Portál AbcLinuxu, 28. března 2024 18:40

Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1

23. 11. 2010 | Pavel Beníšek
Články - Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1  

Amazon nedávno uvedl na trh už třetí generaci elektronické čtečky knih Kindle 3. V první díle recenze se podíváme na možnosti použití právě jako čtečka knih.

Obsah

Čtečka elektronických knih Kindle 3 byla uvedena teprve nedávno, ale vzbudila oprávněný rozruch. Ten byl částečně způsoben masivní reklamní kampaní která proběhla tentokrát i v Evropě, ale také vylepšením technologie elektronického inkoustu. Tomu se dříve vyčítalo pomalé překreslování. V nové verzi je (podle specifikace) dvakrát rychlejší a při čtení se tak stihne překreslit za dobu než přejedete očima z poslední řádky na první. Tím se po chvíli stane téměř nepostřehnutelným a již Vás při čtení neruší.

Amazon Kindle 3

Základní parametry

link

Rozměry je čtečka o něco menší než formát A5. Tím se dobře drží (dokonce lépe než klasická knížka) a vejde se do větší kapsy. Rozhodně je o dost skladnější než např. iPad. Škoda že má zařízení poměrně široký rámeček, který pak ubírá místo samotnému displayi. Ten je 6 palců veliký úhlopříčně. Zde bych připojil výčitku Amazonu, že zobrazovaný rámeček okolo textu je úplně zbytečný a zmenšuje již tak relativně malou plochu displaye na ještě menší využitou. To je patrné hlavně při prohlížení PDF souborů, které mají většinou ještě své vlastní okraje.

Nicméně i přesto je na něm čtení o moc příjemnější než na různých PDA nebo telefonech a já si ho opravdu užívám. Když mluvíme o displeji, nemůžu pominout použitou technologii e-ink. Ta je opravdu zaručená bomba pro ty, co s ní ještě nepřišli do styku. Po rozbalení je na Kindle zobrazeno logo Amazonu a krátké upozornění na potřebu zařízení nejprve nabít. Kvalita zobrazení mě tak překvapila, že jsem se pokoušel strhnout nalepený papír z displaye v domění že tam nějaký je. Nebyl... I přesto, že udávané rozlišení je „pouhých“ 600x800 bodů, ani při nejlepší vůli jsem nebyl schopný nikde najít hranatý pixel u písma, ani u obrázků. Pouze při použití Web Browseru je rastr vidět jak na grafice, tak i u některých dialogů, takže se zřejmě jedná o kombinaci dobrých fontů a vyhlazování hran písma.

Interní paměťové úložiště má kapacitu 4 GiB z nichž je uživatelsky využitelných něco málo přes 3GiB. Nenajdete zde žádný slot na paměťové karty, zřejmě z důvodu snížení ceny zařízení. Po připojení k počítači se Kindle tváří jako USB disk a můžete s ním pracovat stejně jako s USB klíčenkou.

Čtečka je poháněna „překvapivě“ operačním systémem Linux. Amazon uveřejňuje zdrojové kódy tak, jak hlásá GPL licence (stahovat můžete zde na Amazonu). Nečekejte však žádné KDE nebo GNOME. Zařízení nepoužívá ani X Window server, ale aplikace zapisují přímo do framebufferu.

Malou připomínku mám ještě k použitému konektoru, protože se jedná o typ mikro-A, tak s sebou musím nosit další kabel. Nejde o nic až tak hrozného vzhledem k výdrži baterie a možná že byl zvolen, protože používanější mini-B by se na výšku nevešel. Kindle je zvláště na krajích opravdu tenký.

Elektronické knihy

link

Překvapivě je základní vlastností zařízení čtečka knížek. Vše se v Kindle točí okolo toho a čtení samotné se opravdu povedlo. Ovládání je velmi intuitivní, i když mi pár dní zabralo zvyknout si na neexistenci dotykového ovládání. To může být i výhodou, protože si pak neopatláme display tak, jak to známe z dotykových telefonů, kde bych občas ocenil ono známé „stěrače stírají“ ;-)

Při čtení specifikací jsem byl nadšený, že čtečka umí přečíst prc/pdb formát používaný na starých Palmech (pouze bez DRM), ale bohužel jsem to musel špatně pochopit, protože se mi nepodařilo přečíst ani jeden z mojí sbírky. Kindle zvládá formát .mobi a po přejmenování na .azw jej přečte, ale opět zde narazíme na problém kódování češtiny. Takže pro české dokumenty a knížky je třeba překódování do UTF-8. Protože už stejně musím měnit kódování, tak mi přijde nejjednodušší použít konverzi do čístého textu (.txt) a potom je již vše, jak má být. Na převod do mobi můžete použít program Calibre, ale mně osobně k srdci nepřirostl.

Amazon a nakupování

link

Nakupování obsahu na Amazonu je takzvané „one-click“, což je někdy až příliš jednoduché a můžete koupit omylem knížku, kterou vlastně nechcete.

Amazon Kindle 3 Amazon Kindle 3

Doporučuji si to vyzkoušet nejdříve na některém z mnoha titulů dostupných zdarma. Při nákupu si můžete vybrat, na jaké zařízení má být kniha automaticky doručena, a pokud máte v tu dobu Kindle připojený na wifi, je to opravdu otázka několika sekund.

Na Amazonu je vše přehledně tříděno do tématických kategorií, takže se dobře hledá mezi žánry, na které máte právě náladu. Pro nás budou asi nejužitečnější kategorie Kindle eBooks a Kindle eBooks/Free eBook Collections pro vyzkoušení. Zajímavé jsou také Kindle Newspapers a Kindle Magazines. Zde najdete spoustu zajímavých časopisů, které by se jinak v ČR hodně špatně sháněly. Mě například zaujal Asimov's Science Fiction za 60 Kč za „výtisk“. Při objednání periodik máte prvních 14 dní na vyzkoušení zdarma (pouze jednou na titul), takže si můžete stáhnout první číslo a zjistit, zda se jedná o to, co chcete.

Amazon Kindle 3 Amazon Kindle 3

Později najdete zakoupený obsah v archivu a můžete si jej stáhnout i do dalších zařízení nebo čteček Kindle.

Nastavení a funkce

link

Pro čtení máme možnost si vybrat z 8 velikostí fontu. Z nich je pro člověka s dobrým zrakem použitelných maximálně menších 5. Také máme možnost zvolit patkový, bezpatkový a užší typ fontu. Nastavit lze také proklad řádků, počet slov na řádek a rotace stránky.

Za velice přínosnou a použitelnou funkci považuji integraci anglického výkladového slovníku. Ten po najetí kursorem na slovo zobrazí na dvou řádcích začátek výkladu a po stisku klávesy Enter (↲) můžete přejít přímo do slovníku. Třeba někdo časem převede i anglicko-český slovník (nenápadné pošťouchnutí :-)).

Amazon Kindle 3 Amazon Kindle 3 Amazon Kindle 3

V knihách jde samozřejmě vyhledávat, což také může být užitečné hlavně při čtení manuálů nebo referenčních příruček. Můžete si ještě ukládat bookmarky, poznámky a označovat zajímavá místa v textu. U označení (Highlights) je zajímavé, že je lze synchronizovat s Amazonem a ostatní uživatelé je poté mohou vidět (Při použití View Popular Highlights) a naopak vy můžete vidět nejkomentovanější části od ostatních čtenářů podtržené (Při aktivaci Popular Highlights v Setting). Svoje poznámky pak můžete dokonce sdílet pomocí Facebooku nebo Twitteru.

Další užitečnou vlastností může být synchronizace aktuální pozice mezi více čtečkami (Whispernet). Pokud máte např. Kindle Reader na Vašem PC nebo telefonu, software automaticky odesílá při zavření knihy na Amazon poslední pozici a při otevření stejné kníhy na jiném zařízení se Vás zeptá zda chcete „přetočit“ na poslední známou pozici. To funguje samozřejmě obousměrně a předpokladem je být připojen k internetu. Zde má velkou výhodu 3G verze, která se může připojit téměř kdekoliv.

Licence knih

link

Zde se dostáváme asi k nejhoršímu bodu nakupování elektronických knih z (nejen) Amazonu. Koupí totiž nezískáváte produkt, který můžete někomu třeba půjčit, jako je to u papírové knížky, ale pouze nepřenosnou licenci na opakované čtení zakoupeného obsahu. Tato je vynucena použitím DRM, takže i když soubor zkopírujete manželce do jejího Kindle, tak si jej nebude moci přečíst (pokud není její Kindle slinkován se stejným účtem). Amazon Vám povoluje si zakoupená díla stáhnout kolikrát budete chtít, takže je nemusíte mít všechna nahraná ve čtečce. Zde muže však být problém otázka důvěry (mě zatím Amazon nezklamal), protože nikdo, ani Amazon sám, nemůže vědět jak vše bude za 10 let, kdy si budete znovu chtít přečíst Vaší již jednou zakoupenou (licencovanou) knihu. Podle Amazonu je licence sice neodvolatelná, ale i to má háček, protože jako v téměř všech smlouvách i zde nalezneme nějakou tu kouzelnou formulku, a tou je v tomto případě vyhrazení změn podmínek bez varování.

Zdálo by se jako nejjednodušší řešení nestarat se o nakupování na Amazonu a shánět si knížky jinak a hlavně bez onoho proklínaného DRM. Skoro to až zavání pirátstvím. Zde ale potenciálně můžete tvrdě narazit. Při každém připojení k internetu Kindle totiž posílá na server Amazonu seznam dokumentů s poslední otevřenou stránkou (Whispernet). Tím Vás může velice lehce Amazon vysledovat a časem i třeba zažalovat nebo Vám upirátěné tituly klidně rovnou naúčtovat, protože má Vaše platební údaje. Nikde jsem nenašel že by se to již stalo, ale možnosti k tomu rozhodně má.

Jak nahrát do Kindle vlastní knihy

link

Pokud pomineme předchozí trochu paranoidní odstavec a budeme číst volně šiřitelná díla, tak máme dostatek prostředků a formátů, jak naše dokumenty a knížky do Kindle dostat. Po připojení k počítači USB kabelem se nám přihlásí jako USB disk a soubory na něj stačí zkopírovat. Je to jednoduché a efektivní a funguje to na všech OS.

Nejdříve přidám pár odkazů na elektronické knihy zdarma (a legálně):

  1. http://www.gutenberg.org (anglicky)
  2. http://m.gutenberg.org/ (mobilní verze pro přímé stahování do Kindle)
  3. http://www.mlp.cz/karelcapek/ (Městská knihovna v Praze)
  4. http://www.mlp.cz/pohadky/ (Městská knihovna v Praze)
  5. http://msdn.microsoft.com/cs-cz/dd727769.aspx (tomu prostě nešlo odolat ;-) )
  6. http://www.dobre-knihy.cz/zdarma (knihy česky)
  7. http://palmknihy.cz/www/index.php (knihy česky)

U nás jsou historicky nejrozšířenější knížky ve formátu PDB původně pro čtečky na PDA od Palmu. Najdete jich slušné množství zdarma na webu a věřím že spousta z Vás bude mít nemalou kolekci doma. Protože ruční převod není zrovna zábava, vytvořil jsem si jednoduchý bash script, který je převede do použitelného formátu txt a překóduje do UTF-8 tak, aby jim Kindle rozuměl.

