abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 741 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Signály

    16. 7. 2004 | Rastislav Stanik | Programování | 7274×

    Tento článok hovorí o signáloch. Hoci budeme spomínať volania jadra a knižničné funkcie, to čo sa tu dočítate sa bude hodiť aj neprogramátorom.

    Jadro operačného systému spravuje procesy. Rozhoduje o ich vzniku a zániku, pozastavení, pokračovaní a striedaní. Na túto prácu potrebuje udržiavať o procesoch rôzne druhy informácií. Tou, ktoré nás teraz bude zaujímajať, je informácia o tom, kde sa naposledy prerušilo vykonávanie procesu (a teda, kde by sa nabudúce malo pokračovať), potom pole príznakov s hodnotou áno/nie a tabuľka sighandlers udržujúca ukazovatele na funkcie. Každý príznak v poli príznakov má zodpovedajúci ukazovateľ v sighandlers. Keď jadro rozhodne o tom, že je vhodné, aby nejaký proces dostal na chvíľu slovo, najprv sa pozrie, či je niektorý z príznakov nastavený na 'áno'. Ak je, tak namiesto toho, aby riadenie odovzdalo na miesto, kde bol program naposledy prerušený, zavolá funkciu, na ktorú ukazuje zodpovedajúci ukazovateľ zo sighandlers. Ak proces nebol prerušený, ale práve bežal, tak jadro preruší jeho vykonávanie a takisto riadenie odovzdá do funkcie odkazovanej zo sighandlers.

    Poslanie signálu

    alebo Ako vraždiť bez obáv z polície

    Signál môže proces dostať z troch dôvodov:

    1. Niekto spustí príkaz kill a ako parameter mu odovzdá číslo procesu:
      $ kill 1234

      Príkaz kill môže alternatívne dostať cez parameter aj typ signálu, ktorý má danému procesu poslať. Typ signálu možno určiť buď číslom:

      $ kill -2 1234

      alebo symbolickým menom:

      $ kill -INT 1234
    2. Druhá varianta poslania signálu je vlastne to isté, ale s použitím volania knižničnej funkcie kill():
      int ok;
      ok=kill(1234, 2);
    3. Posledná možnosť je, že program urobí niečo ilegálne a signál mu pošle jadro. To sa môže stať napríklad pri delení nulou, či prístupe do pamäti cez nesprávne nastavený ukazovateľ a podobne.

    Handler

    alebo Čo číha na procesy a ich sebaobrana

    Všetky položky v poli príznakov sú inicálne nastavené na nie. Na druhej strane všetky položky v tabuľke sighandlers nejaké nastavenie majú. Za normálnych okolností na väčšinu signálov proces zvyčajne zareaguje tým, že skončí. Toto správanie ale môže program ovplyvniť tým, že zavolá funkciu signal(2) (funkcia signal() je definovaná v norme ANSI, novšie systémy odporúčajú použiť podobnú funkciu sigaction(2)):

    signal(SIGFPE,newhandler);
    sigaction(SIGFPE,struct_newhandler,struct_oldhandler);

    kde newhandler() musí byť deklarovaná takto:

    void newhandler(int arg)

    struct_newhandler a struct_oldhandler sú štruktúry, ktoré okrem iného obsahujú ukazovateľ na funkciu deklarovanú ako newhandler().

    Ako druhý parameter funkcii signal() možno (okrem ukazovateľa na novú obslužnú funkciu) poslať aj preddefinované hodnoty SIG_IGN, ktorá znamená ignorovanie signálu a SIG_DFL, ktorá znamená nastavenie signálu na výchozú obslužnú funkciu. Zavolaním funkcie signal() môže proces preddefinovať, ako zareaguje na nejaký signál. Po prijatí signálu sa ďalšie signály tohoto typu buď obsluhujú výchozou obslužnou funkciou (to platí pre staršie systémy) alebo sú blokované. Samozrejme obslužná funkcie môže obsluhu signálu opäť prestaviť. V prípade, že procesu je poslaných viacero signálov prv než sa vobec dostane k slovu, tak sa tieto signály radia do fronty a budú spracované v takom poradí, v akom boli poslané. Výchozí akcie nájdete v manuálovej stránke signal(7) a v nasledovnej tabuľke:

