abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 794 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání

    4. 11. 2009 | Leoš Literák | Různé | 8884×

    Projekt pro vytvoření open source řešení přístupu k datovým stránkám se z fáze, která zahrnovala zjišťování situace a možností, plánování a přípravy vlastního zadání, přehoupl do fáze druhé, kdy konečně dojde na psaní kódu. V tomto článku vám předkládáme dosavadní zjištění, přehled alternativních řešení a také konkrétní zadání a určení odměn pro řešitele jednotlivých částí projektu.

    Obsah

    Úvod

    link

    Projekt Otevřených datových schránek vznikl jako reakce na neutěšený stav podpory datových schránek pod Linuxem (Projekt: Multiplatformní přístup pro datové schránky). Uživatelé jsou odkázáni jen na webovou aplikaci vyžadující balíček kombinující Windows aplikaci 602XML Filler s emulační vrstvou Wine. Toto řešení je sice funkční, ale jen za přesně splněných podmínek. Uživatelé 64bitových systémů či dalších operačních systémů mají smůlu. Podrobnosti najdete v našem návodu Datové schránky v Linuxu.

    Obchodní ředitel Software602, a. s., pan Pavel Nemrava nám k němu poskytl vyjádření:

    Článek Datové schránky v Linuxu vyšel 14. 7. 2009, a tudíž se vztahuje k verzi, která byla k dispozici na začátku července. 602XML Filler i datové schránky od té doby výrazně pokročily, takže námitky, které jsou v článku a diskuzi nejčastěji zmiňovány, byly vyřešeny, nebo budou v nejbližší době. Předpokládáme, že zejména zmiňovaný plugin pro 64bitový Linux bude k dispozici na přelomu listopadu a prosince tohoto roku.

    K požadavkům a problémům, které zůstávají:

    • Požadavek na zveřejnění kódu 602XML Filler. V této oblasti se Software602 chová jako jakákoliv jiná komerční firma. Kód svých produktů nezveřejňujeme, s výjimkou těch, které jsme poskytli do Open Source.
    • Co se týče obavy, že by si uživatel spolu s formulářovým prohlížečem stáhl do svého počítače škodlivý kód, to je vyřešeno tím, že instalační soubor je podepsaný. Uživatel tak má jistotu, že žádný útočník nepřibalil k instalačnímu balíčku jiný kód. Stejně tak není součástí stahovaného balíčku pro Linux žádný software, který by podléhal licenčnímu ujednání Microsoftu nebo jiné třetí strany.
    • Vývoj nativní aplikace pro Linux. V současné době se soustředíme na optimalizaci provozu pod Wine, nicméně pokud by se počet uživatelů využívající Linux nebo jiný operační systém na desktopu výrazně zvyšoval, (tržní podíl alternativního OS přesáhl 10 %), budeme na to reagovat při vývoji budoucích verzí 602XML Filler. To se může týkat například Google Chrome OS, který bude k dispozici v druhé polovině roku 2010.

    Pro uživatele Windows vzniklo rozšíření Outlooku o datové schránky, u Linuxu bylo ticho. Proto jsme se rozhodli zareagovat a spustili tento projekt, který si za cíl bere vytvořit multiplatformní aplikaci pro práci s datovými schránkami s otevřenou licencí. Jak se ukázalo, toto téma naše čtenáře zajímá a cítí stejnou potřebu. Získali jsme velkou podporu od jednotlivců i firem, z nichž se mnozí přidali k naší výzvě a podpořili projekt i finančně. Celková částka sloužící jako odměna pro řešitele projektu přesáhla již 73 tisíc korun. Finančně přispěli:

    Organizace Jednotlivci
    • Roman Veselý
    • Pavel Uhl
    • Filip Vaculík (Mintaka)
    • Jaromír Kratochvíl a
    • Petr Vlašic
    • Igor Mega
    • Kamil Horký
    • Robert Šmol

    Přehled dostupných řešení

    link

    Dále jsme zjistili, že podobné cíle má více organizací, z nichž některé mají i hotová funkční řešení. Našim požadavkům se nejvíce blíží ISDS2Mail, což je freeware konvertující zprávy v datových schránkách na obyčejný e-mail. Bohužel nemá otevřenou licenci a dostupné zdrojové kódy, takže v tuto chvíli nemůže splnit naše požadavky. Pro větší organizace OSS Alliance vyvíjí spisovou službu. Ta má jak podporu datových schránek, tak licenci GPLv3, ale řeší požadavky pro jinou cílovou skupinu a použitá technologie PHP se pro desktop nehodí. Podobným produktem je eGG (eGovernment Gateway) od firmy Trask. Opět open source spisová služba, tentokráte postavená na architektuře Enterprise Service Bus v programovacím jazyce Java.