Hromadný převod skriptem

link

Nejlépe se mi osvědčilo buď převedení knihy do formátu mobi a následné přejmenování koncovky na azw nebo klasický čistý text ve formátování UTF-8. Mobi formát má sice výhodu zachování formátování textu, ale pro mě je to až na vyjímky zbytečné. Pro převod do .mobi formátu můžete použít program Calibre. Pro převod do txt např. následující skript. Ten převede všechny dokumentu v aktuálním adresáři do adresáře.

#!/bin/bash
# script prevede vsechny *.pdb v adtualnim adresari z cp-1250 do UTF-8 v txt formatu
echo "Vytvarim adresar ./output"
mkdir -p ./output
echo "Kopiruji vsechny .pdb soubory do adresare ./output"
cp ./*.pdb ./output/
 
echo "Konvertuji z pdb do txt”
cd ./output
for i in *.pdb
do
       echo -n -e "\rConverting PDB->TXT: $i                          \t\t\t\t"
       txt2pdbdoc -d "./${i%%.pdb}.pdb" "./${i%%.pdb}.txt"
       rm "./${i%%.pdb}.pdb"
done
 
echo
echo "Prekodovavam z CP1250 do UTF8"
for i in *.txt
do
       echo -n -e "\rRecoding: $i                                                          \t\t\t\t"
       recode -v windows-1250..UTF-8 "./${i%%.txt}.txt"
done
 
cd ..
echo "Hotovo"

Amazon Kindle 3 Amazon Kindle 3

Převod pomocí Calibre

link

Calibre není pouze jednoduchý převodník, ale jde jej přirovnat k Amaroku nebo iTunes pro knihy. Umožňuje Vám udržovat celou knihovnu a mimo jiné i převádět mezi různými formáty. Pro lepší představu, co vše umí, se můžete podívat na video přímo od autorů. Já osobně jsem mu nepřišel zrovna na chuť, ale někomu se může líbít.

Oproti skriptu výše má výhodu při převodu, protože můžete použít formát mobi a zachovat formátování a obrázky. Pokud převádíte z PDB souborů, tak budete muset nastavit vstupní kódování na windows-1250, jinak Vám Kindle nezobrazí správně české znaky. Doufal jsem, že půjde použít na převod z PDF, ale nemožnost převést tabulky pro mě tuto funkci učinila téměř nepoužitelnou.

Amazon Kindle 3

Příště se podíváme na další funkce Kindle jako např. čtení PDF, Web Browser, jaké existují hacky a na automatické offline novinky pomocí Calibre..

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

Diskuse k tomuto článku

23.11.2010 00:38 Radek Hladik | skóre: 20
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ač ta čtečka vypadá pěkně, tak to DRM ad absurdum mě opravdu děsí. Jsem ochoten si koupenou knížku stáhnout šifrovanou tak, že ji moje čtečka (nebo třeba 2 čtečky) rozšifruje. A pokud budu mít možnost jednou za čas požádat o nové kopie pro novou čtečku (řekněme 1x za 2 roky), tak jsem spokojený jak blecha. Ale aby moje čtečka někomu posílala, co na ní mám, tak to opravdu děkuji.

A tak mě napadá, k čemu je to vlastně dobré? Nascanovat a naOCR takovou legálně koupenou knížku je hračka. Na čtečce nastavim vetší písmo nebo rovnou nějaký stojově snadno čitelný font a tradá. Přijde mi to jako opruz, který odradí ty poctivé a stejně nezastaví ty ostatní.

23.11.2010 08:31 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Ale aby moje čtečka někomu posílala, co na ní mám, tak to opravdu děkuji.
Tak tu funkci nepoužívejte. Váš počítač taky může někomu posílat, co na něm máte, ale to ještě není důvod nepoužívat počítač.
23.11.2010 09:59 Petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Lze to někde v nastavení vypnout?
23.11.2010 10:25 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Samozřejmě. A ještě jednodušší je vůbec to nezapínat, tj. nepárovat Kindle s žádným účtem.
23.11.2010 11:36 optim | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
To v sobě ale nese malý háček. Bez spárování s účtem nefungují kolekce. A taky funkce na tapetování sociálních sítí pasážemi z knih. :-)
23.11.2010 11:44 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Ano, nefunkčnost kolekcí je nevýhoda. To druhé je přece to, co bylo požadováno – nikam se neodesílají data o tom, co je ve čtečce nahrané.
Pavel Beníšek avatar 23.11.2010 14:30 Pavel Beníšek | skóre: 27
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Vypnout to jde, ale je to trosku hackovani.

Podrobnosti jsou zde: mobileread.com
checking for chicken... must have egg first
13.12.2021 06:39 geebranz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
advertising campaign

Rely
23.11.2010 08:36 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
A tak mě napadá, k čemu je to vlastně dobré? Nascanovat a naOCR takovou legálně koupenou knížku je hračka.
A kolik si těch knížek vlastně takhle zpracoval, že o tom tak píšeš? Zpracovat KVALITNĚ knihu do digitální formy zase až taková brnkačka není.
  • Kvalitní sken je začátek - na obyčejném plochém skeneru se z toho opícháte. Knižní skenery stojí nehorázné prachy, proto si je lidi staví svépomocí (Momentálně zrovna na jednom takovém také dělám)
  • Čím lepší sken (či snímek), tím méně práce při post-processingu. A naopak. Kdo skenoval někdy např. obaly gramodesek, ví své.
  • Sebekvalitnější OCR není bez chyby. Korektura - to znamená nejenom celý text komplet přečíst, ale také ho opravit, aby to vůbec k něčemu bylo
Jak vidno zase taková hračka to není. A právě proto aby celá tahle práce nebyla samoúčelná, existuje server archive.org jehož prostřednictvím lze digitalizovaná díla, která nejsou již vázaná autorským právem (u nás aktuálně 70 let), nabídnout i jiným lidem.
23.11.2010 13:31 leroi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Mám za sebou naskenování tří knih. Skenoval jsem pomocí patnáct let starého skeneru a výsledek je přesto výborný. Sice jedna kniha mi zabere dost času - cca dva dny než se dostanu do fáze po první korektuře, ale výsledek je pak super. Pak to chce ještě alespoň jednou pročíst a udělat druhou korekturu. Nedávno jsem si pořídil nový skener a s ním, co jsem zatím testoval, se celý proces znatelně zkrátí.
23.11.2010 14:54 nemam
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Nechci nic rikat, ale naskenovat knihu a ORCckovat (ktery zna cestinu!) je zalezitost za par hodin.

Pokud bych stranky fotil, bylo by to jeste rychlejsi (ale chybovejsi).
23.11.2010 15:27 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
23.11.2010 19:45 Radek Hladik | skóre: 20
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
To jsme si nerozuměli. Ja měl na mysli postup, kdy si koupím knížku na Amazonu přes Kindle, na kindle jí zobrazim a nascanuju a naOCR. Tím se zbavím (technicky) jakéhokoliv DRM. A pokud čtečka umí zvětšit písmo, je to plus. A pokud by uměla uživatelské písmo, tak si můžu vyrobit font, kde každé písmeno bude nějaký snadno čitelný kód - dotoženo do extrému třeba i EAN.

Ne, že bych to chtěl dělat, osobně preferuju nepoužívat službu, která má takováto omezení, ale uvádím to jako přiklad toho, jak by se podle mně toho DRM dalo zbavit. A ač bych se nechtěl pouštět do nějakých právních diskuzí, tak si ze školy pamatuju něco jako že mám možnost upravovat autorská díla za účelem jejich zprovoznění na jiném systému za účelem, ke kterému jsem na ně koupil licenci (tak nějak vágně shrnuto). Ale mluvili jsme o tom v souvislosti se software a pod a určitě se najde x rodzílných právních názorů, kde x je výrazně větší počtu dotázáných právníků...

Celým tím jsem chtěl říct, že mi tento způsob zabezpečení připadá opruzný pro legální uživatele a relativně snadno technicky obejitelný, pokud je zájem.
24.11.2010 12:10 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Že to je ze stranu opruz nepopírám. Narážel jsem jen na to že to zase není jen taková triviální věc na pár hodin, jak se snaží vsugerovat nějaký pan "nemam", který to bezpochyby nejspíš nikdy ani nezkusil.
24.11.2010 20:44 Radek Hladik | skóre: 20
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Naskenovat a "načíst" papírovou knihu je opravdu dost pracné. Sám jsem to několikrát dělal a naštěstí pro známé, kteří si to pak přečetli a zkorigovali sami. A ani v nejmenším nemíním nijak takovouto práci snižovat. Já jsem naopak jen poukazoval na to, že ze čtečky se dá zobrazený text snadno strojově přečíst a na rozdíl od filmů je výsledek velmi podobný originálu...
23.3.2011 21:43 Mard
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Odebrání DRM z AZW formátu je není problematické, stačí sricpt v pythonu. Viz strejda google.
25.11.2010 03:38 Marián André | skóre: 10 | blog: Qblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
K tomu by som pridal ešte naformátovanie elektronickej knižky - názvy kapitol, odseky, typograficky správne úvodzovky, pomlčky, atď.
anyone avatar 23.11.2010 00:50 anyone | skóre: 1 | Červený Kostelec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Použitý USB konektor nemá zakončení mini-A, ale micro-B. Což nic nemění na tom, že sebou člověk musí tahat o jeden kabel víc.
23.11.2010 01:21 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
...pripadne o jeden kabel min, pokud mas "nejaky dostatecne novy mobil".
23.11.2010 11:59 jenicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Jo je to micro-B. Ale nevím co s tím má kdo za problém, micro je už konečně standardní, na rozdíl od mini, a už je a bude na všech takovýhle krámech.
23.11.2010 18:40 František
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
uaaau, to mi vyhovuje...
23.11.2010 07:19 hugis | skóre: 7 | blog: hlod | Poprad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Asi treba lepšie hľadať. Mám Kindle jeden deň a už viem, že nastavenie odsadenia textu od okraja je v súbore /system/com.amazon.ebook.booklet.reader/reader.pref, položka HORIZONTAL_MARGIN (po nastavení treba reštart) a Anglicko-Český slovník sa dá nájsť napríklad na http://www.amazon-kindle.cz/anglicko-cesky-slovnik-pro-amazon-kindle-ficuryna-tydne/
Pavel Beníšek avatar 23.11.2010 14:33 Pavel Beníšek | skóre: 27
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Ano tohle je prvni dil. Ve druhem toto zminuji. Bohuzel nektere volby tuto zmenu vrati zpet.
checking for chicken... must have egg first
23.11.2010 08:22 nemo
Rozbalit Rozbalit vše Ochrana proti nechtěnému kupování knížek ?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Uvažuju o Kindle jako dárek od Ježíška pro dceru. Prosím zkušené o odpověď na následující otázku:

Lze zablokovat možnost kupování knih přímo přes Kindle, tak abych knihy kupoval pouze já přes web a dcera samostatně příp. nechtěně neutrácela ?
23.11.2010 08:33 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ochrana proti nechtěnému kupování knížek ?
Pokud čtečka bude spárována s účtem, ke kterému není zadána platební karta (nebo nebude spárována s účtem vůbec), není podle mne způsob, jak by bylo možné nechtěně utrácet – není odkud by Amazon ty peníze strhnul.
23.11.2010 08:41 nemo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ochrana proti nechtěnému kupování knížek ?
To ale zase znemožní koupit knížku a nechat ji na zařízení poslat i mně, nebo ne ?
23.11.2010 09:21 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ochrana proti nechtěnému kupování knížek ?
Je tam platební karta svázaná právě s 1-Click metodou nákupu, to byste nechal prázdné. Knihy byste pak nakupoval přes web Amazonu, kde můžete platit také platební kartou – není to ale s 1-Click metodou provázané. Resp. při nákupu Kindle se ta platební karta myslím do 1-Click přenese, ale pak už by to mělo být samostatné.
23.11.2010 17:49 Michal Makovec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ochrana proti nechtěnému kupování knížek ?
Ve Vasem uctu na Amazonu vuci kteremu mate Kindle sparovan lze nastavit financni limity pro konkretni operace - napr. tak lze nastavit limit 0 USD pro nakupovani knih, u 3G modelu pak lze nastavit i financni limit pro stahovani souboru prostrednictvim 3G ...
23.11.2010 09:46 michal | skóre: 24 | blog: Blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ochrana proti nechtěnému kupování knížek ?
Problém je, že Amazon před týdnem zablokoval prodej do Evropy, aby pokryl USA+UK. Takže další várka bude prý za 5-7 týdnů.
23.11.2010 08:22 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
Rozbalit Rozbalit vše Dělení slov
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Chápu, že u českého vzorníku mohou mít problém s licencí, ale čekal bych, že v anglickém textu bude čtečka umět dělit slova. Když vidím obrázky, tak si připadám, jako kdybych koukal na cedník.
23.11.2010 10:13 chrono
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dělení slov
Mohli použiť aspoň knižnicu liblinebreak (funguje slušne aj pre slovenčinu/češtinu a používa ju napr. FBReader).
23.11.2010 08:34 Milan Jurik | skóre: 21 | blog: Komentare | Ova
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
To prejmenovani na AZW je zbytecne prece. Kindle 3 MOBI PRC zvlada automaticky. Aspon tedy u mne. A na rozdil od plain textu jsem jeste nenarazil na pripad, kdy by mel v MOBI formatu problem s dokumenty. V pripade plain textu obcas na par strankach v plain textu ani UTF-8 nerozchodi.

A jinak - ano, Kindle je maly zazrak. Hlavne s integrovanym GSM/UMTS :-)
otula avatar 23.11.2010 08:53 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
I kdybych takovouto hračku dostal pod stromeček a i kdyby mi čtení z dispeje nevadilo, tak v čem to pro mne bude praktičtější (nehledě na cenu knih), než si jednou za měsíc zajít do knihovny (za 200 Kč ročně) a vypůjčit si z bohaté nabídky nových i starých (často jinde nesehnatelných) titulů dalších 1000 stránek na čtení?
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
23.11.2010 09:02 Xóža Hňabaj | skóre: 15 | blog: popcorp | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Vaše knihovna nabízí např. klasická díla světové literatury v angličtině? Vyrábí pro Vás digest článků, které byste si chtěl přečíst, ale zrovna na ně nemáte čas? A tiskne vám v ceně ročního půjčovného skripta a technickou dokumentaci z pdf? Gratuluji!
Jednaokový biu
otula avatar 23.11.2010 10:04 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Vaše knihovna nabízí např. klasická díla světové literatury v angličtině?
pár jich tam mají. A nejenom v angličtině. Ale ptal jsem se, v čem pro mne bude praktičtější. Angličtinu mám mizernou, my jsme se ji totiž ještě na základce neučili (ale zato jsem si loni přečetl například Příběh opravdového člověka v originále, což by nezvládla drtivá většina obyvatel naší republiky).
Vyrábí pro Vás digest článků, které byste si chtěl přečíst, ale zrovna na ně nemáte čas?
Digest (co je to za hnusné cizí slovo? Zaprvé nevím, co znamená…) článků? Články si přečtu na počítači. Knihu si otevřu ve vlaku, u kávy, nebo večer v posteli, a žádné digesty tam nepotřebuji.
A tiskne vám v ceně ročního půjčovného skripta a technickou dokumentaci z pdf?
Ta čtečka umí tisknout? Já obvykle tisknu tiskárnou. Ale každopádně mi tento argument připadá úplně směšný, no možná je to tím, že se dívám na věci jinak. Dnes se vyrábějí mobily, které často není skoro ani slyšet, když zvoní, a kdo ví, zda z nich jde ještě telefonovat, ale hlavně že se připojí na internet, přehrají mp3, videa a naplánují schůzky. Desktopová prostředí, která běhají jak ožralí hlemýždi, ale hlavně že mají tuny efektů a nepotřebných blbinek. Mléko bez mléka, které ovšem dlouho vydrží, sirupy "bez chemických konzervantů", které nepotřebují, protože obsahují jen cukr a chemická barviva a příchutě. A čtečku, která umí digesty, tisknout PDF, ale nedokážu si představit, že bych si z ní měl večer v posteli číst…
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
Václav 23.11.2010 10:12 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
A čtečku, která umí digesty, tisknout PDF, ale nedokážu si představit, že bych si z ní měl večer v posteli číst…
Držel jsi to v ruce, měl jsi možnost si ten displej prohlédnout, nebo jen meleš z hladu? :) Protože je to od papíru opravdu skoro nerozeznatelný.
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
otula avatar 23.11.2010 10:44 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Melu z hladu, protože mám prostě rád v ruce papírovou knihu. A občas na ní také usnu, občas mi při tom spadne na parkety nebo na zem ve vlaku, mohu na ni v batohu naskládat nákup jogurtů ve skle a nic se jí nestane…
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
23.11.2010 11:58 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
A občas na ní také usnu
Tak to je určitě napínavá kniha... :-)

Ale vážně, to že jsem si pořídil čtečku a čtu z ní přece neznamená, že musím přestat číst normální knihy/časopisy atd. To se přece nevylučuje, ale podle mne spíše doplňuje. A i v té knihovně (kam stále chodím) nemají vždy to co si chci přečíst...
otula avatar 23.11.2010 12:48 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Jo, to jsou často velmi napínavé knihy. Nečtu žádnou vznešenou literaturu - například Židovskou válku od Feuchtwangera jsem vzdal v polovině druhé knihy, když jsem si uvědomil, že vůbec nevím, o čem jsem dosud četl. Když vstanu ráno v půl šesté, domů přijedu kolem páté večer, pak jdu ještě dávat dohromady zahradu, kterou jsem si pronajal v totálně zdevastovaném stavu, nebo dělám nějaké práce doma, případně se věnuji rodině, a pak zalezu v jednu v noci do postele a otevřu si knihu, opravdu dokážu usnout i v nejnapínavější pasáži :)

Časopisy už nečtu prakticky vůbec. Spíš si proběhnu RSS čtečku, jestli mne někde něco nezaujme, poklábosím v nějaké diskuzi… Nikde jsem nepsal, že tady to zařízení je k ničemu. Jen jsem psal, že mně taková věc nedá vůbec nic. A také věřím, že mnohým z těch, kteří si ji koupí, skončí po pár dnech/týdnech/měsících v šuplíku a zůstane tam navěky.
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
Pavel Beníšek avatar 23.11.2010 14:42 Pavel Beníšek | skóre: 27
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Myslim, ze kdyby jste ji zkusil, tak si ji zamilujete. Samozrejme nic neni idealni, ale jako doplnek k papirovym kniham je to vyborne. Ve svoji ma nahrane i manualy v PDF, takze kdyz neco potrebuju mam to po ruce na relativne velkem displayi a nemusim otevirat notebook. Pri cteni anglickych knizek je slovnik uzasny. Vyhledavani, poznamky, zalozky ... to ve vysledku dela velky pokrok v komfortu a ja si to uzivam vic nez v knizce. Argument o (ne)rozbitnosti papirove knizky chapu, ale vsechno ma sve pro a proti. A zrovna s timhle jsem se smiril uz za doby kdyz jsem cetl ze zeleno-bileho displaye prehistorickych Palmu :)
checking for chicken... must have egg first
Jiří Poláček avatar 23.11.2010 14:06 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Přidávám se k názoru, že kdo neviděl, neuvěří. Elektronický inkoust je fakt jak papír – čím lepší světlo, tím se to lépe čte. Nemálo osob, kterým jsem Kindle ukazoval, bylo překvapeno, že displej není podsvícený, a tudíž si na čtení ve tmě musejí posvítit.
Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
otula avatar 23.11.2010 14:28 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Já tomu věřím, ale přesto nechci. A i kdybych nemusel řešit nic jiného, než samotnou podobu média, tak odpovím, že tak jako kuřákovi nikotin nenahradí cigaretu, tak mně žádná placka nenahradí knihu.
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
Pavel Beníšek avatar 23.11.2010 14:43 Pavel Beníšek | skóre: 27
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Mozna je to jen otazka casu a vyvoje technologii...
checking for chicken... must have egg first
otula avatar 23.11.2010 15:25 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
No jo, nikdy neříkej nikdy :-) Tak možná někdy…
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
Václav 23.11.2010 15:10 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Každej má ty preference obsah / forma trochu jinak :) Osobně je mi jedno na čem to čtu. Když mě kniha vtáhne do děje, stejně to nevnímám. A tak jsem přečetl v podstatě všechno od Asimova na HTC Polaris.
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
otula avatar 23.11.2010 15:28 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Tak možná bych to nějak přežil. Ale Stopařova průvodce, či Polevoje v originálu, které jsem měl jen elektronicky, jsem si vytisknul, abych je přečetl. Ale samozřejmě chápu, že e-ink v ruce je něco zcela jiného, než LCD displej na stole.
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
Václav 25.11.2010 14:15 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Zrovna Stopařův průvodce má při čtení na e-čtečce ještě větší kouzlo než na papíru :) http://xkcd.com/548/
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
otula avatar 25.11.2010 14:43 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Nějak jsem ty 2 pravé sloupce nepochopil :(
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
Václav 25.11.2010 15:26 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Kindle je prostě jen rebrandovaný průvodce :)
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
otula avatar 25.11.2010 18:37 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Tak teď už si připadám jako úplný magor. Díval jsem se, co znamená "kindle" (jestli to má co do činění s průvodcem), zjistil jsem, že "zapalovat", tak mně to pořád nějak nezapaluje :-O
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
otula avatar 25.11.2010 18:43 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
A ani jsem nenašel žádnou jinou čtečku, která by se tvářila názvem jako průvodce, což jsem také nenašel, takže jsem fakt mimoň :)

