abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 40
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 833 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny 331

    3. 11. 2005 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 5430×

    ReiserFS jablkem sváru. Dokumentace k posílání patchů. Podpora ovládání teploty a frekvence CPU na iMac G5. Průvodce po git aktualizován.

    ReiserFS jablkem sváru, 140 e-mailů

    16. zář - 4. říj

    Hans Reiser požádal o začlenění Reiser4 do jádra 2.6 a zároveň se pokusil lidem poděkovat za komentáře a návrhy. Nakonec se však neudržel a začal vývojáře provokovat: Většina mých zákazníků říká, že kód v jádře nesahá kódu od Namesys ani po kotníky. Takže diskuze nevedla k ničemu. V jednu chvíli se po ostré výměně názorů ozval Christoph Hellwig:

    Moc děkuji za neopodstatněné útoky, já končím.

    Přestanu ti pomáhat s kontrolou kódu, protože je to úplně zbytečné. Většinu připomínek ignoruješ a ještě se pouštíš do osobních útoků.

    Najdi si prosím na kontrolování kódu pro začlenění do jádra někoho jiného. Někoho, komu nebude vadit, že na něj zaútočíš, kdykoliv napíše mail. Předtím bys měl pravděpodobně opravit některé věci, o kterých jsem psal, a hlavně se zbavit všeho duplikovaného obecného I/O kódu. Nebo podrobně vysvětlit, proč ho potřebuješ, a svou implementaci opravit.

    Andrew posbíral Christophovy připomínky a připojil je k záznamu o Reiser4 v seznamu změn -mm stromu, aby se na ně nezapomnělo.

    Dokumentace k posílání patchů, 34 e-mailů

    26. zář - 4. říj

    Během diskuze přijal Linus Torvalds patch a poznamenal:

    Jen netechnická poznámka: sign-off řádky vypadají jakoby tento patch (nebo jeho dřívější verzi) napsal Kurosawa-san. Nebyl jsem si však jistý, takže jsem nic neměnil a patch má teď v gitu jako autora Paula.

    Jestli je to špatně, tak prosím příště uchovejte informace o autorství tím, že na vrchu popisu bude "From: A U T or <author@mailbox.com>". Tím bude autorství jasné a nástroje to snadno zachytí.

    Paul Jackson odpověděl:

    Uhádl jsi. Tvoje netechnická poznámka byla přesná.

    Andrew - proč se o tom nezmiňuje tvůj dokument "The perfect patch"? http://www.zip.com.au/~akpm/linux/patches/stuff/tpp.txt

    Linusi - chtěl bys patch pro Documentation/SubmittingPatches, který by to zmínil?

    Hmmm... nevidím v těch návodech ani "Acked-by" (vzal na vědomí). Asi bych to měl také zařadit do SubmittingPatches.

    Škoda, že ten první řádek nezačíná "Author:" místo "From:". No jo, vidím, že už to Andrew navrhoval, ale ty jsi odmítl (měl jsi ho poslechnout ;-)).

    Linus reagoval:

    To pravidlo "From:" mám už ve svých nástrojích hóódně dlouho a změna na "Author:" by akorát způsobila, že by přestaly fungovat, aniž bychom tím po technické stránce něco získali. A nejenom nástroje, protože Andrew není jediný, který to pravidlo From: dodržuje - "lidi" by přestali fungovat.

    Takže bys musel nástroje upravit tak, aby fungovaly s obojím ("From:" i "Author:"). A já dávám přednost mírně špatně pojmenované věci, která je jednoznačná, před nějakým "buď X nebo Y", kde X je mírně chybné, ale akceptované, protože se častěji používá.

    Je to jako unixové systémové volání "creat()". Jasně, dávalo by větší smysl doplnit tam to "e", ale ve skutečnosti by to nikomu nepomohlo.

    Co se dokumentování "From:" týče - ano, to bychom asi měli. Používá se to dost často.

    Podpora ovládání teploty a frekvence CPU na iMac G5, 6 e-mailů

    29. zář - 30. zář

    Benjamin Herrenschmidt napsal:

    Dokončil jsem experimentální podporu ovládání teploty a frekvence procesoru na iMac G5. Zatím jsem neimplementoval podporu pro jednoprocesorové desktopy založené na SMU (PowerMac9,1), ta bude muset trochu počkat (doufám, že ne moc dlouho, ale potřebuji, aby mě kontaktovali potenciální testeři, protože k tomu hardwaru nemám přístup). V tuhle chvíli by to mělo fungovat na PowerMac8,1 (iMacG5 rev A) a PowerMac8,2 (iMacG5 rev B).

    VAROVÁNÍ: Jde opravdu jen o první pokus. Chybí detekce přehřátí, takže buďte opatrní. Ovladač zatím nemá sysfs rozhraní, není tedy možné číst teplotu. Ale ponechal jsem zapnuto ukecané logování do kernel logu, takže by mělo být vidět, co se s oběma kontrolními cykly zrovna děje (systémový se opakuje každých 5 vteřin, procesorový každou vteřinu). Napište mi prosím, jestli se chovají tak, jak by měly. Na mém iMac G5 rev A je cílová teplota CPU firmwarem nastavena na 78 stupňů Celsia, maximum je přibližně na 83 stupních. Když procesor zatížím, zvýší se teplota pomalu na 82 a pak se sníží a postupně ustálí na 78, zatímco ovladač pomalu zrychluje větráky.

