abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 788 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny – 8. 9. 2010: Starý bezpečnostní problém

    27. 9. 2010 | Jirka Bourek | Jaderné noviny | 3853×

    Aktuální verze jádra: 2.6.36-rc3. Stabilní jádro 2.4.37.10. Citáty týdne: Valerie Aurora, Andrew Morton, Ted Ts'o. Přednačítání je považováno za škodlivé. Příliš mnoho Cc. Práce na pracovních frontách. Další starý bezpečnostní problém.

    Obsah

    Aktuální verze jádra: 2.6.36-rc3

    link

    Současné vývojové jádro je stále 2.6.36-rc3; během minulého týdne nevyšly žádné nové předverze. Linus se vrátil ze svého výletu do Brazílie a začal zase začleňovat patche, takže 2.6.36-rc4 lze pravděpodobně očekávat v blízké budoucnosti.

    Stabilní aktualizace: Během uplynulého týdne žádné nevyšly.

    Stabilní jádro 2.4.37.10

    link

    Jádro 2.4 žije! Teda přinejmenším o trochu déle. Willy Tarreau právě vydal aktualizaci 2.4.37.10 s malou sadou důležitých oprav. Pokud se neobjeví žádná další významná chyba, mohla by to být poslední aktualizace této série. Jestli se před zářím 2011 nic nastane, je možné, že žádné 2.4.37.11 nebude. Tou dobou bude jádro 2.6 existovat již 8 let, což by mělo být dost času na to, aby se na něj podívali všichni. Uživatelé mají rok na migraci nebo na to, aby nahlásili kritické chyby. Myslím si, že to je férová nabídka. Kompletní popis jeho plánované politiky vizte v oznámení.

    Citáty týdne: Valerie Aurora, Andrew Morton, Ted Ts'o

    link

    Mnoho z mých rozhovorů s Alem [Viro] o sjednocených připojeních probíhá takto:

    Al: „Přepiš to takhle.“
    Val: „Ale jak se pak dostaneme k nameidata?“
    Al: „Arrrrrrrrrrrrrggggh.“

    -- Valerie Aurora

    Zatraceně dobrá detektivní práce. Zajímalo by mě, kolik těch ošklivých hlášení o náhodných chybách se špatným stavem stránky jsme právě opravili. Pasuji tě na záříjového „Hrdinu linuxového jádra“.

    -- Andrew Morton (Jiřímu Slabému)

    Jaderní vývojáři jsou placeni za práci na vlastnostech, to ano. Nejsou placeni za opravování chyb náhodných kolemjdoucích, kteří by chtěli používat nejnovější stabilní jádro.

    -- Ted Ts'o

    Přednačítání je považováno za škodlivé

    link

    napsal Jonathan Corbet, 8. září 2010

    Každý, kdo četl Co by každý programátor měl vědět o paměti, ví, že výkonnost je na současných systémech výrazně ovlivňována chováním cache. Jediný případ, kdy potřebná data nejsou v cache, může způsobit, že se procesor na několik set cyklů zastaví. Jádro používá spoustu triků a technik, kterými optimalizuje chování cache, ale jak se často stává u nízkoúrovňových optimalizací, ukazuje se, že některé z těchto triků nejsou tak užitečné, jak se myslelo.

    Jaderná makra pro spojové seznamy obsahují několik operací pro průchod celým seznamem. Na začátku smyčky procházející seznam makro zadá operaci pro přednačtení dalšího záznamu na seznamu. Doufá se, že když je záznam zpracován, CPU už bude mít následující načtený v cache, takže se zabrání zpoždění na začátku dalšího průchodu smyčkou. Vypadá to jako ten druh mikrooptimalizace, která může jenom pomoci, ale na tyto operace se nikdo dlouhou dobu nepodíval – až doteď. Andi Kleen právě poslal patch, který většinu přednačítání odstraňuje.

    Andi tvrdí, že na současných procesorech operace přednačítání věci naopak zhoršují. Procesory již nyní přednačítají všechno, na co přijdou, takže explicitní vyjmenovávání dalších věcí těžko pomůže. A i když přednačtení začne cyklus práce s pamětí o něco dříve, smyčky zpracovávající seznamy obvykle bývají krátké, takže paralelizace není o mnoho lepší. Přednačítání přitom zvětšuje obraz jádra, více využívá registry a způsobuje, že překladač generuje horší kód. Proto bude lepší se ho zbavit.