    Trask eGovernment Gateway

    link

    Platforma eGG od Trasku plně pokrývá funkcionalitu pro práci s datovými schránkami s jedinou výjimkou, a tou je odeslání dokumentu k autorizované konverzi na Czechpoint elektronicky – na to je potřeba mít 602FormFiller. Je určena spíše společnostem, které potřebují vyřešit problematiku ukládání datových zpráv a jejich efektivní rozdělení a oběh po firmě. Vyžaduje běh dvou aplikačních serverů, tudíž je pro desktop nevhodná. Zdrojové kódy budou zpřístupněny v listopadu.

    Jan Kočí, team leader z Trask Solutions, říká:

    Licence eGGu je LGPL a důvod proč jsme se rozhodli pro zveřejnění kódu je kromě jiného i to, že řešení, které operuje s takovýmito daty, by mělo mít kód veřejně dostupný.

    Spisová služba

    link

    OSS Alliance vyvíjí open source spisovou službu. Tu představuje předseda sdružení Filip Molčan takto:

    Open-source spisová služba pro veřejnou správu je projekt realizovaný organizací OSS Alliance ve spolupráci s Ministerstvem vnitra ČR, který si klade za cíl poskytnout především menším obcím a institucím aplikaci spisové služby, která jim pomůže splnit veškeré požadavky legislativy. V současné době probíhá poslední testování verze 2.1, která v sobě integruje také elektronickou podatelnu a základní podporu pro datové schránky. Spisová služba je tak automaticky napojena na datovou schránku úřadu a příchozí dokumenty jsou přijímány stejně jako dokumenty přicházející e-podatelnou. Samotné zobrazování dokumentů probíhá prostřednictvím standardních nástrojů pro DS.

    Sdružení má zájem o spolupráci, bohužel vzhledem k zvolené technologii PHP není možné kód řešení využít pro desktopovou aplikaci. Pan Molčan dodává:

    Datové schránky by měly být dostupné pro všechny uživatele všech operačních systémů, proto projekt AbcLinuxu a Liberixu vítáme a věříme, že pomůže k dalšímu rozšiřování Linuxu ve veřejné správě i mimo ni.

    ISDS2Mail

    link

    Dalvi, s. r. o., vyvinula zdarma šířený softwarový produkt, který umožňuje stahovat datové zprávy a ukládat je na disk nebo je konvertuje na klasický e-mail. ISDS2Mail je multiplatformní, běží na Linuxu, Windows i Macu, protože je postaven na platformě Java.




    Otevřené datové schránky

    link

    Naším cílem je vytvořit multiplatformní řešení pro práci s datovými schránkami, které je šířeno pod otevřenou licencí. Chceme vytvořit knihovnu a aplikace, které ji budou používat. To umožní flexibilitu použití a možnost rozšiřovat další aplikace o podporu datových schránek. Primárně chceme vyvinout samostatnou jednoúčelovou GUI aplikaci a rozšíření Thunderbirdu. Výhledově mohou vznikat aplikace pro příkazovou řádku, integrace do Postfixu, midlety do mobilů nebo například funkce Odeslat jako datovou zprávu pro kancelářský balík OpenOffice.org.

    Knihovna

    link

    Úkolem je vytvořit knihovnu šířenou pod Open Source licencí umožňující snadnou integraci do FOSS aplikací, například LGPL. Knihovna musí být multiplatformní, cílové platformy jsou minimálně GNU/Linux, BSD systémy a MS Windows XP a vyšší. Knihovna by měla mít minimum závislostí, musí být schopna běžet na strojích bez grafického rozhraní. Její aplikační rozhraní musí být jednoduché na používání a dobře zdokumentované. Pro knihovnu by měly existovat automatizované testy veřejných metod. Kód musí být přehledný a čitelný.

