abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 772 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky 1-3/2020

    22. 1. 2020 | David Kolibáč | Novinky | 1956×

    S novým rokem přišla také nová vydání linuxových distribucí ExTiX, Qubes OS, Q4OS, KaOS, OpenWrt, Tails, IPFire, AryaLinux, SuperGamer, Raspberry Slideshow, Linux Lite či CentOS. Firma Huawei zveřejnila serverový EulerOS jako openEuler. Pokročil vývoj linuxové varianty Project Trident.

    ExTiX 20.1

    ExTiX představuje „živé“ obrazy systému založené na Ubuntu či Debianu, doplněné o alternativní desktopová prostředí či velké množství aplikací včetně proprietárních jako klient pro Spotify či Skype. Zatímco např. vydání 19.3 používalo Xfce nebo v 19.10 bylo výchozím prostředím LXQt, nynější 20.1 z přelomu roku vychází z čínské distribuce deepin 5.11 se stejnojmenným desktopovým prostředím. Ony „živé“ obrazy systému podporují perzistentní úložiště, načtení celého systému do RAM a umožňují vytváření vlastních upravených obrazů pomocí nástroje Refracta.

    openEuler

    Firma Huawei pro serverová nasazení dodává vlastní linuxovou distribuci EulerOS založenou na CentOS a certifikovanou jako UNIX 03. Ta je nyní veřejně k dispozici jako openEuler v podobě jednak obrazu pro 64bitovou architekturu ARM, jednak gitového repozitáře, ve kterém můžeme najít také např. démon spravující kontejnery iSulad či nástroj pro optimalizaci systému pomocí strojového učení A-Tune. Software je šířen pod licencí Mulan PSL specifickou pro čínské prostředí. Přispívat je možné po souhlasu s CLA.

    Qubes OS 4.0.2

    Qubes OS se skládá z hypervizoru Xen, linuxové distribuce Fedora a šablon virtuálních strojů s distribucemi Debian, Fedora a Whonix, ale i MS Windows – pro izolaci aplikací. Opět po roce vychází menší aktualizace obrazů a šablon, tentokrát 4.0.2. Změny tedy pokrývají nové verze distribucí – Fedora 30, Debian 10, Whonix 15 – a jádra Linux s dlouhodobou podporou (4.19 namísto 4.14). Krátce poté ovšem byla nalezena v jádře privilegované domény (instance Fedory určené k řízení systému) chyba, kvůli níž je doporučeno použít novější revizi 4.0.3-rc1.

    Q4OS 3.10

    Pro příznivce desktopového prostředí Trinity, forku dnes již historického KDE 3.5, představuje Q4OS jednu z mála možností, jak k tomuto grafickému rozhraní přijít ve výchozí instalaci. Na sklonku roku vydané Trinity R14.07 se promítlo právě do nových obrazů Q4OS 3.10 založených na Debianu 10.2, vedle nichž je k mání i varianta s KDE Plasma 5.

    Uživatele, kteří stojí o Trinity, ale nikoliv systemd v Debianu, může představovat alternativu Exe GNU/Linux – založený na Devuanu.

    KaOS 2020.01

    Průběžně aktualizovaný KaOS se pro změnu specializuje na nejnovější verze prostředí a aplikací KDE. První obrazy roku 2020 přinášejí nejen v prosinci vydané Aplikace 19.12 a knihovny Qt 5.14, ale také významné změny pod kapotou: jádro 5.4 s podepsanými moduly včetně proprietárních ovladačů Nvidia – a OpenGL knihovnu libglvnd právě od Nvidie, která by měla přispět k lepší podpoře přepínání GPU.

    Project Trident: Void Linux Beta

    Vývojáři Project Trident pokročili s variantou založenou na Void Linuxu na úkor TrueOS/FreeBSD. Již betaverze vylepšuje instalátor a na systémech s UEFI podporuje zavádění snapshotů ZFS, šifrování domovského adresáře a vůbec základní správu uživatelských účtů.

