abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 875 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny - 43/2007

    29. 11. 2007 | Jirka Bourek | Jaderné noviny | 4168×

    2.6.24-rc1, "Jeden z největších -rc v historii". Kvalita kódu sjednocené architektury x86. Zlepšení správy paměti. Subsystém distribuovaného úložiště míří do -mm. DMA framework. Infrastruktura upozorňující na asynchronní události. Víceúčelový vstupně/výstupní framework.

    Obsah

    Následující obsah je © KernelTrap.

    2.6.24-rc1, "Jeden z největších -rc v historii"

    link

    24. říjen, originál

    Tenhle -rc patří mezi největší -rc v historii. Je obrovský. Obvykle má zkomprimovaný -rc1 diff kolem 3 - 5MB, občas jsou i menší a občas mají některé nanejvýš 6 M, nicméně tenhle má "jedenáct" mega. Takto Linus Torvalds ohlásil první release candidate nadcházejícího jádra 2.6.24. Shrnul některé ze změn: Ve zkratce jsme měli nejenom neobvykle velké množství novinek pro x86, ale také tuny nových ovladačů (nejvíc pro bezdrátové síťování, ale to rozhodně není jediné - připojují se dvb, normální drátové sítě, mmc atd.), značné množství záležitostí okolo architektur, souborových systémů, síťování atd.

    Jinými slovy, ani nevím, kde začít. Velká a nepřehlédnutelná záležitost je sjednocení x86 a myslím si, že si všichni moc a moc přejeme, aby to nezpůsobilo žádné problémy. Zatím to byla klidná plavba (zaklepat na dřevo). Méně hladké byly změny rozsyp-sesbírej [scatter-gather] v blokové vrstvě, ale ty už jsou doteď snad také v přijatelném stavu. A změny ve VM? Upřímně doufám, že si jich ani nikdo nevšimne. Totéž platí pro nějaké změny ve VFS vrstvě, které ovlivnily v podstatě každý souborový systém (nicméně většinou velmi zřetelným způsobem).

    Kvalita kódu sjednocené architektury x86

    link

    24. říjen, originál

    Mohli bychom, prosím, trochu více dokončit tohle začlenění předtím, než zmrazíme 2.6.24? To, co zbylo po arch/i386 a arch/x86_64, je v porovnání se stavem po sloučení jiných architektur noční můra, ptal se Christoph Hellwig, což vedlo Ingo Molnára k sepsání vysvětlující odpovědi: Abychom mohli odpovědět na tuto otázku, je nejprve třeba mít v patrnosti základní problémy s kvalitou kódu, které sjednocená architektura x86 zdědila od i386 a x86_64.

    Následně použil skript checkpatch a vytvořil tabulku chyb stylu programování na tisíc řádků zdrojového kódu. V jeho tabulce mělo arch/i386 77,3 chyb na tisíc řádků a arch/x86_64 96,0. Nová sjednocená arch/x86 měla méně - 74,1 - což je ale stále hodně. Je dost zjevné, že kvalita kódu architektur x86_64 a i386 byla před sjednocením ve strašném stavu. Byla řádově horší než jádro jádra [core kernel] a významně horší než několik porovnatelných architektur.

    Takže k odpovědi na tvou otázku: plné sjednocení není jednoduchý úkol a rozhodně to není automatické. Kvůli jejich nelogickému a vynucenému oddělení a následné degeneraci se během pěti let strom x86_64 odlišil od stromu i386. V obou architekturách se objevily různé sady problémů s čistotou a různé sady funkcí se zbytečnými rozdíly, které často pokrývají stejnou funkčnost. K tomu všemu se přidává fakt, že 64bitový kód je v horším stavu než 32bitový, takže nemůžeme jen tak vzít 64bitový kód a použít ho jako unifikovaný. 32bitový kód je také používán 8 až 10× častěji než 64bitový, takže žádná "prostě to sjednotíme" cesta neexistuje.