    Meno signálu Výchozí obsluha Komentár
    SIGHUP Zánik riadiaceho (rodičovského) procesu Démony ho často používajú ako signál, ktorým môže správca požiadať o znovunačítanie konfigurácie
    SIGINT Prerušenie z klávesnice Tento signál dostane proces, ak na jeho riadiacom termináli stlačíte Ctrl-C. (Kombináciu kláves umožňuje predefinovať program stty)
    SIGQUIT Signál Quit z klávesnice Podobne ako predchádzajúci signál ho možno poslať z klávesnice. Zvyčajne stlačením Ctrl-\ (Opäť preddefinovateľné pomocou stty)
    SIGILL Ilegálna inštrukcia Program vykonal ilegálnu inštrukciu
    SIGABRT Abort signál od funkcie abort(3) Funkciu abort() môže program zavolať, ak chce okamžite ukončiť svoju činnosť - napríklad v dôsledku chyby - bez toho, aby sa vrátil zo všetkých funkcií
    SIGFPE Výnimka pri operácii s rádovou čiarkou Napríklad delenie nulou
    SIGKILL Zabíjajúci signál Bezpodmienečné zabitie procesu. Obsluhu tohoto signálu nemožno preddefinovať/ignorovať pomocou signal()
    SIGSEGV Porušenie segmentácie pamäte Neinicializovaný pointer, či pretečenie poľa a podobne.
    SIGPIPE Zápis do rúry, z ktorej nikto nečíta Ak dva procesy spolu komunikujú cez rúru (pipe()) a ten čo číta, zanikne, ten druhý sa o tom môže dozvedieť odchytením signálu SIGPIPE
    SIGALRM Signál poslaný funkciou alarm(2) Funkcia alarm(), požiada aby jadro poslalo procesu signál SIGALRM za N sekúnd
    SIGTERM Ukončujúci signál od terminálu Poslaný pri zániku riadiaceho terminálu
    SIGUSR1, SIGUSR2 Užívateľské signály Tieto signály môže programátor preddefinovať na svoje vlastné a špecifické akcie - napríklad zvýšenie a zníženie úrovne logovania
    SIGSTOP Pozastavenie procesu Tento signál možno zvyčajne poslať pomocou Ctrl-Z (preddefinovateľné pomocou stty) - takýto proces môžete poslať do pozadia, alebo nechať pokračovať pomocou vstavaných príkazov shellu - bg a fg. Nemožno ho odchytiť/ignorovať pomocou signal()
    SIGCONT Pokračovanie pozastaveného procesu Povolí pokračovanie procesu pozastaveného pomocou SIGSTOP

    Spomínané signály definuje norma POSIX. Linux (a aj iné OS) pozná ešte ďalšie - viz signal(7).

    Ako som spomínal, niektoré signály možno poslať z terminálu. To, akou klávesou alebo kombináciou kláves sa ten ktorý signál pošle, možno nadefinovať programom stty. Ten umožňuje aj zistiť aktuálne nastavenie:

    $ stty -a
    ...
    intr = ^C; quit = ^\; erase = ^?; kill = ^U;
    ...; start = ^Q; stop = ^S; susp = ^Z;
    ...
    $ stty intr ^k
    $ stty -a
    ...
    intr = ^K;...

    Signály SIGQUIT, SIGILL, SIGABRT, SIGFPE a SIGSEGV spôsobia vytvorenie súboru core. Je to obraz pamäte procesu v okamihu, keď dostal signál. Vytváranie core súboru môže ovplyvniť vstavaný príkaz shellu - ulimits.

