abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 788 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny 324

    20. 9. 2005 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 4808×

    Předčasný pokus o odstranění podpory pro starší verze GCC. nVIDIA zůstává vůči svobodnému softwaru nepřátelská. Sjednocení názvů watchdog v /dev. Vývoj watchdog-mm přechází z BitKeeperu na git.

    Předčasný pokus o odstranění podpory pro starší verze GCC, 25 e-mailů

    31. črc - 13. srp

    Adrian Bunk napsal:

    Tento patch odstraní podporu gcc < 3.2.

    Výhody jsou:

    • Snížení počtu podporovaných verzí gcc z 8 na 4 (odstraněna podpora 2.95, 2.96, 3.0, 3.1; nadále podporovány: 3.2, 3.3, 3.4, 4.0) umožní odstranit množství #ifdef a hacků.
    • Mám dojem, že starší překladače jsou používány jen zřídka, takže by se delší dobu nemuselo přijít na ovladač špatně zkompilovaný starým gcc.

    Můj osobní názor na dobu a prostor, které vyžaduje kompilace, je ten, že s moderním hardwarem už to není problém. V nejhorším případě lze jádro pro starší stroj zkompilovat na novém hardwaru.

    Patch zatím ještě neodstraňuje všechny #ifdef a další věci, které už nejsou potřeba. Jen při pokusu o kompilaci starší verzí gcc vyhodí #error. A aktualizuje dokumentaci.

    Rád bych tento patch viděl v příštím -mm. A pokud mi nikdo neřekne dobrý důvod, proč by měla být podpora těchto verzí gcc zachována, pošlu i patche, které vše pročistí.

    David S. Miller odpověděl:

    Hodně lidí pořád používá 2.95, protože je to nejrychlejší způsob, jak zkompilovat jádro - a to je pro dost lidí důležité.

    A s hrozivým poklesem výkonu (co se doby kompilace týče) u 4.0 ve srovnání se 3.4 bude ještě více důležité 2.95 ponechat.

    Nigel Cunningham chtěl také podporu 2.95 a Bill Davidsen napsal: Nechci nikoho urazit, ale vypadá to, že projekt gcc - alespoň s ohledem na x86 - trochu tápe. Překladač je čím dál pomalejší a generovaný kód není v odpovídajícím poměru rychlejší. Nebo menší. Nejsem si jistý, jak je to s korektností kódu... Ponechat 2.95 není tak docela od věci. Na jiném místě řekl Kurt Wall: V prostředích, kde je nutné jádro překompilovávat, mnohdy kvůli testování několikrát, jsou kratší kompilační časy výhodou. Může to znamenat rozdíl např. mezi dokončením sady testů přes noc místo dalšího odpoledne. Ponechat alespoň 2.95 je pro takové aplikace výhodné. Willy Tarreau dodal: Já 2.95 používám hodně. A nejsem sám, soudím-li podle lidí v mém okolí. 2.95 slouží už dlouhou dobu jako referenční překladač, proto je pořád tolik vidět. 3.0 a 3.1 (i 3.2) se moc neohřály, ale 2.95 a 3.3 skutečně slouží jako reference. Takže podporu pro 2.95 prosím ponechte.

    Během diskuze nedošlo k žádnému rozhodnutí, ale vzhledem k tak hlasité opozici je nepravděpodobné, že by byl Adrianův patch v dohledné době začleněn.

    nVIDIA zůstává vůči svobodnému softwaru nepřátelská, 37 e-mailů

    10. srp - 18. srp

    Michael Thonke se zeptal: Jaké jsou plány ohledně implementace podpory NCQ pro čipsety založené na nVidia NForce4(CK804) SATAII? Ve Windows lze s NForce4 SATAII NCQ používat, tak si říkám, proč není podpora v libata? Jeff Garzik odpověděl: Zeptej se v NVIDIA. Je to jediná firma, která mi nedává -žádné- informace o svých SATA řadičích. Díky tomu nemám -žádné- plány na podporu NCQ v NVIDIA řadičích. Allen Martin z nVIDIA řekl: Pravděpodobně jediný způsob, jak zajistit v Linuxu podporu NCQ na nForce4, by byl binární ovladač s uzavřeným kódem. A to nikdo nechce, obzvláště ne pro úložné/bootovací zařízení. Rozhodli jsme se, že tahle funkce nestojí za potíže spojené s binárním ovladačem. Budoucí nForce čipsety budou mít jinak navržený SATA řadič, u kterého budeme moci být otevřenější při jeho dokumentaci. O něco dále poznamenal Lee Revell: NVIDIA není vhodná pro Linux. Jejich snahou je dělat hardware takový, aby na něm mohli lidi hrát ve Windows hry. Cokoliv, o čem si jejich právníci myslí, že by to mohlo sebenepatrnějším způsobem znamenat 0.0001% ohrožení tohoto obchodního modelu, se nestane. Na jiném místě doporučil Chris Wedgwood: Nejlepší, co můžeme dělat, je neustále tlačit na výrobce jako je nVIDIA (což pochopitelně znamená nekupovat jejich produkty).

    Sjednocení názvů watchdog v /dev, 13 e-mailů

    13. srp - 18. srp

    Henrik Brix Andersen napsal: Posílám patch pro sjednocení názvů zařízení watchdog na /dev/watchdog, jak to očekává většina uživatelských aplikací. Linusi Torvaldsovi se patch zjevně líbil, ale odpověděl: Nezdá se mi to tak vážné, aby stálo zato patch zařazovat těsně před 2.6.13. Mohl bys jej poslat znovu až tu verzi vydám? Henrik souhlasil a Olaf Hering poznamenal: Takový patch už sedí v -mm skoro 5 měsíců. Zajímalo by mě, proč nebyl začleněn. Ale nepřišla žádná odpověď.

    Vývoj watchdog-mm přechází z BitKeeperu na git, 2 e-maily

    17. srp

    Wim Van Sebroeck napsal: Konečně jsem převedl bitkeeperový strom watchdog-mm na git repozitář: rsync://rsync.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/wim/linux-2.6-watchdog-mm .git.


    V originálu Kernel Traffic 324 vyšla navíc ještě tato témata:

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (www.kerneltraffic.org) a je zveřejněn pod licencí GPL verze 2.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.9.2005 08:31 xiller
    Rozbalit Rozbalit vše diakritika
    mno tak toto je necitatelne opravte to
    20.9.2005 08:33 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: diakritika
    Způsobil to problém s databází. Už je to napraveno.
    20.9.2005 09:41 Roman
    Rozbalit Rozbalit vše s/watchdoc/watchdog/g
    R.
    20.9.2005 09:58 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: s/watchdoc/watchdog/g
    Dík, opraveno.
    20.9.2005 09:56 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Chybička
    s/watchdoc/watchdog/ v posledním nadpisu
    20.9.2005 11:01 abc
    Rozbalit Rozbalit vše NCQ a nVidia
    No, uz zacinam pochybovat, ze ten nforce ncq vobec ma a ze to nie je robene vo windows nejako softverovo.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.