    Knihovna musí podporovat nejméně následující funkce, ostatní z aplikačního rozhraní ISDS jsou volitelné. Autentizace v první fázi bude postačovat přes heslo, klientský certifikát zatím podporovat nemusíme. Knihovna by měla umožňovat jedné aplikaci pracovat s více schránkami v rámci jednoho sezení. Potřebujeme minimálně dvě knihovny, první v jazyku C/C++ a druhou v Javě. Céčková implementace má pracovat s kódováním UTF8.

    • Přihlášení k ISDS
    • Nalezení datové schránky – FindDataBox
    • Kontrola existence a stavu datové schránky – CheckDataBox
    • Získání informací o přihlášeném uživateli – GetOwnerInfoFromLogin
    • Vytvoření a odeslání nové zprávy – CreateMessage
    • Stažení došlé zprávy – MessageDownload
    • Stažení došlé zprávy s podpisem značkou MV – SignedMessageDownload
    • Stažení odeslané zprávy s podpisem MV – SignedSentMessageDownload
    • Prázdná operace pro navazování nebo udržování spojení – DummyOperation
    • Ověření kopie uložené zprávy proti originálu v ISDS – VerifyMessage
    • Stažení obálky došlé zprávy – MessageEnvelopeDownload
    • Označení zprávy jako „Přečtená“ – MarkMessageAsDownloaded
    • Stažení informace o dodání a doručování zprávy – GetDeliveryInfo
    • Stažení informace o dodání a doručování zprávy, s podpisem značkou MV – GetSignedDeliveryInfo
    • Stažení seznamu došlých zpráv – GetListOfReceivedMessages
    • Stažení seznamu odeslaných zpráv – GetListOfSentMessages

    Autentizace certifikátem

    link

    Vyhláška vyžaduje, aby byl klíč uložen v kryptografickém zařízení s podporou MS Crypto API nebo PKCS#11. Cílem tohoto podprojektu je najít takové zařízení, které funguje pod Linuxem, případně naprogramovat ovladače a zaktualizovat céčkovou knihovnu o podporu tohoto zařízení (info).

    Samostatná aplikace

    link

    Výsledkem bude samostatná multiplatformní aplikace šířená pod otevřenou licencí (ideálně GPL), která bude poskytovat základní funkce pro práci s jednou či více datovými schránkami (přihlášení, přečtení seznamu zpráv, otevření zprávy, uložení na disk, odeslání zprávy). Pro komunikaci s ISDS musí využívat knihovnu. Cílové platformy jsou stejné jako u knihovny. Aplikace musí mít intuitivní ovládání určené pro běžného uživatele (BFU) a dokumentaci.

    Rozšíření Thunderbirdu

    link

    Cílem je rozšířit poštovního klienta Thunderbird o práci s jednou či více datovými schránkami. Ovládání musí zachovávat zvyklosti tohoto programu a opět musí být navrženo s ohledem na koncového uživatele. Výsledek musí být šířen jako samostatně instalovatelná extenze nebo kompletní instalátor Thunderbirdu, prioritou je udržovatelnost do budoucna (v případě vydání nových verzi Thunderbirdu). Komponenta musí používat knihovnu pro práci s ISDS a cílová platforma je minimálně GNU/Linux a MS Windows.

    Mobilní verze

    link

    Pro uživatelé na cestách chceme vytvořit aplikaci pro mobilní telefony. Aplikace musí mít umět otevřít datovou schránku, načíst seznam zpráv, otevřít datovou zprávu a uložit ji. Vzhledem k drahým datovým přenosům v zahraničí musí aplikace iniciovat veškeré přenosy jen na základě uživatelovy akce a snažit se minimalizovat přenesená data.