    Posielanie signálov prirodzene podlieha prístupovým právam. Užívateľ, ktorý nie je root, môže poslať signál len procesom, ktoré sám naštartoval alebo ich vlastní. V manuálovej stránke funkcie kill(2) sa tiež dočítate o možnostiach posielania signálov skupine procesov naraz (ak pid je 0, -1, alebo menšie ako 0)

    Hoci signál SIGKILL nemožno blokovať, môže sa stať, že proces nereaguje ani na najmocneší zo signálov. Je to vtedy, ak jadro nerozhodlo o pridelení procesorového času tomuto procesu, alebo proces čaká na dokončenie vstupno-výstupnej operácie.

    Operačný systém ponecháva proces v tabuľke procesov dovtedy, kým ich rodičovský proces nespracuje SIGCLD poslaný po zániku procesu-potomka. Počkať na tento signál môže program pomocou systémového volania wait(2) alebo waitpid(2). Ak to rodičovský proces neurobí, jeho potomok vidno vo výpise procesov ako zombie. Zvláštne; keď sa chcete zbaviť zombie, musíte si na ňu počkať ;-).

           

    Hodnocení: 46 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.7.2004 10:09 Lukáš Bařinka
    Rozbalit Rozbalit vše A co dál?
    Zdravím,

    článek je sice hezky napsaný, ale skoncil tak nějak uprostřed.

    Pro pokračování tabulky signálů bych doporučil např. "man 7 signal". Trohu mi v článku chybí informace o dalších signálech (> 31) TRxxx, k čemu slouží, jak se dají využít, jaká jsou úskalí atd. Za zmínku by jistě stála i problematika threadů v souvislosti se signály (např. posun SIGRTMIN).

    Rad bych se tedy zeptal, jestli nějaké pokračování bude. Díky.
    16.7.2004 14:22 jose2 | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše zombie
    Muzete mi pls vysvetlit tu posledni vetu? ... "Zvláštne; keď sa chcete zbaviť zombie, musíte si na ňu počkať"

    Na koho, ze se musi cekat? Asi nejaky sum v debugovani slovenstiny:-)
    www.josefkadlec.com
    16.7.2004 14:28 Maude Lebowski
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zombie
    ... autor timto clankem vyrobil zombie a my tedka musime pockat az ji zrusi v dalsim clanku...:)
    16.7.2004 15:01 jose2 | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zombie
    joj...ach tak:))
    www.josefkadlec.com
    18.7.2004 23:03 palo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zombie
    loooooooooool
    16.7.2004 15:48 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zombie
    Proces potomok pri svojom zaniku posle rodicovi SIGCLD a stane sa z neho zombie - v tabulke procesov ho stale vidno (v ps tusim v stave 'Z'). V tomto stave zostane az kym rodic neurobi wait()/waitpid(): wait == pockat (angl.). Hm?
    16.7.2004 19:15 jose2 | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zombie
    Nebo ho muzes zabit sam.
    www.josefkadlec.com
    16.7.2004 20:18 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zombie
    Prave ze ne ;)
    17.7.2004 15:56 jose2 | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zombie
    www.josefkadlec.com
    18.7.2004 00:29 Martin Čížek | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zombie
    Zombie proces se odstrani z tabulky procesu bud:
    a) tim, ze na nej rodic zavola syscall wait nebo waitpid
    b) zabitim rodice

    zkill realizuje moznost a) tim, ze modifikuje kod procesu rodice (coz evidentne neni v praxi prilis prakticke:-), ale zrejme by se dala najit situace, kdy by se to hodilo pri vyvoji).
    Kdyby dva z nás byli dvěma z nich, všichni z nás by mohli být všemi z nich.
    17.7.2004 07:44 jd
    Rozbalit Rozbalit vše SIGSTOP
    autor smichal dva signaly: 1) SIGSTOP - neda se odchytit, stopne v kazdem pripade 2) SIGTSTP - stop z terminalu, lze odchytit, standartni akce je zastaveni

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.