abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 699 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny 333

    8. 12. 2005 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 4607×

    Pročištění kódu pro detekci HT a Multi Core. Úvahy o kódování cest k souborům v git. git na OpenBSD. Manuálové stránky verze 2.08. Problémy se zátěží z gitweb.cgi na kernel.org.

    Pročištění kódu pro detekci HT a Multi Core, 14 e-mailů

    5. říj - 13. říj

    Suresh B. Siddha napsal:

    Tento patch pročišťuje kód detekující x86 a x86_64 Intel HT a Multi Core. Dotýká se následujících oblastí:

    a) Pročištění a sloučení kódu pro detekci HT a Multi Core na x86 a x86_64.

    b) Pole získaná přes cpuid vektor 0x1(ebx[16:23]) a vektor 0x4(eax[14:25], eax[26:31]) značí maximální hodnoty a nemusí být vždy shodná s tím, co je dostupné a co vidí OS. Takže si dejte pozor na to, aby hodnoty "siblings" a "cpu cores" v /proc/cpuinfo obsahovaly hodnoty tak, jak je vidí OS, ne podle instrukcí cpuid. Tím se také napraví případy vadných BIOSů (například když cpuid na jednojádrovém CPU hlásí, že jsou tam "2" sourozenci [siblings], ačkoliv je HT v BIOSu vypnuto http://bugzilla. kernel.org/show_bug.cgi?id=4359).

    c) Opravuje kód detekce keše, který očekával, že počet vláken sdílejících keš bude roven buď počtu jaderných nebo HT sourozenců.

    Andi Kleen si všiml několika #ifdef, které do kódu nepatřily. Poznamenal, že se Suresh snaží mezi architekturami sdílet příliš kódu. Chvíli se dohadovali o tom, co má Andi vlastně na mysli, až v jednu chvíli Andi řekl: Byl bych raději, kdyby ta podpora detekce intelských CPU nebyla rozdělena na tolik malých souborů. Pokud bys ji chtěl sdílet, dej vše do jednoho souboru a sdílej ten. Ale jen kód, který je možné sdílet čistě, bez ifdef. A doplnil: Také by obecně bylo vhodnější, kdybys nejprve provedl pročištění a pak teprve přidal samostatné patche s různými zlepšeními. Je pak snazší změny kontrolovat a pomáhá to při binárním prohledávání v případě problémů. Suresh odpověděl: Nechme to sdílení kódu na později. Chci mít jen jistotu, že se tato zlepšení dostanou do -mm stromu (a pak i 2.6.15) než odjedu na dovolenou:). Poslal patch a pokračoval s Andim v probírání technických podrobností.

    Úvahy o kódování cest k souborům v git, 33 e-mailů

    7. říj - 14. říj

    V mailové konferenci o git se objevila otázka, jak by měl git řešit taby a odřádkování v cestách. V jednu chvíli začal Paul Eggert uvažovat, jak by bylo možné podporovat používání různých druhů kódování znaků pro názvy souborů; a Linus Torvalds odpověděl:

    To prosím nedělejte. Berte názvy souborů jako binární kusy dat, to je jediný způsob, který má dobrou šanci uspět. Ano, nemusí fungovat v případě, že bude překlad znaků provádět ještě něco jiného, a/nebo kdyby lidi měnili kódování patche na jiné, ale to se dá říct o všech způsobech.

    Nakonec snad budou všichni používat UTF-8 a o nic jiného vlastně nejde. Ale podstatné je, že když vidíte názvy souborů jako kusy dat, funguje to i s UTF-8, takže to nebude "špatně" ani z dlouhodobého hlediska. A dokud nebudou všichni používat jediné kódování, nepůjde to prostě poznat a bude velmi snadné něco zvorat.

    Šikovné je na způsobu "kusu binárních dat" to, že mu uživatelé rozumí. Lidi, kteří aktivně používají různé formáty kódování, o konverzích moc dobře vědí a možná vás budou proklínat, že nepoužíváte jejich náhodné kódování podle denního menu, ale budou mít možnost si s tím poradit.

    Naproti tomu, když začnete provádět konverze, můžu vám zaručit, že si s tím lidi neporadí, uděláte-li něco divného - změnili byste data.

    Osobně bych dával přednost normálnímu citování v C. Mezery ponechte a tab/odřádkování jako \t a \n. Mezi programátory je to docela všeobecně známé, i mimo C. A není nutné, aby takovému velmi neobvyklému formátu patchů rozuměl i někdo jiný.

    Také to má zřejmý a pro ASCII bezpečný formát pro další znaky (tj. normální osmičkový zápis: \377 apod.

    Přesto si však nemyslím, že to stojí za námahu. Chce-li někdo používat názvy s taby a odřádkováním, bude pracovat s diffy? Nebo je to jen chyba ovladače?

    git na OpenBSD, 17 e-mailů

    10. říj - 13. říj

    Randal L. Schwartz si všiml, že git Makefile obsahuje OpenBSD mezi podporovanými platformami; ale když zkoušel kompilaci, narazil na chyby. Linus Torvalds napsal, že by měl použít make NO_STRCASESTR=1 nebo to přidat přímo do Makefile a poslat Juniovi otestovaný patch ;). Junio C. Hamano reagoval, že už to bylo opraveno. Randal to vyzkoušel a úspěšně rozchodil git na OpenBSD. Zároveň se nabídl, že pomůže s psaním dokumentace ke git.

