jenom klika a klika.... delphi byl jenom priklad

    pro port sem se sice rozhodl az pozde, to je pravda. ale i kdybych to nechtel vubec portovat a chtel jenom dal pokracovat ve vivoji, tak se obavam, ze bych byl vazan na JEDNU konkretni VERZI DELPHI.

    navic dalsi vec co me na tom vadi - mate tam sice nastroje na zbastleni UI, ale pokud je chcete udelat trochu slusne, tak na to musite jit stejne pekne po staru... velmi rad mam napr. kdyz si nekdo v aplikaci naklikal dialog, ma tam komponenty na pevnych pozicich a zakaze zmenu velikosti. pokud to potom delal na nejakym malim monitoru tak tam cucite na miniaturni okynko na kterym neni nic videt a tise si nadavate (a to je jenom priklad)

    opet podotykam, ze delphi je jen priklad.
    14.11.2005 12:51 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    priznam se, ze MSDE ani MSSQL server moc neznam, ale predpokladam, ze kdyz jsou to servery, tak nemaji moc UI, takze VC se vlastne pouziva jako jakejsi prerostlej textovej editor
    Jenom poznámka k mojemu postu níže: Ano, VC a (obecně IDE) jsou v podstatě "prestlé textové editory".
    14.11.2005 12:52 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    nějak mi vypadla písmenka: přerostlé
    14.11.2005 12:46 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    no nevim, MSDE i velkej SQL server jsou ve VC to je rok 2000 a rek bych, ze se jeste dost pouziva, a nevim jakej je rozdil ve vysledku pokud pustim prekladac z konzole nebo zmacknu treba F7 a spusti ho za me nejaky prostredi napr. Visual Studio
    Zde se jedná o nedorozumění. Uživatel s nickem "machr" patří mezi klasické C programátory a v podstatě netuší, co to je IDE. V jeho představě se jedná o nástroje, jejichž podstatou je klikáním a taháním ikonek vyrobit GUI (a případě doplnesknout nějaký kus kódu).

    Tato představa je samozřejmě v mnoha případech pravdivá (klasické Dephi, Visual Basic) a umocněna tím že pro jazyk C v podstatě IDE nic nepřináší oproti vim.

    To jenom abych trochu napravil zmatení pojmů.

    Jinak obecně k tématu bych chtěl upozornit, že ta nejlepší IDE (Eclipse, Intellij idea) jsou pod Linuxem k dispozici odjakživa.
    14.11.2005 12:56 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    Nerad bych někoho urazil, takže ještě doplním: UNIX programátor v C, perlu a (mnoha) dalších jazycích prostě IDE nepotřebuje. Na druhé straně jsou zde nástroje, jejichž smyslem skutečně je "programovat" taháním ikonek. Z toho zcela logicky vyplývá špatná představa.

    Na vývoj v C: jedině vim! Na vývoj v Javě: rozhodně vim ne! (a vím o čem mluvím, začínal jsem tak :-)
    14.11.2005 15:41 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    no, ale nějaký přehledný debugger by se nám fakt hodil, nemyslíš? .o)
    ^D
    14.11.2005 15:44 Pepin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    diky za podporu, uz jsem myslel, ze jsem tu sam, kdo si mysli, ze IDE muze byt k necemu dobre
    14.11.2005 15:55 Jindřich 'GoldenShit' Plešinger | skóre: 16 | blog: Nevěřící | Dolní Bousov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    Jsem také rád, že právě linuksářka a né nějakej propagátor vokýnek se domnívá, že IDE nabýdne o neco více než gcc, gdb a vim.
    LINUKS = Lidová Nacionálně Ultralevicová Komunistická Strana
    14.11.2005 18:39 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    Já konkrétně si to nemyslím, můj názor v tomto ohledu je dost extrémní. Původně jsem měl v úmyslu se rozepsat, ale zavrhl jsem to - možná při jiné příležitosti. Navíc je to dost individuální záležitost.