Ale fanoušky Kindle určitě potěší tento žebříček
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
25.11.2010 19:50 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Nejde o název, ale o zařízení jako takové. Četl si Stopařova průvodce?
otula avatar 25.11.2010 20:16 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Jo, četl, ale stejně nevím, nač narážejí. Omluvou mi budiž, že už je to pár let, co jsem ho četl. Z technických prostředků si pamatuji maniodepresivního Marvina, "počítač" a Hlubinu myšlení, ale z nich asi nikdo se čtečkou nesouvisí :)
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
25.11.2010 20:52 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Tudy prosím, případně celý článek... ;-)
otula avatar 25.11.2010 21:15 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Tož to pak jo :-) Díky za info :)
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
23.11.2010 20:39 Atrament
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Zrovna čtu Otherland od Tada Williamse - jeden díl je paperback cca 1000 stran. Musím říct, že jsem sice taky staromilec, a knihy jako takové zbožňuju, ale při čtení Otherland v posteli po nějaké době spíš hledám polohu ve které číst, protože ta bichle je těžká, a má měkký hřbet, takže buď z ní bolí ruce, nebo má tendenci se zavírat a podobně... To jsou chvíle kdy bych tu papírovou knihu opravdu s největší radostí vyměnil za nějakou lehoučkou placku jako je třeba ten Kindle. No a taky že ji co nejdříve vyměním :)
otula avatar 23.11.2010 21:07 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
A jak se čte Jinozemě? Že bych si ji přihodil na seznam Přečíst. (Díval jsem se, že naštěstí ji mají vydávanou po půldílech, takže knihy mají kolem 350 - 400 stran, což bude úplně v pohodě.)
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
23.11.2010 21:48 Atrament
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
čte se skvěle (když pominu ty problémky s držením:) ) četl jsem ji už před hromadou let v češtině, teď si ji dávám v angličtině a je to paráda, vřele doporučuju, děj má dost pozvolný rozjezd (vzhledem k rozsáhlosti díla to asi moc nepřekvapí), ale když se to rozjede tak je to strhující...
otula avatar 23.11.2010 22:02 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Tak děkuji za tip :)
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
23.11.2010 10:18 X
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Stojí to pakatel, takže si ji kupte a zkuste. Pokud to opravdu nerozdýcháte, tak ji obratem ruky prodáte. Poptávka je obrovská.
otula avatar 23.11.2010 10:45 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
A co bych si z ní asi tak četl? Já chci číst to, co chci číst. Ne si vybírat z toho mála, co je dostupné.
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
xvasek avatar 23.11.2010 11:05 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Na warezu je toho dostupného spousta. Já si rád knížky koupím, ale štve mě, že prostě něco vyšlo v roce 1996 a od té doby nic, v knihkupectví se to prostě sehnat nedá. Knihovna není nic pro mě, protože tam zpravidla chtějí knížky vracet do měsíce, já něco čtu půl roku a něco mám za týden, přitom dopředu nevím, jak dlouho mi to bude trvat.

Jsem poctivý v tom, že knížky, které jsem přečetl z warezových zdrojů, pak zpětně dokupuju, pokud zase vyjdou. Vůbec způsob prodeje papírových knih mi přijde zastaralý - když už si někdo s tou knížkou dal práci a vydal ji, tak by prostě v dnešní době měla jít sehnat už navěky, ne že budou čtenáři čekat, až ji zase někdo vydá - to je asi jako sledování televize. Malá Venďa (skoro 3 roky) prostě dodnes nepochopila, že když se pustí televize a není tam zrovna žádná pohádka, tak se na pohádku nemůže v televizi dívat a je mrzutá. Prostě mi digitální distribuce vyhovuje víc a je v ní budoucnost.
otula avatar 23.11.2010 11:22 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Na warezu je toho dostupného spousta.
Obchody také nabízejí spoutu lustrů, ale z těch tisíců vyráběných se nám líbil jen jediný, který se ani do ČR nedovážel, a když jsem si domluvil jeho dovoz, tak jsem se dozvěděl, že přestože ho má výrobce ještě na stránkách, tak už ho nevyrábí. Takže nám v obýváku zatím trčí jen žárovky ze stropu.

Pro Linux je také spousta SW, ale pokud chceš dělat například vektorovou grafiku, máš smůlu, pokud tě Inkscape neuspokojí… (což je vysoce pravděpodobné, pokud člověk předtím dělal v Illustratoru)

Také mají v obchodech spoustu šlehaček, ale zkus najít smetanovou ve spreji, nebo koupit smetanu, která se spolehlivě a pěkně našlehá…

A v televizi je také spousta pořadů a programů na výběr, ale přitom se v ní nedá většinou vybrat…
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
Jendа avatar 23.11.2010 16:13 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Příloha:
Také mají v obchodech spoustu šlehaček, ale zkus najít smetanovou ve spreji, nebo koupit smetanu, která se spolehlivě a pěkně našlehá…
Povedlo se.

Osobně hodně čtu na displeji, legálně a zdarma dostupnou literaturu (z menší části beletrii a z větší technické knihy), která často ani na mrtvých stromech nevyšla. Já ten vztah ke knize prostě nemám. Je to těžké, samo se to zavírá, má to stránky poskládané cik-cak, takže se to blbě čte na boku…

Elektronický papír jsem viděl na LinuxAltu a myslím, že bys to zrakem od mrtvých stromů možná ani nepoznal.
otula avatar 23.11.2010 18:45 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Tady ty šlehačky jsou divné. Sice jsou ze smetany, ale zkus si nastříkat na kafe například právě tuhle šlehačku ze spreje a šlehačku normálně ušlehanou. Je to úplně něco jiného. Přitom už jsem měl i sprejovou šlehačku, kterou bys nerozeznal od doma našlehané. Jenže nebyla kupovaná v naší krásné vlasti.
Je to těžké, samo se to zavírá
Ale dá se s tím bacit komár ;-)
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
Václav 25.11.2010 14:18 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Ale dá se s tím bacit komár ;-)
To s Kindlem nejde? :D Pokud je v pouzdru tak by mu to ani nemělo vadit :D
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
23.11.2010 10:28 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Knihu si otevřu ve vlaku, u kávy, nebo večer v posteli
Zrovna v tomhle mi Kindle vyhovuje lépe, než klasická kniha, protože se sám nezavírá a líp se drží.
otula avatar 23.11.2010 10:50 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Já vám to neberu. Když vám to vyhovuje a vyberete si z nabídky, používejte Kindle. Má přání nabídka nepokrývá, nenašel jsem v e-podobě vůbec nic z toho, co jsem za poslední rok četl, a navíc mám prostě rád papírovou knihu.
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
Václav 23.11.2010 12:50 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Nějaké názvy titulů? Na rozšíření literárních obzorů i na vyzkoušení jestli budu mít větší štěstí :)
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
otula avatar 23.11.2010 13:16 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Jestli je to rozšíření literárních obzorů, to nevím, knihy mám na oddech, ne na to, abych se honosil klasickou literaturou (i když Čapka a Haška mám až na pár knih přečtené kompletně). Takže co si vzpomenu zhruba za poslední rok:
Almond, Tajemný Skellig
Bradbury, 451 stupňů Fahrenheita
Sapkowski, Zaklínač
Pullman, Světla severu
Pullman, Jantarové kukátko
Pullman, Dokonalý nůž
Pérez-Reverte, Dumasův klub
Forsyth, Den pro Šakala
Forsyth, Ďáblova alternativa
Ferguson, Čtvrtá oběť
Grant, Neschopnost
Nix, Sabriel
Nix, Lírael 
Nix, Abhorsenka
King, Pavučina snů
King, Nezbytné věci
King, Running Man
King, Mrtvá zóna
King, Pavučina snů
King, Řbitov zviřátek
King, Zelená míle
King, Carrie
King, Temná věž
King, Christina
King, Žhářka
právě čtu - King, Ostrov Duma Key
mám půjčeno, přijde na řadu - King, Nadaný žák
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
23.11.2010 13:28 Roger
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Priznam se, nehledal jsem to nijak peclive - proste jsem se kouknul do jednoho (a jedineho :) ) archivu, ktery tu mam - King, Bradbury, Sapkowski i Pullman tam byli. Vsechno samozrejme v cestine. Myslim, ze to s tou dostupnosti neni tak zle... Ze se neco neda _koupit_ povazuji za blbost a chybu prodejcu.
otula avatar 23.11.2010 13:40 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Tak to se asi málo pohybuji po správných warezových serverech :)
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
23.11.2010 14:03 Roger
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Ja se po nich nepohybuju prakticky vubec - shanel jsem jednu konkretni knizku, a dostal jsem ji s balikem dalsich :)
xvasek avatar 23.11.2010 14:51 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
jednoho (a jedineho :) ) archivu
Asi máme to stejné, pravděpodobně se jedná o nějaký provařenější soubor. :-) Žena ho odkudsi před časem přinesla, při pohledu do obsahu jsem seznal, že přečtení jenom titulů, které mě zajímají, mi zabere tak dva životy. :-)
Václav 23.11.2010 13:43 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Jen co jsem našel za pár minut. (v češtině, samozřejmě)
Bradbury, 451 stupňů Fahrenheita a další knihy
Sapkowski - snad celá tvorba, nemám čas ověřovat
Pullman - Zlatý kompas, Jedinečný nůž (jiný překlad?), Jantarové kukátko.
Forsyth - Obě jmenované a asi deset dalších
Nix - tři knihy, bohužel jiné než jmenované
King - snad celá tvorba
To bychom měli k
nenašel jsem v e-podobě vůbec nic z toho, co jsem za poslední rok četl
špatně hledáš :)

Jinak díky, podle toho co z toho znám máš podobný vkus jako já, podívám se na ty další.
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
otula avatar 23.11.2010 14:19 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Jinak díky, podle toho co z toho znám máš podobný vkus jako já, podívám se na ty další.
Skelliga a Alane Fergusonovou v tom případě raději vynech. Skellig je úplně něco jiného, a Čtvrtou oběť jsem si půjčil, že měla vysoké hodnocení, ale byla to detektivka vcelku o ničem. Trilogie od Nixe o Abhorsence je velmi čtivá, i když jsem měl na začátku problém vžít se do knihy. Ale pak už jsem děj jen hltal. Trilogie Jeho šerá hmota od Pullmana se čte nádherně, jen druhá kniha (Dokonalý či jedinečný nůž - ano, je to totéž) je slabší, ale je dobré ji přelouskat kvůli návaznosti. A připadal jsem si srandovně, když mne paní poslala, že si pro ni musím do dětského oddělení :-D

K ostatním ti asi nic psát nemusím :)
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
23.11.2010 18:09 No. 6
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
ebookz.sign.sk po zadání do Google vypadnou přihlašovací údaje
ebookforum.cz nutná registrace
23.11.2010 18:31 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Přidal bych Knihovnu u metuje, docela úžasná sbírka (na to, že to je one-man show)...
otula avatar 23.11.2010 18:51 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Hm, tak to uznávám, že je opravdu pěkný výběr. Ale zkusil jsem stáhnout Dana Browna - a ejhle, soubor neexistuje :-p Asi mám štěstí ;)
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
23.11.2010 20:23 xhombre | skóre: 10 | blog: xhombre
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Dobrý výběr.