    Manuálové stránky verze 2.08, 4 e-maily

    12. říj - 13. říj

    Michael Kerrisk napsal:

    Nedávno jsem vydal man-pages-2.08. Obsahují sekce 2, 3, 4, 5 a 7. Popisují následující věci:

    2: (linuxová) systémová volání
    3: (libc) funkce knihovny
    4: zařízení
    5: formáty souborů a protokoly
    7: přehledové stránky, zvyklosti atd.

    Co se týká této konference, tak nejvíce relevantní části jsou celé sekce 2 a 4, které popisují rozhraní jádro-uživatelský prostor; v sekci 5 manuálová stránka proc(5), která se snaží (pořád je trochu pozadu) být vyčerpávajícím popisem /proc; a různé stránky v sekci 7, z nichž některé obsahují přehled funkcí jádra (např. síťové protokoly).

    Připojuji žádost vývojářům jádra: provedete-li změnu v rozhraní jádro-uživ. prostor nebo všimnete-li si rozdílu mezi manuálovými stránkami a skutečností, mohli byste mi prosím poslat (mtk-manpages@gmx.net) jedno z následujícího (nejlepší nahoře):

    1. In-line "diff -u" patch s textem změn pro danou manuálovou stránku. (Nejčerstvější verze manuálových stránek je vždy na ftp://ftp.win.tue.nl/ pub/linux-local/manpages nebo ftp://ftp.kernel.org/ pub/linux/docs/manpages.)
    2. Email s popisem změn, který pak mohu zařadit do příslušné manuálové stránky.
    3. Zprávu upozorňující na to, že některá část manuálových stránek neodpovídá realitě. Já se to časem pokusím napravit.

    Je zřejmé, že čím níže na seznamu, tím více mého času je potřeba, a může to déle trvat. Zvláště pokud se změny týkají některé z částí jádra, o kterých nic nevím, a nepodaří se mi sehnat pomocníka.

    Na jiném místě dodal: Největší zásluhu má Andries, který byl správcem skoro 10 let. Já budu za chvíli mít své první výročí...

    Jesse Barnes odpověděl: Dávalo by smysl, kdyby byly manuálové stránky (možná všechny), které se týkají konkrétních jaderných rozhraní (např. systémová volání, procfs & sysfs), dodávány přímo s jádrem? Andrew si všeobecně docela dobře hlídá, aby lidi aktualizovali věci v Documentation/, když je to třeba, takže pak by možná byly manuálové stránky udržovány aktuálnější (kdyby byli vývojáři nuceni se jimi zabývat). Michael odpověděl: Nedávno jsem uvažoval nad tou samou věcí. Je však potřeba vzít v potaz určité komplikace. C knihovny (ok, hlavně si dělám starosti o glibc) někdy přidávají funkčnost do wrapper funkcí u daného systémového volání. A to je potřeba také dokumentovat ve stránce v sekci 2. Ale dodal: Každopádně myslím, že pevnější provázání zdrojových kódů jádra a sekcí 2 a 4 v manuálových stránkách není špatný nápad. V ideálním světě by současně se změnou v jádře patch obsahoval i úpravy manuálových stránek (pokud by byly nutné) - pak by změny patch následovaly přes -mm až do Linusova stromu.

    Problémy se zátěží z gitweb.cgi na kernel.org, 15 e-mailů

    17. říj - 19. říj

    V konferenci o git řekl H. Peter Anvin Kay Sieversovi:

    Je čím dál více zřejmé, že gitweb.cgi způsobuje pro kernel.org servery nepřijatelnou zátěž. Většina požadavků je buď na hlavní stranu gitweb nebo gitweb RSS kanály. A žere to pásmo jako blázen.

    Během současného výpadku jednoho ze serverů je to zvláště nepříjemné.

    Kayi, gitweb opravdu musí zvládat kešování nebo běžet za kešovací proxy. Jinak to budu muset vypnout, dokud neseženeme samostatný hardware.

    Kay navrhl Apache mod_cache a Peter odpověděl: Nastavil jsem mod_cache (o kterém jsem nevěděl, já trubka) a zatím to funguje. Zátěž prudce poklesla a reakční doba je daleko lepší. Přesto mám ještě prosbu. Některé gitweb stránky se mění častěji než ostatní. Konkrétně existují stránky, které se nemění nikdy (protože přímo zobrazují neměnná git data). Kdyby gitweb dokázal přiřazovat na odpovídající stránky hlavičky Last-Modified (poslední změna) a Expires (vyprší), mělo by to zlepšit výkon keše. Kay to zařídil a Brian Gerst doplnil: Také by pomohlo vložit git ikonu a styly do samostatných statických souborů.


    V originálu Kernel Traffic 333 vyšla navíc ještě tato témata:

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://www.kernel-traffic.org) a je zveřejněn pod licencí GPL verze 2.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Drom avatar 8.12.2005 03:58 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny 333
    Uz opravili ten bordylek v SMP vecech? :)
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.