abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 763 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    IPSec v kernelu 2.6 - II

    2. 7. 2004 | Marek Červenka | Systém | 15705×

    Další díl seriálu o principech šifrované komunikace na bázi IPSec.

    Dnes si ukážeme konfiguraci pro road warrior scénář. Autentizace bude probíhat sdíleným klíčem a výměna klíču bude realizována pomocí IKE démona racoon. Vzhledem k tomu, že bohužel zatím nejčastějším případem, kdy je někomu umožněn přístup do interní sítě zvenčí, je nějaký pán z vedení, ukážeme si, jak využít integrovaného L2TP/IPSec klienta, který je standardně ve Windows 2000/XP. A když už ten přístup bude hotový, ukážeme si, jak se tam dostane sysadmin z Linuxu.

    Přehledné porovnání kladů a záporů L2TP/IPSec lze nalézt na http://www.jacco2.dds.nl/networking/freeswan-l2tp.html#ProsCons.

    K realizaci našeho scénáře potřebujeme nějakou implementaci protokolu L2TP.

    L2TP

    Protokol L2TP (Layer Two Tunneling Protocol) je popsán v RFC 2661. L2TP je v podstatě rozšířením protokolu PPP, který umožňuje spojení pouze mezi přístupovým zařízením (NAS) a klientem. L2TP tento problém odbourává a umožňuje, aby koncová zařízení byla kdekoliv v IP síti. V Linuxu je prakticky L2TP používáno tak, že L2TP vrstva se domluví na specifických parametrech protokolu a vlastní spojení už opět realizuje pppd démon.

    Implementace použitá pro naše testování se nachází na http://www.l2tpd.org. Tamtéž lze nalézt odkazy na další implementace. Implementace l2tpd je kompletně v user-space. Několik pokusů o implementaci v kernelu zůstává na mrtvém bodě. Projekt jako takový také není zrovna příliš ve středu zájmu. Poslední verze 0.69 vyšla někdy v roce 2002. Od té doby se nashromáždilo několik patchů, které jsou třeba pro správnou funkčnost.

    Patchovaný balíček udržuje Jacco de Leeuw na adrese: http://www.jacco2.dds.nl/networking/freeswan-l2tp.html#L2TPoverview

    Pro Debian se udržuje balíček na této stránce: http://packages.qa.debian.org/l/l2tpd.html. Tamtéž by měl být zapracovaný patch na poslední bezpečnostní problém ( http://www.securityfocus.com/archive/1/365211).

    Při použití s kernelem 2.6 je třeba mít povolené CONFIG_LEGACY_PTYS=y.

    Alternativní implementace: http://www.mail-archive.com/l2tpd-devel@l2tpd.org/msg00153.html.

    Mimochodem, taková poznámka k patentům: http://www.jacco2.dds.nl/networking/freeswan-l2tp.html#Patent

    Racoon

    Racoon je implementace IKEv1 protokolu sloužícího pro automatickou výměnu klíčů. Podporuje autentizaci pomocí certifikátů, sdíleného klíče, kerberosu a rozpracována je podpora plain RSA klíčů. Ta je důležitá pro interoperabilitu se *Swan implementacemi. V některém z dalších dílů třeba také na nějakou ukázku dojde ;).

    Při testování byla použita distribuce Fedora Core 2, ale stejné chování lze očekávat i u SuSE apod. Balíček, ve kterém se racoon nachází, se jmenuje ipsec-tools.

    Podpora pro IPSec je již i v balíku initscripts, takže lze standardně používat konfigurační soubory typu ifcfg-ipsec0, keys-ipsec0. Parametry lze najít v /etc/sysconfig/network-scripts/ifup-ipsec nebo v dokumentaci k distribuci. Průvodce nastavením IPSecu můžeme spustit příkazem system-config-network. Konfigurace se nevztahuje na L2TP.

    V našem případě ovšem zůstaneme u ruční konfigurace.