    Vlastní algoritmus je vytažený z Darwinu. Je to ale dost komplexní modifikovaná verze PID algoritmu, takže by si zasloužil zkontrolovat, jestli to mám všechno správně.

    Ovládání teploty je zároveň součástí nové infrastruktury, kterou jsem napsal a pojmenoval "windfarm". Díky této infrastruktuře je možné celou věc rozdělit do několika modulů (i když zatím jsem vše testoval jen zakompilované v jádře). V budoucnu by mělo být možné portovat stávající ovladač pro teplotu na Desktop G5 a Xserver na novou infrastrukturu. Musí však být napsány příslušné senzorové a kontrolní moduly.

    Lidem, kteří píší ovládání teploty pro jiné stroje (notebooky atd.), bych také doporučil používat tu novou infrastrukturu.

    Ok, teď ty patche. Musíte je aplikovat ve správném pořadí. Zaprvé, všechno je oproti aktuálnímu stromu z git. Neručím za to, že by šly aplikovat i na něco staršího.

    Nejdříve potřebujete patch, který je momentálně v -mm (a měl by být v 2.6.14):

    http://gate.crashing.org/~benh/ppc64-smu-fix.diff

    Pak můžete aplikovat patch, který přidává podporu cpufreq pro iMac G5 (a možná i na SMU založený desktop, to jsem netestoval):

    http://gate.crashing.org/~benh/ppc64-fx-freq-scaling.diff

    Pak aplikujte v tomto pořadí následující dva patche:

    http://gate.crashing.org/~benh/ppc64-smu-partitions.diff

    http://gate.crashing.org/~benh/ppc64-smu-thermal-control.diff

    A je to. Povolte:

    CONFIG_WINDFARM_SMU

    a

    CONFIG_I2C_PMAC_SMU

    Pokud použijete moduly, možná budete muset celou sadu natáhnout ručně. Hlavně ten i2c SMU, který zatím není vyžadován.

    Průvodce po git aktualizován, 39 e-mailů

    29. zář - 4. říj

    Jeff Garzik napsal:

    Právě jsem aktualizoval KHGtG, aby obsahoval čerstvé fajnůstky z git-core, standardního SCM nástroje Linuxu:

    http://linux.yyz.us/git-howto.html

    Několik změn v git-core velmi usnadnilo práci s gitem, takže si nezapomeňte vývojový proces zopakovat.

    Vítám komentáře, opravy a připomínky k tomu, co jsem zapomněl. Dokument z větší části odráží můj typický pracovní den a nebude asi moc užitečný mimo práci s jádrem.

    Dave Jones odpověděl:

    Píšeš...

    $ git clone rsync://rsync.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/torvalds/linux-2.6.git linux-2.6
    $ cd linux-2.6
    $ rsync -a --verbose --stats --progress \
      rsync://rsync.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/torvalds/linux-2.6.git/ \
      .git/

    Což by mohlo být jen...

    $ git clone rsync://rsync.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/torvalds/linux-2.6.git linux-2.6
    $ cd linux-2.6
    $ git pull

    A podobné je to v další sekci. Git pull nepotřebuje parametr, když stahuje z repozitáře, který naklonoval.

    Anton Altaparmakov poukázal na to, že ty dvě sady příkazů ve skutečnosti nejsou totožné: "git pull" například nestáhne Linusovy tagy, zatímco rsync stáhne všechno. Dave odpověděl: Aha. To jsem nevěděl. Dík. Bylo by fajn mít zkratku pro "stáhni všechno, ať nemusím vypisovat adresu". Něco jako 'git pull all'. Linus Torvalds poslal patch: Něco jako tohle? Až na to, že se tomu říká "git fetch --all" a je to pochopitelně totálně netestované.


    V originálu Kernel Traffic 331 vyšla navíc ještě tato témata:

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://www.kernel-traffic.org) a je zveřejněn pod licencí GPL verze 2.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Nikola Ciprich avatar 3.11.2005 12:39 Nikola Ciprich | skóre: 23 | blog: NiX_blog | Palkovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny 331
    ach jo, ten Hans Reiser je mozna slusny programator, ale s tim jeho pristupem se fakt budu divit jestli se R4 do jadra dostane. kdo sleduje primo konferenci mi asi da za pravdu :-(
    Did you ever touch the starlight ? Dream for a thousand years? Have you ever seen the beauty Of a newborn century?
    alblaho avatar 4.11.2005 01:47 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny 331
    H.R. je ve skutečnosti R.H., tedy Radek Hulán :-)
    4.11.2005 17:30 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny 331
    LOL, chovani by tomu ale odpovidalo ;-)
    3.11.2005 17:22 Marcel Šebek | skóre: 21 | blog: c
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny 331
    IMHO Acked-by je spíš "bere na vědomí" než schválení patche. Schválení signalizuje Signed-off-by.
    Real programmers don't comment their code. If it was hard to write, it should be hard to read.
    3.11.2005 18:11 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny 331
    To je pravda. Opravím.
    Nikola Ciprich avatar 3.11.2005 18:16 Nikola Ciprich | skóre: 23 | blog: NiX_blog | Palkovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny 331
    no ja bych rekl ze signed je podepsano a ne schvaleno, ale mozna maji inou terminologii...
    Did you ever touch the starlight ? Dream for a thousand years? Have you ever seen the beauty Of a newborn century?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.