abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:11 | Upozornění

    V neděli 30. června skončí (EOL) podpora CentOS Linux 7.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    dnes 10:44 | Zajímavý článek

    David Tschumperlé a Garry Osgood v obšírném článku se spoustou náhledů shrnují vývoj multiplatformního svobodného frameworku pro zpracování obrazu G'MIC (GREYC's Magic for Image Computing, Wikipedie) za poslední rok.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | IT novinky

    Andrew S. Tanenbaum byl oceněn 2023 ACM Software System Award (Wikipedie) za operační systém MINIX.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 10:22 | Komunita

    Celkový počet stažení aplikací z Flathubu překročil 2 miliardy. Aktuální Statistiky Flathubu: Celkový počet stažení 2 002 793 783. Celkem desktopových aplikací 2 636.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    21.6. 23:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 4.8.0 programu na úpravu digitálních fotografií darktable (Wikipedie).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.6. 23:11 | Zajímavý článek

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 142 (pdf) a HackSpace 79 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.6. 18:22 | Nová verze

    Qtractor (Wikipedie) dospěl do verze 1.0.0. Jedná se o Audio/MIDI vícestopý sekvencer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.6. 14:33 | Nová verze

    Byl vydán svobodný kancelářský balík OnlyOffice Docs 8.1. Vedle četných oprav přináší několik funkcí včetně podpory editace textu v PDF a vytváření formulářů v PDF.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 49
    21.6. 12:33 | Zajímavý článek

    Daniel Stenberg, autor nástroje curl, z databáze SteamDB zjistil, že aktuálně 22 734 her na Steamu používá curl.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    20.6. 19:55 | IT novinky

    Společnost Anthropic vydala Claude 3.5 Sonnet, tj. novou verzi své umělé inteligence Claude (Wikipedie). Videoukázky na YouTube. S Claude 3, stejně jak s GPT-3.5, Llama 3 a Mixtral, si lze pokecat bez přihlašování na DuckDuckGo AI Chat.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    SUSE Linux 10 je tu - kompletní a čerstvý

    13. 8. 2006 | Reklama | Tiskové zprávy | 6280×

    Linuxovou řadu SUSE jistě není třeba čtenářům představovat. Jedná se o stabilní, vyváženou a jednoduše použitelnou distribuci již po mnoho let. Platí to i nyní v konkurenci nově vzniklých distribucí zaměřených právě na jednoduchost použití a instalace.

    Autor článku: Petr Landa

    Kromě vlastností, které uživatel ocení tak říkajíc při prvním "doteku" se systémem, je zde řada zajímavých předností dalších. Z nejnovějších - aktuálních verzí, které firma Novell nabízí, se však nyní nejedná jen o jednu verzi, ale hned o verze tři.

    To, co je obsahem verze openSUSE, bude možná čtenářům nejznámější - jde o tzv. "krabicovou verzi", přibližného následovníka verzí "SuSE Linux Professional". Je možné ji zakoupit "v krabici", která obsahuje kromě instalačních médií také nemálo tištěné dokumentace - příjemné čtení i pro ty, kdož nejsou v Linuxu právě největšími odborníky. Instalační média lze ale také stáhnout přímo se serverů Novell SUSE. Verze openSUSE je určena například pro domácí použití, obsahuje větší množství balíčků jak pro serverové použití, tak pro práci na pracovní stanici.

    Kromě těchto "krabicových" verzí nabízí SUSE serverovou a desktopovou verzi pro náročné použití (nejen) v podnicích. Zde se také liší licenční a cenová politika a dostupnost aktualizací - ty jsou dostupné pouze registrovaným uživatelům po zaplacení, je však možné rovněž stáhnout instalační média za účelem testování a provozovat Linux včetně aktualizací po dobu 60 dnů (a po této době pak bez aktualizací.) Hovořím zde o kódovém označení "SUSE Linux Enterprise 10".

    Označení "SUSE Linux Enterprise 10" nepředstavuje žádný konkrétní produkt, ale společnou základnu či platformu pro vývoj především dvou konkrétních linuxových produktů: SUSE Linux Enterprise Serveru (následovníka velmi úspěšného SUSE Linux Enterprise Serveru 9) a SUSE Linux Enterprise Desktopu (jehož předchůdcem je produkt Novell Linux Desktop). Trochu zjednodušeně lze říci, že serverová verze je produkt SUSE Linux Enterprise zbavený aplikací využívaných obvykle na pracovní stanici (například OpenOffice.org); u desktopové verze je tomu obráceně - chybí zde serverové balíčky. Zkrácená označení jsou SLES 10 (SUSE Linux Enterprise Server) a SLED 10 (SUSE Linux Enterprise Desktop).