    Pravidla

    link
    1. V komisi pro akceptaci výsledků jsou Leoš Literák a Robert Krátký za AbcLinuxu.cz, Vlastimil Ott za Liberix a Filip Vaculík (Mintaka) s Filipem Jirsákem za veřejnost. Členové komise nemohou být zároveň řešiteli některého projektu.
    2. Odměny vyplácí Liberix, o. p. s., z prostředků, které byly pro tento účel zaslány na její účet. Nebudou-li prostředky stačit, vyplatí se řešitelům, jejichž řešení byla přijata komisí dříve.
    3. Pokud na jednom řešení spolupracuje více řešitelů, musí se dohodnout na poměru dělení odměny.
    4. Je povoleno či spíše doporučováno sdílení znalostí mezi řešiteli různých podprojektů. Pro konkurenční implementace stejného projektu je ale zakázáno sdílení zdrojových kódů, jinak se nejedná o samostatné řešení (nemáme zájem vyplácet odměnu forkům jiných řešení).
    5. Zájemci o řešení se musí registrovat předem. Preferujeme spolupráci před vytvářením konkurenčních řešení.
    6. Centrálním místem pro informování, sdílení znalostí, registrací řešitelů je skupina Datové schránky na tomto portálu.
    7. Pokud už je některý podprojekt vyřešen, registrace řešitelů pro daný podprojekt je uzavřena a odměny pro nová řešení nebudou vyplaceny.
    8. Nárok na odměnu mají jen řešení, která splní všechny požadavky, jsou plně funkční a jejichž autoři zapracují případné připomínky komise (ohledně funkčnosti či kvality kódu).
    9. Nárok na odměnu mají maximálně dvě konkurenční řešení pro jeden projekt, rozhoduje datum odevzdání finální verze.
    10. Termín pro dodání knihoven je 31. prosinec 2009, aplikace do 31. března 2010. Řešení dodané po tomto termínu nemají nárok na odměnu, nerozhodne-li komise jinak.
    11. Odměny:
      úkolodměna
      hlavní C/C++ knihovna12 tisíc Kč
      Java knihovna10 tisíc Kč
      autentizace certifikátem5 tisíc Kč
      samostatná GUI aplikace15 tisíc Kč
      rozšíření Thunderbirdu22 tisíc Kč
      mobilní verze7 tisíc Kč

    Aktuální řešitelé

    link

    Pro céčkovou knihovnu máme aktuálně dvě konkurenční řešení. Jedno dělá v rámci bakalářské práce Jiří Zapletal, alias Yaplik, druhé Petr P. Java knihovnu programuje Václav Rosecký. Samostatnou aplikaci píše Jiří Zapletal také v rámci své bakalářské práce, kterou vede Jan "Yenya" Kasprzak, zakladatel CZLUGu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    4.11.2009 07:30 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    Docela rád bych sledoval vývoj javové části. Bude někde veřejně přístupná repository?
    never use rm after eight
    4.11.2009 09:18 vrosecky | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    Určitě bude, předpokládám, že veřejnou repository zveřejním buď koncem tohoto týdne či začátkem příštího týdne.
    multi avatar 4.11.2009 08:10 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    Chapu to dobre tak, ze budou dve knihovny v Jave a v C, pritom C bude take multiplatformni? Protoze jsem cekal, ze bude knihovna v C a Java k ni bude pristupovat.

    Pro mobilni verzi nejsou zadna kriteria? Co kdyz to pobezi jen na urcitych typech telefonu?
    4.11.2009 08:28 Daniel Tihelka | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    Ad java vs. C - taky bych to tak chápal - základní knihovna v C/C++ a (tenká) obalová vrstva pro Javu. Myslím, že by to ušetřilo docela hodně práce i s ohledem na budoucí údržbu, rozšiřování, opravy chyb, testování, apod (v zásadě jakákoli změna/vylepšení C/C++ knihovny by se ihned projevila i v javovské verzi). Existují nástroje, např. SWIG, kterými lze udělat wrappery C/C++ --> java/python/perl/php/... velice jednoduše. A tady mě napadá hned další výhoda - téměř bez práce můžou být rozhraní i pro další jazyky ...

    Z článku není úplně zřejmé, jestli je v plánu dělat opravdu 2 nezávislé implementace, ale pokud ano (podle výše odměny bych to tak tipnul), ještě to zvažte :-)

    Dan
    4.11.2009 08:56 slush | skóre: 9 | blog: slushuv_koutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    +1 pro swig
    4.11.2009 09:37 vrosecky | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    Aby nedošlo k mýlce, nemám nic proti SWIGu a JNI (java native interface), mám s nimi zkušenosti (Berkeley DB XML pod Javou), ale knihovna pro přístup k datovým schránkám je v podstatě obal nad webovými službami.
    4.11.2009 14:17 Daniel Tihelka | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    Aha, tak do takových podrobností problematiku datových schránek neznám (asi právě proto, že nepoužívám windows ...).

