abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 725 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky 50-52/2019

    31. 12. 2019 | David Kolibáč | Novinky | 10429×

    V průběhu prosince byly aktualizovány linuxové distribuce SUSE Linux Enterprise Server 12, Zorin OS, Robolinux, 4MLinux, Minimal Linux Live, Linux Mint, Peppermint OS, Alpine Linux, NuTyX, LinuxConsole, EndeavourOS, feren OS a Calculate Linux. Linux Hyperbola už nebude GNU/Linux-libre, nýbrž BSD.

    SUSE Linux Enterprise Server 12 Service Pack 5

    Distribuce SUSE Linux Enterprise Server 12 s komerční podporou (nejvýše do roku 2024, resp. 2027) dostala pátý Service Pack, který shrnuje aktualizace a opravy za poslední rok. Mimo jiné rozšiřuje podporu šifrování na systémech IBM z15 / LinuxONE III, k High Availability přidává geograficky oddělený clustering nebo zlepšuje integraci SAP.

    Uživatelům SUSE Linux Enterprise Desktop 12 je doporučeno přejít na novější vydání SLED 15.

    Zorin OS 15.1

    Zorin OS je derivát Ubuntu zaměřený na běžné uživatele přecházející především z MS Windows. Jistou míru kontroverze vyvolává jeho hlavní, a sice placená varianta s prostředím GNOME a několika vlastními modifikacemi jako fork KDE Connect a GSConnect nazvaný – Zorin Connect. Každopádně půl roku po vydání Zorin OS 15 následuje menší aktualizace 15.1 s pár novinkami, které mohou posloužit i jako tipy pro uživatele jiných distribucí: GameMode od Feral Interactive upravuje parametry systému za účelem navýšení výkonu vybrané aplikace (hry) a písmo Sans Forgetica je speciálně navrženo tak, aby se čtenář musel na text lépe soustředit, a tak si ho nakonec i lépe zapamatoval.

    Robolinux 10.6

    Zvláštností Robolinuxu je předkonfigurovaný VirtualBox pro běh MS Windows, správce distribuce tomu říká „Stealth VM“, a jelikož se blíží konec podpory Windows 7 ze strany Microsoftu, nový Robolinux 10.6 je prezentován jako metoda, jak nadále Windows 7 provozovat poměrně bezpečně. Nebo aspoň v izolaci od zbytku systému. VirtualBox je mimochodem stále z větve 5.2, konkrétně 5.2.34, a nikoliv 6.0 (mezitím navíc vyšla 6.1). K dispozici jsou obrazy s různými desktopovými prostředími – Cinnamon, GNOME, LXDE, MATE, Xfce – a do systému je možné snadno přidat různé, i proprietární, aplikace jako Steam či prohlížeč Opera.

    4MLinux 31.0

    Minimalistická distribuce 4MLinux počínaje vydáním 31.0 již nepodporuje 32bitovou architekturu x86. Jinak obsahuje obvyklý Linux s dlouhodobou podporou (4.19.84) a buď desktop s kancelářskými balíky LibreOffice a GNOME Office, prohlížeči Firefox a Chromium, klientem Dropbox atd. anebo serverové služby (LAMP). K mání je také minimalistický serverový obraz systému TheSSS, který zabírá stěží 120 MB.

    Minimal Linux Live 15-Dec-2019

    Samotný název Minimal Linux Live naznačuje, oč se jedná: malý, „živý“ Linux. Dále obsahuje už prakticky jen Busybox, glibc a několik souvisejících nástrojů. Smyslem existence tohoto projektu je poskytnout funkční příklad skriptů pro sestavení linuxového systému. Aktualizace označená datem 15-Dec-2019 po téměř dvou letech obsahuje čerstvé komponenty (Linux 5.4.3, GNU libc 2.30, Busybox 1.31.1), možnost běhu v konzoli v QEMU a skripty pro instalaci dalšího softwaru, např. GraalVM.

    Linux Mint 19.3

    Clement Lefebvre oznámil menší vydání (19.3 „Tricia“) zřejmě nejpopulárnějšího derivátu Ubuntu, a to Linux Mint. Týká se to variant s desktopovými prostředími Cinnamon, MATE i Xfce. Stejně jako podléhající Ubuntu 18.04 budou podporovány do roku 2023.

    Prostředí Cinnamon je nově ve verzi 4.4 a Xfce ve verzi 4.14. Distribuční balík aplikací XApps (původně fork aplikací GNOME) dostal lepší podporu oznamovacích ikon na HiDPI obrazovkách, opravuje některé chyby a obsahuje přepracovaného správce Bluetooth připojení. Výběr předinstalovaných aplikací rovněž doznal změn: místo Gimpu je tu jednoduché „malování“ Drawing, místo přehrávače Xplayer backend pro mpv zvaný Celluloid (protože mpv zvládá přehrávání videa na GPU), místo správce poznámek Tomboy novější Gnote.

    Peppermint OS 10-20191210

    Další derivát Ubuntu 18.04 LTS, Peppermint OS, se pro změnu zaměřuje na poskytnutí v podstatě základu pro běh webového prohlížeče, jako to dělá Google s ChromeOS nebo již dříve zamýšleli vývojáři různých distribucí pro „netbooky“. V tomto případě však nepřichází s vlastním uživatelským rozhraním, nýbrž pouze upravuje zavedené desktopové LXDE kombinované s Xfce. Po letním vydání č. 10 následuje pravidelný zimní „Respin“ s menšími změnami (zvláště vzhledu), opravami chyb a shrnutím aktualizací jako Ubuntu Hardware Enablement (Linux 5.0 a příslušné grafické knihovny a ovladače).