    SUSE Linux Enterprise 10, serverová i desktopová verze, je linuxovou distribucí, která nabízí všechno to, co nabízejí konkurenční linuxové disribuce vydané ve stejném čase. Jsou zde aktuální verze všeho základního, co linuxový uživatel může očekávat. Nejedná se o minimální distribuci (počtem balíčků), ale umožňuje okamžitou pohodlnou práci většině uživatelů. Nejedná se ale ani o distribuci s velmi velkým počtem balíčků, což je dáno tím, že primární určení platformy "SUSE Linux Enterprise" je podnikové a profesionální nasazení. Velký počet balíčků je obtížné otestovat a kromě toho podnikový uživatel "okrajové" balíčky, přestože jsou zahrnuty v některých jiných distribucích, většinou nepotřebuje.

    Kromě toho přidává Novell do platformy "SUSE Linux Enterprise" slušnou řadu věcí nových. Pojďme se na ty hlavní podívat:

    Virtualizace XEN - virtualizace představuje moderní a stále používanější způsob, jak využít hardware počítačů lépe a pro více účelů. Komerční produkt VMware již delší dobu nepředstavuje jedinou alternativu. Současný vývoj ve světě virtualizace se ubírá několika směry; takzvaná paravirtualizace, která sice zatím vyžaduje modifikovaný hostovaný operační systém, představuje princip použitý ve virtualizačním produktu XEN, který je součástí platformy SUSE Linux Enterprise. Takto tedy může na jednom stroji běžet současně několik operačních systémů. V testované verzi zatím pouze volných, protože modifikovaných na úrovni zdrojového kódu.

    Ochranný bezpečnostní systém AppArmor představuje alternativu k bezpečnostnímu řešení SELinux: jde o systém pro ochranu před špatně se chovajícími aplikacemi s výrazně snazší konfigurovatelností než SELinux za cenu používání politik založených na názvech souborů místo na značkách a přístupových pravidlech. Aplikace se mohou chovat špatně například v důsledku síťových útoků hackerů, trojanů nebo virů.

    Akcelerovaný 3D grafický server Xgl umožňuje s využitím hardwarové akcelerace, která je k dispozici na všech dnes běžně používaných grafických kartách s výjimkou postarších, provozovat působivé vizuální efekty ne nepodobné těm chystaným ve Windows Vista. "Pravou" průhlednost oken nebo částí oken, "gumová" okna při přesouvání, přepínání virtuálních ploch na otáčivé krychli, zoom, několik efektních a pro uživatele názorných možností výběru okna na obrazovce, akcelerace OpenGL a videa. Podle mého názoru jsou tyto věci, ač je třeba je nazvat "efekty", příjemné na používání, nerušivé, názorné a nevyžadují oproti chystanému konkurenčnímu proprietárnímu operačnímu systému žádný příliš náročný hardware.

    V oblasti ukládání dat je zde Oracle Cluster File System, Enterprise Volume Manager EVMS a clusterová technologie Heartbeat 2.

    V oblasti kancelářské práce je populární balík OpenOffice.org 2.0 upravený směrem k větší kompatibilitě s Microsoft Office - například možnost spouštět makra Visual Basicu v excelovských dokumentech.

    Je myšleno i na vývojová prostředí - kromě věcí, které jsou v linuxových distribucích standardně, je zde obsaženo také vývojové prostředí adaptující technologii Microsoftu .NET na Linux nazvané Mono.

    Produkty SUSE Linux Enterprise tedy hledají a nacházejí rovnováhu mezi aktuálností verzí programů a stabilitou. Koncepce "Enterprise kódu" se již osvědčila v předchozích verzích - SuSE Linux Enterprise server 8 a 9 - díky své stabilitě a způsobu údržby byly a jsou tyto verze používány jako operační systém pro provozování např. databázového systému Oracle, kde nebylo mnoho možností, pokud jde o Oracle a Linux, nebo pro provozování velkých podnikových aplikací na Linuxu.

    SUSE Linux Enterprise podporuje řadu "sofistikovaných hardwarových technologií". Jsou to mnohaprocesorové systémy, systémy pro datová centra, nyní aktuálně kód 10 např. pro IBM zSeries. Vyvinete a odladíte velkou podnikovou nebo internetovou aplikaci na nějakém "běžnějším" hardwaru a pak ji nasadíte na zcela identickém operačním systému na hardwaru dimenzovaném pro náročné použití.

    Se serverovou i desktopovou verzí SUSE Linux Enterprise 10 je také velmi příjemné pracovat; kromě pěkného pracovního prostředí (knihovna Xgl na desktopové verzi) obsahují všechny aktuální potřebné balíčky. Chybějící věci, jsou-li takové, lze snadno doplnit. Myslím, že nejen uživatelům uvyklým na produkty SUSE, ale i všem ostatním, mohu nové verze SUSE vřele doporučit.

    Ing. Petr Landa patří mezi nejzkušenější lektory společnosti OKsystem a zabývá se školením o operačním systému Novell NetWare. V minulosti se zabýval především operačním systémem Novell NetWare. Školení o NetWare doplnil ještě školeními o Linuxu – především úvodním školením o systému SLES 9. V současné době připravuje školení o SLES 10, která společnost OKsystem chystá postupně zavádět od října 2006.

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.