    Každopádně držím pesti a jsem zvědavý na výsledek. Dan
    4.11.2009 09:14 vrosecky | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    Moje Javovská knihovna pro přístup k DS bude samostatná, nebude záviset na knihovně v C/C++. Tvorba obalové vrstvy pro Javu má následující nevýhody:
    1. Horší multiplatformnost, uživatel knihovny si nejprve bude muset zkompilovat knihovnu v C/C++, vygenerovat SWIGem obal a posléze zkompilovat Javovskou knihovnu. Navíc zavedení dynamické knihovny může být zakázáno (aplikační server).
    2. Nestabilita, chyba v C++ knihovně (např. neinicializovaný ukazatel) může v lepším případě způsobit pád JVM, v horším případě záhadné nevysvětlitelné chování.
    3. Kopirování velkých objektů (např. pole bajtů) mezi Javou a C++ je neefektivní.
    4.11.2009 23:10 ByCzech
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    A to já jsem si myslel, že takové věci se po uživateli požadovat nebudou, že se mu to vývojáři připraví ve formě balíčků/instalátorů, aby uživatel kompilovat nemusel. ;-)
    5.11.2009 01:58 teni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    Nepleťte jabka s hruškama (-: Uživatel knihovny = například ten, kdo píše GUI.
    4.11.2009 10:09 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    Ano, budou dvě nezávislé knihovny. Nemá smysl zanášet do Javy zbytečný nativní kód, když implementace Java wrapperu kolem webových služeb je jednodušší, než Java wrapperu kolem Céčkové knihovny; neznám knihovny pro webové služby pro C/C++, ale dost možná bude i implementace Java wrapperu kolem webových služeb jednodušší, než implementace takového wrapperu v C/C++.
    4.11.2009 10:24 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    Respektive myslím, že nikdo nepočítal s tím, že Javovská knihovna by byla wrapperem kolem Céčkovské, protože to zejména v tomto případě nedává vůbec smysl. Pokud by se někdo přeci jen tím směrem chtěl vydat, asi by měl nejprve zkonzultovat, zda to vyhovuje zadání.
    multi avatar 4.11.2009 12:05 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    v takovem pripade by tedy stacila knihovna jen v jave, navic by dala i mene prace a byla by tu jistota behu i na mnoha dalsich zarizenich
    4.11.2009 13:06 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    Pro integraci do Thunderbirdu, OOo apod. bude zase asi lepší C/C++ knihovna. A někteří lidé mají prostě k Javě averzi, takže instalovat si Javu, aby rozběhali plugin do Thunderbirdu, by pro ně bylo horší, než nainstalovat si Wine a proprietární 602XML Filler.
    multi avatar 4.11.2009 14:24 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    Tak to kovy duvod v pripade thunderbirdu bych bral, ale OOO bezne pouziva javu. Ale averzi to neberu (at uz je to jakykoli jazyk), navic vedsi nez k pokusum pouzit wine!
    4.11.2009 17:13 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    Myslím, že u OOo se docela pravidelně řeší, jak to používat bez Javy. Mně ta averze taky připadá nesmyslná, ale co s tím nadělám. Pod minulým článkem se vedla dlouhá diskuse o tom, jak by se to nemělo dělat v Javě, protože je Java k ničemu. Myslím, že není potřeba tu diskusi opakovat. Je tady nějaká nabídka, když tu knihovnu v C/C++ někdo naprogramuje, na škodu to určitě nebude. A nebo pokud nikdo nebude vidět přínos v tom tu knihovnu napsat, holt ji nikdo nenapíše.
    Grunt avatar 4.11.2009 17:22 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    Já nechápu co se to furt dokola řeší. Java neumožňuje dynamicky linkovat knihovny?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    4.11.2009 19:43 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    Je zbytečné to řešit pořád dokola. Nevím, kam směřuje vaše otázka, ale pojem „dynamické linkování“ se programů interpretovaných virtuálním strojem (jako je JVM) nepoužívá. Jinak Java umožňuje pomocí hierarchie classloaderů vyměňovat implementaci za běhu – ale nevím, k čemu by to v tomto případě bylo dobré.
    4.11.2009 22:18 petris_ | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    Hlavni vyhodou C je vyuzitelnost z vetsiny programovacich jazyku - temer kazdy jazyk umoznuje pouzit Cckovskou knihovnu, protoze takove je rozhrani vetsiny soucasti systemu.
    4.11.2009 09:25 Tomáš Pelc | skóre: 22 | blog: multimedialni_pc_k_LCD_TV
    Rozbalit Rozbalit vše Prezentace
    Už jste se zamýšleli nad prezentací hotového projektu? Budou nějaké specializované www stránky?