    S odstraněním přednačítacích operací se obraz Andiho jádra zmenšil o 10 kB. Také se v hlavní řadě neobjevily žádné výkonnostní regrese, takže pokud někdo nezjistí jiné výsledky, vypadá to, že je začlenění patche do hlavní řady ospravedlněné.

    Příliš mnoho Cc

    link

    napsal Jonathan Corbet, 8. září 2010

    Co se týče e-mailové komunikace, obecně se chybuje spíš tak, že se kopie pošlou příliš mnoha příjemcům, než příliš málo. Objemy dat v e-mailových konferencí jsou takové, že nikdy nelze předpokládat, že tam relevantní lidé najdou specifickou zprávu, takže je zvykem vyjmenovávat je explicitně. V nedávné době si však mnoho jaderných vývojářů začalo stěžovat, že dostávají kopie patchů, které je nezajímají. A výběr příjemců často vypadá naprosto náhodně.

    Na vině je skript get_maintainer.pl, který se dodává se zdrojovými kódy jádra. Skript je poměrně užitečný nástroj – podívá se do souboru MAINTAINERS a najde lidi, které by daný patch mohl zajímat. Méně užitečné ale může být to, že se povrtá v historii repozitáře a hledá další vývojáře, kteří měnili soubory modifikované daným patchem. Takže každý, kdo v nedávné minulosti ladil nějaký soubor – i když dělal jenom triviální změny – bude v seznamu lidí, kterým poslat kopii dalších patchů pro daný soubor.

    Podívat se do historie revizí může být užitečný způsob, jak vypátrat „skutečné“ správce; informace v souboru MAINTAINERS mohou být naopak zastaralé nebo nekompletní. Zjevně je ale potřeba podívat se, co vývojář v dané oblasti dělal; úprava souboru kvůli opravě API neznamená, že vývojář na daném kódu aktivně pracuje. Mnoho lidí ale tuto kontrolu vynechá a místo toho prostě pošlou e-mail každému, koho skript vypsal.

    Úroveň rozladěnosti způsobená často rozesílanými patchi podle všeho roste. Vývojáři, kteří nechtějí na své e-maily obdržet naštvané reakce, by si měli dávat trochu pozor nebo alespoň použít get_maintainer.pl s volbou --nogit.

    Práce na pracovních frontách

    link

    napsal Jonathan Corbet, 7. září 2010

    Jedna z největších interních změn v 2.6.36 bude přijetí souběžností řízených pracovních front. Krátkodobým cílem této práce je omezit počet jaderných vláken, která běží v systému, a přitom zvýšit souběžnost úloh předaných pracovním frontám. Za tímto účelem jaderná vlákna specifická pro pracovní frontu mizí a nahrazuje je sada vláken se jmény jako [kworker/0:0]; úlohy jsou následně rozdělovány mezi vlákna algoritmem, který se snaží zajistit, aby na každém CPU pořád běžela právě jedna úloha. Výsledkem by mělo být lepší využívání CPU úlohami v pracovní frontě a méně paměti spojené s mašinérií pracovních front.

    To je samo o sobě výsledek, který stojí za snahu, ale je to pouze začátek. Patche v 2.6.36 byly úmyslně navrženy tak, aby minimalizovaly dopad na zbytek jádra, takže zachovávají současné API pracovních front. Nový kód ale má dělat více než nahradit pracovní fronty chytřejší implementací; ve skutečnosti má být obecným systémem pro správu úloh v jádře. Plné využívání jeho schopností bude vyžadovat změny na straně volajícího – a na straně kódu, který pracovní fronty zatím vůbec nevyužívá.