    Zlepšení správy paměti

    link

    27. říjen, originál

    Nedávné hlášení na LKML naznačovalo zlepšení výkonu IO/writeback v nedávno uvolněném jádře 2.6.24-rc1 v porovnání se staršími jádry 2.6.19.2 a 2.6.22.6. Zásluha na tom je přisuzována patchům od Petera Zijlstra. Ingo Molnar reagoval: Wow, opravdu hezké výsledky! Peter ví, jak věci zrychlit :). Pojďme zařadit také jeho další dříve nepřijaté patche :-). Ukázal na několik patchů pro začátek a zavtipkoval: Myslím si, že MM (memory management, správa paměti) by se měl dostat z režimu hlubokého zmrazení vlastností - je tam spousta prostoru ke zlepšení :-/

    To jsou vtipy, odpověděl Andrew Morton, do 2.6.24-rc1 jsme zařadili okolo 265 MM patchů: 482 souborů změněno, 8071 vložení (+), 5142 výmazů (-). Spousta z toho byly nové funkce - je jednodušší přidávat než měnit něco, co dlouhodobě funguje, dodal. Peter poznamenal, že z patchů, na které Ingo poukazoval, zrovna pracuje na vylepšování patche pro swapování přes NFS. Brzo ho zašlu znovu... obzvlášť poté, co Linus řekl, že by se mu líbilo mít swap přes NFS. Rik van Riel se vyjádřil o kódu nahrazování stránek: V tuto chvíli mám hotovou jenom základní "instalatéřinu" rozdělené virtuální paměti [split VM] a opravuji v tom nějaké chyby. Ohledně toho v blízké době očekávejte sérii patchů, abyste mohli ten kód projít a říct mi, jak ho trochu víc dotlouct do správného tvaru :-)

    Subsystém distribuovaného úložiště míří do -mm

    link

    27. říjen, originál

    Andrew Morton přijal kladně nejnovější verzi subsystému distribuovaného úložiště [distributed storage subsystem] Evgenije Poljakova. Prošel jsem si a znovu přečetl diskuze z posledního měsíce a nevidím důvod, proč bychom neměli začít uvažovat nad začleněním. Potom se zeptal: Jak blízko je to k takovému stádiu? Nahlédnutí do tvého vývojářského blogu naznačuje, že věci se ještě střední rychlostí mění. Evgenij odpověděl:

    Dokončil jsem vývoj ukládací vrstvy jako takové, jediná zbývající todo položka je implementace nového algoritmu redundance, ale to nevidím jako významný požadavek, takže pro teď to má malou prioritu. Jako transportní vrstvu pro distribuovaný souborový systém použiji DST, které pravděpodobně bude vyžadovat další funkce. Zatím nemám připravený žádný hotový design a právě teď nemám nic k začlenění do DST.

    DMA framework

    link

    28. říjen, originál

    Tento patch opravuje to, co, jak doufám, jsou nesprávné předpoklady o vrstvě DMA enginu. Nejenom že hardware od Intelu(r) umí DMA, ale DMA se dá použít i pro jiné věci než memcpy a snižování zátěže RAIDu (RAID offloading), popsal Haavard Skinnemoen svůj malý patch k popisu volby DMADEVICES v Kconfig. Dodal: Nechápejte mě špatně; myslím si, že si Intel zaslouží hodně respektu za vytvoření tohoto frameworku. Nicméně, to je také důvod, proč jsem byl trochu zklamán, když jsem zjistil, že se zdá být poněkud méně obecný, než jsem původně doufal.

    DMA řadiče, které mohou podporovat čistou akceleraci memcpy dodatečně k tradičnějším slave DMA, jsou velmi běžné v SoC (system on chip, systém na čipu) zařízeních a já si myslím, že Linux pro to potřebuje společný framework. Existující DMA engine framework se tomu zdá být docela blízký, ale myslím si, že potřebuje víc vstupů z toho davu embedded zařízení předtím, než bude zcela použitelný pro velké množství embedded systémů.

    Infrastruktura upozorňující na asynchronní události

    link

    29. říjen, originál

    Jeff Garzik zaslal sérii dvou patchů zavádějící infrastrukturu upozorňující na asynchronní události [asynchronous event notification infrastructure], která zpřístupňuje SATA asynchronní upozorňování [asynchronous notification, AN] pro CD/DVD zařízení, která je podporují.