    Konfigurace serveru - IPSec

    Konfigurační soubor pro racoon je /etc/racoon/racoon.conf a obsahuje:

    • globální nastavení
    • sekci listen, padding, timer
    • sekce remote
    • sekce sainfo

    Dále si uvedeme parametry, které jsou podstatné pro náš příklad. Ostatní parametry lze nalézt v manuálových stránkách - man racoon.conf. Konfiguraci bereme z pohledu, že racoon je příjemce spojení. Parametry tedy znamenají, jaké hodnoty jsou akceptovatelné. Pokud bude racoon iniciátor (klient), budou hodnoty znamenat, jaké parametry požaduje od druhé strany. Mezi komunikujícími musí nastat vzájemná shoda v požadovaných a akceptovatelných parametrech.

    globální nastavení

    log <level>; #level - notify, debug, debug2
    Nastavuje úroveň logování.
    path pre_shared_key "/etc/racoon/psk.txt";
    Cesta k souboru, ve kterém jsou uloženy sdílené klíče.

    sekce listen, padding, timer

    Obsahují direktivy, které umožňují přesněji specifikovat, na jakém portu má racoon poslouchat. Dále obsahují nastavení kolem časovačů a nastavení formátu vyplňování paketů - padding.

    sekce remote

    remote anonymous {
    Klíčové slovo "anonymous" nám říká, že tato sekce se použije pro všechna spojení, pro které neexistuje jiná remote sekce se specifikovanou IP adresou.
      exchange_mode main;
    Specifikuje, jaký mód komunikace je akceptovatelný ve fázi 1 (phase1), rozdíly mezi módy jsou v rychlosti/náročnosti/bezpečnosti.
      generate_policy on;
    Racoon bude automaticky generovat politiky, pokud nebudou existovat (pro klienty s dynamickými ip adresami).
      proposal {
       encryption_algorithm 3des;
    Šifrovací algoritmus pro fázi 1.
       hash_algorithm md5;
    Hash algoritmus pro fázi 1.
       authentication_method pre_shared_key;
    Metoda autentizace (v našem případě sdílený klíč).
       dh_group modp1024;
    Skupina pro Diffie-Hellman (DH) algoritmus výměny klíčů.
       }
    }

    sekce sainfo

    sainfo anonymous {
      encryption_algorithm 3des;
    Specifikuje šifrovací algoritmus pro fázi 2.
      authentication_algorithm hmac_md5;
    Algoritmus pro autentizaci paketů v rámci ESP.
      compression_algorithm deflate;
    Kompresní algoritmus.
    }

    Konfigurační soubor tedy bude ve finále vypadat takto:

    path pre_shared_key "/etc/racoon/psk.txt";
    log debug;
    remote anonymous {
        exchange_mode main;
        generate_policy on;
        proposal {
            encryption_algorithm 3des;
            hash_algorithm md5;
            authentication_method pre_shared_key;
            dh_group modp1024;
            }
    }

    sainfo anonymous {
        encryption_algorithm 3des;
        authentication_algorithm hmac_md5;
        compression_algorithm deflate;
    }

    Identifikace klienta

    Jak už někoho určitě napadlo (minimálně ty, co se tím živí), abychom klienta mohli ověřit, musíme ho nějak identifikovat. V případě, že identifikaci nijak zvlášť nespecifikujeme, bere racoon jako bernou minci IP adresu klienta. To ovšem znamená, že tuto adresu potřebujeme vždy vědět předem.

    Soubor se sdílenými hesly by potom vypadal nějak takto.

    # psk.txt
    192.168.0.150  hladjemujnepritel

    Toto řešení se nám ovšem nelíbí, protože je velmi pravděpodobné, že někdo bude mít adresu dynamickou. Dle kapitoly 4.6.2.1 v RFC 2407 máme tyto možnosti identifikace klienta:

    ID Type Value
    RESERVED 0
    ID_IPV4_ADDR 1
    ID_FQDN 2
    ID_USER_FQDN 3
    ID_IPV4_ADDR_SUBNET 4
    ID_IPV6_ADDR 5
    ID_IPV6_ADDR_SUBNET 6
    ID_IPV4_ADDR_RANGE 7
    ID_IPV6_ADDR_RANGE 8
    ID_DER_ASN1_DN 9
    ID_DER_ASN1_GN 10
    ID_KEY_ID 11

    V situaci, kdy nám stačí jedno sdílené heslo pro všechny klienty (např. máme 5 manažerů) a používáme autentifikaci pomocí L2TP, bychom potřebovali ID_IPV4_ADDR_SUBNET 4. Tato možnost bohužel zatím není v racoonu implementována (hledá se nový majitel tohoto kousku kódu ;)).