    V jádrech před 2.6.36 se pracovní fronty vytvářejí pomocí create_workqueue() a pár dalších variant. Tato funkce mezi jinými spustí jedno nebo více jaderných vláken, která zpracují úlohy předané dané frontě. V 2.6.36 je toto rozhraní zachováno, ale pracovní fronta, která je takto vytvořena, se liší: Nemá žádná dedikovaná vlákna a ve skutečnosti slouží jenom jako kontext pro předávání úloh. API se považuje za zastaralé; správný způsob, jak vytvořit pracovní frontu, je nyní:

    int alloc_workqueue(char *name, unsigned int flags, int max_active);

    Parametr name (jméno) frontu pojmenovává, ale na rozdíl od staré implementace nevytváří vlákna podle tohoto jména. Parametr flags (příznaky) vybírá z mnoha relativně složitých možností to, jak se má provést práce předaná frontě; mezi hodnoty může patřit:

    • WQ_NON_REENTRANT: „Klasické“ pracovní fronty zaručovaly, že žádná úloha nepoběží současně ve dvou vláknech na stejném procesoru, ale neposkytovaly takové záruky na několika CPU. Pokud bylo potřeba zajistit, aby úloha nemohla běžet v systému simultánně, bylo nutné použít jednovláknovou pracovní frontu, což mohlo souběžnost omezovat více, než bylo nutné. S tímto příznakem kód pracovních front poskytne celosystémovou záruku a přitom umožní, aby různé úlohy běžely současně.

    • WQ_UNBOUND: Pracovní fronty byly navrženy tak, aby spustily úlohu na tom CPU, na kterém byla zadána, s tím, že bude lepší chování s ohledem na cache. Tento příznak toto chování vypíná, což úloze umožní běžet na kterémkoliv CPU v systému. Vhodný je v případě, kdy úloha může běžet tak dlouho, že bude lepší, když ji bude spravovat plánovač. V současnosti je jediným uživatelem kód zpracovávající objekty v subsystému FS-Cache.

    • WQ_FREEZEABLE: Tato pracovní fronta bude zmrazena, když je systém uspán. Pracovní fronty zpracovávající úlohy, které jsou součástí procesu uspávání/probouzení, by zjevně neměly tento příznak používat.

    • WQ_RESCUER: Tento příznak označuje pracovní fronty, které mohou být zapojeny do procesu znovuzískávání paměti; kód pracovních front poté zajistí, že bude vždy k dispozici vlákno, které bude moci spouštět úlohy v dané frontě. Příznak se používá například v kódu ATA ovladačů, které vždy potřebují spustit rutiny týkající se dokončení I/O, ve kterých se uvolňuje paměť.

    • WQ_HIGHPRI: Úlohy předané dané frontě se vloží na její začátek a spustí (téměř) okamžitě. Na rozdíl od běžných úloh ty s vysokou prioritou nečekají na uvolnění CPU; jsou spuštěny hned. To znamená, že pokud je do fronty s vysokou prioritou vloženo několik úloh, mohou mezi sebou soupeřit o procesor.

    • WQ_CPU_INTENSIVE: Od úloh v této frontě lze očekávat, že budou potřebovat poměrně značné množství času. Aby nemohly zdržovat ostatní úlohy v pracovní frontě, nebudou se brát do úvahy, když kód pracovních front zjišťuje, jestli je CPU k dispozici, nebo ne. Úlohy značně využívající CPU budou samy pozdrženy, pokud CPU již využívá jiná úloha.

    Kombinace příznaků WQ_HIGHPRIWQ_CPU_INTENSIVE zcela vyjímá danou frontu z řízení souběžností. Jakákoliv úloha předaná takové pracovní frontě bude spuštěna, jakmile je k dispozici CPU.

    Poslední argument alloc_workqueue() je max_active. Tento parametr omezuje počet úloh, které lze z dané pracovní fronty spustit na jakémkoliv CPU. Výchozí hodnota (používá se, když se max_active předá nula) je 256, ale skutečné maximum pravděpodobně bude mnohem nižší, protože kód pracovních front bude chtít, aby na jednom CPU běžela jenom jedna úloha. Kód, který vyžaduje, aby se úlohy v pracovní frontě spouštěly v pořadí, v jakém jsou zadávány, mohou použít frontu s WQ_UNBOUNDmax_active nastaveným na jedna.

    (Shodou okolností byla většina z toho, co je popsáno výše, opsána z rozpracovaného dokumentu Tejuna Heo o používání pracovních front.)

    Zdá se, že v dlouhodobém plánu je konvertovat všechny uživatele create_workqueue() na vhodné volání alloc_workqueue(); nakonec bude create_workqueue() odstraněna. To bude ale asi chvíli trvat; rychlý grep ukazuje téměř 300 volání.