Od Kinga mám doma vše co zatím Beta vydala. A od Forsytha taky beru co mi přijde pod ruku. :-D
otula avatar 23.11.2010 20:55 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Forsyth mi až tak moc nesednul. Pokud bych měl říct, co se mi četlo úplně nejlépe, doslova samo, tak Čapkův Krakatit a Továrna na absolutno, Kaplického Kladivo na čarodějnice, Pullmanova Jeho šerá hmota a Kingovy Nezbytné věci a Zelená míle (tu jsem přečetl každý den jednu knihu).

A na druhou stranu, nejvíc jsem se seknul u Robina Cooka. Přečetl jsem od něho knihu, která se mi vcelku dost líbila (ale už fakt nevím, která z nich to byla) a následně jsem přečetl snad celou jeho tvorbu, abych zjistil, že všechny ostatní knížky jsou mnohem horší ;-) Dvě z nich jsem ani nedočetl. Ale když o něm mluvím, tak zcela výjimečná v jeho tvorbě, a k tomu čtivá, byla Planeta Interterra.
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
24.11.2010 10:30 Qaxi | skóre: 14 | blog: Qaxi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1

Nedá mi to .... Rád čtu, nevadí mi číst z displaye, ale Kindle respektive cokoliv s e-ink displayem bych si opravdu nepořídil. Prostě nechci jen obdobu kusu papíru na který si musím posvítit. Hodně knih čtu při cestování a pokud si pořídím el. knihu chci aby měla svůj zdroj světla (s automatickou regulací).

Už se vidím na zastávce Kindle v ruce jedné, baterku v druhé ;-)

Jaké to je super mít místnost osvětlenou jen několika svíčkama, sklenku po ruce, fajn hudba a ... A čtu si oblíbenou knihu.

Na tabletu s LED podsvícením ...

Už slyším klapot rozzuřených klávesnic ... ;-)

Ale zkuste to:

- natáhněte si do oblíbeného čtecího programu
- nastavte si barvy v čtecím programu takto:
- písmo - bílé nebo 10% šedá
- pozadí - černé nebo hodně tmavě zelená
- stáhněte si podsvícení na minimum

Žádné oslnění, perfektní kontrast. Co víc si přát.

A teď zákeřnou otázku:

Jak často čtete na prudkém slunci a jak často v přítmí?

24.11.2010 12:55 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Existují speciální svítilny, které se dají připevnit na Kindle. Takže Kindle může mít svůj zdroj světla. Není nutné, aby vám zdroj světla svítil skrz zobrazenou plochu nebo aby svítilo všechno okolo černého písma.
Pavel Beníšek avatar 24.11.2010 13:50 Pavel Beníšek | skóre: 27
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
... kdyz jsem citaval v noci bez svetla z PDA tak me to oslnovalo i s nastavenym minimalnim jasem. barevny profil jsem mel zhruba podobny, mozna ze pismo jeste tmavsi. To me daleko min vadi Kindle/kniha a lampicka.
checking for chicken... must have egg first
Václav 23.11.2010 09:18 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Čtu na PDA. Co můžu vyzdvihnout je

1) mobilita (čtu nejvíc v metru a tramvaji, ve stoje v jedné ruce se opravdu lépe drží čtečka, nemluvě o otáčení stránek a navíc je to v brašně skladnější)

2) snadnější hledání titulů (než se prohrabu svojí domácí knihovnou… Tady projdu menu filtrem a mám co potřebuju)

3) fulltext vyhledávání v obsahu, když chci hledat nějakou konkrétní pasáž

4) nejen že si pamatuje u všech titulů kde jsem skončil (pro nás magory co čtou klidně čtyři knihy najednou podle nálady), ale lze přidávat i záložky vlastní, popřípadě nedestruktivně vkládat poznámky.

K tomu „i kdyby mi čtení z displeje nevadilo“ - kolega si nechal jeden Kindl dovézt a vybalovali jsme ho v kanclu. Nejvtipnější situace nastala při neskutečně obtížném sundavání předtištěné „falešné obrazovky“ z recyklovaného papíru kryjící displej. Obtížné to bylo hlavně proto, že jsme po nějaké té chvíli snahy zjistili, že se opravdu nejedná o nalepený kryt, ale o samotný displej, který má od základu nějakou uvítací obrazovku (neopotřebovává se a při zobrazování nic nežere, tak si to můžou dovolit :D). Ta podoba s papírem byla tak věrná, že nás to opravdu dokonale zmátlo.
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
23.11.2010 10:20 X
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
trošku si dovolím nesouhlasit - e-ink se "opotřebovává". Ale s ohledem na objem čtení, to první 2-3 majitele čtečky trápit nejspíše nemusí.
Václav 23.11.2010 13:08 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Ale jen při překreslení stránky, statický obsah e-inku neškodí. Nebo se pletu?
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
otula avatar 23.11.2010 10:40 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
mobilita
K čemu je mi mobilita, když neseženu titul, který si chci přečíst? Když jsem se podíval třeba na www.ereading.cz, nenašel jsem tam ani jednu z knih, které jsem za poslední rok přečetl - respektive ani jednoho z autorů, které jsem četl. Nehledě na to, že je to mnohem dražší, než si knihu půjčit.
snadnější hledání titulů
V online katalogu si vyberu knihu, vypůjčím si ji, přečtu a vrátím. Absolutně jednoduché.
fulltext vyhledávání v obsahu
Jo, to se někdy může hodit, ale při čtení beletrie potřebuji hledat jen tehdy, když se začnu ztrácet v tom, kdo je kdo.
nejen že si pamatuje u všech titulů kde jsem skončil (pro nás magory co čtou klidně čtyři knihy najednou podle nálady), ale lze přidávat i záložky vlastní, popřípadě nedestruktivně vkládat poznámky.
Používám super věc, jmenuje se záložka. Je obvykle z papíru, často má magnety, aby lépe držela. ;-) Jsem na tom tak špatně, že ji potřebuji, ačkoliv čtu v daném čase jen jednu knížku :-p Ale výhoda těch elektronických může být v tom, že je nepoztrácíš :) A dá se jich (papírových) použít také více. Poznámky si dělám jen do technických knih, ty si nepůjčuji, ale kupuji, a kreslím si do nich zvýrazňovačem, propiskou i tužkou a "destruktivnost" mi v tomto případě nevadí.

No, omlouvám se ti za ten můj hnusný podtǒn, který sice neslyšíš, ale jde vyčíst. Předpokládám, že titulů eknih v češtině v budoucnu přibude, možná budou postupně vydávány i starší knihy (ale moc tomu nevěřím). Spíš možná pokročí amerikanizace našeho národa do té míry, že už se ani české překlady vydávat nebudou a každému připadne normální číst anglický originál či anglický překlad (děkuji, ale nemusím mít všechno, mně se čeština líbí). Ale i kdyby všechno super fungovalo a stálo pár kaček, stejně si raději otevřu papírovou knihu a budu si šustit zažloutlým papírem a hltat z něj písmenka :)
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
kyknos avatar 23.11.2010 11:32 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Já zase obvykle nic zajímavého nenajdu v knihovně. Výběr mají obvykle skutečně mizerný.
So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
otula avatar 23.11.2010 12:32 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Tak mi řekni titul konkrétní (české či do češtiny přeložené) beletrie, kterou seženeš jako ebook, ale v knihovně ji nemají.
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
kyknos avatar 23.11.2010 13:53 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
špatné zadání - téměř vůbec nečtu českou či do češtiny přeloženou beletrii, do téhle kategorie spadá méně než 5% knih, co čtu
So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
Václav 23.11.2010 12:46 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Myslel jsem vyhledávání titulů uložených ve čtečce. Jinak, je to pravda, oficiálně zakoupitelných e-knih je žalostně malý výběr, na stranu druhou, warezu je dost. Osobně jsem to pro dobrý pocit řešil třeba tak, že Nadaci kterou jsem uwarezil a přečetl postupně dokupuji v papíru zbytek co mám v PDA jsou knihy které mám i v papírové podobě a ještě jsem se k nim nedostal.

Záložky - jo, pravda, ale osobně mi to takhle vyhovuje víc. Několikrát se mi stalo že mi z papíru vypadla, usnul jsem a zaklapl při tom knihu apod. To se s elektronickou záložkou prostě nestane :)
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
otula avatar 23.11.2010 12:58 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Myslel jsem vyhledávání titulů uložených ve čtečce.
Mně je to jasné. Chtěl jsem ale říct, že knihu čtu v daný moment jednu, takže hledat nic nepotřebuji. A až chci číst další, použiju hledání v online katalogu knihovny.
warezu je dost
Na tohle jsem reagoval u jiného příspěvku. Věřím, že warezu je dost. Filmového warezu je také dost, ale nejednou se mi stalo, že jsem chtěl vidět film, který prostě nikde nebyl. Jednoduše proto, že nepatří do mainstreamu. Stejně tak mi knihovnice často chodí pro knihy do skladu, protože ty, které chci, nepatří mezi horké novinky. A knižní nabídka je zajisté i ve warezu mnohem řidší, protože je mnohem náročnější digitalizovat knihu, než zkopírovat DVD.
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
Václav 23.11.2010 13:03 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
že jsem chtěl vidět film, který prostě nikde nebyl. Jednoduše proto, že nepatří do mainstreamu.
To mi povídej :) Například Finsko produkuje jedny z nejlepších válečných filmů (zimní válka / pokračovací válka) a občas je těžké sehnat už jenom originál, natož české titulky k tomu (a kupuje se to taky dost blbě).
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
otula avatar 23.11.2010 13:21 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
A bude hůř, protože ty mainstreamové poslední dobou strašně mažou z shareserverů, takže brzy nebude ke stažení vůbec nic ;-)
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
Václav 23.11.2010 13:45 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Ale houby, jenom se začne pořádně používat šifrované p2p.
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
otula avatar 23.11.2010 14:04 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
:-D
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
23.11.2010 16:24 PF
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Sorry, nechci to tady moc jitřit, ale to co jsi jmenoval o něco výš je mainstream jako poleno, který se určitě dá "sehnat". Žádnou specialitu nevidím. Ale je možné, že opravdu máš speciální potřeby, které čtečka nesplňuje. Ok, už to asi všichni pochopili :-) Nekupuj si ji ;-) (i když opravdu myslím, že stojí zato si ji vyzkoušet, byť jenom na těch 5% toho co se sehnat dá. Spí se na ní špatně, ale je dobře skladná, lehká a nezavírá se, když ji člověk položí :-) )