    U zařízení, která podporují SATA AN (což umí jenom ta nejnovější), to znamená, že HAL a další uživatelské utility se nepotřebují opakovaně dotazovat CD/DVD zařízení, aby zjistily, jestli uživatel nevyměnil nosič.

    První patch je pro ovladač SCSI. Je založen na práci Kristena Carlsona Accardiho, společně s pořádnou pomocí od Jamese Bottomleyho. Druhý patch aktualizuje libata, aby mohla použít novou infrastrukturu SCSI událostí.

    Víceúčelový vstupně/výstupní framework

    link

    30. říjen, originál

    Víceúčelový vstup/výstup [General Purpose Input/Output, GPIO] je flexibilní softwarem řízený digitální signál. Tyto signály poskytuje mnoho druhů čipů a znají je vývojáři Linuxu, kteří pracují s embedded a zakázkovým hardwarem, začíná Documentation/gpio.txt.

    K nedávné sérii čtyř patchů David Brownell poznamenal: Když jsme minulý rok sepsali Documentation/gpio.txt - Programovací rozhraní GPIO, objevilo se tam několik vlastností v kategorii "tohle bychom časem chtěli, ale prozatím bez toho budeme živi". V tomto postu následuje několik patchů, které některé z těchto vlastností přidávají. Potom pokračoval popisem dvou nových vlastností zavedených, které patch přidává:

    1) Implementace frameworku v lib/gpiolib.c... rozhraní poskytované uživatelům GPIO se nemění, ale poskytovatelé se nyní mohou připojit [hook up] přes "gpio_chip", který umožňuje koexistenci několika typů poskytovatelů GPIO. Příklady: SoC-nativní GPIO, jaká poskytují FPGA, I2C, SPI GPIO expandery atd.

    2) I2C ovladač pro GPIO expandery pcf8574/8575... Na embedded hardwaru jsou vcelku běžné a v externích stromech je obvyklé mít ošklivé, pro jednotlivé desky specifické hacky, které dané GPIO zpřístupňují ovladačům. Myslím si, že na rozdíl od takových hacků by použití standardních GPIO volání mělo být začlenitelné do upstreamu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    29.11.2007 00:16 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 43/2007
    U Zlepšení správy paměti zůstal jeden Ingo Molnar s krátkým a.
    Quando omni flunkus moritati
    29.11.2007 08:08 Tomas Vesely
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 43/2007
    Netusi nekdo, jestli zapocne zaclenovani ntfs-3g do kernelu? Uz je celkem stabilni jak pro cteni, tak pro zapis...
    michich avatar 29.11.2007 08:45 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 43/2007
    ntfs-3g funguje v userspace pomocí FUSE.
    andree avatar 29.11.2007 09:35 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 43/2007
    ...co neznamena, ze to je nemozne portnut - keby ten kod uz bol stabilny (a mne sa zda, ze uz aj vcelku je)
    Rezza avatar 29.11.2007 14:30 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 43/2007
    Nikdy? Alespon co jsem cetl diskuze - je to user space ovladac a je tak napsany - pouziva veci, ktere nejdou do jadra pry jednoduse natlacit, rekurze aspol...
    29.11.2007 14:48 Drew | skóre: 15 | blog: Supi_hnizdo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 43/2007
    coz je dost nanic, imho:-/
    30.11.2007 10:53 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 43/2007
    A konkretne dovody su ake?
    30.11.2007 12:13 Drew | skóre: 15 | blog: Supi_hnizdo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 43/2007
    no, pokud jsem to dobre pochopil, pokud je neco v jadre (a filesystemy by tam pry mely byt), tak to vicemene funguje pro vsechny; takhle se musi jednotlivi disributori starat o to, aby to nejak zabalili a ono to jeste fungovalo (s fuse mam minimalni zkusenosti, jenom jsem to pomahal rozchazet pred pulrokem spolubydlicimu, po par hodinach to jelo, kdyby to bylo v jadre, asi by to fungovalo hned). coz mi neprijde jako optimalni reseni. ale nemuzu rict, ze bych do toho prilis videl.
    michich avatar 30.11.2007 13:05 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 43/2007
    Distributoři se starají o tisíce dalších balíků, tak jeden navíc jim nic neudělá. Nevím, co jste řešili několik hodin, ale jestli to bylo výrazně složitější než yum install ntfs-3g (nebo ekvivalentní příkaz pro jinou distribuci), tak jste dělali něco špatně.
    30.11.2007 13:23 Drew | skóre: 15 | blog: Supi_hnizdo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 43/2007
    no, já myslím, že se to kvůli nějakému povinému důvodu muselo kompilovat, protože spolubydlící chtěl mít i write přístup a to nebylo v distribuci balíkované, tak se to trochu protáhlo. Jenom jsem ale pochopil, že se obecně dí, že co má být v jádře (ovladače, i filesystémy a kdovíco ještě), tak je lépe to spravovat tam než jinde. Ale jak říkám, moc tomu nerozumím. Minimálně myslím, že takhle třeba nebudu moci mít root partition na ntfs ne - coz je problem i pro ZFS?
    30.11.2007 13:27 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 43/2007
    Minimálně myslím, že takhle třeba nebudu moci mít root partition na ntfs ne - coz je problem i pro ZFS?
    S pomocou initrd mozes (pokial tam nie su ine problemy), podobne ako root na iSCSI (tam je zase treba userspace daemon), proste sa to zabali do initrd
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    30.11.2007 19:54 alpha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 43/2007
    Co mas za distro, ze tam nebyl implicitne write pristup? A stejne - ty chces mit / na NTFS? Jinak je ti dobre?
    30.11.2007 22:08 Drew | skóre: 15 | blog: Supi_hnizdo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 43/2007
    Myslim, ze to bylo Ubuntu Dapper Drake. To, ze neco muzu, neznamena, ze to chce, takze je mi dobre, diky za optani:-).
    Jakub Lucký avatar 3.12.2007 21:19 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 43/2007
    Já teda Dappera používám a s NTFS zápisem jsem nikdy neměl problém... Jenom jsem musel ve fstabu nahradit ntfs za ntfs-3g.