    Ještě dlouhodobější plán je začlenit mnoho dalších jaderných vláken do nového mechanismu pracovních front. Například bloková vrstva spravuje sadu vláken, která se jmenují jako flush-8:0bdi-default; ta zajišťují zápis dat na bloková zařízení. Tejun nedávno zaslal patch, který tato vlákna nahrazuje pracovními frontami. Tento patch však několik vývojářů znervóznil – problémy se zpětným zápisem mohou způsobit nekončící potíže, když je systém pod tlakem způsobeným nedostatkem paměti. Možná se tedy do hlavní řady nedostane rychle, ale pravděpodobně nakonec ano, pokud se neobjeví regrese.

    Poté je zde nekončící seznam jaderných vláken pro zvláštní účely. Ne všechna bude možné upravit tak, aby je bylo možné konvertovat na pracovní frontu, ale u mnoha z nich to je vhodné. Postupem času by toto všechno mělo vyústit v menší využívání zdrojů, čistší výstup z „ps“ a lépe běžící systém.

    Další starý bezpečnostní problém

    link

    napsal Jonathan Corbet, 8. září 2010

    V srpnu byla uzavřena dlouho existující bezpečnostní chyba spojená s přeplněním zásobníku. Ukazuje se ale, že v dané oblasti jsou další chyby, přinejmenším jedna je známa již od konce minulého roku. Na opravě se pracuje, ale je těžké nezabývat se tím, jestli bezpečnostní záležitosti řešíme tak dobře, jak bychom měli.

    Problém opět nahlásil Brad Spengler, který zaslal krátký program demonstrující, jak snadno lze zajistit, aby se věci pokazily. Program alokuje jediné pole o velikosti 128 kB, které je zaplněno jako dlouhý C řetězec. Pak je alokováno pole o délce více něž 24 000 ukazatelů na char *, každý záznam přitom ukazuje na ten dlouhý řetězec. Poslední krok volá execv() a pole použije jako seznam argumentů pro program, který má být spuštěn. Jinými slovy exploit říká jádru, aby spustilo program s tolika obrovskými argumenty, kolik jde.

    Bylo nebylo, jádro mělo limit na to, kolik stránek lze použít pro argumenty programu. Tento limit by zabránil všem problémům spojeným se zneužitím, které ukazuje Bradův program, ale v 2.6.23 byl odstraněn; zdá se, že dělal problémy Googlu. Na jeho místo byla vložena nová kontrola, která vypadá nějak takto (z fs/exec.c):

    /*
     * Limit to 1/4-th the stack size for the argv+env strings.
     * This ensures that:
     *  – the remaining binfmt code will not run out of stack space,
     *  – the program will have a reasonable amount of stack left
     *    to work from.
     */
    rlim = current->signal->rlim;
    if (size > ACCESS_ONCE(rlim[RLIMIT_STACK].rlim_cur) / 4) {
        put_page(page);
        return NULL;
    }

    Myšlenka za tímto kódem je jasná: Jestliže argumenty nemohou překročit čtvrtinu povolené velikosti zásobníku procesu, nemohou se úplně vymknout kontrole. Ukazuje se ale, že tato myšlenka má jednu zásadní chybu: Velikost zásobníku nemusí být vůbec omezena. V takovém případě bude hodnota limitu -1 (jinými slovy samé jedničky) a kontrola podle velikosti zásobníku bude bezpředmětná. Konečným výsledkem je, že v některých situacích nebude nijak omezena velikost prostoru na zásobníku, kterou mohou spotřebovat argumenty exec(). A bohužel důsledky nejsou omezeny pouze na škodící proces.

    Přinejmenším je Bradův exploit schopen vyvolat oops systému, když se zásobník pokouší expandovat příliš. Zmínil možnost, že se zásobník rozšíří až na adresu 0 – a tak znovu otevře hrozbu zneužití nullového ukazatele – ale nepřišel na to, jak to udělat. Kopírování všech argumentů samozřejmě spotřebuje velký kus paměti; kvůli další chybce tato paměť není řádně započítána, takže když se spustí zabiják při nedostatku paměti (out-of-memory killer), aby věci napravil, nezamíří na proces, který ve skutečnosti způsobuje problém. A aby toho nebylo málo, počítání a kopírování řetězců argumentů nelze přerušit preempcí ani zabít; vzhledem k tomu, že může běžet velmi dlouho, může nepříjemně ovlivnit výkonnost zbytku systému.