    Soubor se sdílenými hesly by potom mohl vypadat nějak takto.

    # psk.txt
    0.0.0.0/0  hladjemujnepritel

    Vyhnout se tomuto problému je možné při použití jiné metody identifikace. Například lze použít ID_FQDN 2. V konfiguraci racoona (klient) potom použijeme v sekci remote direktivu peers_identifier fqdn "fakt.jsem.to.ja.ver.mne.cz";.

    V konfiguraci racoona (server) použijeme v sekci remote direktivu peers_identifier fqdn;. Soubor se sdílenými hesly by potom vypadal takto.

    # psk.txt
    fakt.jsem.to.ja.ver.mne.cz hladjemujnepritel

    Po tom, co se přátelsky poplácáme po rameni, zase raději vychladneme, protože nastavit způsob identifikace ve windows pravděpodobně nepůjde.

    Další věc je, že takto peers_identifier fqdn "fakt.jsem.to.ja.ver.mne.cz"; si identifikaci může nastavit kdokoliv.

    Politika

    V okamžiku, kdy máme hotovou konfiguraci racoona, musíme zajistit pravidla, podle kterých se spojení bude šifrovat. Níže uvedený skript zařídí, že paket jdoucí na port 1701 (l2tp) musí být šifrovaný. V okamžiku, kdy se klient pokusí spojit pomocí L2TP/IPSec, se spustí proces, ve kterém se ustanoví IPSec tunel. Na straně serveru racoon se díky direktivě generate_policy on; vygenerují pravidla pro komunikaci s klientem. Tímto šifrovaným tunelem již potom dále probíhá L2TP komunikace.

    #!/bin/sh
    /sbin/setkey -FP
    /sbin/setkey -F
    /sbin/setkey -c << EOF
    spdadd moje.vpngateway.cz[1701] 0.0.0.0/0 any -P out ipsec esp/transport//require ;
    EOF

    Politika se nastavuje pomocí nástroje setkey - více man setkey. Pro testování doporučuju pouštět racoon na popředí a mít v konfiguraci zapnutý debug: bash# racoon -F.

    l2tpd

    Konfigurace serveru

    Hlavní konfigurační soubor pro l2tpd je /etc/l2tpd/l2tpd.conf a obsahuje:

    • globální sekce
    • sekce lns
    • sekce lac

    sekce lns

    LNS je zkratka pro L2TP Network Server. Konfigurace v této sekci se tedy vztahují k nastavení serveru.

    [lns default]
    ip range = 10.10.10.10-10.10.10.100
    Rozsah adres, které se budou přidělovat klientům.
    local ip = 10.10.10.1
    Lokální IP adresa na serveru.
    require chap = yes
    Požadujeme ověření hesla metodou CHAP.
    refuse pap = yes
    Odmítáme ověření hesla metodou PAP.
    require authentication = yes
    Požadujeme ověřování.
    name = LinuxVPNserver
    Jméno (pro vazbu v chap-secrets).
    ppp debug = yes
    Debug spojení.
    pppoptfile = /etc/ppp/options.l2tpd
    Soubor se specifickými parametry pro pppd.

    sekce lac

    LAC je zkratka pro L2TP Access Concentrator. Konfigurace v této sekci se tedy vztahují k nastavení klienta. Jelikož konfigurujeme server, zůstane tato sekce prázdná. Konfigurační soubor tedy bude ve finále vypadat takto:

    # l2tpd.conf

    [global]

    [lns default]
    ip range = 10.128.253.10-10.128.253.100
    local ip = 10.128.253.1
    require chap = yes
    refuse pap = yes
    require authentication = yes
    name = LinuxVPNserver
    ppp debug = yes
    pppoptfile = /etc/ppp/options.l2tpd
    length bit = yes

    V souboru /etc/ppp/options.l2tpd jsou již klasické parametry pro PPP démona.

    ipcp-accept-local
    ipcp-accept-remote
    ms-dns  10.10.10.1
    auth
    crtscts
    idle 1800
    mtu 1400
    mru 1400
    nodefaultroute
    debug
    lock
    deflate 9
    proxyarp
    connect-delay 5000

    V souboru /etc/ppp/chap-secrets uvedeme jména a hesla uživatelů, kterým chceme umožnit připojení.