    Dík.
    4.11.2009 12:10 jouda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prezentace
    Myslim, ze pro "prezentaci" bude stacit udelat co nejrychleji balicky do majoritnich distribuci a dostat plugin na web mozilly.
    4.11.2009 13:04 Tomáš Pelc | skóre: 22 | blog: multimedialni_pc_k_LCD_TV
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prezentace
    No, já jsem přesvědčen, že chceme multiplatformní řešení, takže bych čekal www prezentaci na způsob Mozilla Firefoxu. Každý, kdo by stránky navštívil, uvídí kromě jiného krásné zelené tlačítko s nápisem Stáhni a odkazem na balíček pro svůj OS.

    Samozřejmě, že pro Linux a podobné systémy jsou nejlepší distribuční balíčky v jejich repozitářích.
    4.11.2009 18:25 Ladislav Nešněra | skóre: 30 | blog: ..+2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prezentace
    to bude plugin? Ze zadání jsem to tak nepochopil, ale líbilo by se mi to - mám slabost pro řešení postavená na prohlížeči (kvůli administraci a minimální potřebě školit uživatele)
    5.11.2009 09:01 jouda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prezentace
    Napsal jsem to nepresne. Planuje se spis ROZSIRENI do Thunderbirdu.
    4.11.2009 10:12 lukas ;)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    Jen jsem se chtěl zeptat, jestli je plánovaná i podpora Mac OSX? Uživatelů s tímto OS v čechách přibývá a situace na Macu je stejná jako na Linuxu (wine)...
    4.11.2009 10:33 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    To by bylo vhodne, knihovna i aplikace maji byt multiplatformni a novy Mac OS je de facto unix, takze by to jet melo.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Algi avatar 4.11.2009 12:38 Algi | skóre: 1 | blog: Sinner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    Celou věc jsem moc nesledoval, ale předpokládám, že bude k dispozici zdrojový kód. Potom by pro mě nebyl problém dodělat integraci Javovské verze do systému Mac OS X, včetně nejnovějších feature jež jsou teprve připravované. Rovněž distribuce (tvorba DMG a application bundle) mi není cizí; mám na to automatizované skripty. Otázkou spíš je, zda-li na to budu mít čas :-(
    I'm a firestarter, twisted firestarter...
    4.11.2009 13:29 Saljack
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    Muzu se zeptat jake GUI bude pouzito?
    Grunt avatar 4.11.2009 16:07 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    Jednotlivci
    Kurnik, to mi přijde dost málo. Co se patmatuju, tak na skládání se na ČPS byly jiné zástupy. Třeba by bylo vhodné o tom informovat ve formě zprávičky. A nebo ještě vhodnější by bylo kdybych si už konečně založil blog a jal se informování sám, že?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    4.11.2009 19:51 Ladislav Nešněra | skóre: 30 | blog: ..+2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    zástupy? Podle transparentního účtu cca 180 lidí. Ale kdyby byla volební kauce (vlezné, pokud nedosáhne 5%) vyšší, třeba dřívějších 200 tisíc na kraj, možná by jich bylo víc :-)
    Grunt avatar 4.11.2009 20:20 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    Podle transparentního účtu cca 180 lidí
    Tak tam asi byl nějaký větší pohyb na tom účtu, protože se mi zdálo, že ten seznam byl delší. Ale i 180 lidí je furt víc než těch pár tady. Když si vynásobím 180 jakýmkoliv číslem, tak mi vyjde zajímavá částka.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    4.11.2009 19:59 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    Třeba by bylo vhodné o tom informovat ve formě zprávičky.
    Dvě zprávičky (1, 2) a článek jsou málo?
    Grunt avatar 4.11.2009 20:17 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    To není možné. To přejemnou někdo musel schovat nebo co.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    4.11.2009 19:17 Ladislav Nešněra | skóre: 30 | blog: ..+2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Projekt datové schránky: 2. fáze – zadání
    v zadání nevidím práci s adresářem - vyhledání subjektu, zkopírování do lokálního adresáře případně vytažení odesílatele z přijaté zprávy.