    Brad říká, že tento problém poprvé hlásil v prosinci 2009, ale neobdržel žádnou odpověď. Nedávno poslal poznámku Keesovi Cookovi, který reagoval zasláním částečné opravy. Tato oprava měla nějaké technické problémy a nebyla aplikována, ale Roland McGrath zaslal novou sadu oprav, která je na tom lépe. Roland použil minimalistický přístup, protože nechtěl omezit velikosti argumentů víc, než je absolutně nutné. Jeho patch tedy zajišťuje, že zásobník nepřeroste pod minimální adresu paměti v uživatelském prostoru (mmap_min_addr). Tato kontrola, společně s ochrannou stránkou zásobníku přidanou v srpnové opravě, by měla zabránit tomu, aby zásobník přerostl do škodlivé oblasti. Roland také přidal bod pro preempci do kódu, který kopíruje argumenty, aby zlepšil interaktivitu zbytku systému, a kontrolu na signály, která umožní v případě potřeby proces zabít. Neřešil záležitost s OOM zabijákem, tu bude nutné opravit samostatně.

    Rolandův patch podle všeho řeší nejhorší problémy, ale někteří komentátoři tvrdí, že nezachází dost daleko. Dá se předpokládat, že patche v blízké budoucnosti zamíří do distribučních jader, ale tato epizoda ukázala několik nepříjemných věcí:

    • Zdá se, že kód, který měl zablokovat nadměrné spotřebovávání zdrojů ve vnitřním kódu Linuxu, nebyl nikdy skutečně testován proti extrémům. Jaderná komunita nemá moc lidí, kteří by se zabývali takovými audity a testováním. Tento úkol je tak bohužel ponechán lidem, kteří mají zájem o bezpečnostní záležitosti (ať už neškodný nebo se zlým úmyslem).

    • Od původního hlášení problému trvalo nějakých devět měsíců, než se někdo pokusil problém opravit. To není to rychlé opravování chyb, kterým se komunita normálně chlubí.

    Problém může naznačovat klíčový nedostatek v tom, jak je podporován vývoj linuxového jádra. Jsou zde tisíce vývojářů, kteří jsou placeni za to, že stráví alespoň část svého času prací na jádře. Někteří z nich jsou placeni za práci v oblastech spojených s bezpečností, jako je SELinux nebo AppArmor. Není ale jasné, jestli je někdo placen jednoduše za to, aby kontroloval, jestli je základní kód jádra bezpečný. To může zjednodušovat pronikání bezpečnostních problémů do jádra a zpomalovat reakci, když někdo poukáže na problémy v kódu. Je zde silný (a zvyšující se) ekonomický zájem na zneužití bezpečnostních problémů v Linuxu; možná potřebujeme najít způsob, jak zvýšit zájem o prevenci těchto záležitostí.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.9.2010 00:12 Zbyněk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 9. 2010: Starý bezpečnostní problém
    Jestli se před zářím 2011 nic nastane, je možné, že žádné 2.6.37.11 nebude.
    Jedná se o jádro 2.4.37.11 ;-)
    27.9.2010 15:03 Jose
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 9. 2010: Starý bezpečnostní problém
    "Tento limit by zabránil všem problémům spojeným se zneužitím, které ukazuje Bradův program, ale v 2.6.23 byl odstraněn; zdá se, že dělal problémy Googlu."

    To je přesně ten důvod proč se linux potácí v kruhu a stále není schopen spolehlivého produkčního nasazení. Kdokoliv si může udělat změny v základním stromu bez vazby na testování a validaci. Není přece možné aby třetí strana zasáhla do kódu bez schválení autorem nebo správcem a i když to schválí tak je potřeba to otestovat a hlavně průhledně a průkazně zdůvodnit provedenou změnu.
    Heron avatar 27.9.2010 15:14 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 9. 2010: Starý bezpečnostní problém
    Testy jádra se už diskutovaly minule. S výsledkem: netestuje se.

    Zde tedy zbývá poděkovat odvážlivcům, kteří si to neotestované jádro dají na ostrý systém, abychom potom my mohli mít spolehlivý produkční OS (s několik let starým a snad trochu otestovaným jádrem). Tento model není dobrý. :-(
    Stanislav Brabec avatar 29.9.2010 15:09 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 9. 2010: Starý bezpečnostní problém
    Vývojář je zde od toho, aby programoval, jak nejlépe dovede. Na rozsáhlé multiplatformí testování nemá vybavení.