    Debugger je to nejmenší co považuji za přínos IDE.

    To je možná také důvod, proč jsem nikdy nepocítil potřebu IDE pro C.
    14.11.2005 23:06 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    UNIX programátor v C, perlu a (mnoha) dalších jazycích prostě IDE nepotřebuje

    To se nedá takto zobecnit. Hodně záleží i na tom, co vyvíjí.

    14.11.2005 13:12 Pepin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    Delphi pravda maji k tahani ikonek hodne blizko, nevadi mi ale proto, ale kolega zde uvadel, ze nema rad Visual ... a ze do toho "Visual..." vnasi mlhu, ve skutenosti takove VC6 se svymi MFC a ATL/WTL neni vubec tahani ikonek, jsou tam resourcy a je to cistokrevne C++. VC7 (.NET) uz je pravda neco jineho - take ho vubec nemam rad. Ecllipse se mi libi ikdyz je to take jenom editor co umi pustit prekladac, ale proc toho nevyuzit.
    14.11.2005 13:31 Jindřich 'GoldenShit' Plešinger | skóre: 16 | blog: Nevěřící | Dolní Bousov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    Mám pocit, že pokud budou Linuksáři propagovat a používat na tvorbu programů vim a poze vim, asi těžko budou vznikat nové programy. Komerční sféra se na tvorbu programů pro Linuks taky vyse*e a Linuxs bude pořát tam gde je. Škoda.
    LINUKS = Lidová Nacionálně Ultralevicová Komunistická Strana
    14.11.2005 13:48 Pepin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    Prave, udajne 95% sw jsou databaze a to je duvod proc napr. ten proklatej .NET tak prosperuje, proste se to tam naklika, funguje to a zakaznik je spokojen, to ze tam je nakej balast uz nokoho nezajima, me se to treba taky nelibi, ale tohle urcujou prachy. Je sice hezke, ze linux tvorej hlavne nadsenci, ale te komerce by tam bylo potreba daleko vic, aby to MS trochu ohrozilo.
    14.11.2005 18:49 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    Tady se musím ozvat kvůli .NET

    .NET prosperuje z těchto důvodů:
    • Je to nové doporučované hlavní windows API a "designovaný nástupce" win32. Proto na něj přechází vývoj aplikací z C++ (ale ne zas tak moc, ze zřejmých důvodů)
    • VB.NET je nová verze Visual Basicu - nejpoužívanějšího jazyka vůbec (podle některých statistik).
    14.11.2005 18:52 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    Mám pocit, že pokud budou Linuksáři propagovat a používat na tvorbu programů vim a poze vim, asi těžko budou vznikat nové programy. Komerční sféra se na tvorbu programů pro Linuks taky vyse*e a Linuxs bude pořát tam gde je. Škoda.
    Lingvistická poznámka: tvar "vysere" je čas budoucí, pro čas přítomný je nutné použít nedokonavou formu: "sere".
    14.11.2005 21:56 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    Ale on používá budoucí čas :)
    14.11.2005 15:49 Petr Jelínek | skóre: 17 | blog: Vyprovokovanej | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    Na celém příspěvku mě zaujalo slovo "vám". Jenom by mě zajímalo z jaké pozice a s kým to autor vlastně mluvil.

    A jsem rád, že používám Linux a ne linuks nebo linuxs, což musejí být strašný věci. A taky mi přád není jasný, kdo to jsou linuksáci.

    Divím se sám sobě, že to sem vůbec píšu....
    Nemám rád NVidii!
    14.11.2005 15:58 Jindřich 'GoldenShit' Plešinger | skóre: 16 | blog: Nevěřící | Dolní Bousov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    Péťo, ty Linuksáku jeden, copak máš teďka puštěného?
    LINUKS = Lidová Nacionálně Ultralevicová Komunistická Strana
    14.11.2005 18:42 hihop
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Borland
    Plešingere, ty jediný existující linuksáku, ...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.