Já mám spíš problém, že knihu někde stáhnu, ale docela rád bych ji i zaplatil (nemyslím si, že by to bylo divný). Ale nenapadá mi moc jednoduchý způsob jak to udělat (mail sorry, stáhl jsem knihu - warez, protože jste idioti a nenabízíte ji, ale chápu že překlad něco stojí, nemáte číslo účtu? By asi jenom vzbudil vlnu nevole proti těm warez sajtům, které za ně dělají digitalizační práci).

otula avatar 23.11.2010 18:27 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
No jo, vybírám si knihy podle recenzí, protože jsem předtím měl problém některé vůbec dočíst :-p Ale také většina těchto knih v knihovně leží a nemusím mít strach, že by mi ji někdo vyfouknul před nosem. Za mainstream beru spíš třeba Dana Browna, kterého není šance si půjčit, protože je nonstop pryč a zamluvený na mnoho měsíců dopředu. A také se mnozí honí za nejnovějšími knihami, což mne nechává zcela chladným. Ale možná mám o mainstreamu opravdu špatnou představu - nemám totiž odkud čerpat, protože NIKDO v mém okolí nečte. Všichni vědí, co bylo v Růžovce, Ulici, jak kdo hrál fotbal nebo hokej, kdo je v Superstar, nebo co teď zrovna běží; a já si raději otevřu knihu, o níž se třeba myslím, že není mainstreamová, jelikož o ní nikdo z lidí kolem nikdy neslyšel. Takže v tomto případě si sypu popel na hlavu.
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
24.11.2010 13:37 zdroje e-knih
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Po zaregistrovani! jde na www-legie.info a www.pitaval.cz zjistit jestli e-book z oblasti sci-fi, fantasy, horro, triler, detektivka ... existuje.

Jen se to chce proklikat, neni to moc intuitivni.
24.11.2010 12:24 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Mně je to jasné. Chtěl jsem ale říct, že knihu čtu v daný moment jednu, takže hledat nic nepotřebuji. A až chci číst další, použiju hledání v online katalogu knihovny.
Mám zcela odlišný styl čtení. Obvykle čtu několik různých knih najednou. Šmátnu vždy po té na kterou mám aktuálně náladu. Také nečtu vždy popořádku. Reálné knihy si vybírám tak, že do nich namátkou hrábnu, prohlídnu a kousek přečtu ze začátku, zprostředka a od konce.

Ta čtečka je jinak pěkná - má ji kolega. Ale jako už naznačil v diskuzi někdo výše - uvítal bych mírné podsvícení displeje aby si bylo možné číst i venku v ranním šeru či za tmy.
otula avatar 24.11.2010 13:06 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Mám zcela odlišný styl čtení. Obvykle čtu několik různých knih najednou.
Tohle si u beletrie nedokážu představit (teda dokážu, ale ne u sebe). Sice dělám něco podobného v rámci knižních "seriálů" (například když jsem dočetl Sabriel, byla Lirael vypůjčená, takže jsem si zatím půjčil jinou knihu), ale v rámci jedné knihy je mi to proti srsti. Tím nechci říct, že to odsuzuji, jen že bych takto číst nemohl.
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
24.11.2010 14:27 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Ty knihy se většinou liší žánrově. Kupř. nedávno jsem dočetl Dobytí nebe. Kniha o tom jak Wrightové vyvinuli svůj letoun je napsaná v heroickém duchu, plná vaty ale jinak docela zajímavá.

Paralelně s ní mám rozečtenu knihu Podmaňování přírody - kniha mě přilákala svým tématem, ale špatně se čte - je to napsáno dost nezáživně a ještě ke všemu jde o strašný překlad.

No a pro odlehčení na záchodě si čtu namátkou kapitolky z knihy o českém jazyce. Jinak spoustu věcí co mi namátkou projdou pod rukama když mne zaujmou a taky dokumentaci - ovšem tu už většinou v angličtině.
24.11.2010 16:43 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
například když jsem dočetl Sabriel, byla Lirael vypůjčená, takže jsem si zatím půjčil jinou knihu
To já to měl jednodušší. Po přečtení Sabriel už jsem neměl potřebu číst pokračování ;-)
(ne že bych proti tý knížce něco měl... ale člověk nemusí číst všechno)
otula avatar 24.11.2010 19:07 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Z té trilogie se mi právě Lirael líbila nejvíc :)
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
Jendа avatar 23.11.2010 16:31 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
K čemu je mi mobilita, když neseženu titul, který si chci přečíst?
Máš špatný vkus, já zase v knihovně nenašel Little Brothera, IPv6 od Satrapy, Pro Git, Svobodnou kulturu, Katedrálu a tržiště (to už bych znovu nečetl) ani spoustu dalších věcí. Jen mě mile překvapili, že mají Kukaččí vejce.
Pavel Beníšek avatar 23.11.2010 14:48 Pavel Beníšek | skóre: 27
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Presne to same se mi take stalo :)
checking for chicken... must have egg first
23.11.2010 10:41 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
E-ink nie je displej. Pokym si nevidel, tak nepochopis.
otula avatar 23.11.2010 10:54 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Záleží na tom, jak si vyložíš význam slova displej.
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
23.11.2010 15:36 kuky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Z tvych prispevku je jasne, ze jsi zaujaty proti e-cteni a zaroven naprosto spokojeny se sluzbami verejnych knihoven. Prijde mi, ze chces proste jen flejmovat ...
otula avatar 23.11.2010 18:40 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Máš z toho inicializačního příspěvku pocit, že jsem chtěl flejmovat? Zajímalo mne, v čem by pro mne bylo praktičtější používat zmiňované zařízení oproti půjčení knihy. Prakticky jsem zjistil, že pro plnohodnotné využití bych musel e-knihy získávat z nelegálních zdrojů, nebo se spokojit s naprosto nevyhovující, a myslím že i předraženou (věřím, že cena za vysázení, vytisknutí a vazbu knihy je rozhodně větší, než 50 % ceny knihy), legální distribucí. Navíc, pokud bych používal e-knihu zažitým způsobem, patrně bych ji brzy zlikvidoval.
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
GeoRW avatar 23.11.2010 21:06 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
no dovolim si tvrdit, ze elektronickych knih je ovela vacsi vyber, ako to co mas k dispozicii v svojej lokalnej kniznici; chcelo by to len vediet po anglicky, lebo to co sa preklada do cestiny je mizive percento; ak citas iba z papiera prichadzas napr. aj o podstatnu cast knih, ktore nikdy ani na papiery nevyjdu (plno autorov uverejnuje knihy pod Creative Commons a len niektorym sa po rokoch napokon podari ziskat kontrakt s nejakym vydavatelom a spravit vytisk, o preklade do inych jazykov ani nehovoriac) a pritom su mnohe z tych knih velmi kvalitne
"This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
otula avatar 23.11.2010 21:14 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
chcelo by to len vediet po anglicky
Jo, to máš recht, to by chtělo :D Ale nějak mi to už do mého mozečku neleze. A hlavně mám velký problém s poslechem. Prostě nerozumím. Vysvětlím: Když jsme byli například ve Francii, kamarádka dokázala přesně zopakovat slova, která Francouzi říkali, i když vůbec netušila, co znamenají. Pro mne to byla jen změť zvuků, z níž jsem nedokázal vypreparovat vůbec nic. U čtení sice poslech nepotřebuji a technickou literaturu docela přelouskám, ale to je tak všechno. A než bych se lopotil s angličtinou, to raději ten volný čas věnuji sportu nebo právě česky psané beletrii.
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
23.11.2010 23:13 Anino
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Kamarátka si pochvaľovala, že pri kojení sa blbo prevracajú stránky na normálnych knižkách a na Kindli sa jej v takýchto situáciach číta oveľa lepšie. Aj keď to asi nebude ten pravý dôvod pre vás :)
xvasek avatar 23.11.2010 10:21 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zajímavé zařízení. Funguje v tom Google Reader? Dají se používat hotkeys? Jakože mezerník - další stránka / další příspěvek, V - jdi na článek a jak pak zpět do čtečky?

V podstatě se dívám po nějakém tabletu, ale mám pocit, že zrovna Kindle není úplně to ono, asi bych radši vyměnil výdrž na baterii za možnost přehrát video, ale cenově se pohybuje v oblasti, kde se mi to celkem zamlouvá.
Václav 23.11.2010 12:57 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
S takovými požadavky bych počkal na nějakou hračku s Pixel Qi displejem.
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
Pavel Beníšek avatar 23.11.2010 14:56 Pavel Beníšek | skóre: 27
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Google Reader jedine pomoci Web Browseru. O tom bude vice v pristim dile. Lepsi na to je vytvorit si v Calibre seznam RSS kanalu a potom naimportovat v mobi formatu. O tom bude taky vic v dalsim dile. Dost me to prekvapilo jak se to dobre ovlada a mam kazdy den do vlaku abicko, root, bbc news a telegraph po ruce a nemusi me zajimat jestli jsem zrovna v tunelu nebo ne :) Kindle rozhodne neni nahrada za tablet. Je to ctecka knih s par moznostmi navic.
checking for chicken... must have egg first
xvasek avatar 23.11.2010 19:27 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Já jsem v dřevních dobách používal Plucker a Palm, takže vím, že to prakticky jde, ale do dopravních prostředků už to nepotřebuju. Prostě bych si večer lehnul doma na sedačku, vzal si Kindle a přes WiFi se podíval, co je nového, plus možná nějaký comment do diskuze bych napsal. (Plus pak samozřejmě četba knih, když už mám Reader zkouknutý.) Připojovat to k počítači by se mi zoufale nechtělo. Je to reálná představa, nebo by to bylo komfortnější s notebookem?
GeoRW avatar 23.11.2010 21:14 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
no to bude pre teba asi lepsi tablet; Kindle nema dotykovy display a na surfovanie netu to moc nie je, navyse ten ich webovy prehliadac tiez nic moc
"This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
Pavel Beníšek avatar 24.11.2010 13:55 Pavel Beníšek | skóre: 27
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Ano kombinace Calibre + Kindle muze fungovat podobne jako plucker + palm. Bude o tom vice v dalsim dilu.
checking for chicken... must have egg first
23.11.2010 10:33 Bubak
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jsem asi bohaty, vetsinu Ebooks tisknu na papir a pak teprve ctu :-)
23.11.2010 12:30 PetrHL | skóre: 17 | blog: petr_h | Neratovice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mám něco velice podobného této http://www.alza.cz/jinke-hanlin-v3-d174193.htm čtečce. Jen trochu jinak boční tlačítka. Nebo možná úplně přesně to samé. Naprostá spokojenost. Mám ji asi rok a nabíjel jsem snad 3x. A to čtu prakticky každý den. Mohu doporučit.
"Do, or do not. There is no 'try.'" -- Jedi Master Yoda | CQRLOG | CQRPROP | HamQTH | Domů
24.11.2010 21:04 Kvakor
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Zajímavý kousek ... umí to ty vyjmenované formáty nativně, nebo se musi přechroustat do nějakého vnitřního formátu? Ale i kdyby, narozdíl od Kindle vypadá jako dělaná na offline používaní, což je z mojeho pohledu jedině výhoda.
25.11.2010 15:16 optim | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Muzete vysvetlit, jak myslite to vypada jako delana na offline pouzivani?
26.11.2010 02:20 Kvakor
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Myslím tím, že k funkci nepotřebuje žádný druh datového připojení či nedejbože aktivace nebo registrace u nějaké služby, všechno, co je třeba udělat, je nahrát soubory do interní paměti nebo na paměťovou kartu. Sice možnost objednat si elektronickou knihu je mnohem pohodlnější, ale v ČR málo použitelná a navíc se vyhnete věcem od shromažďování informací o čtenáři až po možnost dálkově smazat určité tituly. Než mít v čtecce malého Velkého bratra, to bych tam raději data nahrával i přes sériový port :-)
Pavel Beníšek avatar 26.11.2010 02:57 Pavel Beníšek | skóre: 27
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Ono pak muzete mit klidne Kindle a jen nezapinat wifi/3G a vyjde to uplne stejne.
checking for chicken... must have egg first
MaT avatar 27.11.2010 14:48 MaT | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Přesně takhle ale můžete používat i Kindle. Nemusí být vůbec svázaný s účtem na Amazonu. Prostě ho připojíte jako flash disk, nahrajete si tam, co chcete číst a je to...