    Divil byste se, kolika testerům projde systém pod rukama, a kolik hodin automatizovaných testů proběhne dříve, než se nové jádro nasadí třeba na pokladnách ve vašem supermarketu nebo na řízení letového provozu. V případě, že výpadek stojí miliony dolarů nebo ohrožuje lidské životy, nikdo si nedovolí nasadit neotestovaný systém.

    I když se změní při opravě jediný řádek kódu, testuje se. První testování probíhá u distributora, další testování probíhá u správce implementace. Teprve pokud vše proběhne dobře, pustí se aktualizace naostro.
    vain avatar 27.9.2010 16:38 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 9. 2010: Starý bezpečnostní problém
    To je přesně ten důvod proč se linux potácí v kruhu a stále není schopen spolehlivého produkčního nasazení.
    To mi někdo vysvětlete. O jaké produkční nasazení se přesně jedná? Vždyť firmy jako Google, Seznam a další bez problému Linux používají v produkčním nasazení. A že to nejsou nejmenší firmy. Že ho používám já doma a v práci samozřejmě nic neznamená, ale takhle velké firmy? Já myslím že dokazují, že Linux s produkčním nasazením problém nemá.

    Samozřejmě ale neobhajuji (zároveň nejsem proti, nemám dost dat na posouzení) postup zařazování oprav. Jen jsem prostě nepochopil to s tím produkčním nasazením.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    Slavko avatar 27.9.2010 17:44 Slavko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 9. 2010: Starý bezpečnostní problém
    To mi někdo vysvětlete. O jaké produkční nasazení se přesně jedná?
    No predsa v kancelárii dlhonohej blonďatej sekretárky!
    28.9.2010 00:41 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 9. 2010: Starý bezpečnostní problém
    Asi tak :) Problém linuxu je spíš to, že o něm může zasvěceně diskutovat úplně každý :D
    28.9.2010 06:05 Jiri | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 9. 2010: Starý bezpečnostní problém
    A jaka jadra pouzivaji? Nepouzivaji nahodou ta roky stara?
    vain avatar 28.9.2010 09:36 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 9. 2010: Starý bezpečnostní problém
    A to vadí čemu? Asi toho zvládají pořád tolik, co super truper nejnovější Rxy Windows server.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    28.9.2010 10:16 Jose
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 9. 2010: Starý bezpečnostní problém
    Dobře, slovo produkční jsem zvolil trochu nevhodně, měl jsem spíše napsat že to je problém masivního spolehlivého nasazení. Konkrétně tahle chyba se nachází ve stabilní 2.6 řadě, takže v jádru o kterém se předpokládá že je bezpečně použitelné. Jasně, jde použít stable 2.4, ale to znamená že se v podstatě budeme z donucení držet několik let staré technologie.

    Dle mého tohle není primárně problém testování, chyba tohoto typu se dá vytestovat jen velmi obtížně a nelze se spoléhat že ve všech podobným případech bude testováním odhalena. Je to problém zásahu do kódu a zrovna tahle chyba by rozhodně nebyla začleněna pokud by ten změněný kód musel potvrdit někdo další, ať již autor nebo jiný programátor.

    28.9.2010 17:21 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 9. 2010: Starý bezpečnostní problém
    Mluvíte z cesty =:-O
    29.9.2010 09:34 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 9. 2010: Starý bezpečnostní problém
    Konkrétně tahle chyba se nachází ve stabilní 2.6 řadě
    Až na to, že nic jako stabilní řada 2.6 není. Stabilní řady jádra jsou vypsána na kernel.org, pokud mluvíme o vanilla jádře. Pro většinu uživatelů je stabilní jádro to, které obsahuje jejich distribuce.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    30.9.2010 17:12 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 9. 2010: Starý bezpečnostní problém
    Toz si porid widle, v tech sou bugy cely roky a presto ze je otestovano a vi se o nich, a dokonce si za support platis, stejne je nikdo neopravi.

    Chyby jsou totiz kupodivu uplne ve vsem a u tuxe si narozdil od widli muzes tu chybu zalepit sam, pripadne pokud to neumis a vadi ti, tak si na to muzes nekoho najmout.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.