    OpenWrt 19.07.0

    Alternativní, na Linuxu založený systém pro routery a podobná zařízení OpenWrt je tu po půl roce s větším stabilním vydáním 19.07.0. Na všech zařízeních nyní používá jádro Linux 4.14.162. Nově je podporován ath79, nástupce ar71xx, a taktéž přibyla podpora WPA3 (byť ne ve výchozí instalaci). Upgrade z 18.06 je na mnoha konfiguracích možný.

    Tails 4.2

    Menší aktualizace 4.2 „živé“ distribuce zaměřené na ochranu soukromí Tails optimalizuje – aktualizační proces a do budoucna automatizuje větší aktualizace systému, typicky po několikaměsíční prodlevě. Rovněž obsahuje novější jádro Linux (5.3.15) a stěžejní aplikace (Tor Browser 9.0.3, Thunderbird 68.3.0), k nimž navíc do výchozí instalace přidává nástroje pro správu metadat PDF Redact Tools, rozpoznávání textu Tesseract OCR a konverzi multimédií FFmpeg.

    IPFire 2.23 Core 139

    Další aktualizace distribuce IPFire pro systémy plnící roli firewallu shrnuje opravy zranitelností procesorů Intel a povýšení verzí softwaru za další měsíc, mezi nimi např. bash 5.0, a přináší zkrácené čekání na síť při zavádění systému nebo preferenci šifrování AES při TLS spojení.

    AryaLinux 2.1

    AryaLinux patří mezi distribuce založené na dokumentaci Linux From Scratch, kterou však doplňuje o vlastní skripty alps pro instalaci softwaru. Vydání 2.1 přichází po delší odmlce, obsahuje ovšem četné novinky: staví na (B)LFS 9.0 a podporuje příslušné verze softwaru včetně největších desktopových prostředí (GNOME, KDE Plasma, MATE, Xfce) a navíc nový instalátor, výchozí podporu Dockeru a Flatpaku, přepsané právě instalační skripty alps nahrazující balíčkovací systém, ale k tomu i několik binárních balíčků jako webové prohlížeče Firefox a Chromium.

    SuperGamer 5

    SuperGamer patří mezi četné deriváty Ubuntu; jak naznačuje název, cílí na hráče. Současné vydání č. 5 již ale neobsahuje předinstalované hry, nýbrž pouze usnadňuje instalaci Steamu, Lutris a PlayOnLinux. Základem systému je Ubuntu 19.10 (pro x86_64) s desktopovým prostředím Xfce.

    Raspberry Slideshow 13.0

    Raspberry Slideshow si klade za cíl usnadnit nastavení přehrávání grafických prezentací na Raspberry Pi, stačí nahrát obrázky na USB, síťové či internetové (web, Dropbox) úložiště a provést elementární konfiguraci. Nejnovější vydání 13.0 právě přesouvá textovou konfiguraci na jedno místo a dále povoluje grafický formát WebP, zlepšuje připojení k Dropboxu nebo přeskakuje stahování seznamů balíčků z repozitářů, které se od předchozí aktualizace nezměnily.

    Linux Lite 4.8

    Jak Microsoft ukončil podporu Windows 7, distribuce Linux Lite napodobující uživatelské rozhraní právě Windows spěchá s vydání 4.8, které by jinak dorazilo až v únoru. Stále jde o variaci na Ubuntu 18.04 – s Xfce, jež má upravený vzhled, balíkem kancelářských aplikací a připraveným VirtualBoxem.

    CentOS 8 (1911)

    Po novém vydání Red Hat Enterprise Linuxu (8.1) s dvouměsíční prodlevou následuje odpovídající – bezplatné – sestavení CentOS.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.1.2020 11:58 filbar | skóre: 36 | blog: Denicek_programatora | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky 1-3/2020
    Funguje ten euler třeba na RPI?
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.