abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 153 hlasů
     Komentářů: 11, poslední včera 18:00
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Baterie s křemíkovou anodou

    26. 11. 2021 | Redakce | Různé | 2362×

    Sigma-díry ukazují zvláštní chování elektrického náboje v atomech. Kde se ve vesmíru bere zlato nebo uran. Most z 3D tiskárny unese 300násobek vlastní hmotnosti. Obří koule čpavku. Kolísání magnetického pole a archeologické datování. COVID-19 a věk, COVID-19 a antidepresiva, COVID-19 a onkologie.

    Další nadějná baterie kombinuje křemíkovou anodu a pevný elektrolyt

    Výzkumníci navrhli a otestovali kombinaci křemíkové anody a pevného elektrolytu. Pevný elektrolyt se v tomto uspořádání zatím nejčastěji kombinoval s anodou z lithia. I zde se dařilo dosáhnout vyšší hustoty uložené energie, platilo se za to ale pomalým nabíjením a vyšší teplotou během nabíjení (60 ºC nebo i více), což množství aplikací omezovalo. S křemíkovou elektrodou tyto nevýhody odpadají a vysoká energetická hustota zůstává.

    Objevena černá díra ukrytá ve hvězdokupě mimo naši Galaxii

    Pomocí dalekohledu ESO/VLT astronomové objevili malou černou díru, kterou prozradil pohyb jejího hvězdného souputníka. Tuto detekční metodu použili vědci k odhalení černé díry hvězdné hmotnosti ležící mimo Mléčnou dráhu vůbec poprvé. Postup bude klíčový při pátrání po skrytých černých dírách v naší Galaxii i mimo ni a mohl by pomoci odhalit, jak tyto záhadné objety vznikají a vyvíjejí se.

    Čeští vědci nahlédli dovnitř atomu a pozorovali nerovnoměrné rozložení elektronového náboje

    Na existenci jevu zvaného sigma-díra dosud nepřímo ukazovaly rentgenové struktury krystalů s halogenovou vazbou. Pozorování subatomární struktury bylo až dosud mimo rozlišovací schopnosti přímých zobrazovacích metod a zdálo se, že to tak i zůstane. Čeští vědci však nyní představili metodu, s jejíž pomocí jako první na světě pozorovali nerovnoměrné rozložení elektronového náboje kolem atomu halogenu a byli tak schopni potvrdit existenci jevu, který byl teoreticky předpovězen, ale nebyl přímo pozorován.

    Zlato a uran mohly vznikat u černých děr

    Odkud se ve vesmíru berou nejtěžší prvky, jako je zlato nebo uran? Těžké prvky obecně vznikají termonukleárními reakcemi v extrémních astrofyzikálních podmínkách. A konkrétněji? Nová studie tvrdí, že syntéza ultratěžkých prvků je typická pro určité černé díry („hvězdné“ hmotnosti, nikoliv třeba obří monstra v centrech galaxií). K syntézám přitom dochází v obíhajících akrečních discích.

    Krátce

    Nejpevnější stavební materiál: Most z 3D tiskárny unese 300násobek vlastní hmotnosti. Výzkumníci z Oak Ridge National Laboratory navrhli nový kompozit na bázi křemičitého písku, který se hodí pro aditivní výrobu 3D tiskem, konkrétně technikou nastřikování pojiva (binder jett printing).

    Rané galaxie fungovaly jinak. Až dosud jsme předpokládali, že velmi staré galaxie měly obsahovat velké množství chladného plynného vodíku. Z něho vznikají hvězdy, tudíž v raných galaxiích by měla probíhat rychlá hvězdotvorba.

    Překvapení: Lidé nad 50 let měli proti COVID-19 více protilátek. Studie provedená v Kanadě vedla k trochu podivným výsledkům.

    Třetí genetický zdroj současných Japonců. Do Japonska přicházelo nové obyvatelstvo i v období Kofun ve 3.-7. stol. n. l., kdy se již formoval jednotný japonský stát.

    V atmosféře Uranu a Neptunu se tvoří obří koule čpavku. Objev učiněný sondou Juno na oběžné dráze Jupiteru nyní možná vyřešil dlouholetou záhadu týkající se Uranu a Neptunu – totiž kde se schovává amoniak.

    Kolísání magnetického pole dává archeologům novou metodu datování. Plus navíc by nás tyto informace mohly uklidnit při obavách z toho, jak je dnes magnetické pole relativně slabé.

    Milníky medicíny: Tkáňové štěpy. Italský chirurg Gaspare Tagliacozzi v roce 1597 napsal: Sestavujeme, rekonstruujeme a vytváříme celé nové části obličeje, které příroda dala a které osud vzal. (úryvek z knihy Clifford A. Pickover: Kniha o medicíně. Od šamanů k robotické chirurgii. 250 milníků v historii lékařství)

    Nanomembrána z Liberce bude chránit české sportovce na ZOH v Pekingu. Nanomembrána bude v bundě a kalhotech, na hlavě budou mít čeští reprezentanti čepici raškovku druhé generace.

    Zpochybnili teorii o jediném tvůrci eposu Beowulf. Hrdinský epos Beowulf, nejvýznamnější dílo staroanglické literatury, zřejmě nenapsal pouze jeden autor, jak se dosud někteří vědci domnívali.

    Astrofotografie měsíce: IFN v souhvězdí Andromedy. Souhvězdí Andromedy je pravděpodobně jednou z nejčastěji fotografovaných oblastí naší noční oblohy.

    Slušné číslo: pivo lze kvasit i vinnými kvasinkami. Na rozdíl od běžných pivovarských kmenů nedokážou vinné kvasinky zkvašovat maltózu, hlavní cukr pivovarské mladiny… (nové nealkoholické pivo z Matfyzu)

    Unikátní zlatý poklad z doby stěhování národů z Rakovnicka Na zlaté přezce se jedná o dosud nejstarší užití českého granátu v historii šperkařství vůbec.

    Onkologičtí pacienti se bez třetí dávky vakcíny proti COVID-19 neobejdou. Cílem akademické klinické studie CoVigi je hodnocení bezpečnosti vakcín.

    Potvrzeno: Antidepresiva snižují riziko úmrtí na COVID-19. Rozsáhlá analýza zdravotních záznamů z USA potvrdila, že lidé užívající inhibitory zpětného vychytávání serotoninu, zejména fluoxetin, měli výrazně nižší pravděpodobnost smrti.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.