A případně jako bonus můžete používat webový prohlížeč, když někde v dosahu bude WiFi...

Možnost objednat si v ČR elektronickou knihu je úplně stejná jako v USA, teda pokud se bavíme o knihách z Amazonu. Ty jsou v drtivé většině případů anglicky, ale někomu se třeba líbí i to. :-)
Open source software for open minded people. :-)
kyknos avatar 30.11.2010 11:21 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Vždyť je to dražší než Kindle a umí to méně.
So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
23.11.2010 13:08 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Při každém připojení k internetu Kindle totiž posílá na server Amazonu seznam dokumentů s poslední otevřenou stránkou (Whispernet).
Wtf! Ok, tak tím u mě končej.
What Big Oil knew about climate change
Pavel Beníšek avatar 23.11.2010 14:58 Pavel Beníšek | skóre: 27
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
viz. #64
checking for chicken... must have egg first
23.11.2010 15:28 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Tak jasný, firmware jde (lehce nebo hůř) nahackovat vždycky...
Jiří Poláček avatar 23.11.2010 13:50 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
Rozbalit Rozbalit vše Držení Kindle a jiné zkušenosti
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pozastavil bych se nad tvrzením, že se Kindle dobře drží. Jistě je to subjektivní záležitost, ale dovolím si nesouhlasit – Kindle se nedrží dobře. Existuje spousta možností, jak jej uchopit, ale ani jeden se mi nezdál optimální. Primárně se nabízí uchopení přes spodní roh přístroje tak, že palec je nahoře a ostatní prsty pod přístrojem – v případě pravé ruky se palec dostane ke všem důležitým tlačítkům a s trochou zručnosti se přístroj dá ovládat jen tímto jedním prstem; pokud však zrovna čteme a nemáme tudíž potřebu mačkat žádná tlačítka, tak není moc kam palec položit a snadno se stane, že omylem něco zmáčkneme, nejčastěji přepneme na další stránku.

Položit celý přístroj do dlaně dost dobře nejde, a to ani v případě dostatečně velké „pracky“, neboť prsty na okrajích se dotýkají tlačítek pro přechod mezi stránkami, takže opět dochází k nechtěnému přecvakávání. Ani jiné úchyty, například za horní hranu, na roztažených prstech apod. dlouho nevydrží.

Na první pohled sice Kindle skutečně je úžasně tenký a lehký, pro dlouhodobé držení při čtení bych však spíše ocenil, kdyby byl tlustší a těžší. Uvědomíme-li si, že při čtení není zapotřebí listovat stránkami, jen občas nepatrným pohybem zmáčknout tlačítko, měli bychom si vzpomenout na syndrom karpálního tunelu, za který často může i dlouhodobé držení počítačové myši.

Osobně se mi nejvíce osvědčilo nedržet Kindle přímo, ale mít jej na nějaké podložce, v obalu či případně na klíně. A myslet na to, že je zapotřebí občas s prsty zacvičit.

A když už je tu řeč o Kindle, ač nerad, připomínám, že displej přístroje snadno může přijít k úhoně, že ani nevíte jak …
Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
Bilbo avatar 23.11.2010 17:36 Bilbo | skóre: 29
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Podle Amazonu je licence sice neodvolatelná ...
Tak to bych netvrdil. Když si amazon usmyslí, může hromadně smazat jakoukoliv knihu ze všech zařízení na kterých je. Amazon to již minimálně u dvou knih provedl, paradoxně jedna z nich je Orwellovo 1984 :)

http://www.theregister.co.uk/2009/07/18/amazon_removes_1984_from_kindle/

http://news.cnet.com/8301-13860_3-10289983-56.html

Takže na přežití knih v Kindlu bych opravdu nespoléhal.
Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
Pavel Beníšek avatar 23.11.2010 18:34 Pavel Beníšek | skóre: 27
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Ano ale to jsou trosku jine priklady, kdy se majitel prav vzeprel proti elektronicke distribuci a Amazonu nic jineho nezbylo. Samozrejme pak vraceli i penize.
checking for chicken... must have egg first
Bilbo avatar 24.11.2010 00:16 Bilbo | skóre: 29
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Riziko je sice malé, ale ta "featura" tam je - stačí aby se zase Amazon s někým nepohodl, případně aby se tam někde stala chyba (hacker, chyba zaměstnance ..) a knížka je z Kindle fuč.
Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
24.11.2010 16:41 nemam
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
A co se vam nezda? Vami uz prectena kniha zmizi, vy dostanete zpet prachy. Nevim, co by mi melo vadit :P
24.11.2010 23:12 Martin Mareš
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Třeba to, že při tom zmizí i poznámky, které jste si do té knížky napsal?
25.11.2010 09:00 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Nezmizí. Poznámky jsou uložené v jednom souboru v Kindle, nic vám nebrání si ten soubor pravidelně zálohovat. A pochybuju o tom, že v případě smazání knížky se Amazon obtěžuje s úpravami tohoto souboru.
Bilbo avatar 25.11.2010 15:05 Bilbo | skóre: 29
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
No ona ta kniha ani nemusí být přečtená, pokud ji má člověk rozečtenou a amazon mu jí sebere dřív než ji dočte tak ho to asi dost naštve....
Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
Bilbo avatar 15.12.2010 11:02 Bilbo | skóre: 29
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Tak to vypadá, že ne vždy se peníze vrací - prostě se "nevhodná" kniha lidem smaže a nazdar ... https://www.abclinuxu.cz/zpravicky/amazon-maze-lidem-na-dalku-eroticke-knihy-z-kindle

Otázkou je, jak moc se definice "nevhodné" knihy rozšíří, ono stačí postupovat salámovou metodou a za chvíli na kindle bude cenzura jak v Číně ...
Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
Pavel Beníšek avatar 24.11.2010 18:09 Pavel Beníšek | skóre: 27
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Ano, ale to riziko je i doma ze nam knihovna shori, nebo ze zmizi par knizek ... navic doma nam pak nikdo nic neda.
checking for chicken... must have egg first
Pavel Beníšek avatar 25.11.2010 13:39 Pavel Beníšek | skóre: 27
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Tak me napada, ze pokud si zazalohujete onen azw zdrojovy soubor, tak si to Amazon muze mazat jak chce. Vam pak jen staci odpojit se od netu a nahrat ze zalohy. Bohuzel to nejde potvrdit dokud zase nezmizi nejakou knizku.
checking for chicken... must have egg first
23.11.2010 18:37 Astory
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Dobrý den, mám jeden dotaz ohlěndě knih v Pdf. Poté co je překonvertujete v programu Calibre do formatu Mobi - je schopná funkce TEXT TO SPEECH přečíst je nahlas? Je tato konverze těžká a je poté tato kniha ve čtečce dobře čitelná?
Pavel Beníšek avatar 24.11.2010 18:14 Pavel Beníšek | skóre: 27
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Pokud jde o PDF samotne, tak hodne zalezi na formatu PDF. Vetsinou je potreba PDF oriznout a nekdy i tak cist nelezato.

V pripade prevodu do MOBI by nemel byt zadny problem s citelnosti, protoze se to preformatuje podle zvoleneho fontu ve ctecce. Prevod ovsem nedodrzuje puvodni rozlozeni prvku a nezvlada tabulky.

Text to Speech funguje pomerne dobre a funguje v podstate na libovolny text. Jen si nejsem jisty jestli funguje i ve Web Browseru...
checking for chicken... must have egg first
23.11.2010 21:24 Tomas
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
jak je to se čtením matematických vzorců? Určitě to už někdo musel řešit, ale jak daleko se dostali? Jak kvalitně funguje ořezávání okrajů u skenovaných knížek v pdf (bez převodu pomocí OCR)?
23.11.2010 21:56 michal | skóre: 24 | blog: Blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Samozřejmě se to řešilo, ale nevím v jakém stavu to teď je. Nějaké info je třeba tady:

http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=40725

Další zajímavost, na kterou jsem narazil, je "Qindle: A Qt embedded port for Amazon Kindle", který by měl obsahovat osekaný Okular. To je velká výhoda Kindle, když si to koupí dost lidí, tak se po chvíli objeví pár nadšenců, co tam přidají chybějící funkce :)
MaT avatar 24.11.2010 01:07 MaT | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
V článku jsem narazil na několik věcí, které bych rád uvedl na pravou míru (i u některých z nich to tu už v diskusi padlo)...

Vůbec není potřeba formát mobi přejmenovávat na azw. A je to snad i v dokumentaci. Stačí nahrát mobi do Kindlu a je to. On totiž ten formát AZW je v podstatě MOBI obohacený o DRM Amazonu.

Že Amazon zlvádá formát EPUB nebo PDB jsem nikde neviděl. Nespletl si autor PDB s PDF?

Pokud mám zdroj s nějakým formátováním (aspoň třeba odlišené názvy kapitol, ale třeba i nějaké to tučné písmo či kurzívu), přijde mi škoda konvertovat ho do TXT. Ideální je pak konverze do MOBI (a třeba z HTML je to hodně bezproblémové).

Jinak docela dobře se mi četla i ta druhá nejmenší velikost fontu - a zvládnu i tu nejmenší.

Ohledně toho posílání informací o tom, co čtu, na server - zde si nejsem úplně jistý, ale třeba ta funkce "Popular highlights" stejně funguje jen na věci od Amazonu - opravdu se posílají informace i o jiných, přímo nahraných dokumentech?

Ad půjčování knížek - něco takového Amazon chce v brzké době uvést - tzn. budete moci knížku, koupenou od Amazonu, na 14 dní "půjčit" jinému uživateli. Po dobu těch 14 dnů jí pak nebudete mít přístupnou vy. Trochu mi to připomíná papírovou knížku, tu když půjčíte, tak si v ní taky moc nepočtete. Tady aspoň máte zaručené, že se vám kniha vrátí. :-)

Ad USB konektor - mě právě ten, co tam je, vyhovuje, protože je stejný, jako na mém mobilním telefonu. Takže jedna nabíječka, jeden kabel k počítači...