    # Secrets for authentication using CHAP
    # client     server  secret          IP addresses
    pepa         *       zdepa             *

    Pro testování doporučuju pouštět l2tpd na popředí: bash# l2tpd -D.

    Konfigurace klienta - Windows 2000/XP

    Možností jak nastavit OS Windows bude zřejmě více, já uvedu ten, který znám.

    Vytvoření připojení

    Start - Nastavení - Ovládací panely - Síťová připojení. Vlevo nahoře je odkaz na Vytvořit nové připojení. Dále postupujeme takto: Připojit k firemní síti - Připojení k VPN - zadáme libovolný název připojení - zadáme ip/fqdn adresu našeho VPN serveru - dokončíme.

    Dále je potřeba nastavit sdílené heslo (PSK - Pre Shared Key). V konfiguraci serveru jsme si zvolili PSK "hladjemujnepritel". Spustíme vlastnosti připojení a heslo zadáme do nastavení protokolu IPSec - viz obrázek.

    Vlastnosti připojení

    Uložíme vlastnosti a zkusíme vytočit připojení. Tam ještě zadáme uživatelské jméno a heslo, které musí odpovídat chap-secrets na VPN serveru.

    Konfigurace klienta - linux + racoon + l2tpd

    Konfigurace klienta je v podstatě stejná jako konfigurace serveru. V sekci remote uvedeme místo "anonymous" IP adresu našeho VPN serveru. Konfigurační soubor bude vypadat takto:

    # racoon.conf
    path pre_shared_key "/etc/racoon/psk.txt";
    log   debug;

    remote ip.vpn.serveru {
        exchange_mode main;
        generate_policy on;
        proposal {
             encryption_algorithm 3des;
             hash_algorithm md5;
             authentication_method pre_shared_key;
             dh_group modp1024;
        }
    }

    sainfo anonymous {
        encryption_algorithm 3des;
        authentication_algorithm hmac_md5;
        compression_algorithm deflate;
    }

    Politika

    Pravidla, podle kterých se kernel rozhoduje, zda pakety šifrovat, či ne, opět zavedeme pomocí nástroje setkey.

    #!/bin/sh
    /sbin/setkey -FP
    /sbin/setkey -F
    /sbin/setkey -c << EOF
    spdadd 0.0.0.0/0 ip.vpn.serveru [1701] any -P out ipsec esp/transport//require ;
    spdadd ip.vpn.serveru [1701] 0.0.0.0/0 any -P in ipsec esp/transport//require ;
    EOF

    Konfigurace serveru - l2tpd

    V konfiguračním souboru /etc/l2tpd/l2tpd.conf nyní potřebujeme sekci lac. Parametrem lns říkáme, na jaké adrese sedí náš přístupový VPN server.

    [global]

    [lac vpn]
    lns = ip.vpn.serveru
    require chap = yes
    refuse pap = yes
    require authentication = no
    name = LinuxVPNserver
    ppp debug = yes
    pppoptfile = /etc/ppp/options.l2tpd
    length bit = yes

    V souboru /etc/ppp/options.l2tpd je změn více. Důležité je uvést name, protože tímto říkáme lns, jakým uživatelským jménem se budeme autentizovat.

    noauth
    name cervajs
    crtscts
    mtu 1400
    mru 1400
    defaultroute
    debug
    noipdefault
    local
    lock
    proxyarp
    usepeerdns

    Záznam pro toto jméno musíme tedy mít v chap-secrets.

    # chap-secrets
    # Secrets for authentication using CHAP
    # client     server  secret          IP addresses
    pepa         *       zdepa             *

    Pokud máme konfigurace připraveny, můžeme připojení spustit.

    bash# echo "c vpn" > /var/run/l2tp-control

    Parametr "c vpn" znamená, že l2tpd má iniciovat spojení (c jako connect) podle sekce lac s názvem "vpn".

    L2tpd se pokusí připojit na port 1701 na přístupovém VPN serveru. Protože VPN server má v politice nastaveno, že vše, co jde na port 1701, musí být šifrované, spustí se proces ustanovení šifrovaného IPSec tunelu. Jakmile se podaří tunel sestavit, proběhne již zabezpečeným kanálem autentizace na úrovni l2tp. Klient je připojen, je mu přidělena ip adresa a může vesele firemní poštou posílat hanbaté obrázky a provádět jiné podobné běžné pracovní úkony.