    Teda po nějaké době jsem přesně podle návodu zkompiloval nový FUSE modul, takže mám na jádře 2.6.15 modul pro 2.6.20 a taky bez problémů...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    29.11.2007 09:46 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 43/2007
    No doufam ze v 2.6.24 nebude takova obrovska hora regresi jakou jsem zazil ve 2.6.23. Ale vypada to jako obvykle slibne.

    mkelf-linux doted generuje vadne NBI soubory, nikdo to neresi, vsem to asi funguje, nebo to nikdo nepouziva. Novejsi verzee neexistuje, respektive ten program je prehistorickej.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    29.11.2007 10:38 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 43/2007
    Zazrak, prvni diskuze resici (doufam) stejny problem jako mam ja.

    http://www.linuxforen.de/forums/showthread.php?t=243148
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    30.11.2007 13:28 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 43/2007
    "ale ty už jsou doteď snad také v přijatelném stavu"

    Tady by asi mělo být "touhle dobou" místo "doteď", které nedává smysl. Bez ohledu na originál, je to zkrátka špatně česky. (In my humble translatologist's in training opinion.)

    A taky bych si tipl, že Ingo nekecá, ale nemá pravdu, ale v originálo mohlo být ledascos.
    30.11.2007 17:54 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 43/2007
    A taky bych si tipl, že Ingo nekecá, ale nemá pravdu, ale v originálo mohlo být ledascos.
    V originále je "kidding" (u každého článku je odkaz)
    Quando omni flunkus moritati
    30.11.2007 20:27 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 43/2007
    Díky; u těch scatter-gather je tam, že jsou snad v dobrém stavu "by now", takže česky opravdu něco jako "ale doufáme, že už jsou teď také v pohodě".

    Co se týče toho "kidding", hm, tak jestli tam před tím opravdu nic nebylo (aha, tak opravdu nebylo), tak to potěš koště... Jestli mu dobře rozumím, tak tím chtěl na Inga zahlásit cosi jako: 'Apríl'/'A teď tu o kůzlátkách' - my ve skutečnosti začleňujeme hafo nových funkcí etc...

    No, hodně štěstí s těmahle lahůdkama :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.