    Pro inspiraci a povzbuzení javovské větve - měl jsem v rukách pěkné řešení (nic pro desktop - úložištěm dat je Domino) a fungovalo na Win 32, 64 a také na Lin 64 (dál už jsem neměl důvod pátrat). Jak se podívat do souboru *.zfo neřeší. Ještě si vybavuji, že nebylo JRE jako JRE. Nesneslo se to s Javou z Novellích repozitářů (openSUSE), musel jsem sáhnout na SUN (bylo to něco na tenhle způsob - problém s šifrováním). Dost se mi hodila možnost přesměrovat komunikaci přes PROXY (-Dhttps.proxyHost=ipAdresa -Dhttps.proxyPort=8080)

    5.11.2009 21:11 Libor Chocholaty | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Overeni funkcnosti ostre verze
    Nelze overit, ze vam software funguje na ostre verzi portalu.

    Viz helpdesk, pozadavek 232:

    dotaz: Řešení odladěné v testovacím prostředí budeme nasazovat u zákazníka, právnické osoby. Potřebovali bychom, aby pro účely testování byla do jeho schránky doručen testovací zpráva. Jak to zařídit?

    odpoved: Chtěli by jste zaslat do ostré schránky testovací zprávu? To bohužel není možné, pro tyto účely slouží testovací prostředí, které je identické.
    5.11.2009 21:41 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Overeni funkcnosti ostre verze
    Já teda doufám, že prostředí identické není a že v datech v ostrém prostředí bude aspoň o něco menší – jak to říct slušně – humus, než v testovacím prostředí. Pravda je, že v testovacím prostředí je asi co si tam kdo zadá, ale docela rád bych věděl, zda v ostrém prostředí mám také čekat jména psaná malými písmeny nebo devítimístná IČ.
    6.11.2009 09:17 Ladislav Nešněra | skóre: 30 | blog: ..+2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Overeni funkcnosti ostre verze
    pár adres odpovídá automaticky (např. Místní úřad Frumburk - id vqbab52, Místní úřad Gazdovice - p36ab6k). Snad je to je odpověď (nechce se mi pátrat, co že je zač ten požadavek)
    6.11.2009 09:36 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Overeni funkcnosti ostre verze
    To ale platí jen pro testovací prostředí. Požadavek byl dotaz, jak odzkoušet, že aplikace funguje i proti ostrému prostředí.
    6.11.2009 10:45 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Overeni funkcnosti ostre verze
    A odpověď padla – není třeba. V událostech komentářích to jeden z vývojářů vysvětloval: Ostrý i testovací systém používají stejný software, liší se jen data. Proto když se dělá upgrade, tak vedle ostrého je nedostupný i testovací systém.
    22.11.2009 17:03 leos
    Rozbalit Rozbalit vše Chyba v zadání a novinky
    V tom zadání nahoře je jedna chyba: služba GetOwnerInfoFromLogin nevrací informaci o přihlášeném uživateli, ale o schránce, do níž patří přihlášený uživatel. Na to jsem se osobně ptal. Za této situace je to zbytečná služba (podle mě).

    Za druhé: už je nová verze WSDL a dokumentace která zavádí odeslání hromadné zprávy (stejné na víc adres) a zavádí datový trezor České pošty, který je ale z části neveřejný.

    Za třetí: je prý připravena verze od 1.1.2010, která umožňuje posílat zprávy mezi komerčními subjekty. Bude to prý rozesíláno registrovaným vývojářům (co se účastnili pilotu někdy v červnu).

    Nečetl jsem zde vše, tak pokud jsou to známé informace, tak se omlouvám. Držím palce.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.