    NAT

    Jedním z velkých problémů, který ještě není uspokojivě vyřešen, je průchod NATem. Podpora NAT traversal pro transport mód v racoonu zatím není implementována.

    Závěrem

    Dnes ukázaný scénář je vhodný spíše pro malé sítě a firmy, kde změna sdíleného hesla není problémem. Lepší správu v případě velkého množství klientů nám zabezpečí použití certifikátů. Jakým způsobem nahradit sdílený klíč pomocí certifikátů si ukážeme příště.

           

    Hodnocení: 41 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.7.2004 07:57 Tomáš Šimek
    Rozbalit Rozbalit vše Nešlo by to bez té obludy ?
    Co koliv je založeno na PPP, z toho se mi ježí vlasy. Nešlo by to udělat pomocí standardního ESP s vypnutým AH ?. Kdysi jsem stavěl pár IPSECů (síť-síť, jeden přez NAT) na FREESWANU (výborná implementace, s přewhledným konfigurákem, nevíc je to tam zaŕízeno že pro všechny sítě se napíše jeden a ten se všude rozkopíruje, škoda, že se už nevyvíjí) a tam se hovořilo o jakési Oportunistické Enkryptaci, právě pro tyhle potřeby, a to bylo určitě bez oblud typu (upravené PPP)
    2.7.2004 09:16 Zajda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nešlo by to bez té obludy ?
    FreeSwan se nevyvíjí, ale pokračuje projekt OpenSwan což je pokračování FreeSwanu s NATem a dalšima dobrejma věcma.
    6.7.2004 22:03 Michal Kubeček
    Rozbalit Rozbalit vše NAT Traversal nebrat
    Nesdílím vaše nadšení pro IPsec NAT Traversal. Když se podíváte na to, jak funguje IPsec a jak funguje NAT Traversal, zjistíte, že NAT Traversal jde proti samé podstatě IPsec. To už se na IPsec můžete rovnou vykašlat a použít řešení typu CIPE.
    2.7.2004 19:20 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nešlo by to bez té obludy ?
    no to l2tp s ppp je prave vypecenost, bez ktere se neobejdete pokud to ma fungovat i proti widlakum.
    6.7.2004 22:10 Michal Kubeček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nešlo by to bez té obludy ?
    Opportunistic Encryption je způsob, jak identifikovat protistranu bez nutnosti mít předem certifikát protistrany nebo certifikát autority, kterou je podepsán. Zjednodušeně řečeno funguje tak, že když chcete s někým komunikovat, získáte jeho veřejný klíč z DNS, kde se pro tyto účely zavede speciální typ záznamu (KEY). To ovšem vyžaduje, aby i komunikace s nameservery byla bezpečná (rozšíření DNSSEC).

    Zatím ale moc serverů DNSSEC neimplementuje a KEY záznamy jsou také spíše výjimkou. Právě frustrace z nezájmu veřejnosti o OE byla jedním z hlavních důvodů ukončení projektu FreeS/WAN. Nástupce OpenSWAN kašle na ideovou čistotu a nastoupil linii tvrdého pragmatismu (NAT Traversal, X.509, ...).
    4.7.2004 21:11 Vilca
    Rozbalit Rozbalit vše 98 + 95
    Vsude jsem videl, ze jde IPSec pod XP + 2000, nemate nekdo zkusenosti jak je to s 98 a 95? Diky
    8.7.2004 17:09 Peter Šantavý | skóre: 22 | blog: Obcasnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 98 + 95
    Da sa to urobit cez pgpfreeware.
    12.7.2004 18:57 Open Mage | skóre: 24 | Lom
    Rozbalit Rozbalit vše hledám dobráka od kosti ;o)
    Ahojte, je-li tu nějaký dobrák který by mi pomohl s VPN - konkrétně patch FreeSWAN do kernelu 2.4.25, nastavení SuperFreeSWAN a příprava samotné komunikace v IPSec, budu zavázán ;o) Zatím se v tom marně topím a mořím sám... Kdyžtak mě prosím kontaktujte na mejl nebo po ICQ, díky moc, Standa.
    Stanislav Puffler, DiS. specialista na internet marketing a ecommerce www.openmage.cz tel. 773 565 747

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.