    Alpine Linux 3.11.0

    Alpine Linux je lehkotonážní distribuce Linux, ne však GNU/Linuxu, používá totiž Busybox, knihovnu jazyka C musl atd. Nynější verze 3.11 obsahuje významné změny pod kapotou: Linux 5.4 (nově větev s dlouhodobou podporou aspoň dva roky), podpora Vulkanu, DXVK a MinGW-w64, podpora Raspberry Pi 4, programovací jazyk Rust na všech architekturách s výjimkou s390x, naopak končí podpora Pythonu 2… Do budoucna se počítá s desktopovými prostředími GNOME a KDE Plasma; ostatně je na Alpine Linuxu založený postmarketOS pro smartphony.

    NuTyX 11.3

    Pravidelná čtvrtletní aktualizace NuTyXu, distribuce založené na specifikaci Linux From Scratch, čítá na 850 povýšených (64bitových) balíčků pro správce cards. Stále se drží jádra 4.19 s dlouhodobou podporou, ale k dispozici je i verze 5.4 (jež bude rovněž LTS). Aktualizovány byly také glibc (2.30), KDE Plasma (5.17.4), Frameworks (5.64) a Aplikace (19.12) nebo Firefox (71). Mezi instalační obrazy systému přibyl k základním a s desktopovým prostředím MATE také jeden nový s minimalistickým grafickým prostředím kolem správce oken JWM.

    HyperbolaBSD jako nástupce Hyperbola GNU/Linux-libre

    Uplynuly tři měsíce od oznámení Hyperboly 0.3, distribuce GNU/Linux-libre odvozené od Arch Linuxu a doporučované Free Software Foundation, jelikož neobsahuje proprietární software ani nedoporučuje jeho instalaci. Nakonec ovšem padlo rozhodnutí dobudoucna Linux opustit a přejít na BSD.

    Proč? Důvodů je jmenováno několik: podpora HDCP (DRM v hardwarových grafických rozhraních) a potenciální použití jazyka Rust v upstreamu Linuxu, absence tvrdících patchů jako grsecurity, které by však byly s jistotou pod GNU GPL, ale také systemd a další nové závislosti v uživatelském prostoru.

    HyperbolaBSD ovšem nebude pouze distribucí některého stávajícího systému z rodiny BSD, nýbrž vezme kód OpenBSD a začne jej převádět pod GNU GPL.

    Nicméně větev založená na Linuxu bude podporována další dva roky (jako jádro Linux s dlouhodobou podporou).

    LinuxConsole 2019

    LinuxConsole patří mezi nezávisle vyvíjené distribuce. Předchozí vydání 2.5 se datuje více než tři roky zpět. To současné nese označení prostě 2019. Ke stažení je ve formě „živého“ obrazu systému s perzistentním uložením dat (typicky na USB úložišti), pro architektury x86 a x86_64. Používá správce balíčků opkg z OpenWrt, ale také přes pomocný skript APT napojený na repozitáře Debianu 10. Předinstalováno je desktopové prostředí MATE, prohlížeč Chromium, distribuční nástroj pro omezování a sledování uživatelských účtů (pro „rodičovský dohled“), Wine pro spouštění aplikací pro MS Windows a předpřipravených je několik metabalíčků s hrami nebo také zvukovým softwarem pro hudebníky.

    EndeavourOS 2019.12.22

    EndeavourOS je jeden z nástupců „živého“ Arch Linuxu Antergos. Od představení v srpnu udělali vývojáři kus práce a před Vánoci vydali verzi, která k univerzálnímu instalátoru Calamares přidává síťovou instalaci s možností výběru desktopového prostředí.

    antiX 19.1

    antiX 19 – Debian 10 „Buster“ bez systemd – byl finalizován před dvěma měsíci. Menší vydání 19.1 kromě rutinních aktualizací a oprav např. přidává alternativního správce síťových připojení Ceni (s TUI).

    feren OS 2019.12

    feren OS je další z mnoha derivátů Ubuntu 18.04, leč v desktopu dělá větší změny než pouhá výměna tapety plochy. Vlastně dříve šlo o derivát Linux Mintu s prostředím Cinnamon a přidanými některými proprietárními aplikacemi. Nicméně už před více než rokem bylo oznámeno testování upraveného prostředí KDE Plasma, jarní vydání nabízelo právě Plasmu z repozitářů KDE Neon a nyní se distribuce rozděluje na dvě větve: „Classic“ stále s prostředím Cinnamon a novou, průběžně aktualizovanou s výrazně modifikovaným prostředím KDE Plasma 5. Změny čítají výchozí globální nabídku jako v macOS či volitelnou podobu desktopu jinak imitující Microsoft Windows („dlaždice“ apod.) – distribuce nabízí též nástroj pro přesun dat z MS Windows.

    Calculate Linux 20

    Vánoční vydání Calculate Linuxu nese číslo 20 (následující po 18.12 a 18). Za základ mu slouží Gentoo 17.1, správce „overlay“ je nově eselect namísto layman, binární balíčky jsou přeložené GCC 9.2 a již není podporována 32bitová architektura x86. Dostupné jsou obrazy pro servery bez GUI, ale také pro desktopy – s aktuálním prostředím KDE Plasma 5.17, Xfce 4.14, MATE 1.22, potažmo starším LXQt 0.13 či Cinnamon 4.0.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.