Ad rámeček - u notebooků (a hlavně netbooků) mi taky vadí tlustý rámeček kolem displeje - ale zrovna u Kindla bych někdy možná uvítal i širší - lépe by se pak držel. Takto si člověk hmatá po displeji... Ale myslím, že Kindle předchozí generace se odlišoval právě o něco větším rámečkem kolem displeje.

Ad dotykové ovládání - tak to třeba mě vůbec nechybí a ani mě nenapadne na displej zbytečně hmatat...

Open source software for open minded people. :-)
Pavel Beníšek avatar 24.11.2010 14:09 Pavel Beníšek | skóre: 27
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Ahoj diky za reakci.

1/ Zrejme jsem musel narazit na spatny soubor nebo format kdyz jsem to zkousel. U prejmenovanych souboru mi to fungovalo zatim vzdy. AZW muze byt samozrejme i bez DRM.

2/ Format EPUB nezvlada (To jsem nikde netvrdil). PDB je chyba, melo tam byt jen PRC.

3/ Pravda ze u txt ztracite formatovani, ale me to vetsinou vubec nevadi protoze je ho stejne tak malo, ze se bez nej obejdu. Take mi jde podstatne vice o text samotny a ne o hezke fonty :)

4/ Take zvladnu nejmensi font, ale ve vlaku uz je to docela problem protoze se ta cela kraksna hybe sem tam a blbe se stim drkocanim synchronizuje :D Proto mi prijde nejlepsi druha nebo treti velikost

5/ Vyse jsem daval link na diskuzi na mobile read kde se to probira. Jsou tam podrobnosti. Co jsem pochopil tak to posila posledni stranku, ale vzhledem k tomu musi nejak i identifikovat dokument ke kteremu je posledni stranka prirazena. Co se tyce Popular highlights, tak To se da nastavit v Setting zda se maji synchronizovat ci ne.

6/ O pujcovani jsem slysel, ale zatim jen neoficialne. Konkurence to uz ma.

7/ USB konektor, jasne tady zalezi na sade ostatnich zarizeni co pouzivas :)

8/ Spis jsem tim myslel to ze ramecek ubira mozne velikosti displaye. Vic bych uvital uzsi ramecek a vic mista na text nez naopak. Samozrejme by pak mohl byt problem s konstrukci, ale to uz je jina diskuze.

9/ Porad se mi obcas stane ze chci ovladat dotykove ... ale pravda je ze displayi to jen prospiva kdyz se po nem moc nepatla :)
checking for chicken... must have egg first
MaT avatar 27.11.2010 14:56 MaT | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Ad formátování - no, mě o něj někdy celkem jde. Někde prostě autor chtěl nějaké slovo nebo pasáž zdůraznit - tak je tučně nebo kurzívou. Dokonce se tak děje i v beletrii, ale třeba v nějaké odborné literatuře je to ještě zásadnější. Nebo se takto odlišují různé citace... Zkuste se podívat třeba na Dunu od Franka Herberta. Nebo na Foucaltovou kyvadlo od Umberta Ecca. Zrovna u té Duny je tam třeba vždycky na začátku kapitoly nějaká citace, díval jsem se třeba na samply přímo od Amazonu, tam je to formátování takto zachováno (a stejně to bylo v originál knize), pak jsem také v angličtině Dunu někde "našel", ale to byla verze, kde formátování nikdo neřešil. A mě se prostě ta verze s formátováním líbí víc (až tak, že jsem ochotný za to Amazonu zaplatit).

Ad font - s tím souhlasím, nejmenší číslo přečtu, ale doma v klidu v posteli. Na čtení někde v tramvaji mám také samozřejmě raději nastavené něco většího. A podobně třeba některé PDF soubory - v tramvaji si dám Kindla na šířku a čtu po "půlstránkách", aby to bylo alespoň o trochu větší, doma v klidu to zvládnu i po celých stránkách. :-)

Ještě jsem se posledně nezmínil, že i ten anglicko-český slovník už někdo ze zdroje GNU/FDL slovníku udělal... Vygooglil jsem ho asi před dvěma týdny:

http://www.amazon-kindle.cz/anglicko-cesky-slovnik-pro-amazon-kindle-ficuryna-tydne/

Líbil by se mi ale nějaký podrobnější slovník, trošku víc jako ty výkladové. Uvažoval jsem třeba o tom, napsat některému z českých vydavatelů, který ta slovníková data má (třeba Lingea), jestli by nechtěli připravit slovník i pro Kindle. Zase tak moc práce by s tím nebylo - a opět, já jsem ochotný za něco takového i zaplatit...
Open source software for open minded people. :-)
24.11.2010 09:01 breta
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ahoj, trošku mi chybí zmínka, jestli lze čtečku otočit o 90° s tím, že se text také otočí.

Díky b.
24.11.2010 09:08 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Nie - neotoci, ale da sa otocit manualne (ten text, nie Kindle ;-))
Project Satan infects Calculon with Werecar virus
Pavel Beníšek avatar 24.11.2010 14:09 Pavel Beníšek | skóre: 27
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Ano, musi se otocit softwarove. Kindle nema senzor.
checking for chicken... must have egg first
24.11.2010 09:07 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
Rozbalit Rozbalit vše nabijanie z USB
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vcera som Kindle prvy krat nabijal. Ked som ho cez USB pripojil k notebooku, hlasil, ze "not charging". Potom ma napadlo pripojit aj notebook do el. siete a znovu odpojit a pripojit Kindle cez USB - az tak sa zacal nabijat. Podla dokumentacie je ale rychlejsie Kindle priamo nabijat zo siete (2hod) oproti USB (10-12hod).
Project Satan infects Calculon with Werecar virus
Bilbo avatar 24.11.2010 16:02 Bilbo | skóre: 29
Rozbalit Rozbalit vše Re: nabijanie z USB
USB dá maximálně 500 mA, což při napětí 5V je max. 2.5 W příkon. Při nabíjení ze sítě omezení na 500 mA není, takže to pak lze nabíjet vyšším výkonem - a tedy rychleji.

Není to specialita jen Kindle, ale platí to většinou i pro všechno ostatní co jde nabíjet z USB (mobily, ...)
Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
24.11.2010 16:37 nemam
Rozbalit Rozbalit vše Re: nabijanie z USB
Kindle ani omylem se mi nenabizi 12 hodin.

24.11.2010 18:04 Gonio- | skóre: 2 | blog: moje | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: nabijanie z USB
stačí Kindle odpojit softwarově (umount), pak se nabíjí hned.
Myslíte si, že máte pravdu ? To je rozdíl mezi námi dvěma, já mám totiž jistotu, že ji nemám.
Rezza avatar 24.11.2010 19:59 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nejvic me stve, ze i kdyz pristoupim na podle me nemoralni DRM u Kindlu a rozhodnu se knizku koupit, tak stejne dostanu odpoved, ze neni nabizena v Evrope. A pritom si klidne muzu koupit paperback te same knizky a do Evropy ho poslou. Nechapu. Pak staci napsat do Google a nakupovat tam, ale to nechci. A kdyz uz si clovek knizku koupi, tak zakazou TTS atd...
24.11.2010 21:47 imploder | skóre: 11
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
A taky se tam nedá platit převodem z účtu. Tak jsem si knižku, kterou jsem si tam chtěl koupit, uwarezil jako PDF. A mám ji zadarmo.
MaT avatar 27.11.2010 14:54 MaT | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
No, víte, oni ty převody z účtu na účet jsou do zahraničí docela dost drahé. A není to jen specifikum českých bank, ale i mezi státy na západ od nás. Kupovat něco v hodnotě dejme tomu 3000 Kč a platit za převod třeba 500 Kč, to mě moc neláká. To raději platím kartou nebo PayPalem - tam mě to jako toho, kdo kupuje zboží, nestojí nic. Transakční náklady tam samozřejmě jsou, ale platí je prodejce zboží - a už s nimi prostě počítá v ceně. A zrovna velcí prodejci si vyhádají od provozovatelů karet relativně slušné podmínky (takže dnes už třeba ne 3 % z ceny, ale i jen 1 %).
Open source software for open minded people. :-)
Rezza avatar 30.11.2010 17:44 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
No zrovna v Kindlu ma karta smysl, spolus s 1-click nakupem.
26.11.2010 00:20 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mě chybí čtečka formátu A4, do které přes usb-flash emulaci narvu bandu PDF. Bude mít asi tak 4 tlačítka - MENU, NEXT, PREVIOUS, ENTER. Displej s rozlišením takovým, aby odpovídal zobrazené ploše. Nic jiného mě nezajímá. Knížky (tedy spíše technickou literaturu) mám téměř výhradně v PDF a čtení na monitoru je docela vopruz.

Dotykový displej se může hodit jen v případě, že by se tam daly třeba přidávat komentáře nebo vpisky, jinak asi ne.
MaT avatar 27.11.2010 14:54 MaT | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
Existuje Amazon Kindle DX, kde ta plocha displeje je větší, ale A4 to pořád není. PDF soubory se na tom samozřejmě čtou lépe. Nevýhoda je, že za nějaký ten palec uhlopříčky navíc (je to myslím 9" místo 6" u Kindle 3), se platí asi trojnásobek ceny... Ale snad se to časem zlepší. Víte, jak to s elektronikou bývá...

Teď před vánoci asi těžko, navíc snad Amazon ani nestíhá uspokojovat všechny objednávky na obyčejný Kindle, tak proč by se snažil nabízet něco víc. Vylepšení budou postupná... Větší zobrazovací plocha, barvy - všechno jednou bude, ale bude to dávkováno postupně. Abychom měli důvod si každý rok koupit novou čtečku. :-)
Open source software for open minded people. :-)
27.11.2010 15:11 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: malý zázrak pro knihomoly – 1
To zní dobře, raději si však počkám ještě nějaký ten rok na opravdovou A4 za rozumnou cenu. A nebo bude všechno jinak a číst PDFka budu nakonec na tabletu od Palmu, jehož nákup plánuju někdy do půlky příštího roku protože sorry ale multitasking v podání Applu není multitasking.

Doufat, že to bude mít hybridní e-ink/LCD, je zbytečné ale snad to půjde nějak přežít pokud ten tablet nebude mít stejně ubohé rozlišení jako iPad. Představoval bych si tak 1600x1200, to by bylo v 7-10" fakt dobré (měl jsem na 5.6" 1024x600 na Lifebooku takže si to docela dokážu představit).
11.4.2011 14:37 V??ra
Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon Kindle 3: mal?? z??zrak pro knihomoly ??? 1
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
To ??e by m?? mohl Amazon za??alovat - o tom siln?? pochybuji - v ??R je stahov??n?? knih pro osobn?? pot??ebu leg??ln?? :).

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.